Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Cholina_Lokica

#6476 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Konjanik wrote:da li ima i jedna trudnica ili gospodja ovdje da je morala da se porodi carskim rezom radi abrupcije u osmom mjesecu trudnoce?
Moja supruga se prekjucer porodila na hitni carski rez,nosila je dvojke doktori su ustanovili abrupciju te je nakon napada odmah poslana na carski,bebe su jos u inkubatoru imaju jako ubrzano disanje i doktorica me zivog isprepadala danas da ne idem u detalje,interesuje me da li je neko imao slican porod i da li su se bebe oporavile ,koliko im je dugo trebalo?

pozdrav
Ne znam hoce li pomoci sta posto ne znam sad sve detaljno, ali od prijatelja sestra nedavno je isto nahrabusila, i koliko se mogu sjetiti abrupcija je bila u pitanju. Dr nije prepoznala simptome I sreca pa njena mama jeste I odvela je u bolnicu ubrzo, nazalost stigle su vec kasno pa je jedna beba umrla, druga je prezivjela I bila u jako teskom stanju, na aparate je bila prikopcana nije sama disala ni jela. Medjutim na svu srecu za par dana je pocela samostalno disati I za manje od mjesec su je izvadili iz inkubatora I pustili kuci. Sad je sve ok bebac fino napreduje.
Konjanik

#6477 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Konjanik »

Cholina_Lokica wrote:
Konjanik wrote:da li ima i jedna trudnica ili gospodja ovdje da je morala da se porodi carskim rezom radi abrupcije u osmom mjesecu trudnoce?
Moja supruga se prekjucer porodila na hitni carski rez,nosila je dvojke doktori su ustanovili abrupciju te je nakon napada odmah poslana na carski,bebe su jos u inkubatoru imaju jako ubrzano disanje i doktorica me zivog isprepadala danas da ne idem u detalje,interesuje me da li je neko imao slican porod i da li su se bebe oporavile ,koliko im je dugo trebalo?

pozdrav
Ne znam hoce li pomoci sta posto ne znam sad sve detaljno, ali od prijatelja sestra nedavno je isto nahrabusila, i koliko se mogu sjetiti abrupcija je bila u pitanju. Dr nije prepoznala simptome I sreca pa njena mama jeste I odvela je u bolnicu ubrzo, nazalost stigle su vec kasno pa je jedna beba umrla, druga je prezivjela I bila u jako teskom stanju, na aparate je bila prikopcana nije sama disala ni jela. Medjutim na svu srecu za par dana je pocela samostalno disati I za manje od mjesec su je izvadili iz inkubatora I pustili kuci. Sad je sve ok bebac fino napreduje.
Hvala ti na odgovoru ohrabri me to, kod mene je situacija ta sto kad sam je odveo doktoru zenu su pregledali i pustili su je kuci rekavsi da je najvjerovatnije pojela nesto pokvareno,par sati kasnije je isgubila boju i pocela je da krvari brzo sam je prebacio nazad na jezero cim je stigla odmah su joj uradili carski obje bebe su jos u inkubatorima kcerkica se izvukla i stabilno je ali mi je sin jos u kriticnom stanju,iako urinira i izlucuje iz sebe krv koju je progutao zbog abropcije,dakle na aparatima su oboje jos ne mogu ni da jedu vec su na infuziji..ostaje samo nadanje i strpljenje da vidim sta ce bit u naredne dvi hefte il vise
kadinica

#6478 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Ja koliko znam (samo iz onoga što sam pročitala), bitno je šta je dovelo do abrupcije materice.

Inače, prijevremeni porod nije tako strašan, nadam se da će djeca biti ok, blizanačka trudnoća je inače rizična i pod posebnim nadzorom.

Je li supruga imala nekih zdravstvenih problema? Kako je sad, kako su dječica?

Kakav joj je bio tok trudnoće, je li se redovno kontrolisala? U kojoj je sedmici porođena?

Izvini što puno pitam, ali je bitno iz zbog ostalih trudnica da znamo za razne vrste komplikacija.
Cholina_Lokica

#6479 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

I njoj je dr. rekla nije to nista hajde kuci :roll:
Ova curica je bila jako kriticno nekih 7 dana, medjutim na kraju je sve ispalo ok. i da, njoj se desilo u 7. mjesecu, tako da su bebe bile bas male jos uvijek.
Drzim fige da sve bude uredu
Konjanik

#6480 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Konjanik »

kadinica wrote:Ja koliko znam (samo iz onoga što sam pročitala), bitno je šta je dovelo do abrupcije materice.

Inače, prijevremeni porod nije tako strašan, nadam se da će djeca biti ok, blizanačka trudnoća je inače rizična i pod posebnim nadzorom.

Kakav joj je bio tok trudnoće, je li se redovno kontrolisala? U kojoj je sedmici porođena?

Izvini što puno pitam, ali je bitno iz zbog ostalih trudnica da znamo za razne vrste komplikacija.
Supruga mi nije imala zdravstvenih problema, redovno smo imali kontrolu,kod privatnog ginekologa dok on nije pocetkom jula otisao na godisnji odmor, tada je supruga otisla u GAK na lezanje odnosno strogo mirovanje skoro mjesec dana je bila u bolnici.Izasla je pocetkom avgusta na 15 dana odmora pa je trebala opet jucer da se vrati u bolnicu na mirovanje.Dakle trudnoca je bila nadzirana, zena mi ne pusi nit pije alkohol a osim toga odrekla se i kafe tokom trudnoce.

Djeca su sada na intenzivnoj njezi,na Jezeru,jutros sam slipno doktoru 100KM jer je htio da mi suprugu pusti kuci danas odnosno da napusti ona bolnicu,to ona nije u stanju nikako jer ono jedva hoda izgubila je mnogo krvi ali se popravlja trebat ce joj jos 10tak dana
Djeca imaju stolicu i uriniraju,jako su zivahna ali im pluca jos nisu dovoljno razvijena da bi bili izvan inkubatora,hrane se infuzijom jer jos imaju krvi u stomaku koju izbacuju kroz uriniranje i stolicu, takodjer i povracanjem.Tlak je uredan i stabilan, kao i ritam srca doktorica kaze da im je radila sken glave i nemaju ostecenja mozga niti krvarenje u mozgu sad zasad djecak ima 3,100 KG a djevojcica 2,500KG porodili su se na pocetku 38 sedmice
Moja je supruga tokom cijele trudnoce koristila Gynipral i ortho mol natal vitamine
alpashinac

#6481 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by alpashinac »

Pozdrav trudnice, mame :)

Sobzirom da sam u petom mjesecu trudnoce, malo sam istrazivala oko naknade za trudnice sa biroa. Citajuci pokusavam shvatiti ...znaci majka koja je u radnom odnosu a na trudnickom odsustvu prima (pored plate svoje koja nije u punom iznosu ) VECU naknadu u odnosu na majku koja nije u radnom odnosu! dje logika ? Ja to ne shvatam. I da li uopste buduce mame koje nisu na biru imaju pravo na naknadu?

Ne znam da li se ponavljam niti je li bilo govora o ovome, nisam bas upratila. Muz je reg sa ovim nickom pa sam iskoristila :)
Molim mame da me uputite sta kako gdje...

Unaprijed hvala svima :)
kadinica

#6482 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

@konjanik, drago mi je da je ipak sve koliko - toliko uredu, supruga je porođena u terminu, nije prijevremeni porod, bebe su mašala napredne, stvarno sam ubijeđena da će sve biti uredu.
Javite se povremeno.
alpashinac wrote:Pozdrav trudnice, mame :)
Sobzirom da sam u petom mjesecu trudnoce, malo sam istrazivala oko naknade za trudnice sa biroa. Citajuci pokusavam shvatiti ...znaci majka koja je u radnom odnosu a na trudnickom odsustvu prima (pored plate svoje koja nije u punom iznosu ) VECU naknadu u odnosu na majku koja nije u radnom odnosu! dje logika ? Ja to ne shvatam. I da li uopste buduce mame koje nisu na biru imaju pravo na naknadu?

Ne znam da li se ponavljam niti je li bilo govora o ovome, nisam bas upratila. Muz je reg sa ovim nickom pa sam iskoristila :)
Molim mame da me uputite sta kako gdje...

Unaprijed hvala svima :)

Prvo, radi se o porodiljskim naknadama, ne trudničkim, jer se primaju tek nakon poroda u trajanju od godinu dana.

U Kantonu Sarajevo je situacija takva da nezaposlene majke (na birou ili studentice), primaju iznos oko 120 KM, godinu dana.
Zaposlene majke primaju iznos oko 480 KM, godinu dana, a samo rijetki poslodavci isplaćuju iznos razlike plaće.
Lounge Act

#6483 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:14, edited 1 time in total.
alpashinac

#6484 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by alpashinac »

Prvo, radi se o porodiljskim naknadama, ne trudničkim, jer se primaju tek nakon poroda u trajanju od godinu dana.

U Kantonu Sarajevo je situacija takva da nezaposlene majke (na birou ili studentice), primaju iznos oko 120 KM, godinu dana.
Zaposlene majke primaju iznos oko 480 KM, godinu dana, a samo rijetki poslodavci isplaćuju iznos razlike plaće.[/quote]

Uranila sam sa istrazivanjem iz razloga jer nisam na birou, pa ukoliko sa takvim statusom ne mogu ostvariti naknadu koja bi mi dobro dosla, da se angazujem i trazim nekoga da me prijavi samo da me ''zakace'' na biro...mada sumnjam da cu uspjeti ikoga naci. Nisam ni mislila da sada ganjam vec ako Bog da, nakon poroda. Hvala na odgovoru u svakom slucaju..drzava za pozelit!
alpashinac

#6485 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by alpashinac »

Lounge Act wrote:ja sam u ZDK
u prvoj trudnoci sam bila na birou i nisam imala nikakvu naknadu, a nakon poroda dobila sam jednu jedinu jadnu jednokratnu pomoc u iznosu od 150 KM
sad sam u drugoj trudnoci bila u radnom odnosu i morala sam mirovati, u pravilu za to se daje puna plata (kod mene je na pocetku bila, a kasnije valjda greskom racunovodje nesto manja), a nakon poroda sam ostvarila pravo na porodiljnu naknadu koja je 80 % od plate (a taj iznos po rjesenju jos umanjuju za 10%) i morala sam ici na porodiljno 28 dana prije termina jer sam bila na bolovanju gotovo cijelu trudnocu. porodila sam se u maju i jos nisam imala ni jednu uplatu, a prema rijecima radnica u centru za socijalni rad uplatu ne mogu ocekivati jos 2 do 4 mjeseca

Sto vise pitam i istrazujem, sve se gore osjecam. Koliko sam shvatila mi smo jos i dobri, jer neki kantoni uopste nemaju nikakav vid naknade :S
kadinica

#6486 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Porodiljske naknade su mi slaba tačka, uvijek se nasikiram kad pričam o ovome...

Što bi naši forumaši iz dijaspore rekli - šta hoćete da vam neko plaća da rađate, hahahaha.

Stvarno je žalosno koliko malo se izdvaja za ovu namjenu, i u pravu si, u nekim kantonima ih nema nikako.

Najbolje je da odeš u opštinu prebivališta i da se raspitaš šta ti sve treba. Oni su nadležni da odobre porodiljsku naknadu, imaš pravo na jednu ili drugu (za nezaposlene ili zaposlene), znači, jednu sigurno dobijaš, biro nije uslov, jer i studentice donesu samo potvrdu sa fakulteta. Postoji čitav spisak dokumentacije koja se mora dostaviti.
alpashinac

#6487 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by alpashinac »

Draga moja Kadinica, svakako cu otici i raspitati se. Ukoliko budu ''prstali'' od informacija kao sto to biva preko telefona, onda se mogu halaliti sa naknadom. Lp :*
seyo_84

#6488 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Kad se vec prica o porodiljskim naknadama...
Mene zanima nakon koliko se dobije odgovor od njih?Porodila sam se 08.07. i muz mi je predao za naknadu nakon 10-tak dana,reklisu da ce javiti.E mene zanima nakon koliko vremena stigne odgovor,kad se naknada pocne dobijati,i dali se dobiju odjednom zaostale naknade?Npr.ako mi u septembru stigne odgovor.dali odjednom dobijam za juli i august?Radi se o naknadi za nezaposlene.
safran

#6489 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

seyo_84 wrote:Kad se vec prica o porodiljskim naknadama...
Mene zanima nakon koliko se dobije odgovor od njih?Porodila sam se 08.07. i muz mi je predao za naknadu nakon 10-tak dana,reklisu da ce javiti.E mene zanima nakon koliko vremena stigne odgovor,kad se naknada pocne dobijati,i dali se dobiju odjednom zaostale naknade?Npr.ako mi u septembru stigne odgovor.dali odjednom dobijam za juli i august?Radi se o naknadi za nezaposlene.
S obzirom da naknade i za zaposlene i za nezaposlene idu preko opštinskog odjeljenja za rad i soc. politiku pretpostavljam da je dinamika ista. Pa u opštini NG ti je ovako išlo 2005. a i 2011. - porod 8.07., rješenje možeš očekivati u septembru a novac, sa zaostacima, kad u oktobru počnu isplaćivati naknade.
affidavit

#6490 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Konjanik wrote:
kadinica wrote:Ja koliko znam (samo iz onoga što sam pročitala), bitno je šta je dovelo do abrupcije materice.

Supruga mi nije imala zdravstvenih problema, redovno smo imali kontrolu,kod privatnog ginekologa dok on nije pocetkom jula otisao na godisnji odmor, tada je supruga otisla u GAK na lezanje odnosno strogo mirovanje skoro mjesec dana je bila u bolnici.Izasla je pocetkom avgusta na 15 dana odmora pa je trebala opet jucer da se vrati u bolnicu na mirovanje.Dakle trudnoca je bila nadzirana, zena mi ne pusi nit pije alkohol a osim toga odrekla se i kafe tokom trudnoce.

Djeca su sada na intenzivnoj njezi,na Jezeru,jutros sam slipno doktoru 100KM jer je htio da mi suprugu pusti kuci danas odnosno da napusti ona bolnicu,to ona nije u stanju nikako jer ono jedva hoda izgubila je mnogo krvi ali se popravlja trebat ce joj jos 10tak dana
Djeca imaju stolicu i uriniraju,jako su zivahna ali im pluca jos nisu dovoljno razvijena da bi bili izvan inkubatora,hrane se infuzijom jer jos imaju krvi u stomaku koju izbacuju kroz uriniranje i stolicu, takodjer i povracanjem.Tlak je uredan i stabilan, kao i ritam srca doktorica kaze da im je radila sken glave i nemaju ostecenja mozga niti krvarenje u mozgu sad zasad djecak ima 3,100 KG a djevojcica 2,500KG porodili su se na pocetku 38 sedmice
Moja je supruga tokom cijele trudnoce koristila Gynipral i ortho mol natal vitamine
Iz svega navedenog mogu ti reći da će sve da bude ok, vjeruj mi i sama sam sve ovo prošla. Porodila sam se u 34. sedmici, isto tako trudnoća uredna sve pretrage ok, i samo jednom u noći prsne vodenjak. Vaše bebice su mašala normalne tjelesne težine, moja je bila jedna i imala samo 1950 gr, gubila kilažu deset dana i imala 1830 gr, sve ovo što si naprijed napisao bilo i kod nje, glede pretraga. Ja sam imala dosta težak porod trajao je 12 sati i već taj dan sam morala biti na nogama jer je beba isto tako morala biti u inkubatoru, i morala svaka tri sata do nje. Znam da je suprugi trenutno teško, ali brzo će se i ona oporaviti, žene koje prije ustanu iz kreveta se brže oporave, to su mi uvijek ponavljali u porodilištu, i stvarno već treći dan sam bila skoz ok, a u bolnici smo ostale 12 dana. I mene je bilo strah otići kući s bebom, mislila sam da neću uspjeti da je hranim sama, jer ni moja beba nije rođena sa refleksom sisanja, ali sve će to biti dobro, nekako se stvari same poslože. Moja beba sad mašala ima 5350 gr, a stara je tri mjeseca, pa možeš i sam zaključiti kako je brzo sve nadoknadila. Prijevremene bebe su pravi mali borci i to stvrno stoji. Vidjećeš kako će one same da se izbore za sebe, samo je važno da supruga ima tvoju podršku i da joj neko pomogne kada izađe iz porodilišta. Ja sam sve to prošla sama i nije baš za poželjeti. Najbolje bi bilo da supruga može prvih dana samo da odmara i doji bebe. Puno sreće bebicama i vama dvoma, još jednom ponavljam sve će da bude dobro, nemojte da vas plaši to što su bebe rođene prije vremena. :)
bizet

#6491 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

@Konjanik, bice to OK...bebe su masala, a nisu prijevremeno, znaci sve se stiglo razviti kako treba, plucima mozda malo treba podrske, ali to je sve normalno...cim se beba naguta plodne vode pri porodu zavrsi u inkubatoru na dan barem, tako da to nije strasno
infuzija ce ocistiti organizam...to sto kake i piske vam je velika stvar...vjerujem da ih pored infuzije i hrane na sondu,mozda je infuzija samo jedan dan se organizam ocisti i ustabili, a pomoci ce i kod zutila kojeg sve bebe imaju

sto se tice zene, samo na noge sto prije, dobro je affidavit rekla, prije ce biti u stanju da normalno funkcionise....djeca su tu i trebaju je

sta znaci nije rodjena sa refleksom sisanja?
mene su u bolnici isprepadali sa ovim...hranili su je na sondu, eto da ne rizikuju da udahne i da to ode na pluca te dodatno zakomplikuje stvar, nece oni u bolnici da se zahebaju, ako ne moraju tj. imaju lufta, sa flasicom, stavi sondu krpz npsic i bubni dozu hrane odjednom...hranjenje traje 5 sec....a kad beba to sve povrati jer je tako na brzinu dobilo u svoj mali zeludac hranu onda je to normalno, ostalo je u njoj koliko joj treba, a sprica sa hranom se sasula u jednjak...jos uvijek sam ljuta na ovakav pristup..i tako nas pustise kuci, a ja se pitam kako cu joj flasicu dati i smijem li...nidje veze, sto bi rekli...dijete sasvim normalno
sisalo i flasicu i dojku...sebi rekoh ne razmisljaj vise o tome
gledala sam je sa infuzijom prikljucenom kroz venu na glavici, gledala sam dok je tako hrane na sondu, molila da je ponovo nahrane kad povrati sve, ne odmah ali da ne cekaju 3 sata do sljedeceg hranjenja...stajala bespomocno kraj inkubatora i pricala njoj kako to sve tako treba, kako je ona hrabra djevojcica i kako cemo nas dvije bez po muke prevazici...i tako je i bilo jer bebe su snaznije od nas starih i veci borci :)

pred porod procitah pricu u kojoj kaze da najteze sto smo ikada uradili jeste rodjenje, nasa borba da dodjemo na ovaj svijet, sve ostalo je lakse...e i to sam ponavljala svojoj bebi i sebi,jer i sebe sam trebala hrabriti...govorila sam joj da je najvecu bitku vec dobila :)...a sve ostalo cemo lako prevazici...i ja vjerujem u ovo
bizet

#6492 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

juce (vec sad prekjuce) je moja curetina primila vakcinu...od rodjenja je narasla 6cm i od izlaska iz bolnice dobila je 1420gr...sad ima 3920gr i duga je 54cm :)
prelazimo postepeno na hipp1...pedijatrica kaze da joj vise nije dovoljan pre, pa smo prekjuce uveli jedan obrok 1, juce dva, danas cu vidjeti kako podnosi obroke 1-ce od 120ml, ako bude ok onda uvodim i treci i tako polako...nisam primjetila da joj teze pada 1...juce je jedan obrok od 90ml izbljucala, a drugi normalno pojela...razlog za uvodjenje je sto i nakon preporucene doze za 6. sedmicu od 120ml ona ostane gladna...za 2h bi opet jela ili cak i prije

@LA, zasto naknadu dodatno smanje za 10%?...jesi pitala?

sve zaboravim pitati, koju literaturu preporucujete o njezi djeteta
cula sam da je dobra knjiga sta ocekivati do godine dana (ili tako nekako)
Alhemicarkaa

#6493 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Sobzirom da sam u petom mjesecu trudnoce, malo sam istrazivala oko naknade za trudnice sa biroa. Citajuci pokusavam shvatiti ...znaci majka koja je u radnom odnosu a na trudnickom odsustvu prima (pored plate svoje koja nije u punom iznosu ) VECU naknadu u odnosu na majku koja nije u radnom odnosu! dje logika ? Ja to ne shvatam.
Ima logike, zaposlenim majkama se odbija od plate između ostalog i za taj fond. Zato dobivaju veću naknadu, i da je država kako treba dobivale bi punu platu i ne bi kasnile, jer nekako kad radimo nikad ne zakasne da nam odbiju doprinose.

I ja se odmah upalim ko kutnjak kad se priča o naknadama. Meni su se primanja smanjila, a troškovi povečali, samo za pelene ode preko 100 km mjesečno.
Alhemicarkaa

#6494 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Konjanik wrote:

Biće to sve uredu, bebe su mašala napredne. Ali nije mi jasno kako se pluća nisu razvila ako je bila na početku 38 sedmice? Pa to je deveti mjesec, kad porod može početi bilo kad i bebe su spremne za vanjski svijet. Držim fige, da što prije stignete kući i uživate u svojim bebicama :kiss:
alpashinac

#6495 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by alpashinac »

Alhemicarkaa wrote:

Sobzirom da sam u petom mjesecu trudnoce, malo sam istrazivala oko naknade za trudnice sa biroa. Citajuci pokusavam shvatiti ...znaci majka koja je u radnom odnosu a na trudnickom odsustvu prima (pored plate svoje koja nije u punom iznosu ) VECU naknadu u odnosu na majku koja nije u radnom odnosu! dje logika ? Ja to ne shvatam.
Ima logike, zaposlenim majkama se odbija od plate između ostalog i za taj fond. Zato dobivaju veću naknadu, i da je država kako treba dobivale bi punu platu i ne bi kasnile, jer nekako kad radimo nikad ne zakasne da nam odbiju doprinose.

I ja se odmah upalim ko kutnjak kad se priča o naknadama. Meni su se primanja smanjila, a troškovi povečali, samo za pelene ode preko 100 km mjesečno.
Koliko sam shvatila poslodavac uopce nije duzan da ti isplati platu ukoliko si na porodiljskom odsustvu, da je to njihova dobra volja (ali koliko sam se raspitala malo je onih koji ne isplacuju platu ili ne znaju za tu caku, na svu srecu). Ok, odbija se i za taj fond, ali razlika izmedju naknade za nezaposlenu majku u odnosu na zaposlenu je po meni odvratno nepravedna. Recimo najniza naknada je bila 70 KM i varirala je do nekih 120 KM dok zaposlenim majkama naknada ide i vraira oko 480 KM. Osim toga, sve mi kuburimo i kuburit cemo iste probleme oko ovoga, ali sta ja kao majka ako i izganjam isti, danas sutra mogu svom djetetu da uzmem za tih 120 KMova....pa ni za pelene nije dovoljno kao sto kazes.
Last edited by alpashinac on 21/08/2013 10:03, edited 1 time in total.
alpashinac

#6496 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by alpashinac »

seyo_84 wrote:Kad se vec prica o porodiljskim naknadama...

Molim te ako ti nije tesko da mi napises sta ste sve morali predati od papirologije, uslovi? Posto si frisko predala i provjereno znas sta je potrebno...hvala :)
Sunculish

#6497 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

bizet wrote:sve zaboravim pitati, koju literaturu preporucujete o njezi djeteta
cula sam da je dobra knjiga sta ocekivati do godine dana (ili tako nekako)
Pošto sam par puta išla privatnom pedijatru dr. Lutvi Hodžiću, jednom prilikom sam kupila njegovu knjigu "Zdravo dijete" koja prati život, njegu i odgoj djeteta i prilično je sadržajna i detaljna knjiga, mislim da košta nekih 30 KM, ako se dobro sjećam.
seyo_84

#6498 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Evo ima ovdje sta treba nezaposlenoj porodilji za naknadu :

http://www.novosarajevo.ba/admin/slike/doc/124.pdf
sarajevo_84

#6499 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Da li je neka od vas išla na masažu tokom trudnoće? U zadnje vrijeme počeli su me boljeti bokovi od spavanja i ležanja na strani. :roll:

Da li se uopšte preporučuje masaža u trudnoći?

Ako je neka od vas išla, molim vaša iskustva i gdje u Sarajevu mogu uraditi masažu za trudnice?
irconbih

#6500 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by irconbih »

Gdje se nalazi ordinacija dr. Lutve Hodzica? Kontakt telefon?
Post Reply