BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

heckler

#6476 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

155_mm wrote:ma mirzet je radio u PRETIS-u ali je bio dao otkaz jer je nasao drugu firmu.

nego pitanje svih pitanja je hoce li kod oklopnjaka biti motor naprijed ili nazad.
Ja ne volim spekulisati na osnovu poluvijesti ili interpretacija tudjih izjava od strane poludebilnih novinara. O oklopnjaku ne znamo dovoljno da nesto konkretno pisemo.

Znamo sljedece:
- Dzindic je u BH Danima prvi put spomenuo da je tehnicka dokumentacija spremna i da ce biti sve osim motora i "osovina" (ovo predpostavljam da je neki lapsuz i da misli na mjenjac) biti domaci proizvod. U principu to je legitimno, malo ko sad namjenski radi motore za 4X4 oklopnjake. Na trzistu je dovoljno toga na ponudi.
- g. Migdat Hodzic u emisiji Al Jazere Balkans o pametnom odjelu iz TRZ Hadzici spominje inovacije u NI i izmedju ostalog spominje integraciju dronova i oklopnih vozila. U istoj emisiji pokazuje se rasklapanje zahrdjalog BRDM-2 oklopnog vozila.
- Bakir u naletu entuzijazma spominje oklopnjak ponovo nekidan i u kontekstu te price Stav koristi rijec "izvidjacki" sto ako nije slucajno i rezultat neznanja asocira na onaj BRDM-2 iz TRZ Hadzica.

To sve skupa meni licno nije dovoljno da donesem neki konkretan zakljucak . Spekulisati se moze, ali to je gubljenje vremena. Neki od ovih infosa meni nemaju smisla ako se govori o istom vozilu jer policijski 4X4 ima malo sta zajednicko od TTZ sa vojnim izvidjackim oklopnim vozilom.

Kad budem vidio nesto konretno teko onda mislim mozgati malo vise o tome.
Last edited by heckler on 20/04/2018 18:47, edited 1 time in total.
heckler

#6477 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

anelsol wrote:
heckler wrote:Izdvojeno iz vijesti o privatizacijskim planovima. Nista novo ni posebno interesantno osim mozda procjenjene vrijednosti kapitala:

Do daljnjeg nema ni privatizacije fabrika naoružanja i vojne opreme – BNT TMH Novi Travnik (164.131.187 KM kapitala, 51 posto u vlasništvu države), TRZ Hadžići (7.291.856 KM, 51 posto), Binas Bugojno (44.533.380 KM, 51 posto), UNIS Ginex Goražde (15.958.351 KM, 51 posto), Igman Konjic (57.892.088 KM, 51 posto), Pretis Vogošća (53.168.060 KM, 51 posto), Zrak Sarajevo (61.928.168 KM, 51 posto) te Unis-Group Vogošća i Vitezit (oba u stopostotnom vlasništvu države i bez usvojenih privatizacijskih programa i početnih bilansa stanja).

“Vlada FBiH donijela je Odluku o prenosu dionica i udjela Federacije BiH u privrednim društvima iz oblasti namjenske industrije na privredno društvo Unis Group d.o.o. Vogošća. Do realizacije ove odluke obustavljene su sve privatizacijske aktivnosti namjenske industrije, a koje se odnose na prodaju državnog kapitala, dok je nastavljena aktivnost prodaje predmeta iz imovine preduzeća pod uslovima male privatizacije.
Sta im znaci prenos dionica I udjela FBiH u drustvima iz oblasti NI na privredno drustvo Unis Group doo?

Mene izgleda udarila disleksija i procitah to obratno kad sam postavljao vijest, da je udio iz Unis Group prenesen u preduzeca iz NI.

Ovo je zabrinjavajuce jer taj Unis Group ako bude imao IMALO slicnosti sa srpskim SDPR to je onda KATASTROFA. Apsolutna katastrofa.
anelsol

#6478 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Nije mi jasno odkuda sad ovo, zar se nije nedavno pricalo o gasenju Unis group?
heckler

#6479 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Ok lazna uzbuna.

Do mene je momci, izvinjavam se.

Ostatak ove vijesti:
“Vlada FBiH donijela je Odluku o prenosu dionica i udjela Federacije BiH u privrednim društvima iz oblasti namjenske industrije na privredno društvo Unis Group d.o.o. Vogošća. Do realizacije ove odluke obustavljene su sve privatizacijske aktivnosti namjenske industrije, a koje se odnose na prodaju državnog kapitala, dok je nastavljena aktivnost prodaje predmeta iz imovine preduzeća pod uslovima male privatizacije.

Vlada FBiH, na sjednici održanoj 29. juna 2011. godine, donijela je Odluku o stavljanju van snage Odluke o prenosu dionica i udjela.

Zaključkom Vlade od 01. oktobra 2015. definisano je da sva eventualna buduća ulaganja Vlade u društva namjenske industrije budu tretirana kao dokapitalizacija tih društava“, naglašava se u Planu.
asker

#6480 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

Ne treba reagovati na prvu. Skoro je bila vijest da gase onaj prvi UNIS group gdje je onaj mladjahni direktor mislio kupit kajmak, nece da preda pecat itd...................osnovala se nove kompanija.
Zbunjuje nas sve skupa kamara vijesti polupismenih novinara, u zadnje vrijeme pogotovo.
155_mm

#6481 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ma ideja o stvaranju "krovne kompanije" namjenske industrije potjece jos iz vremena kad su kadrovi SzBiH vladali namjenskom industrijom. tvornice su se tad uspjele nekako odbraniti ali izgleda da su im dohakali.
sto rece kolega heckler, katastrofa.
anelsol

#6482 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

heckler wrote:Ok lazna uzbuna.

Ostatak ove vijesti:

Vlada FBiH, na sjednici održanoj 29. juna 2011. godine, donijela je Odluku o stavljanju van snage Odluke o prenosu dionica i udjela.

Zaključkom Vlade od 01. oktobra 2015. definisano je da sva eventualna buduća ulaganja Vlade u društva namjenske industrije budu tretirana kao dokapitalizacija tih društava“, naglašava se u Planu.
Ovo je neka stara vijest? Nisu mi jasni datumi.
heckler

#6483 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

anelsol wrote:

Ostatak ove vijesti:

Ovo je neka stara vijest? Nisu mi jasni datumi.

Vijest je od danas ali mislim da je novinar radio neku hronologiju privatizacijskih planova.

https://business-magazine.ba/2018/04/19 ... atizacije/

U svakom slucaju 100% do mene, kopirah nesretno nepotpun tekst.
anelsol

#6484 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Unis grupacija nije ugasena, cak je navedeno da pored Pretisa, Igmana I Ginexa i oni ucesvuju sa odredjenim kapitalom u osnivanju fabrike u krugu Pretisa, sto smo zakljucili da ce biti barutana. To mi je bilo nevazno u tom momentu, al me sada uhvatila blaga panika :mrgreen:
anelsol

#6485 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Ostatak ove vijesti:

Da li se grantovi koje daje vlada tretiraju kao dokapitalizacija?
heckler

#6486 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

2011 su fabrike bile na samrti, grcale u dogovima i pred zatvaranjem. Ovakav potez je MOZDA mogao proci tada. Sada da se pokusa takvo sta pretspostavljam da bi reakcija bila ekstremna. Fabrike sa skoro pola milijarde kapitala i godisnjim prometom od 300 miliona staviti pod kontrolu nekakve fiktivne firme sa zakupljenom kancelarijom koja od imovine eventualno ima notes sa logotipom.
heckler

#6487 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

anelsol wrote:
Da li se grantovi koje daje vlada tretiraju kao dokapitalizacija?
Ne vjerujem novinarima dovoljno da bih bio siguran da koriste ispravno termine, ali ako je grant stvarno grant, onda po definiciji ne moze biti vid dokapitalizacije.

Grant = pare za dzaba
asker

#6488 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

anelsol wrote:Unis grupacija nije ugasena, cak je navedeno da pored Pretisa, Igmana I Ginexa i oni ucesvuju sa odredjenim kapitalom u osnivanju fabrike u krugu Pretisa, sto smo zakljucili da ce biti barutana. To mi je bilo nevazno u tom momentu, al me sada uhvatila blaga panika :mrgreen:
U pravu si, samo promjenjen direktor i nadzorni odbor. Uz asistenciju i policije.
kiligonzales

#6489 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

asker wrote:
anelsol wrote:Unis grupacija nije ugasena, cak je navedeno da pored Pretisa, Igmana I Ginexa i oni ucesvuju sa odredjenim kapitalom u osnivanju fabrike u krugu Pretisa, sto smo zakljucili da ce biti barutana. To mi je bilo nevazno u tom momentu, al me sada uhvatila blaga panika :mrgreen:
U pravu si, samo promjenjen direktor i nadzorni odbor. Uz asistenciju i policije.
Nastupala sada u Mostaru jaca nego ikada. Samo direktor smjenjen. Jest trakavica malo potrajala, ali na kraju nije morala intervenisati policija. :D
kiligonzales

#6490 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

heckler wrote:2011 su fabrike bile na samrti, grcale u dogovima i pred zatvaranjem. Ovakav potez je MOZDA mogao proci tada. Sada da se pokusa takvo sta pretspostavljam da bi reakcija bila ekstremna. Fabrike sa skoro pola milijarde kapitala i godisnjim prometom od 300 miliona staviti pod kontrolu nekakve fiktivne firme sa zakupljenom kancelarijom koja od imovine eventualno ima notes sa logotipom.
Cuj fiktivna firma. :lol:
kiligonzales

#6491 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

heckler wrote:
155_mm wrote:ma mirzet je radio u PRETIS-u ali je bio dao otkaz jer je nasao drugu firmu.

nego pitanje svih pitanja je hoce li kod oklopnjaka biti motor naprijed ili nazad.
Ja ne volim spekulisati na osnovu poluvijesti ili interpretacija tudjih izjava od strane poludebilnih novinara. O oklopnjaku ne znamo dovoljno da nesto konkretno pisemo.

Znamo sljedece:
- Dzindic u BH Danima prvi put spomenuo da je tehnicka dokumentacija spremna i da ce biti sve osim motora i "osovina" (ovo predposrtavljam da je neki lapsuz i da mislim na mjenjac) biti domaci proizvod. U principu to je legitimno, malo ko sad namjenski radi motore za 4X4 oklopnjake. Na trzistu je dovoljno toga na ponudi.
- g. Midhat Hodzic u emisiji Al Jazere Balkans o pametnom odijelu iz TRZ Hadzici spominje inovacije u NI i izmedju ostalog spominje i integraciju dronova i oklopnih vozila. U istoj emisiji pokazuje se rasklapanje zahrdjalog BRDM-2 oklopnog vozila.
- Bakir u naletu entuzijazma spominje oklopnjak ponovo nekidan i u kontekstu te price Stav koristi rijec "izvidjacki" sto ako nije slucajno i rezultat ne znanja tjera na asocijaciju sa onim BRDM-2 iz TRZ Hadzica.

To sve skupa meni licno nije dovoljno da neki konkretan zakljucak. Spekulisati se moze, ali to je gubljenje vremena. Neki od ovih infosa meni nemaju smisla ako se govori o istom vozilu jer policijski 4X4 ima malo sta zajednicko od TTZ sa vojnim izvidjackim oklopnim vozilom.

Kad budem vidio nesto konretno teko onda mislim mozgati malo vise o tome.
Spomenuh rego sta su rasklapali. Valja prezivjeti izbornu godinu. Bice bombi jos. Jedino sta bi moglo pred izbore izaci jes ona samopiceca haubica, mada je i to upitno. Ocekujem curenje poluinformacija ko sa puskom u Avaz.
kiligonzales

#6492 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

Nuken wrote:
kiligonzales wrote:Malo se trznuli Hadzicani , vidim remontirali se T55, T66 , BRDM2 :D Mjera. :D

Doduse mali znaci vracanja na stare staze :D

Šta s remontom? Slike? Link?
To su uradili, eto heckler rece da je Kirbas govorio o tome i jos da spomenem da su remontovali i starudiju M18 76mm... To je zaboravio spomenuti :D
decembar2017

#6493 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by decembar2017 »

Malo da se usporedi

Image
Nuken

#6494 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Kod RS komotno možeš ostaviti jednu stavku a kod Federacije izuzeti tu jednu. Valjanje raketnih motora tog kalibra (za sad) nije izvedivo u Pretisu :roll:
mO k3

#6495 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

Nuken wrote:Kod RS komotno možeš ostaviti jednu stavku a kod Federacije izuzeti tu jednu. Valjanje raketnih motora tog kalibra (za sad) nije izvedivo u Pretisu :roll:
To je preuzeto od slobodne bosne ...
agent_zero

#6496 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by agent_zero »

Razvijati i unapređivati namjensku industriju oružja. To bez ikakvog pogovora.
mO k3

#6497 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

agent_zero wrote:Razvijati i unapređivati namjensku industriju oružja. To bez ikakvog pogovora.
:thumbup:
512MB

#6498 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 512MB »

Uoravo otvorena tema na hazehabe forumu o "Bosnjackim haubicama i Namjenskoj industriji", pa ko voli nek izvoli... izgleda doslo iz gujice u glavu :D
drndalo

#6499 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

kiligonzales wrote:
Nuken wrote:
kiligonzales wrote:Malo se trznuli Hadzicani , vidim remontirali se T55, T66 , BRDM2 :D Mjera. :D

Doduse mali znaci vracanja na stare staze :D

Šta s remontom? Slike? Link?
To su uradili, eto heckler rece da je Kirbas govorio o tome i jos da spomenem da su remontovali i starudiju M18 76mm... To je zaboravio spomenuti :D
Samo nek rade bilo sta... Za remont isto treba osim teoretskog znanja i certifikata, praksa... Sto vise prakse, bice bolji...
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#6500 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by parappa »

512MB wrote:Uoravo otvorena tema na hazehabe forumu o "Bosnjackim haubicama i Namjenskoj industriji", pa ko voli nek izvoli... izgleda doslo iz gujice u glavu :D
I ti se zavlacis svugdje :run:
Samo kaku bolestcinu da fasujes
Post Reply