Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#651 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote: A gdje je heklanje od lucy?
Kosti nisu problem. Artefakti su probem. Organska materija se fosilizuje. Metal, keramika se dezintegrisu nakon tolikog vremena plus sto morju biti duboko zakopani. Civilizaciju karakterise pismo i alat. Nedostatak toga mi smatramo dokazom da civilizacije nema.
Mislim da je ispravnije reci da nemamo dokaze nego eksplicitno tvrditi da je nije bilo.
uostalom imas pomenuto nalaziste u Turskoj i stara predanja o Atlantisu. Sasvim dovoljno da se izjave i tvrdnje daju opreznije.
kako rekoh nisam strucnjak, ali nisi vala ni ti pa da nesto tvrdis.
Jah ...
Sibudu Cave in South Africa is an archaeological treasure trove with the earliest examples of at least three different uses of technology. The remnants of civilization in the cave stretch back over 77,000 years, and include the oldest needle, the oldest bedding, and one of the earliest ever bone arrowheads. Also, remember the previous record holder for oldest jewelry that we mentioned before? That was from here.

Sibudu has also offered up evidence of cooking, glue making, and even animal traps. It’s regularly helped push back the known timeline of when our ancestors began performing complex tasks. It’s a hugely valuable record of our history as a species, and we’ve still only excavated 10 percent of it.

http://listverse.com/2013/11/15/10-olde ... ver-found/
Semir do sada javnosti nije prezentirao niti jedan, jedini arheološki nalaz. Nije ni čudo da je priča sada krenula u pravcu "energetskih čvorišta".
Avetinho

#652 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Avetinho »

drugi profil wrote:E sad si me izgubio... kakve kosti hoces?
Procitaj ponovo post na koji si odgovorio. Te kosti.

Ali evo da ti ponovim: kosti suvremenika te najnaprednije civilizacije koju je unistila kometa prije 12,000 godina.
drug_profi

#653 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by drug_profi »

Svi sacuvani artefakti su od tvrdih organskih materijala (kostiju i skoljki) ili kamena.
Zar se moramo ubjedjivati da je nemoguce sacuvati bilo sta tolike godine? Svi crtezi i gravure izlozeni atmosferi bi nestali, kao i keramika. Nauka ne objasnjava mnoge stvari i ne treba izmisljati nista. Samo treba dozvoliti da to nije sveto slovo i da se treba stalno kritcki preispitivati.
Licno nisam ubjedjen da smo 70-80 hiljada godina lutali po bespucima loveci divljac. I da nam je tek nekad prije 6-7 hiljada godina na pamet palo da bi mogli i lakse zivjeti od zemlje i stoke bez seljakanja. Ista vrsta koja bar 10.000 godina poznaje kalendar, izradu obuce i odjece, tehnike sivanja, izrade oruzja i alata...
Mislim, mozda jesmo takvi luzeri bez ideja, ali u principu ne volim iskljucive stavove u materiji koja je prilicno varijabilna i gdje se naucne istine mjenjaju svake generacije. Napominjem da govorim hipoteticki i da ne tvrdim da je BILA neka civilizacija, samo govorim da je tesko naci tako stare artefakte ako su i postojali.
Nemamo dokaze da je bilo civilizacija prije Babilona sposobnih graditi monumente. TO bi bila izjava koja je tacna.
Tvrditi da tih civilizacija nije bilo samo zato sto nema dokaza za suprotno jeste pogresno. Postoje predanja i djelici koji sugerisu da mozda nismo svu pamet pokusali za 200 godina izucavanja arheologije. Zapravo postoji prilican broj djelica koji se zasad ne daju uklopiti u nase vremenske okvire niti znamo kojoj bi ih civilizaciji pripisali. Zasto davati tako iskljucivu tvrdnju?
Jednako ne volim ni fanatike koji tvrde da je sve zavjera i da nista nije istina, koji izmisljaju svoje SF historije.
Na kraju sve i da se npr.utvrdi da je postojalo veliko carstvo od Kamcatke do Gibraltara to nece ni za milimetar promjeniti nasu danasnjicu. Arheologija je zabavna i tu zavrsava njen uticaj na nas.

@avetinho
ja ne tvrdim da je to istina, niti znam zasto ocekujes da ih nadjes negdje slozene. Ako je katastrofa te vrste unistila nesto, bezbeli je neko bio tu da ih skuplja i sahranjuje ili su ih mozda vode i gladne zvijeri raznijele. Kako znas da pogrebni obicaji nisu ukljucivali spaljivanje ili bacanje u more, ili bacanje lavovima...? Mislim ako hoces kosti da nesto dokazes, ima mnogo razloga zasto ih ne bi bilo. To ne dokazuje nista. Ni jednu suprotstavljenu tezu.
VjecitiStudent

#654 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:Svi sacuvani artefakti su od tvrdih organskih materijala (kostiju i skoljki) ili kamena.
Zar se moramo ubjedjivati da je nemoguce sacuvati bilo sta tolike godine?
Tolike tunele Semir oštemao, kako nije pronašao barem nečiji slomljeni čekić, ašov, zdjelu, ...
Oko egipatskih i majanskih piramida imamo desetine tona i tona ostalih nalaza, samo kod Semira ni grama jednog, jedinog nema.
Streptokok

#655 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Streptokok »

VjecitiStudent wrote:
drugi profil wrote:Svi sacuvani artefakti su od tvrdih organskih materijala (kostiju i skoljki) ili kamena.
Tolike tunele Semir oštemao, kako nije pronašao barem nečiji slomljeni čekić, ašov, zdjelu, ...
Oko egipatskih i majanskih piramida imamo desetine tona i tona ostalih nalaza, samo kod Semira ni grama jednog, jedinog nema.
dakle i tuneli su prirodne tvorevine? I one prezide također?
VjecitiStudent

#656 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by VjecitiStudent »

Streptokok wrote:
VjecitiStudent wrote:
dakle i tuneli su prirodne tvorevine? I one prezide također?
Tuneli koje Semir štema zadnjih pet godina su definitivno vještačke tvorevine, Semirove.
Streptokok

#657 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Streptokok »

VjecitiStudent wrote:
Tuneli koje Semir štema zadnjih pet godina su definitivno vještačke tvorevine, Semirove.
ovo je već drskost. Građani visokog od vajkada znaju za te tunele. A i na snimcima se jasno vide zatrpani tuneli skoro do plafona, a plafon je slobodan.
Avetinho

#658 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Avetinho »

Zar se moramo ubjedjivati da je nemoguce sacuvati bilo sta tolike godine? Svi crtezi i gravure izlozeni atmosferi bi nestali, kao i keramika. Nauka ne objasnjava mnoge stvari i ne treba izmisljati nista. Samo treba dozvoliti da to nije sveto slovo i da se treba stalno kritcki preispitivati.
Licno nisam ubjedjen da smo 70-80 hiljada godina lutali po bespucima loveci divljac. I da nam je tek nekad prije 6-7 hiljada godina na pamet palo da bi mogli i lakse zivjeti od zemlje i stoke bez seljakanja. Ista vrsta koja bar 10.000 godina poznaje kalendar, izradu obuce i odjece, tehnike sivanja, izrade oruzja i alata...
Mislim, mozda jesmo takvi luzeri bez ideja, ali u principu ne volim iskljucive stavove u materiji koja je prilicno varijabilna i gdje se naucne istine mjenjaju svake generacije. Napominjem da govorim hipoteticki i da ne tvrdim da je BILA neka civilizacija, samo govorim da je tesko naci tako stare artefakte ako su i postojali.
Nemamo dokaze da je bilo civilizacija prije Babilona sposobnih graditi monumente. TO bi bila izjava koja je tacna.
Tvrditi da tih civilizacija nije bilo samo zato sto nema dokaza za suprotno jeste pogresno. Postoje predanja i djelici koji sugerisu da mozda nismo svu pamet pokusali za 200 godina izucavanja arheologije. Zapravo postoji prilican broj djelica koji se zasad ne daju uklopiti u nase vremenske okvire niti znamo kojoj bi ih civilizaciji pripisali. Zasto davati tako iskljucivu tvrdnju?
Jednako ne volim ni fanatike koji tvrde da je sve zavjera i da nista nije istina, koji izmisljaju svoje SF historije.
Na kraju sve i da se npr.utvrdi da je postojalo veliko carstvo od Kamcatke do Gibraltara to nece ni za milimetar promjeniti nasu danasnjicu. Arheologija je zabavna i tu zavrsava njen uticaj na nas.

@avetinho
ja ne tvrdim da je to istina, niti znam zasto ocekujes da ih nadjes negdje slozene. Ako je katastrofa te vrste unistila nesto, bezbeli je neko bio tu da ih skuplja i sahranjuje ili su ih mozda vode i gladne zvijeri raznijele. Kako znas da pogrebni obicaji nisu ukljucivali spaljivanje ili bacanje u more, ili bacanje lavovima...? Mislim ako hoces kosti da nesto dokazes, ima mnogo razloga zasto ih ne bi bilo. To ne dokazuje nista. Ni jednu suprotstavljenu tezu.
Ne trazim nikakve slozene kosti, ali bar jedna ne bi bila na odmet. A gdje bude jedna, valjda ce ih biti jos. Ili ostaci te famozne mjesalice najcvrsceg betona na planeti. Ili tocka, kotura, laserskog oruzja, svemirske letjelice, stagod da su koristili. Nista.

Kao sto vidis, nadam se da si pogrijesio temu, jer ovdje se uglavnom prica o "dokazima" (ili nedostatku istih) o Svemirkovim piramidama. Nemoguce je braniti, a bogami i dokazivati ili opovrgavati tezu da je Visocica djelo ruku izgubljene civilizacije, koja je toliko izgubljena da ne postoji niti jedan artefakat kao podrska tezi. Pa onda izvuci zakljucak kako je, eto, ta civilizacija ipak postojala, ali ne mozemo naci tragove jer su kosti pojeli vukovi nakon pada komete za koju ne znamo gdje je pala.

To otprilike radi Svemirko, a onda pokusava prebaciti lopticu "zvanicnoj nauci" od koje zahtijeva da mu predoci dokaze da njegova izgubljena civilizacija nije postojala.
Avetinho

#659 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Avetinho »

Streptokok wrote:
VjecitiStudent wrote:
ovo je već drskost. Građani visokog od vajkada znaju za te tunele. A i na snimcima se jasno vide zatrpani tuneli skoro do plafona, a plafon je slobodan.
Sta? Ipak ih nije otkrio "otkrivac bosanskih piramida"? Lopina, svu bi slavu htio sebi prigrabiti.
VjecitiStudent

#660 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by VjecitiStudent »

Avetinho wrote:
Streptokok wrote:
VjecitiStudent wrote:
Sta? Ipak ih nije otkrio "otkrivac bosanskih piramida"? Lopina, svu bi slavu htio sebi prigrabiti.
Evo šta je o tunelima 2006. napisao Robert Shoch, američki geolog, koji je u Visoko došao na Semirov poziv
The tunnel had clearly been entered and modified in recent times, as evidenced by the graffiti found in places, the collapsed ceilings and walls, and the stories that the Yugoslavian army (Bosnia and Herzegovina was part of the former Yugoslavia) had once used the tunnels for military purposes, and possibly purposefully destroyed parts of them. If this was an ancient tunnel, it was difficult to tell now. The much-touted “ancient inscriptions” seem not to be ancient at all. I was told by a reliable source that the inscriptions were not there when members of the “pyramid team” initially entered the tunnels less than two years ago. The “ancient inscriptions” had been added since, perhaps non-maliciously, or perhaps as a downright hoax.
http://www.robertschoch.com/bosniacontent.html
drug_profi

#661 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by drug_profi »

PA ja ne tvrdim da Semir zna sta prica, niti imam stav o piramidama u Visokom. Jednostavno nisam strucan da imam stav te vrste. Mogu imati misljenje, a misljenje je da je sve to interesantno.
Stalno ovdje pominjem da se prica moze iskoristiti jer postoji dovoljno ljubitelja zavjera i alternativnih verzija historije.
Samo ne sa Semirovim pristupom.

Sto se tice tunela, ne pregonite. Tuneli postoje odavno, samo sto niko nije u stanju reci sta ih je pravilo, a ako se Semir ne sprijeci u devastaciji, nece nikad ni moci.

@avetinho
Nekako imam osjecaj da od mene trazis da podupirem nesto u sta ne vjerujem. Mozda nisam jasan bio.
nikad_vise

#662 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by nikad_vise »

@avetinho
Aferim pasa :thumbup:
Nepristrasno,racionalno,kvalitetno. :sax:
Avetinho

#663 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Avetinho »

drugi profil wrote:PA ja ne tvrdim da Semir zna sta prica, niti imam stav o piramidama u Visokom. Jednostavno nisam strucan da imam stav te vrste. Mogu imati misljenje, a misljenje je da je sve to interesantno.
Stalno ovdje pominjem da se prica moze iskoristiti jer postoji dovoljno ljubitelja zavjera i alternativnih verzija historije.
Samo ne sa Semirovim pristupom.

Sto se tice tunela, ne pregonite. Tuneli postoje odavno, samo sto niko nije u stanju reci sta ih je pravilo, a ako se Semir ne sprijeci u devastaciji, nece nikad ni moci.

@avetinho
Nekako imam osjecaj da od mene trazis da podupirem nesto u sta ne vjerujem. Mozda nisam jasan bio.
Vjerovano nisi (meni) bio jasan. Ucinilo mi se da branis odsustvo artefakata sa "piramide" divljim zvjerima, cudnim ritualima "nepoznate civilizacije", i razornom moci komete za koju se ne zna gdje je udarila prije 12,000 godina.
TheMule

#664 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by TheMule »

Semir se okrenuo prema vanzemaljcima, jer tu je lova. Taj shou je jako popularan. Nesto se ne sjecam da je prico o njima ispocetka. Isprva je bilo ono stara civilizacija, i to je to
TheMule

#665 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by TheMule »

drugi profil wrote:Nisam bas strucnjak, ali malo ljudskih artefakata moze prezivjeti 12-13 milenija. Mozda samo isklesan megalitni kamen, dobro zapakovan u tlo. Zeljezo, celik, grncarija, staklo, beton, pa ni plastika ne bi ostali. Dezintegrisali bi se.
A sta god da se trazi, mora biti ispod 2-3 metra zemlje.
Neces nista od tog naci, jer tad nismo imali tu tehnologiju. Alati kojim se mozemo nadati su kao sto kazes od kamena ili bronze. Slazem se da ima tu jos dosta rada, i da bi se mogle naci interesantne stvari sto se tice pracovjeka, ali da su to piramide, vec bi se naslo nesto vazno....
Dzole_SSS

#666 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Dzole_SSS »

Ja sam recimo par bude bio tamo, i linco vjerujem da nesto ima, sada da li je to piramida ili nesto drugo iskreno ne znam, ali nesto sigurno ima dole.

Kako god da se okrene, Medugorje je ekonomski centar, ali posto je Bosnjo standardno zaostao za svima, vjerovatno ce trebati narednih 50 god da uvidi ekonomski znacaj u tome svemu...
Avetinho

#667 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Avetinho »

Dzole_SSS wrote:Ja sam recimo par bude bio tamo, i linco vjerujem da nesto ima, sada da li je to piramida ili nesto drugo iskreno ne znam, ali nesto sigurno ima dole.

Kako god da se okrene, Medugorje je ekonomski centar, ali posto je Bosnjo standardno zaostao za svima, vjerovatno ce trebati narednih 50 god da uvidi ekonomski znacaj u tome svemu...
Standardni odgovor:

Naravno da ima, tamo je Kraljevski Grad. Ali jebo to, bolje zvuci piramida.
drug_profi

#668 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by drug_profi »

Bilo bi iznimno dobro rekonstruisati makar dio grada na vrhu.
Promocija drzavnosti i kontinuiteta, uz dozu mistike koju vecina voli.
VjecitiStudent

#669 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by VjecitiStudent »

Semire, brzo oštemaj nešto, razvali te cura
Sedam dana od početka arheoloških radova na privatnom imanju Huseina Smajića, ukazali su se prvi, konkretni, znaci da se na pomenutom mjestu nalaze ostaci sakralnog objekta, sagrađenog u dalekoj prošlosti. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/153154/ukazal ... Z2txm.dpuf
http://www.avaz.ba/clanak/153154/ukazal ... -sarkofaga
Bluemore

#670 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Bluemore »

zna li neko moze li se nedjeljom ici u obilazak piramida u visokom?
neki link info nesto?
Avetinho

#671 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Avetinho »

Bluemore wrote:zna li neko moze li se nedjeljom ici u obilazak piramida u visokom?
neki link info nesto?

Bojim se da ne moze ni nedjeljom, niti bilo kojim drugim danom.

Piramida, naime, nema -- pa se ne mogu obilaziti.
kozolec

#672 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by kozolec »

zašto ne žel(e)imo ovu priču upakovati u jedan dobar ekonomski paket?

paradoks kojeg vidim je taj, da u međugorju godinama se ubire harač od turizma, gdje neslužbeno postoji cca 20.000 kreveta, a u visokom 100? nebitno, da li imamo piramidu ili ne, bitno je da turisti dolaze...oni dolaze i vraćaju se uvjereni da u visokom postoji nešto... gdje ih smjestiti? kako ih animirati? kako i na koji način produžiti boravak turista više od jednog ili dva dana???

tanka je linija entuzijazma i uvjerenosti o nepostojanosti piramida...npr.... na cestarini upitah službenika, da mi pokaže put do piramide mjeseca... dobih odgovor, kako njemu vjera ne dozvoljava da se bavi time? OK. pred tunelima ravne u razgovoru sa jednom slovenkom saznadoh, da je imala novca samo za tri ili četiri dana za uključenje u volonterski rad... par dana kasnije spava u autu i radi na iskopavanju tunela?!

apsolutno podržavam tezu o postojanosti piramida ne iz razloga što su mi predstavljeni određeni dokazi i rezultati, nego ličnu uvjerenost gledam kroz intuiciju... nazovite to tjelesno ili duhovno iskustvo, manifestaciju.... kakogod.
simonese

#673 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by simonese »

kozolec wrote:zašto ne žel(e)imo ovu priču upakovati u jedan dobar ekonomski paket?

paradoks kojeg vidim je taj, da u međugorju godinama se ubire harač od turizma, gdje neslužbeno postoji cca 20.000 kreveta, a u visokom 100? nebitno, da li imamo piramidu ili ne, bitno je da turisti dolaze...oni dolaze i vraćaju se uvjereni da u visokom postoji nešto... gdje ih smjestiti? kako ih animirati? kako i na koji način produžiti boravak turista više od jednog ili dva dana???

tanka je linija entuzijazma i uvjerenosti o nepostojanosti piramida...npr.... na cestarini upitah službenika, da mi pokaže put do piramide mjeseca... dobih odgovor, kako njemu vjera ne dozvoljava da se bavi time? OK. pred tunelima ravne u razgovoru sa jednom slovenkom saznadoh, da je imala novca samo za tri ili četiri dana za uključenje u volonterski rad... par dana kasnije spava u autu i radi na iskopavanju tunela?!

apsolutno podržavam tezu o postojanosti piramida ne iz razloga što su mi predstavljeni određeni dokazi i rezultati, nego ličnu uvjerenost gledam kroz intuiciju... nazovite to tjelesno ili duhovno iskustvo, manifestaciju.... kakogod.
vjerski fanatizam nema granice,zato
Bluemore

#674 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Bluemore »

Avetinho wrote:
Bluemore wrote:zna li neko moze li se nedjeljom ici u obilazak piramida u visokom?
neki link info nesto?

Bojim se da ne moze ni nedjeljom, niti bilo kojim drugim danom.

Piramida, naime, nema -- pa se ne mogu obilaziti.
ne znam za piramide, ali za zemaljski muzej znam da je zatvoren
Bluemore

#675 Re: Zanimljivo otkriće u Bosanskoj piramidi Sunca!

Post by Bluemore »

Streptokok wrote:
VjecitiStudent wrote:
sta ces neki su hejteri po defaultu
Post Reply