Nisu za sve ista pravila igreStupskaBitanga wrote:Sto to ne urade sa dalasom?
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- DaffyDuck
#651 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
-
StupskaBitanga
#652 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Gdje su novinari javnost?
- bach
#653 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
http://www.jpdcfbh.ba/ba/legislativa/za ... jaciji.pdf
Pročitao sam upravo zakon o eksprprijaciji FBiH i mogu reći da je to zakon kojeg bi se i Hitler i Staljin postidjeli...
Pročitao sam upravo zakon o eksprprijaciji FBiH i mogu reći da je to zakon kojeg bi se i Hitler i Staljin postidjeli...
Znači država može oteti svaku nekretninu u ovoj zemlji...Nekretnina se moţe eksproprisati kada je to potrebno za izgradnju saobraćajne infrastrukture, privrednih, komunalni
h, zdravstvenih,
prosvjetnih i objekata kulture, objekata odbrane, uprave i drugih objekata od javnog interesa kada se ocijeni da će se korišt
enjem
nekretnine za koju se namjerava predloţiti eksproprijacija u novoj namjeni postići veća korist od one koja s
e postizala korištenjem te
nekretnine na dosadašnji naĉin.
Nekretnina se moţe eksproprisati i kada je to potrebno radi izvoĊenja drugih radova od javnog interesa.
Zemljište se ne moţe eksproprisati u cilju poljoprivredne obrade.
-
StupskaBitanga
#654 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
A sto to ne provode u slučaju Dalasa?
- OldMayor
#655 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Mene samo zanima jel ovim ljudima ponudjena svota za otkup i koliko im je ponudjeno. Ako jeste, nije mi ih zao - nimalo.
Jer znam ljude koji su kocili izgradnju na mostarskoj petlji i kakve su nebulozne uslove trazili. I na kraju izgurali svoje a zakocili projekat 2-3 godine. To je sramota.
S druge strane zao mi je ovih ljudi, jer jedan Dallas koji se nalazi nasred puta ne smeta - a sve okolo smeta.
Ali to je nasa drzava - apsurd.
@bach, mozda malo pretjerujes. Kome se to jos oduzela nekretnina? Pa ja znam nekoliko ljudi koji su fine svote novca dobili za zemljista koja su se nalazila u Lepenici na autoputu. Svote koje mogu samo sanjati kad bi oni izasli i prodavali tu zemlju na trzistu.
Generalno ja da imam kucu i da mi se nalazi na jebenoj petlji gdje prodje milion auta, pa molio bih ih da mi je otkupe. Kazem ti otidji na mostarski kruzni tok imas pored ondje kucu, covjek nije htio da ide. I sad ima kucu 0,89m udaljenu od kruznog toka. Sutra se na ono kopca i pristup za zaobilaznicu, e jebo ti taj zivot kad ti je auspuh u nosu.
Jer znam ljude koji su kocili izgradnju na mostarskoj petlji i kakve su nebulozne uslove trazili. I na kraju izgurali svoje a zakocili projekat 2-3 godine. To je sramota.
S druge strane zao mi je ovih ljudi, jer jedan Dallas koji se nalazi nasred puta ne smeta - a sve okolo smeta.
Ali to je nasa drzava - apsurd.
@bach, mozda malo pretjerujes. Kome se to jos oduzela nekretnina? Pa ja znam nekoliko ljudi koji su fine svote novca dobili za zemljista koja su se nalazila u Lepenici na autoputu. Svote koje mogu samo sanjati kad bi oni izasli i prodavali tu zemlju na trzistu.
Generalno ja da imam kucu i da mi se nalazi na jebenoj petlji gdje prodje milion auta, pa molio bih ih da mi je otkupe. Kazem ti otidji na mostarski kruzni tok imas pored ondje kucu, covjek nije htio da ide. I sad ima kucu 0,89m udaljenu od kruznog toka. Sutra se na ono kopca i pristup za zaobilaznicu, e jebo ti taj zivot kad ti je auspuh u nosu.
- OldMayor
#656 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Pa vjerovatno jer gospon Dallas u dzepu ima SDA clansku kartu.StupskaBitanga wrote:A sto to ne provode u slučaju Dalasa?
Kako je uostalom dobio dozvolu da izgradi onaj objekat, gdje se prije 40 godina znalo da ce ici krakovi petlje. Ajd ove druge kuce koje su tu izgradjen prije ikakvih planova, ali ovaj Dallas je izgradjen, kad? Mozda tamo 2000.
Ono ruglo se prvo trebalo srusit.
- bach
#657 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Bračni par Alma i Hamdija Aganović iz Rakovice sa svoje troje djece već mjesecima žive u kući koja se, doslovno, nalazi nasred autoputa na trasi koridora 5c, na dionici Vlakovo - Tarčin. Svakodnevno su izloženi stresovima, a zbog rada teške mehanizacije oko njihovog doma, strahuju za svoje živote, jer bi im se kuća mogla urušiti.
U nevjerovatne uvjete u kojima žive, jučer se na licu mjesta uvjerila i ekipa "Dnevnog avaza".
Popucali zidovi
Zbog gradnje dionice i mašina koje im prolaze pola metra ispred kuće, Aganovićima su popucali skoro svi plafoni i zidovi u kući. Roditelji se najviše brinu zbog bebe, stare samo sedam dana. No, ni to nije bilo dovoljno “Autocestama FBiH” da im plate eksproprijaciju zemljišta.
- Sve vidite i sami. Ovo je da normalan čovjek ne povjeruje svojim očima. Ko god dođe, samo se uhvati za glavu i kaže: "Ljudi dragi, svi ćete ovdje izginuti, bježite dok ne bude kasno." A gdje da bježimo? Ovo je sve što imamo i što smo godinama mukotrpno gradili. Izgleda da svi samo čekaju da padne mrtva glava – govori nam Hamdija Aganović, kojeg smo jučer zatekli u krevetu, jer je, kaže, obolio od sekiracije, pokušavajući uvjeriti ljude iz "Autocesta" da sa porodicom živi nasred autoputa.
- Osam mjeseci oni meni lažu i govore mi da će platiti zemljište. Kažu, čekamo izradu elaborata, čekamo sjednicu, čekamo... A ja, evo, sa ženom i troje djece strahujem da svi ne izginemo. Završio sam na injekcijama zbog svega ovoga. Psihički više ne mogu podnijeti ovo što nam se dešava - tvrdi Hamdija Aganović za naš list.
Njegova supruga Alma, koja se prije sedam dana porodila, pokazuje nam spavaću sobu u kojoj je popucao sav plafon.
Šef gradilišta
- Noćima ne spavam, jer strahujem da nas sve ne zatrpa. Nemam vremena ni da legnem. Kada pitamo šefa gradilišta šta nam to radi, on nam drsko odgovori: "Nama ni Bog ne može zabraniti da gradimo" - govori nam Alma, navodeći da po cijeli dan čuva stvari po kući kako se sve ne bi polomilo.
Hamdija dodaje da je nevjerovatno da su iz “Autocesta FBiH” otkupili kuće udaljene i do sto metara od autoputa, a da njihova stoji kako stoji.
Komentar smo jučer htjeli tražiti i od Ensada Karića, direktora "Autocesta FBiH", ali nije odgovorao na naše pozive.
-
neki
#658 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Naravno da moze, jer je javni interes ispred pojedinacnog, pravilo na koje bi se napokon i balkanci trebali navici. Ne moze se trasa ceste dugacke nekoliko kilometara mijenjati zbog jedne kuce.bach wrote:http://www.jpdcfbh.ba/ba/legislativa/za ... jaciji.pdf
Znači država može oteti svaku nekretninu u ovoj zemlji...Nekretnina se moţe eksproprisati kada je to potrebno za izgradnju saobraćajne infrastrukture, privrednih, komunalni
h, zdravstvenih,
prosvjetnih i objekata kulture, objekata odbrane, uprave i drugih objekata od javnog interesa kada se ocijeni da će se korišt
enjem
nekretnine za koju se namjerava predloţiti eksproprijacija u novoj namjeni postići veća korist od one koja s
Nekretnina se moţe eksproprisati i kada je to potrebno radi izvoĊenja drugih radova od javnog interesa.
I nemaju se zakona sta stidjeti, identicni zakoni o eksproprijaciji su u svim zapadnim razvijenim demokratskim drzavama.
Naravno, privatno vlasnistvo je neprikosnoveno, pa se svako moze zaliti na iznos obestecenja za objekat koji mu se rusi, ali takva zalba ne odlaze izvrsenje.
Da nije ovakvog zakona i dalje bi se km autoputa kod nas gradio 10 godina, trasa mijenjala 15 puta i dobijala neka nakaradna rjesenja kao kruzni tok u Blazuju..
A ti fakat imas vremena kad uspijevas procitati citav zakon u radno vrijeme samo da bi imao o cemu pametovati na forumu..
- bach
#659 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Moja porodica ima jako loša i traumatična iskustva sa eksproprijacijom u bivšem društvenom sistemu. Oduzete su nam jako vrijeden površine zemljišta koje su moj dedo , njegov brat i rođaci morali prodati po smiješnim cijenama. Iako su tu do iza WWII bile oranice tadašnje birokrate su navedeno zemljo otkupljivale po vrijednosti šikare. Država je rekla da je naše zemljište šikara iako to nije bilo.neki wrote:Naravno da moze, jer je javni interes ispred pojedinacnog, pravilo na koje bi se napokon i balkanci trebali navici. Ne moze se trasa ceste dugacke nekoliko kilometara mijenjati zbog jedne kuce.bach wrote:http://www.jpdcfbh.ba/ba/legislativa/za ... jaciji.pdf
h, zdravstvenih,
enjem
I nemaju se zakona sta stidjeti, identicni zakoni o eksproprijaciji su u svim zapadnim razvijenim demokratskim drzavama.
Naravno, privatno vlasnistvo je neprikosnoveno, pa se svako moze zaliti na iznos obestecenja za objekat koji mu se rusi, ali takva zalba ne odlaze izvrsenje.
Da nije ovakvog zakona i dalje bi se km autoputa kod nas gradio 10 godina, trasa mijenjala 15 puta i dobijala neka nakaradna rjesenja kao kruzni tok u Blazuju..
A ti fakat imas vremena kad uspijevas procitati citav zakon u radno vrijeme samo da bi imao o cemu pametovati na forumu..
Na drugoj lokaciji država je odredila da kroz naše dvorište ide stepenište. I stepenište je bilo javnii interes, lafo...Onda država po bezobrazno nisikoj cijeni okup, čitaj otme pola našeg dvorišta, međutim država odustaje od gradnje stepeništa ali zemlju dodjeljuje izvjesnom Mihajlu. Zamisli to: država ti uzme zemljište zbog javnog interesa i onda ga proda privatnoj osobi...
O tome se radi...
Ako ja imam kuću i okućnicu i kažem da tu kuća P +S + 600 kvadrata okućnice vrijede 2.5 miliona KM, onda bi bio pošteno da onaj ko gradi nekakvu cestu zbog ćeifa, plati za moju imovinu onoliko koliko ja tražim
Ovo je kapitalističko društvo a u kapitalizmu nema "javnog interesa. Ima samo "moje" i tvoje"..
-
The BEN10
#660 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Drugar, i mojima je svašta nešto oduzeto po smiješnim cijenama, ali nema smisla naplaćivati onoliko koliko traži vlasnik. Imaju neke realne tržišne vrijednosti i to je to.bach wrote:Moja porodica ima jako loša i traumatična iskustva sa eksproprijacijom u bivšem društvenom sistemu.
Ako ja imam kuću i okućnicu i kažem da tu kuća P +S + 600 kvadrata okućnice vrijede 2.5 miliona KM, onda bi bio pošteno da onaj ko gradi nekakvu cestu zbog ćeifa, plati za moju imovinu onoliko koliko ja tražim
Ovo je kapitalističko društvo a u kapitalizmu nema "javnog interesa. Ima samo "moje" i tvoje"..
-
neki
#661 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
bach wrote:
Niko ne gradi cestu zbog ceifa, zbog nepostojanja te ceste i petlje ovaj grad se gusi vec 40 godina.. A to da ces dobiti onoliko koliko ti cijenis to mozes sanjati samo u svojim snovima..
bach wrote: Ovo je kapitalističko društvo a u kapitalizmu nema "javnog interesa. Ima samo "moje" i tvoje"..
Da je definicija kapitalizma kao u tvojoj logici cijela evropa bi jos bila u srednjem vijeku..
P.S. Mislim da nema porodice koja u prethodna dva sistema nije ostecena za zemlju i nekretnine, tako da je pozivati se na to u ovom vijeku u krajnju ruku neukusno..
- bach
#662 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
The BEN10 wrote:Drugar, i mojima je svašta nešto oduzeto po smiješnim cijenama, ali nema smisla naplaćivati onoliko koliko traži vlasnik. Imaju neke realne tržišne vrijednosti i to je to.bach wrote:Moja porodica ima jako loša i traumatična iskustva sa eksproprijacijom u bivšem društvenom sistemu.
Prije par godina, u komšiluku je općina exproprisala zemljište za potrebe nove industrijske zone. Plaćali su po 19.000 KM za dulum zemljišta. Ako ne prihvatiš cijenu koju ti država nudi, zemljište u budućnosti možeš prodavati samo po toj cijeni. Vlasnicu zemljišta uplašeni državnom represijom rasprodali su svije parcele po cijeni od 19.000 KM. Kasnije je općina te iste parcele prodavala po 200.000 za dulum.
Nije to pošteno...
- supercali
#663 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Sta bi ja trebao onda jer su mojima ranije oduzeli ne tako mali dio zemlje
Znaci nisu nista ni platili i u zemljisnim knjigama jos stoji da je to nase a tu se nalaze i stambene zgrade i jos nekih objekata koji su drzavni i koji se koriste i to bas
Znaci nisu nista ni platili i u zemljisnim knjigama jos stoji da je to nase a tu se nalaze i stambene zgrade i jos nekih objekata koji su drzavni i koji se koriste i to bas
-
neki
#664 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
U slucaju kad je u prostornom planu zemljiste proglaseno za industrijsko (a u tvom slucaju ocito jeste) opstina ima pravo prvootkupa u slucaju da vlasnik prodaje zemlju, ako opstina ne prihvati mozes prodavati kome hoces po cijeni koju hoces.bach wrote:The BEN10 wrote:Drugar, i mojima je svašta nešto oduzeto po smiješnim cijenama, ali nema smisla naplaćivati onoliko koliko traži vlasnik. Imaju neke realne tržišne vrijednosti i to je to.bach wrote:Moja porodica ima jako loša i traumatična iskustva sa eksproprijacijom u bivšem društvenom sistemu.
Prije par godina, u komšiluku je općina exproprisala zemljište za potrebe nove industrijske zone. Plaćali su po 19.000 KM za dulum zemljišta. Ako ne prihvatiš cijenu koju ti država nudi, zemljište u budućnosti možeš prodavati samo po toj cijeni. Vlasnicu zemljišta uplašeni državnom represijom rasprodali su svije parcele po cijeni od 19.000 KM. Kasnije je općina te iste parcele prodavala po 200.000 za dulum.
Nije to pošteno...
Te parcele koje je opstina poslije prodavala, je u medjuvremenu morala pripremiti i opremiti a to, zamisli, nije dzaba
- bach
#665 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
[quote="neki"
U slucaju kad je u prostornom planu zemljiste proglaseno za industrijsko (a u tvom slucaju ocito jeste) opstina ima pravo prvootkupa u slucaju da vlasnik prodaje zemlju, ako opstina ne prihvati mozes prodavati kome hoces po cijeni koju hoces.
Te parcele koje je opstina poslije prodavala, je u medjuvremenu morala pripremiti i opremiti a to, zamisli, nije dzaba[/quote]
Zamisli da imaš kuću recimo na Dolac Malti. država odluči da gradi novu područnu ambulantu porodične medicine i to baš na prostoru tvoje kućice. Javni interes. Nude ti novac, no za onoliko koliko ti nude ne možeš kupiti istu nekretninu na Dolac Malti. Nude ti stan u Tibri, stan na Otesu ili stan na Rosuljama u Vogosci.
Šta bi ti učinio. Da li bio sav sretan jer će tvoje naselje dobiti novu ambulantu, bez obzira jer ćeš ti postati beskućnik i biti prisiljen da se ponovo počneš novi život recimo u Doglodima ili u Hrasnici...
U slucaju kad je u prostornom planu zemljiste proglaseno za industrijsko (a u tvom slucaju ocito jeste) opstina ima pravo prvootkupa u slucaju da vlasnik prodaje zemlju, ako opstina ne prihvati mozes prodavati kome hoces po cijeni koju hoces.
Te parcele koje je opstina poslije prodavala, je u medjuvremenu morala pripremiti i opremiti a to, zamisli, nije dzaba[/quote]
Zamisli da imaš kuću recimo na Dolac Malti. država odluči da gradi novu područnu ambulantu porodične medicine i to baš na prostoru tvoje kućice. Javni interes. Nude ti novac, no za onoliko koliko ti nude ne možeš kupiti istu nekretninu na Dolac Malti. Nude ti stan u Tibri, stan na Otesu ili stan na Rosuljama u Vogosci.
Šta bi ti učinio. Da li bio sav sretan jer će tvoje naselje dobiti novu ambulantu, bez obzira jer ćeš ti postati beskućnik i biti prisiljen da se ponovo počneš novi život recimo u Doglodima ili u Hrasnici...
-
neki
#666 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Procjenu nekretnine vrsi sudski vjestak na osnovu starosti, stanja, pozicije i lokacije nekretnine, tako da ne postoji teoretska sansa da ti kucu na Malti procjene kao da je na Otesu.bach wrote:
U svakom slucaju imas se pravo zaliti, traziti neovisnu procjenu i veci otkup. U slucaju kad se ne radi o cestovnoj infrastukturi cini mi se da zalba cak i odlaze izvrsenje..
-
vjetropirka
#667 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
[quote="vješalica"]http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/upr ... e-u-posjed
[quote]
ovo su samo manipulacije "vrsnog pravnog stručnjaka" advokata kramar dragana, koji je u svemu ovome pronašao lični interes , i koristi socijalne prilike ove jadne babe da bi sebe našao u svemu ovome . i još koristi izraz "retardirano dijete", zar je to humano ???
pristupni put kući je obzbjeđen , za razliku od sadašnje situacije u kojoj žena bukvalno sa ceste ulazi u kuću .
[quote]
ovo su samo manipulacije "vrsnog pravnog stručnjaka" advokata kramar dragana, koji je u svemu ovome pronašao lični interes , i koristi socijalne prilike ove jadne babe da bi sebe našao u svemu ovome . i još koristi izraz "retardirano dijete", zar je to humano ???
pristupni put kući je obzbjeđen , za razliku od sadašnje situacije u kojoj žena bukvalno sa ceste ulazi u kuću .
- vješalica
#668 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Znas li ti za neki humaniji naziv postto se isti koristi u medicini pa eto prosvijetli nas neuke....
- OldMayor
#669 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Zamisli da imaš kuću recimo na Dolac Malti. država odluči da gradi novu područnu ambulantu porodične medicine i to baš na prostoru tvoje kućice. Javni interes. Nude ti novac, no za onoliko koliko ti nude ne možeš kupiti istu nekretninu na Dolac Malti. Nude ti stan u Tibri, stan na Otesu ili stan na Rosuljama u Vogosci.bach wrote:[quote="neki"
Te parcele koje je opstina poslije prodavala, je u medjuvremenu morala pripremiti i opremiti a to, zamisli, nije dzaba
Šta bi ti učinio. Da li bio sav sretan jer će tvoje naselje dobiti novu ambulantu, bez obzira jer ćeš ti postati beskućnik i biti prisiljen da se ponovo počneš novi život recimo u Doglodima ili u Hrasnici...[/quote]
Pa imaju valjda neke zone vrijednosti zemljista, vjestacenja. Ne vrijedi m2 na Malti isto koliko u Otesu, ni blizu.
Znam da su ljudima na Grbavici kuda prolazi juzna longitudinala u zgradi koja se mora rusiti nudili da im naprave istu zgradu samo iza ove. To je plan koliko sam upratio.
Ne znam, sve je moguce opet u nasoj zemlji.
-
vjetropirka
#670 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
naravno da znam, malo pročitaj šta su lica sa posebnim potrebama , poslovno nesposobna lica i sl...vješalica wrote:Znas li ti za neki humaniji naziv postto se isti koristi u medicini pa eto prosvijetli nas neuke....
- vješalica
#671 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
vjetropirka wrote:naravno da znam, malo pročitaj šta su lica sa posebnim potrebama , poslovno nesposobna lica i sl...vješalica wrote:Znas li ti za neki humaniji naziv postto se isti koristi u medicini pa eto prosvijetli nas neuke....
Poslije ovoga sta si lupila necu da citam.
Zdravo.
Sta bi tek izvalila da si cula za pojmove idiotija,debilnost i sl.
-
vjetropirka
#672 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
pa da čitaš znala bi , ne bi ovdje pitalavješalica wrote:vjetropirka wrote:naravno da znam, malo pročitaj šta su lica sa posebnim potrebama , poslovno nesposobna lica i sl...vješalica wrote:Znas li ti za neki humaniji naziv postto se isti koristi u medicini pa eto prosvijetli nas neuke....
Poslije ovoga sta si lupila necu da citam.
Zdravo.
očito nisi čula za un konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom ...
allahimant ....
- vješalica
#673 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Ne lupaj i dalje gluposti nije ni mjesto ni tema a jos od svega je najgore sto ne znas ni sama sta pises ni sta znaci taj pojam ni bilo sta ni gdje se upotrebljava itd.vjetropirka wrote: pa da čitaš znala bi , ne bi ovdje pitala![]()
allahimant ....
Sjedi suti i ne dangubi
-
vjetropirka
#674 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
ne pametuj o stvarima o kojima nemaš pojma . nisi ti dobre glavevješalica wrote:Ne lupaj i dalje gluposti nije ni mjesto ni tema a jos od svega je najgore sto ne znas ni sama sta pises ni sta znaci taj pojam ni bilo sta ni gdje se upotrebljava itd.vjetropirka wrote: pa da čitaš znala bi , ne bi ovdje pitala![]()
allahimant ....
Sjedi suti i ne dangubi
- vješalica
#675 Re: Južna longitudinala ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Upravo koliko insistiras u svom neznanju dovoljno govori cinjenica da u pomenutoj konvenciji apsolutno nigdje ne pise da je naziv mentalna retardacija diskriminirajuci.
Dalje procitaj medjunarodnu klasifikaciju bolesti i sta je svjetska zdravstvena organizacija rekla pp tom pitanju i kako je to definisala.
A posto zoliko navaljivas procitaj deklaraciju UN-a o pravima mentalno retardiranih osoba umjesto sto uporno lupas o stvarima o kojima pojma nemas.
Dalje procitaj medjunarodnu klasifikaciju bolesti i sta je svjetska zdravstvena organizacija rekla pp tom pitanju i kako je to definisala.
A posto zoliko navaljivas procitaj deklaraciju UN-a o pravima mentalno retardiranih osoba umjesto sto uporno lupas o stvarima o kojima pojma nemas.