Pa to ti govorim.Nek radi GRAS i ostale kompanije koje su neophodne,a ovo sve što "nije neophodno" nek uzme i radi.Evo gledam na klixu nikad nestat komentara.Strašno je kako se ismijava narod.Evo gledam svoju kuću kako bi bilo da mi poplaviLieToMe wrote: i svu raspolozivu omladinu, radno sposoban narod (narocito muskinje) slati na krizna podrucja.
ali jok... ismijavacemo jel Miljacka odnjela mostove, jel camcima evakuisu radnike Robota u Rajlovcu... Ismijavacemo sve. Za to smo jedino i sposobni i stvoreni.
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- MOSALJOZE
#651 Re: Poplave u cijeloj BiH
- svjezi_ustipak
#652 Re: Poplave u cijeloj BiH
Alfonse imamo materijalne i kadrovske mogucnosti da to uradimo na najbolji i najsigurniji nacin. Uvjeravam te 100%. Postoji stepen rizika ali zato se to sve vjezba do iznemoglosti.Alfons Kauders wrote:nije opasna... kad se sleti na livadu ili heliodrom... ali kad se u losim uslovima i bez adekvatne opreme pokusa pecati ljude s krovova kuca... to more bit problem...svjezi_ustipak wrote:kakva je razlika izmedju krovova i izmedju Prenja? pa nece evakuisati u orkanskom vjetru izmedju neboda u Sangaju nego sa krovova nekoliko kuca u MaglajuAlfons Kauders wrote:
nisu s krovova... to je razlika...
a i ta na prenju je odradjena uz jeben rizik po posadu...
koliko ja znam jedan UH1 je osposobljen za takve stvari, vjerovatno jedna ili dvije posade... ne znam uopste koliko je helikoptera ispravno i sigurno, vecina je prizemljena... mislim da trenutno imamo 2-3 UH1 i isto toliko Mi-8, od kojih se jedan ne moze koristiti za spasilacke operacije
kakav jeben rizik? to je bio skolski primjer kako se radi i najbolja evakuacija u historiji ove drzave. mislim, svaka je evakuacija zracnim putem opasna ali zato se i vjezba i oprema da do toga ne dodje. imamo dovoljno ljudi i opreme da izvedemo evakuacije kad god i gdje god treba. do sada se za evakuacije uglavnom koristio Mi-8.
- guber90
#653 Re: Poplave u cijeloj BiH
Poceli su nasip praviti kod tehnoloskog, medjutim pitanje je do kada ce da izdrzi i vreleovod i most u neposrednoj blizini, a i upitno je koliko moze nasip protiv ovako brze Jale.It_is_a_Leclerc wrote:Prošao sam Tuzlom prije desetak minuta.
Na više mjesta kanalizacija u formi rijeke teče ulicom. Već je stvorila korito.
Jala je opasno visoka kod Tehnologije i fakulteta. Daj Bože da izdrži do kraja dana, jer niko ne postavlja nasipe, niti uklanjaju automobile koje su neki genijalci parkirali.
Ljudi, nemojte širiti dezinformacije o pogibijama, utopljenicima.. Može biti samo kontraproduktivno...
Iskreno, kad sam pročito ovo za radnike Natrona koji prave splav, naježio sam se. Molim Boga samo da pomoć stigne prije nego izgubimo jedan život.
https://www.youtube.com/watch?v=WGFVkF4RN0M
Last edited by guber90 on 15/05/2014 13:03, edited 1 time in total.
- shibonja
-
elcaliente
#655 Re: Poplave u cijeloj BiH
Evo vojska je izasla u Zenici na ulice.
- Casual's
#656 Re: Poplave u cijeloj BiH
Vojska od 11 na bulevaruelcaliente wrote:Evo vojska je izasla u Zenici na ulice.
- It_is_a_Leclerc
#657 Re: Poplave u cijeloj BiH
U Doboju popustio nasip. Kažu da je grad pod vodom.
Inače. Sad sam kontaktirao Civilnu zaštitu i rekli su da ne znaju trebaju li im volonteri za pomoć, ali znaju da im trebaju čamci.
Inače. Sad sam kontaktirao Civilnu zaštitu i rekli su da ne znaju trebaju li im volonteri za pomoć, ali znaju da im trebaju čamci.
Last edited by It_is_a_Leclerc on 15/05/2014 13:03, edited 1 time in total.
-
SaPnA
#658 Re: Poplave u cijeloj BiH
U Sapni

-
Unitedforever
#659 Re: Poplave u cijeloj BiH
Šta ima koje pm Izetbegović da leti da nadgleda. Ima li neko da ga gurne iz helikoptera u vodu.
- snaga_znanja
#660 Re: Poplave u cijeloj BiH
Dva helikoptera iznad Zenice idu prema Maglaju...
- MOSALJOZE
#661 Re: Poplave u cijeloj BiH
Po cijenu bana JEBEM LI VAM MAJKU NE ZAJEBAVAJTE SE SA LJUDIMA MAJMUNČINE
- Casual's
#662 Re: Poplave u cijeloj BiH

Blatuša
- Herr Flick
#663 Re: Poplave u cijeloj BiH
DOBOJ

Last edited by Herr Flick on 15/05/2014 13:05, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#664 Re: Poplave u cijeloj BiH
Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović je na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Zenica danas, 15. 5. 2014. godine u jutarnjim satima proglasio stanje prirodne nesreće na području općine Zenica.
Ovom Naredbom za provođenje akcije zaštite i spašavanje ljudi i materijalnih dobara određuju se slijedeće službe i subjekti:
- Služba civilne zaštite i Službe za zaštitu i spašavanje
- Služba za komunalne poslove i ekologiju,
- Služba za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu,
- JP «Vodovod i kanalizacija» d.o.o. Zenica,
- JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica,
- Privredno društvo «Komgrad ZE» Zenica,
- Privredno društvo «Almy-transport» d.o.o. Zenica,
- Crveni križ općine Zenica,
- JP «RTV Zenica» d.o.o. Zenica,
- savjeti mjesnih zajednica.
MTS i oprema potrebna u provođenju akcije zaštite i spašavanja, angažovat će se od pravnih lica i službi zaštite i spašavanja iz Pregleda materijalno-tehničkih sredstava i opreme koji čini sastavni dio Procjene ugroženosti ljudi i materijalnih dobara od prirodne i druge nesreće na području općine Zenica.
Općinski štab civilne zaštite je u stalnom zasijedanju. Na jutrošnjoj vanrednoj sjednici prezentiran je izvještaj o stanju na terenu i posljedicama djelovanja prirodne nesreće-poplave i klizišta i do sada poduzetim aktivnostima te utvrdio konktretne mjere koje je neophodno poduzeti s ciljem zaštite ljudi, objekata, putne insfrastrukture i drugih objekata.
Najugroženiji dijelovi grada su uz rijeku Bosnu, Babinu rijeku i Kočevu u gradskim i prigradskim područjima.Ekipe civilne zaštite su na terenu i poduzimaju potrebne radnje. Najugroženiji dijelovi grada su ostali bez napajanja električnom energijom.Zbog stalnog povećanja vodostaja rijeke Bosne, izlivanja vode i plavljenja stambenih i drugih objekata u naseljima Blatuša i Bilimišće izvršene su pripreme za evakuaciju stanovništva.
Pripadnici Oružanih snaga BiH stacionirani u zeničkog garnizonu angažovani su na zaštiti i spašavanju.Provode akciju evakuacije i zbrinjavanja stanovništva i materijalnih dobara i vrše ispomoć na M17 kod benzinske pumpe Kalen, zaštiti putnih komunikacija u naselju Kanal i stambenih objekata u Blatuši.
Apelujemo na sve građane, privredne i druge subjekte da u skladu sa svojim mogućnostima uključe u aktivnosti kojima rukovode ovlaštena lica Opštinskog štaba civilne zaštite.
Takođe, upućujemo apel građanima da smanje kretanje vozilima na najmanju mjeru, te da se ne približavaju nabujalim rijekama.
Za eventualne potrebe građanima je na raspolaganju dežurni telefon Službe civilne zaštite Zenica 245-092.
Ovom Naredbom za provođenje akcije zaštite i spašavanje ljudi i materijalnih dobara određuju se slijedeće službe i subjekti:
- Služba civilne zaštite i Službe za zaštitu i spašavanje
- Služba za komunalne poslove i ekologiju,
- Služba za društvene djelatnosti i socijalnu zaštitu,
- JP «Vodovod i kanalizacija» d.o.o. Zenica,
- JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica,
- Privredno društvo «Komgrad ZE» Zenica,
- Privredno društvo «Almy-transport» d.o.o. Zenica,
- Crveni križ općine Zenica,
- JP «RTV Zenica» d.o.o. Zenica,
- savjeti mjesnih zajednica.
MTS i oprema potrebna u provođenju akcije zaštite i spašavanja, angažovat će se od pravnih lica i službi zaštite i spašavanja iz Pregleda materijalno-tehničkih sredstava i opreme koji čini sastavni dio Procjene ugroženosti ljudi i materijalnih dobara od prirodne i druge nesreće na području općine Zenica.
Općinski štab civilne zaštite je u stalnom zasijedanju. Na jutrošnjoj vanrednoj sjednici prezentiran je izvještaj o stanju na terenu i posljedicama djelovanja prirodne nesreće-poplave i klizišta i do sada poduzetim aktivnostima te utvrdio konktretne mjere koje je neophodno poduzeti s ciljem zaštite ljudi, objekata, putne insfrastrukture i drugih objekata.
Najugroženiji dijelovi grada su uz rijeku Bosnu, Babinu rijeku i Kočevu u gradskim i prigradskim područjima.Ekipe civilne zaštite su na terenu i poduzimaju potrebne radnje. Najugroženiji dijelovi grada su ostali bez napajanja električnom energijom.Zbog stalnog povećanja vodostaja rijeke Bosne, izlivanja vode i plavljenja stambenih i drugih objekata u naseljima Blatuša i Bilimišće izvršene su pripreme za evakuaciju stanovništva.
Pripadnici Oružanih snaga BiH stacionirani u zeničkog garnizonu angažovani su na zaštiti i spašavanju.Provode akciju evakuacije i zbrinjavanja stanovništva i materijalnih dobara i vrše ispomoć na M17 kod benzinske pumpe Kalen, zaštiti putnih komunikacija u naselju Kanal i stambenih objekata u Blatuši.
Apelujemo na sve građane, privredne i druge subjekte da u skladu sa svojim mogućnostima uključe u aktivnosti kojima rukovode ovlaštena lica Opštinskog štaba civilne zaštite.
Takođe, upućujemo apel građanima da smanje kretanje vozilima na najmanju mjeru, te da se ne približavaju nabujalim rijekama.
Za eventualne potrebe građanima je na raspolaganju dežurni telefon Službe civilne zaštite Zenica 245-092.
- Dasi
#665 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jutros gledam na vijestima da je i jedan od vecih problema smece u koritama rijeka. Kako rijeke nose smece ono pravi brane pa se onda jos vise vode izljeva
Bravo papci, poslije rostilja i dalje bacajte smece u rijeke!
- akcid
#666 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa neka CZ odmah kupi čamce, imaju novac, a čamaca ima u trgovinamaIt_is_a_Leclerc wrote:... Sad sam kontaktirao Civilnu zaštitu i rekli su da ne znaju trebaju li im volonteri za pomoć, ali znaju da im trebaju čamci.
- Alfons Kauders
#667 Re: Poplave u cijeloj BiH
svjezi_ustipak wrote:
Alfonse imamo materijalne i kadrovske mogucnosti da to uradimo na najbolji i najsigurniji nacin. Uvjeravam te 100%. Postoji stepen rizika ali zato se to sve vjezba do iznemoglosti.
ljudi moji... matematika... NEMOGUCE
ako mislite da imamo dovoljno ljudi i helikoptera da izvucemo hiljade ljudi onda ne znam sta da kazem... takve kapacitete nemaju ni dosta vece zemlje
ispada da eto imamo u steku par desetina (ili stotina) helikoptera, al sjede bezveze u hangaru dok posade apdejtuju fejsbuk... NEMA i tacka
- It_is_a_Leclerc
#668 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jučer sam na svoje oči vidio kako Jala nosi plastični stol.Dasi wrote:Jutros gledam na vijestima da je i jedan od vecih problema smece u koritama rijeka. Kako rijeke nose smece ono pravi brane pa se onda jos vise vode izljeva![]()
-
elcaliente
#669 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ja ih tek sada vidioCasual's wrote:Vojska od 11 na bulevaruelcaliente wrote:Evo vojska je izasla u Zenici na ulice.
Sada ovi pod nehumanim uslovima pokusvaju zatvoriti to. Kakve ce samo tuzbe da stignu ovu firmu.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#670 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ja ne znam kako ce ovaj narod i od cega popraviti i osposobiti za zivot ove kuce i stanove sto su im potopljeni.
Ovo sto se desava u Maglaju je uzas.
Plus mostovi, infrastruktura.
Ovo sto se desava u Maglaju je uzas.
Plus mostovi, infrastruktura.
-
NeenaSa
#671 Re: Poplave u cijeloj BiH
E' , da su "samo" oni.Dasi wrote:Jutros gledam na vijestima da je i jedan od vecih problema smece u koritama rijeka. Kako rijeke nose smece ono pravi brane pa se onda jos vise vode izljeva![]()
- akcid
#672 Re: Poplave u cijeloj BiH
Doboj tek čeka najgore...I kompletno područje sliva Bosne do ušćaIt_is_a_Leclerc wrote:U Doboju popustio nasip. Kažu da je grad pod vodom...
- OldMayor
#673 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kakav bolan nas nacin?eluna wrote:e to je naš način bolan ......da se nisam sad nasmijala tačno bih puklla od ni sama ne znam čega ......... na zdrav način prihvatiti šalu i treba - pa to nas drži kroz vijekove i sve nedaće ..... pusti ljudeLabirint wrote:DEBILI JEDNI, jel vam lijepo receno da se na ovakvim temama ne kace ove
idiotarije od montaza i neki kvazi humor mater vam, pola zemlje se bukvalno
za zivot bori a vama do sprdancije...
Nije to nas nacin nego to je nasa sebicnost.
Sta mene u gradu boli qrac tamo sto necija kuca u Olovu pluta? E to ja nas nacin i razmisljanje, boli me qrac meni je voda malo ispod cipela.
Jer ovu sliku sigurno nije pravio neko cija je kuca poplavljena, pa da kazes ono zeza se na svoj racun.
Znaci bezobrazluk i sebicnost. To je taj nas nacin, pogani jedni...
Sacekajmo malo barem da se ovo smiri, pa onda cemo se saliti. Jer meni ova slika trenutno uopste nije smijesna, al bas nimalo.
Last edited by OldMayor on 15/05/2014 13:12, edited 1 time in total.
-
nema me tamo
#674 Re: Poplave u cijeloj BiH
Herr Flick wrote:DOBOJ
Lijep ovaj Doboj.
-
hladan.preminger
#675 Re: Poplave u cijeloj BiH
Dasi wrote:Jutros gledam na vijestima da je i jedan od vecih problema smece u koritama rijeka. Kako rijeke nose smece ono pravi brane pa se onda jos vise vode izljeva![]()
Moguće da je nabujala voda još i negdje pokupila i kakvu divlju deponiju.