A koliko dugo ste bili u vezi dok se niste uzeli/ zarucili/ vjencali?male_okice wrote:female ne razumijem zasto je tebi toliko bitno da se upoznas s njegovima? sta onda, upoznas ih i to je to??? sta je svrha tog upoznavanja? vjeruj mi dosad su sigurno skontali da ima djevojku, mozda su te i vidjeli negdje barem na slici ili sl...ja svoju svekrvu i svekra nisam upoznala dok se nismo zarucili i sasvim mi je ok tako bilo...moj suprug je upoznao moje roditelje ranije jer je dolazio po mene kuci autom pa se i tako upoznao s njima ali da se pravila frka oko toga nije.
Nemas ti sta upoznati njegove dok se vi samo zabavljate, opusti se uzivaj u vasoj vezi gledaj da uspostavite otvorenu komunikaciju i da mozete pricati o vasoj vezi zeljama i potrebama bez uvijanja...razmisljati o tome sta njegovi misle, zvocati mu i svadjati se oko toga...ma daj pa nisi dijete...ili ipak jesi
Punice i Svekrve
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
FemaleMe
#651 Re: Punice i Svekrve
- lavorpunvode
#652 Re: Punice i Svekrve
Svaka cast, jako me dirnuo ovaj komentar. Citiram cisto kako bi ga jos neko mozda vidio, ko nece listati temu, jer to zaista zasluzuje. . da se svako od nas zapita, hocemo li se uvijek u zivotu sjetiti ovoga, sto su nasi roditelji cinili za nas kad oni nas budu trebali, hocemo li im moci vratiti samo sitan djelic ovog svega.. Ja se bojim da im se nikad necu moci oduziti.mp3problem wrote:Nikada nisam razmišljala o ovome do sad, ali mi je žao da djeca tako razmišljaju za svoje roditelje.
Stvarno mi je žao.
Moji roditelji su odgojili nas troje djece. Dali su nam sve što su mogli i što nisu mogli. Znam da bi mati ribala stubišta da je trebala, a da nas iškoluje. Svaki njihov neodlazak na more da bih ja otišla s društvom, svaki neodlazak na planinu da bih ja proslavila novu godinu tamo, svake mamine cipele koje su pregurale 5 zima, da bih ja dobila nove čizme za školu - ja pamtim.
Ako postoji išta na ovom svijetu, što može mojim roditeljima poboljšati život, olakšati treću dob i slično, ja se ne bih bunila. Ja NEMAM pravo na to. Cijeli život su mi žrtvovali, danas kada ja imam svoj život, ja nemam pravo da njima uskraćujem pravo na NJIHOV život.
Dok sam bila mlađa, mislila sam da njihov život jesmo jedino mi. Da moji roditelji nemaju potrebu za seksualnim životom, da nemaju potrebu za morem, šopingom, kursem itd.
Tek sad, kada ja imam svoj život, vidim da su moji roditelji IMALI sve te potrebe, ali su potrebe nas troje djece uvijek bile ispred. Zato što nas bezuslovno vole, kao i svi roditelji svoju djecu.
Sada, kada smo mi stali na noge, pa majka mu stara, valjda imaju pravo da uživaju, pa makar to značilo da si nađu momka/curu ako su se već rastavili ili ako je neko ostao udovac/ica.
Problem je što svi roditelje gledamo kroz tu perspektivu roditelja, a rijetko kao osobe, individue, koje imaju želje, nade, osjećaje, emotivne potrebe i slično.
- CaneBos
#653 Re: Punice i Svekrve
U svemu navedenom gore se slazem, pod uslovom da su takvi roditelji i takav odnos prema djeci i tu je slika i situacija jasna.lavorpunvode wrote:Svaka cast, jako me dirnuo ovaj komentar. Citiram cisto kako bi ga jos neko mozda vidio, ko nece listati temu, jer to zaista zasluzuje. . da se svako od nas zapita, hocemo li se uvijek u zivotu sjetiti ovoga, sto su nasi roditelji cinili za nas kad oni nas budu trebali, hocemo li im moci vratiti samo sitan djelic ovog svega.. Ja se bojim da im se nikad necu moci oduziti.mp3problem wrote:Nikada nisam razmišljala o ovome do sad, ali mi je žao da djeca tako razmišljaju za svoje roditelje.
Stvarno mi je žao.
Moji roditelji su odgojili nas troje djece. Dali su nam sve što su mogli i što nisu mogli. Znam da bi mati ribala stubišta da je trebala, a da nas iškoluje. Svaki njihov neodlazak na more da bih ja otišla s društvom, svaki neodlazak na planinu da bih ja proslavila novu godinu tamo, svake mamine cipele koje su pregurale 5 zima, da bih ja dobila nove čizme za školu - ja pamtim.
Ako postoji išta na ovom svijetu, što može mojim roditeljima poboljšati život, olakšati treću dob i slično, ja se ne bih bunila. Ja NEMAM pravo na to. Cijeli život su mi žrtvovali, danas kada ja imam svoj život, ja nemam pravo da njima uskraćujem pravo na NJIHOV život.
Dok sam bila mlađa, mislila sam da njihov život jesmo jedino mi. Da moji roditelji nemaju potrebu za seksualnim životom, da nemaju potrebu za morem, šopingom, kursem itd.
Tek sad, kada ja imam svoj život, vidim da su moji roditelji IMALI sve te potrebe, ali su potrebe nas troje djece uvijek bile ispred. Zato što nas bezuslovno vole, kao i svi roditelji svoju djecu.
Sada, kada smo mi stali na noge, pa majka mu stara, valjda imaju pravo da uživaju, pa makar to značilo da si nađu momka/curu ako su se već rastavili ili ako je neko ostao udovac/ica.
Problem je što svi roditelje gledamo kroz tu perspektivu roditelja, a rijetko kao osobe, individue, koje imaju želje, nade, osjećaje, emotivne potrebe i slično.
Sta ako to nije tako, ako se roditelji nisu bezuslovno zrtvovali za svoje dijete, ako ga nisu bezuslovno podrzavali, ako nisu isli naustrb svog komfora i komoditeta da bi pomogli djetetu.
Ja sam za onu: Bez obzira kakav ti je roditelj, bez obzira sto nije mozda bio najbolji, sto se nije zrtvovao za tebe kroz zivot, sto ti nije pomogao onda kad je mogao, sto nije bio uz tebe onda kad je trebao..ispunio je onaj minimum da te donio na ovaj svijet i podigao do neke zrelosti, hranio, oblacio, skolovao..za to si duzan da mu uzvratis, ako nista toliko da se taj isti roditelj u starosti ne pati da nema sta jesti, obuci, kupiti lijek i slicno. To je ljudska, moralna i Bogom dana obaveza svakog djeteta.
- CaneBos
#654 Re: Punice i Svekrve
Glupost sceri moja..ako ces se zbog toga nervirati, sta ces tek kasnije biti ako se ucestalije budete druzili.Hodidid wrote:Nista ljudi su iz Krajine a u Krajini je nana majka a dedo/djed je did/dido. Ako bas ne mozes s tim deverati razvedi se.Gladna wrote:Drage moje moze li savjet![]()
Porijeklo mog muza i njegovih je iz djela bosne gdje za nanu kazu majka.
Kod mene nije tako. Kod mene je nana/nena.
U mojim ocima i usima je "majka" mama znaci ja sam majka svog djeteta.
Ona zeli da je moje djete zove majkom. Ali ja nemogu sama sebi preko jezika da kazem svom
djetetu npr" majka te zove" ili "majka ti kupila bla bla " jer za mene sam ja majka mom djetetu.
Njoj ne odgovara da je moje djete zove nanom....![]()
sta raditi
I porijeklo mog muza je iz krajine, djeca nanu zovu majka, moju mamu zovu nana i to je to. Jel kome kapa s glave spala? Nije. Jesu se djeca zbunila pa ne znaju ko ih je rodio i ko ih odgaja? Nisu. Jel meni bezveze da se nana/nena zove majkom? Jeste. Ali to je neki dio njihovih obicaja i respekt. Sta bi bilo da je taj obicaj kod tebe i da ti muz kaze, e nece moja djeca tvoju mater tako zvati.. Tako zarad tih gluposti se covjek ne treba ni raspravljati ni nervirati..
- sanjam-te
#655 Re: Punice i Svekrve
Jesu li se ovo svekrve i punice primirile ili su zetovi i snahe postali mudriji? 
- lavorpunvode
#656 Re: Punice i Svekrve
il su svekrve dobile informacije o ovom sto su snahe piskarale, pa su ih cenzurisale 
- sanjam-te
#657 Re: Punice i Svekrve
hehhehehe...moja je pozitivno reagovala na moja piskaranja, ja se pozalim u petak, ona vec do ponedjeljka nešto uradi da me demantuje 
- nutelina
#658 Re: Punice i Svekrve
Vjenčanje na ljeto, mi (mladenci) ne želimo svadbu,a sveki želi i toliko je dosadna da se ne može snositi. Kad joj je saopšteno da nema svadbe, odglumila je nervni slom i napravila toliku žrtvu od sebe da to prevazilazi sve granice normale. Kako joj dokazati da ne želimo svadbu i da se ne udaje ona? A tek kad je čula da ne planiramo živjeti s njom pod istim krovom,e ta histerija je bila nešto nezapamćeno. Ista je margarin, u sve bi se umiješala. Rekla je "Baš me briga što vi ne želite,ja ću svadbu napraviti" Ehh ima li ko kakav savjet kako da je spustim na zemlju jer normalan razgovor s njom ne postiže nikakve efekte..
- lavorpunvode
#659 Re: Punice i Svekrve
ako je bas nikako ne mozes ubijediti da ne zelis svadbu, pusti je, nek pravi docek ako joj se pravi. ako se tvoji slazu s vasom odlukom, onda i ne moze nista vise nego napraviti sijelo kod kuce, jer nece biti onog standardnog odlaska po mladu i svatova. bolje ti je bar dijelom popustiti joj, inace ce ti biti belaj poslije i nikad joj neces valjati.
vjerovatno je zena malo staromodna sto se toga tice i hoce da te doceka kako se to prije radilo. ne mozes joj toliko ni zamjerati zbog toga.
vjerovatno je zena malo staromodna sto se toga tice i hoce da te doceka kako se to prije radilo. ne mozes joj toliko ni zamjerati zbog toga.
- Not My Idea
#660 Re: Punice i Svekrve
Nemas joj sta ti objasnjavat, tvoj buduci suprug a njen sin bi morao sjest s njom i jasno joj objasnit da VI ne zelite svadbu i da tu prestaje sva prica. Sve mi se cini da testira hocete li joj popustit i hoce li i ubuduce moc odlucivat za vas.nutelina wrote:Vjenčanje na ljeto, mi (mladenci) ne želimo svadbu,a sveki želi i toliko je dosadna da se ne može snositi. Kad joj je saopšteno da nema svadbe, odglumila je nervni slom i napravila toliku žrtvu od sebe da to prevazilazi sve granice normale. Kako joj dokazati da ne želimo svadbu i da se ne udaje ona? A tek kad je čula da ne planiramo živjeti s njom pod istim krovom,e ta histerija je bila nešto nezapamćeno. Ista je margarin, u sve bi se umiješala. Rekla je "Baš me briga što vi ne želite,ja ću svadbu napraviti" Ehh ima li ko kakav savjet kako da je spustim na zemlju jer normalan razgovor s njom ne postiže nikakve efekte..
Nek joj ponavlja da je to VASA odluka, da je to VAS dan, da VI ne zelite vjencanje.
-
belfy
#661 Re: Punice i Svekrve
od kada si ti to udata i relevantna za davanje ovakvih savjeta?
-
dert
#662 Re: Punice i Svekrve
Ne barci mi NMIbelfy wrote:od kada si ti to udata i relevantna za davanje ovakvih savjeta?
- ho oponopono
#663 Re: Punice i Svekrve
...zagorčaće ti život već se to nazire!nutelina wrote:Vjenčanje na ljeto, mi (mladenci) ne želimo svadbu,a sveki želi i toliko je dosadna da se ne može snositi. Kad joj je saopšteno da nema svadbe, odglumila je nervni slom i napravila toliku žrtvu od sebe da to prevazilazi sve granice normale. Kako joj dokazati da ne želimo svadbu i da se ne udaje ona? A tek kad je čula da ne planiramo živjeti s njom pod istim krovom,e ta histerija je bila nešto nezapamćeno. Ista je margarin, u sve bi se umiješala. Rekla je "Baš me briga što vi ne želite,ja ću svadbu napraviti" Ehh ima li ko kakav savjet kako da je spustim na zemlju jer normalan razgovor s njom ne postiže nikakve efekte..
...mamica je glavna i tako će biti ako joj sinčić ne objasni neke stvari, ako je od onih držača za maminu suknjicu vjeruj sa svekrvom ćeš biti "u braku" a ne sa njim!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#664 Re: Punice i Svekrve
samo da ne bude ona među mladim damama popularna svadba u današnje doba
neće biti svadbe i slavlja... ručak s njegovim i njezinim roditeljima te kumovi
a na slikama na FB sva njezina raja a njegove nigdje
neće biti svadbe i slavlja... ručak s njegovim i njezinim roditeljima te kumovi
a na slikama na FB sva njezina raja a njegove nigdje
- Not My Idea
#665 Re: Punice i Svekrve
Nisam znala da se tek ulaskom u brak dobija mozak i sposobnost vlastitog misljenja.belfy wrote:od kada si ti to udata i relevantna za davanje ovakvih savjeta?
@dert, reci mu, reci
- Ridjobrki
#666 Re: Punice i Svekrve
Hm, po govoru bih rekao da je čovjek iz Krajine ali po ovome što ženi...Hodidid wrote:Nista ljudi su iz Krajine a u Krajini je nana majka a dedo/djed je did/dido. Ako bas ne mozes s tim deverati razvedi se.Gladna wrote:Drage moje moze li savjet![]()
Porijeklo mog muza i njegovih je iz djela bosne gdje za nanu kazu majka.
Kod mene nije tako. Kod mene je nana/nena.
U mojim ocima i usima je "majka" mama znaci ja sam majka svog djeteta.
Ona zeli da je moje djete zove majkom. Ali ja nemogu sama sebi preko jezika da kazem svom
djetetu npr" majka te zove" ili "majka ti kupila bla bla " jer za mene sam ja majka mom djetetu.
Njoj ne odgovara da je moje djete zove nanom....![]()
sta raditi
-
bizet
#667 Re: Punice i Svekrve
stvarno se opterecujemo glupostima
ova sto nece da joj dijete zove muzevu mamu majkom, zamisli da muz nece da vase dijete zove tvoju mamu nenom...kako ti imas problem mozda tako i on...i sta cemo sad?...prihvatiti tradiciju onog drugog, obostrano naravno
ova sto nece svadbu, nemas ti problem sa buducom svekrvom nego sa buducim muzem...na njemu je da postavi granice svojoj mami tj. roditeljima, kao sto ces i ti iste postaviti svojim, kompromis je dobrodosao
ako nije mamin sin, valjda si ga skuzila do sad, onda ta svadba stvarno nije problem, covjek ce znati postaviti granice gdje je stvarno bitno...moras malo i vjerovati u njega
znam ja da se vecina nas osjeca kao da se otimamo sa svekrvom za njenog sina i znas sta, trebamo biti sretne, jer se ne otimamo sa drugom zenom oko svog muza
zato udri brigu na veselje, savrsenstvo ne postoji, misli pozitivno i uzivaj
u receno ne ubrajam mamine sinove, to je vec stvar za psihologije i tu mogu reci ne do Bog nikome, a ni obratno
ova sto nece da joj dijete zove muzevu mamu majkom, zamisli da muz nece da vase dijete zove tvoju mamu nenom...kako ti imas problem mozda tako i on...i sta cemo sad?...prihvatiti tradiciju onog drugog, obostrano naravno
ova sto nece svadbu, nemas ti problem sa buducom svekrvom nego sa buducim muzem...na njemu je da postavi granice svojoj mami tj. roditeljima, kao sto ces i ti iste postaviti svojim, kompromis je dobrodosao
ako nije mamin sin, valjda si ga skuzila do sad, onda ta svadba stvarno nije problem, covjek ce znati postaviti granice gdje je stvarno bitno...moras malo i vjerovati u njega
znam ja da se vecina nas osjeca kao da se otimamo sa svekrvom za njenog sina i znas sta, trebamo biti sretne, jer se ne otimamo sa drugom zenom oko svog muza
u receno ne ubrajam mamine sinove, to je vec stvar za psihologije i tu mogu reci ne do Bog nikome, a ni obratno
-
Lounge Act
- Ridjobrki
#669 Re: Punice i Svekrve
Potpuno realan prikaz stvari.bizet wrote:stvarno se opterecujemo glupostima
A još uvijek se ne mogu načuditi ovoj neninoj... Ja sam Krajišnik i meni da žena ima problem što će mi dijete staru zvati majkom dobro bih se zapitao koga ženim.
- smurf
#670 Re: Punice i Svekrve
Ridjobrki wrote:...I ne boj se bude li mu majka htjela dati varenike, nije ništa otrovno.![]()
-
Lounge Act
- nutelina
#672 Re: Punice i Svekrve
Lounge Act wrote:bizet wrote:stvarno se opterecujemo glupostima
bizet, svaka ti zlatna![]()
a ovo podebljano - vecina ne moze nikako da shvati, nije problem svekrva koja isprobava granice k'o malo dijete, problem je muz sto joj to dopusta
E problem u svemu tome je što se moj dragi,njen sinčić non stop s njom svađa i pokušava joj dokazati da nam se ne može miješati u život,međutim, ona ne popušta. Sad meni njeg bude žao i ajd kažem ja njemu napravit ćemo neko manje veselje. Nije mi po volji,al' hajd et žena ima volju da napravi veselje za svog sina jedinca. Međutim on kako zna da ja to baš ne želim i da bi samo radi nje pristala,neće da čuje za to. I ovih dana je situacija baš onako napeta. Ne može se sa ženom izaći na kraj nikako.Rekao mi da se ne sikiram i da će on to riješiti,međutim žao mi i njeg, jer vidim da ga izluđuje...
- nutelina
#673 Re: Punice i Svekrve
WRRsmom wrote:sto se zavadjate bez veze niste ni poceli zajednicki zivot, roditelji cekaju na taj dan da po njihovom :dostojno" obiljeze takav dan
ne kontam ba cemu frka, sta je ljudi s vama
Frka je što smo nedavno imali jedno tešku stvar u porodici i ni meni ni mojim roditeljima nije do toga da pravimo feštu i da se veselimo. Dragi je toga svjestan,a buduća svekrva iako zna kakva je situacija,opet "dere" po svom. Ja se izvinjavam što sam se uopšte javila ovdje na forumu. Samo sam htjela da čujem da li je neko imao neki sličan problem i kako ga je riješio,a dobila sam samo kritike. Pozdrav svima
- Ridjobrki
#674 Re: Punice i Svekrve
Ako je tako ne popuštaj, jedno je stvar tvrdoglavosti a drugo kad je respekt u pitanju.nutelina wrote: Frka je što smo nedavno imali jedno tešku stvar u porodici i ni meni ni mojim roditeljima nije do toga da pravimo feštu i da se veselimo. Dragi je toga svjestan,a buduća svekrva iako zna kakva je situacija,opet "dere" po svom. Ja se izvinjavam što sam se uopšte javila ovdje na forumu. Samo sam htjela da čujem da li je neko imao neki sličan problem i kako ga je riješio,a dobila sam samo kritike. Pozdrav svima
Nije ok natezati se čisto zato jer jedni hoće a drugi neće ali ako tvoja porodica ima razlog zbog kojeg joj nije do derneka to se mora poštovati. Neko bi pitao jel' možda pametnije onda malo sačekati sa svadbom ali ja mislim da život ide dalje bez obzira na sve loše i tužno što se desi i da ne treba čekati sa zajedničkim životom zato što njegov početak nije praćen harmonikom i kolom. I ti i tvoji imate pravo doživjeti nešto lijepo nakon tog tužnog, imate pravo na sreću ali i na respekt.
Lijepo od tvog momka što to poštuje i što je na tvojoj strani, znaj da mu nije lako i pokaži mu svoje poštovanje i podršku u tome, nek zna da to cijeniš - to je jako bitno. Držite se skupa i ne dajte da vas okreću jedno protiv drugog. Na osnovu 'vako ovog iznesenog mislim da ne trebate popustiti. I još mislim da ti je svekrva seljanka ali to je sad skroz druga stvar.
-
zvrk
#675 Re: Punice i Svekrve
[/quote]Frka je što smo nedavno imali jedno tešku stvar u porodici i ni meni ni mojim roditeljima nije do toga da pravimo feštu i da se veselimo. Dragi je toga svjestan,a buduća svekrva iako zna kakva je situacija,opet "dere" po svom. Ja se izvinjavam što sam se uopšte javila ovdje na forumu. Samo sam htjela da čujem da li je neko imao neki sličan problem i kako ga je riješio,a dobila sam samo kritike. Pozdrav svima
to ti je do momka - muza
on treba objasniti svojim roditeljima da ne zeli 500 ljudi na SVOJOj svadbi
dakle, ne ubijediti ih da je to ispravno, nego da je to njegova - vasa svadba
i da vi odlucujete
kompromis je da oni naprave dernek, vi se pojavite pola sata i razgazite svojim putem
a oni nek dernece kolko im je volja
i nasa je familija htjela vecu svadbu tj svadbu
odbili smo to u startu
i svaku pricu o tome
iz milion razloga,
osnovni je bio: ko nas voli i ko se zaista raduje, svejedno mu je ima li ili nema svadbe, doci ce kad god i podijeliti radost
drugo, nema nikakve potrebe da rodbina, koja me inace i ne prepozna na ulici ili me vidi jednom godisnje - kao bude prisutna na mom najsretnijem danu u zivotu
trece, ne volimo nijedno guzvu - i nije bilo nikaklve potrebe da se na SVOj dan osjecamo neugodno, usrkletimo ili bilo sta slicno
ko je htio mogao je doci u opcinu,
ko je htio - mogao je doci roditeljima kasnije
mi lijepo u opcinu na rucak kod svekra
prenocili kod sebe i razgazi na bracno