Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
MOSALJOZE

#651 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MOSALJOZE »

LieToMe wrote: i svu raspolozivu omladinu, radno sposoban narod (narocito muskinje) slati na krizna podrucja.
ali jok... ismijavacemo jel Miljacka odnjela mostove, jel camcima evakuisu radnike Robota u Rajlovcu... Ismijavacemo sve. Za to smo jedino i sposobni i stvoreni.
Pa to ti govorim.Nek radi GRAS i ostale kompanije koje su neophodne,a ovo sve što "nije neophodno" nek uzme i radi.Evo gledam na klixu nikad nestat komentara.Strašno je kako se ismijava narod.Evo gledam svoju kuću kako bi bilo da mi poplavi
svjezi_ustipak

#652 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by svjezi_ustipak »

Alfons Kauders wrote:
svjezi_ustipak wrote:
Alfons Kauders wrote:
nisu s krovova... to je razlika...

a i ta na prenju je odradjena uz jeben rizik po posadu...

koliko ja znam jedan UH1 je osposobljen za takve stvari, vjerovatno jedna ili dvije posade... ne znam uopste koliko je helikoptera ispravno i sigurno, vecina je prizemljena... mislim da trenutno imamo 2-3 UH1 i isto toliko Mi-8, od kojih se jedan ne moze koristiti za spasilacke operacije
kakva je razlika izmedju krovova i izmedju Prenja? pa nece evakuisati u orkanskom vjetru izmedju neboda u Sangaju nego sa krovova nekoliko kuca u Maglaju
kakav jeben rizik? to je bio skolski primjer kako se radi i najbolja evakuacija u historiji ove drzave. mislim, svaka je evakuacija zracnim putem opasna ali zato se i vjezba i oprema da do toga ne dodje. imamo dovoljno ljudi i opreme da izvedemo evakuacije kad god i gdje god treba. do sada se za evakuacije uglavnom koristio Mi-8.
nije opasna... kad se sleti na livadu ili heliodrom... ali kad se u losim uslovima i bez adekvatne opreme pokusa pecati ljude s krovova kuca... to more bit problem...
Alfonse imamo materijalne i kadrovske mogucnosti da to uradimo na najbolji i najsigurniji nacin. Uvjeravam te 100%. Postoji stepen rizika ali zato se to sve vjezba do iznemoglosti.
guber90

#653 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

It_is_a_Leclerc wrote:Prošao sam Tuzlom prije desetak minuta.
Na više mjesta kanalizacija u formi rijeke teče ulicom. Već je stvorila korito.
Jala je opasno visoka kod Tehnologije i fakulteta. Daj Bože da izdrži do kraja dana, jer niko ne postavlja nasipe, niti uklanjaju automobile koje su neki genijalci parkirali.

Ljudi, nemojte širiti dezinformacije o pogibijama, utopljenicima.. Može biti samo kontraproduktivno...

Iskreno, kad sam pročito ovo za radnike Natrona koji prave splav, naježio sam se. Molim Boga samo da pomoć stigne prije nego izgubimo jedan život.
Poceli su nasip praviti kod tehnoloskog, medjutim pitanje je do kada ce da izdrzi i vreleovod i most u neposrednoj blizini, a i upitno je koliko moze nasip protiv ovako brze Jale.
Image
https://www.youtube.com/watch?v=WGFVkF4RN0M
Last edited by guber90 on 15/05/2014 13:03, edited 1 time in total.
shibonja

#654 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by shibonja »

elcaliente

#655 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by elcaliente »

Evo vojska je izasla u Zenici na ulice.
Casual's

#656 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Casual's »

elcaliente wrote:Evo vojska je izasla u Zenici na ulice.
Vojska od 11 na bulevaru :D
It_is_a_Leclerc

#657 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

U Doboju popustio nasip. Kažu da je grad pod vodom.

Inače. Sad sam kontaktirao Civilnu zaštitu i rekli su da ne znaju trebaju li im volonteri za pomoć, ali znaju da im trebaju čamci.
Last edited by It_is_a_Leclerc on 15/05/2014 13:03, edited 1 time in total.
SaPnA

#658 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SaPnA »

U Sapni :D

Image
Unitedforever

#659 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Unitedforever »

Šta ima koje pm Izetbegović da leti da nadgleda. Ima li neko da ga gurne iz helikoptera u vodu.
snaga_znanja

#660 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by snaga_znanja »

Dva helikoptera iznad Zenice idu prema Maglaju...
MOSALJOZE

#661 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by MOSALJOZE »

Po cijenu bana JEBEM LI VAM MAJKU NE ZAJEBAVAJTE SE SA LJUDIMA MAJMUNČINE
Casual's

#662 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Casual's »

Image
Blatuša :roll:
Herr Flick

#663 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

DOBOJ
Image

Image

Image
Last edited by Herr Flick on 15/05/2014 13:05, edited 1 time in total.
elcaliente

#664 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by elcaliente »

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović je na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Zenica danas, 15. 5. 2014. godine u jutarnjim satima proglasio stanje prirodne nesreće na području općine Zenica.

Ovom Naredbom za provođenje akcije zaštite i spašavanje ljudi i materijalnih dobara određuju se slijedeće službe i subjekti:

- Služba civilne zaštite i Službe za zaštitu i spašavanje

- Služba za komunalne poslove i ekologiju,

- Služba za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu,

- JP «Vodovod i kanalizacija» d.o.o. Zenica,

- JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica,

- Privredno društvo «Komgrad ZE» Zenica,

- Privredno društvo «Almy-transport» d.o.o. Zenica,

- Crveni križ općine Zenica,

- JP «RTV Zenica» d.o.o. Zenica,

- savjeti mjesnih zajednica.

MTS i oprema potrebna u provođenju akcije zaštite i spašavanja, angažovat će se od pravnih lica i službi zaštite i spašavanja iz Pregleda materijalno-tehničkih sredstava i opreme koji čini sastavni dio Procjene ugroženosti ljudi i materijalnih dobara od prirodne i druge nesreće na području općine Zenica.

Općinski štab civilne zaštite je u stalnom zasijedanju. Na jutrošnjoj vanrednoj sjednici prezentiran je izvještaj o stanju na terenu i posljedicama djelovanja prirodne nesreće-poplave i klizišta i do sada poduzetim aktivnostima te utvrdio konktretne mjere koje je neophodno poduzeti s ciljem zaštite ljudi, objekata, putne insfrastrukture i drugih objekata.

Najugroženiji dijelovi grada su uz rijeku Bosnu, Babinu rijeku i Kočevu u gradskim i prigradskim područjima.Ekipe civilne zaštite su na terenu i poduzimaju potrebne radnje. Najugroženiji dijelovi grada su ostali bez napajanja električnom energijom.Zbog stalnog povećanja vodostaja rijeke Bosne, izlivanja vode i plavljenja stambenih i drugih objekata u naseljima Blatuša i Bilimišće izvršene su pripreme za evakuaciju stanovništva.

Pripadnici Oružanih snaga BiH stacionirani u zeničkog garnizonu angažovani su na zaštiti i spašavanju.Provode akciju evakuacije i zbrinjavanja stanovništva i materijalnih dobara i vrše ispomoć na M17 kod benzinske pumpe Kalen, zaštiti putnih komunikacija u naselju Kanal i stambenih objekata u Blatuši.

Apelujemo na sve građane, privredne i druge subjekte da u skladu sa svojim mogućnostima uključe u aktivnosti kojima rukovode ovlaštena lica Opštinskog štaba civilne zaštite.

Takođe, upućujemo apel građanima da smanje kretanje vozilima na najmanju mjeru, te da se ne približavaju nabujalim rijekama.

Za eventualne potrebe građanima je na raspolaganju dežurni telefon Službe civilne zaštite Zenica 245-092.
Dasi

#665 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Dasi »

Jutros gledam na vijestima da je i jedan od vecih problema smece u koritama rijeka. Kako rijeke nose smece ono pravi brane pa se onda jos vise vode izljeva :(
Bravo papci, poslije rostilja i dalje bacajte smece u rijeke!
akcid

#666 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by akcid »

It_is_a_Leclerc wrote:... Sad sam kontaktirao Civilnu zaštitu i rekli su da ne znaju trebaju li im volonteri za pomoć, ali znaju da im trebaju čamci.
Pa neka CZ odmah kupi čamce, imaju novac, a čamaca ima u trgovinama :?
Alfons Kauders

#667 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

svjezi_ustipak wrote:
Alfonse imamo materijalne i kadrovske mogucnosti da to uradimo na najbolji i najsigurniji nacin. Uvjeravam te 100%. Postoji stepen rizika ali zato se to sve vjezba do iznemoglosti.

ljudi moji... matematika... NEMOGUCE

ako mislite da imamo dovoljno ljudi i helikoptera da izvucemo hiljade ljudi onda ne znam sta da kazem... takve kapacitete nemaju ni dosta vece zemlje

ispada da eto imamo u steku par desetina (ili stotina) helikoptera, al sjede bezveze u hangaru dok posade apdejtuju fejsbuk... NEMA i tacka
It_is_a_Leclerc

#668 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Dasi wrote:Jutros gledam na vijestima da je i jedan od vecih problema smece u koritama rijeka. Kako rijeke nose smece ono pravi brane pa se onda jos vise vode izljeva :(
Jučer sam na svoje oči vidio kako Jala nosi plastični stol.
elcaliente

#669 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by elcaliente »

Casual's wrote:
elcaliente wrote:Evo vojska je izasla u Zenici na ulice.
Vojska od 11 na bulevaru :D
Ja ih tek sada vidio :-D Dobro je naka su tako rano. Sada pokusavaju u baltusi zatvoriti onu rupu koju je napravila ona firma sto je radila nesto na petlji. Maloumici iz te firme poravnali skarpu ( odbrambeni zid od poplava ) koji je CZ napravila prije par godina. Nisu valjda znali sta je to ili ko ce ti ga znati i kroz tu rupe je prosla Bosna i poplavila Blatusu.

Sada ovi pod nehumanim uslovima pokusvaju zatvoriti to. Kakve ce samo tuzbe da stignu ovu firmu.
Ecci
Vozim: Biciklam

#670 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Ecci »

Ja ne znam kako ce ovaj narod i od cega popraviti i osposobiti za zivot ove kuce i stanove sto su im potopljeni.
Ovo sto se desava u Maglaju je uzas.
Plus mostovi, infrastruktura.
NeenaSa

#671 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by NeenaSa »

Dasi wrote:Jutros gledam na vijestima da je i jedan od vecih problema smece u koritama rijeka. Kako rijeke nose smece ono pravi brane pa se onda jos vise vode izljeva :(
E' , da su "samo" oni. :-?
akcid

#672 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by akcid »

It_is_a_Leclerc wrote:U Doboju popustio nasip. Kažu da je grad pod vodom...
Doboj tek čeka najgore...I kompletno područje sliva Bosne do ušća :(
OldMayor

#673 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by OldMayor »

eluna wrote:
Labirint wrote:DEBILI JEDNI, jel vam lijepo receno da se na ovakvim temama ne kace ove
idiotarije od montaza i neki kvazi humor mater vam, pola zemlje se bukvalno
za zivot bori a vama do sprdancije...
e to je naš način bolan ......da se nisam sad nasmijala tačno bih puklla od ni sama ne znam čega ......... na zdrav način prihvatiti šalu i treba - pa to nas drži kroz vijekove i sve nedaće ..... pusti ljude
Kakav bolan nas nacin?

Nije to nas nacin nego to je nasa sebicnost.

Sta mene u gradu boli qrac tamo sto necija kuca u Olovu pluta? E to ja nas nacin i razmisljanje, boli me qrac meni je voda malo ispod cipela.

Jer ovu sliku sigurno nije pravio neko cija je kuca poplavljena, pa da kazes ono zeza se na svoj racun.

Znaci bezobrazluk i sebicnost. To je taj nas nacin, pogani jedni...

Sacekajmo malo barem da se ovo smiri, pa onda cemo se saliti. Jer meni ova slika trenutno uopste nije smijesna, al bas nimalo.
Last edited by OldMayor on 15/05/2014 13:12, edited 1 time in total.
nema me tamo

#674 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by nema me tamo »

Herr Flick wrote:DOBOJ
Image

Image

Image

Lijep ovaj Doboj.
hladan.preminger

#675 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by hladan.preminger »

Moguće da je nabujala voda još i negdje pokupila i kakvu divlju deponiju.
Post Reply