Filmovi (i knjige) Avde Huseinovića

Post Reply
Toffee karamela

#651 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Toffee karamela »

bingov buraz wrote:napadnite Ankaru i Istambul kad vam toliko smetaju sta ste se svezali nas,al mane damu za napasti jaceg vec udri po civilima i nenaoruzanima
Napast će kako da ne, nikud i nikad četnici dospjeli nisu dalje od najbližeg muslimanskog sela ili grada sa nešto nesrba u njemu. Ankara je za njih ko za nas Samarkand. :izet:
sarajvosa

#652 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by sarajvosa »

Ja mislim da bi ovi narodi trebali pomalo biti zahvalni Osmanskom carstvu.
Pa Vladislav Skaric je rekao jednom da su Turci radili takve strahote kao sto neki Srbi pricaju danas ne bi imali ni jednog manastira.Evropa je dva puta ubila jevreje.Iz Španije su nestali jevreji i muslimani.Koliko znam Srbi,Bugari,Makedonci i ostali su za vrijeme Osmanskog carstva sačuvali svoju jezik,vjeru,pismo,tradiciju,naciju itd.
Takodjer da ne govorim o autonomijama vjerskih zajednica za vrijeme Osmanskog carstva i da su Srbi kao mileti mogli da primjenjuju svoje pravo,a ne šerijatsko koje je bilo zvanicno u Osmanskom carstvu.

Ne branim Osmanlije,svakako da su pojedinci cinili strahote,ali u sustini Osmansko carstvo je bilo mnogo liberalnije po ovom pitanju od ostalog dijela Evrope.

Tako da je ta vasa mrznja prema Bosnjacima zbog Turaka neopravdana.Srpski mitovi iz 18-19 stoljeca su odradili svoj posao jer ste ih primili sa dubokim uvjerenjem da je to tako.
sarajvosa

#653 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by sarajvosa »

I još:
Istraga poturica-Gorski vijenac,Načertanije,Homogena Srbija,Memorandum SANU i uz to svaka srpska zvanicna vojska u vrijeme ovih genocidnih dokumenata je podrzavala to i primjenjivala stvari iz ovih dokumenata.

Moze li se naci nesto slicno kod Bosnjaka?Sumnjam cisto.
Toffee karamela

#654 Re: Na Drini krvavi Višegrad

bingov buraz wrote:

necu dalje u off,neka moderacija pobrise i moje i postove ovog delegata
Jok ba brisat, šta brisat, nek se vidi urbi et orbi kako razmišlja jedan iz nahije Milana Lukića
aewi

#655 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by aewi »

Da Allah nagradi Huseinovica za sve ono sto cini.
Nadam se da ce uraditi i dokumentovati nesto iz širokog spektra zločina ustaša, domobrana...
zigzag

#656 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by zigzag »

Mene interesuje par stvari.

Evo godine su prošle od ratnih dešavanja u BIH. Većina zločina je dokumentovana, većina ljudi koji su počinili zločine imaju imena i prezimena i dosta ih je ostalo na području BiH.
Dosta ljudi koje je preživjelo zločine u Bijeljini, Brčkom Prijedoru, Foči, Srebrenici, Vlasenici itd. znaju imena i prezima i znaju gdje žive.

Zašto niko nikad nije pokušao tim dotičnim zločincima uraditi bilo šta? Ni jedan jedini zločinac nije ubijen kako bi se porodica osvetila za sve što je urađeno.

Ako su ljudi već "pružali vrat" proljeće 1992. da ih se dokrajči i bacu u Drinu, zašto niko poslije rata nije pokušao da se osveti pojedinačno? Zašto se jednostavno prihvati zločin kao da je to sudbina?

Zar bi se zločinci cerili žrtvama po sudnicama da ih je samo desetak ubijeno nakon 95. negdje na ulici?

Zar se ovakvim pristupom prema zločinima ne otvara prostor za naredne pokolje za 30tak godina?
Ljiljanko

#657 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Ljiljanko »

sretjko wrote: ti omalovazavas vjekovnu borbu jednog naroda za oslobodjenje i milionske zrtve koje je taj narod dao a ne pitas se sta ce turci na balkanu, sta ce austro-ugari na balkanu, sta ce hitler na balkanu, sta ce amerika na balkanu? srbi su dobijali po njusci ali su imali muda da stanu i izadju na crtu kao na kosovu polju. a ti posto branis sve te osvajace jasno je da si na strani fasista i osovine zla.
naravno da sam partizan, ili su mozda bosnjaci i hrvati bili nosioci otpora hitleru. :D

Partizani su bili narodni pokret, ti isti partizani nebi nista mogli postici da im se nisu prikljucivali i ostali, ne prosipaj budalestine kada ti iz postova vire drazine instrukcije istrebljenja. Kako vi uvjek lijepo zaboravljate svoje mrlje a ujedno usvajate kao svoje svacije tudje zasluge. Srbi su imali tri fasisticka pokreta, prvi je bio cetnicki koji je masovno saradjivao sa njemcima, italijanima i ustasama (To je bio srpski pokret), Srpski Dobrovoljacki Korpus cista fasisticka formacija pod vodstvom njemaca, kasnije postaje i SS jedinica kada se formira i HandscharSS i jos plus SDS Srpska Drzavna Straza......o tome sutite kao zaliveni.

Na kosovu su bili i Bosnjaci, dakle ne samo srbi, a o saveznistvu pravoslavni sa turcima da i ne pricamo.
Toffee karamela

#658 Re: Na Drini krvavi Višegrad

sretjko wrote: a ne pitas se sta ce turci na balkanu, sta ce austro-ugari na balkanu, sta ce hitler na balkanu, sta ce amerika na balkanu? :D
Ispada da na Balkanu niko ne treba da bude osim vas :izet:
Sarajevkica

#659 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Sarajevkica »

zigzag wrote:Mene interesuje par stvari.

Evo godine su prošle od ratnih dešavanja u BIH. Većina zločina je dokumentovana, većina ljudi koji su počinili zločine imaju imena i prezimena i dosta ih je ostalo na području BiH.
Dosta ljudi koje je preživjelo zločine u Bijeljini, Brčkom Prijedoru, Foči, Srebrenici, Vlasenici itd. znaju imena i prezima i znaju gdje žive.

Zašto niko nikad nije pokušao tim dotičnim zločincima uraditi bilo šta? Ni jedan jedini zločinac nije ubijen kako bi se porodica osvetila za sve što je urađeno.

Ako su ljudi već "pružali vrat" proljeće 1992. da ih se dokrajči i bacu u Drinu, zašto niko poslije rata nije pokušao da se osveti pojedinačno? Zašto se jednostavno prihvati zločin kao da je to sudbina?

Zar bi se zločinci cerili žrtvama po sudnicama da ih je samo desetak ubijeno nakon 95. negdje na ulici?

Zar se ovakvim pristupom prema zločinima ne otvara prostor za naredne pokolje za 30tak godina?
Zato sto smo najpasivniji i najapaticniji narod u Europi. Pogledajte kako su Jevreji nakon drugog svjetskog rata lovili svoje krvnik, a pogledajte nas.

ps, ignorirajte cetnicku pascad :) Samo prijavite njihove postove, nemojte pustiti da kvare temu.
zigzag

#660 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by zigzag »

Sarajmen wrote:Tvoj prvi post i preporučuješ osvetu :) i uzimanje pravde u svoje ruke. Loš savjet dijeliš drugim, usvoji ga lično ako misliš da je najbolji.

Unaprijed znam da se odmah reći to. Sudbina, nafaka i ko zna još šta je odredila da ne budem u ulozi direktne žrtve. Nisam preživljavao strijeljanja i ostale strahote koje su ljudi gledali, a život i preživljavanje u ratnoj zoni ne smatram razlogom da se nekom trebam osvetiti.

Meni je zanimljivo što nema tih ličnih osveta a ljudi itekako imaju razloga.

Zar će ovaj "srećko" ako je iz Višegrada ili tamošnji građani reći da je nepravda ako se neko lično osveti tom Leleku. Svakako ne smatraju da treba da se miješaju blisku istoriju.
Sarajevkica

#661 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Sarajevkica »

bingov buraz wrote:ne treba veci dokaz te patoloske mrznje od slucaja Tomasica,Srbi koji su godinama zivjeli kraj te masovne grobnice nisu je prijavili zato sto tu leze njihove komsije nego zato sto nisu mogli izdrzati smrad,ne Milan Lukic ne Goran Jelisic,ne Batko nego kako se naziva obicni Srbi su tu zivjeli,i sto bih ja sad njih razdvajao od gore pomenutih monstruma,jebo politicku korektnost vise
Koliko je ovo jezivo, i nazalost tacno.
vulkano

#662 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by vulkano »

Samo cu reci : NE DAO BOG NIKOME!!!

Sa 13 godina sam dva puta bio izvodjen na streljanje iz O.Š. Hasan Veletovac, koja se pominje u filmu, cetiri puta sam osjetio ostricu noza na vratu u istoj skoli, gledao kako ubijaju ljude, siluju zene, djevojke, uzimaju pare za navodno oslobadjanje iz logora ljudi koji su vec streljani.
Nakon toga, prezivio pokolj konvoja koji je isao iz Visegrada prema Kladnju i opet bio vracen u tu istu skolu.
Bilans stradalih i ranjenih u uzoj porodici:
U ratnim dejstvima u okolici Visegrada izgubio oca, amidzu, prvog rodjaka (sina od amidze), ranjen mi amidza (bilo ih je 6 brace), u Sarajevu poginuo tetak i ranjen jedan od njegovih sinova.
"CIVILNE" zrtve: U Visegradu ubijen jedan amidza, tetak, dajdza, u Gorazdu od granate poginula cerka od gore navedenog poginulog rodjaka, koja je imala 3 god.

Nakon filma sam sve ponovo prozivio, nisam spavao cijelu noc ali sam i rekao sebi, da ga moram gledati svako pola godine, kako mi kojim slucajem nebi palo na pamet da se uljuljam u nekom boljem vremenu i da NE DAJ BOZE nesto zaboravim.
A oprastati odavno ne znam.
zigzag

#663 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by zigzag »

Sarajmen wrote:
Vidi...ako ja iz privatnih pobuda roknem ''XY'' osumnjičenog zločinca, vodeći se onom ''oko za oko-zub za zub'' , po čemu bih se ja razlikovao od njega. Ubistvo je ubistvo, pa makar bilo i iz osvete. Ako ja njega ubijem iz osvete, ostavljam prostor nekom od njegovih potomaka da i on krene tim putem..

Masovna grobnica ...Sase...vadimo tijela kao dokaz.

Možda ti nisam naveo baš najbolje primjer...nije sustina izvesti odmazdu-osvetu. Bitnije je da se ta počinjena nedjela susdki procesuiraju i dokažu , da bi se izrekla adekvatna kazna za ''xy'' počinioca tog nedjela. I da bi se taj šupak od čovjeka , svojim nedjelima odvojio od naroda kojem pripada i u čije je navodno ime ili ciljeve to i počinio. Krivica je individualna, zapamti to. Druga je stvar što , barem ja tako smatram, duboko vjerujem da je iza činjenja ratnih zločina na ovom području stajao tadašnji vojni i politički sistem. A to moje uvjerenje može da se dokaže ili ne, jedino kroz zvaničan sudski proces. A to podrazumijeva da se ne smije uzimati pravda u svoje ruke, jer evo,kroz primjere npr lukićevih ''osvetnika '' iz 1992 čitamo šta to može da znači ...

Da. To je ispravan pristup i vidimo da se tome teži ali...

Ako bi taj zločinac bio kažnjem "rukom žrtve" sumnjam da bi mu se potomak usudio da krene njegovim stopama. Tu treba povezati 43.-92.
Ne znam.
Kakav je život nakon što ti desi ovo što se desilo ovom "vulkanu"? Je li to život?

A Leleci i Lukići kuliraju Višegradom i Prijedorom.
animus

#664 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by animus »

Niko nas nije tjerao da zivimo u tim mjestima sa Srbima jer smo bili u ogromnoj vecini tamo, preko 60 % stanovnistva u opstini, a ostatak stanovnistva su bili Srbi koji su vecinom zivili po okolnim selima. Prezivjeli su se vracali svjim kucam nakon genocida u proteklim periodima. Srbi nikad ovo nebi mogli napraviti da nije bilo JNA, odnosno Užickog korpusa koji ima vise vojnika nego citava opstina Visegrad stanovnika. Srbi nemaju niakavo pravo na Istocnu Bosnu jer to nije nikad bila njihova zemlja. Ima ona stara poslovica "Sve se vraća sve se plaća". pa nek imaju na umu ovi novi stanovnici Istocne Bosne u buducnosti. Odnsni u svijetu a pogotovo u regiji se mijenjaju. Ne znam kako ce se Bosnjaci pokazati ako dobiju priliku koju su imali Srbi prije 20 godina. Nadam se da nece biti isti ali nikad se ne zna, pogotovo sto zvanicna politika RS-a negira genocid i skriva istinu. Druga stvar koja je za naucno ispitivanje je kako funkcijonise mozak kod tih ljudi koji su svjedoci tih ubijanja i silovanja. Oni znaju sta se desilo ali kolektivno negiraju istinu. Do kad ce to tako trajati i kako ce se zavrsiti ostaje veliko pitanje ali mislim da je ovo interesantno za psihologe jer se ovo rijetko do sada desilo bilo gdje. Lijek za sve nalaze u istoriji i nepravdi prema Srbima koji su eto morali da pobiju sve ostale radi necega sto im se desilo od nekoga prije nekoliko stotina godina. Ovo je fakat interesantno a pogotovo sto je to zastupljeno na najvisem nivou jednog naroda, na političkom, vjerskom, naucnom, umjetnickom i dr. nivou. Kako takvi mozgovi vide sebe u bilo kakvom zajednickom zivotu sa bilo kojim drugim narodom a zele da zive u EU sa drugim narodima.
Toffee karamela

#665 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Ljudi božji, nema se ljudskih ni novčanih ni bilo kakvih resursa pri sadašnjem Sudu BiH da se sve stvari istjeraju na čistac. Da ne duljim, prije koji mjesec gostovala je na TV Alfa Vasvija Vidović a povodom podizanja po hiljaditi put optužnice protiv Nasera Orića. I u jednom trenutku je baš izrijekom pomenula Višegrad i Bratunac, rekla da tamo ni stoti dio svih zločina nikada neće biti procesuiran...haos je vladao u prva dva mjeseca rata, ubijao ih je ko je stigao, paravojne jedinice iz Srbije, policija, lokalno stanovništvo....i pomenula je neko selo kod Višegrada u kojemu su bile izbjeglice iz nekog drugog mjesta u kojem je po nekim pokazateljima ubijeno u jednom danu 1 000 ljudi.

Potražite tu emisiju, mislim da je stavljena na net, meni je to bio užas samo slušati.
Last edited by Toffee karamela on 18/04/2014 13:09, edited 3 times in total.
racionalista

#666 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by racionalista »

Ovaj Avdin film je podobro obnovio sječanja mnogima od nas
mehoxy

#667 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by mehoxy »

It_is_a_Leclerc wrote:
mehoxy wrote:
sarajvosa wrote:Živim u Sarajevu i gadi mi se kad sarajlice imaju prezir i predrasude o Bošnjacima iz istočne Bosne.
A sta drugo osjecati kad su ti isti ljudi iz istocne Bosne,pored svih strahota koje su dozivjeli,najveci posjetioci koncerata kojekakvih pevaca i pevaljki i zagovaratelji hipijskih teorija koje mi se iskreno gade.
Opet vi i pjevačice.
Rekao bi čovjek da kad uđeš u neki folk klub, na vratima te vladika pokrsti, da ti kalašnjikov i kartu za Krim.
Previše naglašavate uloge muzičkog pravca koji je benigan i neće nikog napraviti ni više ni manje patriotom nego što to već jest ili nije. Ok, i meni se ne sviđa mogućnost slušanja npr. Cece, kao nekog ko je otvoreno podržao svog muža - ratnog zločinca, ali sad okarakterisati cijelu jednu regiju odvratnom jer sluša nekog ko je u ratu imao, šta ja znam, četiri godine je malo gadljivo, barem meni.

Vi ne možete od Bošnjaka napraviti Amiše. Pored svih strahota koje su nam se dešavaju u ratovima mi smo, nažalost, osuđeni da živimo jedni pored drugih. I prvi nisam za "Ko nas bre zavadi" retoriku, ali nisam ni za izolaciju, getoiziranje, jer ispada da se mi trebamo stiditi jer smo preživjeli genocid, a ne oni koji su ga počinili.
Problem je u tome sto nije samo Ceca pjevala ratnohuskacke pjesme.A mi smo,realno,izolovani svakako s obzirom na to da ni Srbi ni Hrvati nece da zive s nama,a i vecina bosnjaka zivi u bosnjacko-kontrolisanom dijelu federacije.
animus

#668 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by animus »

Zlocine koje ste napravili nikakvo vrijeme ne moze oprati i spominjat ce se dok je ljudskog vijeka to moras znati. Djaba opravdavanje koje vas samo pravi smijesnima. Sto vise bjezite od istine jace ce vas udariti. To sto ste napravili u Istocnoj Bosni nije u Europi vidjeno od II svjet. rata.
Repetitor

#669 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Repetitor »

Ne znam jel bio link,ako nije evo:

https://www.youtube.com/watch?v=9HI5FIGeoZk
ZPP

#670 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by ZPP »

sretjko wrote:sta znaci "najveci od drugog svjetskog rata"? ko eto drugi svjetski rat je bio i to vise ne smije da se spominje ali ovo sad cemo spominjati do sudnjeg dana. pa spominjace i srbi sve vase zlocine iz svih prethodnih ratova. mržnja se prenosi s koljena na koljeno, kao da je to nepoznato, samo nemojte onda biti licemjerni pa pricati kako ste za suživot.

ustvari, i treba sto vise ovakvih filmova, turbo folk pjevac ce da pise istoriju svojim pamfletima i da raspiruje mrznju. a zna se gdje to vodi.
Je li to nešto slagao u filmu i ako jeste šta konkretno?
Walther

#671 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Walther »

Basvod wrote:Citajuci ove izlive mrznje... pitam se... tjera li vas neko i da li vas je ikad tjerao da zivite sa Srbima?
Izlive mrznje? Zidovi 70 godina nakon WWII progone naciste a Bosnjo bi trebao zaigrati kolo na lesevima mrtvih.... Cuj.... izlivi mrznje Bosnjaka :run:
Arsenal Royal

#672 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by Arsenal Royal »

Ovo za nabijanja na kolac otimačine i sličnu srpsku propagandu je čista laž.Ako je ijednom narodu Turčin pomogao to je srpskom.Srbi nisu morali služiti vojsku Bošnjaci jesu,zato je nas danas 3 miliona a njih 10 na balkanu.Sa druge strane osmansko carstvo je bio višenacionlano i ne bi potrajalo ni 50 g da se tako ponašalo a kamoli 500.
someone_

#673 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by someone_ »

Ne raspravljajte se sa saloncima (pogotovo bez pravdanja). To je i cilj, da se odmakne od teme, relativizira, opravda i sl. Cetnici ostaju cetnici.
aewi

#674 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by aewi »

.
Last edited by aewi on 18/04/2014 14:48, edited 1 time in total.
zigzag

#675 Re: Na Drini krvavi Višegrad

Post by zigzag »

Eto, sad neko traži imena.

Evo imena dijela ubijenih:
http://genocideinvisegrad.wordpress.com ... e-victims/

Očekujem da ovaj što traži dva tri relevantna izvora da imena onih koji su ove građane ubili kako bi ih pitali zašto su to uradili.
Post Reply