Izivljavanja ucenica u Tuzli

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sinuhe

#651 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by sinuhe »

Istina je da ima i gorih stvari, a bio sam i svjedokom nekad davno.
Sreca pa ima youtube, inace se kod nas o takvim stvarima i ne govori.
Great Cornholio

#652 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Great Cornholio »

shiljak wrote:nije nego je uobičajno da se u toj školi ovakve stvari rade, pa jednom palo na pamet i da snimi..
Ovakve stvari se dešavaju, dešavale su se, i dešavaće se i ubuduće. Roditelji prave iste greške u odgoju, društvo i nezdravi društveni odnosi se ne mijenjaju, da ovo nije snimljeno i objavljeno,ne bi se ni potaknula rasprava o ovom dugogodišnjem i veoma ozbiljnom problemu koji se dešava u svim školama. Ali brzo će se ovo "sleći", za neko vrijeme samo rijetki će kazivati na problem nasilničkog ponašanja koje je sveprisutno među djecom školske dobi, koje se odvija unutar škole ili u njenom dvorištu.

Ove tri nasilne djevojke moraju biti sankcionisane, ali ne samo to, neko mora pokušati da ih "spasi", jer iako bi ih sad većina najradije linčovala, na njih se može pozitivno djelovati, mogu one pomijeniti svoje pogrešne poglede koje su do sada usvojile, imitirajući raznorazne pogrešne idole, ali teško da će se to desiti, jer kao što i vidimo, većina se zalaže za "rješenje" da se tim djevojkama život "uništi", ali to i nije čudno pošto živimo u sadističkoj kulturi.

I još nešto, zaštitari koji rade u ovoj školi bi trebali dobiti otkaz, jer razumijem ja da se djeca plaše da pokušaju da odbrane svoju drugaricu, ili da to ne žele da učine zbog nekih drugih razloga, ali ipak je zaštitarima to posao, ne rade ga kako treba i trebali bi dobiti otkaz. Ali opet, nije ni to čudno, te zaštitarske organizacije su prepune ljudi sumnjivog morala. Da se mene pita, zaštitarske agencije ne bi trebale ni postojati, posao fizičkog obezbjeđivanja osoba koje borave u javnim ustanovama bi trebala obavljati Policija, trebalo bi se formirati posebno odjeljenje koje bi se specijalizovalo za poslove te vrste.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#653 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Truba »

ajde barem ubuduće će gledati jel ih ko snima kad se spremaju raditi sranja...

dakle kamere po školi su kao neka prevencija...
Great Cornholio

#654 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Black swan wrote:ajde barem ubuduće će gledati jel ih ko snima kad se spremaju raditi sranja...

dakle kamere po školi su kao neka prevencija...
Da, i kamere mogu pomoći, ali samo kad se nasilništvo izvrši, da se utvrde učesnici i da se mogu sankcionisati krivci, ali školsku djecu, dok borave u školi, od nasilnika mogu spasiti samo oni zbog kojih bi se nasilnici plašili da se ponašaju na način kako se ponašaju, neki sposobni, autoritativni i moralni ljudi koji bi trebali vršiti poslove fizičkog obezbjeđenja lica koja borave unutar javnih ustanova.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#655 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by ladyblue18 »

Janjicar wrote:
plain vanilla wrote:
osnovna kultura se uci kod kuce, a ne u skoli
Dijete koje ide u skolu vise vremena provodi u skoli nego kod kuce, tako da ipak veliku ulogu ima i skola i to vecu ;)
Po tome sam ja trebala isto zavrsiti kao ove tri.

Skola ne moze napraviti covjeka od tebe ako to nisi, nit je zadatak skole da te odgaja.
uglavnomja

#656 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by uglavnomja »

Great Cornholio wrote: I još nešto, zaštitari koji rade u ovoj školi bi trebali dobiti otkaz, jer razumijem ja da se djeca plaše da pokušaju da odbrane svoju drugaricu, ili da to ne žele da učine zbog nekih drugih razloga, ali ipak je zaštitarima to posao, ne rade ga kako treba i trebali bi dobiti otkaz. Ali opet, nije ni to čudno, te zaštitarske organizacije su prepune ljudi sumnjivog morala. Da se mene pita, zaštitarske agencije ne bi trebale ni postojati, posao fizičkog obezbjeđivanja osoba koje borave u javnim ustanovama bi trebala obavljati Policija, trebalo bi se formirati posebno odjeljenje koje bi se specijalizovalo za poslove te vrste.

hebote, nemoj zezati da fakat postoje zastittari u skoli?
zvuci nemoguce, jer su to privatne firme, a skole zive na infuziju, nema para ni za sta osim minimalnih palta, odakle im pare za zastitare :shock: :?

drugo, iz uvodnog teksta: ne pise da je skolski "zastitar" gledao, nego "neki" nedifeinisani, menscini iz tog objekta gdje su je odvukle.
Dr. Kuca

#657 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Dr. Kuca »

Kurac je iz raja izaso kao i batina. Zna se sta treba.
uglavnomja

#658 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by uglavnomja »

ladyblue18 wrote:
Janjicar wrote:
plain vanilla wrote:
osnovna kultura se uci kod kuce, a ne u skoli
Dijete koje ide u skolu vise vremena provodi u skoli nego kod kuce, tako da ipak veliku ulogu ima i skola i to vecu ;)
Po tome sam ja trebala isto zavrsiti kao ove tri.

Skola ne moze napraviti covjeka od tebe ako to nisi, nit je zadatak skole da te odgaja.

mene ova recenica bode u oci :-?

dakle max broj casova je 7, sto sto sa odmorima iznosi malo vise od 6 sati.
6 sati je cetvrtina dana, a ne vise od polovine :D

manja djeca, koja se formiraju, vaspitavaju i odgajaju ... imaju 3-4 casa dnevno.
ucitelj - nastavnik ima 45 min da 30-ak djece nauci nesto i tu ima malo prostora za vaspitavanje i odgajnje pojedinaca.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#659 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by ladyblue18 »

Moze biti ali koliko zaista ima odgoja i vaspitanja u skolama, to je pravo pitanje.

Ja u osnovnoj skoli nisam vidjela nista od toga, a isla sam u osnovnu u kudikamo bolje doba nego danas.
Osim ako se kao vaspitavanje ne pika haj u cosak kad si mali i pedagog koji nije znao sta radi tu uopste pa su mu mogli prijetiti kako su htjeli, samo sto ga nisu udarali.
U prva 4 razreda ucitelji se mozda i trude, a kasnije niko.
madner

#660 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by madner »

Realno, uciteljice su kod nas uglavnom nesposobne hamse. Sama cinjenica da je jako malo ucitelja govori dosta o profesiji.
bizet

#661 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by bizet »

osnovna i srednja skola jesu, sem obrazovnih, i odgojne ustanove, svidjalo se to nama ili ne...samo sto neki brkaju odgoj u smislu kako se ponasati u pozoristu, na izletu, kako nauciti raditi timski, sa odgojem koji se nosi iz doma...nece niko bukvalno odgajati tudje dijete, niti to smije raditi
ali ovdje se ne radi iskljucivo o (ne)odgoju, ova djeca ocigledno imaju vecih problema

da li je uvijek bilo slicnih epizoda, naravno da jeste, ali su to uvijek i bila djeca iz disfunkcionalnih porodica i to tesko da moze imati vezu sa odgojem u skoli, danas se svasta nesto brka i svaljuje teret na druge, valjda u neznanju...dijete odraslo u normalnom, zdravom, okruzenju nije spremno na ovakav, ili slican, vid ispoljavanja, ono ga cak ne moze ni percipirati i za takvo je svaki vid nasilja stran
korisnik.1

#662 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by korisnik.1 »

Škole jesu i odgojne ustanove, al' džaba to ako dijete od kuće ne nosi odgoj i kulturu.
Šta će profesor/profesorica kad mu majmun dođe i zaprijeti da mu ne smije dat jedan u dnevnik, da će mu isjeći gume na autu i da će ga sačekati gdje u mraku. I da se tako nešto desi kako će profesor dokazati, još pogotovo ako su maloljetni u pitanju.
Lično se sjećam kad sam išao u školu ovakvog primjera, momak na času psuje i prijeti profesoru, i profesor mu nije smio dati negativnu ocjenu i zapisati ga tamo u onu rubriku.
Za ovakve situacije su uvijek krivi roditelji. Ako ne znaju kako im se dijete ponaša, s kime se druži, šta radi onda oni nemaju trunke kontrole nad njim, i normalno da će dijete raditi što mu drugi kažu, šta vidi na internetu/TV-u i slično.
Neradnik

#663 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Neradnik »

x_lecter wrote:
Neradnik wrote:Mozda oni nisu toliko nesposobni koliko se prave ili ne zele bit sposobni.Mnogi okrecu leđa od svoje djece pricom ne mogu mu nista(nije se ni potrudio) ili tucom i kaznjavanjem.Djete ako ne zeli fino da prica i ponasa se drsko to treba odmah u bolnicu da se odredi neka terapija.Niko nije lud tek tako.Sad je opet pitanje koliko roditelj zeli priznat sebi i okolini da mu djete nije normalno.
Ocito nemas kontakta sa djecom ... 99%djece je onda ludo. Medju djecom je danas trend da budu drska i da pricaju kao klosari.

Po meni je to sve djecije. Jedino sta me zanima, ustvari siguran sam 100%, da ovo nije snimljeno, one 3 ne bi bile izbacene iz skole. 1000%
99%(hajmo reci bolje 80%) djece danas ne rade ovakve stvari prema tome pricas gluposti...
Last edited by Neradnik on 07/11/2013 10:53, edited 1 time in total.
uglavnomja

#664 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by uglavnomja »

korisnik.1 wrote:Škole jesu i odgojne ustanove, al' džaba to ako dijete od kuće ne nosi odgoj i kulturu.
Šta će profesor/profesorica kad mu majmun dođe i zaprijeti da mu ne smije dat jedan u dnevnik, da će mu isjeći gume na autu i da će ga sačekati gdje u mraku. I da se tako nešto desi kako će profesor dokazati, još pogotovo ako su maloljetni u pitanju.
Lično se sjećam kad sam išao u školu ovakvog primjera, momak na času psuje i prijeti profesoru, i profesor mu nije smio dati negativnu ocjenu i zapisati ga tamo u onu rubriku.
Za ovakve situacije su uvijek krivi roditelji. Ako ne znaju kako im se dijete ponaša, s kime se druži, šta radi onda oni nemaju trunke kontrole nad njim, i normalno da će dijete raditi što mu drugi kažu, šta vidi na internetu/TV-u i slično.

a tek kad dodje roditelj i zaprijeti nastavniku :roll:
sta ocekivati od njegovog djeteta.
Great Cornholio

#665 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Odgojne greške koje naprave roditelji, i okolina u kojoj dijete odrasta, trebala bi ispravljati škola, oni koji su zaposleni u njoj, ali žalosna je činjenica to da učitelji, nastavnici, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, i ostali zaposleni u školama u škole dolaze prvenstveno radi plate, jer iako se često može čuti da su odlučili da se bave nabrojanim profesijama zbog toga što vole djecu, ljude, zbog želje da učestvuju u "kreiranju" čovjeka, činjenica je ipak da će se oni za nešto "boriti" jedino onda kad im neko hoće platu smanjit' :)
Great Cornholio

#666 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

uglavnomja wrote:
korisnik.1 wrote:Škole jesu i odgojne ustanove, al' džaba to ako dijete od kuće ne nosi odgoj i kulturu.

a tek kad dodje roditelj i zaprijeti nastavniku :roll:
sta ocekivati od njegovog djeteta.
U tom slučaju bi nastavnik trebao "zaprijetiti" roditelju, jer zna se šta se smije, a šta se ne smije, šta je obaveza učenika, roditelja i nastavnika, niko ne može biti izvan ili iznad Zakona.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#667 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by dr.gog »

mahalas505 wrote: Nego, @dr.gog, jedno pitanje iz druge perspektive, recimo da je tvoje djete napravilo ovo, kakva bi bila tvoja reakcija?
Izmještanje iz mjesta boravka i prekid školovanja na određeno vrijeme, zbog prevaspitavanja. Šta bih drugo? Ipak je i roditelju teško kada dijete to napravi, ako je imalo normalna osoba, i teško je biti pametan iz prve..
HomeSweetHome wrote: off: Imas li savjet, gdje da upisem sedmogodisnje dijete na kurs samoodbrane, neke borilacke vjestine, nesto? Potrebno mu je bas ovo o cemu pricas, da se oslobodi straha, da nauci kako da onesposobi nasilnika i da zbrise...
Ne znam, nisam ja stručan toliko da bih ti mogao preporučiti određeno mjesto. Ono što vidim kao zdr.radnik je da su hrabrija, psihički stabilnija i snažnija djeca koja se disciplinovano bave bilo kojim sportom takmičarske prirode. U Sarajevu postoje dobri borci kojiu klubovima podučavaju djecu, ali osnovno je da se u početku krene ozbiljno, a ne rekreativno. Mirno i blago dijete ne mora biti kukavica, nije to stvar povučenosti..Upoznao sam veoma pristojne, blage i dobre ljude koji vladaju smrtonosnim vještinama vojnih disciplina, ali bili su i ostali potpuno van svijeta nasilja. Bavljenje sportom je kod svih njih bilo i ostalo prioritet.

Upiši klinca na stoni tenis :D ...tu ti mogu pomoći ako hoćeš jer i moja ide na isti :)
Micaha

#668 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Micaha »

dr.gog wrote:
mahalas505 wrote: Nego, @dr.gog, jedno pitanje iz druge perspektive, recimo da je tvoje djete napravilo ovo, kakva bi bila tvoja reakcija?
Izmještanje iz mjesta boravka i prekid školovanja na određeno vrijeme, zbog prevaspitavanja. Šta bih drugo? Ipak je i roditelju teško kada dijete to napravi, ako je imalo normalna osoba, i teško je biti pametan iz prve..
HomeSweetHome wrote: off: Imas li savjet, gdje da upisem sedmogodisnje dijete na kurs samoodbrane, neke borilacke vjestine, nesto? Potrebno mu je bas ovo o cemu pricas, da se oslobodi straha, da nauci kako da onesposobi nasilnika i da zbrise...
Ne znam, nisam ja stručan toliko da bih ti mogao preporučiti određeno mjesto. Ono što vidim kao zdr.radnik je da su hrabrija, psihički stabilnija i snažnija djeca koja se disciplinovano bave bilo kojim sportom takmičarske prirode. U Sarajevu postoje dobri borci kojiu klubovima podučavaju djecu, ali osnovno je da se u početku krene ozbiljno, a ne rekreativno. Mirno i blago dijete ne mora biti kukavica, nije to stvar povučenosti..Upoznao sam veoma pristojne, blage i dobre ljude koji vladaju smrtonosnim vještinama vojnih disciplina, ali bili su i ostali potpuno van svijeta nasilja. Bavljenje sportom je kod svih njih bilo i ostalo prioritet.

Upiši klinca na stoni tenis :D ...tu ti mogu pomoći ako hoćeš jer i moja ide na isti :)
Ali zato kad zvizne samar forhendom... :D
madner

#669 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by madner »

Sport je kljucna stvar, da se nauci da samo kapiten moze djeliti opravdane samare ali da protivnicki igrac ne smije nikoga iz tima pogresno ni pogledat.
Micaha

#670 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by Micaha »

KvaziExpert wrote:još ako je slučajno reket u ruci :mrgreen:
Stavlja joj gog pepeljaru u ruksak... Ako podu tri prema tebi... :D
bizet

#671 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Odgojne greške koje naprave roditelji, i okolina u kojoj dijete odrasta, trebala bi ispravljati škola, oni koji su zaposleni u njoj, ali žalosna je činjenica to da učitelji, nastavnici, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, i ostali zaposleni u školama u škole dolaze prvenstveno radi plate, jer iako se često može čuti da su odlučili da se bave nabrojanim profesijama zbog toga što vole djecu, ljude, zbog želje da učestvuju u "kreiranju" čovjeka, činjenica je ipak da će se oni za nešto "boriti" jedino onda kad im neko hoće platu smanjit' :)
Cornholio, ma gdje si bolan, sta ima, kako si :D
vidim tebi svi i dalje krivi za sve, pa i za ono sto te se direktno ne dotice
nego, otkud tebi ovakavi biseri napadju na pamet...obrazovni i odgojni sistem nije mocan da ispravi sve krive Drine koje roditelji naprave sa svojom djecom, a nekada, iako vrlo rijetko, su i djeca takva da je sa njima nemoguce raditi cak i od strane njihovih roditelja
konkretno ovaj slucaj, ucenice izbacene iz skole je jedina adekvatna mjera koja bi ih trebala nauci da ovakvo i slicno ponasanje nece rezultirati nikada nikakvom nagradom, ipak pitanje je da li je izbacaj dovoljna mjera...vjerovatno ce se iste ucenice vec ove sk. godine upisati u neku drugu skolu, ako ih budu htjeli primiti, mada se obicno nadje takva, iako je u pitanju srednje obrazovanje koje nije obavezno pa i druge skole nisu obavezne izbacenu djecu primati u toku sk. godine...ako i ne ove eto njih, mozda i u istu ustanovu, dogodine...kako bi dodao postotak da se isti ili slican scenarij nece ponoviti potrebno je istu ovu djecu uputiti, zajedno sa njihovim roditeljima, u centar za socijalni rad na razgovore sa psihologom ili cak i psihijatrom, zavisno od dijagnoze koju dobiju...pazi i roditelji zajedno sa djecom
e sad sa druge strane, posto su i roditelji odgovorni za ovakvo ponasanje, tuzba od strane ostecene i to da ih, po mogucnosti, klepi dobro po dzepu, pa ce onda valjda i roditelji i ta djeca shvatiti koliko je samo neproduktivno njihovo ponasanje bilo i nauciti da ga ne ponavljaju
no ima i druga strana medalje
izbacena djeca su sada na teretu roditelja, znam pravili su ih neka se i brinu o njima ali malo stariji koji imaju djecu znaju da to nije tako bajno i lako, kojima je briga sta sad sa njima, kuda, hoce li zavrsiti barem tu srednju skolu od koje im sigurno zavisi sutrasnji kruh, nisu ovo male brige za roditelje, jos ako nisu solidnog imovinskog stanja...dodaj na to odlaske u centar za socijalni rad, pritisak koji osjecaju od strane okoline koja ih osudjuje i npr. solidnu novcanu aznu od suda za maltretiranje...i sta roditelj, umjesto da razmislja kako je doslo do ovoga i kako najbolje moze pomoci svom djetetu, pukne i namlati to vec isfrustrirano dijete, nagovori mu se kako se treba ponasati, tj. glumiti pokajanje i sl. (joj koliko sam se ovakvih slucajeva nagledala, sve za raju i kratkog vijeka, samo da se iz ovog problema izvucemo nacin razmisljanja) i kao rezultat dobijemo dijete koje jos vise isfrustrirano, ali sad pametnije da zna kako ce bolje sakriti svoje sadisticke porive da ga sljedeci put ne uhvate?
ove su na snimku paglu i to je plus u ovoj prici, a imas ih prilicno pametnih i mudrih, takve je sistem izvajao, posebno prosli, ovaj je gluplji

eto ziv i zdrav bio...i svi mi radimo za platu i to je normalno, eto ti ces sutra raditi sto volis, da volis rad rintao bi ti sad dzabane bilo gdje, ne bi sjedio kuci i palamudio kako se radi samo kad se hoce smanjiti plate...jesi nasao kome ces lekcije drzati
sve najbolje :)
Great Cornholio

#672 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

U masi kritika, jedna od kritika je upućena i pretučenoj djevojci, neko ju je kritikovao zbog neprikladnog odijevanja, zbog toga što u školu dolazi u šorcu. Ali, kao što svi znamo i mnoge nastavnice na posao dolaze u mini suknjama, a one bi trebale biti pozitivan odgojni primjer djeci koju uče i odgajaju, isto kao npr. i nastavnici koji ganjaju djecu po WC-ima zbog pušenja, a oni pred učenicma puše ko turčini, jedva čekaju da se čas završi da mogu zapalit'.

Ne znam zašto vam ovo ispričah, ali ne može da škodi :)
uglavnomja

#673 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

Post by uglavnomja »

Great Cornholio wrote:U masi kritika, jedna od kritika je upućena i pretučenoj djevojci, neko ju je kritikovao zbog neprikladnog odijevanja, zbog toga što u školu dolazi u šorcu. Ali, kao što svi znamo i mnoge nastavnice na posao dolaze u mini suknjama, a one bi trebale biti pozitivan odgojni primjer djeci koju uče i odgajaju, isto kao npr. i nastavnici koji ganjaju djecu po WC-ima zbog pušenja, a oni pred učenicma puše ko turčini, jedva čekaju da se čas završi da mogu zapalit'.

postoje kodeksi oblacenja, i za profe i za djecu.
zabranjeno je pusiti u javnoj ustanovi.
Great Cornholio

#674 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

bizet wrote:
Cornholio, ma gdje si bolan, sta ima, kako si :D
vidim tebi svi i dalje krivi za sve, pa i za ono sto te se direktno ne dotice
nego, otkud tebi ovakavi biseri napadju na pamet...obrazovni i odgojni sistem nije mocan da ispravi sve krive Drine koje roditelji naprave sa svojom djecom, a nekada, iako vrlo rijetko, su i djeca takva da je sa njima nemoguce raditi cak i od strane njihovih roditelja
konkretno ovaj slucaj, ucenice izbacene iz skole je jedina adekvatna mjera koja bi ih trebala nauci da ovakvo i slicno ponasanje nece rezultirati nikada nikakvom nagradom, ipak pitanje je da li je izbacaj dovoljna mjera...vjerovatno ce se iste ucenice vec ove sk. godine upisati u neku drugu skolu, ako ih budu htjeli primiti, mada se obicno nadje takva, iako je u pitanju srednje obrazovanje koje nije obavezno pa i druge skole nisu obavezne izbacenu djecu primati u toku sk. godine...ako i ne ove eto njih, mozda i u istu ustanovu, dogodine...kako bi dodao postotak da se isti ili slican scenarij nece ponoviti potrebno je istu ovu djecu uputiti, zajedno sa njihovim roditeljima, u centar za socijalni rad na razgovore sa psihologom ili cak i psihijatrom, zavisno od dijagnoze koju dobiju...pazi i roditelji zajedno sa djecom
e sad sa druge strane, posto su i roditelji odgovorni za ovakvo ponasanje, tuzba od strane ostecene i to da ih, po mogucnosti, klepi dobro po dzepu, pa ce onda valjda i roditelji i ta djeca shvatiti koliko je samo neproduktivno njihovo ponasanje bilo i nauciti da ga ne ponavljaju
no ima i druga strana medalje
izbacena djeca su sada na teretu roditelja, znam pravili su ih neka se i brinu o njima ali malo stariji koji imaju djecu znaju da to nije tako bajno i lako, kojima je briga sta sad sa njima, kuda, hoce li zavrsiti barem tu srednju skolu od koje im sigurno zavisi sutrasnji kruh, nisu ovo male brige za roditelje, jos ako nisu solidnog imovinskog stanja...dodaj na to odlaske u centar za socijalni rad, pritisak koji osjecaju od strane okoline koja ih osudjuje i npr. solidnu novcanu aznu od suda za maltretiranje...i sta roditelj, umjesto da razmislja kako je doslo do ovoga i kako najbolje moze pomoci svom djetetu, pukne i namlati to vec isfrustrirano dijete, nagovori mu se kako se treba ponasati, tj. glumiti pokajanje i sl. (joj koliko sam se ovakvih slucajeva nagledala, sve za raju i kratkog vijeka, samo da se iz ovog problema izvucemo nacin razmisljanja) i kao rezultat dobijemo dijete koje jos vise isfrustrirano, ali sad pametnije da zna kako ce bolje sakriti svoje sadisticke porive da ga sljedeci put ne uhvate?
ove su na snimku paglu i to je plus u ovoj prici, a imas ih prilicno pametnih i mudrih, takve je sistem izvajao, posebno prosli, ovaj je gluplji

eto ziv i zdrav bio...i svi mi radimo za platu i to je normalno, eto ti ces sutra raditi sto volis, da volis rad rintao bi ti sad dzabane bilo gdje, ne bi sjedio kuci i palamudio kako se radi samo kad se hoce smanjiti plate...jesi nasao kome ces lekcije drzati
sve najbolje :)
Tu sam, ništa se posebno kod mene ne dešava, trudim se da ostanem u fizičkoj i psihičkoj kondiciji pa da mogu dati svoj doprinos u popravljanju onoga za šta je odgovorna cijela zajednica, jer eto i ja sam po profesiji neko ko se bavi posljedicama lošeg činjenja svih i svakoga, jer jedino djeca sa posebnim potrebama nisu kriva zbog toga što su se takva rodila. Ali, pitanje je da li ću ja imati sreće da se bavim poslom za koji sam osposobljen, jer kao što znamo naše društvo nazaduje u svakom pogledu, pa je pitanje hoće li i nastavnici ostati na radnim mjestima koja trenutno imaju.

Plate nastavnika bi trebale biti veće, trebali bi imati mani broj učenika u razredu, bolje uslove za rad, ali trebali bi nam i drugi stručnjaci u školama, eto npr. na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu se već odškolovalo puno stručnjaka za poremećaje u ponašanju, i dobro bi bilo kad bi i oni bili dio stručnog školskog tima, jer evo kao što vidimo postoji potreba za tim profilom stručnjaka.

I da, svi mi želimo da radimo i zarađujemo, pa tako i ja, ali eto našem društvu je preče da vjerske službenike zaposle u škole, pa za nas defektologe ne ostane para u budžetu.

Nego, vidim da si u, prema "oštrom" stilu pisanja,u punoj psihičkoj spremi, a to znači da je kod tebe sve OK, malecka napreduje, č'oek te sluša, ali samo da te napomenem, ako veće nisi počela raditi, valja ti se uskoro vratiti na posao :evil: :D

Šalim se, hvala na lijepim željama, sve najbolje želim i ja tebi :)
Great Cornholio

#675 Re: Izivljavanja ucenica u Tuzli

uglavnomja wrote:
Great Cornholio wrote:U masi kritika, jedna od kritika je upućena i pretučenoj djevojci, neko ju je kritikovao zbog neprikladnog odijevanja, zbog toga što u školu dolazi u šorcu. Ali, kao što svi znamo i mnoge nastavnice na posao dolaze u mini suknjama, a one bi trebale biti pozitivan odgojni primjer djeci koju uče i odgajaju, isto kao npr. i nastavnici koji ganjaju djecu po WC-ima zbog pušenja, a oni pred učenicma puše ko turčini, jedva čekaju da se čas završi da mogu zapalit'.

postoje kodeksi oblacenja, i za profe i za djecu.
zabranjeno je pusiti u javnoj ustanovi.
Ali izgleda da te kodekse ne poštuju ni profesori a ni djeca.
Post Reply