TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
-
s@mson
#651 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Sony, android ni za zivu glavu..
Steka, pa haman nikako ne ide...
Prvi macici se ...
Kupio, jer hocu smart ali obicni HD, kao ne treba mi 4k i ti fazoni i hajd reko da vidim kako android i kupim sonija, KDL50W800C i od samog ukljucivaanja osjetio sam da nece biti hemije medju nama..
Uspio sam se prijaviti na google akaunt i na kucni wifi ali sve ostalo nula bodova...
Kvalitet slike ni blizu mojoj staroj plazmi marke Panasonic, stare 5,5 godina...
Aplikacije nikakve, ogranicene do bola a samo skidanje aplikacija takodje ograniceno jer soni ne da da se svasta instalira na tv..
Komunikacija sa bezicnom tastaturom i misem je bila takva da sam psovao kao kocijas po kuci cijelu noc...
Odziv putem Miracasta je kasnio nekih 3 minute u prosjeku uz naravno redovno zaledjivanje slike...
Samo da napomenem da je wifi onaj najbrzi u Bosni za privatna lica, telemahov paket trio grande famili...
Jedva sam docekao da svane jutro, zovnem fino momka koji radi u doticnoj prodavnici i ispricam mu sve to..
Kaze on meni "Fino sam ti nudio LG", kao sto i jest, i hajd ponesi TV u prodavnicu, LG pod ruku i kuci...
Ostalo je uzivancija...
Jest da sam na kraju uzeo UHDTV ali izgleda da tako to ide, osiromasuju starije modele televizora da bi raja kupovala najnoviju tehnologiju..
Nadam se da ce ovo moje iskustvo pomoci makar nekome prilikom odluke o kupovini..
Steka, pa haman nikako ne ide...
Prvi macici se ...
Kupio, jer hocu smart ali obicni HD, kao ne treba mi 4k i ti fazoni i hajd reko da vidim kako android i kupim sonija, KDL50W800C i od samog ukljucivaanja osjetio sam da nece biti hemije medju nama..
Uspio sam se prijaviti na google akaunt i na kucni wifi ali sve ostalo nula bodova...
Kvalitet slike ni blizu mojoj staroj plazmi marke Panasonic, stare 5,5 godina...
Aplikacije nikakve, ogranicene do bola a samo skidanje aplikacija takodje ograniceno jer soni ne da da se svasta instalira na tv..
Komunikacija sa bezicnom tastaturom i misem je bila takva da sam psovao kao kocijas po kuci cijelu noc...
Odziv putem Miracasta je kasnio nekih 3 minute u prosjeku uz naravno redovno zaledjivanje slike...
Samo da napomenem da je wifi onaj najbrzi u Bosni za privatna lica, telemahov paket trio grande famili...
Jedva sam docekao da svane jutro, zovnem fino momka koji radi u doticnoj prodavnici i ispricam mu sve to..
Kaze on meni "Fino sam ti nudio LG", kao sto i jest, i hajd ponesi TV u prodavnicu, LG pod ruku i kuci...
Ostalo je uzivancija...
Jest da sam na kraju uzeo UHDTV ali izgleda da tako to ide, osiromasuju starije modele televizora da bi raja kupovala najnoviju tehnologiju..
Nadam se da ce ovo moje iskustvo pomoci makar nekome prilikom odluke o kupovini..
- erotica
#652 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ja sam uzeo Philips android 5500 i radi bez ikakvog stekanja i kočenja. Nabacio Kodi na njega i radi perfektno i Genesis i Sportsdevil, titlovi sve, a sad sam aktivirao i Iptv na kodiju platio za listu kanala na piku i ima bukvalno sve od svih arena i sk u hd-u, sky sport, btsport, bein, hbo, foxovi, exyu kanali. Stvarno android tv i dobar net i ne treba ni kablovska nit ista. Tako da ko se imalo razumije preporučujem android televizore, makar Philips posto kolega iznad reče da sony nije baš nesto
- Roccohljup
#653 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
jah.....i kako rde subtitlovi na ovim samsunzima?Roccohljup wrote:Ovaj samsung (48'') izgleda pravo fino. Jel bolji on od sličnih od sony, LG, panasonica, itd.....mislim u tom rangu cijene od nekih 1300-1400KM?nedims wrote:Samsunga model H6400 , to je proslogodisnji model sa vrlo dobrim smartom (nije android)...jedan od boljih.uncas wrote:valja li ovo sta:
SAMSUNG LED TV 50H6400 3D, FullHD, Smart TV, Wi-Fi, 400Hz
Koja je 55ica (3d, smart) best buy??
Od Sony-ja ti mogu preporuciti seriju W7 i W8 od ove godine sa android platformom, koja se pokazala veoma dobro...
- zomri
#654 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
ti su se modeli jako dobro pokazali, nećeš pogriješiti koji god da uzmeš.
radi na njima sve što treba da radi, pa i titlovi, naša slova i to.
radi na njima sve što treba da radi, pa i titlovi, naša slova i to.
- fidoremilienko
#655 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ime filma i ime subtitla mora biti potpuno isto. S tim da subtitle ima jos extenziju ".srt"Roccohljup wrote:
jah.....i kako rde subtitlovi na ovim samsunzima?
- Roccohljup
#656 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Hvala, to znam većfidoremilienko wrote:Ime filma i ime subtitla mora biti potpuno isto. S tim da subtitle ima jos extenziju ".srt"Roccohljup wrote:
jah.....i kako rde subtitlovi na ovim samsunzima?
-
elmadrigal
#657 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Fino ste vi to opisali, ali nisam bas siguran da se to stvarno desilo, jer ja imam Philips 40PFT6510/12 i KDL-55W805, i oba televizora imaju Android OS, i rade savrseno. Sto se tice ogranicenja aplikacija, to je svakako tako kod svih proizvodjaca, kod LG-a je cak i vece ogranicenje, jer ne mozete skoro pa nista instalirati. Jedino sto je prednost vase zamjene je UHD rezolucija, koja je svakako bolja od Full HD-a.
-
nedims
#658 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Mislim da nema smisla da pisemo o rezolucijama koje nismo isprobali i koristili...U jednom od gore napisanih postova i ja sam se slozio da bi bilo dobro kupiti OLED TV...sto sada, poslije guglanja ...nikada ne bi preporucio. Rano je za to a i cijene su previsoke.elmadrigal wrote:Fino ste vi to opisali, ali nisam bas siguran da se to stvarno desilo, jer ja imam Philips 40PFT6510/12 i KDL-55W805, i oba televizora imaju Android OS, i rade savrseno. Sto se tice ogranicenja aplikacija, to je svakako tako kod svih proizvodjaca, kod LG-a je cak i vece ogranicenje, jer ne mozete skoro pa nista instalirati. Jedino sto je prednost vase zamjene je UHD rezolucija, koja je svakako bolja od Full HD-a.
Ljudi zaboravljaju da:
SD .... emitira u rezoluciji 720×576 piksela,
HD s 1388×768 piksela,
Full HD ima 1920×1080 piksela i
Ultra HD od 3840×2160 piksela odnosno 4K.
Ultra HD ili UHD je napravljen tako da tu Full HD rezoluciju (1920×1080) zapravo podijeli na četiri dijela. Kad se rezolucija od 1920×1080 piksela podijeli na četiri dijela na ekranu, dobije se 4K odnosno rezolucija s četiri puta više piksela, tačnije 3840×2160 piksela. Na taj način slika ili video snimljeni UHD kamerom na našem zaslonu prikazuju sadržaj s dvostruko više detalja, toliko detaljno da možete vidjeti i lice igrača na nogometnom igralištu. Nastavak na donjem linku...
Izvor: http://izona.geek.hr/sto-je-ultra-hd-tr ... z3tdQLpPvb
- zomri
#659 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Benefite UHD odnosno 4K na normalnim udaljenostima gledanja vidimo tek na dijagonalama od 65'' i višim. Da ne govorim da trenutno nema ovih sadržaja u ponudi osim par youtube klipova.
Full HD odnosno 2K rezolucija je sasvim dovoljna za 99% korisnika kod nas još najmanje 8-9 godina, a tada će svakako biti vrijeme za kupovinu novog TV-a.
OLEDi jesu trenutno preskupi, ali kako cijene padaju godišnje za 50% očekivati je od sljedeće godine i prve modele u cjenovnom razredu za obične smrtnike. Govorim o 2500KM i manje. Trenutno je najjeftiniji OLED kod nas 4000KM.
Full HD odnosno 2K rezolucija je sasvim dovoljna za 99% korisnika kod nas još najmanje 8-9 godina, a tada će svakako biti vrijeme za kupovinu novog TV-a.
OLEDi jesu trenutno preskupi, ali kako cijene padaju godišnje za 50% očekivati je od sljedeće godine i prve modele u cjenovnom razredu za obične smrtnike. Govorim o 2500KM i manje. Trenutno je najjeftiniji OLED kod nas 4000KM.
- zomri
#660 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
ps. I ovih 4000KM su smiješna cijena za ono što nude u odnosu na konkurenciju.
-
channel10
#661 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Mnogi kazu ( ne znam koliko je to sad tacno ) da nam recimo TM ne isporucuje FHD u njihovom HD paketu, tako da nema smisla kupovati jaci tv od full hd-a.
- zomri
#662 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Preko satelita samo ide 720p ili 1080i zbog nedovoljne propusnosti. Budući da kablovske, koliko znam, signal preuzimaju sa satelita to je ono što se dobije kroz kabal.
-
amir79
#663 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
može li se nešto pametno gledati preko dvb s2 na smart tv-u??
-
channel10
#664 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Znaci nemamo ni tri frtalja FHD-azomri wrote:Preko satelita samo ide 720p ili 1080i zbog nedovoljne propusnosti. Budući da kablovske, koliko znam, signal preuzimaju sa satelita to je ono što se dobije kroz kabal.
- zomri
#665 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pa da, još barem 5-6 godina smo mirni sa 2K (Full HD).
-
elmadrigal
#666 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ja ne znam koliko je forumasa pogledalo nesto na 4K televizoru, ja licno nisam mogao kupiti 4K, zbog cijene jer je 1500 KM skuplji u toj velicini, ali da nema razlike izmedju 4K i Full HD ne bih se slozio. Sad sto mi nemamo "kanale" koji imaju tu rezoluciju ne znaci da nema razlike, postoji ogromna razlika u mom Full HD i 4K. Samo veci broj piksela omogucava jasniju sliku prilikom razvlacenja slike koju salju operateri.
- zomri
#667 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Naravno da ima razlike, niko to ne spori, ali je ona pri standardnoj udaljenosti gledanja (2-4m) vidljiva tek na dijagonalama od 65'' i više.
Dakle, ako nećeš koristiti tv kao monitor ili gledati sa manje od 1m teško da ćeš osjetiti benefite 4K reze.
Dakle, ako nećeš koristiti tv kao monitor ili gledati sa manje od 1m teško da ćeš osjetiti benefite 4K reze.
-
Pirija
#668 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
SD ocajno izgleda na UHD televizorima
puno gore nego na FHD televiziji iste velicine....
puno gore nego na FHD televiziji iste velicine....
-
elmadrigal
#669 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ne bih se slozio, ali hajde svako ima pravo na svoje misljenje, kazet da SD puno gore izgleda na 4K u odnosu na Full HD, jeste li testirali isti snimak, ja jesam. Na udaljenosti se svakako ne vidi razlika u kvaliteti slike, jer samim udaljavanjem od ekrana, moc vida opada. Ali kada pustite isti video na Full HD i 4K, na Full HD vidite pixele, dok kod 4K to nije slucaj.
-
Pirija
#670 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
elmadrigal wrote:Ne bih se slozio, ali hajde svako ima pravo na svoje misljenje, kazet da SD puno gore izgleda na 4K u odnosu na Full HD, jeste li testirali isti snimak, ja jesam. Na udaljenosti se svakako ne vidi razlika u kvaliteti slike, jer samim udaljavanjem od ekrana, moc vida opada. Ali kada pustite isti video na Full HD i 4K, na Full HD vidite pixele, dok kod 4K to nije slucaj.
pricas gluposti
sd rezolucija se razvuce na UHD i 16 piksela pokusva da prikaze jedan...
to ni na sta ne lici
-
elmadrigal
#671 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pirija wrote:elmadrigal wrote:Ne bih se slozio, ali hajde svako ima pravo na svoje misljenje, kazet da SD puno gore izgleda na 4K u odnosu na Full HD, jeste li testirali isti snimak, ja jesam. Na udaljenosti se svakako ne vidi razlika u kvaliteti slike, jer samim udaljavanjem od ekrana, moc vida opada. Ali kada pustite isti video na Full HD i 4K, na Full HD vidite pixele, dok kod 4K to nije slucaj.
pricas gluposti
to ni na sta ne lici
Pojma vi nemate sta pricate. A gluposti dolaze jedino sa Vase strane. Drzite se vi SD rezolucije. Sve najbolje u daljnjem gledanju "kockica".
-
s@mson
#672 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Zaista je nekulturno nekome reci da prica gluposti a da u to nisi ni sam siguran, ali mozda i jesi da si siguran ali nisi u pravu, ma sta znas, mozda i gluposti pricas...Pirija wrote:elmadrigal wrote:Ne bih se slozio, ali hajde svako ima pravo na svoje misljenje, kazet da SD puno gore izgleda na 4K u odnosu na Full HD, jeste li testirali isti snimak, ja jesam. Na udaljenosti se svakako ne vidi razlika u kvaliteti slike, jer samim udaljavanjem od ekrana, moc vida opada. Ali kada pustite isti video na Full HD i 4K, na Full HD vidite pixele, dok kod 4K to nije slucaj.
pricas gluposti
to ni na sta ne lici
Niti sam pobornik niti sam protivnik niti jedne opcije, samo cu iznijeti svoje iskustvo...
Prije desetak dana sam promijenio TV i vodjen onom "koji ce mi 4k TV kad nema sta gledati" kupim obicni HDTV koji je veci od mog starog za nekih desetak inca i kada sam vidio kakva je slika, ne samo na SD kanalima vec i na HD kanalima, sutradan sam ga vratio i uzeo 4k TV iste velicine i nakon tih desetak dana cu samo reci da mi je slika na SD kanalima bolja nego na proslom TV-u manje dimenzije a koji je bio HDTV...
HD rezolucija je jako dobra i tecna, narocito jer je osvjezavanje 900 Hz, a snimaka u 4k rezoluciji je svakim danom sve vise jer sve zadnje verzije mobitela ili bilo kojih uredjaja sa kamerom su u 4k rezoluciji i za nekih godinu dana ce to postati standard a ne 5 godina kao sto neki tvrde...
pet godina u informatickoj tehnologiji je mnogo vremena i NIKO nema ni naznake sta ce se desiti za pet godina...
zivi bili pa kupovali OLED sasvim normalno ali daj boze da ne smisle nesto novo i bolje...
- FAP mashina
#673 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
na jubitubiju imas pregrst 4K spotova bugarskih ravakuelmadrigal wrote:Ja ne znam koliko je forumasa pogledalo nesto na 4K televizoru, ja licno nisam mogao kupiti 4K, zbog cijene jer je 1500 KM skuplji u toj velicini, ali da nema razlike izmedju 4K i Full HD ne bih se slozio. Sad sto mi nemamo "kanale" koji imaju tu rezoluciju ne znaci da nema razlike, postoji ogromna razlika u mom Full HD i 4K. Samo veci broj piksela omogucava jasniju sliku prilikom razvlacenja slike koju salju operateri.
-
channel10
#674 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
@samson, koji je tv u pitanju bio i koja velicina?
Unaprijed hvala na odgovoru
Unaprijed hvala na odgovoru
- supercali
#675 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Cuj ne treba 4k
Pa razlika je nebo i zemlja posebno sto na netu imas mali milion sadrzaja u 4k
Digitala na 4k je skoro pa perfektna ako izuzmemo programe tipa vogosca ftv igman majevica maglaj srebrenica
Tv je sony x805b 49 velicina
Pa razlika je nebo i zemlja posebno sto na netu imas mali milion sadrzaja u 4k
Digitala na 4k je skoro pa perfektna ako izuzmemo programe tipa vogosca ftv igman majevica maglaj srebrenica
Tv je sony x805b 49 velicina