hrvatska-more
- djordje5
#651 Re: hrvatska-more
Sve u svemu, možda je za ne povjerovati, ali bi ste se iznenadili kad bi vam rekao koliko je jeftino na hvaru. Na hvar je u stvari najskuplje doći, ako idete autom onda.. ako idete preko splita trajekt za auto je cca 90 KM, kad se iz kuna preračuna, plus za po osobi 55 Kuna, a ako hoćete relacija Drvenik-Sućuraj onda je to jeftiniji znatno, ali... sad imate vožnju autom s jedne strane otoka na drugu..
Dobro, ja ne kažem ima apartmana koji su napucani i sredjeni kao da će prinčevi ili kraljevi u njima boraviti, i oni jesu skupi, 80, 90, pa i preko 100 eura dan, međutim može da se nađe tako povoljno apartman da je to za ne povjerovati.
Hrana u odnosu na naše uslove je skuplja, ko je pušač, evo mu motiva da prekine sa cigaretom, nemora da čita knjigu Allena Cara "Lako je prestati pušiti", niti mu trebaju kojekakve tablete tipa Zyban ili Tabex, dovoljno je da vidite cijene cigareta...
E sad...
Dobro, ja ne kažem ima apartmana koji su napucani i sredjeni kao da će prinčevi ili kraljevi u njima boraviti, i oni jesu skupi, 80, 90, pa i preko 100 eura dan, međutim može da se nađe tako povoljno apartman da je to za ne povjerovati.
Hrana u odnosu na naše uslove je skuplja, ko je pušač, evo mu motiva da prekine sa cigaretom, nemora da čita knjigu Allena Cara "Lako je prestati pušiti", niti mu trebaju kojekakve tablete tipa Zyban ili Tabex, dovoljno je da vidite cijene cigareta...
E sad...
- djordje5
#652 Re: hrvatska-more
dobro ljudi smijem li ja pitati dali je kome hvar interesantan?
- Alfons Kauders
#653 Re: hrvatska-more
100 grama zlatnog dukata 53 kune... Dakle moze se i dimiti za male pare.djordje5 wrote:Sve u svemu, možda je za ne povjerovati, ali bi ste se iznenadili kad bi vam rekao koliko je jeftino na hvaru. Na hvar je u stvari najskuplje doći, ako idete autom onda.. ako idete preko splita trajekt za auto je cca 90 KM, kad se iz kuna preračuna, plus za po osobi 55 Kuna, a ako hoćete relacija Drvenik-Sućuraj onda je to jeftiniji znatno, ali... sad imate vožnju autom s jedne strane otoka na drugu..
E sad...
- uglavnomja
#654 Re: hrvatska-more
lamudan wrote:vidim prica se o boravisnoj taksi,i sam sam pitao u vezi toga prosle sedmice,pa da podijelim s vama i ovo,naime zvao sam prosle sedmice zenu koja radi na hrvatskoj granici a ona je pricala sa raznim kolegama i objasnila mi,ako neko ide na more kod prijatelja rodbine ili slicno znaci dovoljno je da se prijavi na policiji to vrijeme dok je dole,to je sve,mozete biti mirni,to mislim da se ne placa nista,a ako se i placa nije vise od 1 euro jednokratno,ja sam bio zabrijao da moram ganjat te turisticke biroe nekakve,ali jok,prijavim se da sam tu i gotovo
nidje veze
moras se prijaviti u najblizoj turistickoj zajednici (turist-biro) i platiti 1 eur dnevno.
nemaju policija ni granicari veze s tim. to se placa turistickoj zajednici hrvatske.
-
Azllea 68
#655 Re: hrvatska-more
Sad sam malo pročitao oko taxe za boravak na moru i prijave u policiji.Supruga mi je ispričala sa posla priča, da su dvoje ljudi platili kaznu na granici kaznu od 500 Eura ( bili na svojoj vikendici na moru), jer nisu bili prijavljeni ( sad gdje u policiji ili u tur. birou) nisam siguran ?Polovinom 7 mjeseca trebam na more, prijatelji su mi dali stan , i pravo sam u razmišljanju gdje se trebam prijaviti, da ne bih imao nelagodnost pri povratku sa mora???? 
- Alfons Kauders
#656 Re: hrvatska-more
Prezvakano vise puta. Prijavis se u turistickom uredu u roku od 24 sata od dolaska, dobijes dvije prijave - prijavu boravista (MUP) i prijavu boravka turiste (lokalna TZ). Svako selo ima turisticki ured, i najcesce je u centru, tako da ne bi trebao biti problem naci ga...Azllea 68 wrote:Sad sam malo pročitao oko taxe za boravak na moru i prijave u policiji.Supruga mi je ispričala sa posla priča, da su dvoje ljudi platili kaznu na granici kaznu od 500 Eura ( bili na svojoj vikendici na moru), jer nisu bili prijavljeni ( sad gdje u policiji ili u tur. birou) nisam siguran ?Polovinom 7 mjeseca trebam na more, prijatelji su mi dali stan , i pravo sam u razmišljanju gdje se trebam prijaviti, da ne bih imao nelagodnost pri povratku sa mora????
Meni nikad nisu trazili papire na povratku u Bosnu, ali ih nosim za svaki slucaj (ubacim s ostalim dokumentima, zlu ne trebalo). Cuo sam da su i Hrvati i Crnogorci znali traziti papire na povratku, valjda zavisi od nadrkanosti granicara.
Mislim da je kazna bila 500 kuna prije par godina, a ne 500 eura. Mozda su to promijenili doduse.
- ultima_palabra
#657 Re: hrvatska-more
Nikad nisam čuo da su Hrvati nekom tražili prijavu boravka na granici... Crnogorci da. Na kraju krajeva i zašto bi... rješavaju to sa gazdama koji izdaju smještaj.
-
eki to
#658 Re: hrvatska-more
ganja li svabo, englez, francuz itd. te kucare za prijavljivanje ili je to rezervisano samo za 'fukaru'
- Alfons Kauders
#659 Re: hrvatska-more
Svi se registruju... Samo sto strancima to odrade gazde i hotelijeri, a masa naseg svijeta ide kod rodbine, pa konta da se ne mora prijaviti.eki to wrote:ganja li svabo, englez, francuz itd. te kucare za prijavljivanje ili je to rezervisano samo za 'fukaru'
- Alfons Kauders
#660 Re: hrvatska-more
Ma sta ja znam, bolje je biti siguran. Svakako te papire strpam s ostalim i cao, nista me ne kosta da ih imam u steku na granici.ultima_palabra wrote:Nikad nisam čuo da su Hrvati nekom tražili prijavu boravka na granici... Crnogorci da. Na kraju krajeva i zašto bi... rješavaju to sa gazdama koji izdaju smještaj.
Jos jedan detalj, mog rodjaka su kaznili prije par godina, 500 kuna cini mi se... Stariji covjek, platio je uredno kaznu i zadrzao kopiju uplatnice, zlu ne trebalo. Kada je sljedeci put pokusao uci u Hrvatsku, nasli su u bazi da ima neplacenu kaznu. Srecom imao je uplatnicu i sve je rijesio na licu mjesta, uz izvinjenje.
Dakle ako neko fasuje kaznu, neka ne misli da je moze ne platiti i otici u drugo mjesto dogodine. Uvezan je sistem i nema vise divljeg zapada ko prije desetak godina.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#661 Re: hrvatska-more
POnekad provjere u kompjuteru na granici.ultima_palabra wrote:Nikad nisam čuo da su Hrvati nekom tražili prijavu boravka na granici... krajeva i zašto bi...
- Alfons Kauders
#662 Re: hrvatska-more
Da, sad je sve uvezano. I ne pali ni fol da se prijavis nakon 10 dana na moru, jer se snimaju ulasci na granici. Onda te fino ciko pita gdje si bio zadnjih 10 dana u Hrvatskoj.KatarinaKosaca wrote:POnekad provjere u kompjuteru na granici.ultima_palabra wrote:Nikad nisam čuo da su Hrvati nekom tražili prijavu boravka na granici... krajeva i zašto bi...
Nema se potrebe zajebavat s ovim, euro dnevno, nije neka cifra svakako...
- uglavnomja
#663 Re: hrvatska-more
cuj traze potvrdu na granici
nikada za sve ove godine i milion prelazaka dole nikad niko nije trazio na granici. a nikad nemam tu potvrdu, stoji dole u kuci, koji cu je q nosati sa sobom
to je problem turisticke zajednice, ne granicne policije.
- MedenoSrce
#664 Re: hrvatska-more
uglavnomja wrote:![]()
cuj traze potvrdu na granici![]()
nikada za sve ove godine i milion prelazaka dole nikad niko nije trazio na granici. a nikad nemam tu potvrdu, stoji dole u kuci, koji cu je q nosati sa sobom![]()
jasta radi i onda ti stave cip sa kojeg citaju u svakom momentu na kojoj se lokaciji nalazis a u tom chipu su i podatci o tvojoj porodici do treceg koljena, maticni broj, krvna grupa i sta si zadnje ocistio iz historija
- dalmatinka
#665 Re: hrvatska-more
Ne baš, graničnu policiju vjerojatno ne zanima prijavnica turističkoj zajednici nego prijava stranaca. Kad te prijavljuju turističkoj zajednici, onda automaski ide i prijava boravišta stranaca MUP-u. Ako imaš kartončić prijave TZ-a, onda znaju da si i u MUP-u prijavljen.uglavnomja wrote:![]()
cuj traze potvrdu na granici![]()
nikada za sve ove godine i milion prelazaka dole nikad niko nije trazio na granici. a nikad nemam tu potvrdu, stoji dole u kuci, koji cu je q nosati sa sobom![]()
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#666 Re: hrvatska-more
NIje mi jasno od kud toliko ibrećenje oko prijave stranaca? To se i u BIH mora uraditi. Ako ti dođe stranac u kuću, prijaviš ga u rijamu. Potpišeš da ga hraniš i izdržavaš. Ako dođe u telho, to urade turistički službenici iz hotela. Zašto smeta da to radi i Hrvatska i zašto se čudimo toliko?
- MedenoSrce
#667 Re: hrvatska-more
Stranac na kratkotrajnom boravku dužan je prijaviti boravište u roku od 48 sati od ulaska u Republiku Hrvatsku, odnosno od promjene adrese stanovanja, a u sljedećim slučajevima adresu stanovanja prijavljuju: .... http://www.mup.hr/5395.aspx
- djordje5
#668 Re: hrvatska-more
Narode, prijavit vas mora onaj kod koga ste došli, jer u slučaju bilo kakve inspekcije on ima problema, i nije to samo to, ma nek dodje do kojekakvog problema u mjestu gdje ste, dodje policijija,legitimiše... ja mislim da nemoram dalje da objašnjavam šta to znači za tog kod koga ste odsjeli, a šta za vas. Za vas posebno na izlasku iz zemlje nego jedan savjet, kad vas odjavi, pa dobijete onaj papir, nebudite ljeni nego ponesite sa sobom, mogu vam tražiti na granici, a sa tim papirom ih zatvarate. Zafrkancija na ovim našim prostorima ima i biće ih koliko hoćete pa postoji vjerovatnoća da će vas cro policija zezati, ali ako imate kod sebe odjavu, tu je tačka.
Neko je u prethodnim postovima naveo da se može prijaviti kad dodje samo u policiji, a prije odlaska da se opet odajvi. I to je tačno. Imam komšinicu koja radi tako, al opet ona ima svoju kuću i dolazi na svoje. Mislim ne dolazi kao turista. Ostaje po mjesec i pol.
Neko je u prethodnim postovima naveo da se može prijaviti kad dodje samo u policiji, a prije odlaska da se opet odajvi. I to je tačno. Imam komšinicu koja radi tako, al opet ona ima svoju kuću i dolazi na svoje. Mislim ne dolazi kao turista. Ostaje po mjesec i pol.
-
ja progovorila
#669 Re: hrvatska-more
ma mi smo jos daleko od Evrope, zakona, pravila, propisa..... cude se kao da su sad dosli sa Jupitera, ocito da nisu bili nigdje van BiH pa nisu dolazili u kontakt sa nekim stvarima...... da se covjeku zeludac okrene od neznanja i neupucenosti, 21 stoljece....... strava
-
damirc_sa
#670 Re: hrvatska-more
Ima li neko kakvih informacija o trenutnom stanju na Jadranu, kakva im je situacija sto se tice posjete nas iz Bosne, ima li guzvi na granicama i slično. Ovo pitam jer planiram za vikend na godisnji.
-
Mr.Who
#671 Re: hrvatska-more
Naš narod se buni zato što realno nema para za normalan odmor i onda sve smeta a na drugu stranu što se naučilo sve guzovače i provlačenjem kroz iglene uši.Evo primjer, maloprije prolazim pored jedne kuće i čovjek fino parkira bager od firme ispred vlastite kuće i u privatno vozilo sjeda ženu i dijete da odveze negdje.I smješno i žalosno.
-
colt
#672 Re: hrvatska-more
Svaki pružatelj usluge smještaja dužan je prijaviti boravak svojih gostiju, posjedovati potvrdu o prijavi boravka za svakog gosta u bilo kojem od komercijalnih smještajnih objekata (hoteli, aparthoteli, turistička naselja, apartmani, kampovi, pansioni, prenoćišta, hosteli, privatni smještaj, marine i dr.) i na zamolbu gosta dužan je predočiti istu.
Ukoliko boravite izvan komercijalnih smještajnih objekata prijavu ste dužni izvršiti sami u roku od 24 sata u najbližoj policijskoj upravi ili postaji!
V. PRIJAVA I ODJAVA TURISTA
Članak 21.
(1) Pravna i fizička osoba koja pruža uslugu noćenja u smještajnom objektu ili uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma i osoba u domaćinstvu ili seljačkom domaćinstvu, obvezni su u roku od 24 sata po dolasku prijaviti turističkoj zajednici općine, grada ili njihovim podružnicama, sve osobe kojima pružaju uslugu noćenja, te u roku od 24 sata odjaviti njihov boravak.
(2) Vlasnik kuće ili stana za odmor i stanovnik turističke općine ili grada obvezan je u roku od 24 sata po dolasku prijaviti turističkoj zajednici općine ili grada ili njihovim podružnicama, sve osobe koje borave u toj kući ili stanu te zadnjeg dana boravka odjaviti njihov boravak.
(3) Pravna i fizička osoba koja pruža uslugu smještaja u smještajnom objektu, osoba u domaćinstvu i vlasnik kuće ili stana za odmor prijavu i odjavu iz stavka 1. i 2. ovoga članka obavljaju turističkoj zajednici općine ili grada ili njihovim podružnicama u općini, gradu ili naselju u kojima osobe borave.
(4) Pravna i fizička osoba koja pruža uslugu noćenja na plovnom objektu prijavu i odjavu iz stavka 1. i 2. ovoga članka obavlja u turističkoj zajednici općine ili grada ili njihovim podružnicama u naselju, općini ili gradu iz kojeg osobe koje borave na plovnom objektu nautičkog turizma ili na plovilu (posada) prvi put isplovljavaju.
(5) Turističke zajednice su dužne voditi popis osoba čiji se boravak mora prijaviti prema stavku 1. i 2. ovoga članka.
(6) Ministar će pravilnikom propisati način vođenja popisa osoba iz stavka 5. ovoga članka te oblik i sadržaj obrasca prijave.
(7) Iznimno, pravne i fizičke osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka nisu obvezne prijaviti turističkoj zajednici osobe iz članka 4. točke 4., 5., 8. i 9. ovoga Zakona.
VII. KAZNENE ODREDBE
Članak 24.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, a novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 kuna fizička osoba iz članka 17. stavka 1. ovoga Zakona, ako na propisani račun ne uplati boravišnu pristojbu svakog 1. i 15. u mjesecu za sva noćenja ostvarena u tom razdoblju ili ako sredstva boravišne pristojbe ne uplati u roku od tri dana nakon naplate računa, a najkasnije u roku od šezdeset dana po pruženoj usluzi (članak 18. stavak 1. i 2.).
(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna.
(3) Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka gospodarski inspektor može na mjestu izvršenja prekršaja naplatiti novčanu kaznu u iznosu od 1.000,00 kuna.
Članak 25.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, a novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 7.000,00 kuna fizička osoba iz članka 17. stavka 1. ako:
1. u svakom pojedinačnom slučaju ne naplati boravišnu pristojbu istodobno s naplatom usluge noćenja u smještajnom objektu, odnosno na plovnom objektu nautičkog turizma (članak 17. stavak 1.),
2. iznos boravišne pristojbe posebno ne označi na računu (članak 17. stavak 2.),
3. naplati boravišnu pristojbu u iznosu drugačijem od propisanog (članak 17. stavak 4.),
4. ne prijavi ili ne odjavi boravak osobe koja koristi uslugu noćenja u smještajnom objektu sukladno članku 21. stavku 1. ovoga Zakona.
(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 4.000,00 kuna.
(3) Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka gospodarski inspektor može na mjestu izvršenja prekršaja naplatiti novčanu kaznu u iznosu od 1.000,00 kuna.
Članak 26.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba u domaćinstvu ako:
1. ne uplati godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe u propisanim rokovima (članak 18. stavak 3.),
2. ne prijavi ili ne odjavi boravak osobe kojoj pruža usluge smještaja u domaćinstvu ili seljačkom domaćinstvu (članak 21. stavak 1.).
(2) Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka gospodarski inspektor može na mjestu izvršenja prekršaja naplatiti novčanu kaznu u iznosu od 1.000,00 kuna.
Članak 27.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj:
1. vlasnik kuće ili stana za odmor ako ne uplati paušalni iznos boravišne pristojbe do 15. srpnja tekuće godine (članak 18. stavak 4.) ili ne uplati boravišnu pristojbu po svakom ostvarenom noćenju za sebe i osobe koje borave u kući ili stanu zadnjeg dana boravka u turističkoj općini ili gradu (članak 18. stavak 5.),
2. osoba koja propusti prijaviti ili odjaviti boravak osoba sukladno članku 21. stavku 2. ovoga Zakona.
(2) Za prekršaje iz stavka 1. ovoga članka gospodarski inspektor može na mjestu izvršenja prekršaja naplatiti novčanu kaznu u iznosu od 1.000,00 kuna.
Članak 28.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj nautičar koji nema nalijepljenu vinjetu sukladno propisu iz članka 14. stavka 3. ovoga Zakona (članak 14. stavak 4.).
Članak 29.
Za prekršaje utvrđene člankom 24. i 25. ovoga Zakona počinjene u istom smještajnom objektu ili na istom plovnom objektu nautičkog turizma drugi put u roku od dvije godine od pravomoćnosti prvog rješenja o prekršaju, uz novčanu kaznu, izreći će se pravnoj ili fizičkoj osobi koja pruža usluge noćenja u smještajnom objektu, odnosno usluge noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma i zaštitna mjera zabrane pružanja usluga noćenja u tom objektu u trajanju od tri mjeseca do godine dana.
Članak 30.
Za prekršaje utvrđene člankom 24. i 25. ovoga Zakona počinjene u istom smještajnom objektu ili na istom plovnom objektu nautičkog turizma treći put u roku od dvije godine od pravomoćnosti drugog rješenja o prekršaju, uz novčanu kaznu, izreći će se pravnoj ili fizičkoj osobi koja pruža usluge noćenja u smještajnom objektu, odnosno usluge noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma i zaštitna mjera zabrane pružanja usluga noćenja u tom objektu u trajanju od šest mjeseci do godine dana.
Članak 31.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj turistička zajednica ako:
1. prvi sljedeći radni dan ne uplati neposredno uplaćena sredstva boravišne pristojbe na račun iz članka 20. stavka 1. ovoga Zakona (članak 20. stavak 2.),
2. ne vodi popis osoba koje se prijavljuju turističkoj zajednici (članak 21. stavak 5.).
(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u turističkoj zajednici novčanom kaznom u iznosu od 800,00 do 3.000,00 kuna.
Ne vidim ja nigdje kažnjavanje turista
Ukoliko boravite izvan komercijalnih smještajnih objekata prijavu ste dužni izvršiti sami u roku od 24 sata u najbližoj policijskoj upravi ili postaji!
V. PRIJAVA I ODJAVA TURISTA
Članak 21.
(1) Pravna i fizička osoba koja pruža uslugu noćenja u smještajnom objektu ili uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma i osoba u domaćinstvu ili seljačkom domaćinstvu, obvezni su u roku od 24 sata po dolasku prijaviti turističkoj zajednici općine, grada ili njihovim podružnicama, sve osobe kojima pružaju uslugu noćenja, te u roku od 24 sata odjaviti njihov boravak.
(2) Vlasnik kuće ili stana za odmor i stanovnik turističke općine ili grada obvezan je u roku od 24 sata po dolasku prijaviti turističkoj zajednici općine ili grada ili njihovim podružnicama, sve osobe koje borave u toj kući ili stanu te zadnjeg dana boravka odjaviti njihov boravak.
(3) Pravna i fizička osoba koja pruža uslugu smještaja u smještajnom objektu, osoba u domaćinstvu i vlasnik kuće ili stana za odmor prijavu i odjavu iz stavka 1. i 2. ovoga članka obavljaju turističkoj zajednici općine ili grada ili njihovim podružnicama u općini, gradu ili naselju u kojima osobe borave.
(4) Pravna i fizička osoba koja pruža uslugu noćenja na plovnom objektu prijavu i odjavu iz stavka 1. i 2. ovoga članka obavlja u turističkoj zajednici općine ili grada ili njihovim podružnicama u naselju, općini ili gradu iz kojeg osobe koje borave na plovnom objektu nautičkog turizma ili na plovilu (posada) prvi put isplovljavaju.
(5) Turističke zajednice su dužne voditi popis osoba čiji se boravak mora prijaviti prema stavku 1. i 2. ovoga članka.
(6) Ministar će pravilnikom propisati način vođenja popisa osoba iz stavka 5. ovoga članka te oblik i sadržaj obrasca prijave.
(7) Iznimno, pravne i fizičke osobe iz stavka 1. i 2. ovoga članka nisu obvezne prijaviti turističkoj zajednici osobe iz članka 4. točke 4., 5., 8. i 9. ovoga Zakona.
VII. KAZNENE ODREDBE
Članak 24.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, a novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 kuna fizička osoba iz članka 17. stavka 1. ovoga Zakona, ako na propisani račun ne uplati boravišnu pristojbu svakog 1. i 15. u mjesecu za sva noćenja ostvarena u tom razdoblju ili ako sredstva boravišne pristojbe ne uplati u roku od tri dana nakon naplate računa, a najkasnije u roku od šezdeset dana po pruženoj usluzi (članak 18. stavak 1. i 2.).
(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna.
Članak 25.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba, a novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 7.000,00 kuna fizička osoba iz članka 17. stavka 1. ako:
1. u svakom pojedinačnom slučaju ne naplati boravišnu pristojbu istodobno s naplatom usluge noćenja u smještajnom objektu, odnosno na plovnom objektu nautičkog turizma (članak 17. stavak 1.),
2. iznos boravišne pristojbe posebno ne označi na računu (članak 17. stavak 2.),
3. naplati boravišnu pristojbu u iznosu drugačijem od propisanog (članak 17. stavak 4.),
4. ne prijavi ili ne odjavi boravak osobe koja koristi uslugu noćenja u smještajnom objektu sukladno članku 21. stavku 1. ovoga Zakona.
(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 4.000,00 kuna.
Članak 26.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba u domaćinstvu ako:
1. ne uplati godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe u propisanim rokovima (članak 18. stavak 3.),
2. ne prijavi ili ne odjavi boravak osobe kojoj pruža usluge smještaja u domaćinstvu ili seljačkom domaćinstvu (članak 21. stavak 1.).
Članak 27.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj:
1. vlasnik kuće ili stana za odmor ako ne uplati paušalni iznos boravišne pristojbe do 15. srpnja tekuće godine (članak 18. stavak 4.) ili ne uplati boravišnu pristojbu po svakom ostvarenom noćenju za sebe i osobe koje borave u kući ili stanu zadnjeg dana boravka u turističkoj općini ili gradu (članak 18. stavak 5.),
2. osoba koja propusti prijaviti ili odjaviti boravak osoba sukladno članku 21. stavku 2. ovoga Zakona.
Članak 28.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj nautičar koji nema nalijepljenu vinjetu sukladno propisu iz članka 14. stavka 3. ovoga Zakona (članak 14. stavak 4.).
Članak 29.
Za prekršaje utvrđene člankom 24. i 25. ovoga Zakona počinjene u istom smještajnom objektu ili na istom plovnom objektu nautičkog turizma drugi put u roku od dvije godine od pravomoćnosti prvog rješenja o prekršaju, uz novčanu kaznu, izreći će se pravnoj ili fizičkoj osobi koja pruža usluge noćenja u smještajnom objektu, odnosno usluge noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma i zaštitna mjera zabrane pružanja usluga noćenja u tom objektu u trajanju od tri mjeseca do godine dana.
Članak 30.
Za prekršaje utvrđene člankom 24. i 25. ovoga Zakona počinjene u istom smještajnom objektu ili na istom plovnom objektu nautičkog turizma treći put u roku od dvije godine od pravomoćnosti drugog rješenja o prekršaju, uz novčanu kaznu, izreći će se pravnoj ili fizičkoj osobi koja pruža usluge noćenja u smještajnom objektu, odnosno usluge noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma i zaštitna mjera zabrane pružanja usluga noćenja u tom objektu u trajanju od šest mjeseci do godine dana.
Članak 31.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 10.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj turistička zajednica ako:
1. prvi sljedeći radni dan ne uplati neposredno uplaćena sredstva boravišne pristojbe na račun iz članka 20. stavka 1. ovoga Zakona (članak 20. stavak 2.),
2. ne vodi popis osoba koje se prijavljuju turističkoj zajednici (članak 21. stavak 5.).
(2) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se i odgovorna osoba u turističkoj zajednici novčanom kaznom u iznosu od 800,00 do 3.000,00 kuna.
Ne vidim ja nigdje kažnjavanje turista
-
JiMmy
#674 Re: hrvatska-more
Pozdrav svima.
Rovio sam po drugim forumima i nigdje ne nadjoh konkretnu informaciju (nisam se bas ubio od trazenja)
.
Planiram nositi dva bicikla na more pa me interesuje smatraju li to prtljagom ili moram pripremiti recimo serijske brojeve na papiru ili nesto slicno. Jedan bicikl je prilicno star nepoznatog porijekla, drugi noviji i ima vidljive tragove koristenja te bih za njega mozda i uspio iskopati racun, iako mislim da na racunu nema SN. Prilicno sam siguran da nece biti problema, medjutim uvijek ima ono "sta ako"....
Hvala!
Rovio sam po drugim forumima i nigdje ne nadjoh konkretnu informaciju (nisam se bas ubio od trazenja)
Planiram nositi dva bicikla na more pa me interesuje smatraju li to prtljagom ili moram pripremiti recimo serijske brojeve na papiru ili nesto slicno. Jedan bicikl je prilicno star nepoznatog porijekla, drugi noviji i ima vidljive tragove koristenja te bih za njega mozda i uspio iskopati racun, iako mislim da na racunu nema SN. Prilicno sam siguran da nece biti problema, medjutim uvijek ima ono "sta ako"....
Hvala!
- uglavnomja
#675 Re: hrvatska-more
pa samo ih upisu u pasos
ako misle da ima potrebe. upisuju se brodovi, skuteri i sl , a stari bbicovi
pa skuplji laptop