IRAN

Post Reply
amoninan

#6476 Re: IRAN

Post by amoninan »

u Gazi visi svaki dan. Pa je "Ljevano olovo" bilo iznenađenje i to kakvo. Rat s Egiptom također, Liban...
Nije to isto, tenzija i rat. I kad ti haman u detalj procuri plan drugoj strani za rat.
---

Pa naravno da je teoretisanje, sve je teoretisanje dok prva bomba ne padne ili priča krene u drugom pravcu. Pa teorija dobiej i legitimitet. Pa naravno da ne gledaju, ali oštre sankcije i pokušaj destabilizaciej iznutra su mislim najviše što će ići u ovom slučaju.

--
Ma nije stvar u promjeni odnosa te dvije sile naspram Irana, nego odnosa Sirijaca prema Iranu u budućnosti. Ovako sve su prilike kad se prašina slegne da će im Sirija biti sve osim priajteljski komšija. I to najviše iranskom zaslugom. Mislim da su se preračunali. OK, razumijem ja politikanstvo i da nisu odmah mogli se odreći bivšeg saveznika jer kakvu bi to poruku poslali drugima, no sada bi ih već malo ko za to prozvao. Kažem opet, možda ih RUsi pritišću tu. No svejedno ne izgleda dobro po Iran.

---

Saudija ne mora praviti ništa, pakistanski program je dobrim djelom njihov program. Oni su ga isfinancirali gotovo u cjelosti. Dovoljno je da kažu Islamabadu toliko i toliko bojevih glava sutra popodne. Katar već ima u pripremi svoj nuklearni program. Bez obzira na svoju veličinu, resusi kojima raspolažu su ogromni, nije nemoguće uopšte.
pa ne bi se baš složio da oni traže dozvolu od Amera, sigurno im Ameri nisu dali dozvolu da preko sakrivenih računa finansiraju insurdžente u Iraku koji su ubijali američke vojnike. Pa umalo im nisu bombardovali sjedište AJ ba nakon što su emitovali nepoželjne slike "oslobađanja Iraka", onaj njihov lik je opasan igrač...
vivaldi

#6477 Re: IRAN

Post by vivaldi »

Ono iznad se nema sta komentarisati, ali ovo moram
amoninan wrote:Saudija ne mora praviti ništa, pakistanski program je dobrim djelom njihov program. Oni su ga isfinancirali gotovo u cjelosti. Dovoljno je da kažu Islamabadu toliko i toliko bojevih glava sutra popodne. Katar već ima u pripremi svoj nuklearni program. Bez obzira na svoju veličinu, resusi kojima raspolažu su ogromni, nije nemoguće uopšte.
pa ne bi se baš složio da oni traže dozvolu od Amera, sigurno im Ameri nisu dali dozvolu da preko sakrivenih računa finansiraju insurdžente u Iraku koji su ubijali američke vojnike. Pa umalo im nisu bombardovali sjedište AJ ba nakon što su emitovali nepoželjne slike "oslobađanja Iraka", onaj njihov lik je opasan igrač...
Ovdje malo pada nivo rasprave. Nije atomsko oruzje mandarine pa da se dostvalja po narudzbi. Pakistansko - indijski odnosi su neki regionlani balans snaga iza kojeg iz nekog razloga stoje mocnici jer oba ta programa su dozirano rusko-kinesko djelo i njihove nuklearke se gotovo nikako ne spominju ni u kakvoj javnosti. Ako nisi do sada primjetio, prati ubuduce. Cim indija ili kina bilo sta testiraju, druga strana u roku najdalje tri mjeseca testira identican odgovor. To nije slucajno, ali to nema nikakve veze sa arabijom.

Katar je beznacajna zemlja bez obzira na pare. Jer pare imaju mnogi. Nemoj zaboraviti da su svjteski mocnici "ubjedili" jednu ogromnu ukrajinu da se odreknu nukelarnoh potencijala.

Ako katar bude glumio mangupa i nekog svjetskog igraca, mogli bi dobiti po tamburi...

http://indiandefenceboard.com/threads/c ... g-her.981/
joe_black

#6478 Re: IRAN

Post by joe_black »

amoninan

#6479 Re: IRAN

Post by amoninan »

vivaldi wrote:Ono iznad se nema sta komentarisati, ali ovo moram
amoninan wrote:Saudija ne mora praviti ništa, pakistanski program je dobrim djelom njihov program. Oni su ga isfinancirali gotovo u cjelosti. Dovoljno je da kažu Islamabadu toliko i toliko bojevih glava sutra popodne. Katar već ima u pripremi svoj nuklearni program. Bez obzira na svoju veličinu, resusi kojima raspolažu su ogromni, nije nemoguće uopšte.
Ovdje malo pada nivo rasprave. Nije atomsko oruzje mandarine pa da se dostvalja po narudzbi. Pakistansko - indijski odnosi su neki regionlani balans snaga iza kojeg iz nekog razloga stoje mocnici jer oba ta programa su dozirano rusko-kinesko djelo i njihove nuklearke se gotovo nikako ne spominju ni u kakvoj javnosti. Ako nisi do sada primjetio, prati ubuduce. Cim indija ili kina bilo sta testiraju, druga strana u roku najdalje tri mjeseca testira identican odgovor. To nije slucajno, ali to nema nikakve veze sa arabijom.

Katar je beznacajna zemlja bez obzira na pare. Jer pare imaju mnogi. Nemoj zaboraviti da su svjteski mocnici "ubjedili" jednu ogromnu ukrajinu da se odreknu nukelarnoh potencijala.

Ako katar bude glumio mangupa i nekog svjetskog igraca, mogli bi dobiti po tamburi...

http://indiandefenceboard.com/threads/c ... g-her.981/
Ne pada druže, ovo je priča stara najmanje 10 godina. A pretpostavlja se da je dogovor davno pao, samo što je 2003. to počelo curiti u medije.

http://www.guardian.co.uk/world/2003/se ... audiarabia

A ovo je negdje 2010 bio odgovor pakistanskog ambasadora u KSA Timesu na pitanje o postojanju sličnog dogovora
između dvije zemlje : "Pakistan considers the security of Saudi Arabia not just as a diplomatic or an internal matter but as a personal matter." Naeem also said that the Saudi leadership considered Pakistann and KSA to be one country. Any threats to KSA is also a threat to Pakistan. Mislim da je dosta toga jasno iz ovoga, bez direktnog priznanja

KSA nije bezveze kupila od Kineza sisteme Dongfeng 3, i Eurofighter od evropljana.

Rusi pričaju gluposti, ko i obično.
vivaldi

#6480 Re: IRAN

Post by vivaldi »

amoninan wrote:A ovo je negdje 2010 bio odgovor pakistanskog ambasadora u KSA Timesu na pitanje o postojanju sličnog dogovora
između dvije zemlje : "Pakistan considers the security of Saudi Arabia not just as a diplomatic or an internal matter but as a personal matter." Naeem also said that the Saudi leadership considered Pakistann and KSA to be one country. Any threats to KSA is also a threat to Pakistan. Mislim da je dosta toga jasno iz ovoga, bez direktnog priznanja
Dirljiva je ova briga pakistanaca sa saudijce, samo mislim da pakistan ne moze ni sam sebi da pomogne

"Napad NATO u kojem su tokom prošlog meseca na granici sa Avganistanom poginula 24 vojnika, bio je ranije planiran, tvrdi pakistanski vojni zvaničnik general Ašfak Nadim. prenosi pakistanska štampa."

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/ ... o-planiran

Ameri im greskom povaljaju 24 vojnika - ovo je bio naravno najveci incident, ali ne da nije jedini vec americke bombe maltene svakodnevno padaju po pakistanu poslije toga. Pakistanski civili redovno ginu, redovno se protestvuje protiv toga i redovno se vojska sukobljava sa vlastitim narodom zbog americkih bombi. Jos kad dodas onaj samar u lice sa hvatanjem ladena...

Zakljucak izvuci sam.
amoninan

#6481 Re: IRAN

Post by amoninan »

vivaldi wrote:
amoninan wrote:A ovo je negdje 2010 bio odgovor pakistanskog ambasadora u KSA Timesu na pitanje o postojanju sličnog dogovora
Dirljiva je ova briga pakistanaca sa saudijce, samo mislim da pakistan ne moze ni sam sebi da pomogne

"Napad NATO u kojem su tokom prošlog meseca na granici sa Avganistanom poginula 24 vojnika, bio je ranije planiran, tvrdi pakistanski vojni zvaničnik general Ašfak Nadim. prenosi pakistanska štampa."

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/ ... o-planiran

Ameri im greskom povaljaju 24 vojnika - ovo je bio naravno najveci incident, ali ne da nije jedini vec americke bombe maltene svakodnevno padaju po pakistanu poslije toga. Pakistanski civili redovno ginu, redovno se protestvuje protiv toga i redovno se vojska sukobljava sa vlastitim narodom zbog americkih bombi. Jos kad dodas onaj samar u lice sa hvatanjem ladena...

Zakljucak izvuci sam.
Ne znam kakve to ima veze s gore navedenim.

Ali evo..Ne pratiš haveru razvoj događaja dole. Pakistan je odgovaran za smrt više stotina NATO vojnika od kako su ušli Afganistan. Pakistan naoružava, trenira i nudi logističku pomoć Pokretu otpora u Afganistanu od daleke 2001. Recimo u Kunduzu su ispred nosa Amerikanaca deportovali kompletno vodtvo talibana i još par frakcija. Tek negdje 2007. su Ameri postali svjesni djelomično šta se dešava. Gotovo 10 godina je ISI uspješno vukao za nos Ameriku i NATO. Ovo je samo mala odmazda za sve to. Jedina stvar koja je spriječila američku invaziju na tzv tribal area u Pakistanu je po riječima bivšeg savjetnika Obame za Pakistan, pakistanski nuklerani arsenal. To je rekao u kameru BBCija. E, tad počinju napadi bespilotnim letjelicama.

Ameri o tome ne pričaju mnogo, znaš da ne vole da ispadaju papci pred svijetom. Pa je cjeli slučaj na kraju obradio BBC. Svidjelo se to kome ili ne, Pakistan je taj koji odlučuje kako će američka priča u Afanistanu završiti. Sramotno kao u Vijetnamu, ili nešto manje sramotna.
vivaldi

#6482 Re: IRAN

Post by vivaldi »

amoninan wrote:Pakistan je taj koji odlučuje kako će američka priča u Afanistanu završiti.
Ameri ce se povuci iz afganistana jer oni tamo vise nemaju nikakvog posla. Koji ce klinac oni tamo sad? Sta je njihova misija i cilj sada? Nema ga. Njih ne vole ni Karzaijevci, a kamoli talibani. Ako narod afganistana vise naginje talibanima, oni ce opet doci na vlast da li za 1 ili 10 godina nije ni vazno.

Sto se tice ovog ostalog, mislim da je bespredmetno o tome pricati jer je najvaznija cinjenica neumoljiva - bombe ne padaju po americi vec po pakistanu, i nema sumnje ko tu izvlaci deblji kraj.

Da budem iskren ne simpatisem ih ni ja, ali to me ne sprijecava da budem realan
amoninan

#6483 Re: IRAN

Post by amoninan »

vivaldi wrote:
amoninan wrote:Pakistan je taj koji odlučuje kako će američka priča u Afanistanu završiti.
Ameri ce se povuci iz afganistana jer oni tamo vise nemaju nikakvog posla. Koji ce klinac oni tamo sad? Sta je njihova misija i cilj sada? Nema ga. Njih ne vole ni Karzaijevci, a kamoli talibani. Ako narod afganistana vise naginje talibanima, oni ce opet doci na vlast da li za 1 ili 10 godina nije ni vazno.

Sto se tice ovog ostalog, mislim da je bespredmetno o tome pricati jer je najvaznija cinjenica neumoljiva - bombe ne padaju po americi vec po pakistanu, i nema sumnje ko tu izvlaci deblji kraj.

Da budem iskren ne simpatisem ih ni ja, ali to me ne sprijecava da budem realan
Haveru, nije to baš tako. Za silu kakva ej SAD veoma je bitno na koji način će se povući. Dal' će to biti vijetnamski scenarij, ili ovaj irački.

Joj tebe, sve je to igra. Ovi puštaju nonšalatno kroz granične čekpointe talibane koji onda raznose američke vojnike. Ovi njih malo bombarduju, i to predio Pakistana za koji Islamabad i ne mari baš nešto previše. Mislim da se Pakistanci uopće ne osjećaju da su izvukli deblji kraj, oni će po svemu sudeći ostvariti svoj cilj. Imati Afganistan pod svojim uticajem, ne indijskim ili zapadnim - kako su to Ameri bili zamislili.
vivaldi

#6484 Re: IRAN

Post by vivaldi »

amoninan wrote:Haveru, nije to baš tako. Za silu kakva ej SAD veoma je bitno na koji način će se povući. Dal' će to biti vijetnamski scenarij, ili ovaj irački.
Oa vijetnasmki ne moze biti nikako. Afganistan je davno zauzet, sad ih rokaju po pakistanu. Samo to nema kraja - jedino da istrijebe par miliona ljudi sto je nemoguce. Njihov ostanak tamo jednostavno nema vise smisla. bespilotne svakako mogu lansiarti odakle hoce. Jedino sto mogu da naoruzavju karzaijevce i da im budu od sada do beskonacnosti na raspolaganju za vazdusnu podrsku ukoliko talibani nekada pokrenu neku pravu ofanzivu ko sto vjerovatno hoce. Za takvu vrstu akciju, ne trebaju im trupe u afganistanu jer imaju baza u okolini, a i nosaca.

amoninan wrote:Joj tebe, sve je to igra. Ovi puštaju nonšalatno kroz granične čekpointe talibane koji onda raznose američke vojnike. Ovi njih malo bombarduju, i to predio Pakistana za koji Islamabad i ne mari baš nešto previše. Mislim da se Pakistanci uopće ne osjećaju da su izvukli deblji kraj, oni će po svemu sudeći ostvariti svoj cilj. Imati Afganistan pod svojim uticajem, ne indijskim ili zapadnim - kako su to Ameri bili zamislili.
Mislim da afganistan nije ni bio nikakav cilj amera - to je samo kolaterlana steta onih napada na new york jer je neko morao najebati zbog toga.

Ipak mislim da smo otisli od teme ovim zadnjim postovima
amoninan

#6485 Re: IRAN

Post by amoninan »

Pa bio je i Južni Vijetnam zauzet taman koliko i Afganistan. Ogromne predjela Afganistana uopće ne kontoliše vlast u Kabulu. Svaki ulazak u te teritorije, sela i gradiće, dal Karzavijevih ili NAto trupa je glava u vreći :)

Hmm, čisto sumnjam.

Nije, planirali su ga Indiji prepustiti ko vazalu. Zajeb pravi.

Jesmo, slažem se. vakat je da prekinemo :D
Challenger__

#6486 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Klap,klap,klap... :thumbup: Odlična serija replika Vivaldija i Amoninana, brao momčuge!

Da sada uvedemo Peking "in the area":

"Povodom najava da bi Iran mogao biti meta izraelsko-američkog napada, Kina je brže-bolje reagirala i Amerikancima i NATO-u poručila da ne diraju njene saveznike, jer će u protivnom doći do globalnog sukoba! 'Nema oklijevanja! Zaštitit ćemo Iran makar pod cijenu početka trećeg svjetskog rata' - rekao je kineski general Zhang Zhaozhong, prenosi NDTV, kineska televizijska postaja, stacionirana izvan zemlje."

Image

general Zhang Zhaozhong

Image

i njegove elitne snage.

Jedan od brojnih izvora: [url]http://www.zerohedge.com/news/chi ... -world-war[/url]
Challenger__

#6487 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Harmageddon ante portas, gospodo.

Sasvim je razumljiv bijes Pekinga. Sa likvidacijom Gadafija, otišle su u Mediteran uložene milijarde. Gubitkom Irana, najjača privreda svijeta ostaje bez potrebnih energenata a takav luksuz sebi ne mogu i neće da dozvole. Više ne živimo u "svijetu jednog lica".

Ispred nas su - so *ucking serious times, gentleman.
armin071

#6488 Re: IRAN

Post by armin071 »

"Povodom najava da bi Iran mogao biti meta izraelsko-američkog napada, Kina je brže-bolje reagirala i Amerikancima i NATO-u poručila da ne diraju njene saveznike, jer će u protivnom doći do globalnog sukoba! 'Nema oklijevanja! Zaštitit ćemo Iran makar pod cijenu početka trećeg svjetskog rata' - rekao je kineski general Zhang Zhaozhong, prenosi NDTV, kineska televizijska postaja, stacionirana izvan zemlje."

Ako je ova izjava tacna onda je valjda sad i definitivno jasno zasto se ameri i zidovi ustrucavaju napasti. Protiv Kine se ne vrijedi boriti....
occupylove

#6489 Re: IRAN

Post by occupylove »

Kina je uz Rusiju i pogotovo Veneculela i Iran izvukla zlatne rezerve , u pitanju su stotine tona zlata u polugama
iz medjunarodnih banaka i trezora i vratile u svoje maticne drzave ..
'zapadnim demokracijama " je ostalo samo papirni novac, i da stampaju , ..
do hiperinflacije ..uz pobune naroda u EU , koji poprimaju oblik otvorene revolucije ( Spanija Grcka Portugal ..)
gledajuci sa te strane ?
Iran nema briga , pobjednik je .. a Amerikanci nisu nimalo raspolozeni za bilo koji rat,, imaju svojih problema
ali ?
postoji jedna mogucnost !
provokacija od strane Izraela ili extremista u USA , u doba krize ? rat je 'odlicno " rjesenje "
isprovocirani napad , isprovocirani incident ?
"teroristicki napad "?
(
joe_black

#6490 Re: IRAN

Post by joe_black »

armin071 wrote:"Povodom najava da bi Iran mogao biti meta izraelsko-američkog napada, Kina je brže-bolje reagirala i Amerikancima i NATO-u poručila da ne diraju njene saveznike, jer će u protivnom doći do globalnog sukoba! 'Nema oklijevanja! Zaštitit ćemo Iran makar pod cijenu početka trećeg svjetskog rata' - rekao je kineski general Zhang Zhaozhong, prenosi NDTV, kineska televizijska postaja, stacionirana izvan zemlje."

Ako je ova izjava tacna onda je valjda sad i definitivno jasno zasto se ameri i zidovi ustrucavaju napasti. Protiv Kine se ne vrijedi boriti....
Odlicno...znaci da gospodin Natanjahu ga lijepo p.si u pogledu Irana,,, :lol: :lol: :lol:
vivaldi

#6491 Re: IRAN

Post by vivaldi »

Challenger__ wrote:Harmageddon ante portas, gospodo.

Sasvim je razumljiv bijes Pekinga. Sa likvidacijom Gadafija, otišle su u Mediteran uložene milijarde. Gubitkom Irana, najjača privreda svijeta ostaje bez potrebnih energenata a takav luksuz sebi ne mogu i neće da dozvole. Više ne živimo u "svijetu jednog lica".

Iran moze da se osloni samo na sebe i nikoga vise. Kinezi su ozbiljan igrac i bice sve jaci, ali treba njima jos koja decenija da pocnu mangupski branit svoje interesa malo dalje izvan svoje mahale.

Kinezi sigurno ne bi bili ni najmanje sretni zbog napada na iran, ne zato sto ga vole vec kao sto si sam rekao iz vlastitog interesa. Problem je samo sto im je puno veci interes amerika i eu od irana. Bez amrike i eu nema ni razvoja kine, a kad nema razvoja ne treba im ni nafta.

Kina je prosle godina ima 300 milijardi dolara suficita sa amerikom i 100 milijardi suficita sa eu!!!!

E sad zamisli koliki je to obim trgovinske saradnje kada za godinu zaradis 400 milijardi. Pa to je vise od milijarde zarade dnevno!!! Cisto sumnjam da bi se kinezi kockali s time bez obzira na ljutnju.
Bodkin

#6492 Re: IRAN

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:

Iran moze da se osloni samo na sebe i nikoga vise. Kinezi su ozbiljan igrac i bice sve jaci, ali treba njima jos koja decenija da pocnu mangupski branit svoje interesa malo dalje izvan svoje mahale.

Kinezi sigurno ne bi bili ni najmanje sretni zbog napada na iran, ne zato sto ga vole vec kao sto si sam rekao iz vlastitog interesa. Problem je samo sto im je puno veci interes amerika i eu od irana. Bez amrike i eu nema ni razvoja kine, a kad nema razvoja ne treba im ni nafta.

Kina je prosle godina ima 300 milijardi dolara suficita sa amerikom i 100 milijardi suficita sa eu!!!!

E sad zamisli koliki je to obim trgovinske saradnje kada za godinu zaradis 400 milijardi. Pa to je vise od milijarde zarade dnevno!!! Cisto sumnjam da bi se kinezi kockali s time bez obzira na ljutnju.
te izjave su vise kockarski ulog. dobice nesto da bi, kad dodje vrijeme, popustili na ovome. cuj globalni sukob a prije 10 godina kine ni na mapi nije bilo i to sve zahvaljujuci zapadnim parama i sad ce se sve prosuti radi globalnog sukoba. kako da ne
Klavikula

#6493 Re: IRAN

Post by Klavikula »

ako ostanu bez glavnog izvora energije, jedino rjesenje ce im biti:
Image

a saradnja izmedju Kine i Amera tece na obostrano zadvoljstvo, i sigurno nece niti jednima niti drugima biti lako u slucaju prekida, samo Kinezima je Iran pitanje od zivotne vaznosti a Amerima nije.
Bodkin

#6494 Re: IRAN

Post by Bodkin »

Klavikula wrote:ako ostanu bez glavnog izvora energije, jedino rjesenje ce im biti:
Image

a saradnja izmedju Kine i Amera tece na obostrano zadvoljstvo, i sigurno nece niti jednima niti drugima biti lako u slucaju prekida, samo Kinezima je Iran pitanje od zivotne vaznosti a Amerima nije.
ima tu jedna razlika. kina ima ogroman suficit sa amerikom :) dakle americke kompanije rade u kini za veci profit, a kini buducnost zavisi od tih istih zapadnih para. nije to bas tako u obrnutom slucaju
Klavikula

#6495 Re: IRAN

Post by Klavikula »

da, ali sta cemo sa robom koju Kina izvozi u SAD.
Bodkin

#6496 Re: IRAN

Post by Bodkin »

Klavikula wrote:da, ali sta cemo sa robom koju Kina izvozi u SAD.
pa isto kina profitira vise nego usa. kako mislis da je to prednost za usa? ok jeftinije stvari, ali gledaj sad na makro nivou. ko tu vise gubi u slucaju prekida?
Klavikula

#6497 Re: IRAN

Post by Klavikula »

Bodkin wrote:
pa isto kina profitira vise nego usa. kako mislis da je to prednost za usa? ok jeftinije stvari, ali gledaj sad na makro nivou. ko tu vise gubi u slucaju prekida?
vise Kina gubi, jasno je, ali teske gubitke ce imati i Ameri i nece se lako oporaviti.
vivaldi

#6498 Re: IRAN

Post by vivaldi »

Bodkin wrote:
vivaldi wrote:

te izjave su vise kockarski ulog. dobice nesto da bi, kad dodje vrijeme, popustili na ovome. cuj globalni sukob a prije 10 godina kine ni na mapi nije bilo i to sve zahvaljujuci zapadnim parama i sad ce se sve prosuti radi globalnog sukoba. kako da ne

Ne znam sto si mene kvotovo kad si napisao isto to i ja?
vivaldi

#6499 Re: IRAN

Post by vivaldi »

Fabrike su danas na "tockovima". Danas Kina, sutra Indija, Filipini..who knows.

Kina se pocela otvarati tek prije 20 godina, zapad je zivio dobro i prije toga. Kina jos ne zivi dobro.

Na kraju krajeva nece ni kina krepat bez iranske nafte. Nedavno je otvoren novi naftovod kina -rusija.
Ripicipi

#6500 Re: IRAN

Post by Ripicipi »

Kineski general izjavi ovako nesto, a @vivaldi i @bodkin opovrgavaju to :lol:
Haj' priznajte da jedva cekate napad na Iran, nafilovani raznim propagandama i svojom zasljepljenoscu Amerikom.

Ne razumijem kako ljudi poslije Iraka i svih americkih lazi zbog kojih su izvrsili invaziju na tu zemlju, mogu na osnovu iste propagande prizeljkivati napad na Iran :roll:
Post Reply