Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
palermo

#6476 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Nass wrote: Ne, htjela sam reci da ovaj dvojac misli da ce EU i Amere natjerati da prihvate fakticko stanje kad ih dovedu pred svrsen cin, prije nego EU i pocne provoditi svoje reforme ovdje. To ne znaci da ce uspjeti u tom naumu, i da ce EU reagirati kako oni to misle.
Pa ako oh dovedu pred svršen čin,Europa će prihvatiti faktičko stanje na terenu.U to nijednog trenutka ne sumnjaj.
Druga je stvar što ja ne vidim na koji način mogu dovesti europu pred svršen čin.
Nass

#6477 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

palermo wrote:
Nass wrote: Ne, htjela sam reci da ovaj dvojac misli da ce EU i Amere natjerati da prihvate fakticko stanje kad ih dovedu pred svrsen cin, prije nego EU i pocne provoditi svoje reforme ovdje. To ne znaci da ce uspjeti u tom naumu, i da ce EU reagirati kako oni to misle.
Pa ako oh dovedu pred svršen čin,Europa će prihvatiti faktičko stanje na terenu.U to nijednog trenutka ne sumnjaj.
Druga je stvar što ja ne vidim na koji način mogu dovesti europu pred svršen čin.
Pa o tome govorim. Mislim da nece moci dovesti strance pred svrsen cin, jer su se stranci vec umijesali, i cak jasno vidjeli o cemu se radi nakon onih pregovora u OHR-u. I to moze spasiti stvar.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6478 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

draganbl wrote: Nisu Banjalučani prestravljeni, jednostavno ih se ne tiče kako je u Sarajevu, sve dok imaju Dodika da ih brani od tog Sarajeva. (Odmah da se ogradima da ja ne spadam među takve).
Ja Sarajevo volim, dopadaju mi se svi veći gradovi u Bosni (mada ne bih baš mogao reći da u sebi nosim provincijalski kompleks).
Predrasude nemam, evo pozivam i ja vas da dođete u Banjaluku da i vi pokušate otkloniti neke predrasude o Banjaluci.
bio, više puta :wink: kao i moje kolegice ovdje :wink: vodao ih po gradu, do Bibana, pokazivao im neke stvari :)
draganbl wrote: Pa dobro, ja pretpostavljam da je na vlast najlakše doći ako narod glasa za tebe. Jasno je da postoje i drugi načini, ali ovaj (putem izbora) je trenutno važeći.
naravno da je najlakše. ali tada se narod jedino i pita, a narod je kratke pameti, pa je dovoljno pred izbore malo asvaltirati, prepasti, podsjetiti na nacionalnu superiornost i eto ga... ali krupne stvari ne idu bez brižljivog oka MZ-a... možda o nama vode računa trećerazredni političari, možda nismo u fokusu, ali je naivno misliti da su stranci neupućeni :)
draganbl

#6479 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Da ne bih ovim brzim postovima odlutao od suštine, bolje da napišem jedan dobar post, bez ikakvog citiranja.
Mislim da svugdje u svijetu političari (ogromna većina njih) imaju u životu samo jedan cilj, a to je da se dokopaju vlasti, a kad je se dokopaju, da ostanu na njoj što duže.
Međutim, u normalnim državama, građani glasaju za one političare koji im omogućavaju bolji život, a na izborima kažnjavaju one koji ih upropaštavaju.
Kod nas je stanje obrnuto, kampanje se vode isključivo u smjeru ocrnjivanja drugih, na fazon: glasajte za mene da ne pobijedi onaj drugi. Glasajte za SDP da ne bi pobijedili nacionalisti. Glasajte za SNSD da ne bi pobijedio SDS, glasajte za SDA da ne bi pobijedio SPDa, glasajte za HDZ da ne bi pobijedio Komšić i SDP-ovi Hrvati.
Nijedna stranka ne nudi nikakav konkretan ekonomski plan, sve se svodi na načelne deklaracije, platforme, uopštene politike bez ikakvog konkretnog plana realizacije. I zato im i ne preostaje ništa drugo nego da se između sebe takmiče ko će više da ocrni onog drugog. A u tome su svi manje više podjednako vješti.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6480 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

Achtung, achtung
OHR, se stavio u službu velikobošnjačkog pučističkog projekta, PONIŠTIO ODLUKU SIP-a

OHR je poništio je odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), saznaje Dnevnik.ba od izvora bliskog uredu Visokog predstavnika. Odluka OHR-a trebala bi biti objavljena sutra.

SIP je, podsjetimo, odlučio kako nisu postojali zakonski uvjeti za konstituiranje Doma naroda Federalnog parlamenta, jer nisu izabrani izaslanici iz svih županija u Federaciji BiH, te poništio izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije.

Odluka SIP-a bila je nepravosnažna i na nju je postojala mogućnost žalbe u roku 2 dana od njezinog donošenja Apeliacijskom vijeću Suda BiH, koje u roku od 3 dana treba donijeti pravosnažnu presudu.

OHR je, čini se , odlučio preduhitriti Sud BiH, stavljajući se iznad državnih institucija BiH.

Podsjetimo, kako je OHR dok su trajali napadi na SIP šutio, te kako je, prema medijskim napisima, odmah nakon uspostave velikobošnjačke vlasti državnim udarom u F BiH, američki veleposlanik posjetio Ustavni sud F BiH.

Od tada čelnici velikobošnjačke koalicije negiraju odluke SIP-a, a međunarodna zajednica ne reagira. Uz to ističu kako će priznati samo odluke Ustavnog suda F BiH.

Potvrdi li se kako je točna informacija da je OHR poništio odluku SIP-a, a to ćemo znati već sutra, to praktično znači kako iza rušenja Daytonskog sporazuma i rušenje BiH, pretvaranja Federacije BiH u bošnjački entitet i eliminiranja Hrvata kao konstitutivnog naroda i disolucije BiH, stoji međunarodna zajednica.( R. I. / Dnevnik.ba)
Nass

#6481 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

draganbl, moje misljenje je da malo pojednostavljujes stvari. Naravno da se politicari bore za vlast. Ali jesmo li imali rat samo zato sto su se politicari borili da ostanu na vlasti? Ili postoje i jos neki projekti?
Chmoljo

#6482 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

:lol: :lol: :lol:

Inzko... stari mudžahedin...

no, treba to vidjeti kada bude i hoće li biti zvanično... :-?
draganbl

#6483 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Chmoljo wrote:
draganbl wrote: Nisu Banjalučani prestravljeni, jednostavno ih se ne tiče kako je u Sarajevu, sve dok imaju Dodika da ih brani od tog Sarajeva. (Odmah da se ogradima da ja ne spadam među takve).
Ja Sarajevo volim, dopadaju mi se svi veći gradovi u Bosni (mada ne bih baš mogao reći da u sebi nosim provincijalski kompleks).
Predrasude nemam, evo pozivam i ja vas da dođete u Banjaluku da i vi pokušate otkloniti neke predrasude o Banjaluci.
bio, više puta :wink: kao i moje kolegice ovdje :wink: vodao ih po gradu, do Bibana, pokazivao im neke stvari :)
draganbl wrote: Pa dobro, ja pretpostavljam da je na vlast najlakše doći ako narod glasa za tebe. Jasno je da postoje i drugi načini, ali ovaj (putem izbora) je trenutno važeći.
naravno da je najlakše. ali tada se narod jedino i pita, a narod je kratke pameti, pa je dovoljno pred izbore malo asvaltirati, prepasti, podsjetiti na nacionalnu superiornost i eto ga... ali krupne stvari ne idu bez brižljivog oka MZ-a... možda o nama vode računa trećerazredni političari, možda nismo u fokusu, ali je naivno misliti da su stranci neupućeni :)
U raspravu sam se i uključio zbog toga što sam htio iznijeti mišljenje da Dodiku nije potrebna "bošnjačka radikalizacija". Evo i ti si rekao da je narod kratke pameti, malo se pred izbore asfaltira, prepadne ili šta već... Nije potrebno ništa više od toga. A ruku na srce i cirkus koji se pravi na drugoj strani goni vodu na istu vodenicu.
Chmoljo

#6484 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

draganbl wrote: U raspravu sam se i uključio zbog toga što sam htio iznijeti mišljenje da Dodiku nije potrebna "bošnjačka radikalizacija". Evo i ti si rekao da je narod kratke pameti, malo se pred izbore asfaltira, prepadne ili šta već... Nije potrebno ništa više od toga. A ruku na srce i cirkus koji se pravi na drugoj strani goni vodu na istu vodenicu.
njemu lično ne... a sad za kontinuiranu politiku ne znam. ali radikalizacija svakako nije cilj, nego sredstvo, koje bi se koristilo, za nešto... ucjenjivanje, utvrđivanje pozicije i sl.

ali ono što je činjenica, Bošnjake će se teško "radikalizirati" bar onako kako to zamišljaju Galijašević i ostala bratija, znači duge brade, kratke tole, handžar u rukama i odrubljene glave.

to se nije uspjelo ni u tako teškom trenutku u ratu, nego su se takvi morali uvoziti, bukvalno...

a to je sve, u najmanju ruku, pozitivno. :wink:
draganbl

#6485 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Nass wrote:draganbl, moje misljenje je da malo pojednostavljujes stvari. Naravno da se politicari bore za vlast. Ali jesmo li imali rat samo zato sto su se politicari borili da ostanu na vlasti? Ili postoje i jos neki projekti?
Ne znam da li očekuješ od mene da odgovorim na pitanje iz kojih sve razloga smo imali rat?
Nismo imali rat samo zato što su se političari borili za vlast. Ja to nisam ni rekao.
Činjenica jeste da stranke dobijaju izbore ne na osnovu konkretnih planova ekonomskog oporavka, nuđenja rješenja za nagomilane probleme u zdravstvu, školstvu, vojsci, policiji, penzijskom sistemu itd, već samo na osnovu pljuvanja po drugima. A sve dok je tako, neće nam biti bolje.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6486 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PipiDugaDevetka »

Chmoljo wrote::lol: :lol: :lol:

Inzko... stari mudžahedin...

no, treba to vidjeti kada bude i hoće li biti zvanično... :-?
ImageImage
........Mustafa Mujezinović..................../..............Valentin Inzko...........
draganbl

#6487 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Chmoljo wrote:
draganbl wrote: U raspravu sam se i uključio zbog toga što sam htio iznijeti mišljenje da Dodiku nije potrebna "bošnjačka radikalizacija". Evo i ti si rekao da je narod kratke pameti, malo se pred izbore asfaltira, prepadne ili šta već... Nije potrebno ništa više od toga. A ruku na srce i cirkus koji se pravi na drugoj strani goni vodu na istu vodenicu.
njemu lično ne... a sad za kontinuiranu politiku ne znam. ali radikalizacija svakako nije cilj, nego sredstvo, koje bi se koristilo, za nešto... ucjenjivanje, utvrđivanje pozicije i sl.

ali ono što je činjenica, Bošnjake će se teško "radikalizirati" bar onako kako to zamišljaju Galijašević i ostala bratija, znači duge brade, kratke tole, handžar u rukama i odrubljene glave.

to se nije uspjelo ni u tako teškom trenutku u ratu, nego su se takvi morali uvoziti, bukvalno...

a to je sve, u najmanju ruku, pozitivno. :wink:
Izvini, prije nekoliko postova si upravo napisao da baš njemu lično odgovara "bošnjačka radikalizacija". Da te podsjetim
Chmoljo wrote: pa dragane, ovdje sigurno niko ne govori o običnom čovjeku. i kada se kaže "Banja Luka" ne misli se na običnog čovjeka, nego onog smrada što tarabi Željku
Da te ne znam kao dosljednog čovjeka, pomislio bih da si nedosljedan :) .
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6488 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

plain vanilla wrote:Achtung, achtung
OHR, se stavio u službu velikobošnjačkog pučističkog projekta, PONIŠTIO ODLUKU SIP-a

OHR je poništio je odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), saznaje Dnevnik.ba od izvora bliskog uredu Visokog predstavnika. Odluka OHR-a trebala bi biti objavljena sutra.

SIP je, podsjetimo, odlučio kako nisu postojali zakonski uvjeti za konstituiranje Doma naroda Federalnog parlamenta, jer nisu izabrani izaslanici iz svih županija u Federaciji BiH, te poništio izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije.

Odluka SIP-a bila je nepravosnažna i na nju je postojala mogućnost žalbe u roku 2 dana od njezinog donošenja Apeliacijskom vijeću Suda BiH, koje u roku od 3 dana treba donijeti pravosnažnu presudu.

OHR je, čini se , odlučio preduhitriti Sud BiH, stavljajući se iznad državnih institucija BiH.

Podsjetimo, kako je OHR dok su trajali napadi na SIP šutio, te kako je, prema medijskim napisima, odmah nakon uspostave velikobošnjačke vlasti državnim udarom u F BiH, američki veleposlanik posjetio Ustavni sud F BiH.

Od tada čelnici velikobošnjačke koalicije negiraju odluke SIP-a, a međunarodna zajednica ne reagira. Uz to ističu kako će priznati samo odluke Ustavnog suda F BiH.

Potvrdi li se kako je točna informacija da je OHR poništio odluku SIP-a, a to ćemo znati već sutra, to praktično znači kako iza rušenja Daytonskog sporazuma i rušenje BiH, pretvaranja Federacije BiH u bošnjački entitet i eliminiranja Hrvata kao konstitutivnog naroda i disolucije BiH, stoji međunarodna zajednica.( R. I. / Dnevnik.ba)
Samo da prebacim ovu vijest i na ovu stranicu teme.
madner

#6489 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Prc ako je istinito. :D
PipiDugaDevetka

#6490 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

madner wrote:Prc ako je istinito. :D
Zamišljam IMJ i onog mladog lava Pločkinića kako skandiraju:
Inzko turčine, našiPu se,...*******
Chmoljo

#6491 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

draganbl wrote:...
može biti zbunjujuće... ali postoji nešto što je konstantna politika BL, a to je što jača autonomija, a u konačnici raspad zemlje, tj. secesija. toj politici odgovara radikalizacija. znači bez obzira na ime i stranku.

Dodiku, hm, mislim da je njemu više stalo do pandi, nego do statusa RS-a. ili je negdje u međuvremenu umislio da je RS = Dodik... i to je moguće...

zato sam i rekao, njemu lično ne... a da za kontinuiranu politiku nisam siguran... mada je takva tendencija uvijek postojala :wink: zato se uvijek i pričalo o fundamentalistima i ekstremistima, kada niko nije znao ni za vehabije, Al Quaidu i Bin Ladena...

a možda sam samo malo previše počeo pametovat :lol: pa se pogubio u međuvremenu. :lol:
plain vanilla

#6492 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

Ako je istina, meni mustuluk :D

A ako nije, makar ce se veceras nasekirati, nije ni to mala nagrada :D
Chmoljo

#6493 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

plain vanilla wrote:Ako je istina, meni mustuluk :D

ali mi se čini da je članak malo tendenciozno napisan... :oops: :lol:
draganbl

#6494 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Chmoljo wrote:
može biti zbunjujuće... ali postoji nešto što je konstantna politika BL, a to je što jača autonomija, a u konačnici raspad zemlje, tj. secesija. toj politici odgovara radikalizacija. znači bez obzira na ime i stranku.

Dodiku, hm, mislim da je njemu više stalo do pandi, nego do statusa RS-a. ili je negdje u međuvremenu umislio da je RS = Dodik... i to je moguće...

zato sam i rekao, njemu lično ne... a da za kontinuiranu politiku nisam siguran... mada je takva tendencija uvijek postojala :wink: zato se uvijek i pričalo o fundamentalistima i ekstremistima, kada niko nije znao ni za vehabije, Al Quaidu i Bin Ladena...

a možda sam samo malo previše počeo pametovat :lol: pa se pogubio u međuvremenu. :lol:
Ovo je sad već malo fantomski. Nisam baš najbolje razumio šta si htio reći.
Ja ću ostati pri svom prvom iznesenom stavu, da Banjalučani ne priželjkuju radikalizaciju Bošnjaka, već naprotiv, plaše je se.
Chmoljo

#6495 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

draganbl wrote: Ovo je sad već malo fantomski. Nisam baš najbolje razumio šta si htio reći.
Ja ću ostati pri svom prvom iznesenom stavu, da Banjalučani ne priželjkuju radikalizaciju Bošnjaka, već naprotiv, plaše je se.
pa da je fantomski i nije... kontinuitet drug. od sporazuma cvetković-maček, preko Karadjordjeva, do današnjeg lizanja... svaki put slabije i umotanije. ali namjera uvijek ista :wink:
Ridjobrki

#6496 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ridjobrki »

draganbl wrote:
Chmoljo wrote:

A da definišemo ko su Banjalučani kada razgovaramo o ovome, momci: raja koja hoda po gradu ili raja iz staklenika od 300 miliona?
plain vanilla

#6497 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

Chmoljo wrote:

vidjet cemo sutra ima li tekst veze sa RL :D
madner

#6498 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

zoom66 wrote:
Chmoljo wrote:

nije bolan tendenciozan, chini ti se, nego im zavidim s chime se pucaju dok pishu ovo :-)
Hercegovacko vino i kraiska rakija, kako ce ih zabolit glava auuu :D
draganbl

#6499 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Ridjobrki wrote:
draganbl wrote:
Chmoljo wrote:

A da definišemo ko su Banjalučani kada razgovaramo o ovome, momci: raja koja hoda po gradu ili raja iz staklenika od 300 miliona?
Banjalučani se bošnjačke radikalizacije plaše, a Dodiku ona ne treba, jer i bez "nove bošnjačke radikalizacije" Dodik pronalazi dovoljno argumenata da zadrži vlast. To je suština mojih postova.
Chmoljo

#6500 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

plain vanilla wrote:
vidjet cemo sutra ima li tekst veze sa RL :D
ne znam šta bih ti rekao... više bih volio da je Sud to odradio po PS-u i da je ispalo, bar za javnost, da je kriza prevaziđena domaćim snagama...

al ako jeste, sigurno je OHR imao debeo razlog za ovaj potez... ne znam da li je Inzko u cijelom svom mandatu uradio išta konkretnije od ovoga? pod uslovom da ovo nije patka, dakako.
Locked