Ako Hrvati ne postanu ustavno ravnopravni, Federaciji prijeti potpuni razdor, a državi raspad
http://www.jutarnji.hr/globus/Globus-po ... d/5280195/Code: Select all
Na moje pitanje je li moguće izbijanje novog rata (ili nastavak onog starog, iz 90-ih) u BiH Tvrtko Milović mi je odgovorio: – Načelno je to moguće. Kada je povod nacionalni, narod se vrlo brzo i lako mobilizira. Ne postoji mogućnost rata ili dugotrajnih sukoba, ali postoji mogućnost nasilnih demonstracija i blokada ceste kao na sjeveru Kosova. Stvar je to gora što Oružane snage BiH ne mogu djelovati jer su i same podijeljene u tri roda, a međunarodnih vojnika gotovo da nema. Ukratko: nasilje je moguće, premda ne i izvjesno. No, ako bi se ponovio slučaj Vedrana Puljića (navijača NK Sarajevo, ubijenog 2009. u neredima prije utakmice Široki Brijeg – Sarajevo – op. a.), onda je nasilje itekako realno.
Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
- tandmand
#651 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Da li je kocka bačena ...
- Promoe
#652 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
http://www.tacno.net/novosti/globusovo- ... rcegovine/tandmand wrote:Da li je kocka bačena ...
Ako Hrvati ne postanu ustavno ravnopravni, Federaciji prijeti potpuni razdor, a državi raspad
http://www.jutarnji.hr/globus/Globus-po ... d/5280195/Code: Select all
Na moje pitanje je li moguće izbijanje novog rata (ili nastavak onog starog, iz 90-ih) u BiH Tvrtko Milović mi je odgovorio: – Načelno je to moguće. Kada je povod nacionalni, narod se vrlo brzo i lako mobilizira. Ne postoji mogućnost rata ili dugotrajnih sukoba, ali postoji mogućnost nasilnih demonstracija i blokada ceste kao na sjeveru Kosova. Stvar je to gora što Oružane snage BiH ne mogu djelovati jer su i same podijeljene u tri roda, a međunarodnih vojnika gotovo da nema. Ukratko: nasilje je moguće, premda ne i izvjesno. No, ako bi se ponovio slučaj Vedrana Puljića (navijača NK Sarajevo, ubijenog 2009. u neredima prije utakmice Široki Brijeg – Sarajevo – op. a.), onda je nasilje itekako realno.
Nerzuk Ćurak
U tjedniku Globus, ( broj 1354, 18.11.2016.) objavljen je tekst Darka Hudelista pod naslovom Hrvatsko pitanje u BiH: Dayton ga nije riješio (str. 32-37).
U pripremi teksta kontaktirao me je pomenuti novinar sa molbom da, pored drugih uvaženih sugovornika iz BiH ( Senad Avdić, Šaćir Filandra, Nenad Kecmanović, Anđelko Kozomora, Tvrtko Milović, Jozo Pavković, Miloš Šolaja, Ivan Vukoja), učestvujem u anketi tako što ću odgovoriti na tri pitanja koja mi je e-mailom poslao novinar Hudelist.
Kada sam pročitao pitanja, bio sam iznenađen odsustvom neutralnog stava u formulaciji problema koji se želi istražiti, što me motiviralo na intelektualni oprez, pa sam u e-mail korespondenciji sa gospodinom Hudelistom zamolio, da, ako iz bilo kog razloga ne može objaviti cjelinu mojih odgovora da me izostavi iz ankete. Nakon što sam pročitao tekst bio sam konsterniran neprofesionalnošću gospodina Hudelista, koji nije objavio moje odgovore, što bi, obzirom na molbu koju sam uputio bilo korektno da dotični žurnalist nije sebi dozvolio partikularnu interpretaciju mojih stavova, ne upoznajući čitaoce Globusa uopće sa mojim stavovima!?! Taj grubi previd primorao me na reakciju, koju, nakon ovakvog neprofesionalnog iskustva, uopće ne kanim slati u Globus, sumnjajući da bi reagiranje bilo objavljeno.
-
peepeep
#653 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Rekoh ja fino, sada će Federaciju rasparčat. Srbi i srbinčad konstantno upozoravaju da neće dati ni pedalj RSa što znači da će otkinuti koliko mogu od Federacije zbog "ravnopravnosti". Samo da ne puca, eh?
-
Hamolj
#654 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Nema sanse, manite se suplje price. Hrvati ce izumrijeti, a treceg nece vidjeti.peepeep wrote:Rekoh ja fino, sada će Federaciju rasparčat. Srbi i srbinčad konstantno upozoravaju da neće dati ni pedalj RSa što znači da će otkinuti koliko mogu od Federacije zbog "ravnopravnosti". Samo da ne puca, eh?
- mO k3
#655 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Svako ima pravo da iskaze svoje zelje i snove , realitet je drugaciji ......
Kako srbi i hrvati zelje da zive u maticnim drzavama , tako i bosnjaci zele jedinstvenu bih ....
Zato komsije hrvati , i vi i srbi imate zelje bez kompromisa zelite parce zemlje na kojem ce da vam vlada cirilicar/covic dobicete sto se mene tice , ali cemo citavu bih reorganizovati i sa manjim cetnitetom , podijelicemo bih koliko ima procenata nas,vas,njih .... znaci 51% bih bosnjacima koji ce gradovima nama koji vama pripasti dogovoricemo se , dobicete i svoj "stolni" ,ali ne u mostaru jer niste u vecini ....
Kako srbi i hrvati zelje da zive u maticnim drzavama , tako i bosnjaci zele jedinstvenu bih ....
Zato komsije hrvati , i vi i srbi imate zelje bez kompromisa zelite parce zemlje na kojem ce da vam vlada cirilicar/covic dobicete sto se mene tice , ali cemo citavu bih reorganizovati i sa manjim cetnitetom , podijelicemo bih koliko ima procenata nas,vas,njih .... znaci 51% bih bosnjacima koji ce gradovima nama koji vama pripasti dogovoricemo se , dobicete i svoj "stolni" ,ali ne u mostaru jer niste u vecini ....
-
Hamolj
#656 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Zao mi je moKe, ali nista ni od ovog tvog prijedloga.mO k3 wrote:Svako ima pravo da iskaze svoje zelje i snove , realitet je drugaciji ......
Od mene mogu samo karinu dobiti.
- Lincoln-Burrows
#657 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Kako Bošnjaci misle da je BiH isključivo njihova domovina tako iz te
pozicije i proizlaze svi ovi stavovi. Zapravo tko više ili manje polaže pravo na BiH
je također jedan mentalni problem koji dovodi ljude u situaciju da
uzmu puške u ruke i zapucaju i naravno misle pri tome da su upravu.
pozicije i proizlaze svi ovi stavovi. Zapravo tko više ili manje polaže pravo na BiH
- mO k3
#658 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
nije istina , cak pises lazi , nigdje niko nije rekao da je Bosna i Hercegovina isljucivo bosnjacka , nego da je matica bosnjakaLincoln-Burrows wrote:Kako Bošnjaci misle da je BiH isključivo njihova domovina tako iz te
da ti pojasnim jednu stvar kratko i jasno mi bosnjaci nemamo matice kao sto srbi i hrvati ...
- Lincoln-Burrows
#659 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
BiH je moja matična država.mO k3 wrote:nije istina , cak pises lazi , nigdje niko nije rekao da je Bosna i Hercegovina isljucivo bosnjacka , nego da je matica bosnjakaLincoln-Burrows wrote:Kako Bošnjaci misle da je BiH isključivo njihova domovina tako iz te
da ti pojasnim jednu stvar kratko i jasno mi bosnjaci nemamo matice kao sto srbi i hrvati ...
- mO k3
#660 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
ma dajLincoln-Burrows wrote:BiH je moja matična država.mO k3 wrote:nije istina , cak pises lazi , nigdje niko nije rekao da je Bosna i Hercegovina isljucivo bosnjacka , nego da je matica bosnjakaLincoln-Burrows wrote:Kako Bošnjaci misle da je BiH isključivo njihova domovina tako iz te
Et imamo nasto zajednicko , sta kazu iz tvoga tora , imaju li sto misljenje ko ti??
- Lincoln-Burrows
#661 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Ja govorim u svoje ime i nisam usamljen u tome a kad s nekim razgovaraš na ravnopravnim osnovamamO k3 wrote: ma daj![]()
Et imamo nasto zajednicko , sta kazu iz tvoga tora , imaju li sto misljenje ko ti??
tada i može doći do nekakvog dogovora. U suprotnom samo vrijedi zakon sile i topuza.
- mO k3
#662 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
o kojim ravnopravnim osnovama pricamo ... nisam u toku ili te pogresno razumijem na sabahuLincoln-Burrows wrote:Ja govorim u svoje ime i nisam usamljen u tome a kad s nekim razgovaraš na ravnopravnim osnovamamO k3 wrote: ma daj![]()
tada i može doći do nekakvog dogovora. U suprotnom samo vrijedi zakon sile i topuza.
-
Hamolj
#663 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
E pa, neki vide 'erceg-Bosnu kao maticnu drzavu, iako ona nije drzava, cak i ne postoji, nema nikakve politicke ovlasti. E takve cu progoniti dok sam ziv.Lincoln-Burrows wrote:BiH je moja matična država.mO k3 wrote:nije istina , cak pises lazi , nigdje niko nije rekao da je Bosna i Hercegovina isljucivo bosnjacka , nego da je matica bosnjakaLincoln-Burrows wrote:Kako Bošnjaci misle da je BiH isključivo njihova domovina tako iz te
-
Lug
#664 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Lincoln-Burrows wrote:BiH je moja matična država.
tvoja, moja.. hocemo onda jedinstvenu BiH?!
- spreca
#665 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
ih ...nisi sam sta se falisHamolj wrote:Zao mi je moKe, ali nista ni od ovog tvog prijedloga.mO k3 wrote:Svako ima pravo da iskaze svoje zelje i snove , realitet je drugaciji ......
Zato komsije hrvati , i vi i srbi imate zelje bez kompromisa zelite parce zemlje na kojem ce da vam vlada cirilicar/covic dobicete sto se mene tice , ali cemo citavu bih reorganizovati i sa manjim cetnitetom , podijelicemo bih koliko ima procenata nas,vas,njih .... znaci 51% bih bosnjacima koji ce gradovima nama koji vama pripasti dogovoricemo se , dobicete i svoj "stolni" ,ali ne u mostaru jer niste u vecini ....![]()
- spreca
#666 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Na BiH svi imaju pravo......ali niko nema pravo da cijep i dijeli i odvaja ni djelic zemlje pa nikoliko za noktima sto imaLincoln-Burrows wrote:Kako Bošnjaci misle da je BiH isključivo njihova domovina tako iz te
- Lincoln-Burrows
#667 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Gledaj to ovako nemaš ti niti bilo tko meni šta davat ili ne davati ako je nešto moje.mO k3 wrote:o kojim ravnopravnim osnovama pricamo ... nisam u toku ili te pogresno razumijem na sabahuLincoln-Burrows wrote:Ja govorim u svoje ime i nisam usamljen u tome a kad s nekim razgovaraš na ravnopravnim osnovamamO k3 wrote: ma daj![]()
Vidiš ovog forumaša tu što bi davao karine i progonio e takvi kvare svaki dogovor i tu dolazi do
raspada i nemogućnosti života u istoj državi.
- Lincoln-Burrows
#668 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
A tko si ti da određuješ drugima šta imaju pravo ili nemaju? Možda neki vrhovni ajatolah.spreca wrote:Na BiH svi imaju pravo......ali niko nema pravo da cijep i dijeli i odvaja ni djelic zemlje pa nikoliko za noktima sto imaLincoln-Burrows wrote:Kako Bošnjaci misle da je BiH isključivo njihova domovina tako iz te
-
Hamolj
#669 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Ma kakvo hvaljenje, uvijek sam volio mlade Hrvatice, a i one mene Bgm.spreca wrote:ih ...nisi sam sta se falisHamolj wrote:Zao mi je moKe, ali nista ni od ovog tvog prijedloga.mO k3 wrote:Svako ima pravo da iskaze svoje zelje i snove , realitet je drugaciji ......
Zato komsije hrvati , i vi i srbi imate zelje bez kompromisa zelite parce zemlje na kojem ce da vam vlada cirilicar/covic dobicete sto se mene tice , ali cemo citavu bih reorganizovati i sa manjim cetnitetom , podijelicemo bih koliko ima procenata nas,vas,njih .... znaci 51% bih bosnjacima koji ce gradovima nama koji vama pripasti dogovoricemo se , dobicete i svoj "stolni" ,ali ne u mostaru jer niste u vecini ....![]()
-
Ripicipi
#670 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Meni jos nije jasno zasto se Bosnjaci toliko odupiru mogucnosti da Hrvati ne mogu biti preglasavani?
Stvarno bih volio znati.
Stvarno bih volio znati.
-
Hamolj
#671 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Covjek pripada vecinskom narodu, moze mu se, sta si odmah uspalio.Lincoln-Burrows wrote:A tko si ti da određuješ drugima šta imaju pravo ili nemaju? Možda neki vrhovni ajatolah.spreca wrote:Na BiH svi imaju pravo......ali niko nema pravo da cijep i dijeli i odvaja ni djelic zemlje pa nikoliko za noktima sto imaLincoln-Burrows wrote:Kako Bošnjaci misle da je BiH isključivo njihova domovina tako iz te
-
Hamolj
#672 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Ja uzivam slusati njihovo kmecanje i jedva cekam opce izbore da opet glasam za hrvatskog clana predsjednistva.Ripicipi wrote:Meni jos nije jasno zasto se Bosnjaci toliko odupiru mogucnosti da Hrvati ne mogu biti preglasavani?
Stvarno bih volio znati.
-
Ripicipi
#673 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
A mozes li biti posten pa reci odakle slusas to "kmecanje"??Hamolj wrote:Ja uzivam slusati njihovo kmecanje i jedva cekam opce izbore da opet glasam za hrvatskog clana predsjednistva.Ripicipi wrote:Meni jos nije jasno zasto se Bosnjaci toliko odupiru mogucnosti da Hrvati ne mogu biti preglasavani?
Stvarno bih volio znati.
-
Hamolj
#674 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Kako odakle, pa Covic svaki dan kmeci. Da ne pricam onim fratrima u Kraljevoj Sutjesci i Bobovcu od neki dan.Ripicipi wrote:A mozes li biti posten pa reci odakle slusas to "kmecanje"??Hamolj wrote:Ja uzivam slusati njihovo kmecanje i jedva cekam opce izbore da opet glasam za hrvatskog clana predsjednistva.Ripicipi wrote:Meni jos nije jasno zasto se Bosnjaci toliko odupiru mogucnosti da Hrvati ne mogu biti preglasavani?
Stvarno bih volio znati.
- General War
#675 Re: Jel IDEJA HERCEG - BOSNE zaista ikad ugašena?
Pa ako pogledamo S-H provedbu demokratije, i oni vecinski donesu zakljucke s time da manjina je ili pod zemljom ili ne blize od Beca.Ripicipi wrote:Meni jos nije jasno zasto se Bosnjaci toliko odupiru mogucnosti da Hrvati ne mogu biti preglasavani?
Stvarno bih volio znati.