Cinjenice su sljedece, vec danas je isplatnije uzeti godisnji kupon nego registrovati automobil. Ali usluga GRASa je na tako visokom nivou da je rezultat jasan. Pjesacenje jeste alternativa, ako imas puno vremena.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- madner
#6476 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Predpostavljam da nemas auto pa da nisi glup, nego samo neinformisan 
Cinjenice su sljedece, vec danas je isplatnije uzeti godisnji kupon nego registrovati automobil. Ali usluga GRASa je na tako visokom nivou da je rezultat jasan. Pjesacenje jeste alternativa, ako imas puno vremena.
-
Pedja Kojovic
#6477 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nema razloga da biramo ili ili.
Treba nam dobar gradski prevoz, s GRASS-om ili bez njega.
Trebaju nam veliki parkinzi u centru grada i regulacija parkinga u stambenim zonama.
(Treba nam Ferhadija koja nije ujutro istovarna stanica a u podne buvljak)
Sve to mozemo, i hocemo, imati.
I sve su ovo stvari na kojima cemo odlucivati na lokalnim izborima.
p.k.
Treba nam dobar gradski prevoz, s GRASS-om ili bez njega.
Trebaju nam veliki parkinzi u centru grada i regulacija parkinga u stambenim zonama.
(Treba nam Ferhadija koja nije ujutro istovarna stanica a u podne buvljak)
Sve to mozemo, i hocemo, imati.
I sve su ovo stvari na kojima cemo odlucivati na lokalnim izborima.
p.k.
- cyprus
#6478 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nego, jel moguće kako zakonom ograničit broj auta?
Ili bar uvest ono nešto parne i neparne dane? 
-
Pedja Kojovic
#6479 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
cyprus
Vjerovatno je moguce u izuzetnim okolnostima ali dugorocno ne.
Postoje, medjutim, vrlo efikasne metode kojima se ohrabruje nekoriscenje automobila.
p.k.
Vjerovatno je moguce u izuzetnim okolnostima ali dugorocno ne.
Postoje, medjutim, vrlo efikasne metode kojima se ohrabruje nekoriscenje automobila.
p.k.
- cyprus
#6480 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Iskren da budem, stranka koja sredi bar jednu od ove tri stvari:
a) smanjenje broja automobila
b) zabranu pušenja na javnim mjestima
c) povećanje broja časova geografije u školama
ima moju podršku, pa taman to bili Dodik, HSP, radikali, Silajdžić, NVZ, svejedno
(iako sam već član jedne stranke), jer ova tri problema iz svoje subjektivne perspektive vidim kao trenutno možda i najvažnija (dobro, ovaj treći je možda isuviše egocentričan
)
PS Naravno, ne mislim da su ovo naši najteži problemi, ali vjerujem da spadaju u najvažnije koji su rješivi od strane političara... One teže, bojim se da niko od naših političara još nema kapacitet riješiti (uz dužno poštovanje Peđi)...
a) smanjenje broja automobila
b) zabranu pušenja na javnim mjestima
c) povećanje broja časova geografije u školama
ima moju podršku, pa taman to bili Dodik, HSP, radikali, Silajdžić, NVZ, svejedno
PS Naravno, ne mislim da su ovo naši najteži problemi, ali vjerujem da spadaju u najvažnije koji su rješivi od strane političara... One teže, bojim se da niko od naših političara još nema kapacitet riješiti (uz dužno poštovanje Peđi)...
-
direstraits0078
#6481 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ima prijava u Policijskoj stanici u Vogosci za uznemiravanje i prijetnje po dezurnom tuziocu Kantona, a covjek koji je prijavio je odustao od daljeg pravnog postupanja jer se doticna naprasno razboljela, pa nije htio da se dodatno kaci s budalom, ipak zena ima dvoje djece koju treba hraniti. Zadovoljio se time sto je prestala sa prijetnjama i uznemiravanjem. Na radnom mjestu je uglavnom izbjegavaju jer je spremna napraviti kojekakve scene i iskonstruisati scenarije dostojne Spielberga. Sizofrenicarka klasicna.PipiDugaDevetka wrote:Daj link za tu vijest ako uopšte postoji neka vijest o tome. Moguće je da se i to desi jer niti jedna partija/stranka ne zahtijeva ljekarsko uvjerenje za svoje ev. rukovodioce, a puni parlamenti budala.direstraits0078 wrote:Eno ga u opcinskom odboru u Vogosci predsjednica sizofrenicarka. Maltretira ljude pozivima na fiksni telefon (a nije u to vrijeme jos bila cula za Caller ID) i salje prijetece SMS-ove (prijavljivana u MUP zbog uznemiravanja i prijetnji). Ne znam kako ste to sebi dozvolili...![]()
Postujem i podrzavam uglavnom sve sto Nasa stranka radi, ali poznajuci politicku situaciju u Vogosci (preko clanova Seferove BPS stranke) sumnjam da ce se nesto vise postici s tom osobom za kormilom.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#6482 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja,nisam siguran da je to pod ingerencijom skupstine kantona u cijem redu ti ucestvujes,ali mozda se moze nesto pokrenuti i sa tvoje/vase strane.
Radi se o onom neusdjenom Presernikovom parku,koji je stopiran jer su pronadjeni stari temelji dzamije. Ok ,sve ja razumijem...mozda i jeste neprihvatljivo da se na "izniknulim" temeljima dzamije bagerima pravi neki novi park,ali to nikako nije opravdanje da se vec vise godina u samom centu (tik uz Narodno pozoriste) nalazi bukvalno smetljiste ..sa svom ono zahrdzalom ogradom,blatom,korovima i (naravno) parkiranim autima na svemu tome...
Da li ti i Danis mozete pokrenuti neku pricu vezano za taj problem,ili je tu u ingerenciji poslanika NS u Opstinkom vijecu Centra....ili..ili..ili ??? (da ne nabrajam sada ko je sve ,mozda,odgovoran za taj slucaj)
Treba li na tom mjestu biti taj park ili nesto drugo,mozda i nije toliko bitno,ali krajnje je vrijeme da se kultivise i taj prostor.
Hvala na odgovoru.
Radi se o onom neusdjenom Presernikovom parku,koji je stopiran jer su pronadjeni stari temelji dzamije. Ok ,sve ja razumijem...mozda i jeste neprihvatljivo da se na "izniknulim" temeljima dzamije bagerima pravi neki novi park,ali to nikako nije opravdanje da se vec vise godina u samom centu (tik uz Narodno pozoriste) nalazi bukvalno smetljiste ..sa svom ono zahrdzalom ogradom,blatom,korovima i (naravno) parkiranim autima na svemu tome...
Da li ti i Danis mozete pokrenuti neku pricu vezano za taj problem,ili je tu u ingerenciji poslanika NS u Opstinkom vijecu Centra....ili..ili..ili ??? (da ne nabrajam sada ko je sve ,mozda,odgovoran za taj slucaj)
Treba li na tom mjestu biti taj park ili nesto drugo,mozda i nije toliko bitno,ali krajnje je vrijeme da se kultivise i taj prostor.
Hvala na odgovoru.
-
direstraits0078
#6483 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Vezano za parking i nedostatak mjesta za parkiranje, veoma jednostavno je napraviti vise mjesta: uvedite ogranicenje parkiranja na 15 minuta, 20 minuta, pola sata, sat itd. zavisno od prioriteta parking prostora, tj. blizine vaznim objektima. Procvjetala bi trgovina plasticnim ili digitalnim pokazivacima na sofersajbama (idealno za ugraditi se u kakav tender), a mjesta bi tamo gdje ga treba biti bilo mnogo vise. Npr. pored sudova, ili pored institucija grada. 
-
Pedja Kojovic
#6484 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Libero
Inicijativu u vezi s tim je vec nekoliko puta pokretala nasa Sanja Lazar, koja je uz to podnijela spektar rjesenja, od privremenih koja kostaju par hiljada maraka pa do trajnih - park sa staklenim podom.
Hocu da kazem, i nama taj dio grada para oci odavno.
Mogu se, naravno, raspitati koju bi ulogu u svemu tome kanton mogao igrati i ako je ima zadat cu se s tim.
Mislim da na neki nacin ima veze s ovim...Pokretali smo, takodje, inicijativu da gradjevinska dozvola osim datuma pocetka radova mora imati i datum zavrsetka radova.
p.k.
Inicijativu u vezi s tim je vec nekoliko puta pokretala nasa Sanja Lazar, koja je uz to podnijela spektar rjesenja, od privremenih koja kostaju par hiljada maraka pa do trajnih - park sa staklenim podom.
Hocu da kazem, i nama taj dio grada para oci odavno.
Mogu se, naravno, raspitati koju bi ulogu u svemu tome kanton mogao igrati i ako je ima zadat cu se s tim.
Mislim da na neki nacin ima veze s ovim...Pokretali smo, takodje, inicijativu da gradjevinska dozvola osim datuma pocetka radova mora imati i datum zavrsetka radova.
p.k.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#6485 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Prezadovoljan odgovorom,jer znam da cete i dalje vuci u pravcu rjesavanja tog problema (To sto je Sanja predlozila sa dijelovima gdje bi bio stakleni pod ,puteljci,park..jako mi se svidja).
Samo mislim da ce to jako tesko proci. Suvise je ljudi sa politickom podrskom u toj prici,tako da ne vjerujem da bi se to moglo progurati u nekoj skorijoj buducnosti,na zalost. Ali ,pohvalan potez i sama inicijativa po tom pitanju.
Hvala unaprijed i u moje licno ime i u ime vecine gradjana Sarajeva.Pedja Kojovic wrote: Mogu se, naravno, raspitati koju bi ulogu u svemu tome kanton mogao igrati i ako je ima zadat cu se s tim.
Odlicna inicijativa!!!!!!Pokretali smo, takodje, inicijativu da gradjevinska dozvola osim datuma pocetka radova mora imati i datum zavrsetka radova.
Samo mislim da ce to jako tesko proci. Suvise je ljudi sa politickom podrskom u toj prici,tako da ne vjerujem da bi se to moglo progurati u nekoj skorijoj buducnosti,na zalost. Ali ,pohvalan potez i sama inicijativa po tom pitanju.
- draganbl
#6486 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Prije skoro tačno dvije godine, tačnije, 23.3. 2010. na ovoj istoj temi sam u postu koji se može pročitati na osmoj stranici (http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p3656331), postavio, između ostalih, i sljedeće pitanje:Pedja Kojovic wrote:zavrzlama
Mi imamo, relativno dugotrajnu (od naseg osnivanja) i vrlo prisnu saradnju sa Cedom, ne samo zbog toga sto je i njegova stranka liberalne politicke orijentacije kao i nasa - mi smo doduse socijalni liberali, nego i zato sto imamo slicne probleme (medijska blokada, itd) i stavove po kljucnim pitanjima.
Organi Nase stranke nisu zauzeli zvanican stav u odnosu na ovu izjavu, tako da bih vam ja mogao reci samo moj licni stav.
Za mene je njegova izjava, s obzirom da je data u kontekstu izbora, izuzetno hrabra, a, i izvan tog konteksta, vrlo postena.
p.k.
i od tebe sam Peđa dobio sljedeći odgovor, u postu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p3656408Da li je Republika Srpska genocidna tvorevina?
U kontekstu Čedine izjave i tvog stava da je Čedina izjava izuzetno hrabra i poštena, ponovo te pitam, da mi odgovoriš jasno i nedvosmisleno,RS je formalno pravno nastala potpisivanjem mirovnog sporazuma u Daytonu i Parizu.
Da li Naša stranka smatra da je RS genocidna tvorevina?
-
sumirprimus
#6487 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
stan malo dragane ti hos da kazes da nije??
hoš da kazes,da je rs volja naroda???da znamo?da je vgenocid bio volja naroda a ne elite???reci...
hoš da kazes,da je rs volja naroda???da znamo?da je vgenocid bio volja naroda a ne elite???reci...
- madner
#6488 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Konstrukcija formalno pravno implicira da postoji ta strana i ona druga neformalna. Formalno RS je nastala tek podpisivanjem Deytona, tako sto je RBiH modifikovala svoj unutrasnji ustroj. Ali taj entitet ne moze slaviti 9. januar. Niti se taj entitet moze ponasati kao da je federalna jedinica. Dakle posto to nije slucaj i posto se RS dici 9 januarom i svim sto je doslo poslje istog, RS jeste genocidna tvorevina. Ne moze se istovremeno negirati pravo i pozivati na isto.
- azurna_obala
#6489 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Prima te li nove članove? 
-
maher
#6490 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pa puno je lakse dokazati genocid ako je 9 januar 1992 dan nastanka republike srpske, nego ako je nastala u dejtonu...i srbija je svoju odbranu za optuzbu za genocid zasnivala na prebacivanju odgovornosti na republiku srpsku...nije bas pametno velicati 9 januar jer bi se pocevsi od toga moglo dokazati planiranje i namjera genocida od strana rukovodstva rs...madner wrote:Konstrukcija formalno pravno implicira da postoji ta strana i ona druga neformalna. Formalno RS je nastala tek podpisivanjem Deytona, tako sto je RBiH modifikovala svoj unutrasnji ustroj. Ali taj entitet ne moze slaviti 9. januar. Niti se taj entitet moze ponasati kao da je federalna jedinica. Dakle posto to nije slucaj i posto se RS dici 9 januarom i svim sto je doslo poslje istog, RS jeste genocidna tvorevina. Ne moze se istovremeno negirati pravo i pozivati na isto.
takodjer, treba se boriti protiv negiranja genocida, ali mislim da iskljuciva prica o genocidu stavlja u drugi plan presude koje su donesene za zlocine protiv covjecnosti, progon civilnog stanovnista i krsenje zakona i obicaja ratovanja...
cini mi se da mi te presude nekako ne shvatamo ozbiljno, kao da je zlocin protiv covjecnosti nesto bezveze...
- seln
#6491 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Patentiraj to i ponudi EU. Tamo jos niko nije pronasao efikasnu metodu. Uprkos javnom prevozu koji vozi u taktu 2-4 minuta.Pedja Kojovic wrote:
p.k.
-
etovidis
#6492 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Postoje metode; npr. u Londonu se voznja kroz centar naplacuje 10 funti dnevno. To mozda ne bi funkcioniralo ovdje ali moze se napraviti efikasniji sistem kaznjavanja pogresno parkiranih vozila. To je koloko sam razumio jedna od ideja u zakonu koji ide pred kantonalni parlament i to je dobro.seln wrote:Patentiraj to i ponudi EU. Tamo jos niko nije pronasao efikasnu metodu. Uprkos javnom prevozu koji vozi u taktu 2-4 minuta.Pedja Kojovic wrote:
p.k.
- seln
#6493 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja je napisao "metode koje ohrabruju nekoriscenje"....ne kazne, sankcije i legalnu pljacku.etovidis wrote:Postoje metode; npr. u Londonu se voznja kroz centar naplacuje 10 funti dnevno. To mozda ne bi funkcioniralo ovdje ali moze se napraviti efikasniji sistem kaznjavanja pogresno parkiranih vozila. To je koloko sam razumio jedna od ideja u zakonu koji ide pred kantonalni parlament i to je dobro.seln wrote:Patentiraj to i ponudi EU. Tamo jos niko nije pronasao efikasnu metodu. Uprkos javnom prevozu koji vozi u taktu 2-4 minuta.Pedja Kojovic wrote:
p.k.
- Corto Maltese
#6494 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja, da li je pokrenuta inicijativa u tom smijeru. Ne mislim na "Mi bi mogli, mi bi trebali...", nego na konkretne prijedloge.Pedja Kojovic wrote: Postoje, medjutim, vrlo efikasne metode kojima se ohrabruje nekoriscenje automobila.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#6495 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
corto maltese
Nije jos.
Mislim da ta inicijativa moze doci na red tek kada se rijesi pitanje gradskog prevoza.
Bez toga je nerealno traziti od ljudi da manje koriste vlastiti prijevoz.
p.k.
Nije jos.
Mislim da ta inicijativa moze doci na red tek kada se rijesi pitanje gradskog prevoza.
p.k.
-
StupskaBitanga
#6496 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic
Molim Vas recite mi Vaš stav oko popisa stanovništva 2013.god
Molim Vas recite mi Vaš stav oko popisa stanovništva 2013.god
- madner
#6497 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Odlican stav.Pedja Kojovic wrote:corto maltese
Nije jos.
p.k.
Moram upututiti kritiku da NS ostavlja dojam zivota u oblacima, porez za pse kao nacin da se smanji broj pasa lutalica je blago receno smjesan.
-
Pedja Kojovic
#6498 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Prica o tzv."porezu na kucne ljubimce" je nasa greska, u smilsu, da je na press konferenciji upotrebljena rijec porez i da nije objasnjeno na sta se precizno misli. Dakle, do nas je jer smo to pogresno iskomunicirali.
Ono sto smo mislili reci je sljedece:
Vlasnici pasa bi trebali biti obavezni da prilikom kupovine/usvajanja psa kupe markicu/plocicu (koja se stavlja na ogrlicu)
, neku vrste takse, koji bi novac bio upotrebljen za registar pasa, cjepljenje, odrzavanje cistoce u parkovima( recimo, kutijice sa plasticnim kesicama za kupljenje fecesa, itd).
p.k.
Prica o tzv."porezu na kucne ljubimce" je nasa greska, u smilsu, da je na press konferenciji upotrebljena rijec porez i da nije objasnjeno na sta se precizno misli. Dakle, do nas je jer smo to pogresno iskomunicirali.
Vlasnici pasa bi trebali biti obavezni da prilikom kupovine/usvajanja psa kupe markicu/plocicu (koja se stavlja na ogrlicu)
, neku vrste takse, koji bi novac bio upotrebljen za registar pasa, cjepljenje, odrzavanje cistoce u parkovima( recimo, kutijice sa plasticnim kesicama za kupljenje fecesa, itd).
p.k.
-
Pedja Kojovic
#6499 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
stupska bitanga
Iako je postalo skoro nemoguce u praksi slijediti izvrsenje clana 48. (Uprosceno, da se vlast u smislu etnicke strukture i dalje formira po demografskoj slici iz 91.) smatram da je ukljanjanje tog clana iz zakona o popisu moralno i politicki neodbranjivo, a s obzirom na cinjenicu da Aneks 7. nije sproveden (niti ikada moze biti) do kraja mozda i protivno odredbama mirovnog sporazuma.
Ne treba zaboraviti da se mirovni sporazum moze mjenjati ukoliko postoji zajednicka volja i slijede se mehanizmi koji su u njemu predvidjeni. Dakle, mozda je to uradjeno legalno ali mislim da moralno i politicki nije dobro, zapravo je jako lose.
p.k.
Iako je postalo skoro nemoguce u praksi slijediti izvrsenje clana 48. (Uprosceno, da se vlast u smislu etnicke strukture i dalje formira po demografskoj slici iz 91.) smatram da je ukljanjanje tog clana iz zakona o popisu moralno i politicki neodbranjivo, a s obzirom na cinjenicu da Aneks 7. nije sproveden (niti ikada moze biti) do kraja mozda i protivno odredbama mirovnog sporazuma.
Ne treba zaboraviti da se mirovni sporazum moze mjenjati ukoliko postoji zajednicka volja i slijede se mehanizmi koji su u njemu predvidjeni. Dakle, mozda je to uradjeno legalno ali mislim da moralno i politicki nije dobro, zapravo je jako lose.
p.k.
- madner
#6500 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Koliko znam vec sada se kupuje ta markica i na istoj se cuvaju podaci. Cjepljenje se placa.Pedja Kojovic wrote:madner
p.k.
Moj problem je u logici da ako povecamo troskove drzanja pasa to smanjuje broj lutalica. Sta ako ljudi zbog tog poreza ne budu htjeli da imaju vise pse i prije cipova iste izbace?
Zasto bi vlasnici pasa placali za odrzavanje cistoce ako je i sada obaveza vlasnika da odrzava cistocu iza svog psa? Vlasnik psa i sada je odgovoran za istog, a nema razloga da isti placaju za problem koji nisu stvorili.