Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
uglavnomja

#651 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

kuca na moru od cca 1970., bio i brodic do 92., pa nestao :evil: , ali nabavio se novi, nije jahta :D ali plovi
prvi laptop prije 10-ak godina, samo mi na moru trebao, kod kuce pc, na poslu pc. inace posao sa iznadprosjecnom platom do 5. u mjesecu :zzzz:
uvijek se pristojan auto vozio.

i opet odoh, i opet kazem o bosni nit jedne lijepe nemam. materijalno mi nista nije falilo, kuca, garaza, m2 na bacanje. ali ubijanje u pojam, kad nesposobni, a podobni preuzmu kontrolu, i brod tone, a tebe niko ne pita. a znas da ce se krivac izvuci, stoje iza njega stranka i narod, ihahaj, narod :-) stoka sitnog zuba. a ti ces potonuti.
ti rintas kao konj, a neko uzima tvoje zasluge, naplacuje tvoje prekovremene, ide umjesto na tebe na sluzbena putovanja itd.
kad je vaznije kako se zoves i kojem toru pripadas i u kojoj kasti-saffu ti je mjesto, nego sta znas i sta mozes i kakav si covjek ili radnik ili strucnjak :-?
kad je pojam mladim kockasta glava koja vozi auto od 100 milja, a 4 osnovne ima i lanac od kilu zlata i dossier kao tihi don.
i kad takav puca nasred ulice, rani 3-4-5 ljudi, a sudija ga pusti :shock: i tako vise puta.
svaka faca i crnoj hronici je lik otprije poznat policiji.
dzaba sto si pismeniji od sefa 200 puta (kata bar 400), dzaba sto si pismeniji, obrazovaniji i kulturniji od uciteljice svog djeteta, koja je prva generacija na asfaltu, (ovo je posebna prica, vezana za nastavnike, opce obrazovanje, kucno obrazovanje, kulturu ponasanja i stanovanja, a ne na suplju selo-grad).
ja nisam iamia da mogu odhebati rodbinu kojoj treba pomoci, niti se izolirati od sirotinja, niti poslati djecu u privatnu skolu za strance, niti mogu biti bez duse i sve to posmatrati kao predstavu da neko meni uzme pare :cry:
jer nije predstava, ali to njemu ne ide u glavu. valjda moze svako na crno raditi, za sitnu lovu, a aako se razboli, ili ne do bog, ostari, doktori, penzije - malo morgen. zna se da mu iamia nece pomoci.
bosan

#652 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by bosan »

KatarinaKosaca wrote:
bosan wrote: Ovo ti je bilo suvisno. Jer vec smo konstatovali da su nepismeni otisli :D
Gledajući tebe, jako tačno :roll:
Valjda gledajuci nas .Jer dosad si nas trpala sve u isti kos. :-) :D
Citajuci tebe i dalje se pitam na cemu si . :run:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#653 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

bosan wrote:Citajuci tebe i dalje se pitam na cemu si . :run:
Napisao si to već jednom, ne moraš ponavljat :roll:

@uglavnomja... bajke su na pdf " Umjetnost i kulutra" treća gore desno :wink:
iamia

#654 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

A ti ces mu pomoci svojim kukanjem iz dijaspore??
FYI,
Ljudi koji rade na crno u BiH imaju istu zdrastvenu zastitu kao oni koji rade sa papirima.
Samo nek se prijavljen na birou
KatarinaKosaca

#655 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

iamia wrote:Ljudi koji rade na crno u BiH imaju istu zdrastvenu zastitu kao oni koji rade sa papirima.
Sad će ti reći šta im vrijedi kad lječnici ne valjaju, a onda će ljetos svi nahrliti zubaru ovdje :D
Micaha

#656 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by Micaha »

KatarinaKosaca wrote:

Glavno je da su kompleksi na ovom podforumu :D
KatarinaKosaca

#657 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

Micaha wrote:Glavno je da su kompleksi na ovom podforumu :D
Jako evidentno.. samo treba znati čitat :D
uglavnomja

#658 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

KatarinaKosaca wrote:

zajedno sa bajkama o muzu spanjolcu koji ima otplacenu kucu u madridu :lol: :lol:

moj pradjed je bio visokobrazovan, pa djed, pa otac, pa sva djeca, zar je bio problem imati kucu na moru :-) brodic i ostalo, zimovanja na jahorini i slicno. masa ljudi je to imala. ko je izgradio makarsku rivijeru? marsovci? ili oni iz bajki sa tog pdf :lol: :lol:
KatarinaKosaca

#659 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

ajedno sa bajkama o muzu spanjolcu koji ima otplacenu kucu u madridu
Čekaj, ako je bosanska dijaspora stara najviše 20 godina, uspjela, po vama otplatiti kuće vani, zašto je to nemoguće za nekog u njegovo zemlji :D :D :D

fakat su bajke na drugom mjestu, a sad odoh... da džabalebarim :D
bosan

#660 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by bosan »

Nemoj nam sad reci da Juanito nije jos otplatio ? :shock:
uglavnomja

#661 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

KatarinaKosaca wrote:
ajedno sa bajkama o muzu spanjolcu koji ima otplacenu kucu u madridu
Čekaj, ako je bosanska dijaspora stara najviše 20 godina, uspjela, po vama otplatiti kuće vani, zašto je to nemoguće za nekog u njegovo zemlji :D :D :D

fakat su bajke na drugom mjestu, a sad odoh... da džabalebarim :D

a kakve veze ima ovaj post sa mojim postom :-)
iamia

#662 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

uglavnomja wrote:
KatarinaKosaca wrote:

zajedno sa bajkama o muzu spanjolcu koji ima otplacenu kucu u madridu :lol: :lol:

moj pradjed je bio visokobrazovan, pa djed, pa otac, pa sva djeca, zar je bio problem imati kucu na moru :-) brodic i ostalo, zimovanja na jahorini i slicno. masa ljudi je to imala. ko je izgradio makarsku rivijeru? marsovci? ili oni iz bajki sa tog pdf :lol: :lol:
reci ti meni koliko su firmi tvoji pradjedi osnovali ?
sta su ostvarili svojim rukama ? da li su zaposlili nekoga ?
biti skolovan u komunizmu znaci isto kao i danas, uvaliti se u drzavnu firmu i hladiti jaja do penzije (i onda se cuditi kako je moguce da im penzije nisu iste velicine kao u njemackoj!!> :-) )
uglavnomja

#663 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

sama kata ima ekskuzivno pravo na bajke :D

svi smo mi misevi, jeli travu dok nije dosla kata sa muzem spanjolcem da nas nauci da se u travu doda malo ulja i sirceta :lol:
uglavnomja

#664 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

o aiamia-i mogu komentirati, sa njim - ne :run:
iamia

#665 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

doci ovdje i hvaliti se o svojoj dijaspori je prosto receno - nekulturno.
ja se kod kuce osjecam u zuerichu i berlinu,, bostonu i new yorku.. ali me nikad nisi vidio da hvalim te sredine.
naime,, ja poredim jedno sa drugim, u nadi da nesto pokazem u zemlji gdje sam se rodio.

ali ti, i slicni tebi, dodjete na ovakve stranice samo da maltretirate ljude koji zive ovdje.
i jos ako ti ljudi se usude reci da im je dobro u BiH !?? ,, e to je blasfemija. to se ne smije!
odmah.. dezurni kasapi sa oronulom facom i grbacom punom negativnosti okome se na tu osobu.
zalosno.
to samo govori o vasoj nesposobnosti da se uklopite u novoj sredini u kojoj se sad nalazite.
pa dodjete ovdje da lijecite svoje komplekse.
bezzeze

#666 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by bezzeze »

iamia wrote:doci ovdje i hvaliti se o svojoj dijaspori je prosto receno - nekulturno.
ja se kod kuce osjecam u zuerichu i berlinu,, bostonu i new yorku.. ali me nikad nisi vidio da hvalim te sredine.
naime,, ja poredim jedno sa drugim, u nadi da nesto pokazem u zemlji gdje sam se rodio.

ali ti, i slicni tebi, dodjete na ovakve stranice samo da maltretirate ljude koji zive ovdje.
i jos ako ti ljudi se usude reci da im je dobro u BiH !?? ,, e to je blasfemija. to se ne smije!
odmah.. dezurni kasapi sa oronulom facom i grbacom punom negativnosti okome se na tu osobu.
zalosno.
to samo govori o vasoj nesposobnosti da se uklopite u novoj sredini u kojoj se sad nalazite.
pa dodjete ovdje da lijecite svoje komplekse.
Odgovori li ti meni na ona pitanja vezana za NH???. Do kada cu cekati?
Nemoj mi tog javasluka, kojeg ni sam ne podnosis. Ne moze se tako u svijet :) .
Usput, sta je bilo sa onim kawasakijem kojeg si onako nonsalantno spomenuo ?.
damskot

#667 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by damskot »

Zviz wrote:Za one koji nikad nista nisu radili u Jugi, za one sa brda, za one koji su prvi put vidili wc solju u izbjeglickom centru, za takve je zivot na socijali ili penzionski, a pretezno po Skandinaviji, za njih je zivot 300% bolji i nego u BiH.

Za one koji su imali visoku skolu u Jugoslaviji, za one koji su imali svoju kucu, stan pa mozda i jos jednu kucu, za one koji su radili posao sto vole a danas rade nesto ali ne ono sto vole, za njih je manje vise zivot ni dobar ni lost. Postali su obicni mediokritet. Niti su na nivou sa domacinom, niti imaju ono sto su imali, niti nije da nemaju nista. Suma sumare niti mirise niti smrde.

Bezveze supljirate covjek vam je sve fino u detalje objasnio i tako je 100%

Citam neki dizu ruke od bosne , nemoj te to raditi . Zar nevidite da su nesposobni , 20 godina bilo sta dobro uraditi i napredovati . Jos ako i vi iz dijespore dignete ruke odosmo u pm ..
insomnia78

#668 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by insomnia78 »

iamia wrote:A ti ces mu pomoci svojim kukanjem iz dijaspore??
FYI,
Ljudi koji rade na crno u BiH imaju istu zdrastvenu zastitu kao oni koji rade sa papirima.
Osim ako ti gazda kaze da "placa" doprinose a ti tek kad ostanes bez posla odes s knjizicom na biro i onda vidis da cjelo vrijeme nije uplaceno nista i da si izgubio zdravstveno jer si bio odjavljen s biroa

s' moje sokocalo
KatarinaKosaca

#669 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote:sama kata ima ekskuzivno pravo na bajke :D

svi smo mi misevi, jeli travu dok nije dosla kata sa muzem spanjolcem da nas nauci da se u travu doda malo ulja i sirceta :lol:

Ma, ne, ti si bogataš kako reče... diviš se sam sebi jer imaš laptop. I pojam života vani je imati laptop i mobitel. A tek što su ti argumenti u diskusiji :roll: . E, tu si nenadmašan.
Nego, ne zname su nam sad one lingvističke prznice što im se, moja ti, sva koža naježi kad čuju kako ljudi "dole" loše govore. Skupljaju humaniratnu? Hajdmo, Bosanci iz BIH, dajemo vam moralnu podršku, skupite sebi :lol: :lol: , pa ćemo mi okačiti koju medalju oko vrata

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Fakat ću jednom mladom psihologu predložiti istraživanje.
KatarinaKosaca

#670 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

insomnia78 wrote:Osim ako ti gazda kaze da "placa" doprinose a ti tek kad ostanes bez posla odes s knjizicom na biro i onda vidis da cjelo vrijeme nije uplaceno nista i da si izgubio zdravstveno jer si bio odjavljen s biroa

s' moje sokocalo
Ovo se meni desilo u EU :D ali hajd, kako je tamo sve idealno.. lažem ja. Nego, ovdje tužiš... sve sudske presude budu u korist radnika. Mada tete na birou su :-) :-) :-) , helem je čovjeku muka što je bez posla kad je bez posla, helem ga tamo čekaju nepismene krave bukvalno , da ne uvrijedim životinje.
Meni je jedna sa zaljepljenim noktima nešto tipkala, pa sam čekala, pa mi nije dala ući, onda sam napravila frku, pa je onda meni održala lekciju kako ne razumije kako se "osoba sa toliko škole buni" :-) :-) :-)

E, te i takve stvari na zapadu jesu neusporedivno bolje.. To su stvari gdje jeste mjesto kritici.
insomnia78

#671 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by insomnia78 »

KatarinaKosaca wrote:
insomnia78 wrote:Osim ako ti gazda kaze da "placa" doprinose a ti tek kad ostanes bez posla odes s knjizicom na biro i onda vidis da cjelo vrijeme nije uplaceno nista i da si izgubio zdravstveno jer si bio odjavljen s biroa

s' moje sokocalo
Ovo se meni desilo u EU :D ali hajd, kako je tamo sve idealno.. lažem ja. Nego, ovdje tužiš... sve sudske presude budu u korist radnika. Mada tete na birou su :-) :-) :-) , helem je čovjeku muka što je bez posla kad je bez posla, helem ga tamo čekaju nepismene krave bukvalno , da ne uvrijedim životinje.
Meni je jedna sa zaljepljenim noktima nešto tipkala, pa sam čekala, pa mi nije dala ući, onda sam napravila frku, pa je onda meni održala lekciju kako ne razumije kako se "osoba sa toliko škole buni" :-) :-) :-)

E, te i takve stvari na zapadu jesu neusporedivno bolje.. To su stvari gdje jeste mjesto kritici.
Tuzili smo, nas 15, od 2009-e se vuce slucaj
I da dobijemo od cega i koga naplatiti, lik nema za kifli a kamoli sta drugo

s' moje sokocalo
iamia

#672 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by iamia »

insomnia78 wrote:
iamia wrote:A ti ces mu pomoci svojim kukanjem iz dijaspore??
FYI,
Osim ako ti gazda kaze da "placa" doprinose a ti tek kad ostanes bez posla odes s knjizicom na biro i onda vidis da cjelo vrijeme nije uplaceno nista i da si izgubio zdravstveno jer si bio odjavljen s biroa

s' moje sokocalo
lako je to provjeriti.
odes jedanput doktoru.
i ako ti u bolnici kazu da nisi prijavljen, onda se vratis i 'zapadnjackom metodom' uhvatis sefa za vrat i slomis mu par kostiju.
kulturno.

barem ovdje neces dobiti 10 god zatvora zbog toga kao na zapadu.
uglavnomja

#673 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

KatarinaKosaca wrote:
iamia wrote:pa ne radimo svi sa krampom u ruci.

ima nas koji radimo na laptopu i telefonu.
Nemoj, laptop je pojam standarda i rezerviran samo za dijasporu :D
Kontam nešto, da već uvodim meterijalne kriterijume uspjeha, krenula bih od kuće na moru, jahte, a ne laptopa i mobitela :lol: :lol:
KatarinaKosaca wrote:
Ma, ne, ti si bogataš kako reče... diviš se sam sebi jer imaš laptop. I pojam života vani je imati laptop i mobitel. A tek što su ti argumenti u diskusiji :roll: . E, tu si nenadmašan.
Nego, ne zname su nam sad one lingvističke prznice što im se, moja ti, sva koža naježi kad čuju kako ljudi "dole" loše govore. Skupljaju humaniratnu? Hajdmo, Bosanci iz BIH, dajemo vam moralnu podršku, skupite sebi :lol: :lol: , pa ćemo mi okačiti koju medalju oko vrata

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Fakat ću jednom mladom psihologu predložiti istraživanje.
da pocne od tebe :lol:

pismena si, ali pises stvari koje veze s temom nemaju, citas, ali se ne fokusiras, procitas jednu rijec i ode prica na tvoj mlin. generalno, tvoj ego je veci od foruma, sta od foruma, od univerzuma :D

(pisem o svom zivotu u yugi, o normalnoj porodici sa 2 vss koja je imala vikendicu ili na moru ili na planini i koja si je sve to sto ti zoves bajkom mogla priustiti. :cry: - ovo opet necete procitati :zzzz: )
KatarinaKosaca

#674 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by KatarinaKosaca »

uglavnomja wrote: moj pradjed je bio visokobrazovan, pa djed, pa otac, pa
Šteta što, evidentno, stade tradicija tu :D
uglavnomja

#675 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !

Post by uglavnomja »

evidentno :oops:

izgledala si osoba na mnogo visem nivou, ali ocito tu pamet trosis na samopromociju, hranjenje ega, egocentrizam, dokazivanje da si najpametnija i slicno, sto u konacnici dovodi do trolanja. i pisanja besmislica,

izvoli, vrijedjaj, jako si duhovita :roll:

ali to je tvoja uloga, intelektualna nadmoc po svaku cijenu, nije vazna ni tema ni istina, samo da tvoja bude zadnja.

pa eto, tvoja zadnja, ja popustam, s tobom gubiti vrijeme je besmisleno.
Locked