Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Edouard

#651 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Edouard »

NIN wrote:
Edouard wrote:" Ne priječi razum da se vjeruje u Boga, već oholost i tvrdoća srca." Blaise Pascal
...a pazi ovo:

Small minds are concerned with the extraordinary, great minds with the ordinary.

Blaise Pascal

:lol:

..al znam da neces skontat, nema sanse... :lol:
...jesil' u apatiji ili empatiji?
apsidejzi

#652 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Čitalac wrote:Religija je, primera radi, potrebna muškarcima kao pokriće za tlačenje žena. I pre nastanka hrišćanstva i islama, žena je smatrana nižim bićem i "neuspelim muškarcem", a sa razvojem monoteizma to gledište je samo potvrđeno.
Biblija na ženu svaljuje krivicu za pad čovečanstva, Toma Akvinski smatra da žena "nema dovoljno razvijen razum pa mora imati staratelja", a Luter kaže da je ženi "mesto isključivo u kući".
I koliko god da svet kojim upravljaju muškarci ništa ne valja, za to su opet nekim čudom krive - žene.
Hadis glasi: "Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: "Predočen mi je Pakao i vidio sam da su u njemu najbrojnije žene. One su nezahvalne. Da li one niječu Allaha - upitano je. One niječu - rekao je on - dobročinstvo svoga supruga. One su nezahvalne".
U svakom slučaju, religija je i biznis od kojeg muškarci i danas imaju daleko veću korist nego žene.
Isti taj poslanik je rekao da je najbolji medju nama onaj koji je najbolji prema zenama
MJAU - da

#653 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

Meni najbolje govori o Muhamedu činjenica da je volio žene. Kako će to neko shvatiti, ne znam ali ih je volio. Ženio udovice da ne budu same, mislim da nije bio neki nezasiti :-) to je bilo nešto drugo, nešto više od običnog interesa. Žene su od samog starta bile u nižem rangu, jer su razmišljale "srcem", tj. žene vode emocije, za razliku od muškaraca. Ovdje naravno ne generaliziram.
statixx

#654 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Nije svuda tako. Imaš recimo kod nas i može svakako, a opet vole islam.

Image
Ma moze svakako, zasto da ne, ta leprsavost religije i jeste faktor uspjeha.

Generalno stajling nista ne govori. Znam dvije lujke (one koje su cool i obicno prolaze dvojkom) iz srednje koje su partijale po Domu mladih i parkinzima, pa kad je doslo iz guzice u glavu pokrile se. To se sad moze posmatrati na dva nacina. Prema prvom religija ih je izvela na "pravi put", medjutim mislim da se ljudske radnje trebaju tumaciti kroz motive. U tom slucaju rekao bih da je to dobar primjer kako ljudi koriste religiju da bez imalo truda steknu odredjeni drustveni status koji bi u suprotnom tesko mogli. Zamisli da je ona sad isla i ubjedjivala sve kako se ona promjenila, kako je sada fina i postena te ocekuje isto i od muskarca.
vatrogasac

#655 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

statixx wrote: Ma moze svakako, zasto da ne, ta leprsavost religije i jeste faktor uspjeha.

Generalno stajling nista ne govori. Znam dvije lujke (one koje su cool i obicno prolaze dvojkom) iz srednje koje su partijale po Domu mladih i parkinzima, pa kad je doslo iz guzice u glavu pokrile se. To se sad moze posmatrati na dva nacina. Prema prvom religija ih je izvela na "pravi put", medjutim mislim da se ljudske radnje trebaju tumaciti kroz motive. U tom slucaju rekao bih da je to dobar primjer kako ljudi koriste religiju da bez imalo truda steknu odredjeni drustveni status koji bi u suprotnom tesko mogli. Zamisli da je ona sad isla i ubjedjivala sve kako se ona promjenila, kako je sada fina i postena te ocekuje isto i od muskarca.

Aha.....confession.

Ali nije samo taj profil žena u islamu....jelde?
apsidejzi

#656 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

MJAU - da wrote:Meni najbolje govori o Muhamedu činjenica da je volio žene. Kako će to neko shvatiti, ne znam ali ih je volio. Ženio udovice da ne budu same, mislim da nije bio neki nezasiti :-) to je bilo nešto drugo, nešto više od običnog interesa. Žene su od samog starta bile u nižem rangu, jer su razmišljale "srcem", tj. žene vode emocije, za razliku od muškaraca. Ovdje naravno ne generaliziram.
A ti ko biva ne volis zene?
Chagalj

#657 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Maxxtro wrote:Chagalju, cijenim pokusaj da direktno adresiras probleme koje sam iznio, ali si, kako sam i pretpostavio, samo pokazao da nemas kapacitet da razumijes ono sta ti govorim.
Za primjer, kazes mi ovo
da bi otkrio sve te stvari moras praitti nauku i imati kompijutere inace nemozes otkriti to. skoro pa nemoguce.
nakon sto sam eksplicitno preduhitrio ovakve odgovore:
I kao da vec vidim da ces mi na ovo sve odgovoriti da je Kur'an morao biti napisan u stilu razumljivom obicnom covjeku, te da nismo imali mogucnosti i tehnologiju tada da potvrdimo sve te naucne stvari, i sve to stoji, ali potpuno bi fulao poentu onoga sto iznosim...
ja sam uspio desfirovati jednu stvar pomocu metode koja je vec bila poznata, sklapanjem broja sure i broja ajeta

evo jedan primjer, drugi istrazivaci su pronasli da slova (V, elif, N, elif , S) za rijec Venus od prvog do drugog ponavljanja ima 243 ajeta, sta je specijalno sa tim, moderna nauka kaze da planeta Venus(venera) treba 243 dana da se okrene oko svoje ose, zar to nije cudno?

pa sam licno ja trazio jos slova gdje se jedno do drugog spominju (Venus) i sa pretrazivacem sam pronasao u ajetu 17:7
pa sam na google ukucao 177 i Venus, da vidim imali ikakva veza tu, i imam sta vidjeti, Venus ima nagib od 177 stepeni dok nasa zemlja ima nagib od 23,5 stepena.
Nisi ti nista desifrovao, nego si proizvoljno pridodao necemu znacenje. Ovo zadnje boldirano je klasicna manifestacija potvrdne pristrasnosti i problema u tvojim metodama na koje sam te upozoravao. Ti si ukucao u google da vidis hoce li ti sta izbaciti, bilo sta, ma koliko proizvoljno. Nisi ti nista ovdje testirao, jer nisi nista konkretno pretpostavio. Da si ti prije toga konstruisao kakvu teoriju o brojcanim ponavljanjima, pa da je unutar te teorije bila konkretna pretpostavka da pozicija ajeta treba dati nagib Venere, to bi bila potvrda hipoteze. Ovako samo trazis bilo kakve veze, ma koliko nategnute bile. Mogucnosti su prakticno neogranicene. Ti mislis da se tu radi o nekom desifrovanju i otkrivanju misterija zato sto si neuk covjek, a neuk covjek zamislja da se nauka otkriva kao u detektivskim serijama.
znaci samo u ove 3 rijeci imamo 3 cuda

1. koristena slova jedno do drugog, Venus ( ne NeVUS, Usnev itd)nego bas Venus
2. izmedju prvog i drugog spominjanja ima 243 ajeta , Venusu treba 243 dana da se okrene oko svoje ose
3. treci put spomnut Venus u ajetu 17:7 , Venus ima nagib od 177 stepeni.

previse da bude slucajno. a ti tumaci kako hoces.
Ne bih da se upustam u raspravu o vjerovatnoci, te sta je previse a sta nije da bude slucajno. I ovo je previse za tebe.

bi bila da se rijec "sat" ponavlja 24 puta. Da li je to istina? Pretpostavljam da nije, jer bi nam i to vec naveo. Eto predvidjanja koje nije proslo test.
Sat se spominje 48 puta znaci duplo od 24x2
Savrsen primjer koji pokazuje da ne razumijes ono o cemu ti govorim. Koje je objasnjenje toga da se dan pojavljuje 48 puta? Sta da je u pitanju 3*24 puta? Ili n*24? Sta da je u pitanju polovina, 24/2 = 12? Da li je i taj broj poseban? Ili trecina mozda? 24 ima poprilicno mnogo djelitelja. Kako se to moglo pretpostaviti iz prilozenog? Koji je logicki slijed u pitanju? Znaci da ti neko kaze, "dan" se pojavljuje 365 puta, "mjesec" 12 puta, koja bi tvoja apriori pretpostavka bila, koliko puta se pojavljuje "sat"? U stvari, sada vidim da sam prvobitno bio ishitren, da cak i moja pocetna hipoteza nije ispravna, jer bi se "sat trebao pojavljivati 24*365= 8760 puta, koliko ih ima u godini - kao sto mjeseci ima 12, a dana 365, tako da cak 24 ne bi imao smisla u tom logickom slijedu, a kamoli 48. (24 bi imao smisla da je broj ponavljanja rijeci "dan" 30 puta).

Inace, procitaj odgovor koji je towelie postavio, vrlo dobro objasnjenje. Postoji razlog za ovakav stav uleme.

Nisi ti nista desifrovao, nego si proizvoljno pridodao necemu znacenje. Ovo zadnje boldirano je klasicna manifestacija potvrdne pristrasnosti i problema u tvojim metodama na koje sam te upozoravao. Ti si ukucao u google da vidis hoce li ti sta izbaciti, bilo sta, ma koliko proizvoljno. Nisi ti nista ovdje testirao, jer nisi nista konkretno pretpostavio. Da si ti prije toga konstruisao kakvu teoriju o brojcanim ponavljanjima, pa da je unutar te teorije bila konkretna pretpostavka da pozicija ajeta treba dati nagib Venere, to bi bila potvrda hipoteze. Ovako samo trazis bilo kakve veze, ma koliko nategnute bile. Mogucnosti su prakticno neogranicene. Ti mislis da se tu radi o nekom desifrovanju i otkrivanju misterija zato sto si neuk covjek, a neuk covjek zamislja da se nauka otkriva kao u detektivskim serijama.
ja govorim ovdje o cinjenicama

1. koristena slova jedno do drugog, Venus ( ne NeVUS, Usnev itd) nego bas Venus
2. izmedju prvog i drugog spominjanja ima 243 ajeta , Venusu treba 243 dana da se okrene oko svoje ose
3. treci put spomnut Venus u ajetu 17:7 , Venus ima nagib od 177 stepeni.

znaci za tebe je ovo slucajnost jeli tako?

a otkud pobogu si bas da ima 243 ajeta izmedju prvog i drugog spominjanja slova "Venus" a toliko treba dana da se okrene Venera oko svoje ose? tesko mi je povjerovati da je ovo slucajnost.

jeli mozda ovo slucajnost

slova DNA se spominju 3 puta jedino u ajetu 18:65, od 6236 ajeta, nauka od DNA je pocela oficijelno godine 1865 od Gregora Mendela

konsonanti slova NTRN (neutron) se spominju samo u ajetu 18:39, od 6236 ajeta, neutron je 1,839 tezi od elektrona

prvi put kad se Kaba u mekki spominje jeste u ajetu 2:125, latituda kabe u Mekki je 21 stepen i 25 minuta

ima ovoga jos dosta, ali ovo je dosta za sad
znaci sve ovo je samo puka slucajnost :-)
Chagalj

#658 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

harač wrote: čovječe dragi ti nisi ni svjestan koliko se sramotiš sa ovim glupostima, te svakako neuvjerljive stvari činiš još smješnijim.

ne znam čak ni odakle bih krenuo. čuj eDNA, čudo jer ukazuje na DNA. je li taj debil svjestan da je DNA proizvoljni izraz, jer je to naziv molekule na engleskom jeziku? nije na bosanskom (DNK), španskom (ADN), njemačkom (DNS) itd...
Image

engelski je najprostranjeni jezik na planeti by the way :D
statixx

#659 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

vatrogasac wrote:
statixx wrote: Ma moze svakako, zasto da ne, ta leprsavost religije i jeste faktor uspjeha.

Aha.....confession.

Fulas poentu, ali hajde nebitno. A ovo "iz guzice u glavu" je metafora za trenutak kada shvatis da nisi nista postigao u zivotu i uradio na izgradnji svoje licnosti, pa bi sad kao nesto na brzaka kroz religiju i ono sto u paketu dolazi uz nju.

Odoh prilec, valja ustati ujutru. :razz:
irac300

#660 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Cerebrum

#661 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Chagalj wrote:
harač wrote: čovječe dragi ti nisi ni svjestan koliko se sramotiš sa ovim glupostima, te svakako neuvjerljive stvari činiš još smješnijim.

ne znam čak ni odakle bih krenuo. čuj eDNA, čudo jer ukazuje na DNA. je li taj debil svjestan da je DNA proizvoljni izraz, jer je to naziv molekule na engleskom jeziku? nije na bosanskom (DNK), španskom (ADN), njemačkom (DNS) itd...
Image

Gledam sliku i ne mogu da vjerujem sta vidim. Oh God.
RNG_25

#662 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Chagalj wrote:Image

Slova ova se ponavljaju ovoliko, slova ona se ponavljaju onoliko. Šta bi ovo trebalo da dokaže ponovo? :roll:
Last edited by RNG_25 on 27/08/2014 23:45, edited 1 time in total.
RNG_25

#663 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Cerebrum wrote:Gledam sliku i ne mogu da vjerujem sta vidim. Oh God.
:lol:
Chagalj

#664 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Cerebrum wrote:
Chagalj wrote:

Image

Gledam sliku i ne mogu da vjerujem sta vidim. Oh God.
evo uvjeri se sam preko google translate da su slova دنا DNA

https://translate.google.se/#ar/en/%D8%AF%D9%86%D8%A7
Chagalj

#665 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

RNG_25 wrote:
Chagalj wrote:Image

Slova ova se ponavljaju ovoliko, slova ona se ponavljaju onoliko. Šta bi ovo trebalo da dokaže ponovo? :roll:
posto u Kuranu se ponavlja mnoge stvari kao

1.
Meleci- 88 puta
Sejtani-88 puta
2.
Dunjaluk (Ovaj svijet) -115 puta
Ahiret (Onaj svijet) -115 puta
3.
Hladnoca (Bard) -4 puta
Vrucina (Harr)-4 puta
4. Muskarac (Redzul)- 24 puta
Zena (Imra’ah)-24 puta
5.
Sunce (Shams)-33 puta
Svjetlo (Nur, u jednostavnoj formi)-33 puta
6.
Vino (Khamr)-6 puta
Opijenost/Opijati se (Sakr)-6 puta
7.
Pricati (Vaiz)-25 puta
Jezik (Lisan)-25 puta
8.
Briga (Daiq)- 13 puta
Smirenje,sigurnost (Tamn) - 13 puta
9.
Dan stajanja (Yewm-qiyameh)- (Sudnji dan)- 70 puta
Toga Dana (Yewm-izin)-(misli se na Sudnji dan)- 70 puta
4
10.
Blizu (Zalf)-10 puta
Daleko (Azal)-10 puta
11.
Ljudi od razuma(Ulul albab)-16 puta
Lud, ludilo(Madznun,Djinnat) – 16 puta
12.
Korjen rijeci Poslanik (Resul) se spominje u raznim oblizicima (poslanik, poslati, poslanica itd) – 513 puta
Sva imena poslanika (Adem, Nuh, Ibrahim, Musa, Isa, Muhammed, Davud…..itd) – 513 puta
13.
Rijec Nebi (vjerovjesnik) dolazi od rijeci Naba sto znaci vijest/informacija:
Vjerovjesnik (Nabi) – 80 puta
Vijest/Informacija (Naba)- 80 puta
14.
Sedam nebesa(Saba semawat)- 7 puta
Stvaranje nebesa(Khalq samawat)-7 puta
15.
Vjerovanje (Iman, jednostavna forma)- 25 puta
Nevjerovanje (Kufr, jednostavna forma)-25 puta
16.
Reci (Qul)-332 puta
Rekli su (Qalu) -332 puta
17.
Korist (Naf’an)- 9 puta
Steta (Darran)- 9 puta
17.1
Rat (Harb)-4 Puta
Zarobljenici (Asir) - 4 Puta
17.2
Ucenici Isaa/Isusa (Havarijun) - 5 puta
Monasi/Monastvo/Svestenici (Ruhban/Ruhbanijat/Kisisin) - 5 puta
17.3
Sura 88
Ajeti (2-7) Opisuje Dzehennem i njegove stanovnike- 24 rijeci
Ajeti (8-16) Opisuje Dzennet njegove stanovnike- 24 rijeci
5
17.4
Sura 56
Ajeti (27-40) Opisuje Dzennet i njegove stanovnike- 37 rijeci
Ajeti (41-48) Opisuje Dzehennem njegove stanovnike- 37 rijeci
17.5

posto se rijeci slicnog ili suportnog znacenja ponavljaju isto puta tako mozemo uociti da slova DNA i RNA se ponavljaju po 7 puta, DNA i RNA su molekule, DNA sa dvije ovojnice, RNA ima jednu ovojnicu.
Sura 18
Slova DNK molekula (DNA) – 7 puta
Slova RNK molekula (RNA) – 7 puta
RNG_25

#666 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Chagalj wrote:posto se rijeci slicnog ili suportnog znacenja ponavljaju isto puta tako mozemo uociti da slova DNA i RNA se ponavljaju po 7 puta, DNA i RNA su molekule, DNA sa dvije ovojnice, RNA ima jednu ovojnicu.
Sura 18
Riječi sličnog *ili* suprotnog značenja. Pod pretpostavkom da je sadržaj tvog posta ispravan (DNA 7 puta, RNA 7 puta), što ne želim da provjeravam niti ću tražiti od tebe da to dokažeš - a da bi mi dokazao, trebao bi dati dokaze *više* učenjaka *relevantnih i priznatih* u polju izučavanja Kur'ana (dakle, ne neki nasumični blog sa interneta) - zašto ovo navodiš kao dokaz nečega? Kako znaš da je dokaz ičega (ne tvrdim da nije)?

I šta ako DNK ima dvostruku zavojnicu a RNK jednostruku? Je li ih to čini značajno sličnim ili različitim u tvom viđenju?

Usput samo da znaš, postoji i RNK sa dvije zavojnice. Šta sad?
Chagalj

#667 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

RNG_25 wrote:
Chagalj wrote:posto se rijeci slicnog ili suportnog znacenja ponavljaju isto puta tako mozemo uociti da slova DNA i RNA se ponavljaju po 7 puta, DNA i RNA su molekule, DNA sa dvije ovojnice, RNA ima jednu ovojnicu.
Sura 18
Riječi sličnog *ili* suprotnog značenja. Pod pretpostavkom da je sadržaj tvog posta ispravan (DNA 7 puta, RNA 7 puta), što ne želim da provjeravam niti ću tražiti od tebe da to dokažeš - a da bi mi dokazao, trebao bi dati dokaze *više* učenjaka *relevantnih i priznatih* u polju izučavanja Kur'ana (dakle, ne neki nasumični blog sa interneta) - zašto ovo navodiš kao dokaz nečega? Kako znaš da je dokaz ičega (ne tvrdim da nije)?

I šta ako DNK ima dvostruku zavojnicu a RNK jednostruku? Je li ih to čini značajno sličnim ili različitim u tvom viđenju?

netreba ti dokaz naucnika kad mozes sam svojim ocima i ruakama da provjeris

kopiraj i ubaci slova DNA
دنا

isto tako uradi sa RNA
رنا

u pretrazivac u microsoft word, kopiraj orginalni tekst Kurana , suru 18 i vidi sta ces dobiti :wink:

‏18:1 سورة الكهف بسم الله الرحمن الرحيم ــــ الحمد لله الذي انزل على عبده الكتاب ولم يجعل له عوجا

‏18:2 قيما لينذر باسا شديدا من لدنه ويبشر المؤمنين الذين يعملون الصالحات ان لهم اجرا حسنا

‏18:3 ماكثين فيه ابدا

‏18:4 وينذر الذين قالوا اتخذ الله ولدا

‏18:5 مالهم به من علم ولا لابائهم كبرت كلمة تخرج من افواههم ان يقولون الا كذبا

‏18:6 فلعلك باخع نفسك على اثارهم ان لم يؤمنوا بهذا الحديث اسفا

‏18:7 انا جعلنا ماعلى الارض زينة لها لنبلوهم ايهم احسن عملا

‏18:8 وانا لجاعلون ماعليها صعيدا جرزا

‏18:9 ام حسبت ان اصحاب الكهف والرقيم كانوا من اياتنا عجبا

‏18:10 اذ اوى الفتية الى الكهف فقالوا ربنا اتنا من لدنك رحمة وهيئ لنا من امرنا رشدا

‏18:11 فضربنا على اذانهم في الكهف سنين عددا

‏18:12 ثم بعثناهم لنعلم اي الحزبين احصى لما لبثوا امدا

‏18:13 نحن نقص عليك نباهم بالحق انهم فتية امنوا بربهم وزدناهم هدى

‏18:14 وربطنا على قلوبهم اذ قاموا فقالوا ربنا رب السماوات والارض لن ندعوا من دونه الها لقد قلنا اذا شططا

‏18:15 هؤلاء قومنا اتخذوا من دونه الهة لولاياتون عليهم بسلطان بين فمن اظلم ممن افترى على الله كذبا

‏18:16 واذا اعتزلتموهم ومايعبدون الا الله فاووا الى الكهف ينشر لكم ربكم من رحمته ويهيئ لكم من امركم مرفقا

‏18:17 وترى الشمس اذا طلعت تزاور عن كهفهم ذات اليمين واذا غربت تقرضهم ذات الشمال وهم في فجوة منه ذلك من ايات الله من يهد الله فهو المهتد ومن يضلل فلن تجد له وليا مرشدا

‏18:18 وتحسبهم ايقاظا وهم رقود ونقلبهم ذات اليمين وذات الشمال وكلبهم باسط ذراعيه بالوصيد لو اطلعت عليهم لوليت منهم فرارا ولملئت منهم رعبا

‏18:19 وكذلك بعثناهم ليتساءلوا بينهم قال قائل منهم كم لبثتم قالوا لبثنا يوما او بعض يوم قالوا ربكم اعلم بما لبثتم فابعثوا احدكم بورقكم هذه الى المدينة فلينظر ايها ازكى طعاما فلياتكم برزق منه وليتلطف ولايشعرن بكم احدا

‏18:20 انهم ان يظهروا عليكم يرجموكم او يعيدوكم في ملتهم ولن تفلحوا اذا ابدا

‏18:21 وكذلك اعثرنا عليهم ليعلموا ان وعد الله حق وان الساعة لاريب فيها اذ يتنازعون بينهم امرهم فقالوا ابنوا عليهم بنيانا ربهم اعلم بهم قال الذين غلبوا على امرهم لنتخذن عليهم مسجدا

‏18:22 سيقولون ثلاثة رابعهم كلبهم ويقولون خمسة سادسهم كلبهم رجما بالغيب ويقولون سبعة وثامنهم كلبهم قل ربي اعلم بعدتهم مايعلمهم الا قليل فلا تمار فيهم الا مراء ظاهرا ولاتستفت فيهم منهم احدا

‏18:23 ولاتقولن لشئ اني فاعل ذلك غدا

‏18:24 الا ان يشاء الله واذكر ربك اذا نسيت وقل عسى ان يهدين ربي لاقرب من هذا رشدا

‏18:25 ولبثوا في كهفهم ثلاث مئة سنين وازدادوا تسعا

‏18:26 قل الله اعلم بما لبثوا له غيب السماوات والارض ابصربه واسمع مالهم من دونه من ولي ولايشرك في حكمه احدا

‏18:27 واتل مااوحي اليك من كتاب ربك لامبدل لكلماته ولن تجد من دونه ملتحدا

‏18:28 واصبر نفسك مع الذين يدعون ربهم بالغداة والعشي يريدون وجهه ولاتعد عيناك عنهم تريد زينة الحياة الدنيا ولاتطع من اغفلنا قلبه عن ذكرنا واتبع هواه وكان امره فرطا

‏18:29 وقل الحق من ربكم فمن شاء فليؤمن ومن شاء فليكفر انا اعتدنا للظالمين نارا احاط بهم سرادقها وان يستغيثوا يغاثوا بماء كالمهل يشوي الوجوه بئس الشراب وساءت مرتفقا

‏18:30 ان الذين امنوا وعملوا الصالحات انا لانضيع اجر من احسن عملا

‏18:31 اولئك لهم جنات عدن تجري من تحتهم الانهار يحلون فيها من اساور من ذهب ويلبسون ثيابا خضرا من سندس واستبرق متكئين فيها على الارائك نعم الثواب وحسنت مرتفقا

‏18:32 واضرب لهم مثلا رجلين جعلنا لاحدهما جنتين من اعناب وحففناهما بنخل وجعلنا بينهما زرعا

‏18:33 كلتا الجنتين اتت اكلها ولم تظلم منه شيئا وفجرنا خلالهما نهرا

‏18:34 وكان له ثمر فقال لصاحبه وهو يحاوره انا اكثر منك مالا واعز نفرا

‏18:35 ودخل جنته وهو ظالم لنفسه قال مااظن ان تبيد هذه ابدا

‏18:36 ومااظن الساعة قائمة ولئن رددت الى ربي لاجدن خيرا منها منقلبا

‏18:37 قال له صاحبه وهو يحاوره اكفرت بالذي خلقك من تراب ثم من نطفة ثم سواك رجلا

‏18:38 لكنا هو الله ربي ولااشرك بربي احدا

‏18:39 ولولااذ دخلت جنتك قلت ماشاء الله لاقوة الا بالله ان ترن انا اقل منك مالا وولدا

‏18:40 فعسى ربي ان يؤتين خيرا من جنتك ويرسل عليها حسبانا من السماء فتصبح صعيدا زلقا

‏18:41 او يصبح ماؤها غورا فلن تستطيع له طلبا

‏18:42 واحيط بثمره فاصبح يقلب كفيه على ماانفق فيها وهي خاوية على عروشها ويقول ياليتني لم اشرك بربي احدا

‏18:43 ولم تكن له فئة ينصرونه من دون الله وماكان منتصرا

‏18:44 هنالك الولاية لله الحق هو خير ثوابا وخير عقبا

‏18:45 واضرب لهم مثل الحياة الدنيا كماء انزلناه من السماء فاختلط به نبات الارض فاصبح هشيما تذروه الرياح وكان الله على كل شئ مقتدرا

‏18:46 المال والبنون زينة الحياة الدنيا والباقيات الصالحات خير عند ربك ثوابا وخير املا

‏18:47 ويوم نسير الجبال وترى الارض بارزة وحشرناهم فلم نغادر منهم احدا

‏18:48 وعرضوا على ربك صفا لقد جئتمونا كما خلقناكم اول مرة بل زعمتم الن نجعل لكم موعدا

‏18:49 ووضع الكتاب فترى المجرمين مشفقين مما فيه ويقولون ياويلتنا مال هذا الكتاب لايغادر صغيرة ولاكبيرة الا احصاها ووجدوا ماعملوا حاضرا ولايظلم ربك احدا

‏18:50 واذ قلنا للملائكة اسجدوا لادم فسجدوا الا ابليس كان من الجن ففسق عن امر ربه افتتخذونه وذريته اولياء من دوني وهم لكم عدو بئس للظالمين بدلا

‏18:51 مااشهدتم خلق السماوات والارض ولاخلق انفسهم وماكنت متخذ المضلين عضدا

‏18:52 ويوم يقول نادوا شركائي الذين زعمتم فدعوهم فلم يستجيبوا لهم وجعلنا بينهم موبقا

‏18:53 وراى المجرمون النار فظنوا انهم مواقعوها ولم يجدوا عنها مصرفا

‏18:54 ولقد صرفنا في هذا القران للناس من كل مثل وكان الانسان اكثر شئ جدلا

‏18:55 ومامنع الناس ان يؤمنوا اذ جاءهم الهدى ويستغفروا ربهم الا ان تاتيهم سنة الاولين او ياتيهم العذاب قبلا

‏18:56 ومانرسل المرسلين الا مبشرين ومنذرين ويجادل الذين كفروا بالباطل ليدحضوا به الحق واتخذوا اياتي وماانذروا هزوا

‏18:57 ومن اظلم ممن ذكر بايات ربه فاعرض عنها ونسي ماقدمت يداه انا جعلنا على قلوبهم اكنة ان يفقهوه وفي اذانهم وقرا وان تدعهم الى الهدى فلن يهتدوا اذا ابدا

‏18:58 وربك الغفور ذو الرحمة لو يؤاخذهم بما كسبوا لعجل لهم العذاب بل لهم موعد لن يجدوا من دونه موئلا

‏18:59 وتلك القرى اهلكناهم لما ظلموا وجعلنا لمهلكهم موعدا

‏18:60 واذ قال موسى لفتاه لاابرح حتى ابلغ مجمع البحرين او امضي حقبا

‏18:61 فلما بلغا مجمع بينهما نسيا حوتهما فاتخذ سبيله في البحر سربا

‏18:62 فلما جاوزا قال لفتاه اتنا غداءنا لقد لقينا من سفرنا هذا نصبا

‏18:63 قال ارايت اذا اوينا الى الصخرة فاني نسيت الحوت وماانسانيه الا الشيطان ان اذكره واتخذ سبيله في البحرعجبا

‏18:64 قال ذلك ماكنا نبغ فارتدا على اثارهما قصصا

‏18:65 فوجدا عبدا من عبادنا اتيناه رحمة من عندنا وعلمناه من لدنا علما

‏18:66 قال له موسى هل اتبعك على ان تعلمن مما علمت رشدا

‏18:67 قال انك لن تستطيع معي صبرا

‏18:68 وكيف تصبر على مالم تحط به خبرا

‏18:69 قال ستجدني ان شاء الله صابرا ولااعصي لك امرا

‏18:70 قال فان اتبعتني فلا تسألن عن شئ حتى احدث لك منه ذكرا

‏18:71 فانطلقا حتى اذا ركبا في السفينة خرقها قال اخرقتها لتغرق اهلها لقد جئت شيئا امرا

‏18:72 قال الم اقل انك لن تسطيع معي صبرا

‏18:73 قال لاتؤاخذني بما نسيت ولاترهقني من امري عسرا

‏18:74 فانطلقا حتى اذا لقيا غلاما فقتله قال اقتلت نفسا زكية بغير نفس لقد جئت شيئا نكرا

‏18:75 قال الم اقل لك انك لن تستطيع معي صبرا

‏18:76 قال ان سالتك عن شئ بعدها فلاتصاحبني قد بلغت من لدني عذرا

‏18:77 فانطلقا حتى اذا اتيا اهل قرية استطعما اهلها فابوا ان يضيفوهما فوجدا فيها جدارا يريد ان ينقض فاقامه قال لو شئت لاتخذت عليه اجرا

‏18:78 قال هذا فراق بيني وبينك سأنبئك بتاويل مالم تستطع عليه صبرا

‏18:79 اما السفينة فكانت لمساكين يعملون في البحر فاردت ان اعيبها وكان وراهم ملك ياخذ كل سفينة غصبا

‏18:80 واما الغلام فكان ابواه مؤمنين فخشينا ان يرهقهما طغيانا وكفرا

‏18:81 فاردنا ان يبدلهما ربهما خيرا منه زكاة واقرب رحما

‏18:82 واما الجدار فكان لغلامين يتيمين في المدينة وكان تحته كنز لهما وكان ابوهما صالحا فاراد ربك ان يبلغا اشدهما ويستخرجا كنزهما رحمة من ربك ومافعلته عن امري ذلك تاويل مالم تسطع عليه صبرا

‏18:83 ويسألونك عن ذي القرنين قل ساتلو عليكم منه ذكرا

‏18:84 انا مكنا له في الارض واتيناه من كل شئ سببا

‏18:85 فاتبع سببا

‏18:86 حتى اذا بلغ مغرب الشمس وجدها تغرب في عين حمئة ووجد عندها قوما قلنا ياذا القرنين اما ان تعذب واما ان تتخذ فيهم حسنا

‏18:87 قال اما من ظلم فسوف نعذبه ثم يرد الى ربه فيعذبه عذابا نكرا

‏18:88 واما من امن وعمل صالحا فله جزاء الحسنى وسنقول له من امرنا يسرا

‏18:89 ثم اتبع سببا

‏18:90 حتى اذا بلغ مطلع الشمس وجدها تطلع على قوم لم نجعل لهم من دونها ستر

‏18:91 كذلك وقد احطنا بما لديه خبرا

‏18:92 ثم اتبع سببا

‏18:93 حتى اذا بلغ بين السدين وجد من دونهما قوما لايكادون يفقهون قولا

‏18:94 قالوا ياذا القرنين ان ياجوج وماجوج مفسدون في الارض فهل نجعل لك خرجا على ان تجعل بيننا وبينهم سدا

‏18:95 قال مامكني فيه ربي خير فاعينوني بقوة اجعل بينكم وبينهم ردما

‏18:96 اتوني زبر الحديد حتى اذا ساوى بين الصدفين قال انفخوا حتى اذا جعله نارا قال اتوني افرغ عليه قطرا

‏18:97 فمااسطاعوا ان يظهروه ومااستطاعوا له نقبا

‏18:98 قال هذا رحمة من ربي فاذا جاء وعد ربي جعله دكاء وكان وعد ربي حقا

‏18:99 وتركنا بعضهم يومئذ يموج في بعض ونفخ في الصور فجمعناهم جمعا

‏18:100 وعرضنا جهنم يومئذ للكافرين عرضا

‏18:101 الذين كانت اعينهم في غطاء عن ذكري وكانوا لايستطيعون سمعا

‏18:102 افحسب الذين كفروا ان يتخذوا عبادي من دوني اولياء انا اعتدنا جهنم للكافرين نزلا

‏18:103 قل هل ننبئكم بالاخسرين اعمالا

‏18:104 الذين ضل سعيهم في الحياة الدنيا وهم يحسبون انهم يحسنون صنعا

‏18:105 اولئك الذين كفروا بايات ربهم ولقائه فحبطت اعمالهم فلانقيم لهم يوم القيامة وزنا

‏18:106 ذلك جزاؤهم جهنم بما كفروا واتخذوا اياتي ورسلي هزوا

‏18:107 ان الذين امنوا وعملوا الصالحات كانت لهم جنات الفردوس نزلا

‏18:108 خالدين فيها لايبغون عنها حولا

‏18:109 قل لو كان البحر مدادا لكلمات ربي لنفد البحر قبل ان تنفد كلمات ربي ولو جئنا بمثله مددا

‏18:110 قل انما انا بشر مثلكم يوحى الي انما الهاكم اله واحدا فمن كان يرجو لقاء ربه فليعمل عملا صالحا ولايشرك بعبادة ربه اح

DNK i RNK su molekule, tako da je logicno da prati jedno drugo

isto kao sto SUnce i svjetlo, VIno i opijenost ima konekciju tako i DNK i RNK imaju konekciju zato sto su obadvije molekule
http://bs.wikipedia.org/wiki/Ribonukleinska_kiselina
Last edited by Chagalj on 28/08/2014 00:19, edited 1 time in total.
RNG_25

#668 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Chagalj wrote:
RNG_25 wrote:
Sura 18

netreba ti dokaz naucnika kad mozes sam svojim ocima i ruakama da provjeris

kopiraj i ubaci slova DNA
دنا

isto tako uradi sa RNA
رنا

u pretrazivac u microsoft word, kopiraj orginalni tekst Kurana , suru 18 i vidi sta ces dobiti :wink:

itd
Dokaz *za šta*? Ja ti nisam tražio da mi dokažeš da si upravu. Kao što sam ti u postu napisao. Eto, pretpostavimo da jesi u pravu. Neka se DNA i RNA ponavljaju isto puta. Neka se i gomila drugih riječi, sličnog ili suprotnog značenja, ponavlja isto puta.

Za šta je to dokaz? Neke nadnaravnosti Kur'ana?

A šta je sa svim drugim riječima, odnosno pojmovima sličnog/različitog značenja koji su dati u Kur'anu? Ti si selektivno izdvojio samo da se *određeni* broj riječi, a nikako sve, ponavljaju isto puta. Koliko je onih riječi sličnog/različitog značenja koje se ne ponavljaju isto puta? Šta sa njima? Ako bi one riječi koje se isto puta ponavljaju bile dokaz nadnaravnosti Kur'ana, da li onda one riječi koje se ne ponavljaju isto puta (a sličnog/suprotnog su značenja) su dokaz da Kur'an nije nadnaravan?

Još jednom, postoji RNK sa dvostrukim heliksom (zavojnicom). I sa kojeg aspekta se upošte posmatra sličnost ili različitost RNK i DNK? Jer, čisto hemijski, vrlo su slične.
Cerebrum

#669 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Chagalj wrote:

Znam slova procitati ne sikiraj se ali 'atedna i ostale rijeci sadrze slova d i na sto ne predstavlja DNA nego samo dio rijeci. Mendel je i prije 1865 poceo istrazivanje o naslijedjivanju samo je tada objavio literaturu a DNA nije te godine otkrivena. Onda dalje, zasto bi nesto u Kur'anu na arapskom pisala rijec na engleskom ? Nemoj reci samo da je zbog tog sto je najrasprostranjeniji jezik. Znaci dokazivati nesto je jedno ali uzimati brojeve tri slova koja se skoro uvijek drugacije citaju u rijecima. Ovo sa brojevima je pretjerano i jedan tip ocajnicke argumentacije ako ne znas ni na jedan drugi nacin objasniti svoj stav. Vjeruj mi mozes naci puno drugih dokaza osim brojeva. Isto je i sa rijeci 'indina u kojoj je dio rijeci koje sadrzi slova d i n (sa elifom koje daje a) se ne izgovara di en ej vec dina....
Chagalj

#670 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

da je Kuran programiran matematicki i naravno da je nadnaravan.

A šta je sa svim drugim riječima, odnosno pojmovima sličnog/različitog značenja koji su dati u Kur'anu? Ti si selektivno izdvojio samo da se *određeni* broj riječi, a nikako sve, ponavljaju isto puta. Koliko je onih riječi sličnog/različitog značenja koje se ne ponavljaju isto puta? Šta sa njima? Ako bi one riječi koje se isto puta ponavljaju bile dokaz nadnaravnosti Kur'ana, da li onda one riječi koje se ne ponavljaju isto puta (a sličnog/suprotnog su značenja) su dokaz da Kur'an nije nadnaravan?
prilozio sam ono sto je provjereno, za druge neznam koliko sta prati, ali ono sto je prilozeno su potvrdjene cinjenice.
RNG_25

#671 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by RNG_25 »

Chagalj wrote:
da je Kuran programiran matematicki i naravno da je nadnaravan.
Da je nadnaravan, kao objava - da. Ali ovo nije dokaz toga, ne koliko ja vidim. A razlog je...

prilozio sam ono sto je provjereno, za druge neznam koliko sta prati, ali ono sto je prilozeno su potvrdjene cinjenice.
... što se selektivno uzelo određeni broj riječi, sličnog/suprotnog značenja, koji se isto puta spominju u Kur'anu. To nije dokaz ni za šta. Jer, kao što rekoh, šta je sa onim riječima sličnog/suprotnog značenja koje se ne ponavljaju toliko puta? Potvrđene činjenice su jedno, vezanje tih činjenica sa nekim drugim činjenicama - tzv. korelacija - je sasvim drugo. Ti nemaš ovdje dokaz za korelaciju. Ovaj metod nije naučni i u nauci se rezultat toga ne prihvata.

Dalje, nije isto reći da DNA kao riječ, koja u arapskom i engleskom označavaju možda skroz druge stvari (ja ne znam, pa ostavljam prostor značenju), se ponavlja toliko puta i da to je neki dokaz za nešto, a onda to isto utvrditi za neku arapsku riječ koja samo na arapskom jeziku to nešto znači. DNA - skraćenica na engleskom jeziku. Neka riječ na arapskom - nema ekvivalente riječi (ne pojma, samo riječi, tj. skupine slova) u engleskom. I tako redom.
Last edited by RNG_25 on 28/08/2014 00:36, edited 1 time in total.
Chagalj

#672 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Cerebrum wrote:
Chagalj wrote:

Znam slova procitati ne sikiraj se ali 'atedna i ostale rijeci sadrze slova d i na sto ne predstavlja DNA nego samo dio rijeci. Mendel je i prije 1865 poceo istrazivanje o naslijedjivanju samo je tada objavio literaturu a DNA nije te godine otkrivena. Onda dalje, zasto bi nesto u Kur'anu na arapskom pisala rijec na engleskom ? Nemoj reci samo da je zbog tog sto je najrasprostranjeniji jezik. Znaci dokazivati nesto je jedno ali uzimati brojeve tri slova koja se skoro uvijek drugacije citaju u rijecima. Ovo sa brojevima je pretjerano i jedan tip ocajnicke argumentacije ako ne znas ni na jedan drugi nacin objasniti svoj stav. Vjeruj mi mozes naci puno drugih dokaza osim brojeva. Isto je i sa rijeci 'indina u kojoj je dio rijeci koje sadrzi slova d i n (sa elifom koje daje a) se ne izgovara di en ej vec dina....
Znam slova procitati ne sikiraj se ali 'atedna i ostale rijeci sadrze slova d i na sto ne predstavlja DNA nego samo dio rijeci.
cudo je u tome sto se programira informacije iz buducnosti u vec postojece rijeci u arapskom

recimo ja zivim u 7 stoljecu i znam da ce se pronaci nesto sto se zove DNA, i pocet ce oficijelno 1865

napisem tekst

18:65 eDNA je soliDNA i vrijeDNA cura

18:65 ---> predstavlja godinu 1865 kada pocinje to o cemu rijec govori

znaci ovdje koristim vec postojece rijeci da bi ubacio informaciju iz buducnosti.

Mendel je i prije 1865 poceo istrazivanje o naslijedjivanju samo je tada objavio literaturu a DNA nije te godine otkrivena.
kazem, nauka od DNA je officijelno pocela 1865 godine

http://www.prophase-genetics.com/histor ... rnity.html

1865
The theories of heredity attributed to Gregor Mendel, based on his genetic profiles of pea plants, are well known to any biology student. However, his genetic profiles were so unprecedented at the time, it took 34 years for the rest of the scientific community to catch up. The short monograph, Experiments with Plant Hybrids , in which Mendel described how traits were inherited, has become one of the most enduring and influential publications in the history of science.

1900
The science of genetics was finally born when Mendel's work was rediscovered by three scientists - Hugo DeVries, Erich Von Tschermak, and Carl Correns - each one independently researching scientific literature for precedents to their own "original" work.

1935
Andrei Nikolaevitch Belozersky isolated DNA in the pure state for the first time.

1953
James Watson and Francis Crick proposed the double-stranded, helical, complementary, anti-parallel model for DNA. Nature magazine published James Watson's and Francis Crick's manuscript describing the double helical structure of DNA.

1958
Coenberg discovered and isolated DNA polymerase, which became the first enzyme used to make DNA in a test tube.

1966
The genetic code was "cracked". Marshall Nirenberg, Heinrich Mathaei, and Severo Ochoa demonstrated that a sequence of three nucleotide bases (a codon) determines each of 20 amino acids.

1972
The first successful DNA cloning experiments were performed in California.

http://www.npr.org/news/specials/dnaanniversary/

A Brief History of DNA's Discovery

1865 Gregor Mendel, in experiments with peas, theorizes about how traits are passed on from one generation to the next.

1869 Swiss Scientist Friedrich Miescher isolates a material in cells that will eventually become known as "deoxyribonucleic acid" or DNA. He calls it "nuclein."

1909 German geneticist Wilhelm Johannsen coins the term "gene" to describe units of heredity.

1911 America scientist Thomas Hunt Morgan shows that these units of heredity are located on chromosomes. He receives the Nobel Prize in 1933.

1929 American biochemist Phoebus Levene determines the chemical makeup of DNA, identifying its four bases - - adenine, cytosine, guanine and thymine.

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 132713.htm

It all began in the year of 1865: Mendel, today known as the 'father of genetics', published his scientific findings about the cross breeding experiments of peas, that went largely unnoticed during his lifetime. His research notes and manuscripts disappeared after Mendel's death in 1884. Only about 1900 three scientists 'rediscovered' the later so called Mendel's laws: the Dutch biologist Hugo de Vries, the German plant geneticist Carl Correns, and the Austrian plant breeder Erich von Tschermak-Seysenegg.

zasto pocinju od 1865 godine???
Onda dalje, zasto bi nesto u Kur'anu na arapskom pisala rijec na engleskom ? Nemoj reci samo da je zbog tog sto je najrasprostranjeniji jezik.
DNA se kaze i na arapskom
sto je i sa rijeci 'indina u kojoj je dio rijeci koje sadrzi slova d i n (sa elifom koje daje a) se ne izgovara di en ej vec dina
vazna je pisana forma, arapi koriste samo konsonante sa elifom

nepisu Muhammed, nego konsonante MHMD ali citaju Muhammed

isto tako napises recimo konsonante NTRN (za neutron) nema potrebe za vokalima.

tako isto napisano je D N i elif koji se citao kao A, a moze se citati kao E, U, I
sizifinho

#673 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sizifinho »

Chagalj wrote:DNK i RNK su molekule, tako da je logicno da prati jedno drugo

isto kao sto SUnce i svjetlo, VIno i opijenost ima konekciju tako i DNK i RNK imaju konekciju zato sto su obadvije molekule
http://bs.wikipedia.org/wiki/Ribonukleinska_kiselina
De čagalj, kako je Sunce s svjetlom i vino s opijenošću u korelaciji s DNK i RNK?
Znaš li ti šta je tačno DNK a šta RNK? Kako nastaju?
Koja je najjednostavnija definicija ova dva pojma?

Daj ba ljudi, popustite ovog ideologa, pa vidite da čovjek nema blage o čemu priča... Svaki put kad mu neko od vas postavi pitanje od progugla i nađe nečiji tuđi odgovor pa ga ovdje prikači. Popustite lika, stavljate ga pod reflektore a ne bi trebalo. Ovakve ignorisati odmah!

Hocete dokaz: Postavio sam mu najjednostavnije pitanje o pojmu koji je spominjao deset puta, i jos mi nije odgovorio...jer trazi po guglu informacije.
Last edited by sizifinho on 28/08/2014 00:52, edited 2 times in total.
vatrogasac

#674 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

statixx wrote:
vatrogasac wrote:

Aha.....confession.

Fulas poentu, ali hajde nebitno. A ovo "iz guzice u glavu" je metafora za trenutak kada shvatis da nisi nista postigao u zivotu i uradio na izgradnji svoje licnosti, pa bi sad kao nesto na brzaka kroz religiju i ono sto u paketu dolazi uz nju.

Odoh prilec, valja ustati ujutru. :razz:
Ne bih ja intervenisao da nisam prepoznao nešto na šta si možda i ti nasjeo, a to je da se kao mnogo drugog u priči o islamu fabrikuju stereotipi pa u ovom slučaju pokušava reći da samo žene lošeg morala da bi popravile svoj image se odluče za hidžab što nema blage veze sa stvarnošću jer kao i u drugim sličnim slučajevima gradi se nešto na izuzetku, a ne pravilu. Želi se stvoriti predstava da svaka žena koja ima hidžab ima i sumnjivu prošlost i na taj način ženu koja razmišlja o hidžabu bar je na neko vrijeme ili skroz odvojiti od tog nijeta. Super perfidno. Uostalom i da jeste pravilo (a nije), čovjekov život je stalna nadogradnja pa bolje ikada da mu dođe iz 'dupeta u glavu' nego nikada, a Bog je iskrenima obećao oprost.

Cerebrum

#675 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Cerebrum »

Chagalj wrote:
Cerebrum wrote:
Chagalj wrote:

Znam slova procitati ne sikiraj se ali 'atedna i ostale rijeci sadrze slova d i na sto ne predstavlja DNA nego samo dio rijeci.
cudo je u tome sto se programira informacije iz buducnosti u vec postojece rijeci u arapskom

recimo ja zivim u 7 stoljecu i znam da ce se pronaci nesto sto se zove DNA, i pocet ce oficijelno 1865

napisem tekst

18:65 eDNA je soliDNA i vrijeDNA cura

18:65 ---> predstavlja godinu 1865 kada pocinje to o cemu rijec govori

znaci ovdje koristim vec postojece rijeci da bi ubacio informaciju iz buducnosti.

Mendel je i prije 1865 poceo istrazivanje o naslijedjivanju samo je tada objavio literaturu a DNA nije te godine otkrivena.
kazem, nauka od DNA je officijelno pocela 1865 godine

http://www.prophase-genetics.com/histor ... rnity.html

1865
The theories of heredity attributed to Gregor Mendel, based on his genetic profiles of pea plants, are well known to any biology student. However, his genetic profiles were so unprecedented at the time, it took 34 years for the rest of the scientific community to catch up. The short monograph, Experiments with Plant Hybrids , in which Mendel described how traits were inherited, has become one of the most enduring and influential publications in the history of science.

1900
The science of genetics was finally born when Mendel's work was rediscovered by three scientists - Hugo DeVries, Erich Von Tschermak, and Carl Correns - each one independently researching scientific literature for precedents to their own "original" work.

1935
Andrei Nikolaevitch Belozersky isolated DNA in the pure state for the first time.

1953
James Watson and Francis Crick proposed the double-stranded, helical, complementary, anti-parallel model for DNA. Nature magazine published James Watson's and Francis Crick's manuscript describing the double helical structure of DNA.

1958
Coenberg discovered and isolated DNA polymerase, which became the first enzyme used to make DNA in a test tube.

1966
The genetic code was "cracked". Marshall Nirenberg, Heinrich Mathaei, and Severo Ochoa demonstrated that a sequence of three nucleotide bases (a codon) determines each of 20 amino acids.

1972
The first successful DNA cloning experiments were performed in California.

http://www.npr.org/news/specials/dnaanniversary/

A Brief History of DNA's Discovery

1865 Gregor Mendel, in experiments with peas, theorizes about how traits are passed on from one generation to the next.

1869 Swiss Scientist Friedrich Miescher isolates a material in cells that will eventually become known as "deoxyribonucleic acid" or DNA. He calls it "nuclein."

1909 German geneticist Wilhelm Johannsen coins the term "gene" to describe units of heredity.

1911 America scientist Thomas Hunt Morgan shows that these units of heredity are located on chromosomes. He receives the Nobel Prize in 1933.

1929 American biochemist Phoebus Levene determines the chemical makeup of DNA, identifying its four bases - - adenine, cytosine, guanine and thymine.

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 132713.htm

It all began in the year of 1865: Mendel, today known as the 'father of genetics', published his scientific findings about the cross breeding experiments of peas, that went largely unnoticed during his lifetime. His research notes and manuscripts disappeared after Mendel's death in 1884. Only about 1900 three scientists 'rediscovered' the later so called Mendel's laws: the Dutch biologist Hugo de Vries, the German plant geneticist Carl Correns, and the Austrian plant breeder Erich von Tschermak-Seysenegg.

zasto pocinju od 1865 godine???
Onda dalje, zasto bi nesto u Kur'anu na arapskom pisala rijec na engleskom ? Nemoj reci samo da je zbog tog sto je najrasprostranjeniji jezik.
DNA se kaze i na arapskom
sto je i sa rijeci 'indina u kojoj je dio rijeci koje sadrzi slova d i n (sa elifom koje daje a) se ne izgovara di en ej vec dina
vazna je pisana forma, arapi koriste samo konsonante sa elifom

nepisu Muhammed, nego konsonante MHMD ali citaju Muhammed

isto tako napises recimo konsonante NTRN (za neutron) nema potrebe za vokalima.

tako isto napisano je D N i elif koji se citao kao A, a moze se citati kao E, U, I

Moze se citati ali se ne cita. I kiselina se na arapskom kaze حمض hamd a ne acid. Sto bas 1865 ? Hmmm mozda zato sto je Mendelu palo na pamet da objavi literaturu o genetici. Neki covjek u Japanu ima 114 godina i umro je bas kao sto i sura ima u Kur'anu, slucajnost ? Ne bih rekao. I tako dalje..... Znaci Mendel published his work ne pise started it. I mozda napises Edna je vrijedna jer je mozda istina da je vrijedna. I rekao sam ti znam kako se pisu rijeci na arapskom i neutron se ne pise tako vec ovako النيوترون elif, l, n, j, w, t, r, w, n. Znaci da nije svaka rijec ista i da se recimo London ne pise LNDN nego LWNDWN ( pod w mislim na vav).
Locked