Jugonostalgija...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#651 Re: Jugonostalgija...

Post by Domaci izdajnik »

_BataZiv_0809 wrote:Uglavnom, suma sumarum, od Jugoslavije su uglavnom svi vise dobili, nego sto su u istu ulozili.
Upravo :thumbup: zapao ih najbolji dio države.
stakasa wrote:Problem srpskog ponasanja u Jugoslaviji je sto vas nije bilo ni najmanje briga hoce li vasi postupci zasmetat drugima. A jednom se casa prelije.
Pustite sad Franju i devedesete, tad je bilo gotovo
Uh baš mi vas je žao..... :(
nosara

#652 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

stakasa wrote:
Lajavikrelac wrote:Nemoj druže Nosara tako, nije lijepo to što lažeš, za sve je kriv memorandum..... :mrgreen:
Problem srpskog ponasanja u Jugoslaviji je sto vas nije bilo ni najmanje briga hoce li vasi postupci zasmetat drugima. A jednom se casa prelije.
sranjo je bio problem 20 godina prije... Dakle, nema "pusti sranju"... Veliki je to razbojnik, nisu ga partizani sjebali bezveze...

Stoji problem srpskog ponasanja... Jedan od kljuceva pandorine kutije u bivsoj drzavi... Ali samo jedan...
Domaci izdajnik

#653 Re: Jugonostalgija...

nosara wrote:sranjo je bio problem 20 godina prije... Dakle, nema "pusti sranju"... Veliki je to razbojnik, nisu ga partizani sjebali bezveze...

Stoji problem srpskog ponasanja... Jedan od kljuceva pandorine kutije u bivsoj drzavi... Ali samo jedan...
To je to :thumbup:
nosara

#654 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote:Uglavnom, suma sumarum, od Jugoslavije su uglavnom svi vise dobili, nego sto su u istu ulozili.
Sto ides zapadnije to je sve ocitije... Paradoksalno, njen zapad joj je i dohakao... A i sebi ce... :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#655 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

nosara wrote:
Sto ides zapadnije to je sve ocitije... Paradoksalno, njen zapad joj je i dohakao... A i sebi ce... :D
Imali smo, nismo znali, sta smo imali :serbo:
Domaci izdajnik

#656 Re: Jugonostalgija...

Mada mogli bi se malo i ugledati na svoj zapad tj Istru :) tamo kao da je je još SFRJ, svi spomenici NOB-u stoje na mjestu netaknuti i uredni. Glavni trg u Rovinju je Trg Maršala Josipa Broza Tita :mrgreen: Tamo je nacionalizam zabranjen :oops:
stakasa

#657 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

nosara wrote:
stakasa wrote:
Lajavikrelac wrote:Nemoj druže Nosara tako, nije lijepo to što lažeš, za sve je kriv memorandum..... :mrgreen:
Problem srpskog ponasanja u Jugoslaviji je sto vas nije bilo ni najmanje briga hoce li vasi postupci zasmetat drugima. A jednom se casa prelije.
sranjo je bio problem 20 godina prije... Dakle, nema "pusti sranju"... Veliki je to razbojnik, nisu ga partizani sjebali bezveze...

Da Srbi nisu radili sta su radili ne bi krivousti imao podrsku kakvu je imao. Po meni je od Srba poslo, oni imaju daleko najvecu odgovornost za raspad Jugoslavije
Domaci izdajnik

#658 Re: Jugonostalgija...

Uh, taj srpski MASPOK još 1971.....ili su to bili Hrvati :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#659 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

Lajavikrelac wrote:Mada mogli bi se malo i ugledati na svoj zapad tj Istru :) tamo kao da je je još SFRJ, svi spomenici NOB-u stoje na mjestu netaknuti i uredni. Glavni trg u Rovinju je Trg Maršala Josipa Broza Tita :mrgreen: Tamo je nacionalizam zabranjen :oops:
I Makedonija je dobra sto se toga tice.

Nedavno sam na lupiga.com (odlicna stranica baj d vej) citao reportazu nekog, cini mi se Belgijanca, koji je obilazio avangardne spomenike NOB-a sirom Juge. Elem spomenik u Krusevu je jedini renoviran i sredjen, ostali uglavnom zapusteni, neki i minirani :oops:

Doduse malo pretjeruje, jer npr. za spomenik ZPO-u na Smetovima iznad Zenice prica da je u puno gorem stanju nego sto jest. Nedavno sam bio gore i stoji vala kako stoji, i dalje je epicentar dogadjanja :thumbup:
nosara

#660 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

Lajavikrelac wrote:Mada mogli bi se malo i ugledati na svoj zapad tj Istru :) tamo kao da je je još SFRJ, svi spomenici NOB-u stoje na mjestu netaknuti i uredni. Glavni trg u Rovinju je Trg Maršala Josipa Broza Tita :mrgreen: Tamo je nacionalizam zabranjen :oops:
Polako... I taj bastion mrske multikulturalnosti ce past... :oops:
stakasa wrote: Da Srbi nisu radili sta su radili ne bi krivousti imao podrsku kakvu je imao. Po meni je od Srba poslo, oni imaju daleko najvecu odgovornost za raspad Jugoslavije
Oni su se nadopunjavali... Znas ono susak i glavic zoljom u hrvatsku kucu da bi mobilisali ljude... Ili uklanjanje Rajhl-Kira... S tim da je meni sranjo mrzi jedno 500 puta... Podlac i hinja...

Zaboravih naruceno bombardovanje banskih dvora... Preslatko... :roll:
JThomas

#661 Re: Jugonostalgija...

Post by JThomas »

htjeli su i oni malo veću hrvatsku. ne onoliku i ne tako jako kao što su ovi veliku srbiju...ali jesu.
stakasa

#662 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

JThomas wrote:htjeli su i oni malo veću hrvatsku. ne onoliku i ne tako jako kao što su ovi veliku srbiju...ali jesu.
Itekako ali sam ja na ovoj temi tamo negdje do svjetskog u Italiji, poslje toga je raspad zemlje i nema razloga za nikakvu nostalgiju.
I meni je Tudman mrzi od Milosevica
madner

#663 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

To su neki stari racuni.

ZAVNOH i TAZ itd...
nosara

#664 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

stakasa wrote:
JThomas wrote:htjeli su i oni malo veću hrvatsku. ne onoliku i ne tako jako kao što su ovi veliku srbiju...ali jesu.
Itekako ali sam ja na ovoj temi tamo negdje do svjetskog u Italiji, poslje toga je raspad zemlje i nema razloga za nikakvu nostalgiju.
Nostalgijom se pogresno naziva sjecanje na, objektivno, bolja vremena, mirniji, sigurniji, puniji zivot... Nekad smo sanjali bolju buducnost... Niko nije ocekivao da cemo sa simpatijom gledat na sve nedostatke koje je imala bivsa drzava jer je buducnost puno gora od proslosti... Cinjenicno... Mi smo u elementarnim stvarima unazadili sami sebe... A bit ce i gore, to je pravilo ovdje...
stakasa

#665 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

nosara wrote:
stakasa wrote:
Nostalgijom se pogresno naziva sjecanje na, objektivno, bolja vremena, mirniji, sigurniji, puniji zivot... Nekad smo sanjali bolju buducnost... Niko nije ocekivao da cemo sa simpatijom gledat na sve nedostatke koje je imala bivsa drzava jer je buducnost puno gora od proslosti... Cinjenicno... Mi smo u elementarnim stvarima unazadili sami sebe... A bit ce i gore, to je pravilo ovdje...
One nekolike godine s Markovicem, marka sedam, kad smo se poceli otvarat... Ono je fantazija bila. I onda sve nogom nabili...
nosara

#666 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

cpi..hr/download/links/hr/7917.doc

Obrisat tacku koja je visak...
detroit-mercy

#667 Re: Jugonostalgija...

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Nosara, jedno hipoteticko pitanje- Sta mislis bil' nas ostanak u krnjoj Jugi kostao manje nego ovaj rat sa nedovrsenom drzavom kao rezultatom.

Moj stari, inace istinski komunista i covjek onog sistema, kaze da bi u tom scenariju bio mobilizovan i poslan u Okucane :evil:
sloba i sranja su se dogovorili ovako... Ne znam stvarno... Mozda bi se islo u vojsku, ali mislim da bi ostalo daleko vise zivih glava i citavih kuca i fabrika... Mislim da bi izasli "liso" u odnosu na ovo... Pa nije ni sandzak nestao s lica zemlje, cini mi se...

Ja sam glasao za nezavisnu, da se razumijemo... Isla mi je na kurac srpska retorika i izvedba ratnih ciljeva, sto je ujedno i njihov najveci grijeh... da su vodili zenevski rat i malo manje srali, niko im nista ne bi zamjerio...
Kako bi se tek sa Albancima marisali na Kosovu :mrgreen: ko onomad bosanski vitezovi protiv zlih Turaka u prvim safovima :mrgreen:.
Postoji, nesto sto se zove i kolektivna memorija naroda, sva stradanja u Istocnoj Bosni u prije i za vrijeme WWII. Da ne pricamo da smo za Srbe realno genteski otpad koji je prodao veru za veceru i za koje smo mozda malo iznad Albanaca ali daleko ispod arijevaca :mrgreen:.
Stvarno mi nije jasno vise ovo mamuzane mrtvog konja i zelja da se ostane u bilo kakvoj zajednici sa imenom Juga bez obzira kakva ta drzava bila i ko stvarao pravila u njoj. Dobro onaj akademik skoro rece, Muslimani (Bosnjaci) su jako skloni trgovini :mrgreen:. Gore se Bata pita, kakvi smo izasli iz ovog rata, da li se pita kakvi smo izasli iza onog rata. Strasna materijalna razaranja, veliki ljudski gubitici i to ne zbog Svabe nego u gro slucajeva zbog marisane medjusobom. Nesto razmisljam o bivsem komsiluku i kontam hebote pa nema kuce u kojoj ne fali muska glava. Ili ubijen ili poginuo u borbi. Strasni gubitci, i sve to zbog neke jebene drzave, dva puta se pokusavalo i sve je zavrsavalo u rijekama krvi. Na svu srecu, u ovom ratu moja porodica nije imala gubitaka. Ja sam ranjavan dva puta, ali ziva glava, ali kad pogledam po komsiluku i sjetim se moje komsinice iz Istocne Bosne, koja je u onom ratu izgubila cijelu familiju (samo ona i seststra ostali zivi) a u ovom ratu dva sina i unuka, onda kazem jebaji ga. I onda ti dodje neko i kaze trebali smo ostati, naravno pa opet za jedno 30tak godina da cekam na red za mene ili moju djecu ili unuke da zavrse u jami.
Ja shvatam ceznju za uredjenim sistemom, pa bila to K&K monarhija ili Juga, ali stavite se u okvire svih ovih nevinih ljudskih zrtava u kratkom postojanju Jugoslavije i valjda ce te skontati nesto.
detroit-mercy

#668 Re: Jugonostalgija...

Post by detroit-mercy »

golman wrote:
Banksy wrote:Da ne idealiziramo. Da smo mogli zajedno, ostali bi zajedno.
Da je Jugoslavija bila realan i svima prihvatljiv okvir, ostala bi jedinstvena. Svi su bili na gotovs, čekala se Titova smrt, a kad se i desila, onda smo je zajedničkim snagama razdragano gurnuli u jarak i krenuli za svojim stoljetnim snovima i ciljevima.
Problem je samo što su nečiji snovi i ciljevi uključivali i posezanje za tuđim teritorijama i fizičku eliminaciju jednog naroda.
U tvom postu ima dosta istine i dosta neistine...
naravno da nije moglo da se održi takvo stanje vječno...ali bi i sam trebao da priznaš da je onaj sistem imao svojih prednosti u odnosu na ovaj sad

znači sve je relativno i ova tema,da li je bilo bolje ili gore je za dublju raspravu,ali sigurno je jedno...
nikad više onakvog života i spokoja na ovim prostorima i samo mi je žao što se nisam ranije rodio da malo duže osjetim sve to...
Budi sretan sto si mlad, mogao si skoncati i negdje u kakvoj jami ili na kakvoj pripizidini ostaviti kosti :mrgreen: . Dobro razmisli sta zelis prije nego sto napises.
detroit-mercy

#669 Re: Jugonostalgija...

Post by detroit-mercy »

stakasa wrote:
nosara wrote:
stakasa wrote: Stanovnici Jugoslavije su svoju drzavu percipirali kao sami centar svijeta.
I bila je, u drugim geostrateskim i politickim okolnostima... Itekako...
Po cemu je Jugoslavija bila vazna osamdesetih godina proslog vjeka?
4 vojna sila u Evropi :mrgreen: .
detroit-mercy

#670 Re: Jugonostalgija...

Post by detroit-mercy »

Ma bolje da se ugledamo na Jagodinu :mrgreen: .
šrilančananin

#671 Re: Jugonostalgija...

Post by šrilančananin »

Jugoslavija je bila vojna sila samo onima koji su u to morali vjerovati, al' i kretenizam je biti 4, drvena medalja, to i nije nekakav stil, to je vise maloumno, ne?
Banksy

#672 Re: Jugonostalgija...

Post by Banksy »

_BataZiv_0809 wrote:
Dugo vremena sam zelio vjerovati da je ovo sto je izabrano na kraju najmanje zlo od mogucih, jer eto imamo drzavu. Svakim danom sve vise i vise sumnjam u to.
Lažna dilema, nije bilo izbora.
Banksy

#673 Re: Jugonostalgija...

Post by Banksy »

nosara wrote:
Polako... I taj bastion mrske multikulturalnosti ce past... :oops:
Da je pala koja mrtva glava u tom ''bastionu'', ili nedaj bože kakav ''općinski genocid'', drugu bi priču pričali.
nosara

#674 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

detroit-mercy wrote: Ja shvatam ceznju za uredjenim sistemom, pa bila to K&K monarhija ili Juga, ali stavite se u okvire svih ovih nevinih ljudskih zrtava u kratkom postojanju Jugoslavije i valjda ce te skontati nesto.
Nema drzave koja se nije okupala u nevinoj krvi... Prednjaci ta u kojoj zivis... Koji je smisao postojanja drzava, opcenito...? cemerika, njemacka, francuska, japan... nastavi niz... Mozda ces skontat nesto...
nosara

#675 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

Banksy wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Dugo vremena sam zelio vjerovati da je ovo sto je izabrano na kraju najmanje zlo od mogucih, jer eto imamo drzavu. Svakim danom sve vise i vise sumnjam u to.
Lažna dilema, nije bilo izbora.
Mene uzasava cinjenica da, ocigledno, jos nije sve gotovo... Mozda se Mesic prevario...!?
Post Reply