Opetja033 wrote:
Postoji nesto sto se zove historijski kontinuitet: u ovoj drzave zive Bosnjaci i govore bosanskim jezikom. Od prvog pomena Bosnjana i Bosnjaka tokom Srednjeg Vijeka, jezik im se naziva bosanskim a ne "bosnjackim". Ne bi bilo zgoreg da procitas barem par najvaznijih knjiga o historiji ove drzave. Pa bih te onda molio da mi nadjes jedan jedini podatak ili citat iz tih knjiga koji govori o "Bosancima" ili "bosnjackom" jeziku.
@draganbl - "Bosanci" kao etnicka skupina nikada nece postojati niti su ikada postojali. To je historijska cinjenica. Da li bi se tako slasno zalagao za ravnopravnost da neko Srbijance pocne predstavljati kao etnicku skupinu? Dalmatince? Krajisnike? Hercegovce? Slavonce? Evo i tebe molim da navedes samo jedan primjer iz bilo kojeg historijskog izvora koji navode neke fantomske i izmisljene "Bosance" kao etnicku skupinu ili tim nazivom opisuje narod koji ovdje zivi?
"Bosanci" nisu nista drugo nego jucerasnji "Jugosloveni". Razbijaci bosnjackog etnickog korpusa i ubaceni elementi koji nasjedaju na velikosrpsku ideologiju i propagandu. Svjesno ili nesvjesno.
Ko si ti da kažeš da Bosanci nikada neće postojati? Je li to nešto proričeš, ili unaprijed ne dozvoljavaš da se to desi, iz tebi nekih razloga? Prije 300 godina nisu postojali ni Italijani, ni Nijemci, ni Amerikanci, pa sada postoje.
Očigledno je da postoji određena skupina ljudi koja sebe vidi kao Bosance, tj. pripadnike bosanske nacije. Ko si ti da im braniš da se oni bore za svoja prava da dobiju status konstitutivnog naroda, ako to žele.
Isto se odnosi i na ostale. Ako postoji skupina "Srbijanaca" koji žele da se formiraju kao etnička skupina, super, neka ih što se mene tiče.
Čisto da se zna, ja lično ništa ne osjećam prema bosanskoj naciji, nisam njen pripadnik. Ne izjašnjavam se ni kao Srbin, iako jesam srpskog porijekla. Ali mi to ne daje za pravo da negiram pravo drugog da se izjasni kako hoće i bori za svoja prava.