Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Rockefeller

#651 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Rockefeller »

ady91 wrote:Ako imas trogodisnju srednju skolu mozes upisati za pomocnika njegovatelja ( Altenpflegehelfer), to traje 1 godinu i nakon toga ako imas dobar prosjek u prvoj godini za tog pomocnika mozes se prebaciti na drugu godinu njegovatelja. Samo sto je plata kod pomocnika dosta manja (negdje oko 650-700 eura brutto- 500-550 neto) a kao njegovatelj u prvoj imas oko 800 eura netto. Skola ko skola nije teska i posao ako znas njemacki (zivio tamo 5 godina za vrijeme rata), a ako neznas jezik onda je problem sto je i normalno kako ces pratiti gradivo i upute na poslu. Ziviti se moze sa tih 800 eura ako imas od doma ili klinike smestaj jer vecina nude do nekih 250 eura i ako nadjes sebi dodatni posao (nebenjob) to je jos 450 eura cistih, a ako nemas smestaj od njih vidi par stranica unazad kolike su kirije po minhenu. S tim primanjima dok se skolujes mozes ziviti ko hadzija tamo jer su namjernice nenormalno jeftine al samo sto kirija malo dere. Ausbildung pocinje 1. septembra odnosno 1. oktobra ako ides krankenpfleger( kao medicinski brat).
Altenpflegehelfer/in, Pflegehelfer/in imaju brutto platu u domu gdje radim od 1900 eura. 1300 netto, što znači odlična plata za nekog ko je išao u školu/kurs od jedne godine ili čak 3 ili 6 mjeseci. Školovanje za Pflegefachkraft(stručnjak za njegu bukvalno :lol: ) isto dođe kao i medicinski tehničar što se kvalifikacije tiče i to je plata od 2400 brutto pa nadalje zavisi koliko sati sedmično želiš radit'.
ady91

#652 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ady91 »

Nije tesko googlati i vidjeti kolika je plata pomocnika i "strucnjaka", a ja sam pisao za one koje idu tamo na skolovanje koji nemaju zavrsenu neku sr medicinsku skolu i kolika je plata za aubildung...
Rockefeller

#653 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Rockefeller »

ady91 wrote:Nije tesko googlati i vidjeti kolika je plata pomocnika i "strucnjaka", a ja sam pisao za one koje idu tamo na skolovanje koji nemaju zavrsenu neku sr medicinsku skolu i kolika je plata za aubildung...
Ok, plata za "Ausbildung" zavisi od doma do doma. Otprilike 650 eura netto u prvoj godini.
Bambino Blu

#654 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bambino Blu »

Treba li im fizioterapeuta ?
ady91

#655 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ady91 »

Bambino Blu wrote:Treba li im fizioterapeuta ?
Problem je u tome sto njima na svim podrucjima treba radne snage :-D :-D , u smislu veliko trziste za trazenje posla!!
Bambino Blu

#656 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bambino Blu »

ady91 wrote:
Bambino Blu wrote:Treba li im fizioterapeuta ?
Problem je u tome sto njima na svim podrucjima treba radne snage :-D :-D , u smislu veliko trziste za trazenje posla!!

Pa kako se moze upasti u tu radnu snagu ? voljan sam raditi bilo koji posao ako je placen adekvatno
Infologicar

#657 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Infologicar »

Čuj ako je adekvatno plaćen, pa nađi ti posao u BiH koji je adekvatno plaćen, ne seri gospodo.

Ko god zna njemački, može bez problema dobiti posao. Imate grupe na fejzbuku, lajkujte i saznati ćete više.

Procedura je jednostavna, zavisno od ausbildunga ili ako imate srednju školu, plata će biti drugačija.

Početak jeste težak, ali ko hoće, taj i može.
HusooBoss

#658 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by HusooBoss »

All Apologies wrote:Ne znam kako mislis raditi bez znanja jezika. U Travniku bar u bolnici dosta ljudi ide u Njemacku, a hvalili su i neku profesoricu koja brzo i kvalitetno pruza znanje za polaganje B1. Ako si tu radio pripravnicki raspitaj se kod kolega za koje znas da bi isli ili idu.
Sto se tice trazenja posla mozes slati domovima svoje cv, gledati na jobboerse npr, ne znam ima li i na nasem birou isto, preko raznih agencija oko kojih se opet treba dobro raspitati jer ima dosta prevaranata... U svakom slucaju ako ne ides kao pflegehelfer onda ne mozes zaobici arz sto je ponekad i dobro jer si koliko toliko zasticen od/u slucaju prevare.
Anerkennung jeste proces nostrifikacije ili ti priznavanja diplome.
Koliko ti para moze biti mjesecno zavisi od toga gdje zivis i kako zivis, nije isto ako si u malom ili velikom gradu, ako volis izlaske ili miran zivot kod kuce... isto kao i kod nas. Neko zivi s 300 KM mjesecno, a nekome malo 3000.

Pocni s ucenjem jezika, to ti je prva i glavna stavka za bilo kakav posao, a narocito za medicinu.
kako doci do tih domova da posaljem CVove ?
mishic

#659 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by mishic »

HusooBoss wrote:LP
Zavrsio sam u Travniku , srednju medicinsku skolu (4 godine) , odlican ucenik koji nije upisao fakultet jer planira ici vani...
Eh zanima me kako do posla u Njemackoj ? Poceo sam uciti jezik i sve to , odradio 6 mjeseci pripravnickog u bolnici i trebam da polozim drzavni ispit uskoro...
Da li se moze bez jezika otici ? Raditi i uciti jezik usputno...?

Preko kojih stranica/sajtova da nadjem poslove (stranica biroa ili nesto slicno) ?

Sta znaci taj anerkennung ? (nostrifikacija diploma ? ili?)

Neka vasa iskustva,ko je (bio) tamo ... S koliko se moze zivjeti solidno para mjesecno itd.

Hvala unaprijed
Pa TRAVNICANI gore imaju mrezu njegovatelja po kucama, raspitaj malo
ady91

#660 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ady91 »

HusooBoss wrote:
All Apologies wrote:Ne znam kako mislis raditi bez znanja jezika. U Travniku bar u bolnici dosta ljudi ide u Njemacku, a hvalili su i neku profesoricu koja brzo i kvalitetno pruza znanje za polaganje B1. Ako si tu radio pripravnicki raspitaj se kod kolega za koje znas da bi isli ili idu.
Sto se tice trazenja posla mozes slati domovima svoje cv, gledati na jobboerse npr, ne znam ima li i na nasem birou isto, preko raznih agencija oko kojih se opet treba dobro raspitati jer ima dosta prevaranata... U svakom slucaju ako ne ides kao pflegehelfer onda ne mozes zaobici arz sto je ponekad i dobro jer si koliko toliko zasticen od/u slucaju prevare.
Koliko ti para moze biti mjesecno zavisi od toga gdje zivis i kako zivis, nije isto ako si u malom ili velikom gradu, ako volis izlaske ili miran zivot kod kuce... isto kao i kod nas. Neko zivi s 300 KM mjesecno, a nekome malo 3000.

Pocni s ucenjem jezika, to ti je prva i glavna stavka za bilo kakav posao, a narocito za medicinu.
kako doci do tih domova da posaljem CVove ?
Na ovom linku imas vecinu domova i klinika za sve Njemacke pokrajine, nazivi ustanova, gdje se nalaze i stranice njihove!!
http://pflege-kurse.de/006ausbildung01.asp
HusooBoss

#661 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by HusooBoss »

Ja ne znam za te iz Travnika,otislo ih je par...ali ne sad ''dosta ljudi'' ...
ja ne znam tu profesoricu koja brzo i kvalit.pruza znanje haha... :D :?:
ma moze meni para bit,nije to problem,ne pijem ne pusim, ne izlazim cesto navecer itd.

Poceo sam,poceo sam mijesati engleski i njemacki haha,ali polako... :D

kako doci do termina za njemacku ambasadu u sarajevu , kako ide taj proces tu ? Jel se prvo mora ugovor od poslodavca imat' pa isti odnijeti u ambasadu za vizu ili kako sta ? nije mi bas to jasno

Hvala.
HusooBoss

#662 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by HusooBoss »

kako doci do termina , i kako taj proces ide

((REFReSH))
tataćusak

#663 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by tataćusak »

http://www.ausbildung.de/unternehmen/if ... eger-in-2/

Možemo li se mi bošnje prijaviti na ovakvo nesto i ako mozemo, kako?
HusooBoss

#664 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by HusooBoss »

tataćusak wrote:http://www.ausbildung.de/unternehmen/if ... eger-in-2/

mozemo li se mi prijaviti i zasto ne mozemo ? :D
anonimni clan

#665 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by anonimni clan »

tataćusak wrote:http://www.ausbildung.de/unternehmen/if ... eger-in-2/

Evo sve ti fino pise:http://www.make-it-in-germany.com/de/fu ... ung-machen

http://www.make-it-in-germany.com/de/fu ... ausbildung
developer10

#666 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by developer10 »

...
Nothing

#667 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Nothing »

Pozdrav,

Imam par pitanja za ove sto su vec otilsi ili su u procesu odlaska.
Zanima me da li ste isli direktno preko poslodavca ili preko agenicija?
Za koju ste se poziciju prijavili sa srednjom med. skolom?
Koliki su vam troskovi bili, i koliko ste vremena cekali od razgovora do odlaska na posao ? :bih:

Hvala
Rockefeller

#668 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Rockefeller »

Nothing wrote:Pozdrav,

Koliki su vam troskovi bili, i koliko ste vremena cekali od razgovora do odlaska na posao ? :bih:

Hvala
Većina ih je otišlo preko agencije ili nekih ljudi koji su ih zaposlili. Prijavljuju se za poziciju Krankenschwester/Krankenpfleger.

Troškovi, na koje troškove misliš?
Nothing

#669 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Nothing »

Rockefeller wrote:
Nothing wrote:Pozdrav,

Hvala
Većina ih je otišlo preko agencije ili nekih ljudi koji su ih zaposlili. Prijavljuju se za poziciju Krankenschwester/Krankenpfleger.

Troškovi, na koje troškove misliš?

Mislio sam na troskove odlaska :) :D
I hvala na informacijama
Rockefeller

#670 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Rockefeller »

200 kermi za ispit na Geteu, 100 za apostile, 100 za vizu ili više ne sjećam se, 100 za prevod diploma i imao 500 eura kod sebe kad sam otišao sa dva kofera. Jebote, sve mi stalo u 2 kofera sa dvaestrigodine.
Nothing

#671 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Nothing »

Rockefeller wrote:200 kermi za ispit na Geteu, 100 za apostile, 100 za vizu ili više ne sjećam se, 100 za prevod diploma i imao 500 eura kod sebe kad sam otišao sa dva kofera. Jebote, sve mi stalo u 2 kofera sa dvaestrigodine.

Jel mi mozes u inbox pojasniti to oko ovjere dokumenata?
Trebam sledece sedmice prevesti papire,pa me zanima oko tog apostile pecata :D
Rockefeller

#672 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Rockefeller »

Nothing wrote:
Rockefeller wrote:200 kermi za ispit na Geteu, 100 za apostile, 100 za vizu ili više ne sjećam se, 100 za prevod diploma i imao 500 eura kod sebe kad sam otišao sa dva kofera. Jebote, sve mi stalo u 2 kofera sa dvaestrigodine.

Evo ovdje ću ti da vide svi i da me isprave ako nisam tačno napisao.

Kada sam preveo dokumente otišao sam u Sud Opštine Kiseljak jer sam iz SBK i tu udario pečat apostila. Dao ženi 50 maraka, gore sam pogriješio u vezi cifre pa zato, rekao joj da nemam više i to je to :mrgreen:
Rockefeller

#673 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Rockefeller »

Nothing wrote:

Kada sam preveo dokumente otišao sam u Sud Opštine Kiseljak jer sam iz SBK i tu udario pečat apostila. Dao ženi 50 maraka, gore sam pogriješio u vezi cifre pa zato, rekao joj da nemam više i to je to :mrgreen:
Nothing

#674 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Nothing »

Rockefeller wrote:
Nothing wrote:

haha :) hvala ti puno na odgovoru
hrle1976

#675 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by hrle1976 »

mousstapha wrote:

U Njemackoj biti starac je isto ludilo ko u Fullerovom filmu iz 1963 - Shock Corridor. Bilo je i prije staraca u Njemackoj, samo tadasnje osoblje je imalo PLATU a ne kao sada, pa su zato Njemci vecinom digli ruke, jer je drzava srezala ovaj sektor do srzi.
Post Reply