Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tramvajtrojka

#651 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by tramvajtrojka »

Qler wrote: 15/01/2026 08:38 vidio sam ovaj tekst, i svaka je realno na mjestu...
Zadovoljavamo se minimalizmima i konstantno imamo poriv da popljujemo bilo kakvu promjenu i da nam je loše nesto sto objektivno i nije, mi umjesto butika i svega sto je naveo imamo zeks i zmaj u najskupljoj ulici u drzavi ne zbog nemanja para jer jednostavno u opstini sg i centar stoje neznalice koje umjesto da privuku kvalitetu života na novi nivo njima opstinski prostori sluze da ga uvale sto jeftinije

Narod koji je ubijen u pojam sa skromnosti
Qler

#652 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Qler »

Bio sad za vikend u Zagrebu, tačno se vidi koliko je kao grad ispred nas. Koliko je veća ponuda svega, ali svega, pa i od tih donera, i dalje... razni restorani, za svačiji ukus i džep, klubovi, prodavnice... ma u svemu su daleko ispred nas.. kod nas waikiki, zara, žeks i zmaj...
Dimu1927

#653 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Dimu1927 »

Qler wrote: 15/01/2026 11:46 Bio sad za vikend u Zagrebu, tačno se vidi koliko je kao grad ispred nas. Koliko je veća ponuda svega, ali svega, pa i od tih donera, i dalje... razni restorani, za svačiji ukus i džep, klubovi, prodavnice... ma u svemu su daleko ispred nas.. kod nas waikiki, zara, žeks i zmaj...
Kakav zeks i zmaj pogledaj gdje narod izlazi sta fali imas i ovdje razne taverne baoliji sobe kibe galerije nekakvi kilimi metropolisi lave apetiti, krcato sve bude

A nemaju ni elitno naselje ala bulevar :D
Qler

#654 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Qler »

Da, vrhunac nam je Bulevar... ja se ospem samo kad prođem pored onoga...

Realno, postali smo godi nego prije 20 godina... selo sa trolejbusom...
ReymondReddington

#655 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by ReymondReddington »

Da postoje musterije i rolls Royce bi imao salon u Sarajevu.

Niko tim radnjama ne brani da otvore u Sarajevu. Tako da oni to iz nekog razloga ne zele.
Qler

#656 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Qler »

Zato što smo selo... što je vrhunac investicije stan, što je vrhunac kulinarske ponude ćevap, što je vrhunac ugostiteljskog objekta dudlaona, što smo ograničeni ko balkon u toliko sfera života da ako neko malo odsutpi od bilo čega, odmah nije normalan...
moimoi

#657 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by moimoi »

Qler wrote: 15/01/2026 11:58 Da, vrhunac nam je Bulevar... ja se ospem samo kad prođem pored onoga...

Realno, postali smo godi nego prije 20 godina... selo sa trolejbusom...
Realno, mi nikada nismo imali elitu koja bi jela po nekim fensi restoranima niti kupovala u nekim fensi buticima.

Ako uzmemo akademike i umjetnike kao primjer… koji su uvijek radije isli na pace ili janjetinu.. nego sto bi jeli kamenice sa pjenicom od ruzmarina.

Malkice je nadrealan tekst
dječak sa šibicama

#658 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by dječak sa šibicama »

Upravo to te i definira, sto nemas klijentelu za boeme. Mislim ima, nije da nema, ali u postocima to je nekakvih 1 ili 2.

Imas kamaru skorojevica kojima je doseg Bjelasnica i glumatanje nobla dok mater sa sela salje suhog mesa.
Istina toga ima i u ZG BG i slicno, ali veci gradovi veca raznolikost.

Da smo primitivni, naravno da jesmo, da se drzimo vazniji nego jesmo, itekako. I u regionalnom i u globalnom smislu, selendra. Koja je eto ljepuskasta i zgodna za turisticki obilazak, ali za prosjecnog zapadnjaka, zemlja treceg svijeta na koju ce asocijacija jos dugo biti UNPROFOR i krvavi rat.
Pandakonda

#659 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Pandakonda »

Qler wrote: 15/01/2026 11:46 Bio sad za vikend u Zagrebu, tačno se vidi koliko je kao grad ispred nas. Koliko je veća ponuda svega, ali svega, pa i od tih donera, i dalje... razni restorani, za svačiji ukus i džep, klubovi, prodavnice... ma u svemu su daleko ispred nas.. kod nas waikiki, zara, žeks i zmaj...
Centar, Trg Bana Jelacica, Rolex radnja odma tu. Preslikaj to u Sa i imas Azel France na top lokaciji pored Centralne Banke :-)
breuer

#660 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by breuer »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 12:48 Upravo to te i definira, sto nemas klijentelu za boeme. Mislim ima, nije da nema, ali u postocima to je nekakvih 1 ili 2.

Imas kamaru skorojevica kojima je doseg Bjelasnica i glumatanje nobla dok mater sa sela salje suhog mesa.
Istina toga ima i u ZG BG i slicno, ali veci gradovi veca raznolikost.

Da smo primitivni, naravno da jesmo, da se drzimo vazniji nego jesmo, itekako. I u regionalnom i u globalnom smislu, selendra. Koja je eto ljepuskasta i zgodna za turisticki obilazak, ali za prosjecnog zapadnjaka, zemlja treceg svijeta na koju ce asocijacija jos dugo biti UNPROFOR i krvavi rat.
nema ovdje ozbiljnog grada do Beča ili Pešte, tek...sve između je tek veća ili manja palanka
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#661 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by _BataZiv_0809 »

Uvijek je bio da se razumijemo.

Ali je ta razlika bila drasticnija prije 20 godina nego sto je danas.
dječak sa šibicama

#662 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Pitanje je i za Bec, ali da su LJ ili ZG puno ozbiljniji uredjeniji gradovi, nema sumnje. Od titula Green destination, Green capital na dalje.

Za ZG nisam siguran koliko napreduje, zbog EU vjerovatno da, a za Ljubljanu siguran jer poredim grad danas i prije 30 godina. Kao nebo i zemlja razlika, iako i sami kazu da imaju kamaru propusta i krivih poteza.

Kod njih mi sve svidja mentalitet, jako puno ljubljancana su dosljaci sa slovenskih sela ali uredno se asimiliraju i njihovi seljaci generalno nemaju taj primitivni gen kao nasi seljaci recimo. Dosta su prilagodljiviji, uostalom slovenska sela su fantasticno uredjena za pojam jednog sela.

Tamo ako neko divlja cestom u BMWu, mozes se kladiti na kladionici da nije slovenac.

Sarajevu nedostaje prije svega urbane misli. Vizavi smeca, ponasanja, postupanja.
breuer

#663 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by breuer »

Jesu uredniji, Ljubljana posebno, al sve su to u principi i dalje manji gradovi...Ljubljana je malena, a Zagreb, iako veći, nije najsretnije decentralizovan na način da nema tješnje veze između starijeg i novog dijela grada, posebno Novog Zagreba koji je kao izložba moderne arhitekture preko rijeke...kao mali Novi Beograd.

Beograd je ozbiljniji grad površinom i stanovništvom, al ga jebe politika realno iako ima 10 - 20% urbane baze koja je svjetska...ima nevjerovatnu ponudu svjetskih restorana, restorana fine dining i sve je autohtono, i nije izvještačeno kao u Zagrebu npr, ali je postotak primitivaca također veći...
petunija

#664 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by petunija »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 14:55 Kod njih mi sve svidja mentalitet, jako puno ljubljancana su dosljaci sa slovenskih sela ali uredno se asimiliraju i njihovi seljaci generalno nemaju taj primitivni gen kao nasi seljaci recimo. Dosta su prilagodljiviji, uostalom slovenska sela su fantasticno uredjena za pojam jednog sela.

Tamo ako neko divlja cestom u BMWu, mozes se kladiti na kladionici da nije slovenac.

Sarajevu nedostaje prije svega urbane misli. Vizavi smeca, ponasanja, postupanja.
:thumbup:
potpis
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#665 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by bitanga_sa_otesa »

u sloveniji sam prolazio raznim selendrama i svaka je sredjena,pokoseno,ograde pod konac,svi imaju fasadu,nema smetljarnika i ciganluka oko kuca i po avlijama,ne mozes vidjeti smeca ,papira ni pored ceste ni bilo gdje. lijepo za vidjeti :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#666 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by _BataZiv_0809 »

Nek mi vrate pare od stednje u LJB pa cemo pricati
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#667 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by _BataZiv_0809 »

breuer wrote: 15/01/2026 15:04 Jesu uredniji, Ljubljana posebno, al sve su to u principi i dalje manji gradovi...Ljubljana je malena, a Zagreb, iako veći, nije najsretnije decentralizovan na način da nema tješnje veze između starijeg i novog dijela grada, posebno Novog Zagreba koji je kao izložba moderne arhitekture preko rijeke...kao mali Novi Beograd.

Beograd je ozbiljniji grad površinom i stanovništvom, al ga jebe politika realno iako ima 10 - 20% urbane baze koja je svjetska...ima nevjerovatnu ponudu svjetskih restorana, restorana fine dining i sve je autohtono, i nije izvještačeno kao u Zagrebu npr, ali je postotak primitivaca također veći...
Novi Zagreb :thumbup:

Fantastican primjer humanog naselja
dječak sa šibicama

#668 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Prvi dodir sa Beogradom negdje ko klinac pred sami rat, dodjes na zeljeznicku stanicu onu staru, i doceka te milion cigica po onim peronima i okolo. To mi je nekako ko Bukurest :D

Lijep je stari Beograd oko Kalemgdana, Dorcol, Palilula, Vracar ali dosta je prljavo kao i kod nas, ili neuredno hajde mozda nije prljavo. Njega vadi sto je velegrad, imas neki osjecaj divljenja toj velicini grada.

Sarajevo se moglo skockati cakum pakum, da je malo pameti. Ali ovo zidanje zgradurina gdje treba i ne treba, nakrcavanje centralnog dijela grada, neizgradnja adekvatnih cesta i sve ostalo od recimo "turkizacije" Bascarsije, meni se to ne svidja. Bascarsija vise skoro i nema nekadasnji smek, sve nesto turski sladoled turski kebab turska pizza, a gdje je tu Bosna.

Kako bi bilo mocno da je neko pametan umjesto onog divljanja favele od Buca Potoka, smislio gore prema zuci neka naselja kao Sip ali malo nize zgradice, vise zelenila, prostora, ko ljubljancani sto grade zadnjih godina. Zgradice od 3-4 kata i gomila parkova izmedju.
Tako su nekad bili zamisljeni Velesici, donji, uz one zgrade napravljene u Pandze bila je zamisao da se i ispod grade lamele i to je i poceto bilo ali uz rat napusteno. Ostale zidine tamo par prvih pocetih zgrada. Nesto kao Visnjicki venac u Beogradu, ono prelijepo naselje sa niskim zgradicama gdje su snimali Zikinu dinastiju u "novom stanu Marije i Bobe", etazni stanovi sa velikim terasama i pogledom na Dunav u blagoj padini. Nesto takvo postoji na Ciglanama ali samo dvije tri zgradice trokatnice u Avde Hume.

Estetika nam nepoznat pojam.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#669 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by _BataZiv_0809 »

Da, velegrad a svi pricaju tvojim jezikom. To je fascinantno.
HelaS

#670 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by HelaS »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 14:55 Pitanje je i za Bec, ali da su LJ ili ZG puno ozbiljniji uredjeniji gradovi, nema sumnje. Od titula Green destination, Green capital na dalje.

Za ZG nisam siguran koliko napreduje, zbog EU vjerovatno da, a za Ljubljanu siguran jer poredim grad danas i prije 30 godina. Kao nebo i zemlja razlika, iako i sami kazu da imaju kamaru propusta i krivih poteza.

Kod njih mi sve svidja mentalitet, jako puno ljubljancana su dosljaci sa slovenskih sela ali uredno se asimiliraju i njihovi seljaci generalno nemaju taj primitivni gen kao nasi seljaci recimo. Dosta su prilagodljiviji, uostalom slovenska sela su fantasticno uredjena za pojam jednog sela.

Nije Sarajevo ni prije rata bio grad sa razvijenom kulturom života kao u Ljubljani ili u Zagrebu, prije ratne i poratne migracije stanovništva, koje danas mnogi optužuju za "sarajevski seljakluk" i primitivizam. Sarajevo je i prije rata imalo prejaku konekciju sa "Istokom", najprije sa stanovništvom Sandžaka, ali i iz cijele Srbije koje baš i ne prati te zapadne trendove i način življenja. Danas je turska kultura vrlo utjecajna u Sarajevu, u Starom Gradu naročito, kultura koja ne prihvata ništa bosansko što ne mora, kultura koja prioritetno forsira svoje, ne poštujući domaće. Tako je bilo i prije rata, kada je počela sandžačka migracija. Grad u kojem žive stanovnici koji ga ne poštuju, koji ga koriste isključivo za svoje ineterese, grad koji puni dvorane višestrukim pjevanjem kojekakvih istočnjačkih "Ceca" i sličnih. takav grad i ne zaslužuje poređenje sa Ljubljanom, npr.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#671 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by konektovan »

A u Ljubljani ne pjevaju narodnjaci...jebote?! :lol:
U novembru bio, cijeli grad izlijepljen plakatima ace pejovica,.. :-)
Kakva sovinisticka analiza...
SmokingMan

#672 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by SmokingMan »

Oblakoder od 100 spratova.
JohnnyS

#673 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote: 15/01/2026 14:49
Uvijek je bio da se razumijemo.

Ali je ta razlika bila drasticnija prije 20 godina nego sto je danas.

Ne znam što bih ti rekao, već sam pričao kako sam se prije dvadesetak godina vratio u BiH iz Hrvatske i uvjeren sam da je sad puno veća razlika nego onomad. Kad vidim razliku u školi kako mi nećaci u Hrvatskoj uče, a kako moja djeca ovdje vidim da moja djeca imaju tanke šanse u budućnosti za bit konkurentna. A Hrvatska je šupak EU da se razumijemo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#674 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 16/01/2026 08:33 A u Ljubljani ne pjevaju narodnjaci...jebote?! :lol:
U novembru bio, cijeli grad izlijepljen plakatima ace pejovica,.. :-)
Kakva sovinisticka analiza...
Cudi me da mu nisu izbrisali plakate :D
Better Man

#675 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?

Post by Better Man »

Sarajevu prije svega nedostaje kulture ponašanja, pa onda je tu ponuda nekih urbanih sadražaja i da sad ne nabrajam sve. Pogledajte samo ponašanje ljudi u saobraćaju, kako vozača, tako i pješaka. Načelnici 4 gradske općine zajedno sa gradonačelnikom su teži odron i nemaju nikakvu viziju da grad naparve urbanim i ugodnimm za život. O komunalnoj infrastrukturi je sve rečeno kad je pao ovaj snijeg. Ponuda ugostiteljskih objekata, odnosno njihovog sadržaja je očajna, da ne govorim o higijeni u većini objekata. Ima pojedinaca koji žele donijeti nešto novo u ovaj grad. Čist primjer su moji prijatelji koji su otvorili prodavnicu ploča i rade odličan posao. Mi nemamo ni jednu urbanu knjižaru gdje bi mogli nači i kupiti naslove, koji se najnormalnije mogu kupiti u Hrvatskoj. Evo primjera. Fraktura je objavila kompletnu poeziju Boba Dylana. Knjiga ima preko 700 stranica. Naši knjižari uopće nisu nabavili tu knjigu iako nabavljaju Frakturina izdanja. Istu sam morao nabaviti preko svoje nekadašnje šefice i velike prijateljice kad je išla u Split. Tako sam nabavio i autobiografiju Bruce Springsteena Born to Run, koja je u Hrvsatskoj objavljena istovremeno kad i u cijelom svijetu,pa autobiografija Davida Grohla. Svašta bi se tu još moglo dodati. Ne možeš se doseliti u Sarajevo i nametati svoj primitivizam i nekulturu. Ne treba Sarajevo da se prilagođava tebi, već ti kao doseljenik treba da se prilagodiš Sarajevu i da daš svoj doprinos da grad bude bolji, ljepši, čišći i ugodniji za život.
Post Reply