Najbitniji Bosnjak

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Najznacajnija licnost u Bosnjaka?

Alija Izetbegovic
105
25%
Dzemal Bijedic
57
14%
Gazi Husrev Beg
20
5%
Hamdija Pozderac
15
4%
Husein beg Gradascevic
58
14%
Kralj Tvrtko
91
22%
Kulin ban
51
12%
Mehmed Spaho
20
5%

Total votes: 417

Pisistratus

#651 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

Woody wrote:Pa djeco draga:
Gazi Husrev-beg (Ottoman- 'غازى خسرو بیگ' Ghāzī Khuṣrow Beg; Turski: Gazi Hüsrev Bey) (1480–1541), je BOSANSKI beg rođen u Seresu u tadašnjoj Otomanskoj Grčkoj, od oca Trebinjca konvertita u Islam i majke (Seldžučkog porijekla) koja je bila kćerka Sultana Selima I , odnosno unuk Bajazita II, begovao je pod Sultanima Selimom I i Sulejmanom I (veličanstvenim)
Znači BOSANSKI beg, a nikakav Bošnjak, "mješanac", ili (neuzubillah) Grk :lol:

Ali najsmješniji mi je @Pisistratus:
Rođen kao musliman, i veći dio života kao što znate proveo u Bosni. Ne vidim nijedan razlog po čemu on to nije Bošnjak.
Mislim, :lol: :lol: :lol:

joj, ne mogu dalje....

Ali moram pitati: Ako je Gazi-Husrev beg Bošnjak, šta su onda Mehmed-Paša Sokolović i Omer-paša Latas. Joj djeco, kako se vi olako gađate terminom Bošnjak :-)

I odgovor za @uglavnomja:
jesi li to javio njegovoj kcerki? da zna zena sta joj je ocu bilo, da ne zivi vise u zabludi :roll:
Ne nisam, ne znam joj adresu, ali mogli bi ja i ti skupa, nemoj zaboraviti ponijeti Spahin smrtni list i nalaz sa obdukcije (CSI Miami, ako je moguće sa pečatom) :thumbup:
To da budeš Bošnjak trebaš dokazat' liniju čiste bošnjačke krvi od IV stoljeća na ovamo? Čovjek cijeli život u Bosni provede, napravi od sirotinjske kasabe velegrad, govori čistim bosanskim jezikom, i nije Bošnjak? Dobro pazi, govorimo o Bošnjacima u današnjem kontekstu. Biti Bošnjak tada je značilo - biti iz Bosne, nevažno koje vjere.

Mehmed paša - Sokolović i Omer - paša Latas su konvertiti, a ovaj drugi iz Crne Gore. Ni jednom ni drugom otac nije bio plemić iz Trebinja. A ne daj Bože da su obojica cijeli život proveli u Bosni. :-)

P.S Pošto vidim da dobro koristiš wikipediju, da ti kopiram englesku verziju:

Gazi Husrev-beg (Ottoman- 'غازى خسرو بیگ' Ghāzī Khuṣrow Beg; Modern Turkish: Gazi Hüsrev Bey) (1480–1541) was a BOSNIAK beg in the Ottoman Empire during the first half of the 16th century. He was an effective military strategist, and the greatest donor and builder of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.

Vidiš kako naši prevodioci zajebucnu stvar :lol: :lol: A kod nas raja navikla s wikipedije... :thumbup:
BatoS

#652 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by BatoS »

Pisistratus wrote:To da budeš Bošnjak trebaš dokazat' liniju čiste bošnjačke krvi od IV stoljeća na ovamo? Čovjek cijeli život u Bosni provede, napravi od sirotinjske kasabe velegrad, govori čistim bosanskim jezikom, i nije Bošnjak? Dobro pazi, govorimo o Bošnjacima u današnjem kontekstu. Biti Bošnjak tada je značilo - biti iz Bosne, nevažno koje vjere.

Mehmed paša - Sokolović i Omer - paša Latas su konvertiti, a ovaj drugi iz Crne Gore. Ni jednom ni drugom otac nije bio plemić iz Trebinja. A ne daj Bože da su obojica cijeli život proveli u Bosni. :-)

P.S Pošto vidim da dobro koristiš wikipediju, da ti kopiram englesku verziju:

Gazi Husrev-beg (Ottoman- 'غازى خسرو بیگ' Ghāzī Khuṣrow Beg; Modern Turkish: Gazi Hüsrev Bey) (1480–1541) was a BOSNIAK beg in the Ottoman Empire during the first half of the 16th century. He was an effective military strategist, and the greatest donor and builder of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.

Vidiš kako naši prevodioci zajebucnu stvar :lol: :lol: A kod nas raja navikla s wikipedije... :thumbup:
Woddy ti je salonac koji trola na ovo forumu od 2003. godine...nemoj se mnogo zamarat sa njim.

Voli da negira Bosnjake i protura verziju "Srpske Bosne"... samo to sve indirektno radi jer nema hrabrosti da bude iskren, zato se lazno predstavlja i govori iz pozicije Bosnjaka... zanimljiv lik.
fatamorgana

#653 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by fatamorgana »

BatoS
Woddy ti je salonac koji trola na ovo forumu od 2003. godine...nemoj se mnogo zamarat sa njim.

Voli da negira Bosnjake i protura verziju "Srpske Bosne"... samo to sve indirektno radi jer nema hrabrosti da bude iskren, zato se lazno predstavlja i govori iz pozicije Bosnjaka... zanimljiv lik.
A kako ti to BatoS znas kad si se registrovao prije mjesec dana, klon? ;-)
theTruePath

#654 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Mozda je citao njegove postove?
fatamorgana

#655 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by fatamorgana »

theTruePath wrote:Mozda je citao njegove postove?
Jastaradi, ;-)
theTruePath

#656 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

fatamorgana wrote:
theTruePath wrote:Mozda je citao njegove postove?
Jastaradi, ;-)
ja mislim da jeste

hebote citavih 10 godina :D
theTruePath

#657 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Enver Imamović

Enver Imamović, bosanskohercegovački arheolog i historičar, rođen je u Fojnici, 29. oktobra 1940. godine. Gimnaziju je završio 1960. u Sarajevu, studij arheologije završio je 1965. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1974. godine sa tezom Antički kultni i votivni spomenici na području unutarnjeg dijela rimske provincije Dalmacije. Na katedri opće historije starog vijeka Filozofskoga fakulteta u Sarajevu biran je 1968. za asistenta, 1976. za docenta, 1979. za vanrednog i 1986. za redovnog profesora. Boravio je na specijalizaciji iz antičkih studija na Univerzitetu u Rimu, predavao je i kao gostujući profesor na univerzitetima u Kairu, Minyi, New Delhiju, Bombayu i Calcutti. Sudjelovao je u arheološkim ekspedicijama u Tibetu, Nepalu, Indiji, Tajlandu, Andama, Galapagosu i u području Amazona. U ratnim godinama 1992-95. bio je direktor Zemaljskog muzeja, a od 1995. je predsjednik Nacionalnog komiteta Međunarodnog muzejskog vijeća (ICOM) za BiH. Sarađivao je u časopisima Istorijski zapisi (Titograd 1972, 1975, 1978), Jadranski zbornik (1972), Naše starine (1972), Otočki ljetopisi (1973, 1975, 1980), Godišnjak Centra za balkanološka ispitivanja ANUBiH (1974), Prilozi Instituta za istoriju u Sarajevu (1975-76, 1978, 1980, 1990), Godišnjak Društva istoričara Bosne i Hercegovine (1976), Radovi Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1976, 1980), Glasnik Zemaljskog muzeja BiH (1979-80, 1996), Obavijesti Hrvatskoga arheološkog društva (1983), Tribunia (1983), Zbornik Arheološkog društva BiH (1983), Dometi (1984), Acta historico-oeconomica Iugoslaviae (1987), Annales de l’Institut français de Zagreb (1987), Kabes (1998).
Pisistratus

#658 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

theTruePath wrote:Enver Imamović

Enver Imamović, bosanskohercegovački arheolog i historičar, rođen je u Fojnici, 29. oktobra 1940. godine. Gimnaziju je završio 1960. u Sarajevu, studij arheologije završio je 1965. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1974. godine sa tezom Antički kultni i votivni spomenici na području unutarnjeg dijela rimske provincije Dalmacije. Na katedri opće historije starog vijeka Filozofskoga fakulteta u Sarajevu biran je 1968. za asistenta, 1976. za docenta, 1979. za vanrednog i 1986. za redovnog profesora. Boravio je na specijalizaciji iz antičkih studija na Univerzitetu u Rimu, predavao je i kao gostujući profesor na univerzitetima u Kairu, Minyi, New Delhiju, Bombayu i Calcutti. Sudjelovao je u arheološkim ekspedicijama u Tibetu, Nepalu, Indiji, Tajlandu, Andama, Galapagosu i u području Amazona. U ratnim godinama 1992-95. bio je direktor Zemaljskog muzeja, a od 1995. je predsjednik Nacionalnog komiteta Međunarodnog muzejskog vijeća (ICOM) za BiH. Sarađivao je u časopisima Istorijski zapisi (Titograd 1972, 1975, 1978), Jadranski zbornik (1972), Naše starine (1972), Otočki ljetopisi (1973, 1975, 1980), Godišnjak Centra za balkanološka ispitivanja ANUBiH (1974), Prilozi Instituta za istoriju u Sarajevu (1975-76, 1978, 1980, 1990), Godišnjak Društva istoričara Bosne i Hercegovine (1976), Radovi Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1976, 1980), Glasnik Zemaljskog muzeja BiH (1979-80, 1996), Obavijesti Hrvatskoga arheološkog društva (1983), Tribunia (1983), Zbornik Arheološkog društva BiH (1983), Dometi (1984), Acta historico-oeconomica Iugoslaviae (1987), Annales de l’Institut français de Zagreb (1987), Kabes (1998).

I moj voljeni profesor kojeg poštujem zbog svega sve fino usere svojim nebulozama o Bošnjacima i glupostima. A da je nenadmašan predavač, jest. Takvog profesora nema nigdje više u BiH. Lola u 71-oj godini izgleda k'o da ima 35 :lol:
theTruePath

#659 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Fakat nisam ni pomisljao da je toliko star,dragi Allah nam dao da pozivi dugo dugo(kao i Muhamed Filipovic) jer kao sto kazes,nemamo puno takvih

On je historicar prve klas,bar u BIH

ps:sta mu zamjeris u vezi bosnjaka?
Pisistratus

#660 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

theTruePath wrote:Fakat nisam ni pomisljao da je toliko star,dragi Allah nam dao da pozivi dugo dugo(kao i Muhamed Filipovic) jer kao sto kazes,nemamo puno takvih

Postavljao sam na drugom thread-u(o Humi Kosači) odgovor Ante Škegre na nebuloze Envera Imamovića u jednom stručnom radu. Evo ponovo:

http://www.scribd.com/doc/135873096/Ant ... ena-Posena
BatoS

#661 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by BatoS »

Pisistratus wrote:
theTruePath wrote:Fakat nisam ni pomisljao da je toliko star,dragi Allah nam dao da pozivi dugo dugo(kao i Muhamed Filipovic) jer kao sto kazes,nemamo puno takvih

Postavljao sam na drugom thread-u(o Humi Kosači) odgovor Ante Škegre na nebuloze Envera Imamovića u jednom stručnom radu. Evo ponovo:

Koje je to dokaze iznio tvoj hrvatski ekspert Ante u ovom radu? Je li neka genetska istrazivanja on sproveo ili sta... ?

Ako si Bosnjak zbog cega se oslanjas na srpske i hrvatske autore kojima je glavni hobi da negiraju Bosnjake?
Pisistratus

#662 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

BatoS wrote:
Pisistratus wrote:

Koje je to dokaze iznio tvoj hrvatski ekspert Ante u ovom radu? Je li neka genetska istrazivanja on sproveo ili sta... ?

Ako si Bosnjak zbog cega se oslanjas na srpske i hrvatske autore kojima je glavni hobi da negiraju Bosnjake?
Evidentno je, za razliku od tebe i velikog dijela ostalih forumaša, ja sam pročitao radove i jednih i drugih, stoga.. klapna. Kad pročitaš sve, javi se i diskutujemo, ok?

@Thetruepath

Enver Imamović je zaista gigant, i kao čovjek i kao naučnik, međutim miješati nacionalne sprdnje sa historijom pogotovo u njegovim godinama ne može dobra donijeti. Još pogotovo tvrdnje tipa da su Bošnjaci potomci nekakvog Japodskog plemena(Japodi narod koji je btw živio u krajevima koje danas zovemo Krajina i Lika.) Nemam ja ništa protiv Imamovića, naprotiv drag mi je bio i kao profesor i kao stručnjak, ali nema na svijetu čovjeka koji me može ubijediti da kroijene jednog naroda treba tražiti u maglama antike, još pogotovo kad se taj korijen traži u narodu koji niti je imao pisma, niti nam je ostavio kakvih pisanih tragova na osnovu kojih bi se mogla njihova prošlost rekonstruisati.

EDIT.

Ko nije znao, ljiljane je na našu zastavu stavio upravo Enver Imamović, tada kao savjetnik prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. :thumbup:
Pisistratus

#663 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

Obuče bodi majicu, dođe na faks i izgleda bolje od 95% studenata :-D
BatoS

#664 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by BatoS »

Pisistratus wrote:
BatoS wrote:
Citao bih i ja Antu, koji indirektno tvrdi da je Bosna hrvatska zemlja... ali cim stignem do dijela "bosanski muslimani, Odnosno Bosnjaci" zatvaram link.

Bosnjak koji cita ovakve autore se ne razlikuje puno od nekog Jevreja koji cita knjige o historiji Jevreja napisane od strane nacista.
A Bošnjak koji trpa u istu rečenicu Jevreje i naciste i pritom očito ne čita ništa je super cool Bošnjak? :o Za uvredljiv komentar si dobio/la prijavu.
Sta te je to uvrijedilo?
Pisistratus

#665 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

BatoS wrote:
Pisistratus wrote:
BatoS wrote:
Citao bih i ja Antu, koji indirektno tvrdi da je Bosna hrvatska zemlja... ali cim stignem do dijela "bosanski muslimani, Odnosno Bosnjaci" zatvaram link.

Bosnjak koji cita ovakve autore se ne razlikuje puno od nekog Jevreja koji cita knjige o historiji Jevreja napisane od strane nacista.
A Bošnjak koji trpa u istu rečenicu Jevreje i naciste i pritom očito ne čita ništa je super cool Bošnjak? :o Za uvredljiv komentar si dobio/la prijavu.
Sta te je to uvrijedilo?

Mene lično ništa, imbecilna izjava o Jevrejima i nacistima je uvreda svakom zdravom razumu. Hajd' sad pronađi kakvo štivo i obrazuj se malo. Preporučujem ti radove gospodina Imamovića; Antički kultni i votivni spomenici na tlu BiH i drugi rad, Olimpijske igre u Starom vijeku, kad pročitaš prijavi se pa da diskutujemo. Allahimanet.
BatoS

#666 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by BatoS »

Pisistratus wrote:
BatoS wrote:
Pisistratus wrote:A Bošnjak koji trpa u istu rečenicu Jevreje i naciste i pritom očito ne čita ništa je super cool Bošnjak? :o Za uvredljiv komentar si dobio/la prijavu.
Sta te je to uvrijedilo?
Mene lično ništa, imbecilna izjava o Jevrejima i nacistima je uvreda svakom zdravom razumu. Hajd' sad pronađi kakvo štivo i obrazuj se malo. Preporučujem ti radove gospodina Imamovića; Antički kultni i votivni spomenici na tlu BiH i drugi rad, Olimpijske igre u Starom vijeku, kad pročitaš prijavi se pa da diskutujemo. Allahimanet.
Napisao sam da Jevrej koji cita nacisticke autore se ne razlikuje puno od Bosnjaka koji cita ustaske i cetnicke autore... sta je tu nejasno?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#667 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Woody »

Evo i mene moj @BatoS,

Ja direkt' iz salona :lol: Samo sam nazuo opanke, stavio šubaru naglavu, i malo pričvrstio kokardu (da mi ne pa'ne, neuzubillah), pa da ja i ti malo promuhabetimo. Evo me sada u punoj spremi, stavio sam i kamu međ' zube, pa da diskutujemo.

Image

Prepozano si me, jel'de?

Ko te to napada, moj @BatoS, tebe meni niko "ne sme da bije". Pa jebo vas patak, @BatoS je jedini poštovalac moga lika i djela, a vi tako po njemu. Sram vas i stid bilo, uši ću vam iščupati, zovnite mi roditelje pa da organizujemo "roditeljski", da im ja kažem kakva su im djeca.

Mislim, @BatoS, da nisi trebao pominjati ono o Jevrejima i nacistima. Ne, ne.... Aha, znam! Nervira te što Bošnjaci čitaju. Pa još nanamo nekog Antu. Sram ih bilo. Sve ću ih kazati hodžama po njihovim džematima, pa neka ih on nauče šta treba čitati i koga.

Jebo te, moje trolanje je za tebe čist amaterizam. A ja se jadan trudim, evo već 10 godinica... Ali sad, šta je - tu je, moram priznati poraz :lol: Dpšli su mlađi i jači...

PS Je li Enver Imamović balegao "nešta" o Visočkim piramidama u svoje vrijeme? Menščini da jest, a drago bi mi bilo da nije.
harač

#668 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by harač »

nekako je utješno vidjeti da nevjernici zajedno imaju više glasova od dragog vođe
theTruePath

#669 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

harač wrote:nekako je utješno vidjeti da nevjernici zajedno imaju više glasova od dragog vođe
kako bre,kako

Kulin ban i Tvrtko zajedno imaju 23%,a Aljo ima 35% :D
harač

#670 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by harač »

theTruePath wrote:
harač wrote:nekako je utješno vidjeti da nevjernici zajedno imaju više glasova od dragog vođe
kako bre,kako

Kulin ban i Tvrtko zajedno imaju 23%,a Aljo ima 35% :D
33% + ovi bijedići i pozderci su haman produhovljeni tipovi :D
theTruePath

#671 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Jok vala,ova dvojica klasicni cafiri a dzemo i hamdija su samo dzahili(nurija jok,za zivota bio vjernik)

a da u pravu si,greska u matematici :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#672 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by JoseMujica »

idi pitaj Rašu ko je pravi Bošnjak s obzirom da dijelite stavove oko mnogih stvari muslimanske vojske, građanskog rata itd
uglavnomja

#673 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by uglavnomja »

najvise postova je o spahi, covjeku koji je samo svojim znanjen i obrazovanjem dosao u poziciju da se bori za prava muslimana, a nema ga na listi :D

koji nije isplivao na povrsinu kad su bila pogana vremena pa ga struja nosila na celu i eto on kao nesto uradio... :-)
theTruePath

#674 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

uglavnomja wrote:najvise postova je o spahi, covjeku koji je samo svojim znanjen i obrazovanjem dosao u poziciju da se bori za prava muslimana, a nema ga na listi :D

koji nije isplivao na povrsinu kad su bila pogana vremena pa ga struja nosila na celu i eto on kao nesto uradio... :-)
Bio i nije dobio dovoljno glasova,ovo je drugi krug
uglavnomja

#675 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by uglavnomja »

prvi krug trajao pola sata :D :lol: :lol:

zar ti broj postova ljudi koji su se kasnije ukljucili nije bio dovoljan razlog da ga vratis :-)

a fakat ima ljudi kojih se niko ne bi sjetio ni pod razno u tematici najbitniji bosnjak.

uostalom, zar u nekom "izboru" za najbitnijeg bosnjaka pri adilovom bkc nije izabran upravo spaho, prije 15-ak godina. mada je to bio izbor za samo 20. vijek :-)
Post Reply