Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SDS?!

Post Reply
filosofman

#652 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Image

Vijeće ministara BiH moglo bi biti formirano možda čak i prije Nove godine. Kada će biti, pak, konstituirana Vlada RS puno je neizvjesnije. Ko god da je formira, bit će suočen s nestabilnom većinom i donekle je moguće da se u tom entitetu preslika situacija iz Federacije BiH od prethodne četiri godine, kada su se mijenjale koalicije i Vlada radila u uvjetima permanentne blokade.

- Kako je krenulo, ne bih se iznenadio da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) formira „klub kupljenih poslanika“ (KKP,) koji će onda kontrolirati procese i ispostavljati zahtjeve vladajućoj strukturi - kaže Mirko Šarović, drugi čovjek SDS-a i osoba koju mnogi vide ponovo na mjestu državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Neki ga vide i na mjestu predsjednika SDS-a. On sebe (još) ne vidi na toj poziciji.

Posao za SIPA-u

Teško je s njim razgovarati. Rezerviran, oprezan, s puno utakmica u nogama, oprezno izgovara bezmalo svaku riječ.

Kako vrijeme odmiče, sve je nejasnije i neizvjesnije formiranje Vlade RS. Ko će je formirati? Blok oko SDS-a ili SNSD-a? I kada?

- Vrlo je neizvjesna situacija. Stvari se mijenjaju svakodnevno i teško je dati bilo kakvu prognozu. Razlika među blokovima je vrlo mala i ko god bude imao ta famozna 42 poslanika, osuđen je na neizvjesnost. Vrlo će teško biti upravljati Vladom i procesima. To će biti izvor nestabilnosti i krize u kasnijem periodu. Još ako dodamo ovu kompromitirajuću aferu s kupovinom poslanika, u šta će se, vjerovatno, uključiti kontrolni organi, tužilaštva, možda i SIPA, past će velika sjenka na novoformiranu Vladu. Moguće je da se proces otegne vrlo dugo.

Dodik najavljuje novu vladu do 20. decembra.

- Teško! Mi ćemo 24. novembra imati konstitutivnu sjednicu NSRS i nisam siguran da ćemo doći do izbora rukovodstva tog tijela. Samo konstituirajuća sjednica, polaganje zakletve i to je to.

Ima li blok oko SDS-a, odnosno Savez za promjene, čak i onih 36 poslanika koji su se potpisali u Bijeljini i time dali podršku politici SDS-a? Navodno vam se „klimaju“ čak četiri poslanika. Dio PDP-a je upitan...

- Imamo potpise 36 poslanika, ali to nije nikakva garancija. Situacija s poslanikom NDP-a iz Bijeljine Vojinom Mitrovićem je nejasna. Ona samo, ustvari, podgrijava uvjerenja da SNSD kupuje poslanike novcem poreskih obveznika. Na taj način vladajuća grupacija šalje i poruku da se korupcija dešava u srcu SNSD-ove vlade, upravo tamo odakle bi se trebala voditi borba protiv kriminala.

Kupujete li i Vi poslanike?

- Ne! Naš pristup je drugačiji. Nudimo naš program kao osnovu bilo kakve buduće saradnje. Tako je sa svima. I ne razgovaramo pojedinačno s poslanicima, već sa strankama. Želimo okupiti što širu koaliciju, ali oko programa. Ako se tu dogovorimo, onda možemo razgovarati o kadrovskim rješenjima.

Računate li i dalje na socijaliste i Petra Đokića?

- Od njega nismo dobili formalnu odbijenicu. On zna šta su naši stavovi, iz medija smo saznali stav SP-a, naša je ponuda i dalje na stolu i vidjet ćemo. Ne želimo vladu formirati po svaku cijenu.

Milorad Dodik baš to hoće i ne bira sredstva da formira Vladu. SDS je nekako „merhametli“ nastrojen. A SDS i „merhamet“ nikako ne idu skupa.

- Moj je dojam da je kod Dodika prisutna jedna vrsta nervoze i namjere da se vlada sa SNSD-om na čelu formira po svaku cijenu. Naravno da me to ne iznenađuje. No, pomalo mi ovo što oni sada rade liči na borbu za opstanak po svaku cijenu. Cijenu toga, bojim se, na kraju će platiti građani RS. Ako se to desi, imat ćemo nestabilnu vlast u narednim mjesecima. RS ulazi onda u period koji će za nju biti vrlo težak.

Imat ćemo preslik Federacije od prije četiri godine?

- Možda ne u svim detaljima, ali ćemo imati krizu oko formiranje Vlade RS. Ako još dodamo ovu aferu o kupovini poslanika, onda nam se može desiti da nam „KKP“ diktira procese i odlučuje o životu i smrti Vlade.

Klimava vlast

Kad ste rekli da Dodik po svaku cijenu želi formirati svoju vladu, da se radi o borbi za opstanak..., to Vi najavljujete njegovo hapšenje?

- Ne. To nije moj manir. Mislim na borbu za opstanak na vlasti. SNSD je skoro devet godina na vlasti. Svašta se tu nakupilo i njima je stalo da po svaku cijenu ostanu na vlasti.

Mi smo i ranije upozoravali na brojne afere i naravno da smatramo da se one moraju istražiti. Mora se ispitati „Birač“, „Investiciono-razvojna banka“, troškovi gradnje cesta, „Srpske šume“...

I bit će hapšenja! Čak mi je rečeno da je Savez za promjene napravio spisak na kome je 309 ljudi koji trebaju biti uhapšeni.

- SDS nije napravio niti pravi bilo kakav spisak za hapšenje ljudi. Mi, naravno, ukoliko formiramo vladu, želimo da istražimo neke korupcionaške slučajeve i da odgovorne privedemo pravdi. Radi istine i vladavine prava, istrage se moraju provesti po zakonu, transparentno, ne vodeći političke procese.

Ako Savez za promjene formira Vladu RS, to će se desiti.

- Da. Ako se to napravi, afere će se morati istražiti i ko bude kriv, odgovarat će u skladu sa zakonom.

Ako je formiranje Vlade RS tako neizvjesno, kako je moguće formiranje državne vlade?

- Pa moguće je. Imamo Predsjedništvo BiH i sasvim mi je logično da se formira i državna vlada. Sa SDA i DF-om smo postigli sporazum, imamo 21 poslanika i očekujem da se bloku pridruži HDZ. I ne bi bilo prvi put da se jedna vlada pravi na državnom, a da je druga na entitetskom nivou.

Ali su takve kombinacije bile i klimave i neuspješne.

- Vlasti u BiH su i inače nestabilne i promjenljive.

Imate i problem sa stavom HDZ-a, koji smatra da se vlast treba graditi od temelja prema krovu, a ne obratno. Uz to, klimava vam je i matematika za državni Dom naroda.

- Mi očekujemo da u srpskom klubu Doma naroda imamo najmanje dva delegata. A radit ćemo da ih bude troje, od ukupno pet.

Što se Čovića tiče, nismo uradili ništa što bi mu moglo naštetiti ili nama otežati. Smatramo da je njegovo učešće u državnoj vladi s nama i važno i moguće. I nadamo se da će se to i ostvariti. Moguće je da čak prije Nove godine imamo formiranu državnu vladu. Smatramo da Savez za promjene, a posebno SDS, s Čovićem može kvalitetno i uspješno sarađivati.

Čvrsti sam zagovornik zaštite domaće proizvodnje

- Ne znam da li ću biti ponovo ministar u Vijeću ministara. To zavisi od mnogo toga, stavova partnera, SDS-a... No, zainteresiran sam da budem dio tima u ovom organu ukoliko Savez za promjene bude dio parlamentarne većine. O kadrovskim rješenjima, ipak, do sada niko nije razgovarao i za tako nešto je još prerano.

Ako budem ministar i budem se bavio vanjskom trgovinom, onda se već zna kako bih radio. Kao i do sada. Ne gledam ni lijevo ni desno (Srbija i Hrvatska, op. a.), već brinem o interesu domaćih kompanija. Čvrsti sam zagovornik zaštite domaće proizvodnje.

Otvorenih pitanja je veoma mnogo. Od izvoza mlijeka, preko akciza na pivo, do statusa Hrvatske u trgovini s BiH i plinovoda. I još puno toga.

Smatram da realno možemo naredne godine izaći s mlijekom na tržište EU, Hrvatske u prvom redu.

Što se plinovoda tiče, najsretniji bih bio da BiH bude čvorište svih plinovoda. Ne samo da bismo uzimali rentu od protoka plina već i birati koji nam je plin bolji. Nemam preferencija ni prema „Južnom toku“ ni prema TAP-u...

Kada je Hrvatska u pitanju, smatram da tu trebamo biti principijelni. Naravno da trebamo pregovarati, ali beskompromisno štititi interes BiH. Naša je ekonomija preslaba da bi mogla spašavati bilo koga. Dakle, vrijedi samo ono što je u skladu s našim interesom - kaže Šarović.

Neuspjeh nije kraj svijeta

Ako Savez za promjene ne formira Vladu RS i ne uđe na kraju u Vijeće ministara, hoćete li preuzeti SDS?

- Iznenadili ste me pitanjem. Ali dat ću veoma jasan odgovor. Uvjereni smo da ćemo biti dio vladajuće strukture. No, i ako ne uspijemo, nije kraj svijeta. Nemamo bilo kakve planove unutar SDS-a kada su u pitanju kadrovske kombinatorike. Mladen Bosić je u redovnom mandatu SDS-a i tu se po tom pitanju neće ništa mijenjati, bez obzira bili u vlasti ili ne.

Dodik preskočio Ivanića

- U pregovorima o formiranju novog sastava Vijeća ministara BiH Milorad Dodik je ovaj put preskočio novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića ignorirajući ga i zanemarujući činjenicu da je on i njegov član Predsjedništva, izabran od građana RS. Napravio je grešku i otvorio razgovore s HDZ-om iako bi trebalo, kao što je to uostalom do sada uvijek i bilo, prvo da razgovara s članom Predsjedništva iz RS - navodi Šarović.

Autor: S. NUMANOVIĆ - See more at:

http://www.avaz.ba/clanak/148003/sarovi ... 4ZnR9.dpuf
radostan dan

#653 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

zavrzlama wrote:
Ja pisem sopstvene stavove i vidjenja....a moje je vidjenje da je BIH taoc srbije koja i sama sebi pravi stetu pokusavajuci da ratni plijen u BIH kapitalizuje u nekoj buducnosti....
u najkraćem -

Image
Tvoj problem u komunikaciji(slaganju/neslaganju) sa mnom je u tome sto je tvoje kritikovanje srbije i srpske politke sasvim OK.ALI kad ja ili neko drugi to radi,to je srbomrzac,nacionalista,osoba koja ide emocijama i zeljom kako kazes a ne realnosti i argumenata....
a to su ti rekli, ko?
moderatori banovima, i drugi učesnici diskusija...tačno?
evo, ako će ti šta pomoći - šmrc Image

ti imas za 4 godine preko 13 000 postova od toga njih 30% sa jednom jedinom rijecu ,jedno 30% sa jednom recenicom,a ostatak ne vise od tri recenice :D
opet lažeš...pa koliko je tebi rep?
ne sudi po odgovorima tebi, jer...kakav sugovornik, takvi i odgovori. :kiss:

šta imamo još...
Kad ti kazes "ko ga jebe" je OK.ako ja kazem koga je jebe i da je cetnik,spominjes nekakve prismotre i guras me u nacionaliste..
u jbt, ovo sam zaboravio... :shock:
u svakom slučaju, ne zovi me za svjedoka. :mrgreen:
Sad si kontradiktoran sam sebi...kladis se o pobjedi dodika,a sad pises kako je vucicu lakse sukala dat bosicu nego uvoditi sankcije rusiji
pa to može biti kontradiktorno nekom ko se vrti u krug non-stop...naravno da je lakše pritisnuti šukala uz prisustvo svjedoka ino diplomata, nego putina, predati ga -medijatorima- nego ostati bez izvoza u rusiju...hoće li ga uspjeti obrnuti je drugo pitanje, a ogdovor -u ponedeljak.

,na osnovu cega temeljis tezu o dodikovoj pobjedi,ako znas za dva uvjeta EU
a) volim da kockam
b) sviđa mi se kad svi u glas pjevaju isto, da se čuje i drugačiji ton
c) znam da će tako biti

biraj šta ti se sviđa...
-H-E-L-L-

#654 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by -H-E-L-L- »

Krajisnik podrza Dodika,SDS na aparatima :D Kako je bilo smijesno slusat ga dok kmeci nad izgubljenim Sarajevom Hadzifejzovicu i kako sikce na MiIosevica sto dogovori tako u Dejtonu.Kao to bi ostala spona cijele Bosne i Hercegovine da su ostale ratne linije :-) Skonto lik u Hagu da je citava istocna Bosna osudjena na propast bez oslonca na Sarajevo kao gravitacionog centra,kad dodas tu i Tuzlu stvar je jos gora.Naknadna pamet je zajebana stvar.
filosofman

#655 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

-H-E-L-L- wrote:Krajisnik podrza Dodika, :D Kako je bilo smijesno slusat ga dok kmeci nad izgubljenim Sarajevom Hadzifejzovicu i kako sikce na MiIosevica sto dogovori tako u Dejtonu.) Skonto lik u Hagu da je citava istocna Bosna osudjena na propast bez oslonca na Sarajevo kao gravitacionog centra,kad dodas tu i Tuzlu stvar je jos gora.Naknadna pamet je zajebana stvar.
Samo da ti veliki privredni ili nekad se zvali industrijski bazeni poput Sarajeva,Zenice,Tuzle nisu ekonomski-privredno upropašteni nakon rata u kriminalnim i pljačkaškim privatizacijama?! BiH je imala veliku šansu za mnogo bržu ekonomsku i političku integraciju a posebno Bošnjaci koji i kontrolišu najveće industrijske centre (Sarajevo,Tuzla,Zenica) da su sačuvali te centre od propadanja i uništenja.Ovako, mnogo je teže bilo kome bilo šta ponuditi ako si sirotinja, ako ti radnici uništenih industrijskih preduzeća (poput Dite,Konjuha,livnice i dr.9 u Tuzli svakodnevno protestvuju, pale administrativne centre kao što se desilo u Sarajevu,Tuzli,Zenici 6,7 i 8 februara ovce 2014.godine..Samo da niej uništena ekonomija, ovako niko se nešto ne divi sirotinji.
filosofman

#659 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

Dodik neće u državnu vlast i ako formira vlast u RS-u
SARAJEVO – Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA, u intervjuu za Face TV jasno je kazao kako trenutačno nemogućim scenarijem vidi ulazak Milorada Dodika i SNSD-a u državnu vlast. Prema njegovim riječima, to je sada iluzorno očekivati jer to ne žele niti SDA niti DF Željka Komšića,
- Blok drugih srpskih stranaka okupljenih oko Saveza za promjene je konačno ponudio ono što ovoj zemlji treba, a to je prestanak ratne retorike. Vjerujem u njihovo pravilno tumačenje interesa srpskog korpusa, jer svima nam treba mir, borba protiv kriminalaca, zapošljavanje, relaksacija…, poručio je Izetbegović. Kada je u pitanju stav Dragan Čovića i HDZ-a BiH, smatra kako je tu najvažnije da će se Čović rukovoditi interesima Hrvata u BiH, jer on to nikada neće dovesti u pitanje, a sve ostalo je ispod toga. Ipak, priznaje kako Čović priželjkuje scenarij po kojem će Dodik ući u državnu vlast.
Teška situacija u RS-u
Nadalje, navodi kako će Dodik možda formirati entitetsku vlast, ali to neće utjecati na formiranje državne vlasti. Kaže kako će tada doći do kohabitacije, da SNSD bude na entitetskoj razini, a Savez za promjene na državnoj.
- SNSD-u će na dnevnoj razini biti jako teško jer će to biti jedna vlast u kojoj itekako utjecaja imaju male stranke. SNSD će se sada morati skupiti s nekoga tko je imao stotinjak pozicija na 20 – 30, što je jako teško. Dodiku neće biti do konflikta, nego samo da se preživi. Ako Dodik bude opasan za državu, bit će opasan za sebe. Najsiromašniji umirovljenik koji živi u Europi je onaj iz RS-a, i to jednostavno treba mijenjati. Dodik je jedan pragmatičan političar, procijenio je da je ta nacionalistička priča to što mu treba da upotpuni vlast i mislim da će sada odustajati od nje, poručio je Izetbegović. Nije isključio mogućnost suradnje Koalicije “Domovina” sa SNSD-om u RS-u, a ako do toga dođe, tražit će ministarska i direktorska mjesta u RS-u. Kada je u pitanju samo formiranje vlasti, kaže da će se na državnoj razini vlast praviti odozgo, dok će se na razini Federacije ići odozdo, jer tako nalažu procedure. Prema njemu, postoji mogućnost da se ta dva procesa nađu negdje na sredini pa u jednom danu će biti imenovani budući premijeri.
Mogući partneri
Izetbegović se dodirnuo i situacije sa SBB-om Fahrudina Radončića, odnosno izjava kako SDA nije zatvorio vrata niti toj stranci.
- Nisam htio zatvoriti vrata nikome i time oslabiti pregovaračku poziciju SDA. To je Tihić uradio na prošlim izborima kada je rekao kako sigurno nećemo sa SBB-om i time pojeftinio pozicije SDA u odnosu na SDP. Ja sam znao da nikad SBB u ovu koaliciju neće ući, ali nisam htio pojeftiniti pozicije SDA. Priča o otvorenim vratima bila je taktika, istaknuo je Izetbegović. Na pitanje voditelja da sada kada Radončić zna kako je to bila taktika, što može uraditi, Izetbegović je kazao da može pričati, pisati, odnosno raditi posao za koji je stvoren. S obzirom kako će u pojedinim županijama SDA i DF trebati i trećeg partnera, na pitanje može li to biti SDP, kaže kako može i da će se i o tome konzultirati s DF-om. Ipak, smatra kako je SDP-u važnije ozdraviti u oporbi jer je to jedna ozbiljna stranka, ali ako žele djelovati na stabilizaciju, dobrodošao su partner SDA.
Lagumdžiju uništila arogancija
Bakir Izetbegović je iznio mišljenje o Zlatku Lagumdžiji, odlazećem lideru SDP-a, za kojeg kaže da je izuzetno kompetentan, radan i kvalitetan političar, ali previše arogantan, na što mu je, kako tvrdi, više puta ukazivao.
- Govorio sam mu da smanji aroganciju, da ne radi to što radi, da prihvati koaliciju s HDZ-om prije četiri godine, da ne odbacuje SDA, da nas ne tretira kao privjesak, ali razišli smo se…, rekao je Izetbegović. Na upit što misli o Bogiću Bogićeviću, kandidatu za predsjednika SDP-a, kaže kako se radi o izvanrednom čovjeku i da je to jedna od osoba zaslužnih za opstanak BiH.
Borba protiv korupcije
- Jedan od glavnih ciljeva SDA i mene osobno jest borba protiv kriminala i korupcije, sa ili bez Komšića i DF-a. Volio bih da i oni u tome sudjeluju jer je to jedan od glavnih dijelova u njihov agendi. Dobro je da nas je više u tome. Sve što DF može smisliti i uraditi po ovom pitanju bit će snažno podržano. Za svakoga, bilo iz moje ili bilo koje druge stranke, ako se utvrdi da se ogriješio o zakonu, on će otići. Ali napamet nećemo ljude optuživati, stava je zamjenik predsjednika SDA.

Piše: Dragan Bradvica

http://dnevni-list.ba/web1/dodik-nece-u ... st-u-rs-u/
filosofman

#660 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

“DAN D” ZA NOVU VLAST Sutra poznato tko će od Srba u Vijeće ministara?
BANJA LUKA – Konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS-a koja će se održati sutra svojevrsni je “dan D” za ukupnu političku scenu u BiH, jer od ishoda te sjednice ovisi ne samo tko će imati većinu za sastavljanje Vlade RS-a, već i kako će se dalje odvijati pregovori o formiranju Vijeća ministara, odnosno hoće li Milorad Dodik i njegov SNSD ostati u igri kao partner HDZ-a BiH ili će, pak, Dragan Čović morati pristati na ulazak Saveza za promjene u državnu vlast.
Dodik samouvjeren
Ta dva bloka već tjednima tvrde kako će upravo oni imati skupštinsku većinu od 42 zastupnika, dok iz HDZ-a BiH i dalje mudro poručuju kako će poštivati onaj blok koji bude formirao Vladu RS-a uz opasku kako ih SNSD uvjerava da će to biti upravo oni. O raspletu na Skupštini, ali i odnosu HDZ-a BiH prema ovoj problematici, ovisi i na koji će način zaživjeti sporazum SDA-DF-Savez za promjene o formiranju novog Vijeća ministara kojim je praktično iz igre za formiranje vlasti izbačen SNSD. Spomenute stranke koje su, nakon potpisivanja sporazuma, pozvale HDZ BiH da im se priključi i dalje smatraju kako HDZ treba dobiti hrvatske pozicije u novoj državnoj vlasti te očekuju da najsnažnija hrvatska stranka napravi ključni potez kojim bi se otvorila vrata za ustroj novog Vijeća ministara. No, HDZ BiH i dalje je stava kako treba pričekati i vidjeti tko će biti legitimni predstavnik srpskog naroda na državnoj razini, a upravo bi odgovor na to pitanje trebala pružiti sutrašnja sjednica Skupštine.
SNSD tako i ovog vikenda samouvjereno poručuje kako će imati i više od potrebna 42 zastupnika (čak 44) te da se radi o bloku u kojem će osim SNSD-a, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije biti i predstavnici stranke Napredna srpska, ali i neki još uvijek neimenovani zastupnici.
- Tu su i dva zastupnika koje predvodi lider Napredne Srpske Adam Šukalo, a tu su još i dva zastupnika koja nisu bila u ovoj političkoj grupaciji. Tako da ćemo s najmanje 44 glasa završiti izbor novog skupštinskog rukovodstva i nove vlade, poručio je Dodik, ne skrivajući očekivanje kako će se vrlo lako dovršiti procesu ustroja vlasti u tom entitetu.
Osvrnuvši se na mogućnost da SDS pozove narod na ulicu, ako SNSD formira vlast u entitetu, Dodik je rekao da RS-u ne treba nikakva destabilizacija.
Međutim, unatoč njegovoj samouvjerenosti, Savez za promjene se ne predaje i ističu kako još ništa nije gotovo te da bi situacija na sutrašnjoj sjednici mogla biti drukčija.
I Savez očekuje većinu
Igor Crnadak, generalni tajnik Partije demokratskog progresa, naglasio je kako je Savez za promjene vrlo blizu većine.
- U ovom trenutku i dalje je nitko nema, ali nakon dogovora s “Domovinom”, nakon potvrđivanja stabilnih mandata u okviru Saveza za promjene, očekujem da ćemo mi imati većinu u ponedjeljak, pojasnio je Crnadak. Prema svemu sudeći, sve oči, kako javnosti, tako i ostatka političkih stranaka iz Federacije, uprte su u sutrašnju sjednica Skupštine RS-a koja bi mogla biti presudna u mnogim stvarima.
Teško će biti svakome
S druge strane, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je jučer da bez obzira na to koji politički blok u RS-u bude imao skupštinsku većinu, bit će u teškoj situaciji, jer će ona biti tijesna i vrlo teško će funkcionirati izvršna vlast temeljena na takvoj skupštinskoj većini. Govoreći, pak, o različitim najavama osiguranja većine, on je ponovio da će se tek na sjednici Narodne skupštine RS-a novog saziva znati tko ju zapravo ima.

http://dnevni-list.ba/web1/dan-d-za-nov ... ministara/
radostan dan

#662 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

nisam...još 15-16 sati do početka skupštine.
prihvataš opkladu?
filosofman

#663 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

radostan dan wrote:nisam...još 15-16 sati do početka skupštine.
prihvataš opkladu?
Ne kladim se, blizu je vidjeće se ionako i bez opklade. :razz:
radostan dan

#664 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

dobro...al šta ćemo ako tvoja prognoza ne bude tačna? :zoka:
filosofman

#665 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

radostan dan wrote:dobro...al šta ćemo ako tvoja prognoza ne bude tačna? :zoka:
Nastavićemo se politički boriti i dalje za svoje političke ciljeve, a i privremeni porazi ako se ne demorališeš uvijek se mogu pretvoriti u pobjedu.Ko god da formira "većinu" bit će nategnuto, povuci potegni, na guzove?Znači možda i bolje, da Dodik bude u poziciji da ga uzimamo na guzove, svakaojakim natezanjima? :ljulja: :fight: :violina: :shmizla1: :pisnula: :pisnuo: :strik:
filosofman

#666 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

filosofman wrote:
radostan dan wrote:dobro...al šta ćemo ako tvoja prognoza ne bude tačna? :zoka:
Nastavićemo se politički boriti i dalje za svoje političke ciljeve, a i privremeni porazi ako se ne demorališeš uvijek se mogu pretvoriti u pobjedu.Ko god da formira "većinu" bit će nategnuto, povuci potegni, na guzove?Znači možda i bolje, da Dodik bude u poziciji da ga uzimamo na guzove, svakaojakim natezanjima? :ljulja: :fight: :violina: :shmizla1: :pisnula: :pisnuo: :strik:
I što god da zažulja da narodu kažemo vidite kako vas upropaštava ta neznalica, a samo mu kočimo, što više ga natežemo, guzove mu razvaljujemo koliko je tijesno? :serbo: :serbo: :strik:
vivaldi

#667 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by vivaldi »

filosofman wrote:S druge strane, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je jučer da bez obzira na to koji politički blok u RS-u bude imao skupštinsku većinu, bit će u teškoj situaciji,
nakon one provale sa fabrikom duhana i to jos pripremljen dosao na skupstinu..vise ga covjek ne moze uzeti za ozbiljno mada je djelovao pametnije od svih ostalih
filosofman

#668 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by filosofman »

vivaldi wrote:
filosofman wrote:S druge strane, predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je jučer da bez obzira na to koji politički blok u RS-u bude imao skupštinsku većinu, bit će u teškoj situaciji,
...

I što god da zažulja da narodu kažemo vidite kako vas upropaštava ta neznalica, a samo mu kočimo, što više ga natežemo, guzove mu razvaljujemo koliko je tijesno? Sve neuspjehe narod će vidjeti samo njegovu krivicu, a to što ga natežemo, što mu je tijesno, što ga kočimo i uvaljijemo mu ga, to se neće vidjeti,,,da je :serbo: :serbo: :strik:
radostan dan

#670 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

ma to se ovo naše malo -srpče- zaigralo... :mrgreen:
radostan dan

#671 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

elem, druže vivaldi, i ovaj opravdan šamar poziciji, u vidu izbornog rezultata opozicije, nije iskorišten na pravi način...često se pitam, kakvi se diletanti bave nama?
SaraFina

#672 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by SaraFina »

Kakva su najnovija predvidjanja mladih SDS-ovskih pulena?

:D

Treba ovdje neku anketu?

No ja mislim da će Dodik uspjeti izgleda :(
zavrzlama

#673 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by zavrzlama »

radostan dan wrote:
zavrzlama wrote:
Ja pisem sopstvene stavove i vidjenja....a moje je vidjenje da je BIH taoc srbije koja i sama sebi pravi stetu pokusavajuci da ratni plijen u BIH kapitalizuje u nekoj buducnosti....
u najkraćem -

Image
Tvoj problem u komunikaciji(slaganju/neslaganju) sa mnom je u tome sto je tvoje kritikovanje srbije i srpske politke sasvim OK.ALI kad ja ili neko drugi to radi,to je srbomrzac,nacionalista,osoba koja ide emocijama i zeljom kako kazes a ne realnosti i argumenata....
a to su ti rekli, ko?
moderatori banovima, i drugi učesnici diskusija...tačno?
evo, ako će ti šta pomoći - šmrc Image

ti imas za 4 godine preko 13 000 postova od toga njih 30% sa jednom jedinom rijecu ,jedno 30% sa jednom recenicom,a ostatak ne vise od tri recenice :D
opet lažeš...pa koliko je tebi rep?
ne sudi po odgovorima tebi, jer...kakav sugovornik, takvi i odgovori. :kiss:

šta imamo još...
Kad ti kazes "ko ga jebe" je OK.ako ja kazem koga je jebe i da je cetnik,spominjes nekakve prismotre i guras me u nacionaliste..
u jbt, ovo sam zaboravio... :shock:
u svakom slučaju, ne zovi me za svjedoka. :mrgreen:
Sad si kontradiktoran sam sebi...kladis se o pobjedi dodika,a sad pises kako je vucicu lakse sukala dat bosicu nego uvoditi sankcije rusiji
pa to može biti kontradiktorno nekom ko se vrti u krug non-stop...naravno da je lakše pritisnuti šukala uz prisustvo svjedoka ino diplomata, nego putina, predati ga -medijatorima- nego ostati bez izvoza u rusiju...hoće li ga uspjeti obrnuti je drugo pitanje, a ogdovor -u ponedeljak.

,na osnovu cega temeljis tezu o dodikovoj pobjedi,ako znas za dva uvjeta EU
a) volim da kockam
b) sviđa mi se kad svi u glas pjevaju isto, da se čuje i drugačiji ton
c) znam da će tako biti

biraj šta ti se sviđa...
sta birati :D ...argumenti nula,jeftini i prozirni izlivi ironije... :wink:

Nego ,
gutaj knedle i udri po iroiniji ;-)
vivaldi

#674 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:elem, druže vivaldi, i ovaj opravdan šamar poziciji, u vidu izbornog rezultata opozicije, nije iskorišten na pravi način...često se pitam, kakvi se diletanti bave nama?
pa samar je dobio samo zlatko i to mislim prije svega zato sto je sda popirilcno ubjedila narod da je dogovorao treci sa covicem. nikada ne izvlacim zakljucke na osnovu par primjera, ali od izbora do danas sam toliko puta cuo na svim mjestima da mu ljudi jebu majku zbog treceg da je to vec masovna pojava.

sto se tice rs-a, mileta je sjebala samo veca izlaznost sto je uvijek prednost opozicije. snsd uopste nije izgubio puno glasova - 10-ak posto, ali je pavic dobio vise pa je i to skoro kompenzovano. znaci samo veca izlaznost.
radostan dan

#675 Re: Srpska Demokratska Stranka (SDS) kao pozitivna alternativa Miloradu Dodiku i SNSD-u u BiH i RS?!Novi "Vučićevski" SD

Post by radostan dan »

ja bih ipak to okvalifikovao kao šamar...ili se samo nadam i ubjeđujem sebe da jeste? :sad:
šamar kao upozorenje, da se pozicija vrati počecima...

zlatko? pa ne vidim to baš tako, al to nje tema, seciraćemo to na nekoj drugoj temi... :thumbup:

sad m je interesantnije, šta će biti sa bosićem (baš konkretno - sa njim), ako ne bude imao većinu u ns rs sutra ili u sledećih par mjeseci.
Post Reply