U Pravilniku ne piše "bilo kakve gume" nego "gume sa ljetnim profilom".uskrsno_respo wrote:policajac ne dozvoljava vise od pravilnika
jer kad imas lance mozes imati bilo kakve gume sa pahuljom bez nje sa suncem bez njega i bilo koja slikica sa strane
tako je u zakonu tj pravilniku
zimske gume i lanci
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nemezis
#651 Re: zimske gume i lanci
-
nemezis
#652 Re: zimske gume i lanci
To je tvoje mišljenje i imaš pravo na njega. Ali to ne piše u Pravilniku. Piše "gume sa ljetnim profilom". Proizvodjač može reći za svoju gumu koja nema pahulju da ima zimski profil. Da li bi i tada ta guma bila "guma sa ljetnim profilom"?uskrsno_respo wrote:a koje su to gume?nemezis wrote:U Pravilniku ne piše "bilo kakve gume" nego "gume sa ljetnim profilom".uskrsno_respo wrote:policajac ne dozvoljava vise od pravilnika
jer kad imas lance mozes imati bilo kakve gume sa pahuljom bez nje sa suncem bez njega i bilo koja slikica sa strane
one koje nemaju pahuljicu jednostavno da JEDNOSTAVNIJE NE MOZE BITI osim ako nisi pismen
-
nemezis
#653 Re: zimske gume i lanci
Čitaj pažljivije. Ako ne postoji guma sa nekim drugim profilom osim ljetnog, znači da su sve sa ljetnim, čime postaje besmisleno reći "guma sa ljetnim profilom". A rečeno je da ne postoje gume sa zimskim profilom jer ih niko tako ne označava. Zato sam i pitao postoji li onda guma sa ljetnim profilom jer ni nju (valjda) niko tako ne označava.uskrsno_respo wrote:ma nema ovdje proizvodjac sta navoditi ili imas pahuljicu ili nemas i to je tonemezis wrote:Pa ima li onda onih koje Pravilnik dozvoljava a to su "gume sa ljetnim profilom"? Ako proizvodjač ne navodi, kako znaš da je neka guma sa ljetnim profilom?goran16v wrote:Drugo pitanje i dalje ostaje:
Ako tvrdis da postoje gume sa zimskim profilom nadju ijednu gumu za koju bilo proizvodjac bilo zakon navodi da ge guma sa zimskim profilom.
-
nemezis
#654 Re: zimske gume i lanci
Gdje piše "sve ostalo"?uskrsno_respo wrote:pa eto pise ti sve ostalo je ljetni profil zato sto all season ne mozes nazvati ljetnimnemezis wrote:Raspreda se o tome što u Pravilniku ne piše da se sve mogu tretirati kao ljetne. Piše "gume sa ljetnim profilom".Bakir1 wrote:upravo tako sve pise, zimska guma je sa oznakom m+s i pahuljicom, sve ostalo nije zimska guma pa bila ona ona AT, MT, all season, MS, ljetna, kisna ona nije zimska guma, sve te ostale gume se tretiraju kao ljetne i zahtjevaju upotrebu lanaca.
tako pise u pravilniku ne znam o cemu se raspreda 15 stranica
-
nemezis
#655 Re: zimske gume i lanci
Nego o kakvom profilu se govori?uskrsno_respo wrote:da ponovim opet ne govori se o profilu na koji ti aludirasnemezis wrote:
Čitaj pažljivije. Ako ne postoji guma sa nekim drugim profilom osim ljetnog, znači da su sve sa ljetnim, čime postaje besmisleno reći "guma sa ljetnim profilom". A rečeno je da ne postoje gume sa zimskim profilom jer ih niko tako ne označava. Zato sam i pitao postoji li onda guma sa ljetnim profilom jer ni nju (valjda) niko tako ne označava.
-
hladan.preminger
#656 Re: zimske gume i lanci
uskrsno_respo wrote:vrati se koju stranicu nazad pa procitaj ili da pocnem pisati i na stranim jezicima
-
nemezis
#657 Re: zimske gume i lanci
Pa nisi baš objasnio tamo. Pojam "guma sa ljetnim profilom" znači guma koja ima ljetni profil. Ti si rekao da pojam "ljetni profil" označava gumu (nekakvu). U tom slučaju bi "guma sa ljetnim profilom" bila "guma sa gumom (nekakvom)" što nema smisla. Ako bi cijeli pojam "guma sa ljetnim profilom" označavala gumu, onda bi sam pojam "ljetni profil" morao imati neko značenje jer se radi o gumi sa tim nečim što se zove "ljetni profil". Samim tim bi bilo moguće da postoji guma koja nema to nešto što se zove "ljetni profil".uskrsno_respo wrote:vrati se koju stranicu nazad pa procitaj ili da pocnem pisati i na stranim jezicima
-
Beobachter
#658 Re: zimske gume i lanci
Iako obično samo pratim pojedine teme na ovom forumu, ovaj put zaista nisam mogao otrpiti da ne prokomentarišem.
Zaista ne znam šta je sa vama ljudi. 99% svih tema na ovom forumu je isto: neko započne pitanjem ili tražeći neku informaciju, a onda se nakon prve stranice tema pretvori u stranice i stranice gotovo pa jalijaške svađe.
U ovom slučaju se, evo već na 29 stranica, glođete oko gluposti, oko ničega.
Činjenica je da u „PRAVILNIKU O SAOBRAĆAJU U ZIMSKIM UVJETIMA“ („Sl.Glasnik BiH“ br. 13/07) piše da „Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, …“. http://www.mkt.gov.ba/bos/dokumenti/zakoni/?id=289
Ali isto tako je činjenica da „znak snježne pahuljice“ u stvarnosti ne predstavlja puno više od pukog simbola, odnosno - ne znači ništa!
Evo, za ilustraciju, primjer Austrije, gdje također postoji obaveza posjedovanja zimske opreme. (Ovaj tekst možete pronaći na stranici http://www.winterreifen-pflicht.at.)
1. Oznaka za zimske gume je „M+S“ ili jedna od pobrojanih ekvivalentnih oznaka.
2. Simbol snježne pahuljice de facto ne predstavlja ništa. Guma koja na sebi ima samo simbol snježne pahuljice u Austriji se ne smatra zimskom gumom.
Pa čak i jedno saopštenje Ministarstva Prometa i Komunikacija BiH iz Novembra 2010 govori o pneumaticima sa zimskim profilom kao „Pneumatici označeni kao „M+S“, „MS“ ili na drugi odgovarajući način“. „Znak snježne pahuljice“ se ne pominje. (http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/?id=2073)
Dakle, jedini smislen zaključak je da je „znak snježne pahuljice“ na zimskoj gumi - nepotreban.
No, kao što sam već rekao, činjenica je da tekstualna formulacija u našem Pravilniku uključuje i „znak snježne pahuljice“, što de facto daje „carte blanche“ svakom magarcu u policijskoj uniformi da maltretira ljude sa zimskim (M+S) gumama ali bez „znaka snježne pahuljice“. Imajući u vidu da je kod većine njih kvocijent inteligencije jednak broju godina starosti, nista drugo ne treba ni očekivati.
Dalje, shodno definiciji u našem Pravilniku, zimske gume imaju oznake „MS, M+S ili M&S“. Doslovna primjena ovako formulirane odredbe znači da svi oni koji posjeduju zimske gume sa oznakama "M.S.", "M/S", ili "M-S", a koje su potpuno ekvivalentne oznakama navedenim u našem Pravilniku, mogu biti maltretirani od strane policije jer, molim lijepo, tako ne piše u našem Pravilniku, te oznake tamo nisu pobrojane.
Da li su gume označene sa M+S zimske gume je besmisleno raspravljati. Tema za raspravu bi trebali biti oni nesposobnjakovići i neznalice koji pišu i usvajaju ovakve nakaradne zakone i pravilnike. Ovako formulirani zakoni i pravilnici i omogućavaju policijsko maltretiranje posebno u saobraćaju, jer se svakome, ama baš svakome pravom-zdravom može „nešta naći“, kao i nešto mnogo gore - selektivnu primjenu zakona. No to je za neku drugu temu.
Zaista ne znam šta je sa vama ljudi. 99% svih tema na ovom forumu je isto: neko započne pitanjem ili tražeći neku informaciju, a onda se nakon prve stranice tema pretvori u stranice i stranice gotovo pa jalijaške svađe.
U ovom slučaju se, evo već na 29 stranica, glođete oko gluposti, oko ničega.
Činjenica je da u „PRAVILNIKU O SAOBRAĆAJU U ZIMSKIM UVJETIMA“ („Sl.Glasnik BiH“ br. 13/07) piše da „Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, …“. http://www.mkt.gov.ba/bos/dokumenti/zakoni/?id=289
Ali isto tako je činjenica da „znak snježne pahuljice“ u stvarnosti ne predstavlja puno više od pukog simbola, odnosno - ne znači ništa!
Evo, za ilustraciju, primjer Austrije, gdje također postoji obaveza posjedovanja zimske opreme. (Ovaj tekst možete pronaći na stranici http://www.winterreifen-pflicht.at.)
Za ovu diskusiju je najznačajniji zadnji pasus, naslovljen sa „Welche Reifen gelten als Winterreifen?“ odnosno „Koje gume se smatraju zimskim gumama?“. Evo prevoda:Winterreifen-Pflicht PKW Für Fahrzeuge der Klassen M1 und N1 (Personen-/Kombinationskraftwagen, Lastkraftwagen bis 3,5 t) gilt seit 1.1.2008:
Wann gilt die Winterreifen-Pflicht?
Die Vorschrift zur Winterreifen-Pflicht gilt von 1. November bis 15. April (seit 1.1.2008) mit dem ausdrücklichen Zusatz "bei winterlichen Verhältnissen". Das heißt bei Schnee, Matsch oder Eis. Ausgenommen sind parkende Fahrzeuge. Als Alternative zu Winterreifen können mit Einschränkungen auch Schneeketten verwendet werden.
Vorsicht: Einfache Straßennässe beispielsweise kann bei Sinken der Temperatur zu Glatteis führen. In diesem Fall gilt die Winterreifenpflicht!
Was besagt die Winterreifen-Pflicht?
Lenker von PKW, Kombikraftwagen oder LKW mit einem höchstzulässigen Gesamtgewicht von nicht mehr als 3500 kg (3,5 t) dürfen im angeführten Fall ihr Fahrzeug nur dann in Betrieb nehmen, wenn an allen Rädern Winterreifen montiert sind oder wenn Schneeketten an den Antriebsrädern angebracht sind. Schneeketten allerdings nur dann, wenn die Fahrbahn mit einer zusammenhängenden oder nicht nennenswert unterbrochenen Schnee- oder Eisschicht bedeckt ist und wenn dadurch die Oberfläche der Fahrbahn nicht beschädigt wird.
Welche Geldstrafen werden bei Verstößen verhängt?
Verstöße gegen die Vorschrift werden bestraft. Einfache Verstöße werden mit einer Organstrafverfügung in der Höhe von EUR 35 geahndet. Liegt der Tatbestand einer Gefährdung vor, können in einem Verwaltungsstrafverfahren bis zu EUR 5000 verhängt werden. Die Exekutive bekommt auch die Möglichkeit, das betroffene Fahrzeug abstellen zu lassen
Welche Reifen gelten als Winterreifen?
Reifen gelten für den Gesetzgeber bzw. die Exekutive nur dann als Winterausrüstung, wenn in der Seitenwand eine Gravur mit der Aufschrift "M+S" (gleichwertige, alternative Bezeichnungen sind: "MS", "M.S.", "M/S", "M&S" oder "M-S") vorhanden ist UND die Profiltiefe über die gesamte Reifenbreite mehr als 4 mm (bei Diagonalreifen 5 mm) beträgt. Das gilt auch für Ganzjahresreifen und Spikereifen.
Eine Kennzeichnung von Winterreifen ausschließlich mit einem Schneeflocken- bzw. Schneekristall-Symbol ist in Österreich NICHT als Winterreifen-Kennzeichnung anerkannt.
Entscheidend für die Erfüllung der Winterreifen-Pflicht im österreichischen Bundesgebiet ist daher die M+S Kennzeichnung.
Iz ovog dijela teksta je sasvim jasno da:Za zakonodavca odnosno za policiju („die Executive“, op.p.) gume se mogu smatrati zimskom opremom, samo onda kada je sa njihove bočne strane ugravirana oznaka „M+S“ (ekvivalentne, alternativne oznake su: "MS", "M.S.", "M/S", "M&S" ili "M-S") i dubina njihovog profila preko cijele širine gume iznosi vise od 4 mm (odnosno vise od 5 mm kod guma sa dijagonalnim profilom). Isto pravilo vrijedi i za tzv. cjelogodišnje gume kao i za gume sa ugrađenim ekserima.
Označavanje zimskih guma isključivo sa simbolom snježne pahuljice ili snježnog kristala U Austriji nije priznato kao oznaka za zimske gume.
Dakle, (postojanje, op.p.) oznake M+S (na gumama, op.p.) je odlučujuće za to da li neko ispunjava obavezu posjedovanja zimskih guma (zimske opreme, op.p.) na teritoriji Austrije.
1. Oznaka za zimske gume je „M+S“ ili jedna od pobrojanih ekvivalentnih oznaka.
2. Simbol snježne pahuljice de facto ne predstavlja ništa. Guma koja na sebi ima samo simbol snježne pahuljice u Austriji se ne smatra zimskom gumom.
Pa čak i jedno saopštenje Ministarstva Prometa i Komunikacija BiH iz Novembra 2010 govori o pneumaticima sa zimskim profilom kao „Pneumatici označeni kao „M+S“, „MS“ ili na drugi odgovarajući način“. „Znak snježne pahuljice“ se ne pominje. (http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/?id=2073)
Dakle, jedini smislen zaključak je da je „znak snježne pahuljice“ na zimskoj gumi - nepotreban.
No, kao što sam već rekao, činjenica je da tekstualna formulacija u našem Pravilniku uključuje i „znak snježne pahuljice“, što de facto daje „carte blanche“ svakom magarcu u policijskoj uniformi da maltretira ljude sa zimskim (M+S) gumama ali bez „znaka snježne pahuljice“. Imajući u vidu da je kod većine njih kvocijent inteligencije jednak broju godina starosti, nista drugo ne treba ni očekivati.
Dalje, shodno definiciji u našem Pravilniku, zimske gume imaju oznake „MS, M+S ili M&S“. Doslovna primjena ovako formulirane odredbe znači da svi oni koji posjeduju zimske gume sa oznakama "M.S.", "M/S", ili "M-S", a koje su potpuno ekvivalentne oznakama navedenim u našem Pravilniku, mogu biti maltretirani od strane policije jer, molim lijepo, tako ne piše u našem Pravilniku, te oznake tamo nisu pobrojane.
Da li su gume označene sa M+S zimske gume je besmisleno raspravljati. Tema za raspravu bi trebali biti oni nesposobnjakovići i neznalice koji pišu i usvajaju ovakve nakaradne zakone i pravilnike. Ovako formulirani zakoni i pravilnici i omogućavaju policijsko maltretiranje posebno u saobraćaju, jer se svakome, ama baš svakome pravom-zdravom može „nešta naći“, kao i nešto mnogo gore - selektivnu primjenu zakona. No to je za neku drugu temu.
-
Beobachter
#659 Re: zimske gume i lanci
Da ko ne bi prigovorio „što sam se ufatio samo Austrije“, provjerio sam i kako je u drugim evropskim zemljama. Evo, na primjer ovdje http://www.avd.de/startseite/recht-wiss ... enpflicht/ možete naći detaljne informacije. Svugdje je M+S definirana kao zimska guma. Zanimljivo je da recimo Finska i Švedska, zemlje snijega i leda, imaju blaže zahtjeve na zimsku opremu (dubina profila 3 mm) nego većina drugih evropskih zemalja uključujući i nas, a Norveška i Švicarska uopće nemaju generalnu obavezu posjedovanja zimske opreme.
Usput, pogledajte šta piše za BiH …
-
nemezis
#660 Re: zimske gume i lanci
O tome se i radi. Za Austriju piše zimska guma a kao alternativa lanci. Kod nas piše zimska guma (sa pahuljom) ili lanci na gumi sa ljetnim profilom. Očito je da postoje gume koje nemaju pahulju a ni ljetni profil, te se u skladu sa Pravilnikom ne bi mogle koristiti, što je besmisleno. Neki tvrde da "guma sa ljetnim profilom" podrazumijeva "sve gume osim zimskih sa pahuljom".Beobachter wrote:Da ko ne bi prigovorio „što sam se ufatio samo Austrije“, provjerio sam i kako je u drugim evropskim zemljama. Evo, na primjer ovdje http://www.avd.de/startseite/recht-wiss ... enpflicht/ možete naći detaljne informacije. Svugdje je M+S definirana kao zimska guma. Zanimljivo je da recimo Finska i Švedska, zemlje snijega i leda, imaju blaže zahtjeve na zimsku opremu (dubina profila 3 mm) nego većina drugih evropskih zemalja uključujući i nas, a Norveška i Švicarska uopće nemaju generalnu obavezu posjedovanja zimske opreme.
- agent_zero
#661 Re: zimske gume i lanci
Koliko priče samo...
M+S sa pahuljicom ili neka varijanta pahuljice u obliku trokuta je jedina validna oznaka za pravu zimsku gumu. Ako nema te oznake, onda to nije.
M+S sa pahuljicom ili neka varijanta pahuljice u obliku trokuta je jedina validna oznaka za pravu zimsku gumu. Ako nema te oznake, onda to nije.
-
nemezis
#662 Re: zimske gume i lanci
Ako pričamo o našoj državi, jedina guma koja se može smatrati zimskom je ona koja ima oznake navedene u Pravilniku koji se pominje ovdje. Tamo nema "neka varijanta" nego je tačno navedeno koje oznake moraju biti. Na primjer, pahuljica u obliku trokuta ne postoji. Ako pričamo uopšteno, ne postoji medjunarodna konvencija koja propisuje šta je zimska guma.agent_zero wrote:Koliko priče samo...
- agent_zero
#663 Re: zimske gume i lanci
Pa majka mu stara ne moram crtati, mogao si skontati na šta mislim:

Gornji desni ugao.
To je jedina prava zimska guma. M+S bez one oznake nije čista zimska guma.

Gornji desni ugao.
-
nemezis
#664 Re: zimske gume i lanci
Mislim da se svi mi ovdje slažemo oko toga šta je zimska guma. Ne slažemo se oko nečeg drugog.agent_zero wrote:Pa majka mu stara ne moram crtati, mogao si skontati na šta mislim:
Gornji desni ugao.
-
preludezalude
#665 Re: zimske gume i lanci
Vidis da ti filozofiras i izvodis zakljucke koji su neistiniti i nigdje u pravilniku ne pisu. Zasto izmisljas sta pise u pravilniku? U pravilniku lijepo pise GUME SA LJETNIM PROFILOM. Gdje si ti procitao da pise BILO KAKVE GUME?uskrsno_respo wrote:policajac ne dozvoljava vise od pravilnika
-
preludezalude
#666 Re: zimske gume i lanci
Totalno ste u krivu obojica sto se tice tvrdnje da guma ako ima oznaku M+S onda ima i pahuljicu.goran16v wrote:Naravno da ima, ali me zivo interesuje sta ce odgovoriti kako zakon u prakticnoj primjerni Pravilnika razlikuje njegove gume sa zimskih profilom od onoga sto je u zakonu navedeno kao gume sa ljetnim profilom.Bakir1 wrote:ruku u vatru da na autu ako ima m+s gume, da na njima ima pahuljica, ruku u vatru dajem.
polemika se svodi oko totalno glupe stvari, prave se paralele sa zakonima, proizvodjacima, nema sa cime u vezu se ne dovodi.
ja da sam policajac i da mi pocne neko polemisati oko zakona i pravilnika u mjeri koja se ovdje vidi, ucinio bi tu rutnisku kontrolu toliko zanimljivom da bi na kraju molio da plati kaznu.
Sto se tice tvog pitanja Gorane, moras se odluciti da li raspravljas o pravilniku tj zakonu ili raspravljas o prakticnoj primjeni tj neprimjeni pravilnika. To sto tebe interesuje ne trebas pitati mene vec onoga sto je pisao pravilnik.
-
goran16v
#667 Re: zimske gume i lanci
Kakva je razlika izmedju zakona i primjene zakona ako se ni u cemu ne krsi zakon?preludezalude wrote: Totalno ste u krivu obojica sto se tice tvrdnje da guma ako ima oznaku M+S onda ima i pahuljicu.
Sto se tice tvog pitanja Gorane, moras se odluciti da li raspravljas o pravilniku tj zakonu ili raspravljas o prakticnoj primjeni tj neprimjeni pravilnika. To sto tebe interesuje ne trebas pitati mene vec onoga sto je pisao pravilnik.
Ja cu te opet pitati, ako mislis da se svaka guma koja nije zimska zakonski ne moze tretirati kao guma sa ljetnim profilom kako ce oni koji sprovode i primjenjuju zakon razlikovati zimski od ljetog profila i odluciti ova moze sa lancima, ova ne moze i ako je identifikacija nemoguca sta ce biti protivno Pravilniku ako M+S gumu bez pahuljice tretiraju kao gumu sa ljetnim profilom?
-
preludezalude
#668 Re: zimske gume i lanci
Odgovorio sam ti na to pitanje vec. To moras pitati one sto su pisali pravilnik.goran16v wrote:Kakva je razlika izmedju zakona i primjene zakona ako se ni u cemu ne krsi zakon?preludezalude wrote: Totalno ste u krivu obojica sto se tice tvrdnje da guma ako ima oznaku M+S onda ima i pahuljicu.
Ja cu te opet pitati, ako mislis da se svaka guma koja nije zimska zakonski ne moze tretirati kao guma sa ljetnim profilom kako ce oni koji sprovode i primjenjuju zakon razlikovati zimski od ljetog profila i odluciti ova moze sa lancima, ova ne moze i ako je identifikacija nemoguca sta ce biti protivno Pravilniku ako M+S gumu bez pahuljice tretiraju kao gumu sa ljetnim profilom?
Sto se tice ovog crvenog: razlika je velika jer zakon kaze jedno, a primjenjuje se nezakonito, tj krsi se zakon. Krsi se zakon u dva slucaja, tj krsi se i tacka 1 i tacka 2.
1. Policija u 99% slucajeva gleda samo da li ima oznaku M+S. To je krsenje tacke 1.
2. Ako guma ne spada u tacku 1, policija pita za lance. To je moguce krsenje tacke 2 jer svaka guma koja nije zimska nema automatski ljetni profil. Objasnjenje: postoje gume koje ne zadovoljavaju tacku 1, a imaju zimski profil.
To ti je dokaz da je pravilnik nakaradan, nedorecen, neprecizan itd.
Jos jedan dokaz mojim tvrdnjama je i sam stav policije kod kontrole guma koji je prilicno fleksibilan, jer ni sama policija nije sigurna sta taj pravilnik hoce reci.
Pa jos jedan dokaz tome je i taj sto je neko, mislim Bakir, slao upit policiji za objasnjenje tog pravilnika. Pa ni oni nisu znali objasniti (smijesno, zar ne) i upit proslijedili dalje nekoj inspekciji.
-
preludezalude
#669 Re: zimske gume i lanci
Ti nikako da shvatis. Kad je zakon u pitanju, bilo kakav, nije potrebno ukljucivati mozak. Radis onako kako je napisano.uskrsno_respo wrote:tamo gdje ti neces da ukljucis mozakpreludezalude wrote:Vidis da ti filozofiras i izvodis zakljucke koji su neistiniti i nigdje u pravilniku ne pisu. Zasto izmisljas sta pise u pravilniku? U pravilniku lijepo pise GUME SA LJETNIM PROFILOM. Gdje si ti procitao da pise BILO KAKVE GUME?uskrsno_respo wrote:policajac ne dozvoljava vise od pravilnika
-
goran16v
#670 Re: zimske gume i lanci
Ako tvrdis da postoji ovo boldirano navedi ijedan primjer gume sa zimskim profilom, a koja nije zimska. Osim sto nigdje u zakonu neces naci taj pojam takvu gumu neces naci ni kod proizvidjaca. Gumu sa zimskim profilom si izmislio. Ta cinjenica ti govori da krsenje tacke 2.preludezalude wrote: Odgovorio sam ti na to pitanje vec. To moras pitati one sto su pisali pravilnik.
Sto se tice ovog crvenog: razlika je velika jer zakon kaze jedno, a primjenjuje se nezakonito, tj krsi se zakon. Krsi se zakon u dva slucaja, tj krsi se i tacka 1 i tacka 2.
1. Policija u 99% slucajeva gleda samo da li ima oznaku M+S. To je krsenje tacke 1.
2. Ako guma ne spada u tacku 1, policija pita za lance. To je moguce krsenje tacke 2 jer svaka guma koja nije zimska nema automatski ljetni profil. Objasnjenje: postoje gume koje ne zadovoljavaju tacku 1, a imaju zimski profil.
Jos jedan dokaz mojim tvrdnjama je i sam stav policije kod kontrole guma koji je prilicno fleksibilan, jer ni sama policija nije sigurna sta taj pravilnik hoce reci.
Pa jos jedan dokaz tome je i taj sto je neko, mislim Bakir, slao upit policiji za objasnjenje tog pravilnika. Pa ni oni nisu znali objasniti (smijesno, zar ne) i upit proslijedili dalje nekoj inspekciji.
Da li dozvoljavas mogucnost da je znala policija objasniti, ali da nije nadlezost policije da 3. licima izdaje zvanicna pojasnjenja zakona i da se bave takvim stvarima?
-
nemezis
#671 Re: zimske gume i lanci
Jesi li pročitao ranije citirano za Austriju? Kakav profil ima guma koja se u Austriji prihvata kao zimska? Ljetni?goran16v wrote:Ako tvrdis da postoji ovo boldirano navedi ijedan primjer gume sa zimskim profilom, a koja nije zimska. Osim sto nigdje u zakonu neces naci taj pojam takvu gumu neces naci ni kod proizvidjaca. Gumu sa zimskim profilom si izmislio. Ta cinjenica ti govori da krsenje tacke 2.preludezalude wrote: Odgovorio sam ti na to pitanje vec. To moras pitati one sto su pisali pravilnik.
Da li dozvoljavas mogucnost da je znala policija objasniti, ali da nije nadlezost policije da 3. licima izdaje zvanicna pojasnjenja zakona i da se bave takvim stvarima?
-
nemezis
#672 Re: zimske gume i lanci
Riječ "profil" se ne može odnositi na gumu kada je cijeli izraz "guma sa ljetnim profilom". Ovo sam ti ranije detaljno objasnio a ti si samo rekao da sam bukvalac.uskrsno_respo wrote:Ma pustite se ljudi austrije hrvatske i bilo koje druge drzavenemezis wrote:Jesi li pročitao ranije citirano za Austriju? Kakav profil ima guma koja se u Austriji prihvata kao zimska? Ljetni?goran16v wrote: Ako tvrdis da postoji ovo boldirano navedi ijedan primjer gume sa zimskim profilom, a koja nije zimska. Osim sto nigdje u zakonu neces naci taj pojam takvu gumu neces naci ni kod proizvidjaca. Gumu sa zimskim profilom si izmislio. Ta cinjenica ti govori da krsenje tacke 2.
Profil se odnosi na gumu uopsteno ne na saru i sta je proizvodjac propisao
-
preludezalude
#673 Re: zimske gume i lanci
Nisam ja izmislio gumu sa zimskim profilom, vec proizvodjac. Postavi pitanje svim forumasima da li postoji guma sa zimskim profilom pa ces da vidis koliko ce ih reci da ne postoji ili ces dobiti odgovor tipa: da li si normalan. Upravo policija sprovodi zakon i duzna ti je protumaciti zakon. Npr kad ne zadovoljavas pravilnik, treba da ti kaze po kojem zakonu tj clanu zakona te kaznjava. Mislis da kad trebaju kazniti salju upit inspekciji da bi ti dobio zvanicno objasnjenje.goran16v wrote:Ako tvrdis da postoji ovo boldirano navedi ijedan primjer gume sa zimskim profilom, a koja nije zimska. Osim sto nigdje u zakonu neces naci taj pojam takvu gumu neces naci ni kod proizvidjaca. Gumu sa zimskim profilom si izmislio. Ta cinjenica ti govori da krsenje tacke 2.preludezalude wrote: Odgovorio sam ti na to pitanje vec. To moras pitati one sto su pisali pravilnik.
Stvarno padas nisko, ostajes bez argumenata pa lupas ko maxim po diviziji.
Morat cu na kraju ove epske rasprave oko guma napisati sve tvoje bisere oko zimske opreme i guma.
- ankebut
#674 Re: zimske gume i lanci
Glede zimske opreme za auto, u Hrvatskoj su propisi kao i kod nas.
http://www.cazin.net/svijet/86540-paznj ... 85-km.html
http://www.cazin.net/svijet/86540-paznj ... 85-km.html
-
nemezis
#675 Re: zimske gume i lanci
Pročitaš li ti šta drugi pišu ili lupaš kako stigneš? Ko je pominjao samo šaru? Kada je bilo govora o tome šta znači "profil", neko (mislim @preludezalude) je napisao da pod pojmom "profil" podrazumijeva sve karakteristike jedne gume koje uključuju i šaru i materijal od kojeg je napravljena. Ja sam rekao da i ja mislim isto. I to je upravo kao "profil" u "profil kriminalca". I ti se sada sjetio da kažeš "nije profil samo šara".uskrsno_respo wrote:Jebes li ti sta drugo osim mene?nemezis wrote:Riječ "profil" se ne može odnositi na gumu kada je cijeli izraz "guma sa ljetnim profilom". Ovo sam ti ranije detaljno objasnio a ti si samo rekao da sam bukvalac.uskrsno_respo wrote: Ma pustite se ljudi austrije hrvatske i bilo koje druge drzave
Profil se odnosi na gumu uopsteno ne na saru i sta je proizvodjac propisao
Koliko ti puta treba objasniti da se profil odnosi na gumu kao gumu a ne na saru
Kao u policiji kad kazu znamo profil ubojice ne misle sigurno na sliku sa strane nego na nesto drugo u konkretnom smislu da je serijski piroman ili nesto deseto