Bosanski jezik

Post Reply
dragan.s

#651 Re: Bosanski jezik

Post by dragan.s »

ioannes wrote:
dragan.s wrote:
Black111 wrote: Ma nema mjesta, to je malo onako... posto sam ja svima ovdje izgleda ustasa (a bio sam i cetnik :D ).

Znaci, kad ja kazem ustaski "tisucu" ja sam "blize" nego kad Bosnjani kazu "hiljada". :-D A i recimo "hljeb" je ukoliko se ne varam druga rijec za strucu kruha (ne znam porijeklo).
Mislim da negdje kod Krleže ima izraz "hljeb kruha".
jel to ima isto znacenje?
Ne, on je to koristio u značenju "kriška-komad kruha".
I sada se to negdje koristi, ali rijetko. Naprosto neko kaže kruh, neko hljeb, neko štruca, somun etc.
BHCluster

#652 Re: Bosanski jezik

Post by BHCluster »

ioannes wrote:
dragan.s wrote:
Black111 wrote: Ma nema mjesta, to je malo onako... posto sam ja svima ovdje izgleda ustasa (a bio sam i cetnik :D ).

Znaci, kad ja kazem ustaski "tisucu" ja sam "blize" nego kad Bosnjani kazu "hiljada". :-D A i recimo "hljeb" je ukoliko se ne varam druga rijec za strucu kruha (ne znam porijeklo).
Mislim da negdje kod Krleže ima izraz "hljeb kruha".
jel to ima isto znacenje?
Hljeb je koliko ja znam izraz za mjernu jedinicu kruha, kao kilogram...
ioannes

#653 Re: Bosanski jezik

Post by ioannes »

koristi li se u sva tri jezika rijec "krusna mrva" ?
BHCluster

#654 Re: Bosanski jezik

Post by BHCluster »

ioannes wrote:koristi li se u sva tri jezika rijec "krusna mrva" ?
Za Bosanski jezik znam za ostale nebiH ti znao reci... :-D
HM 2011

#655 Re: Bosanski jezik

Post by HM 2011 »

Hleeeb

NAglašeno slovo H pa l pa onda razvučeno e i na kraju b

bugarska rumunija....
dragan.s

#656 Re: Bosanski jezik

Post by dragan.s »

ioannes wrote:koristi li se u sva tri jezika rijec "krusna mrva" ?
U srpskom nisam čuo, ali postoji knjiga Ljubivoja Ršumovića po imenu "Krušna mrva" pa je moguće.
Hajvan

#657 Re: Bosanski jezik

Post by Hajvan »

Hajvan wrote:
Black111 wrote:
Hajvan wrote:vrlo je jednostavna logika- preimenuj, ukradi, ubij, zakolji... zna se šta i koga...

preimenuj- toponime, jezik, istoriju, pa čak i pasminu pseću (e čuj Hrvatski Tornjak :lol: )
ukradi- stečke, istoriju, teritoriju
ubij, zakolji- zna se

Sve ostalo je magla.
Ne razumijem bas. Jasno mi je da se krade, samo ko od kog?
jes, ja od teb
zato ti hoces mene da biološki ukines
sic
Black111 wrote: Ja tebe da bioloski ukinem. Boze sacuvaj. Ja ne volim mrava "bioloski ukinuti". Ovje pricamo o jeziku, i po mom misljenju nametanju.

Ja sam samo pitao jednostavno pitanje. To je - sto narod koji na sve nacine zeli izbjeci izjasnjavanje Bosancim, i propagira bosnjastvo istodobno insistira na bosanskom, a ne bosnjackom jeziku? Mislim da je pitanje na mjestu.
Kad se iz imena moje domovine izbaci oktroisano "i Hercegovina" objeručke ću prihvatiti moderniji izraz za bošnjane/bošnjake- BOSANAC.... do tad, mrka kapa ;)
a da jezik jeste BOSANSKI. Moje pravo da ga nazovem tako, moje znanje da podastrem činjenicu da ISTI jezik kao i kod susjeda i komšija ima ZVANIČNO najstariji riječnik... uzmi ili ostavi...

Kome treba objašnje, ili se pravi glup ili ima nečasne namjere....ili se NE pravi glup :lol: :lol: :lol:
aurora313

#658 Re: Bosanski jezik

Post by aurora313 »

Black111 wrote:... Dakle, vi ste Bosnjaci, vi ste dizajnirali taj jezik prema svojim potrebama, onda ga molim lijepo nazovite tim imenom. A ovo nema smisla, tim vise sto Bosanac u drzavi (pravno) nema, bar ne kao konst. naroda.
Upravo tako. Naime, nikakvi 'Bosnjaci' niti 'Bosanski' nemaju iskljucivost u svojatanju jezika kojim mi Bosanci govorimo. Njegos nije pisao 'Bosanskim' ali ga svi mozemo citati i potpuno razumjeti. Vuk Karadzic je davno zapisivao price iz Hercegovine pa i Crne Gore koje su bile na 'Bosanskom'. I sada, stiglo nam je vrijeme za politicko oznacavanje vjerski orijenitisane grupe u nacionalnu (Ok, nemam nikakav problem sa tim novokomponovanim terminom Bosnjak), uz svojatanje naziva jezika kojim se na ovim dijelovima govorilo i govori!

Smatrajte se cime hocete i kako hocete—i ako bi bilo svima bolje da se na popisu izjasnimo kao 'Bosanac'—ali je 'Bosanski' jezik zajednicki za sve nacionalne grupe u BiH, pa nikako ne moze pripada jednoj grupi. Izuzetak je naravno ako to tvrdi par minder-politicara iz devedesetih, a ignorantska gomila povjeruje. Zato, ako ovo neko smatra netacnim, predlazem da Bosnjaci zatraze od Hrvatske i Srbije da ovi posteno priznaju da su, izmedju ostalog, ukrali iz ove sirote Bosne i jezik.

Kome gornje moze da bude argument, aferim. :mrgreen:
Opetja033

#659 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

aurora313 wrote:
Black111 wrote:... Dakle, vi ste Bosnjaci, vi ste dizajnirali taj jezik prema svojim potrebama, onda ga molim lijepo nazovite tim imenom. A ovo nema smisla, tim vise sto Bosanac u drzavi (pravno) nema, bar ne kao konst. naroda.
Upravo tako. Naime, nikakvi 'Bosnjaci' niti 'Bosanski' nemaju iskljucivost u svojatanju jezika kojim mi Bosanci govorimo. Njegos nije pisao 'Bosanskim' ali ga svi mozemo citati i potpuno razumjeti. Vuk Karadzic je davno zapisivao price iz Hercegovine pa i Crne Gore koje su bile na 'Bosanskom'. I sada, stiglo nam je vrijeme za politicko oznacavanje vjerski orijenitisane grupe u nacionalnu (Ok, nemam nikakav problem sa tim novokomponovanim terminom Bosnjak), uz svojatanje naziva jezika kojim se na ovim dijelovima govorilo i govori!

Smatrajte se cime hocete i kako hocete—i ako bi bilo svima bolje da se na popisu izjasnimo kao 'Bosanac'—ali je 'Bosanski' jezik zajednicki za sve nacionalne grupe u BiH, pa nikako ne moze pripada jednoj grupi. Izuzetak je naravno ako to tvrdi par minder-politicara iz devedesetih, a ignorantska gomila povjeruje. Zato, ako ovo neko smatra netacnim, predlazem da Bosnjaci zatraze od Hrvatske i Srbije da ovi posteno priznaju da su, izmedju ostalog, ukrali iz ove sirote Bosne i jezik.

Neces ti meni odredjivati kako cu ja svoj jezik nazivati, isto kao sto ja tebi ne mogu odrediti da ne pripadas nikada postojecoj i nekoj fantomskoj "bosanskoj" etnickoj skupini.

Bosnjak nije novokomponovani termin, bas kao sto ni Bosnjaci nisu "vjerski orijentisana grupa". Ovo boldirano se ne moze shvatiti nikako drugacije osim kao negiranje Bosnjaka kao etnicke skupine i svodjenje najveceg naroda u BiH na vjersku grupu. Komentar ti je zbog toga prijavljen adminsitraciji.

U ovoj zemlji nikada nije postojala niti ce ikada postojati "bosanska" nacija/etnija. Osim mozda u glavama par bivsih "Jugoslovena".
U ovoj zemlji su postojali Bosnjaci koji su govorili bosanskim jezikom. Od Srednjeg Vijeka. I tu cinjenicu nece promjeniti par osoba kojima je historija ove zemlje totalna nepoznanica, niti par placenika koji ce uraditi sve kako bi razbili bosnjacki etnicki korpus.
draganbl

#660 Re: Bosanski jezik

Post by draganbl »

Opetja033 wrote:
aurora313 wrote:

Neces ti meni odredjivati kako cu ja svoj jezik nazivati, isto kao sto ja tebi ne mogu odrediti da ne pripadas nikada postojecoj i nekoj fantomskoj "bosanskoj" etnickoj skupini.

Bosnjak nije novokomponovani termin, bas kao sto ni Bosnjaci nisu "vjerski orijentisana grupa". Ovo boldirano se ne moze shvatiti nikako drugacije osim kao negiranje Bosnjaka kao etnicke skupine i svodjenje najveceg naroda u BiH na vjersku grupu. Komentar ti je zbog toga prijavljen adminsitraciji.

U ovoj zemlji nikada nije postojala niti ce ikada postojati "bosanska" nacija/etnija. Osim mozda u glavama par bivsih "Jugoslovena".
U ovoj zemlji su postojali Bosnjaci koji su govorili bosanskim jezikom. Od Srednjeg Vijeka. I tu cinjenicu nece promjeniti par osoba kojima je historija ove zemlje totalna nepoznanica, niti par placenika koji ce uraditi sve kako bi razbili bosnjacki etnicki korpus.
Interesantno je kako prijavljuješ post forumaša koji negira postojanje jedne etničke skupine, a u narednoj rečenici ti negiraš postojanje druge etničke skupine.

Mi svi govorimo istim jezikom, a ko god misli da je važno kako se on zove, odnosno ne zove, ne radi u interesu Bosne i Hercegovine.
Black111

#661 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

Opetja033 wrote:
aurora313 wrote:

Pa niko tebi ne odredjuje kako ces ti zvati svoj jezik, raspravljamo. Al upravo cinjenica da je to TVOJ jezik, onda bi ga po nekoj logici stvari trebalo nazvati tvojim imenom, imenom tvog naroda. Dakle, bosnjacki jezik, a ne bosanski. Najverovatno je to da ti insistiras na imenu "bosanski jezik", dok u istom tekstu negiras "bosansku naciju". Dakle, to je ono sto je meni neshvatljivo.
Black111

#662 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

Hajvan wrote:
Kad se iz imena moje domovine izbaci oktroisano "i Hercegovina" objeručke ću prihvatiti moderniji izraz za bošnjane/bošnjake- BOSANAC.... do tad, mrka kapa ;)
a da jezik jeste BOSANSKI. Moje pravo da ga nazovem tako, moje znanje da podastrem činjenicu da ISTI jezik kao i kod susjeda i komšija ima ZVANIČNO najstariji riječnik... uzmi ili ostavi...

Kome treba objašnje, ili se pravi glup ili ima nečasne namjere....ili se NE pravi glup :lol: :lol: :lol:
Ma briga mene kako ces ti zvati jezik, ili sta ces ti prihvatiti. Samo mi nije jasna logika. Objasnjenja zapravo nema, niko ga nije dao. Jedino objasnjenje je da su to tako politicari i hodze odredile, a vi ste to tako uzeli kako vam je receno. Da su tebi rekli da kazes da pricas bosnjackim jezikom ili ne znam cim, ti bi danas tako pisao. To je jedino objasnjenje.
Opetja033

#663 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

Black111 wrote:
Opetja033 wrote:
aurora313 wrote: Upravo tako. Naime, nikakvi 'Bosnjaci' niti 'Bosanski' nemaju iskljucivost u svojatanju jezika kojim mi Bosanci govorimo. Njegos nije pisao 'Bosanskim' ali ga svi mozemo citati i potpuno razumjeti. Vuk Karadzic je davno zapisivao price iz Hercegovine pa i Crne Gore koje su bile na 'Bosanskom'. I sada, stiglo nam je vrijeme za politicko oznacavanje vjerski orijenitisane grupe u nacionalnu (Ok, nemam nikakav problem sa tim novokomponovanim terminom Bosnjak), uz svojatanje naziva jezika kojim se na ovim dijelovima govorilo i govori!

Pa niko tebi ne odredjuje kako ces ti zvati svoj jezik, raspravljamo. Al upravo cinjenica da je to TVOJ jezik, onda bi ga po nekoj logici stvari trebalo nazvati tvojim imenom, imenom tvog naroda. Dakle, bosnjacki jezik, a ne bosanski. Najverovatno je to da ti insistiras na imenu "bosanski jezik", dok u istom tekstu negiras "bosansku naciju". Dakle, to je ono sto je meni neshvatljivo.
Postoji nesto sto se zove historijski kontinuitet: u ovoj drzave zive Bosnjaci i govore bosanskim jezikom. Od prvog pomena Bosnjana i Bosnjaka tokom Srednjeg Vijeka, jezik im se naziva bosanskim a ne "bosnjackim". Ne bi bilo zgoreg da procitas barem par najvaznijih knjiga o historiji ove drzave. Pa bih te onda molio da mi nadjes jedan jedini podatak ili citat iz tih knjiga koji govori o "Bosancima" ili "bosnjackom" jeziku.

@draganbl - "Bosanci" kao etnicka skupina nikada nece postojati niti su ikada postojali. To je historijska cinjenica. Da li bi se tako slasno zalagao za ravnopravnost da neko Srbijance pocne predstavljati kao etnicku skupinu? Dalmatince? Krajisnike? Hercegovce? Slavonce? Evo i tebe molim da navedes samo jedan primjer iz bilo kojeg historijskog izvora koji navode neke fantomske i izmisljene "Bosance" kao etnicku skupinu ili tim nazivom opisuje narod koji ovdje zivi?

"Bosanci" nisu nista drugo nego jucerasnji "Jugosloveni". Razbijaci bosnjackog etnickog korpusa i ubaceni elementi koji nasjedaju na velikosrpsku ideologiju i propagandu. Svjesno ili nesvjesno.
draganbl

#664 Re: Bosanski jezik

Post by draganbl »

Opetja033 wrote: Postoji nesto sto se zove historijski kontinuitet: u ovoj drzave zive Bosnjaci i govore bosanskim jezikom. Od prvog pomena Bosnjana i Bosnjaka tokom Srednjeg Vijeka, jezik im se naziva bosanskim a ne "bosnjackim". Ne bi bilo zgoreg da procitas barem par najvaznijih knjiga o historiji ove drzave. Pa bih te onda molio da mi nadjes jedan jedini podatak ili citat iz tih knjiga koji govori o "Bosancima" ili "bosnjackom" jeziku.

@draganbl - "Bosanci" kao etnicka skupina nikada nece postojati niti su ikada postojali. To je historijska cinjenica. Da li bi se tako slasno zalagao za ravnopravnost da neko Srbijance pocne predstavljati kao etnicku skupinu? Dalmatince? Krajisnike? Hercegovce? Slavonce? Evo i tebe molim da navedes samo jedan primjer iz bilo kojeg historijskog izvora koji navode neke fantomske i izmisljene "Bosance" kao etnicku skupinu ili tim nazivom opisuje narod koji ovdje zivi?

"Bosanci" nisu nista drugo nego jucerasnji "Jugosloveni". Razbijaci bosnjackog etnickog korpusa i ubaceni elementi koji nasjedaju na velikosrpsku ideologiju i propagandu. Svjesno ili nesvjesno.
Ko si ti da kažeš da Bosanci nikada neće postojati? Je li to nešto proričeš, ili unaprijed ne dozvoljavaš da se to desi, iz tebi nekih razloga? Prije 300 godina nisu postojali ni Italijani, ni Nijemci, ni Amerikanci, pa sada postoje.
Očigledno je da postoji određena skupina ljudi koja sebe vidi kao Bosance, tj. pripadnike bosanske nacije. Ko si ti da im braniš da se oni bore za svoja prava da dobiju status konstitutivnog naroda, ako to žele.
Isto se odnosi i na ostale. Ako postoji skupina "Srbijanaca" koji žele da se formiraju kao etnička skupina, super, neka ih što se mene tiče.
Čisto da se zna, ja lično ništa ne osjećam prema bosanskoj naciji, nisam njen pripadnik. Ne izjašnjavam se ni kao Srbin, iako jesam srpskog porijekla. Ali mi to ne daje za pravo da negiram pravo drugog da se izjasni kako hoće i bori za svoja prava.
Opetja033

#665 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

draganbl wrote:
Opetja033 wrote: Postoji nesto sto se zove historijski kontinuitet: u ovoj drzave zive Bosnjaci i govore bosanskim jezikom. Od prvog pomena Bosnjana i Bosnjaka tokom Srednjeg Vijeka, jezik im se naziva bosanskim a ne "bosnjackim". Ne bi bilo zgoreg da procitas barem par najvaznijih knjiga o historiji ove drzave. Pa bih te onda molio da mi nadjes jedan jedini podatak ili citat iz tih knjiga koji govori o "Bosancima" ili "bosnjackom" jeziku.

Ko si ti da kažeš da Bosanci nikada neće postojati? Je li to nešto proričeš, ili unaprijed ne dozvoljavaš da se to desi, iz tebi nekih razloga? Prije 300 godina nisu postojali ni Italijani, ni Nijemci, ni Amerikanci, pa sada postoje.
Očigledno je da postoji određena skupina ljudi koja sebe vidi kao Bosance, tj. pripadnike bosanske nacije. Ko si ti da im braniš da se oni bore za svoja prava da dobiju status konstitutivnog naroda, ako to žele.
Isto se odnosi i na ostale. Ako postoji skupina "Srbijanaca" koji žele da se formiraju kao etnička skupina, super, neka ih što se mene tiče.
Čisto da se zna, ja lično ništa ne osjećam prema bosanskoj naciji, nisam njen pripadnik. Ne izjašnjavam se ni kao Srbin, iako jesam srpskog porijekla. Ali mi to ne daje za pravo da negiram pravo drugog da se izjasni kako hoće i bori za svoja prava.
Ni ja ne branim nikome da se izjasnjava kako zeli. Marsovac, jugosloven, bosanac - svejedno. Ali nece se dozvoliti falsifikovanje historije.
Black111

#666 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

Opetja033 wrote:
Postoji nesto sto se zove historijski kontinuitet: u ovoj drzave zive Bosnjaci i govore bosanskim jezikom. Od prvog pomena Bosnjana i Bosnjaka tokom Srednjeg Vijeka, jezik im se naziva bosanskim a ne "bosnjackim". Ne bi bilo zgoreg da procitas barem par najvaznijih knjiga o historiji ove drzave. Pa bih te onda molio da mi nadjes jedan jedini podatak ili citat iz tih knjiga koji govori o "Bosancima" ili "bosnjackom" jeziku.
A gdje se to spominju Bosnjaci? Ako cemo vec cijepidlaciti. Svaki jezik, ali svaki jezik na ovom svijetu je dosao od nekog naroda, i nosi naziv po tom narudu. Pa tako engleski je dosao od Engleza i pricaju ga Ameri i druge bivse kolonije.

A po tvojoj logici bosanski je dosao od Bosnjaka :D , dok pazi molim te, Bosanaca nema, nego su to neki ex. Jugosloveni. :D
Last edited by Black111 on 25/09/2013 09:42, edited 1 time in total.
bdzs

#667 Re: Bosanski jezik

Post by bdzs »

aurora313 wrote:Upravo tako. Naime, nikakvi 'Bosnjaci' niti 'Bosanski' nemaju iskljucivost u svojatanju jezika kojim mi Bosanci govorimo. Njegos nije pisao 'Bosanskim' ali ga svi mozemo citati i potpuno razumjeti. Vuk Karadzic je davno zapisivao price iz Hercegovine pa i Crne Gore koje su bile na 'Bosanskom'. I sada, stiglo nam je vrijeme za politicko oznacavanje vjerski orijenitisane grupe u nacionalnu (Ok, nemam nikakav problem sa tim novokomponovanim terminom Bosnjak), uz svojatanje naziva jezika kojim se na ovim dijelovima govorilo i govori!

Najveća laž i podvala je da su Bošnjaci islamski orjentisana grupa-nacija plasirana od strane velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalista. Zemlja Bosna je od svog postanka u IX vijeku pa do buđenja nacionalističkih pokreta Srba i Hrvata u XIX vijeku, bila zemlja Bošnjana (Bošnjaka od XV vijeka) -gomila istorijskih izvora to dokazuje. Svi njeni vladari su bili banovi bosanski i kraljevi bosanski, (šta je sporno da se i jezik zove bosanski :-D ), a nikad srpski niti hrvatski jer su oni imali svoje države i tako su ih zvali. Jezik u Bosni nije mogao biti srpski niti hrvatski. To je najobičnija podvala plasirana u XIX vijeku prevashodno od stane srpskih šovinista i nacionalista D. Obradovića, V. Karadžića i dr, s ciljem ostvarivanja ideje "srbi svi i svuda".
Opetja033

#668 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

Black111 wrote:
Opetja033 wrote:
A gdje se to spominju Bosnjaci? Ako cemo vec cijepidlaciti.
Inace sam primjetio da svi ovi koji forsiraju tzv. "bosanstvo" pojma nemaju o kljucnim aspektima historije ove drzave i ovog naroda. Mozda zato sto im je historija nekih drugih drzava i nekih/nekog drugog naroda bitnija ali to je opet samo moja pretpostavka.

Bosnjaci se prvi put pominju za vrijeme kralja Tvrtka II Kotromanica (15. stoljece) i taj naziv je modificirana izvedbe mnogo starijeg termina - Bosnjanin. Bosance nikada niko ne spominje.
Black111

#669 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

@bdzs

Svako ko kaze da vjera nije imala utjecaj pri formiranju naroda na ovim prostorima lupa. Pa sta su npr. Sandzaklije iz Srbije molim te lijepo? Mislis da bi oni danas bili Bosnjaci da nisu muslimani? Bili bi 100% Srbi.
Black111

#670 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

Opetja033 wrote:
Black111 wrote:
Opetja033 wrote:
Inace sam primjetio da svi ovi koji forsiraju tzv. "bosanstvo" pojma nemaju o kljucnim aspektima historije ove drzave i ovog naroda. Mozda zato sto im je historija nekih drugih drzava i nekih/nekog drugog naroda bitnija ali to je opet samo moja pretpostavka.

Bosnjaci se prvi put pominju za vrijeme kralja Tvrtka II Kotromanica (15. stoljece) i taj naziv je modificirana izvedbe mnogo starijeg termina - Bosnjanin. Bosance nikada niko ne spominje.
Haha, ma je l molim te. To je modificirana izvedba termina Bosnjanin, al "Bosanci" nije modificirana izvedba termina Bosnjanin, nego su to neki "ex Jugosloveni". :D Tu sam te i cekao.

Inace, nadopunio sam prethodni post.
bdzs

#671 Re: Bosanski jezik

Post by bdzs »

Black111 wrote:@bdzs

Svako ko kaze da vjera nije imala utjecaj pri formiranju naroda na ovim prostorima lupa. Pa sta su npr. Sandzaklije iz Srbije molim te lijepo? Mislis da bi oni danas bili Bosnjaci da nisu muslimani? Bili bi 100% Srbi.
Pročitaj "Načertanije" I.Garašanina sa osvrtom na Bošnjake, pa ti možda neke stvari budu jasnije, mada mi nije cilj to tebi dokazati nego svekolikom puku koji ovo čita.
Liga Rojalista

#672 Re: Bosanski jezik

Post by Liga Rojalista »

Ljudi ovi "Bosanci" nisu bosanci izjasnit će se kao srbi i hrvati...samo nam ovdje prodaju muda pod bubrege...uvjerio sam se u to na klixu milion puta....
Opetja033

#673 Re: Bosanski jezik

Post by Opetja033 »

Black111 wrote:
Opetja033 wrote:
Black111 wrote:

Haha, ma je l molim te. To je modificirana izvedba termina Bosnjanin, al "Bosanci" nije modificirana izvedba termina Bosnjanin, nego su to neki "ex Jugosloveni". :D Tu sam te i cekao.

Inace, nadopunio sam prethodni post.

E jesi me docekao u pm. :oops: Samo se provaljujes.
Daj mi ime jednog jedinog historicara koji smatra da su tzv "Bosanci" modificirani izvedba termina Bosnjanin. Dakle ne postoji. Niko nikada nije nazivao narod ovih prostora "Bosancima". Postoji historijski kontinuitet izmedju Bosnjana i Bosnjaka, to je nepobitna historijska cinjenica gdje postoji apsolutni koncenzus medju historicarima. Navedi mi misljenje jednog historicara koji zastupa tvoju tezu? Mogu ja sutra izmisliti naziv "Bosniansis" i reci da je to modificirani naziv za prvobitne Bosnjane. :mrgreen:
Black111

#674 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

A koga ces intelektualca ti meni dati? Tunju? :D Ma daj molim te.

Tvrditi da govoris imenom jednog naroda, dok istodobno za isti taj narod tvrdis da ne postoji, negiras ga, je van svake pameti. Npr. ja govorim engleskim jezikom, a englezi su izmisljena nacija a ja sam Amerikanac. To je ta "logika".

Pa ti tvrdis da je jedno modificirano, a da drugo nije, i temeljeno ni na cemu osim na tvojoj nekoj slobodnoj ocjeni, tocnije zelji. Daj mi te dokaze za koje tvrdis.
Last edited by Black111 on 25/09/2013 10:04, edited 1 time in total.
Black111

#675 Re: Bosanski jezik

Post by Black111 »

Liga Rojalista wrote:Ljudi ovi "Bosanci" nisu bosanci izjasnit će se kao srbi i hrvati...samo nam ovdje prodaju muda pod bubrege...uvjerio sam se u to na klixu milion puta....
Pa ja cu se izjasniti Hrvatom to je sigurno, al necu reci da govorim nekim jezikom naroda a za koji cu tvrditi da taj narod ne postoji, kuis?

Nije meni sporno sto cete se vi izjasniti Bosnjacima, al mi nije jasno od kud bosanski jezik, a ne bosnjacki.
Post Reply