nosara wrote:_BataZiv_0809 wrote:Nosara, jedno hipoteticko pitanje- Sta mislis bil' nas ostanak u krnjoj Jugi kostao manje nego ovaj rat sa nedovrsenom drzavom kao rezultatom.
Moj stari, inace istinski komunista i covjek onog sistema, kaze da bi u tom scenariju bio mobilizovan i poslan u Okucane

sloba i sranja su se dogovorili ovako... Ne znam stvarno... Mozda bi se islo u vojsku, ali mislim da bi ostalo daleko vise zivih glava i citavih kuca i fabrika... Mislim da bi izasli "liso" u odnosu na ovo... Pa nije ni sandzak nestao s lica zemlje, cini mi se...
Ja sam glasao za nezavisnu, da se razumijemo... Isla mi je na kurac srpska retorika i izvedba ratnih ciljeva, sto je ujedno i njihov najveci grijeh... da su vodili zenevski rat i malo manje srali, niko im nista ne bi zamjerio...
Kako bi se tek sa Albancima marisali na Kosovu

ko onomad bosanski vitezovi protiv zlih Turaka u prvim safovima

.
Postoji, nesto sto se zove i kolektivna memorija naroda, sva stradanja u Istocnoj Bosni u prije i za vrijeme WWII. Da ne pricamo da smo za Srbe realno genteski otpad koji je prodao veru za veceru i za koje smo mozda malo iznad Albanaca ali daleko ispod arijevaca

.
Stvarno mi nije jasno vise ovo mamuzane mrtvog konja i zelja da se ostane u bilo kakvoj zajednici sa imenom Juga bez obzira kakva ta drzava bila i ko stvarao pravila u njoj. Dobro onaj akademik skoro rece, Muslimani (Bosnjaci) su jako skloni trgovini

. Gore se Bata pita, kakvi smo izasli iz ovog rata, da li se pita kakvi smo izasli iza onog rata. Strasna materijalna razaranja, veliki ljudski gubitici i to ne zbog Svabe nego u gro slucajeva zbog marisane medjusobom. Nesto razmisljam o bivsem komsiluku i kontam hebote pa nema kuce u kojoj ne fali muska glava. Ili ubijen ili poginuo u borbi. Strasni gubitci, i sve to zbog neke jebene drzave, dva puta se pokusavalo i sve je zavrsavalo u rijekama krvi. Na svu srecu, u ovom ratu moja porodica nije imala gubitaka. Ja sam ranjavan dva puta, ali ziva glava, ali kad pogledam po komsiluku i sjetim se moje komsinice iz Istocne Bosne, koja je u onom ratu izgubila cijelu familiju (samo ona i seststra ostali zivi) a u ovom ratu dva sina i unuka, onda kazem jebaji ga. I onda ti dodje neko i kaze trebali smo ostati, naravno pa opet za jedno 30tak godina da cekam na red za mene ili moju djecu ili unuke da zavrse u jami.
Ja shvatam ceznju za uredjenim sistemom, pa bila to K&K monarhija ili Juga, ali stavite se u okvire svih ovih nevinih ljudskih zrtava u kratkom postojanju Jugoslavije i valjda ce te skontati nesto.