Popis 2013 - nezgodna pitanja

Locked
Basvod

#651 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Basvod »

MuaDib wrote:Predpopisna groznica je jasno i nedvosmisleno pokazala izdanke bošnjačkog nacionalizma, koji sebi daju za pravo da oni određuje ko je ko i šta je ko po nacionalnosti. Upravo ti idioti stoje iza svih ovih spotova, iza svih ovih konstrukcija, čije ideološko profilisanje nedvosmisleno otkriva dvije tendencije. Jedna je težnja za asmilacijom građana koji se ne izjašnjavaju ili izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, u Bošnjake, kako bi Bošnjaci činili preko 50% stanovništva, u ime kojih bi se sutra tražila bošnjačka država, a gasila Bosna i Hercegovina.
Da ali nakon neuspjeha Bosanaca da asimiliraju narode u BiH u bosansku naciju.
Zbog tog smo se naslusali raznih izliva zuci oko ubacivanja stavke nacija u popis.
Banksy

#652 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Banksy »

MuaDib wrote:
Predpopisna groznica je jasno i nedvosmisleno pokazala ...
... čime će rezultirati nepostojanje bošnjačke: ideje, političke i društvene strategije i koncepta djelovanja u budućnosti, nepostojanje vrhovne inteligencije, zajedničke institucije, bilo čega, bilo kojeg kohezivnog faktora, zajedničkog temelja, progresivne misli, nigdje ništa ...

Bošnjaci su imali dvadeset dugih godina da se saberu, uobliče i ustroje. Propustili su priliku, isključivo svojom krivicom.
Eventualna iznenađenja na popisu možda najzad budu okidač da se dignu i pokrenu.
Paranoid

#653 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Paranoid »

MuaDib wrote:Predpopisna groznica je jasno i nedvosmisleno pokazala izdanke bošnjačkog nacionalizma, koji sebi daju za pravo da oni određuje ko je ko i šta je ko po nacionalnosti. Upravo ti idioti stoje iza svih ovih spotova, iza svih ovih konstrukcija, čije ideološko profilisanje nedvosmisleno otkriva dvije tendencije. Jedna je težnja za asmilacijom građana koji se ne izjašnjavaju ili izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, u Bošnjake, kako bi Bošnjaci činili preko 50% stanovništva, u ime kojih bi se sutra tražila bošnjačka država, a gasila Bosna i Hercegovina.
Slabi su to aduti Muadibe... slabo je to, možeš ti i bolje..
aurora313

#654 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by aurora313 »

cyprus wrote:Za Dom naroda BiH je tačno... nema Ostalih, a vjerovatno će ih u budućim izmjenama bit... Međutim, opet kakve to veze ima sa popisom? Kakvi god rezultati bili, u DN će ostat 5 Bošnjaka, 5 Hrvata i 5 Srba (opet omjer koji nema veze sa popisom iz 1991. godine), sve dok se to ne promjeni...
U vezi boldiranog, itekako ima veze. Kako Sejdic/Finci i dalje ne prolaze (naravno, niko ne zeli da im se uzme dio kolaca), zamisli da se u popisu pojavi 20% Bosanaca! To vise ne bi bilo pitanje za lutkare a la Tihic, Dodik, Covic, nego bi bio signal i poziv medjunarodnoj zajednici da sada postoje konkretni dokazi da npr. 12% Hrvata ne moze da bude jace od 20% Bosanaca. Sada ti strani dusebriznici treba da se pobrinu za sve ono za sta se nasi politicari ne bi prihvatili pa makar ih tukli kamdzijama, a to je promjena ovoga sto se u BiH prepotentno naziva Ustav.
Krushna mrva

#655 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Krushna mrva »

Paranoid wrote:
Alfons Kauders wrote: Isti kurac - eto kao moji starci su bili "nista" zato jer se nisu mogli izjasniti... Jedna rijec na komadu papira je to sto ne znaci nista, znaci kultura, progres, obrazovanje i milion drugih stvari - to je pravo mjerilo pojedinca, a vala i cijelog naroda.
Alfons ba...pa i moji nisu čak znali za koga glasat.. Stara je čak nešto promrljala kako bi bilo dobro da se glasa za Plavišićku jer je "naša Tuzlanka",,,lol.. jbg.. često se sjetim tih dana..

Ako nekadašnji Muslimani, a danas Bošnjaci nisu znali ko su, danas uglavnom svi znaju i teško će se neko ikad više naći u toj nedoumici...a dali će to donijeti bolji život, ne znam, ali znam da će BiH ostat i opstat nedjeljiva..
Plavsicka :-) Ostaje pitanje kako sada znas kako treba, ako ranije nisi znao? I onda na kraju, opstace BiH :?: Tesko ce BiH biti bolje od nacionalne svijesti koje se svodi ili na zbunjenost ili na identifikaciju sa torom umjesto sa drzavom. Kako od toga drzavi moze biti bolje to niko ne zna
Krushna mrva

#656 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Krushna mrva »

Ali covjece, oni fakat ne vide koliko su zaglibili u tu identifikaciju sa Islamom, cesto tvrdom varijantom. Guranje toga kao ideologije oko koje treba da se okupe oni koji su za BiH je siguran put u propast.
Snimio covjek klip u kome se pojavljuje djecak (valjda mu sin, sto je jos gore) kome je ime HATAB, a kad mu pogledas youtube klipove vidis vehabijsko predavanje :-) Takva BiH kakvu je oni hoce nikom ne treba
cyprus

#657 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

aurora313 wrote:
cyprus wrote:Za Dom naroda BiH je tačno... nema Ostalih, a vjerovatno će ih u budućim izmjenama bit... Međutim, opet kakve to veze ima sa popisom? Kakvi god rezultati bili, u DN će ostat 5 Bošnjaka, 5 Hrvata i 5 Srba (opet omjer koji nema veze sa popisom iz 1991. godine), sve dok se to ne promjeni...
U vezi boldiranog, itekako ima veze. Kako Sejdic/Finci i dalje ne prolaze (naravno, niko ne zeli da im se uzme dio kolaca), zamisli da se u popisu pojavi 20% Bosanaca! To vise ne bi bilo pitanje za lutkare a la Tihic, Dodik, Covic, nego bi bio signal i poziv medjunarodnoj zajednici da sada postoje konkretni dokazi da npr. 12% Hrvata ne moze da bude jace od 20% Bosanaca. Sada ti strani dusebriznici treba da se pobrinu za sve ono za sta se nasi politicari ne bi prihvatili pa makar ih tukli kamdzijama, a to je promjena ovoga sto se u BiH prepotentno naziva Ustav.
Dom naroda nema veze sa procentima, nego upravo suprotno, on postoji zbog toga da bi konstitutivni narodi sa manjim procentom bili 'zaštićeni od preglasavanja'... Dakle, Dom naroda ne postoji ni zbog Bošnjaka, ni zbog Ostalih... Bošnjaci i Ostali bi ga najradije ukinuli... On postoji prvenstveno radi Srba i Hrvata, tačnije zaštite njihovog 'vitalnog nacionalnog interesa'... I što njihov procenat bude manji, oni će sve više insistirati na ovoj polugi vlasti...

Sad se postavlja pitanje šta je zapravo vitalni nacionali interes Ostalih i da li se on i koliko uopšte razlikuje od vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka...
Last edited by cyprus on 14/09/2013 15:36, edited 1 time in total.
Paranoid

#658 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Paranoid »

Krushna mrva wrote:
Paranoid wrote:
Alfons Kauders wrote: Isti kurac - eto kao moji starci su bili "nista" zato jer se nisu mogli izjasniti... Jedna rijec na komadu papira je to sto ne znaci nista, znaci kultura, progres, obrazovanje i milion drugih stvari - to je pravo mjerilo pojedinca, a vala i cijelog naroda.
Alfons ba...pa i moji nisu čak znali za koga glasat.. Stara je čak nešto promrljala kako bi bilo dobro da se glasa za Plavišićku jer je "naša Tuzlanka",,,lol.. jbg.. često se sjetim tih dana..

Ako nekadašnji Muslimani, a danas Bošnjaci nisu znali ko su, danas uglavnom svi znaju i teško će se neko ikad više naći u toj nedoumici...a dali će to donijeti bolji život, ne znam, ali znam da će BiH ostat i opstat nedjeljiva..
Plavsicka :-) Ostaje pitanje kako sada znas kako treba, ako ranije nisi znao? I onda na kraju, opstace BiH :?: Tesko ce BiH biti bolje od nacionalne svijesti koje se svodi ili na zbunjenost ili na identifikaciju sa torom umjesto sa drzavom. Kako od toga drzavi moze biti bolje to niko ne zna
Joj jarane kako je meni tebe žao... pa ti nisi u stanju da shvatiš dvije rečenice, pa kako jadan ne bio da shvataš kompletnu situaciju..

Jbt... ne mogu da vjerujem...

PS: Drugovi su odmah rekli nije forum za tebe... Izbij ga iz glave idi negde napij se..
Krushna mrva

#659 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Krushna mrva »

Paranoid wrote: Joj jarane kako je meni tebe žao... pa ti nisi u stanju da shvatiš dvije rečenice, pa kako jadan ne bio da shvataš kompletnu situaciju..

Jbt... ne mogu da vjerujem...

PS: Drugovi su odmah rekli nije forum za tebe... Izbij ga iz glave idi negde napij se..
Sta ba? Nije valjda da nista nemas reci? :) vidim ima i novih momenata kao na primjer razina foruma :mrgreen:
cyprus

#661 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by cyprus »

Hoće to kad se izdaje domovnica samo na osnovu toga što se neko izjasni Hrvatom :oops: I šta, neće valjda RH imati pristup popisnim listovima? :oops:
Krushna mrva

#662 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Krushna mrva »

cyprus wrote:
Hoće to kad se izdaje domovnica samo na osnovu toga što se neko izjasni Hrvatom :oops: I šta, neće valjda RH imati pristup popisnim listovima? :oops:
Zna li se zasto su ikako nasi ljudi masovno uzimali hrvatske papire i zasto je to tolerisano? Koja normalna zemlja dozvoljava da znacajan postotak gradjana uzima tudje papire, a nista ne poduzima?
Basvod

#663 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Basvod »

Krushna mrva wrote:
cyprus wrote:
Zna li se zasto su ikako nasi ljudi masovno uzimali hrvatske papire i zasto je to tolerisano? Koja normalna zemlja dozvoljava da znacajan postotak gradjana uzima tudje papire, a nista ne poduzima?
Specijalne veze. Potpisano u Dejtonu.
Basvod

#664 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Basvod »

cetmi wrote:
Ovo je obična blamaža ovog portala koji je prenio tekst koji je objavio ustaški portal herceg bosna.org..
Podaci iz popisnice su tajna i neće biti dostupni nikome izuzev onima koji ih popisuju i onima koji će ih unositi u elektronsku bazu. Ne postoji opcija da Hrvatska na bilo koji način dođe do podatka kako se neki pojedinac izjasnio.
Tacno.
muzicar_iz_parka

#665 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by muzicar_iz_parka »

cetmi wrote:
Ovo je obična blamaža ovog portala koji je prenio tekst koji je objavio ustaški portal herceg bosna.org..
Podaci iz popisnice su tajna i neće biti dostupni nikome izuzev onima koji ih popisuju i onima koji će ih unositi u elektronsku bazu. Ne postoji opcija da Hrvatska na bilo koji način dođe do podatka kako se neki pojedinac izjasnio.
Pitanje je da li uopšte postoji zakon koji reguliše oduzimanje ilegalno stečeni državljanstava.

Ako bi teoretski bilo, onda bi u slučaju da bude npr. 400 000 Hrvata na popisu koji žive u BiH, a RH ima 700 000 putovnica izdatih za svoje državljane u BiH po osnovu pripadnosti hrvatskom narodu, onda bi kroz službeni upit moglo biti postavljeno pitanje koje se tiče te ogromne razlike.

Mada u suštini ne vjerujem da će RH sebi praviti toliki posao zbog toga.
Alfons Kauders

#666 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

Paranoid wrote:

Sorry, ali fakat ne vidim kakve ovo ima veze s izjasnjavanjem na popisu

A druga stvar - ako "nisu znali" i sada znaju, cemu onda ove silne kampanje? Fino rece Banksy, 20 godina je bilo na raspolaganju, i sad se dize frka nekoliko mjeseci pred popis?

I ne radi se o tome da li neko zna ko je i sta je. Ja znam svoje korijene unatrag skoro tristo godina, ali pitanje je kako se ko osjeca danas.
Krushna mrva

#667 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Krushna mrva »

Basvod wrote: Specijalne veze. Potpisano u Dejtonu.
Opet se vracamo na ludacku kosulju ytd.
Alfons Kauders

#668 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
MuaDib wrote:
Predpopisna groznica je jasno i nedvosmisleno pokazala ...
... čime će rezultirati nepostojanje bošnjačke: ideje, političke i društvene strategije i koncepta djelovanja u budućnosti, nepostojanje vrhovne inteligencije, zajedničke institucije, bilo čega, bilo kojeg kohezivnog faktora, zajedničkog temelja, progresivne misli, nigdje ništa ...

Bošnjaci su imali dvadeset dugih godina da se saberu, uobliče i ustroje. Propustili su priliku, isključivo svojom krivicom.
Eventualna iznenađenja na popisu možda najzad budu okidač da se dignu i pokrenu.
Upravo tako - i sad panika pred sami popis... A tih 20 godina? Nista, apsolutno nista.

Zapravo ne nista, vec nista dobro. Tih 20 godina je proslo u pokusaju svodjenja Bosnjaka na vjersku skupinu - i onda se tacno covjek zapita zasto se uopste mijenjalo ime, mogli su komotno ostaviti Muslimani, s velikim ili malim M.

Bosnjacima ni prije 100, ni prije 200 godina vjera nije bila neka pretjerano bitna odrednica. Mnoge su Bosnje vise zalile za Austrijom nego za Turskom, a za Jugoslavijom mnogi i danas rone krokodilske suze, izgubljeni i vremenu i prostoru. I onda nakon toliko borbe za slobodu, za vlastiti identitet i samoopredjeljenje, nakon vise od 500 godina pod tudjom cizmom, dodje konj iz Visokog i prica kako nam je Turska mati.

I sad kad su nakon 20 godina takvih sranja od ideje Bosnjastva otjerali masu ljudi mijesanog porijekla, sekularista, ateista, dodju i cmizdre ko curice - a imali dvije decenije tapiju da nesto naprave od te ideje, i sjebali je totalno.
Paranoid

#669 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Paranoid »

Alfons Kauders wrote:
Paranoid wrote:

Sorry, ali fakat ne vidim kakve ovo ima veze s izjasnjavanjem na popisu

A druga stvar - ako "nisu znali" i sada znaju, cemu onda ove silne kampanje? Fino rece Banksy, 20 godina je bilo na raspolaganju, i sad se dize frka nekoliko mjeseci pred popis?

I ne radi se o tome da li neko zna ko je i sta je. Ja znam svoje korijene unatrag skoro tristo godina, ali pitanje je kako se ko osjeca danas.
Nije da nisu znali, znali su oni dobro, nego je bitnije bilo "prilagoditi se" radi mira u "kući"...kontaš

Drugo...nikakva kampanja nije krenula, a ako misliš da je "brOto" kampanja, onda nemam riječi.. Osim toga ja nisam vidio nikakvu "frku" niti paniku oko izjašnjavanja.
Vidim samo slabe pokušaje napada na Bošnjake...
Alfons Kauders

#670 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Alfons Kauders »

Paranoid wrote: Nije da nisu znali, znali su oni dobro, nego je bitnije bilo "prilagoditi se" radi mira u "kući"...kontaš

Drugo...nikakva kampanja nije krenula, a ako misliš da je "brOto" kampanja, onda nemam riječi.. Osim toga ja nisam vidio nikakvu "frku" niti paniku oko izjašnjavanja.
Pa onda kao i da nisu znali. :D

Nikakva kampanja kazes? Hm, evo izmedju ova dva posta, u nepunih 15 minuta, neprezaljeni efendija Ceric se oglasio, tj. portal prenosi. A brOto je bio samo slag na tortu (nisam ni pogledao clip doduse)

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ceric ... /130914066
Paranoid

#671 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Paranoid »

Alfons Kauders wrote:
Paranoid wrote: Nije da nisu znali, znali su oni dobro, nego je bitnije bilo "prilagoditi se" radi mira u "kući"...kontaš

Pa onda kao i da nisu znali. :D

Nikakva kampanja kazes? Hm, evo izmedju ova dva posta, u nepunih 15 minuta, neprezaljeni efendija Ceric se oglasio, tj. portal prenosi. A brOto je bio samo slag na tortu (nisam ni pogledao clip doduse)

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/ceric ... /130914066
jbt... zamisli da je rekao "ne halali već navali pa na pleća ih povali"... iako ga baš ne gotivim Cerić ništa nije rekao ni provokativno ni napadački
respo

#672 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by respo »

nek mi neko objasni ovu njegovu recenicu

"Vjera mi je islam, a neki Bošnjaci mogu biti i druge vjere ili bez vjere, neka im je to po volji."

jel se to misli samo na podobne koji ce im uskociti kad zatreba da se kaze e vidite nisu to samo pripadnici islama nego ima i ateista i drugih konfesija

i jos jednom nek se ljudi odluce sta su nacija ili narod jer i sam reis mjesa ta 2 pojma
Havatar

#673 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Havatar »

respo wrote:nek mi neko objasni ovu njegovu recenicu

"Vjera mi je islam, a neki Bošnjaci mogu biti i druge vjere ili bez vjere, neka im je to po volji."

jel se to misli samo na podobne koji ce im uskociti kad zatreba da se kaze e vidite nisu to samo pripadnici islama nego ima i ateista i drugih konfesija

i jos jednom nek se ljudi odluce sta su nacija ili narod jer i sam reis mjesa ta 2 pojma
Odnosi se na one koji nece da se odreknu svog identiteta samo zato sto medju pripadnicima njegovog naroda ima onih koji imaju drugacije stavove ili vjerovanja.
Krushna mrva

#674 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by Krushna mrva »

Nema se tu sta objasnjavati. Budalas ne zna sta prica i umjesto da se skloni gledam kad ce iz hale iskociti
_majevica_

#675 Re: Popis 2013 - nezgodna pitanja

Post by _majevica_ »

Koga citiras...i koji reis nesto mijesa?
Locked