A što termo glave ukinute? Zar one nisu poželjne? Ako imaš kakav hodnik ili stepenište zašto da ti grije kao u dnevnoj sobi?! Sa termo glavama podesiš temperaturu u svakoj sobi posebno.palikuca wrote: Sve termo glave ukinute, jer ne vidim sta ce mi, ako mi je voda kolko treba dosla u radijatore. Sta bi mogo uciniti sa termo glavama, kada mi je mijesajuci poslo onoliko kolko je meni dovoljano.
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
hulioko
#651 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
-
palikuca
#652 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa ne zam, jednosatvno ta voda u radijatorima je mlaka(33 stepena) i njena gornja granica u sobama je 22 stepena.
Iskreno, nize temp. od 21 stepen ja i ne brojim, jer meni je 21 stepen hladno.
Recimo sinoc sam ja ugasio pec u 24 sata. kada sam krenuo na spavanje bilo je 22.1. Ujutru sam se probudio bila je 21.2.
Meni se termo glave nikako ne uklapaju u ovaj sistem, jer nemam sta da smanjim. Imam ta dva radijatora u hodniku, oni su na maximumu.
Iskreno, nize temp. od 21 stepen ja i ne brojim, jer meni je 21 stepen hladno.
Recimo sinoc sam ja ugasio pec u 24 sata. kada sam krenuo na spavanje bilo je 22.1. Ujutru sam se probudio bila je 21.2.
Meni se termo glave nikako ne uklapaju u ovaj sistem, jer nemam sta da smanjim. Imam ta dva radijatora u hodniku, oni su na maximumu.
-
hulioko
#653 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Poslije praćenja teme 'Grijanja na pelet' na nekoliko foruma i na osnovu pročitanih postova i postova, ispadne da je neki opšti zaključak za ugodnije grijanje i manju potrošnju, bez obzira koji se kotao koristi, sljedeći:
Uz pretpostavku da je ugrađen četverokraki ventil i pogon koji ga pokreće (zvaćemo ga ACC), kažu da je:
1. Temperatura vode u kotlu - što veća temperatura to bolje
2. Temperatura postavljena na ACC-u - što manja temperatura to bolje (dovoljno da ugrije prostorije)
3. Postavljena snaga kotla odnosno doziranje gorenja - što manje doziranje to bolje (dovoljno da ugrije prostorije)
4. Što manje paljenja/gašenja kotla to bolje
Šta mislite vezano za navedeno i ako imate šta dodajte ili oduzmite.
Pozdrav!
Uz pretpostavku da je ugrađen četverokraki ventil i pogon koji ga pokreće (zvaćemo ga ACC), kažu da je:
1. Temperatura vode u kotlu - što veća temperatura to bolje
2. Temperatura postavljena na ACC-u - što manja temperatura to bolje (dovoljno da ugrije prostorije)
3. Postavljena snaga kotla odnosno doziranje gorenja - što manje doziranje to bolje (dovoljno da ugrije prostorije)
4. Što manje paljenja/gašenja kotla to bolje
Šta mislite vezano za navedeno i ako imate šta dodajte ili oduzmite.
Pozdrav!
-
proljece101
#654 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moze li mi iko reci sta moze biti razlog da kotao stalno ima blokadu, odnosno gorionik? U pitanju je 'pelet bren' gorionik. Nekad se sam pali kako je i podeseno, ali sve cesce blokira , nekad i u sred rada sam se ugasi..Da li to moze biti do peleta, da dzaba ne zovem servis ako jeste? Sta mi savjetujete, posto mi je ovo prva zima sa ovim grijanjem ? Hvalaa! 
- Filter
#655 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
na koji kotao je nastiklan taj gorionik, ciji pelet koristis? kakav ti je dimnjak? ko je pustio pec u pogon, ovlasteni serviser ili si ti doveo lokalnog experta?proljece101 wrote:Moze li mi iko reci sta moze biti razlog da kotao stalno ima blokadu, odnosno gorionik? U pitanju je 'pelet bren' gorionik. Nekad se sam pali kako je i podeseno, ali sve cesce blokira , nekad i u sred rada sam se ugasi..Da li to moze biti do peleta, da dzaba ne zovem servis ako jeste? Sta mi savjetujete, posto mi je ovo prva zima sa ovim grijanjem ? Hvalaa!
puno faktora moze uticati na rad.
mozda je gorionik ispravan ali vamo nesta stuca, dimnjak nije dobar i vraca plinove, dozator blokira, pelet smetlje...
-
palikuca
#656 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Evo nova situacija. Danas sam pokuso po savjetu jednog naseg druga da nikako ne gasi se pec.
Stavio sam doziranje gasenja na 6% ( to je 6 kw), voda prema kuci 33 stepena. Pec se nikako ne gasi samo odrzava tu vodu. Potrosnja izade 1 kg/sat peleta, mozda i malo manje.
Logike ima, jer nema pothladivanja peci, nema puhanja ventilatora ono da izbaci gasove preostale.
Ova mi je opcija dosada najbolja moguca. Ja vjerujem da pec moze da radi na takav nacim neprestano 5-6 mjeseci
Stavio sam doziranje gasenja na 6% ( to je 6 kw), voda prema kuci 33 stepena. Pec se nikako ne gasi samo odrzava tu vodu. Potrosnja izade 1 kg/sat peleta, mozda i malo manje.
Logike ima, jer nema pothladivanja peci, nema puhanja ventilatora ono da izbaci gasove preostale.
Ova mi je opcija dosada najbolja moguca. Ja vjerujem da pec moze da radi na takav nacim neprestano 5-6 mjeseci
-
mukimax
#657 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Jedino sto mi pada na pamet jeste da kupis vrecu dvije nekog drugog peleta i da probas sta ce se desavati sa novim peletom.proljece101 wrote:Moze li mi iko reci sta moze biti razlog da kotao stalno ima blokadu, odnosno gorionik? U pitanju je 'pelet bren' gorionik. Nekad se sam pali kako je i podeseno, ali sve cesce blokira , nekad i u sred rada sam se ugasi..Da li to moze biti do peleta, da dzaba ne zovem servis ako jeste? Sta mi savjetujete, posto mi je ovo prva zima sa ovim grijanjem ? Hvalaa!
Inace treba obratiti paznju na vlagu, odnosno da pelet bude uskladisten negdje gdje nece doci u dodir sa vlagom.
-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#658 Potrošnja termoflux eco 25kw
Prođe novembar, aktivno se grijalo 30 dana u prosjeku po 9,4 sati dnevno. Ukupno 282 radnih sati, potrošeno 36 vreća peleta ili 540 kg (Koštalo:145 KM). Prosječna pozrošnja po satu bila 1.9 kg/h. Temperatura kotla zadata 73*C, prema kući išlo 35-36*C u kući nikad ispod 22*C, na sobnom termostatu zadata 23*C . Snaga P2
Grijalo se 130-150 mkv.
- homega
#659 Re: Potrošnja termoflux eco 25kw
Kakav smisao ima ovakva analiza?karabajaze wrote:Prođe novembar, aktivno se grijalo 30 dana u prosjeku po 9,4 sati dnevno. Ukupno 282 radnih sati, potrošeno 36 vreća peleta ili 540 kg (Koštalo:145 KM). Prosječna pozrošnja po satu bila 1.9 kg/h. Temperatura kotla zadata 73*C, prema kući išlo 35-36*C u kući nikad ispod 22*C, na sobnom termostatu zadata 23*C . Snaga P2Grijalo se 130-150 mkv.
-
sabanss
#660 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Moguce je da pelet ne sagorijeva kako treba. Ja sam imao problema sa peletom koji je znao ostavljati sljaku. Rjesenje je bilo nakon svakog ciklusa paljenje-gasenje ocistiti posudicu za pelet. Naime u njoj je ostajalo sljake koja zatvori rupice za vazduh i to je rezultiralo nemogucnoscu da se pec upali.proljece101 wrote:Moze li mi iko reci sta moze biti razlog da kotao stalno ima blokadu, odnosno gorionik? U pitanju je 'pelet bren' gorionik. Nekad se sam pali kako je i podeseno, ali sve cesce blokira , nekad i u sred rada sam se ugasi..Da li to moze biti do peleta, da dzaba ne zovem servis ako jeste? Sta mi savjetujete, posto mi je ovo prva zima sa ovim grijanjem ? Hvalaa!
-
karabajaze
#661 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Za početak pokušaj naći pelet drugog proizvođača pa ćeš vidjeti da li se dešava isto, Ako se ne dešava onda je do peleta.sabanss wrote:proljece101 wrote:Moze li mi iko reci sta moze biti razlog da kotao stalno ima blokadu, odnosno gorionik? U pitanju je 'pelet bren' gorionik. Nekad se sam pali kako je i podeseno, ali sve cesce blokira , nekad i u sred rada sam se ugasi..Da li to moze biti do peleta, da dzaba ne zovem servis ako jeste? Sta mi savjetujete, posto mi je ovo prva zima sa ovim grijanjem ? Hvalaa!
- Banksy
#662 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Novi tip - peleti Vladrag, ove godine izvrsni, bolji i od Trgovira, ostavljaju tek trun praha, preporučujem.
-
sabanss
#663 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Gdje kupovano?Banksy wrote:Novi tip - peleti Vladrag, ove godine izvrsni, bolji i od Trgovira, ostavljaju tek trun praha, preporučujem.
- Filter
#664 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
vladragBanksy wrote:Novi tip - peleti Vladrag, ove godine izvrsni, bolji i od Trgovira, ostavljaju tek trun praha, preporučujem.
kao sam se tada opekao, vladraga zaobilazim
- Banksy
#665 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
u obiju, nekad pred jesen, ne sjećam se cijene, ali sad vidim da su izvrsni,sabanss wrote:Gdje kupovano?Banksy wrote:Novi tip - peleti Vladrag, ove godine izvrsni, bolji i od Trgovira, ostavljaju tek trun praha, preporučujem.
zasada, ove godine( što ne mora značiti, nažalost, da će i dogodine biti isto) najbolje su se pokazali peleti fis vitez, drugi vladrag, treći trgovir,
to su vrlo važne informacije, svako ko ima ovakve peći zna koja je muka kad su peleti loši, a kupio si ih tonu
- Banksy
#666 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
da, to nažalost nije nikakva garancija,Filter wrote:vladragBanksy wrote:Novi tip - peleti Vladrag, ove godine izvrsni, bolji i od Trgovira, ostavljaju tek trun praha, preporučujem.jedne sezone imao odlican pelet, iduce me unistio. morao ga susiti pored kotla da bi mogao goriti, ostavljao sljake lopatama.
samo vrlo je važno i kakve su kese, jesu li čvrste , kakav je transport i skladištenje, jesu li negdje mogle povući vlagu ...
- Filter
#667 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ehh te sezone kad je valjao pelet, kese su bile ocajne. morao sam skoro svaku krpiti po savovima. a iduce su bile ko beton. odlicne, ali je pelet bio smeceBanksy wrote:da, to nažalost nije nikakva garancija,Filter wrote:vladragBanksy wrote:Novi tip - peleti Vladrag, ove godine izvrsni, bolji i od Trgovira, ostavljaju tek trun praha, preporučujem.jedne sezone imao odlican pelet, iduce me unistio. morao ga susiti pored kotla da bi mogao goriti, ostavljao sljake lopatama.
samo vrlo je važno i kakve su kese, jesu li čvrste , kakav je transport i skladištenje, jesu li negdje mogle povući vlagu ...
-
sabanss
#668 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Izgleda da nasi proizvodjaci imaju izvanrednu kontrolu kvalitete 
- Banksy
#669 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
kakogod, svake godine se baca grah ...Filter wrote:
ehh te sezone kad je valjao pelet, kese su bile ocajne. morao sam skoro svaku krpiti po savovima. a iduce su bile ko beton. odlicne, ali je pelet bio smece
treba dobro razmisliti vrijedi li ulupati veliki novac odjednom i kupiti tone i tone peleta za kojeg se poslije ispostavi da je smeće koje će ti u moru pretvoriti cijelu zimu, ili kupovati manje količine po nešto većoj cijeni tokom cijele zime, nemam pojma ...
-
sabanss
#670 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Samo sto to nije "nesto veca cijena" vec 100% veca cijenaBanksy wrote: kakogod, svake godine se baca grah ...![]()
treba dobro razmisliti vrijedi li ulupati veliki novac odjednom i kupiti tone i tone peleta za kojeg se poslije ispostavi da je smeće koje će ti u moru pretvoriti cijelu zimu, ili kupovati manje količine po nešto većoj cijeni tokom cijele zime, nemam pojma ...
- Filter
#671 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Banksy wrote:kakogod, svake godine se baca grah ...Filter wrote:
ehh te sezone kad je valjao pelet, kese su bile ocajne. morao sam skoro svaku krpiti po savovima. a iduce su bile ko beton. odlicne, ali je pelet bio smece![]()
a poskupo dodje kad se kupuje po malo, nema tu racunice
-
karabajaze
#672 Re: Potrošnja termoflux eco 25kw
Za tebe očigledno nema nikakvog, ili te možda interesuju jagode pa si na greškom dospio na ovaj forum.homega wrote:Kakav smisao ima ovakva analiza?karabajaze wrote:Prođe novembar, aktivno se grijalo 30 dana u prosjeku po 9,4 sati dnevno. Ukupno 282 radnih sati, potrošeno 36 vreća peleta ili 540 kg (Koštalo:145 KM). Prosječna pozrošnja po satu bila 1.9 kg/h. Temperatura kotla zadata 73*C, prema kući išlo 35-36*C u kući nikad ispod 22*C, na sobnom termostatu zadata 23*C . Snaga P2Grijalo se 130-150 mkv.
- mO k3
#673 Re: Potrošnja termoflux eco 25kw
hahhaha ...karabajaze wrote:Za tebe očigledno nema nikakvog, ili te možda interesuju jagode pa si na greškom dospio na ovaj forum.homega wrote:Kakav smisao ima ovakva analiza?karabajaze wrote:Prođe novembar, aktivno se grijalo 30 dana u prosjeku po 9,4 sati dnevno. Ukupno 282 radnih sati, potrošeno 36 vreća peleta ili 540 kg (Koštalo:145 KM). Prosječna pozrošnja po satu bila 1.9 kg/h. Temperatura kotla zadata 73*C, prema kući išlo 35-36*C u kući nikad ispod 22*C, na sobnom termostatu zadata 23*C . Snaga P2Grijalo se 130-150 mkv.
-
QRich
#674 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Prodajem pelet, drveni bijeli pelet ( bez kore ), pelet je presan od ciste bijele piljevine i nema nikakvih dodataka BROJ TEL : +387 62 051 510
- Danguba
#675 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
regija i cijena???QRich wrote:Prodajem pelet, drveni bijeli pelet ( bez kore ), pelet je presan od ciste bijele piljevine i nema nikakvih dodataka BROJ TEL : +387 62 051 510