BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.3

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
jeza u ledja

#6476 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

Nemoj toliko dramatizirati, ja mislim da ima i drugih zemalja koji se pate s ovim i zanimaju koliko i mi. Samo sto je kod nas fudbal sport br. 1 pa jedino o tome pricamo.
Vjeruj da mnogo vece i bogatije zemlje kubure sa slicnim problemima. (Amerika, Irska, izmedju ostalih)
shalla

#6477 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by shalla »

Ma kubure moj qratz (da prostis), bas sam se eto u zivotu nagledao amerikanaca koji nastupaju za npr. meksiko ili iraca koji igraju za npr. njemacku, nemoj zezati...

Al mene nervira to sto kad se papiri trebaju srediti rodjaku nekog politicara taj dobije pasos i drzavljanstvo za 24h a da se izganja drzavljanstvo sportisti onda se traze brojevi cipela njegovog pradede i broj grudnjaka praprabake...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Muhamed Đakmić

#6478 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Muhamed Đakmić »

shalla wrote:Ma kubure moj qratz (da prostis), bas sam se eto u zivotu nagledao amerikanaca koji nastupaju za npr. meksiko ili iraca koji igraju za npr. njemacku, nemoj zezati...

Al mene nervira to sto kad se papiri trebaju srediti rodjaku nekog politicara taj dobije pasos i drzavljanstvo za 24h a da se izganja drzavljanstvo sportisti onda se traze brojevi cipela njegovog pradede i broj grudnjaka praprabake...

Stani malo, pa nismo ova pravila nametnuli mi nego Uefa, odnosno Fifa. Nije korektno prozivati naše institucije za ovo ako nemaju veze sa tim.
shalla

#6479 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by shalla »

Da ali ovdje se cesto barata sa recenicom (da bi igrac zaigrao za nas i dobio to fucking sportsko drzavljanstvo) "morao bi prvo izvaditi nas pasos" ili "morao bi imati nase drzavljanstvo", pa jebemu majku zar je dobijanje bh drzavljanstva toliki bingo i tolika sreca koja ti otvara sva vrata na svijetu da se mora proci toliko provjera i procedura?!?
Postoji li neka kategorija poput "vrhunski sportista" ili "osoba od iznimnog znacaja za BiH" pa da se to moze malo ubrzati i pojednostaviti?

Last edited by shalla on 11/02/2013 21:35, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#6480 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

shalla wrote:Ma kubure moj qratz (da prostis), bas sam se eto u zivotu nagledao amerikanaca koji nastupaju za npr. meksiko ili iraca koji igraju za npr. njemacku, nemoj zezati...

Evo gledam od trenutnih 23 reprezentativaca Irske njih 9 je rodjeno u Velikoj Britaniji (7 u Engleskoj, 1 u Skotskoj, 1 u S. Irskoj), pa ti vidi.
Sto se tice obratne situacije, bas je bila neka prica o nekom mladom Amerikancu kojem su roditelji Skoti i hoce da ga vrbuju u svoju reprezentaciju. Ima svega, ukljucujuci i maltene "hediju" i na vrata roditelja, kao sto neko spomenu ranije. Imas takodje slucajeve gdje su Amerikanci ispusili, ovako napamet najpoznatiji primjer je Giuseppe Rossi koji je rodjen i odrastao u Nju Dzerziju, poslije se ispusio i odlucio da igra za Italiju. Pa onda imas obrnut primjer Dzermejn Dzouns koji je rodjen i odrastao u Njemackoj pa se prebacio za SAD. Ima ih jos , recimo Owen Hargreaves svojevremeno, rodjen u Kanadi, ili sto da ne nas Begovic ili Ibisevic.
jeza u ledja

#6481 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

shalla wrote:Da ali ovdje se cesto barata sa recenicom (da bi igrac zaigrao za nas i dobio to fucking sportsko drzavljanstvo) "morao bi prvo izvaditi nas pasos" ili "morao bi imati nase drzavljanstvo", pa jebemu majku zar je dobijanje bh drzavljanstva toliki bingo i tolika sreca koja ti otvara sva vrata na svijetu da se mora proci toliko provjera i procedura?!?

Da zivis vani znao bi kakva je to procedura. Mogu samo zamisliti kako je za nekoga ko je rodjen vani i nikad haman nije ni bio u Bosni.

Jedino je tacno da se tim ljudima moze vise pomoci, ali i sve to kosta, i za ovo trebas kvalifikovane i profesionalne ljude i mrezu agenata/advokata. Ali opet kazem da znas kakva je konzularna birokracija nasih ambasada (u stvari sta ja pricam, samo birokraciju iz Sarajeva prenesi na ovu vani, pa jos ukini i ono malo odgovornosti koje javne sluzbe imaju kod nas) i jos kad znas da savez nema para ni da plati selektora dostojnu placu onda su ti neke stvari jasnije, ukljucujuci i to da jedan igrac u Njemackoj ili Svicarskoj ili njegovi roditelji, znajuci sve to MORA imati vecu odgovornost za rjesavanje svojih papira.
shalla

#6482 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by shalla »

Da brate ali uzmi koji je to procenat u odnosu na broj stanovnika ;-)
Ti mi nabroja 5 ljudi iz 5 drzava a evo kod nas problem samo u fudbalu i kosarci sa 15-20 igraca. A koliko stanovnika imamo mi a koliko SAD ili Kanada?

tendzera

#6483 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by tendzera »

Djaba smo se nadali u vezi Kolasinca,
evo saznadoh da mu je pradido iz Burundija :cry:
jeza u ledja

#6484 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

shalla wrote:Da brate ali uzmi koji je to procenat u odnosu na broj stanovnika ;-)
Ti mi nabroja 5 ljudi iz 5 drzava a evo kod nas problem samo u fudbalu i kosarci sa 15-20 igraca. A koliko stanovnika imamo mi a koliko SAD ili Kanada?

U Americi 12% ljudi rodjeno vani ovako nesto. Mislim da je taj broj sto se tice fudbalera jedno 3 puta visi (jer imigranti cesto igraju fuce), pa sad ti skontaj koliko njih je recimo rodjeno vani, doslo u USA i na kraju hoce da irgaju za prvu zemlju. Znaci ima ih jako mnogo.
Pa eto pogledaj problem Turske u Njemackoj.
A ako hoces vec nekoga slicne velicine Bosni - imas Irsku, zato ih i spomenuh. Maltene sve sto im igra u reprezentaciji (i tako je oduvijek) u stvari igra u Engleskoj, eventualno Skotskoj. Onda imas i dalje te relacije Britanija-Irska-SAD-Kanada-Australija i mnogo ljudi sa mjesanim drzavljanstvima, pa ti skontaj.
Onda mogu mislit vamo Ruse i njihove zajebancije sa bivsim republikama.
Onda zamisli Alzir, ili neke druge africke zemlje.
Uglavnom, imaju svi svojih problema moj shalla, nismo mi jedini.
shalla

#6485 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by shalla »

jeza u ledja wrote:
shalla wrote:Da brate ali uzmi koji je to procenat u odnosu na broj stanovnika ;-)

Uglavnom, imaju svi svojih problema moj shalla, nismo mi jedini.
Znam brate ali znas kako je, boli mene chuna za druge hehehe...

Kontra__

#6486 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Kontra__ »

Medunjanin asistent za gol Gaziantepa. U mom poimanju frajer i nije tako los fudbaler, standardan je u timu, njegov problem u reprezentaciji je sto treba jednog irgeta za sebe, ali onog pravog zadnjeg veznog, koji ce trcati k'o konj i presijecati. Neka 2-3 puta updateovana verzija Zahirovica! :mrgreen: Tek tad mislim da bi Harisova igra dosla koliko toliko do izrazaja. Ima fin pas i solidnu tehniku, trka mu je stran pojam kao i igra u defanzivi, tako da kod nas kad igra sve ovo negativno ispliva na vidjelo, nazalost. :mrgreen:
Korisničkoime

#6487 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Korisničkoime »

jeza u ledja wrote:Evo ovdje:

http://de.fifa.com/mm/document/affedera ... s2012d.pdf

Stranice 63-65 pod
III. Spielberechtigung für Verbandsmannschaften

Imas clanke 5, 6, 7, i 8. pa eto. Ovo je znaci najnoviji (2012) FIFA statut.

Ovo iznad sto sam citirao na engleskom je clanak neke advokatske kancelarije o ovim statutima, a u vezi primjene pravila promjene sportskog drzavljanstva.
Zakljucak cu prevesti:

Ne postoje jednostavni odgovori kad je u pitanju odredjivanje koji igrac moze igrati za koju zemlju u medjunarodnom takmicenju. Svrha ovog clanka je samo da istakne ove probleme i da predlozi moguce izmjene FIFA pravila....bla bla ostalo nije bitno.
Evo patim se, iskreno moj njemački je stvarno dobar a i ovo mi je blisko mojoj profesiji ali opet sa članom 8 stav "a" se patim jebo mu oca ko ga je napisao ovako.

Evo prevoda na grubo stava "a" člana 8
Pravo na promjenu može se samo iskoristiti ako igrač od strane svog sadašnjeg saveza nije upotrebljen u utakmicama A selekcije u zvaničnom takmičenju (potpuno ili djelimično učešće) i ako je on (igrač) u momentu prvog nastupa u reprezentativnoj utakmici u zvaničnom takmičenju svog dosadašnjeg saveza već bio u posjedu državljanstva saveza za čiju reprezentaciju želi da stekne pravo učešća.
Ispade kao što ti reče, konkretno ako je neko odigrao utakmicu u kvalifikacijama mlade repke jedne države (Njemačke) to se broji kao zvanično takmičenje stoga da bi mogao da iskoristi svoje pravo promjene morao bi u momentu svog prvog nastupa u toj repki da ima državljanstvo saveza (države) za koju želi da ubuduće igra (BiH).
Hajd neka još neko pogleda ja sam samo pogledao ovaj član, pa neka me ispravi možda sam šta u brzini zijanio.

Usput stav 3 kaže da IGRAČ koji polaže pravo ma promjenu mora podnijeti pismeni i obrazloženi zahtjev putem generalnog sekreterijata o kojem odlučuje komisija za status igrača. Dok traje odluka navedene komisije igrač nema pravo nastupa ni za jedan savez.
jeza u ledja

#6488 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

Da, samo nemojte da poslije bude mi nesto rekli, sirimo dezinformacije. Samo citamo sta pise.
E sad kako se to intepretira....jebiga.

Sta znaci "imao drzavljanstvo"? To je pravo pitanje. Znamo da Kolasinac nije imao pasos, ali drzavljanstvo? Kako se to dokazuje jebem ga ja, ako nemas rodni list? Kako je Misimovic "imao drzavljanstvo" BiH u trenutku kad je igrao za Srbiju (doduse tad su pravila bila malo drukcija)? Gdje i kako se to dokazuje? Mislim kako ces izvaditi papir na kojem pise da si u trenutku XY nekad u proslosti bio drzavljanin BiH? :-)
Mozda se neko razumije bolje u pravne stvari sa te strane?

I ovo na kraju sto je preveo Korisnicki, zvuci kao formalnost, ali mislim da je jako bitno. Sve i da imas sve potrebne papire, opet ide na tu neku komisiju FIFA koja te mora pustiti da promjenis sportsko drzavljanstvo.

Uglavnom, komplikovano je do boli.
skenderija04

#6489 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by skenderija04 »

@ Jeza u ledja

Dobro postavljeno pitanje. Te pravne zackoljice nikad mi nisu bile jasne, ali samo na primjeru onog Nevena Subotica mogao vidjeti kompletan apsurd tih normi. Dakle za Subotica su bili zaintersovani: 1. Mi 2. Njemacka 3. SAD 4.Srbija i svi su imali mogucnosti da ga na osnovu "necega" dovedu u svoje redove. Na kraju Srbija, koja je objektivno imala samo cinjenicu se on osjeca Srbin. To mi kaze da je pravna strana najmanje vazna. Ako neko od ovih momaka kaze ja sam Bosanac i hocu da igram za Bosnu i Hercegovinu, sva prica bi bila zavrsena.
Korisničkoime

#6490 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Korisničkoime »

jeza u ledja wrote:Da, samo nemojte da poslije bude mi nesto rekli, sirimo dezinformacije. Samo citamo sta pise.
E sad kako se to intepretira....jebiga.

Sta znaci "imao drzavljanstvo"? To je pravo pitanje. Znamo da Kolasinac nije imao pasos, ali drzavljanstvo? Kako se to dokazuje jebem ga ja, ako nemas rodni list? Kako je Misimovic "imao drzavljanstvo" BiH u trenutku kad je igrao za Srbiju (doduse tad su pravila bila malo drukcija)? Gdje i kako se to dokazuje? Mislim kako ces izvaditi papir na kojem pise da si u trenutku XY nekad u proslosti bio drzavljanin BiH? :-)
Mozda se neko razumije bolje u pravne stvari sa te strane?

I ovo na kraju sto je preveo Korisnicki, zvuci kao formalnost, ali mislim da je jako bitno. Sve i da imas sve potrebne papire, opet ide na tu neku komisiju FIFA koja te mora pustiti da promjenis sportsko drzavljanstvo.

Uglavnom, komplikovano je do boli.
Ne, pasoš je samo javna isprava kojom nadležni organi uprave potvrđuju da nosilac istog ima državljanstvo zemlje izdavateljice pasoša. Ista služi i za idetifikaciju naravno budući da je javna isprava pravna je pretpostavka da je sve navedeno u istoj ispravno i tačno.
Državljanstvo ili pravo na isto postoji nezavisno od pasoša, ja sam državljanin BiH ali nemam pasoš i nikad ga ne moram ni imati. Kološinac po našem zakonu može imati naše državljanstvo pitanje je da li je to dovoljno po statutu FIFE mislim da jeste. Kološinac nije uzeo naše državljanstvo znači nije "konzumirao" pravo ali to po zakonu može.
Mislim da caka leži u tome. Možeš lako se dokazati, dokazuje se uvjerenjem o državljanstvu BiH koje izdaje organ koji vodi matičnu knjigu rođenih. Državljanstvo se upisuje u matičnu knjigu rođenih bez posebne odluke kada se utvrdi da to lice ispunjava uslove sticanja. Međutim Kološinac nije upisan u matičnu knjigu rođenih bilo gdje u BiH nego u Njemačkoj.
Inače državljanstvo BiH stičeš porijeklom, rođenjem na teritoriji BiH, usvajanjem, putem naturalizacije, putem međunarodnog sporazuma. Dijete stiče državljanstvo BiH porijeklom, čija su oba roditelja bili državljani BiH u vrijeme rođenja djeteta, bez obzira na mjesto njegovog rođenja; ako je rođeno u inostranstvu, a čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, pod uslovom da do vremena kada napuni 23 godine:
- bude registrovano u svrhu evidentiranja BiH državljana kod kompetentnih vlasti u BiH u zemlji ili inostranstvu;
- ima stalno mjesto boravka na teritoriji BiH.
To za slučaj Kološinac ako jedan roditelj nije bio državljanin BiH.
Znači momak ima pravo i mislim da je to dovoljno da bi ispunio odredbe člana 8. FIFA statuta.
Last edited by Korisničkoime on 11/02/2013 23:04, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#6491 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

Al tamo kaze "imao drzavljanstvo u trenutku igranja", a ne "imao pravo na drzavljanstvo"?

Ma i ja mislim da to vjerovatno nije problem, ali tako ispada na osnovu ovoga sto citamo.
skenderija04

#6492 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by skenderija04 »

@ korisnicko ime

Vidim da znas pa jedno pitanje : Ovdje se preplicu sportsko administrativno pravo i medjunarodno pravo. Sta se desava ako jedan igrac posjeduje drzavljanstvo drzave koja ne priznaje dvojnoo drzavljanstvo? Implicira li to da u slucaju da igra za nas,znaci mi mu dajemo ili priznajemo drzavljanstvo, automatski gubi drzavljanstvo druge zemlje? Koliko je spotrsko pravo autonomno u odnosu na medjunarodno?
jeza u ledja

#6493 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

skenderija04 wrote:@ korisnicko ime

Vidim da znas pa jedno pitanje : Ovdje se preplicu sportsko administrativno pravo i medjunarodno pravo. Sta se desava ako jedan igrac posjeduje drzavljanstvo drzave koja ne priznaje dvojnoo drzavljanstvo? Implicira li to da u slucaju da igra za nas,znaci mi mu dajemo ili priznajemo drzavljanstvo, automatski gubi drzavljanstvo druge zemlje? Koliko je spotrsko pravo autonomno u odnosu na medjunarodno?
To bi onda znacilo da Misimovic nema vise njemacko drzavljanstvo?

A ovo u vezi Subotica, je li moguce da je on imao srbijansko drzavljanstvo dok je bio u SAD?
skenderija04

#6494 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by skenderija04 »

jeza u ledja wrote:

To bi onda znacilo da Misimovic nema vise njemacko drzavljanstvo?

A ovo u vezi Subotica, je li moguce da je on imao srbijansko drzavljanstvo dok je bio u SAD?
Pa ne znam za Misimovica :D , Svabe (ako ne mjesam jabuke i kruske , su Barbarezu pravili probleme oko slicne stvari)
Ovo za Subotica mirise na " Daj mu bre drzavljanstvo"
Korisničkoime

#6495 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Korisničkoime »

Zavisi, jer ovo u biti i nije međunarodno pravo jer svaka država samostalno uređuje uslove, način i proceduru sticanja svog državljanstva. Na domaće zakonodavstvo ima uticaja i međunardno pravo u obliku konvecija i međunarodnih sporazuma.
Mogu ti reći kako je to uređeno u našem pravu za Njemačko sada mogu pretpostaviti ali ako te baš zanima mogu i potražiti kako je u Njemačkoj regulisano.
U nas državljanstvo gubiš dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim sporazumom, ugovorom dvije države. Ovaj bilateralni sporazum je u biti dogovor o postojanju dvojnog državljastva. U nas ne možeš dobiti ni otpust od državljanstva niti se istoga odreći ako između ostalog nemaš neko drugo ili ti ono nije zagarantovano.

Tako bi bilo i sa Njemačkom budući da ona u principu ne priznaje dvojna državljanstva čak ne postoji mogućnost sklapanja ugovora sa drugim državama po tom pitanju kao kod nas. Znači ako hoće naše državljanstvo Njemačka će mu dati otpust iz svog ili ga po slili zakona gubi. Međutim Njemačka je predvidila da u pojedinim slučajevima ipak dopusti dvojno državljanstvo putem svog odobrenja. To se najčešće koristi upravo kod sportaša, Barbarezu su to omogućili kao i Bičakčiću i ako Kološinac bude htio i njemu će sigurno.

Svaka zemlja to drugačije uređuje mislim da u Švicarskoj s tim nema nikakvih problema možeš uzeti i drugo državljanstvo npr. BiH a da ne izgubiš njihovo kao što je u nas ili u Njemačkoj slučaj.

Malo je zamršeno pa slobodno pitaj ako nešto nisam dobro objasnio.
skenderija04

#6496 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by skenderija04 »

Hvala puno, sve je vise nego jasno objasnjeno. Ja sam mislio da Kolasinca sputavaju administrativni problemi koji bi mogli nastati u slucaju da se pokrene proces za nastup u nasoj reprezentaciji ali sad vidim da ima i ustupaka u Njemackom slucaju, dakle sa te strane on ne bi izgubio njemacko drzavljanstvo. Na kraju sve je jasno, ako hoce da igra za nas mi bi mogli odraditi papire i ne bi bilo zakonskih prepreka za njegov nastup. Po ovome jedina je prepreka njegov pristanak. Ma koliko mi sumnjali ljude u savezu sve mi se cini da oni u ovom slucaju nisu prepreka. Jos jasnije je u primjeru "Svicaraca".
jeza u ledja

#6497 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

A cekaj Korisnicki nije mi jasno ovo:
Kološinac po našem zakonu može imati naše državljanstvo pitanje je da li je to dovoljno po statutu FIFE mislim da jeste.
De pojasni bolan. Po cemu mislis da je po statutu FIFA dovoljno da je igrac u trenutku igranja za drugu reprezentaciju mogao samo imati pravo na drzavljanstvo? Je li tvrdis da sve sto je dovoljno je da mu BiH izda papir na kojem pise da je drzavljanin i da ga to pokriva za prethodno vrijeme?
Eborg

#6498 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Eborg »

Ljudi, ponovio sam vam 100 puta. Tumacite kao laici te dokumente i citirate pogresne clanove.

Kolasinac moze igrati za nas. Nebitno je sto formalno nije imao drzavljanstvo BiH kada je zaigrao za Njemacku. Imao je pravo na njega i to je ono sto je bitno.
jeza u ledja

#6499 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by jeza u ledja »

Eborg wrote:Ljudi, ponovio sam vam 100 puta. Tumacite kao laici te dokumente i citirate pogresne clanove.

Kolasinac moze igrati za nas. Nebitno je sto formalno nije imao drzavljanstvo BiH kada je zaigrao za Njemacku. Imao je pravo na njega i to je ono sto je bitno.
Niko nije tvrdio da je pravnik ni da je strucnjak. Fino napisano ranije.
Jesi ti pravnik? Mescini da si rekao prije da se bavis s tim? Koje bi ti dokumente citirao?
Kontra__

#6500 Re: BH reprezentativci i potencijalni reprezentativci - vol.

Post by Kontra__ »

Jeste zakomplikovali do Boga milog...Dajte Allahavam zovite kakve pravnike, nista ja vas ne kontam! :mrgreen:
Post Reply