Protesti u Turskoj

Post Reply
baxul

#651 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by baxul »

Challenger__ wrote:
- lijepo sam napisao da svoje spoznaje crpim iz skoro dvogodišnjeg praćenja pulsa turske javnosti a u odnosu na "Syria issue";
ako ćeš nastupat sa stanovišta "ja to pratim više od vas ostalih i prilično sam upućen u issue" onda nemaš potrebu biti toliko pristrasan. jucer se buniš kad neko poredi assada i erdogana a par postova prije se nisi bunio kad je poređen sa miloševićem i pinočetom jer je forumaš koji ga je poredio vukao vodu na tvoj mlin.

i jah
socijalizam ili ataturkština (trumanova doktrina)?
demokratski izabrana vlast ili skidanje vlasti protestima?

evo mogu i ja stavit ovaj video i tvrdit da je dokaz nečemu
Last edited by baxul on 02/06/2013 16:38, edited 1 time in total.
Challenger__

#652 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

cyprus wrote:
Ejs, baš Jugoslaviju u poređenje? :-) :-)

Upravo. Od svog izlaska na svjetsku političku scenu do danas, Turska (halifat ili kemalistička redaktura) je bila složena država. Sa svim prednostima ali i velikim rizicima koji iz toga proizilaze.
Klavikula

#653 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Klavikula »

"Još uvijek ima vremena da Erdogan zaustavi nasilje, u suprotnome neka pobjegne u Dohu, tamo bi ga mogli primiti", rekao je Zoubi.
prc, prc :lol: :lol: :lol: :lol:

ima boga pa da je ko sibica. vratice se zlocincu Erdoganu sve sto je uradio narodu Sirije.
AleksoMKD

#654 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by AleksoMKD »

славянин wrote: Koliko sam ja primjetio otprilike 30% su crveni 40% zeleni a ostali su ni tam ni vam..... Sto kazes steta bi bilo da pokusaju sa izvodjenjima na pravi put - gdje bi onda na ljetovanje 8)
Bas tako.
Uvek sam se dobro provodio u Turskoj, bez razlike dali na moru ili u Istanbulu (OK ima more ali ne idem tamo zato) cak i kada sam sluzbeno isao tamo i ljudi su srdacni sa strancima.

Jedan od mojih Turskih prijatelja se ozenio sa devojkom koju je upoznao na fakultetu. Kad idu kod njezinih zna se, ne piju, primerni vjernici, bili su nevini dok se nisu uzeli i slicne male lazi kako ne bi uznemirili konzervativniji deo rodbine. Devojka je iz nekog malog mesta na istoku i ona mi kaze da je tamo vreme stalo. Da, promenile su se nek stvari u zadnjih 70ak godina ali je zapad i primorje svetlosnim godinama ispred. Cak ima i netrpeljivosti oko "bludnih" modernih navika mladih u zapadnim delovima.

@ Challenger_ najbolje bi ima bilo da teraju ekonomski rast i da se ne mesaju u strane konflikte i pre svega da ne pokusavaju da jedni drugima nametnu neke "vrednosti" a tu mislim na obje strane. Ko hoce da bude konzervativan neka ga, a ko hoce da bude liberalan neka i njega.

Ne pij ako ne zelis, ali ne trubi onima koji piju.
Setaj u kupacima ali ne trubi onima koji to ne zele.
kojeime

#655 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by kojeime »

jastuk1 wrote:Turska je počela da napreduje kako se počela odvajati od smrdljive politike ataturka koja je proizvodila samo gnoj i bolest.
Da nije bilo Ataturka, Turska bi danas vjerovatno bila vise kao Jemen, Sudan ili slicne zemlje nego sto je ovakva kakva jeste. Jeste Ataturk sekularizaciju i modernizaciju uradio na brutalan nacin i koristeci zlocine. Druga opcija je bila da krene putem Saudijske Arabije, gdje su drzavne vodje kada su pokusale krenuti u modernizaciju naisli na protivljenje mula i ostalih religioznih konzervativaca i odlucili da modernizaciju zaustave. Ataturk je naisavsi na slican problem pobio protivnike modernizacije. Jeste bilo brutalno, ali je postavilo temelje danasnjeoj Turskoj. Koliko god da ima problema, danasnja Turska je ipak bolja zemlja za zivot od Jemena ili Afganistana. Pa i Saudijskle Arabije ako se ne gleda samo po bogatstvu vec po stepenu ljudskih prava. Jeste da Turska po tom pitanju nije kao EU ili SAD, ali je ipak bolje nego u spomenutim zemljama.
AleksoMKD

#656 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by AleksoMKD »

Da nije bilo Ataturka ne bi bilo Turske.

Deo bi bio Grcka (sa sve tradicionalnim Grckim postovanjem ne-Grka) a ostatak bi bio podeljen od kolonijalnih sila i sve te "drzavice" bi dobile nezavisnost eventualno i bile na nivou Jemena i Sudana kao sto kaze kolega kojeime.
mrAdil

#657 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by mrAdil »

AleksoMKD wrote:Da nije bilo Ataturka ne bi bilo Turske.

Deo bi bio Grcka (sa sve tradicionalnim Grckim postovanjem ne-Grka) a ostatak bi bio podeljen od kolonijalnih sila i sve te "drzavice" bi dobile nezavisnost eventualno i bile na nivou Jemena i Sudana kao sto kaze kolega kojeime.
Hajde objasni to Bosnjacima koji su se krvavo borili protiv iste te Osmanske turske za kojom im srce pati.
Klavikula

#658 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Klavikula »

Istanbul: vojska na strani demonstranata - vojnici dijelili gas-maske prosvjednicima, odbili primiti ozlijeđene policajce u vojnu bolnicu
vojska je Erdoganu najveci problem, ne demonstranti.

ako Erdogan napravi glupost i organizuje kontraskup mislim da cemo svjedociti gradjanskom ratu.
jastuk1

#659 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by jastuk1 »

Idolopoklonici (kemal-kreten-etine) stalno trube da ova Erdoganova stranka nešto nameće - njihov najveći problem je što ta stranka ne nameće ništa što već ne postoji u zapadnim demokratijama. Kada je riječ o točenju toksičnih pišaka ili prihvaćenom ponašanju na javnom mjestu, Erdoganova stranka uvodi samo ono što već postoji u zapadnim demokratijama.

Idolopoklonici svojim zagriženim idolopoklonstvom ustvari najviše navode vodu na Erdoganov milin. Njihova razularenost bi možda imala smisla da se kojim slučajem predlažu neka drakonska nametanja. Na njihovu neizmjernu žalost - takvog nametanja nema.

Paradržavnim kartelima koji su decenijama održavali svoju moć korupcijom pod plaštom sekularizma dolazi kraj. I sad bi da se svira neki faul, neko nametanje, samo je problem što takvog faula nema!!!!! Sami su sebe "sahranili."
kojeime

#660 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by kojeime »

mrAdil wrote:
AleksoMKD wrote:Da nije bilo Ataturka ne bi bilo Turske.

Hajde objasni to Bosnjacima koji su se krvavo borili protiv iste te Osmanske turske za kojom im srce pati.
Jos jedna potvrda izreke da gdje pocine Bosna tu prestaje logika. Sulejman velicanstveni ce na kraju ispasti veci junak u Bosnjaka od Huseina kapetana Gradascevica :)
madner

#661 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by madner »

Ovi fakat polude svako malo.

Bice opet, ajme Kenane ne to ajme.
Opetja033

#662 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote:
Istanbul: vojska na strani demonstranata - vojnici dijelili gas-maske prosvjednicima, odbili primiti ozlijeđene policajce u vojnu bolnicu

ako Erdogan napravi glupost i organizuje kontraskup mislim da cemo svjedociti gradjanskom ratu.
Erdogan hoce napraviti kontraskup jer ima podrsku naroda. Kao sto je rekao: "ako oni sakupe 100 000, mi cemo milion". Demokratski izabran vodja drzave koji svom narodu polaze racuna putem demokratskih i slobodnih izbora. Ova grupa agresivna grupa narkomana, klosara, lezihljebovica, anarhista, komunjara i radikalnih ateista nece nista promjeniti u Turskoj. Cuj gradjanski rat. :lol:
Opetja033

#663 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Opetja033 »

Assad i Ghadaffi su radi manjih stvari slali jebenu avijaciju na demonstrante. Da je u pitanju Sirija ili pukovnikova Libije sada bi svjedocili o stotina mrtvih i hiljadama ranjenih:

http://balkans.aljazeera.net/foto-galer ... h-protesta

I onda ovi idolopoklonici totalitarnih rezima i ideologija imaju obraza da bilo sta spocitavaju Erdoganu.
Klavikula

#664 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote:
Klavikula wrote:

Erdogan hoce napraviti kontraskup jer ima podrsku naroda. Kao sto je rekao: "ako oni sakupe 100 000, mi cemo milion". Demokratski izabran vodja drzave koji svom narodu polaze racuna putem demokratskih i slobodnih izbora. Ova grupa agresivna grupa narkomana, klosara, lezihljebovica, anarhista, komunjara i radikalnih ateista nece nista promjeniti u Turskoj. Cuj gradjanski rat. :lol:
mozda me nisi dobro skonto, a mozda ne zelis.

helem. nije stvar u demonstrantima. stvar je u vojsci. ako oni stanu iza ovih, a iz Erdogana stoji takodjer masa ljudi i policija sve bi moglo otici u pm.

pa svjedoci smo da su puno manji placeni skupovi proizveli rat u Siriji.
occupylove

#665 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by occupylove »

Opetja033 wrote:
Klavikula wrote:

:kiss:
:D

dobro raspolozenje na globalnome frontu slobode , dzaba vam trud "junaci "
jeste ! informacije nepotvrdjene govore da je Armija ( bar jedan dio ) na strani naroda trenutno , zato su Erdoganovi psi malo zastali trenutno sa ubijanjem

jos jedan link sa informacijama , od anona pa do Wikileaksa , i dalje
podrzavamo Turski narod , i cyber front

update link na vise jezika za Tursku !;
http://de.indymedia.org/2013/06/345564.shtml
kamen spoticanja

#666 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by kamen spoticanja »

Vojska se u ovo neće petljat...taj vakat je prosao
Opetja033

#667 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Opetja033 »

kamen spoticanja wrote:Vojska se u ovo neće petljat...taj vakat je prosao
Erdogan je tu izvrsio cistku mada je ostalo kemalistickih fosila. Samim tim bilo kakav uplit vojske u ovo bi Erdoganu dosao kao narucen za konacni obracun sa ostacima "duboke drzave".
Co0l

#668 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Co0l »

Iza koga da stane vojska,gdje su to ti 'ovi'?Malo kisice ih rastjeralo a htjeli bi da obaraju vladu :-)
Ni hipsteri vise nisu sto su nekad bili :D

Jel se ovako bori za demokratiju:

Image

Kome smeta evropska Turska? :lol:
Klavikula

#669 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Klavikula »

ne budi ubjedjen.

situacija sa vojskom je nesto kompleksnija od "oficire i generale u zatvor."
Irm@

#670 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Irm@ »

Image
Co0l

#671 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Co0l »

Irm@ wrote:Image
Pa lik im je odmah rekao da je spreman da razgovara sa predstavnicima demonstranata.Al jbg,demonstranti nemaju predstavnika a ionako nisu dosli da razgovaraju nego da divljaju.
Klavikula

#672 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Klavikula »

Co0l wrote:Iza koga da stane vojska,gdje su to ti 'ovi'?Malo kisice ih rastjeralo a htjeli bi da obaraju vladu :-)
gledam na RT-u uzvio iz Istanbula i ne bih rekao da su se razisli. naprotiv od jutra pristizu.
kamen spoticanja

#673 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by kamen spoticanja »

Klavikula wrote:
ne budi ubjedjen.

situacija sa vojskom je nesto kompleksnija od "oficire i generale u zatvor."
Ma nema sanse...vojska je gotova prica
Challenger__

#674 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Challenger__ »

Klavikula wrote:
Co0l wrote:Iza koga da stane vojska,gdje su to ti 'ovi'?Malo kisice ih rastjeralo a htjeli bi da obaraju vladu :-)
gledam na RT-u uzvio iz Istanbula i ne bih rekao da su se razisli. naprotiv od jutra pristizu.

aaaaaaaaaaaaaa, ruskaja pravdaja, ruskaja pravdaja, ne pika se, aaaaaaaaaaaaaaa

:-D
Irm@

#675 Re: Politicki teror u Turskoj i slucaj "Yorum"

Post by Irm@ »

On top of all that, the government control over its people’s personal lives has become unbearable as of late. The state, under its conservative agenda passed many laws and regulations concerning abortion, cesarean birth, sale and use of alcohol and even the color of lipstick worn by the airline stewardesses.

People who are marching to the center of Istanbul are demanding their right to live freely and receive justice, protection and respect from the State. They demand to be involved in the decision-making processes about the city they live in.
http://defnesumanblogs.com/2013/06/01/w ... -istanbul/
Post Reply