Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
-
felsh
#651 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Na iducu kafu ja nosim sendvic 
-
PM72
#652 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ne kaže se džaba,pij - uhvatiće te meza!felsh wrote:Na iducu kafu ja nosim sendvic
- karanana
#653 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
a sada spektakl.
i onaj doktor iz turneje je valjda inspirisan ovim doktorom.
i onaj doktor iz turneje je valjda inspirisan ovim doktorom.
- bach
#654 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Snima li ko ovo?
- karanana
#655 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
sta je danas ovdje gdje je ova bolnica bila? je li ovo na staroj ilidzanskoj cesti negdje?
-
AfterEight
#656 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
U jednom trenu bolnica se nalazi 100m od linije onda kaze nema polozaja 5km od bolnice.
- karanana
#657 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
karina 12000 ranjenih proslo kroz tu bolnicu.
pa ovo je preko puta crkve na raskrsnici osjeka i vrela bosne.
pa ovo je preko puta crkve na raskrsnici osjeka i vrela bosne.
-
fixer
#658 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ja mislim da je to tamo vise prema Hadzicima. Sad su tu Sarajevoputevi.
- Lacrosse
#659 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Koliko je srba pobjeglo iz Sarajeva, medju njima dosta ljekara, u Foci su svoj fakultet osnovali, i na Palama muda ladili, a nadju jednog iz Nisa da ga metnu na prvu liniju. I da, mozda su svaku ranu previjenu uracunali u 12 hiljada previjanja a svaku posjekotinu zasivenu u 3500 operacija. Sto ne umanjuje cinjenicu da je covjek samostalno napravio ogromnu stvar, ali, smanjenje mortaliteta sa 80 na 4%, pa u kojoj hirurgiji je mortalitet 4%? Od 20 ranjenih boraca njemu je umro 1? Pa to Amerikanci u Iraku i Afganistanu ne mogu da postignu. Jedino ako je imao neogranicene kolicine krv, struju, antibiotike, fiksatore, opremu. I prica o nespavanju vise od 2 sata. Kad operises 10 ljudi spavas siguran sam vise od 2 sata, a nisu ni Srbi non stop napadali na Sarajevo, bilo je u totalnosti 10-12 velikih akcija od nekoliko dana, tad siguran sam da nije spavao nikako, ali ostatak rata nije islo bas tako...
Sve u svemu, trebao je reci sta je dobio za 4 godine sto je operisao, da mu nisu ponudli da bude ministar zdravstva u RS-u, ili barem da bude akademski hirurg u Banjaluci na fakultetu, a ne hajde ti sad odakle si dosao.... a mi cemo te opet zovnuti ako budemo isli ratovati u ime Srpstva, icjedi covjeka do maksimuma, uvuci ga u rat, i onda fak of. Najbolji podatak je da je 3500 leseva iskopanih u evakuaciji sa Ilidze. Sve mogu shvatiti, ali ako su poginuli za tu Ilidzu, trebalo ih je na njoj i ostaviti, ali eto, plasili su se desekracije groblja valjda, ili da ce neko znati imena onih koji su jurisali na Sarajevo. Na kraju zakljucak kako nije bilo uzalud a prije toga prica kako su morali otici sa svog i svoje poginule ponjeti, nema rezona.
Sumo sumarum, za ono sto je uradio u ratu je veliki hirurg ovaj lik, ali, za pricu vidi se da je corak, njegova ambulanta je stojala i branila gradu od 400 hiljada sa 10 hiljada ubijenih gradjana da nabave sebi cist zavoj i turu analgetika. Ali, tog spomena nema, i ako je toliko bitna bila Ilidza Srbima sto ne ostadose Srbi na Ilidzi, pa ni Sarajevu nije trebalo vise od jedne ceste mogli su se povuci iz Vogosce, i otvoriti jedan put a ne cijeli grad, ali, spremni da uloze u politiku i kucu i kuciste, i zivote, i imovinu i sve... a da danas se ne osjecaju porazenim nego ispravnim na svom putu, uglavnom Srbina je uvijek Srbija zvala samo da ga uvali i da mu uzme, malo ih je ko Dodiku dala da u svom selu ima najjaci kosarkski tim samo jer je stekao kompleks sa njive kad mu caca nije dao da igra kosarke po cijeli dan, danas mu se moze i tim nazvati Igor i Ikea kojoj je pravio namjestaj, pa Igokea....uglavnom nekom sve, a nekom litar rakije.
Sve u svemu, trebao je reci sta je dobio za 4 godine sto je operisao, da mu nisu ponudli da bude ministar zdravstva u RS-u, ili barem da bude akademski hirurg u Banjaluci na fakultetu, a ne hajde ti sad odakle si dosao.... a mi cemo te opet zovnuti ako budemo isli ratovati u ime Srpstva, icjedi covjeka do maksimuma, uvuci ga u rat, i onda fak of. Najbolji podatak je da je 3500 leseva iskopanih u evakuaciji sa Ilidze. Sve mogu shvatiti, ali ako su poginuli za tu Ilidzu, trebalo ih je na njoj i ostaviti, ali eto, plasili su se desekracije groblja valjda, ili da ce neko znati imena onih koji su jurisali na Sarajevo. Na kraju zakljucak kako nije bilo uzalud a prije toga prica kako su morali otici sa svog i svoje poginule ponjeti, nema rezona.
Sumo sumarum, za ono sto je uradio u ratu je veliki hirurg ovaj lik, ali, za pricu vidi se da je corak, njegova ambulanta je stojala i branila gradu od 400 hiljada sa 10 hiljada ubijenih gradjana da nabave sebi cist zavoj i turu analgetika. Ali, tog spomena nema, i ako je toliko bitna bila Ilidza Srbima sto ne ostadose Srbi na Ilidzi, pa ni Sarajevu nije trebalo vise od jedne ceste mogli su se povuci iz Vogosce, i otvoriti jedan put a ne cijeli grad, ali, spremni da uloze u politiku i kucu i kuciste, i zivote, i imovinu i sve... a da danas se ne osjecaju porazenim nego ispravnim na svom putu, uglavnom Srbina je uvijek Srbija zvala samo da ga uvali i da mu uzme, malo ih je ko Dodiku dala da u svom selu ima najjaci kosarkski tim samo jer je stekao kompleks sa njive kad mu caca nije dao da igra kosarke po cijeli dan, danas mu se moze i tim nazvati Igor i Ikea kojoj je pravio namjestaj, pa Igokea....uglavnom nekom sve, a nekom litar rakije.
- dječak sa šibicama
#660 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Zanimljivo, djeca pa ranjeni, ubijeni, snajperima. Hm...
-
fixer
#661 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Pocetak nije ni bio los, ali je na kraju usrao. Medjutim, odmah covjek pomisli kako je tek bilo ovim nasim doktorima u gradu. Sve da je onaj i imao toliko posla, koliko su ga imali ovi u gradu?
-
Bodkin
#662 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Chmoljo wrote:*ebo medij koji ja kontrolišemBodkin wrote:pa zar nije i ovo jedna od medijskih prica o ratuDozer wrote:joo...da mi je kako ukinut' medijske price o ratu, a pogotovo termine Bosnjak, Srbin i Hrvat... Niko sretniji od mene...
-
taxidriver
#663 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
@Dozer,Dozer wrote:Evo slike/mape, cisto da se stekne neki uvid u sve to oko Stupa i te "deblokade". Nazalost, slika je opet iz 2012 tako da na njoj nedostaju neki objekti, nekih ima koji tada nisu bili, a neki i malo drugacije izgledaju. Ali, TAT ima i dalje sve objekte koje je imao i tada.
Prikaz uzeg lokaliteta:
Osjecam se prozvanim
Mi smo se preko mostica ubacili medju one montazne koje su bile ispred "Energoinvesta", bilo je par poteznih koje smo poskidali i dosli do ograde. Onda je sve krenulo, lijevo preko ceste se krenulo prema MZ mi prema Ambulanti ...
Ulazilo se i u "Bosnaputeve" u podne ... svakakvih je bilo desavanja. Pa onaj fijasko sa Sandzackom kada su poslije nas otisli pa dobro zaglavili u onoj hali preko puta Stambenih...
Ambulanta jeste ona koju si opisao, mogla nam je ona doci glave...a ti ne popustas cigaru
Ali iskreno zapitam se ponekad koliko je nas zaista bilo na cijelom tom potezu, po mojoj procjeni nije nas bilo vise od 150 u tom periodu 06/07/08/09 '92.
Cesto se desavalo da gdje god se dodje vidis iste glave i iste ljude koji dolaze. Jednom mi jedan od Jukinih zapovjednika rekao: Ma .ebi se vise .... zlo mi je kad te vidim jer znam da ce se nesto raditi.
- karanana
#664 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
a jesu kasnije oni zauzeli ovu lijevu stranu i dosli do danasnje OMV pumpe i novih tibra 2 zgrada u izgradnji sto je nekih 300-400 metara od ovih linija sa mape? i danas tu ima veliko polje.
-
трокадеро
#665 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Дозер,
Нисам био на Азићима па ти ништа конкретније не могу речи осим оног што смо некад давно коментарисали.Нема разлога да ти не вјерујем да си тад неке наше" нагрдио" на тој бјелој или жутој кући.
Скоро сви ми интимно знамо да није битно ко је које нације, расе ...већ какав је човјек! Они који читав народ називају злочиначким, шире мржњу, имају велики проблем са собом а тек каква ће им дјеца бити сувишно је и говорити!
Сад кад би у питању било твоје здравље или неког твог најмилијег , крв, новац , слезена
,или било шта друго вјеруј да бих ти колико сам у могућности одмах помогао! Сигурно да би ти, Сарајмен и још понеко са форума и мени помогао на исти начин без обзира што смо се рокали 4 године.То што неки то неће или не могу разумјети њихова је лична ствар!Добро каже ПМ ако смо пуцали једни на друге нисмо се тукли
ПМ, факат ти се дивим колико имаш живаца и воље да млађарији доказујеш неке ствари о рату , Јуки и слично...
Ако је некоме бабо рекао да је Дом здравља на Војничком био наш, Јука и његови увелико упражњавали насилни секс, Цацо позитива ...тешко ћеш их и увјерити у супротно!
Начин на који смо онда отишли са Илиџе је заболио више него читав рат.Да сте нас војнички надјачали па хајде халали!Само данас могу речи и да је боље што смо отишли јер да смо сви остали то би баш био прави кркљанац!
Широка је то тема па о њој другом приликом.
Месија,
Ниси у праву за бомбу фулао си...
Онај брат новинар је Белмин, није то толико ни тајна па да се не зна...
Нисам био на Азићима па ти ништа конкретније не могу речи осим оног што смо некад давно коментарисали.Нема разлога да ти не вјерујем да си тад неке наше" нагрдио" на тој бјелој или жутој кући.
Скоро сви ми интимно знамо да није битно ко је које нације, расе ...већ какав је човјек! Они који читав народ називају злочиначким, шире мржњу, имају велики проблем са собом а тек каква ће им дјеца бити сувишно је и говорити!
Сад кад би у питању било твоје здравље или неког твог најмилијег , крв, новац , слезена
ПМ, факат ти се дивим колико имаш живаца и воље да млађарији доказујеш неке ствари о рату , Јуки и слично...
Ако је некоме бабо рекао да је Дом здравља на Војничком био наш, Јука и његови увелико упражњавали насилни секс, Цацо позитива ...тешко ћеш их и увјерити у супротно!
Начин на који смо онда отишли са Илиџе је заболио више него читав рат.Да сте нас војнички надјачали па хајде халали!Само данас могу речи и да је боље што смо отишли јер да смо сви остали то би баш био прави кркљанац!
Широка је то тема па о њој другом приликом.
Месија,
Ниси у праву за бомбу фулао си...
Онај брат новинар је Белмин, није то толико ни тајна па да се не зна...
- Lacrosse
#666 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ovo je najbolji blog koji sam procitao na ovu temu. Mislim da je neko ostavio link i prije ali evo, kad sam sve procitao da ponovim za ljude koji nisu direktno ucestvovali, a Stupska tematika pocinje s pricom "Prvi put na Stupu".
http://zbsg.blogger.ba/arhiva/2009/07/02/2232463
Ne znam koje pisao ali ako ikad bude htjeo knjigu da objavi, neka mi se javi, pomoci cu mu finansijski.
Ne znam koje pisao ali ako ikad bude htjeo knjigu da objavi, neka mi se javi, pomoci cu mu finansijski.
-
farexicus
#667 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Moji su bili na toj lijevoj strani (ako gledamo prema Ilidži), to je Stup 2, četnici su bili provalili liniju, civili su se povukli, naši su brzo vratili položaje i kraj 95-te linija je na Stupu 2 išla rijekom Dobrinjom, dakle, od zgrade mjesne zajednice pa lijevo do mostića kod današnjeg Interexa.karanana wrote:a jesu kasnije oni zauzeli ovu lijevu stranu i dosli do danasnje OMV pumpe i novih tibra 2 zgrada u izgradnji sto je nekih 300-400 metara od ovih linija sa mape? i danas tu ima veliko polje.
- Gradski
#668 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
@trokadero
Na kafi te nema, a stalno prozivaš za tu kafu.
Dobro smo i živi kakav je krkljanac bio, u svakom slučaju ako si na Ilidži bio onda smo bili na istim linijama samo sa drugih strana.
Na kafi te nema, a stalno prozivaš za tu kafu.
Dobro smo i živi kakav je krkljanac bio, u svakom slučaju ako si na Ilidži bio onda smo bili na istim linijama samo sa drugih strana.
- Dozer
#669 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
@Taxista
Vala, najmrze mi je onda bilo doci od baze do linije... @ebo te, onih 300-400m pognutog sprinta, cestom i iza one visoke trave koja je bila jedini "zaklon", svaki put mi dusa na nos izlazila
A sjecam se i one metalne ograde s vratima (dje se necu sjecat'
), kroz koju smo svaku put protrcavali, i one precke od tih vrata na 10cm iznad zemlje...
E, to je bila sega prava...
Silji odnekud s boka sijac kratkim rafalima, frca po nasoj liniji i po toj cesti koja je izmedju kuca nase linije i nase pozadine, a koju smo svaki put pretrcavali. I kad je pretrcimo, onda smo prolijetali kroz ta vrata na toj metalnoj ogradi, jedan po jedan, u nepravilnim razmacima.
Jedan dan se ta scena ponavlja, ode jedan, ode drugi, ode treci, ja se pripremam... Iz nekog razloga, suha, sta li, gledam onu precku od vrata iznad zemlje...i kontam - jebo majku, gledaj sad kad zapnem za ono sranje... A natovaren k'o konj...jurisni jos malo pa tezi od mene, pa opasac, puska... I krenem u sprint preko ceste (nekih 10-12m za pretrcati), stizem na 1m od vrata, i da se odrazim i preskocim onu preckicu, a noga s koje se odrazih prokliza unazad na kamencicima na cesti...
Prednjom nogom, koja je vec bila u zraku spremna za preskok, zapeh za onu precku, i odletih naprijed na nos kol'ko sam dug i sirok

Mila majko kako sam se prostr'o onda
. A ovaj pakas od Taxiste se upisa od sege 
Vala, najmrze mi je onda bilo doci od baze do linije... @ebo te, onih 300-400m pognutog sprinta, cestom i iza one visoke trave koja je bila jedini "zaklon", svaki put mi dusa na nos izlazila
A sjecam se i one metalne ograde s vratima (dje se necu sjecat'
E, to je bila sega prava...
Silji odnekud s boka sijac kratkim rafalima, frca po nasoj liniji i po toj cesti koja je izmedju kuca nase linije i nase pozadine, a koju smo svaki put pretrcavali. I kad je pretrcimo, onda smo prolijetali kroz ta vrata na toj metalnoj ogradi, jedan po jedan, u nepravilnim razmacima.
Jedan dan se ta scena ponavlja, ode jedan, ode drugi, ode treci, ja se pripremam... Iz nekog razloga, suha, sta li, gledam onu precku od vrata iznad zemlje...i kontam - jebo majku, gledaj sad kad zapnem za ono sranje... A natovaren k'o konj...jurisni jos malo pa tezi od mene, pa opasac, puska... I krenem u sprint preko ceste (nekih 10-12m za pretrcati), stizem na 1m od vrata, i da se odrazim i preskocim onu preckicu, a noga s koje se odrazih prokliza unazad na kamencicima na cesti...
Prednjom nogom, koja je vec bila u zraku spremna za preskok, zapeh za onu precku, i odletih naprijed na nos kol'ko sam dug i sirok
Mila majko kako sam se prostr'o onda
Last edited by Dozer on 09/01/2013 15:06, edited 1 time in total.
- Nekako s proljeća
- Dozer
#671 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Samo ne kontam odakle mu termin "Vikicevi rezervisti"Lacrosse wrote:Ovo je najbolji blog koji sam procitao na ovu temu. Mislim da je neko ostavio link i prije ali evo, kad sam sve procitao da ponovim za ljude koji nisu direktno ucestvovali, a Stupska tematika pocinje s pricom "Prvi put na Stupu".
Na 4. spratu su se nalazili po 1 kockasti prozor, mozda 60x60cm, koji su gledali prema Nedzaricima i TAT-u/Ilidzi, a prema Doglodima i Azicima je bio jedan dugi i veci prozor, mozda 200x100cm, koji je skoro potpuno otvarao i otkrivao dio stepenista. Bitno je i napomenuti da su zidovi hladnjace bili neuobicajeno debeli, oko 60-70cm, pa kad se neko "montira" na neki od ovih manjih prozora, osim tenka mu tu nista drugo nije moglo nauditi
Last edited by Dozer on 09/01/2013 15:07, edited 1 time in total.
- Repetitor
#672 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ja,ja mangupe...citiram:''Ne znam ni otkuda, ni kako, ni zašto ali baš u tim trenucima u ovu našu prostoriju uđoše dva muškarca i jedna djevojka.''
Znaci u po frke,vi trebe sa snajperima vodili sa vama

Znaci u po frke,vi trebe sa snajperima vodili sa vama
-
sumirprimus
#673 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Da ljudi u bijelom,spašavaju živote,bar ih ne oduzimaju,ali opet klasična propaganda,propaganda ga je i dfovela na ove prostore...
pitanje,jel ovo sad sve reintegrirano,o cemu vi pričate,kontam azići,otes,stup,hladnjača,zuta kuca,gdje je ta imaginarna entitetska granica?nikako to da pohvatam...
pitanje,jel ovo sad sve reintegrirano,o cemu vi pričate,kontam azići,otes,stup,hladnjača,zuta kuca,gdje je ta imaginarna entitetska granica?nikako to da pohvatam...
- Nekako s proljeća
#674 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Jeste integrirano , sva navedena naselja i objekti. A gdje i kako je bilo tokom opsade, ima slikovito pojašnjeno nekoliko stranica unazad, ili par stranica na početku teme.
-
sumirprimus
#675 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Hvala na odgovoru,pratim temu od početka,samo nisam bio,pa nemam šta dodati,osim respectaNekako s proljeća wrote:Jeste integrirano , sva navedena naselja i objekti. A gdje i kako je bilo tokom opsade, ima slikovito pojašnjeno nekoliko stranica unazad, ili par stranica na početku teme.