Zasto dijasporci samo kukaju?
-
DZONPI
#651 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Halo cuj kukamo ma jok mi se samo zalimo.Znate li vi kolko nas put kosta do natamo.Pa valjanamde vinjutu platit pa dzesunde phutarine.Ja zbog tihna troskova jedem sad 7 cevapa a oni kazu nemere hos 5 jal 10 A vidzam ovi domaci i jogurt uzimaju.Dzeden je tu pravda.
- muha_sa
#652 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
neka ba, ne ponavljaj--skontali smo 
-
DZONPI
#653 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
To mi je hamu do misa nije do mene Feride mi.Briga njihke dole za hanama odjena.
- Ommadawn
#654 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
U pravu si, slazem se s tobom.DZONPI wrote:Halo cuj kukamo ma jok mi se samo zalimo.Znate li vi kolko nas put kosta do natamo.Pa valjanamde vinjutu platit pa dzesunde phutarine.Ja zbog tihna troskova jedem sad 7 cevapa a oni kazu nemere hos 5 jal 10 A vidzam ovi domaci i jogurt uzimaju.Dzeden je tu pravda.
Uzmi da krenes iz Skandinavije za BiH autom, primjerice Svedske. Sam put te izadje, zajedno sa trajektom i vinjetama negdje izmedju 1000 i 1500 eura - nocenje u hotelu ne racunam jer rijetko ko da noci u hotelu.
Ukoliko se vozis avionom, a sad imaju ovi jeftini avioni za Tuzlu, pa pritom uzmes rent-a-car na tri-cetiri sedmice - put izadje negdje oko 800 eura (recimo da se radi o cetveroclanoj porodici). Ali tad nemas svog najnovijeg Mercedesa, Volva, BMW, Lexusa i Audija da se kurcis s njim.
Eh onda uzmes Mercedesa, Volva, Audija, BMW-a ili Lexusa pa vozis nekih 24-30 sati do BiH, pa platis trajekt, vinjete i usput jos nekoliko kazni zbog brze voznje ili kurcenja. Takvi kukaju.
-
todd_smith
#655 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
27 stranica, i na svakoj dijasporac/ka kuka kako ne kuka
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#656 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Ukratko. U BiH se ne isplati ici. Potrosis brdo para nevidis nista posebno - sve iste face - sve isto - a potrosis para kao da si isao na Maldive 10 dana. Posjeta BiH slabo daje lajkova na Facebooku... Ima ona brosuru kaze slikas se u Parizu te je toranj pozadi (vrijednost fotografije 100 lajkova)
- Bluemore
#657 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Zviz je li kukas zbog lajkova ili dislajkova
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#658 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Bluemore wrote:Zviz je li kukas zbog lajkova ili dislajkova
Ni zbog jedno ni drugog mada na FB nema drugoh to su ti svi oni sto ne stistnu like (ili ih zabolin neka stvar ili je dislajk
- karanana
#659 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
A domicilni ne kukaju? Sve se nema a dresovi od 150 maraka se kupuju.
-
paladinka
#660 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
lol, kakva skupoca u Bosni, bas je u Bosni sve jeftino za ove koji dolaze iz inostranstva 
- karanana
#661 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Usluzne djelatnosti jesu jeftinije. Proizvodi i ne bas.
- _mufljuz_
#662 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
to da je BIH cjenovni eldorado - je vise bajka.... i blage veze sa realnoscu nema.
-
paladinka
#663 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
da, da... ja ne znam sta vi to dole kupujete, ja vala se uvjek cudim kako je sve jeftinije 
- zmajadaH
#664 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Keiko wrote:Ne serite bez veze, taj video je iz Makedonije a ne iz zapadne Europe. Progooglajte!
Eki nje
Evo dva Irska izdanja
A tamo ''eneeeee ga''
i svadba od ''milion evra''
Pa sad opet ponovi ono boldirano.
btw. Kako suradjujem sa europljanima, ''dosli da me vide a iz svoga grada nisam mak'o'', često čujem njihovu opasku :
My friend bosnian's here are totally different than bosnians at our country...
Rekao bih pametnom dosta al' neznam hoce li imati efekta.
Ali fakat ja nemam nista protiv dijaspore.To je njihv nacin zivota.
- vazi
#665 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
a da ti znas kako se ovamo ne moze biti kao tamo i koliko treba prilagodjavanja sutio bi.zmajadaH wrote:Keiko wrote:Ne serite bez veze, taj video je iz Makedonije a ne iz zapadne Europe. Progooglajte!
Eki njePravo dijasporski. Odlaskom u Irsku si se izdigla iznad prosjeka....
Pa sad opet ponovi ono boldirano.
btw. Kako suradjujem sa europljanima, ''dosli da me vide a iz svoga grada nisam mak'o'', često čujem njihovu opasku :
My friend bosnian's here are totally different than bosnians at our country...
Rekao bih pametnom dosta al' neznam hoce li imati efekta.
Ali fakat ja nemam nista protiv dijaspore.To je njihv nacin zivota.
hajd ovako, jesi li ti isti u gostima i kod kuce, dje se ljepse izvalis na kauc?
je li nogomet isti kad si domacin i kad si u gostima
-
El malagueño
#666 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Ako je covjek lijepo odgojen i lijepo se ponasa ne treba nigdje da se prilagodjava jer su to univerzalne stvari i s takvm ponasanjem je svugdje dobrodosao. Svi ljudi koji odu u drugu sredinu i imaju osjecaj da se moraju mjenjat su ljudi sa kompleksom nize vrijednosti, ne treba sa takvim ljudima ulaZiti u diskusiju.
-
Keiko
#667 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Istina za prvi dio. Ovdje se uglavnom ljudi koji zive van BiH iz bilo kojih razloga skoro bez iznimke i cesto neutemeljeno optuzuju za krkanluk, nepismenost, nedostatak obrazovanja, itd. Bilo ko ko se ponasa u skladu sa drustvenim normama u svom okruzenju ce biti prihvacen od tog istog okruzenja.El malagueño wrote:Ako je covjek lijepo odgojen i lijepo se ponasa ne treba nigdje da se prilagodjava jer su to univerzalne stvari i s takvm ponasanjem je svugdje dobrodosao. Svi ljudi koji odu u drugu sredinu i imaju osjecaj da se moraju mjenjat su ljudi sa kompleksom nize vrijednosti, ne treba sa takvim ljudima ulaZiti u diskusiju.
Za ovo mijenjanje sebe i komplekse se ne slazem. Bitno je prilagodit' se svakodnevnim stvarima kojih kod nas nema, tipa u red za ulazak u tramvaj ili autobus (umjesto kao krdo krava), cekanje da putnici prvo izadju pa tek onda uci, cuvanje okolisa, recikliranje, ne-trubljenje na sve ostale ucesnike u prometu, itd. Nisu stvar kompleksa vec odgoja i kulture. Nedostatak takve prilagodbe je po meni pokazatelj necije ogranicenosti i zbog toga imas pojedince koji su pokusavali klati kurbane na javnim povrsinama u sredinama u kojima je takav cin barbarski i neprihvatljiv (ne zbog svog porijekla i simbolickog znacenja vec zbog visokog stepena svijesti o zastiti zivotinja). Te iste probleme je imalo (mozda jos uvijek ima) Sarajevo dolaskom izbjeglica iz ruralnih krajeva u kojima su vazila totalno drugacija pravila ponasanja i koji su se tesko prilagodjavali zivotu u urbanoj sredini.
-
todd_smith
#668 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
evo ih opet kukaju
- Ommadawn
#669 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
A ti rastes...todd_smith wrote:evo ih opet kukaju
-
El malagueño
#670 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Haha pa jesi ti procitala moj post? Znaci cekanje na red da udjes u bus ili pustanje da izadju putnici prije nego ti udjes su osnovna kultura. Ili klanje kurbana na odredjenim mjestima. Ako ti to nisi iz kuce ponijela meni je stvarno zao. ali nije tacno da su ljui u bosni toliki hajvani kako ih ti opisujes. Osim toga malo je gradova gdje se omladina takmici ko ce ustupiti mjesto starijem u busu ili tramvaju. A 1 grad koji ima takvu raju je rajvosa. Zato ne pricaj nebuloze.Keiko wrote:Istina za prvi dio. Ovdje se uglavnom ljudi koji zive van BiH iz bilo kojih razloga skoro bez iznimke i cesto neutemeljeno optuzuju za krkanluk, nepismenost, nedostatak obrazovanja, itd. Bilo ko ko se ponasa u skladu sa drustvenim normama u svom okruzenju ce biti prihvacen od tog istog okruzenja.El malagueño wrote:Ako je covjek lijepo odgojen i lijepo se ponasa ne treba nigdje da se prilagodjava jer su to univerzalne stvari i s takvm ponasanjem je svugdje dobrodosao. Svi ljudi koji odu u drugu sredinu i imaju osjecaj da se moraju mjenjat su ljudi sa kompleksom nize vrijednosti, ne treba sa takvim ljudima ulaZiti u diskusiju.
Za ovo mijenjanje sebe i komplekse se ne slazem. Bitno je prilagodit' se svakodnevnim stvarima kojih kod nas nema, tipa u red za ulazak u tramvaj ili autobus (umjesto kao krdo krava), cekanje da putnici prvo izadju pa tek onda uci, cuvanje okolisa, recikliranje, ne-trubljenje na sve ostale ucesnike u prometu, itd. Nisu stvar kompleksa vec odgoja i kulture. Nedostatak takve prilagodbe je po meni pokazatelj necije ogranicenosti i zbog toga imas pojedince koji su pokusavali klati kurbane na javnim povrsinama u sredinama u kojima je takav cin barbarski i neprihvatljiv (ne zbog svog porijekla i simbolickog znacenja vec zbog visokog stepena svijesti o zastiti zivotinja). Te iste probleme je imalo (mozda jos uvijek ima) Sarajevo dolaskom izbjeglica iz ruralnih krajeva u kojima su vazila totalno drugacija pravila ponasanja i koji su se tesko prilagodjavali zivotu u urbanoj sredini.
-
Keiko
#671 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Ti ocigledno nisi zivio u Sarajevu ili Tuzli odmah poslije rata... Svakodnevni dogadjaji iz tog perioda (ne znam tresu li se jos uvijek cilimi s' balkona po tudjem vesu, drze li se kokosi na balkonima i peru li se auta u rijekama i potocima, kolju li se kurbani ispred zgrada, siju li se baste na zelenim povrsinama, frljakaju li se kese sa smecem s' balkona po prolaznicima i tudjim autima,itd.) su odlican pokazatelj drustvenih normi i ponasanja koje su neki ponijeli iz kuce i od roditelja.El malagueño wrote:Haha pa jesi ti procitala moj post? Znaci cekanje na red da udjes u bus ili pustanje da izadju putnici prije nego ti udjes su osnovna kultura. Ili klanje kurbana na odredjenim mjestima. Ako ti to nisi iz kuce ponijela meni je stvarno zao. ali nije tacno da su ljui u bosni toliki hajvani kako ih ti opisujes. Osim toga malo je gradova gdje se omladina takmici ko ce ustupiti mjesto starijem u busu ili tramvaju. A 1 grad koji ima takvu raju je rajvosa. Zato ne pricaj nebuloze.Keiko wrote:Istina za prvi dio. Ovdje se uglavnom ljudi koji zive van BiH iz bilo kojih razloga skoro bez iznimke i cesto neutemeljeno optuzuju za krkanluk, nepismenost, nedostatak obrazovanja, itd. Bilo ko ko se ponasa u skladu sa drustvenim normama u svom okruzenju ce biti prihvacen od tog istog okruzenja.El malagueño wrote:Ako je covjek lijepo odgojen i lijepo se ponasa ne treba nigdje da se prilagodjava jer su to univerzalne stvari i s takvm ponasanjem je svugdje dobrodosao. Svi ljudi koji odu u drugu sredinu i imaju osjecaj da se moraju mjenjat su ljudi sa kompleksom nize vrijednosti, ne treba sa takvim ljudima ulaZiti u diskusiju.
-
El malagueño
#672 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Istina za prvi dio. Ovdje se uglavnom ljudi koji zive van BiH iz bilo kojih razloga skoro bez iznimke i cesto neutemeljeno optuzuju za krkanluk, nepismenost, nedostatak obrazovanja, itd. Bilo ko ko se ponasa u skladu sa drustvenim normama u svom okruzenju ce biti prihvacen od tog istog okruzenja.
Za ovo mijenjanje sebe i komplekse se ne slazem. Bitno je prilagodit' se svakodnevnim stvarima kojih kod nas nema, tipa u red za ulazak u tramvaj ili autobus (umjesto kao krdo krava), cekanje da putnici prvo izadju pa tek onda uci, cuvanje okolisa, recikliranje, ne-trubljenje na sve ostale ucesnike u prometu, itd. Nisu stvar kompleksa vec odgoja i kulture. Nedostatak takve prilagodbe je po meni pokazatelj necije ogranicenosti i zbog toga imas pojedince koji su pokusavali klati kurbane na javnim povrsinama u sredinama u kojima je takav cin barbarski i neprihvatljiv (ne zbog svog porijekla i simbolickog znacenja vec zbog visokog stepena svijesti o zastiti zivotinja). Te iste probleme je imalo (mozda jos uvijek ima) Sarajevo dolaskom izbjeglica iz ruralnih krajeva u kojima su vazila totalno drugacija pravila ponasanja i koji su se tesko prilagodjavali zivotu u urbanoj sredini.[/quote]
Haha pa jesi ti procitala moj post? Znaci cekanje na red da udjes u bus ili pustanje da izadju putnici prije nego ti udjes su osnovna kultura. Ili klanje kurbana na odredjenim mjestima. Ako ti to nisi iz kuce ponijela meni je stvarno zao. ali nije tacno da su ljui u bosni toliki hajvani kako ih ti opisujes. Osim toga malo je gradova gdje se omladina takmici ko ce ustupiti mjesto starijem u busu ili tramvaju. A 1 grad koji ima takvu raju je rajvosa. Zato ne pricaj nebuloze.[/quote]
Ti ocigledno nisi zivio u Sarajevu ili Tuzli odmah poslije rata... Svakodnevni dogadjaji iz tog perioda (ne znam tresu li se jos uvijek cilimi s' balkona po tudjem vesu, drze li se kokosi na balkonima i peru li se auta u rijekama i potocima, kolju li se kurbani ispred zgrada, siju li se baste na zelenim povrsinama, frljakaju li se kese sa smecem s' balkona po prolaznicima i tudjim autima,itd.) su odlican pokazatelj drustvenih normi i ponasanja koje su neki ponijeli iz kuce i od roditelja.[/quote]
Ti ocigledno ne kontas sta ja tebi govorim. Pricas kako bosanac koji ode u inostranstvo fakticki mora da nauci da baca smece u kantu za smece ili da nauci kako funkcionise jebeni tramvaj. Ja se s tim ne slazem, jer NORMALNI ljudi u bih to sve znaju i tako se i ponasaju. A oni koji neznaju to bi trebali nauciti i kad ostanu u bih a ne samo kad odu u irsku. Tako da NORMALAN Bosanac moze lijepo da se ponasa kako ke naucio svugdje na svijetu a da se ne osramoti. A onaj papak nemoze ni iz svoje kuce da izadje da se ne osramoti. Osim toga, kad obidjes malo vise svijeta osim irske sto je obicna vukojebina u svakom pogledu skontaces da su bosanci malo kulturniji u odnosu na druge nacije nego sto kompleksasi tvrde. Uzgred, hajde malo ispricaj kako se ponasaju tvoji irci kad odu na godisnji u spaniju?
Za ovo mijenjanje sebe i komplekse se ne slazem. Bitno je prilagodit' se svakodnevnim stvarima kojih kod nas nema, tipa u red za ulazak u tramvaj ili autobus (umjesto kao krdo krava), cekanje da putnici prvo izadju pa tek onda uci, cuvanje okolisa, recikliranje, ne-trubljenje na sve ostale ucesnike u prometu, itd. Nisu stvar kompleksa vec odgoja i kulture. Nedostatak takve prilagodbe je po meni pokazatelj necije ogranicenosti i zbog toga imas pojedince koji su pokusavali klati kurbane na javnim povrsinama u sredinama u kojima je takav cin barbarski i neprihvatljiv (ne zbog svog porijekla i simbolickog znacenja vec zbog visokog stepena svijesti o zastiti zivotinja). Te iste probleme je imalo (mozda jos uvijek ima) Sarajevo dolaskom izbjeglica iz ruralnih krajeva u kojima su vazila totalno drugacija pravila ponasanja i koji su se tesko prilagodjavali zivotu u urbanoj sredini.[/quote]
Haha pa jesi ti procitala moj post? Znaci cekanje na red da udjes u bus ili pustanje da izadju putnici prije nego ti udjes su osnovna kultura. Ili klanje kurbana na odredjenim mjestima. Ako ti to nisi iz kuce ponijela meni je stvarno zao. ali nije tacno da su ljui u bosni toliki hajvani kako ih ti opisujes. Osim toga malo je gradova gdje se omladina takmici ko ce ustupiti mjesto starijem u busu ili tramvaju. A 1 grad koji ima takvu raju je rajvosa. Zato ne pricaj nebuloze.[/quote]
Ti ocigledno nisi zivio u Sarajevu ili Tuzli odmah poslije rata... Svakodnevni dogadjaji iz tog perioda (ne znam tresu li se jos uvijek cilimi s' balkona po tudjem vesu, drze li se kokosi na balkonima i peru li se auta u rijekama i potocima, kolju li se kurbani ispred zgrada, siju li se baste na zelenim povrsinama, frljakaju li se kese sa smecem s' balkona po prolaznicima i tudjim autima,itd.) su odlican pokazatelj drustvenih normi i ponasanja koje su neki ponijeli iz kuce i od roditelja.[/quote]
Ti ocigledno ne kontas sta ja tebi govorim. Pricas kako bosanac koji ode u inostranstvo fakticki mora da nauci da baca smece u kantu za smece ili da nauci kako funkcionise jebeni tramvaj. Ja se s tim ne slazem, jer NORMALNI ljudi u bih to sve znaju i tako se i ponasaju. A oni koji neznaju to bi trebali nauciti i kad ostanu u bih a ne samo kad odu u irsku. Tako da NORMALAN Bosanac moze lijepo da se ponasa kako ke naucio svugdje na svijetu a da se ne osramoti. A onaj papak nemoze ni iz svoje kuce da izadje da se ne osramoti. Osim toga, kad obidjes malo vise svijeta osim irske sto je obicna vukojebina u svakom pogledu skontaces da su bosanci malo kulturniji u odnosu na druge nacije nego sto kompleksasi tvrde. Uzgred, hajde malo ispricaj kako se ponasaju tvoji irci kad odu na godisnji u spaniju?
- zmajadaH
#673 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Možda će sad skontati, pusti je da nadođe u vožnji.El malagueño wrote: Ti ocigledno ne kontas sta ja tebi govorim. Pricas kako bosanac koji ode u inostranstvo fakticki mora da nauci da baca smece u kantu za smece ili da nauci kako funkcionise jebeni tramvaj. Ja se s tim ne slazem, jer NORMALNI ljudi u bih to sve znaju i tako se i ponasaju. A oni koji neznaju to bi trebali nauciti i kad ostanu u bih a ne samo kad odu u irsku. Tako da NORMALAN Bosanac moze lijepo da se ponasa kako ke naucio svugdje na svijetu a da se ne osramoti. A onaj papak nemoze ni iz svoje kuce da izadje da se ne osramoti. Osim toga, kad obidjes malo vise svijeta osim irske sto je obicna vukojebina u svakom pogledu skontaces da su bosanci malo kulturniji u odnosu na druge nacije nego sto kompleksasi tvrde. Uzgred, hajde malo ispricaj kako se ponasaju tvoji irci kad odu na godisnji u spaniju?
Prvi bold :
Ma Bravo ljudino, pogodio si ''sridu'' sve price, nema se šta dalje reći.
Drgi bold :
Nemoraš spominjati Španiju, dovoljna je BiH.
Jednom prilikom odvedem neke strendžere u Ajriš pab koji drži Dejv , čovjek je irac oženio bosanku .U svoj furtutmi i derneku pita fino jednu grupicu iraca jesu li oni sigurni da su irci i da malo pripaze na ponašanje.
El malagueño jesi li ti u Španiji ?
-
El malagueño
#674 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
zmajadaH wrote:Možda će sad skontati, pusti je da nadođe u vožnji.El malagueño wrote: Ti ocigledno ne kontas sta ja tebi govorim. Pricas kako bosanac koji ode u inostranstvo fakticki mora da nauci da baca smece u kantu za smece ili da nauci kako funkcionise jebeni tramvaj. Ja se s tim ne slazem, jer NORMALNI ljudi u bih to sve znaju i tako se i ponasaju. A oni koji neznaju to bi trebali nauciti i kad ostanu u bih a ne samo kad odu u irsku. Tako da NORMALAN Bosanac moze lijepo da se ponasa kako ke naucio svugdje na svijetu a da se ne osramoti. A onaj papak nemoze ni iz svoje kuce da izadje da se ne osramoti. Osim toga, kad obidjes malo vise svijeta osim irske sto je obicna vukojebina u svakom pogledu skontaces da su bosanci malo kulturniji u odnosu na druge nacije nego sto kompleksasi tvrde. Uzgred, hajde malo ispricaj kako se ponasaju tvoji irci kad odu na godisnji u spaniju?![]()
Prvi bold :
Ma Bravo ljudino, pogodio si ''sridu'' sve price, nema se šta dalje reći.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Drgi bold :
Nemoraš spominjati Španiju, dovoljna je BiH.
Jednom prilikom odvedem neke strendžere u Ajriš pab koji drži Dejv , čovjek je irac oženio bosanku .U svoj furtutmi i derneku pita fino jednu grupicu iraca jesu li oni sigurni da su irci i da malo pripaze na ponašanje.
El malagueño jesi li ti u Španiji ?
Nisam u spaniji, zivim u holandiji. Spomenuh spaniju jer je opcepoznato asocijalno ponasanje iraca i britanaca kad skupe saku jada da odu na ibizu. Fuj.
- zmajadaH
#675 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?
Ja sam rekao da nisam zivio na zapadu tj. da nisam osjetio dijasporski zivot, ali jesam posjetio zapad i ponašao sam se kao i kod kuće.Kulturno i normalno.vazi wrote: a da ti znas kako se ovamo ne moze biti kao tamo i koliko treba prilagodjavanja sutio bi.
Plaćao taksi, plaćao karte tramvaja i podzemne, ponašao se onako kako to prilike nalažu.
Tako osim što sam stranac nisam osjetio nikakvu razliku, jelte tramvaj je tramvaj.
I da ružna je osobina nekog zašutkivati.
U gostima sam isti, bilo to u BiH ili u Luksemburgu, Švedskoj, Francuskoj.....vazi wrote: hajd ovako, jesi li ti isti u gostima i kod kuce, dje se ljepse izvalis na kauc?
Ako si kvalitetan nema veze gdje igraš, kod kuće ili u gostima.Kvalitet ide tebi u prilog i sigurno pobjeđuješ.vazi wrote: je li nogomet isti kad si domacin i kad si u gostima
Kad se već spominje fudbal u ovoj priči