Dešavanja u Srbiji

Post Reply
behavac

#6476 Re: Desavanja u Srbiji

Post by behavac »

vee-jay wrote:kako to da je @BL_RS banovan a @behavac se vratio?
Da bi ti imao sta pitati...!!!
vee-jay

#6477 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

behavac wrote:
:D
dallton

#6478 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

Tokio wrote:
dallton wrote:a sto je problem, mi svakako ne idemo u eu ....a ne vjerujem da ce ovi na kosovu provesti besane noci sto ih bih nije priznala, cudna mi cuda
Ko "vi" ? :D
pa mi recimo kao drzava bih - naravno svi koji su u mogucnosti da dobiju dvojna drzavljanstva ili ih vec imaju su slobodni da licno i personalno krenu svojim putem za slobodu i jave se ponekad razglednicom
Bosnolog

#6479 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Bosnolog »

vee-jay wrote:
behavac wrote:
:D

Dabicevi fireri se bore do Tokija,...naporan je to Sizisov posao,..... :mrgreen:
behavac

#6480 Re: Desavanja u Srbiji

Post by behavac »

dallton wrote:
Tokio wrote:
dallton wrote:a sto je problem, mi svakako ne idemo u eu ....a ne vjerujem da ce ovi na kosovu provesti besane noci sto ih bih nije priznala, cudna mi cuda
Ko "vi" ? :D
pa mi recimo kao drzava bih - naravno svi koji su u mogucnosti da dobiju dvojna drzavljanstva ili ih vec imaju su slobodni da licno i personalno krenu svojim putem za slobodu i jave se ponekad razglednicom
Pa slobodan i si i ti, i bez dvojnog da krenes svojim putem...pravac Istambul.... :D
Bosnolog wrote:naporan je to Sizisov posao,.....
Nemoj uzimati moje fazone... :o :-x
anastasija

#6481 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anastasija »

Sandzak-X wrote:

Vojvodina je ubjedljivo najrazijenija oblast,samo sto je centralisticka vladavina Beograda koci

Imaju sve potencijale,kojih TEK SAD pocinju biti svijesni

Mislim zamisli ti da se pare ulazu u planine u Srbije,na kojima NEMA SNIJEGA,tok salasi po Vojvodini propadaju

Zemlju preko namestenih tendera dobijaju Miskovic i Hrvatske kompanije,pa ti objasni prosjecnom vojvodjaninu,koji zivi tu A NEMA KOJU zemlju da obradjuje da mu je u ime patriotizma interes da ostane u Srbiji......

Shvatile su `lale` da se sve oko novca okrece,i zato je Beograd onakav kakav je,a salasi po Vojvodini su takvi kakvi jesu

ovo sam shvatio iz price sa njima,posto idem tovarim robu po Vojvodini,od Rume do Subotice
Kao neko iz Vojvodine ja bih da te pitam nesto. Na ovaj uzasni dan kada nam je juce umro patrijarh... Treba da vas je sramota inace sto ne postujete nekoga ko je hoa=dajuci svetac no cepkate i vadite njegove izjave iz konteksta (ovo se ne odnosi na tebe Sandzak, vec sledece...)...
Dakle o kakvim ti planinama bez snega pricas? Pa nama turizam tamo cveta, Koaponik je odavno steciste dzet seta, Zlatibor, Mokra Gora, Stara planina....
Ja zivim u Vojvodini nikakvi salasi ovde ne propadaju, hvala Bogu ima ih i bice ih. :)
Ono sto nama treba je decentralizacija, a ne nova centralizacija. Sad ce pare da mi uzima Novi Sad, a ostatak Vojvodine ko shisha.
Inace ta razvijenost... Hmmm... Pa od 15 najrazvijenijih opstina u Srbiji, 8 ih je u Beogradu a samo 4 u Vojvodini, ostale su u drugim delovima srbije. I to tek na 12. mestu je vojvodjanska opstina Vrsac.
anastasija

#6482 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anastasija »

dallton wrote:a ja sve vrijeme mislio da svinjska gripa nece na krmad kad ono...
Koja si ti suva inteligencija. :dance:
kiky

#6483 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

mi poštujemo patrijarha baš onoliko koliko je on poštovao bosnu i njene građane ...
upravo ista je situacija i prema srbiji ...
o vojvodini če mo na drugoj temi ...
ovo je tema za srbiju ...
hercegovac_pravi

#6484 Re: Desavanja u Srbiji

Post by hercegovac_pravi »

anastasija wrote:
Sandzak-X wrote:

Vojvodina je ubjedljivo najrazijenija oblast,samo sto je centralisticka vladavina Beograda koci

Imaju sve potencijale,kojih TEK SAD pocinju biti svijesni

Mislim zamisli ti da se pare ulazu u planine u Srbije,na kojima NEMA SNIJEGA,tok salasi po Vojvodini propadaju

Zemlju preko namestenih tendera dobijaju Miskovic i Hrvatske kompanije,pa ti objasni prosjecnom vojvodjaninu,koji zivi tu A NEMA KOJU zemlju da obradjuje da mu je u ime patriotizma interes da ostane u Srbiji......

Shvatile su `lale` da se sve oko novca okrece,i zato je Beograd onakav kakav je,a salasi po Vojvodini su takvi kakvi jesu

ovo sam shvatio iz price sa njima,posto idem tovarim robu po Vojvodini,od Rume do Subotice
Kao neko iz Vojvodine ja bih da te pitam nesto. Na ovaj uzasni dan kada nam je juce umro patrijarh... Treba da vas je sramota inace sto ne postujete nekoga ko je hoa=dajuci svetac no cepkate i vadite njegove izjave iz konteksta (ovo se ne odnosi na tebe Sandzak, vec sledece...)...
Dakle o kakvim ti planinama bez snega pricas? Pa nama turizam tamo cveta, Koaponik je odavno steciste dzet seta, Zlatibor, Mokra Gora, Stara planina....
Ja zivim u Vojvodini nikakvi salasi ovde ne propadaju, hvala Bogu ima ih i bice ih. :)
Ono sto nama treba je decentralizacija, a ne nova centralizacija. Sad ce pare da mi uzima Novi Sad, a ostatak Vojvodine ko shisha.
Inace ta razvijenost... Hmmm... Pa od 15 najrazvijenijih opstina u Srbiji, 8 ih je u Beogradu a samo 4 u Vojvodini, ostale su u drugim delovima srbije. I to tek na 12. mestu je vojvodjanska opstina Vrsac.
Pa zbog cega onda i Vojvodina (nakon svih ostalih), zeli da otkaci bivsu Srbiju ??? Mislim kad je sve tako lijepo u Vojvodini...ne kazem da nije ali se pitanje namece samo od sebe? Zasto?
kiky

#6485 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

ta gdje češ bit razvijen pored srbije ...
ti ljudi kradu i kad spavaju ...
anastasija

#6486 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anastasija »

kiky wrote:mi poštujemo patrijarha baš onoliko koliko je on poštovao bosnu i njene građane ...
Ne znam onda cemu vredjanje od strane vas svih ovde.
hercegovac_pravi

#6487 Re: Desavanja u Srbiji

anastasija wrote:
kiky wrote:mi poštujemo patrijarha baš onoliko koliko je on poštovao bosnu i njene građane ...
Odgovor ti je u boldiranom
anastasija

#6488 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anastasija »

kiky wrote:ta gdje češ bit razvijen pored srbije ...
Ko to kaze? Canak ili Federalna?
Pa zbog cega onda i Vojvodina (nakon svih ostalih), zeli da otkaci bivsu Srbiju ??? Mislim kad je sve tako lijepo u Vojvodini...ne kazem da nije ali se pitanje namece samo od sebe? Zasto?
Hajde malo obrati paznju na terminologiju. Kakava bivsa Srbija? O cemu ti to? Srbija je tu.
Pa na prste mozes nabrojati nadleznosti koje su izvorne dok su sve ostale nadleznosti poverene Vojvodini. Poverene znaci u svakom trenutku kad se steknu uslovi Skupstina Srbije moze promeniti Zakon o utvrdjivanju nadleznosti i baj baj sve ovo....
Tako da .... Primera radi, statut Vojvodine potrvdjuje Skupstina Srbije a Statut grada Beograda ne. eto koliko su ruke odresene Vojvodini. Sve ti je to prica trla baba lan. Sve ovo o cemu pricaju sada je vec regulisano omnibus zakonima iz 2002. pa utvrdjeno i u Ustavu iz 2006. koji je doneo Kostunica. Sad je samo realizovano. I naravno psi laju (mislim na nasu opoziciju) karavani prolaze. Canak koji je prosao katastrofalno los ena izborima prica neku pricu, gubi se ocve, bolje u Velikog brata da je usao. A radikali trube kao o nekom otcepljenju... Gluposti zive.
anastasija

#6489 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anastasija »

hercegovac_pravi wrote:
anastasija wrote:
Vojvopdina je deo Srbije, tako da ako govorimo o Vojvodini govorimo i o Srbiji. To sto ti prizeljkujes eventualno neces postici odvajanjem ovih pojmova na ovoj temi, kao sto i ja necu postici dodavanjem Rep.Srpske u ovu pricu.
Da si malo vise upucen u sve a ne samo u ono sto prenose vasi mediji (citaj - onako kako im odogovara) ne bi tako mislio. Ne mozes njega da stavljas u isti kos sa popovima i drugim predstavnicima crkve.
dallton

#6490 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

hercegovac_pravi wrote:
anastasija wrote:
da razbistrim odgovor kopirajuci samog sebe

sto bi postovao nekoga (pavla) koji je podrzavao milosevica, karadzica, plavsicku, sve moguce ratove, blagosiljao konclogore - zar ima jos nesto da se uradi, evo sve su probali....ta crkva, spc, je vec ispucala svoja prava politicka oruzja, sad trenutno nemaju koga da nagovore da ratuje za njih, jer su svi demoralizirani i ne ratuje im se - ali ima vremena (tako oni kontaju), dok se malo oporavimo "dat ce bog bit ce to opet sve nase"

sad ce se ta crkva vratiti na produkciju standardnih ideoloskih oruzja i slogana, sto im je uvijek i bio posao - dakle sirenje naci-rasistickih ideja "srpska zemlja, srpsko nebo, srpsko podzemlje, srpsko nadzemlje, kablovi, vukovi, zecevi, ptice srpkinje i ostalo, makedonci kao srbi s govornom manom, crnogorci braca u zabludi, smrt muslimanskim poturicama, izdajnicima roda svoga i prave vjere svetosavske, i naravno albanci napolje s kosova svete srpske zemlje"...lijepa je ironija i pravda historije j(dok oni sve ovo propagiraju i pokusavaju da vrate zabludjelu bracu (crnogorce i makedonce) pod "tople srpske skute", a istrjebe bosnjake i albance (ima ih puno ne mogu stati pod skute :D ) sto je taj isti pavle koji je bio jedan od idejnih tvoraca gore navedenih "djela" docekao da kosovo ode iz srbije, i da je pozivio jos 10 godina posmatrajuci kako nista ne moze da se ucini oko toga - sigurno se patio gledajuci, i to zasluzeno...

zao mi je sto nije zivjeo jos bar 40 godina

dwelle 2008
I sam patrijarh Pavle stalno je propovijedao mir ali ništa nije poduzimao protiv ratnih huškača u crnim mantijama. Nakon masakra u Srebrenici, poglavar Srpske pravoslavne crkve je Karadžiću i Mladiću uručio po komad blagoslovljene pogače. 1997-e patrijarh Pavle je zatražio od Haškog tribunala da odustane od optužnica za Karadžića i Mladića.
humanista nema sta, ali opet kazem zao mi je sto nije zivio i duze, da dozivi jos neke stvari
Last edited by dallton on 16/11/2009 23:07, edited 1 time in total.
Bosnolog

#6491 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Bosnolog »

Bosnolog wrote:naporan je to Sizisov posao,.....
Nemoj uzimati moje fazone... :o :-x[/quote]

O tebi Sizisu i slicnim Dabicevim Sizisima sam pisao mnogo ranije ,ali eto nastavi se boriti protiv vjetrenjaca mozda te elektificiraju,pa postanes korisni akumulator za nocno osvjetljavanje bosanskih gudura u slucaju prirodnih katastrofa, masovne migracije i tektonskih poremecaja koje su sve ociglednije na pomolu,..a kako nam geopolitolozi predvidaju u skoroj buducnosti ,...... :mrgreen:
anastasija

#6492 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anastasija »

Ako neko nije pozivao na nasilje to je bio on. No naravno vi ovde samo ostavljate citate izvadjene iz konteksta. Ne one koji govore pravo njegovo misljenje. Inace sa odlaskom Kosova on se suocavao mnogo pre nego u zadnjih 10 godina. On je bio episkop Rasko-prizrenski tako da je vrlo dobro znao kakvo je stanje na Kosovu. Njegovo stado je bivalo sve manje i manje, prvo 50 000 pa onda 200 000 dusa iselilo se sa Ksova tokom 80-ih. A da ne spominjem period komunizma kada su se vrata crkve u Kosovu polju koja je do tada bila zarasla u korov otvorila 70-ih godina. Komunjare su progonile pravoslvne popove, to je bio tezak vremenski period za vernike.
Ono sto je sigurno je da je on nama bio svetac, zivi svetac i nadam se da ce biti kanonizovan jer ta skromna dusa i covek koji je ziveo po jevandjeju samo to i zasluzuje. Vec druga noc je kako kilometarska kolona ljudi ide da se poslednji put pokloni Njegovoj Svetosti.
Veruj u sta zelis da verujes.
Kako je i Pavle govorio- ljudi se ne dele po naciji i veri vec na ljude i neljude.
Kakvi cemo biti ne zavisi od vremena u kom zivimo vec od nas samih.
kiky

#6493 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

taj pavle, patrijarh, se nikad nije ogradio od zločina koje je srbadija počinila na ovim prostorima ...
spc se nikad nije ogradila, čak šta više podržavala je i krstila sve što je srbijanski zvjerinjak imao na repertoaru ...
a repertoara bi se zgrozili i nacisti ...
o vojvodini ne govori ni čanak ( tipu svaka čast ) ni federalna ...
vojvodina če da govori za sebe ...
anastasija

#6494 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anastasija »

Patrijarh Pavle gotovo je uvek uživao ogromnu podršku srpskog naroda, ali i svih drugih građana Srbije. Nikada nije davao neodmerene izjave, nikada nije podsticao na sukobe. Uvek je mirio, uvek je smirivao i vraćao sve univerzalnim hrišćanskim vrednostima...

Od 17 arhijereja na izbornoj listi 1990. godine jedino episkop raško-prizrenski Pavle istinski nije želeo da bude patrijarh.

"Ja se pokoravam vašem izboru i nadam se da će Gospod pomoći Crkvi svojoj da u meni ne bude onaj koji će je uniziti", rekao je na hirotoniji u Sabornoj crkvi.

Posle 30 godina arhijerejstva u Eparhiji raško-prizrenskoj, koje je proveo u službi naroda Kosova i Metohije prateći sva stradanja, prikrivene i otvorene progone i nasilja, primio je patrijarško žezlo i panagiju Svetog Save, ali i obavezu da svojim prisustvom i svakom izgovorenom reči odbrani čistotu i smisao Jevanđelja.

"Zakon Jevanđelja mora se primeniti na zakon države", naglašavao je patrijarh otvoreno se suprotstavljajući režimu Slobodana Miloševića, a narod upozoravajući da se "sili treba prikloniti samo zato što ona Boga ne moli" i da nije na odmet "mudrost zmije, a krotkost goluba".

"Uzdam se u Boga da će ovim vlastima otvoriti oči da ovaj namučeni narod prestanu zlostavljati", rekao je 3. februara 1997. godine patrijarh Pavle u javnom obraćanju.

"Ovi događaji slute na najgore, pa zato ne prestajem da očinski molim i preklinjem, kako ogorčeni narod, mlade i stare, da se uzdrže od svakog izazivanja nereda, tako i one naoružane da budu čuvari reda i mira, a ne vlasti koja tragično po sve nas sve više tone u neznanju šta radi".

Nekoliko dana pre ove poruke, na Savindan, patrijarh Pavle je predvodeći oko pola miliona Beograđana u prazničnoj litiji, prošao kroz kordon policije.

Do zuba naoružani pripadnici Miloševićeve Specijalne policije, koji su 178 dana obezbeđivali neumorne protestante na Trgu Republike i u Kolarčevoj ulici, bez reči su se razmakli pred odlučnim patrijarhom Pavlom.

"Nevolja je bilo i bivaće, ljudi i neljudi je bivalo i bivaće. Okolnosti ne zavise uvek od nas, ali da li ćemo biti ljudi ili neljudi to od nas zavisi", govorio je patrijarh Pavle, brinući posebno za narod Kosova i Metohije koji "kraj svojih sve proređenijih ognjišta čuva svetinje ne samo Srba, već i čitavog prosvećenog čovečanstva".

"I danas, kada se nad Kosovom i Metohijom nadvijaju crni oblaci, podsećam vas na hrišćansku obavezu i ljubav prema neprolaznim vrednostima", isticao je patrijarh Pavle, upozoravajući da vekovima traje golgota srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a da to "vide i znaju svi osim onih koji su izabrali da budu slepi za gledanje istine i gluvi za slušanje pravde".

"Milioni običnih ljudi žrtve su nemaštine i gladi, dok manji broj živi u neograničenoj raskoši i telesnim zadovoljstvima. Mnogi narodi mukom i krvlju stečenu slobodu brane od nasilja globalističkog sistema", istakao je patrijarh u Vaskršnjoj poslanici 2007, naglašavajući i upozoravajući na opasnost lažnih sloboda i demokratija i nametanje "unapred spakovanih i gotovih rešenja".

"Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem a da ne bude zločina... pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečovečstvo", jedna je od poruka patrijarha Pavla koji svojoj duhovnoj deci objašnjava smisao kosovskog zaveta i svog opredeljenja za Carstvo nebesko".
Last edited by anastasija on 16/11/2009 23:12, edited 1 time in total.
Maraschino

#6495 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

anastasija wrote:
hercegovac_pravi wrote:
anastasija wrote:Vojvopdina je deo Srbije, tako da ako govorimo o Vojvodini govorimo i o Srbiji. To sto ti prizeljkujes eventualno neces postici odvajanjem ovih pojmova na ovoj temi, kao sto i ja necu postici dodavanjem Rep.Srpske u ovu pricu.
Da si malo vise upucen u sve a ne samo u ono sto prenose vasi mediji (citaj - onako kako im odogovara) ne bi tako mislio. Ne mozes njega da stavljas u isti kos sa popovima i drugim predstavnicima crkve.
ti si neozbilj(a)na...

on je vedrio i oblacio kako u politickom zivotu tako i u religijskom, duhovnom...
niko nista nije mogao zamisliti a kamoli realizovati bez njegovog amena...bilo i posle njega ce jos dugo biti

neka mu bog da ono sto je zasluzio...
hercegovac_pravi

#6496 Re: Desavanja u Srbiji

anastasija wrote:
Hajde malo obrati paznju na terminologiju. Kakava bivsa Srbija? O cemu ti to? Srbija je tu.
Pa na prste mozes nabrojati nadleznosti koje su izvorne dok su sve ostale nadleznosti poverene Vojvodini. Poverene znaci u svakom trenutku kad se steknu uslovi Skupstina Srbije moze promeniti Zakon o utvrdjivanju nadleznosti i baj baj sve ovo....
Tako da .... Primera radi, statut Vojvodine potrvdjuje Skupstina Srbije a Statut grada Beograda ne. eto koliko su ruke odresene Vojvodini. Sve ti je to prica trla baba lan. Sve ovo o cemu pricaju sada je vec regulisano omnibus zakonima iz 2002. pa utvrdjeno i u Ustavu iz 2006. koji je doneo Kostunica. Sad je samo realizovano. I naravno psi laju (mislim na nasu opoziciju) karavani prolaze. Canak koji je prosao katastrofalno los ena izborima prica neku pricu, gubi se ocve, bolje u Velikog brata da je usao. A radikali trube kao o nekom otcepljenju... Gluposti zive.
Pa obratio sam ja paznju na terminologiju, upravo zbog toga i kazem "bivsa Srbija" jer nije "do Tokija" odnosno nema SAO Karajina, Crne Gore, Kosova a Vojvodina se dobro ljuja, o Presevskoj Dolini i Sandzaku da i ne govorimo. Zato ovu sadasnju tvorevinu i zovem bivsa Srbija jer ne znam gdje pocinje a gdje zavrsava.
Sto se tice prenosa nadlesnosti Vojvodini, ja koliko sam procitaou vasim listovima, 153 nadlesnosti ce biti prenesene sa Srbije na Vojvodinu, razvojna banka, VANU, imovina itd....I ne trube samo radikali o cijepanju bivse Srbije...isto radi i DSS i SNS. Mislim da nije bez razloga ali to je moje skromno misljenje.
anastasija

#6497 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anastasija »

Zbog položaja na kome se nalazio, srpski patrijarh Pavle često je bio u kontaktu sa političarima. Njegovi protivnici su mu zamerali što je stavio svoj potpis na preddejtonski sporazum bosanskih Srba i Slobodana Miloševića, što je išao na Miloševićev prijem i čak ga jednom primio u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Pavle je odgovarao da Crkva ne sme da odbija ni one koji su nevernici.

- Dolaze do mene i negodovanja sa raznih strana što primam ili na razgovore odlazim ljudima od kojih mnogi zaziru. Biti izvan politike za mene znači ne praviti razlike među strankama. Ali, Crkva ne odbija ni one koji misle da su nevernici, pogotovo kad i oni traže načina da dođu u Patrijaršiju, svejedno iz kakvih namera. Uostalom, ja sam svešteno lice, a sveta tajna sveštenstva ne pravi odabir koga ćete primiti i saslušati ako ga neka muka vodi do vas. A i grešnici su uglavnom veoma nesrećni ljudi, naročito kad su prepuni sebe - objašnjavao je patrijarh Pavle, čiji se potpis svojevremeno našao i na apelima za zaštitu Radovana Karadžića.

Često su ga kritikovali da je bio naklonjen Slobodanu Miloševiću, što je Pavle u više navrata demantovao. Tako je u intervjuu sarajevskoj "Slobodnoj Bosni" kazao da "Milošević nije hrišćanin".

- U svojoj knjizi Tuđman kaže za Miloševića da je socijalista. E, sad da li je socijalista ili komunista, ne znam, ali znam da on nema veze sa Crkvom. Milošević ne ide u crkvu. Crkva nikada nije bila ni za, ni protiv njega. Milošević bi hteo sve, pa i Crkvu da okrene u svoju korist. Moja dužnost kao vernika je da branim istinu - rekao je tada patrijarh.

Princip apostola Pavla

Pavle je govorio i da Crkva nema svoju partiju, da nije politička organizacija.

- Do mene su dolazile i pismene i usmene poruke da što god ja kažem, s obzirom na mesto na kojem sam, sve je politika: ili si za stranku ili si za opoziciju. Ja sam im na to odgovorio da je taj princip uzak - rekao je jednom prilikom patrijarh, i dodao da u Crkvi važi princip apostola Pavla, koji je rekao: "Ako jedete, ako pijete, ako šta drugo činite, sve na slavu Božju činite".

- Dakle, sve može biti kako Bog hoće, a može i suprotno. Pod taj princip spada i politika.

Njegova svetost se tokom celog života trudio da se ne meša direktno u politiku. Apelovao je na razum, mir, sabornost i čovekoljublje. Nikada nije izlazio na izbore, sve do 2006. godine i glasanja za novi ustav Srbije. Tada se narodu obratio putem televizije i pozvao ga da izađe na birališta. I sam je glasao, po prvi put u životu, potvrdivši tim gestom značaj izglasavanja ustava. Do OŠ "Kralj Petar Prvi", na samo korak od Patrijaršije, u kojoj se nalazilo biračko mesto broj 56, u opštini Stari grad, ostareli prvojerarh SPC-a stigao je patrijaršijskim vozilom. Korakom u kome su se osećale njegove pozne godine (92), s dvojicom stalnih pratilaca, profesorom Bogoslovskog fakulteta dr Davidom Perovićem i Miroslavom Rakonjcem stigao je do velikog hola, u kome su se svi članovi izborne komisije u trenutku njegovog ulaska digli na noge. Na tihe reči patrijarha: "Pomaže Bog", spremno su uzvratili: "Bog pomogao."

Dijagonalno probijanje

- Gde ću da potpišem - upitao je tihim glasom Pavle, verovatno jedini čovek kome izborna komisija nije tražila ličnu kartu. Stavio je svoj potpis, zaokružio listić i istim drhtavim glasom rekao:

- Neka bude s blagoslovom, na opšte dobro svima, pa i nama!

Probijajući se ka glasačkoj kutiji kroz ljude naoružane kamerama, fotoaparatima i kasetofonima, u pokušaju da prođe na jednu, pa na drugu stranu, patrijarh je u jednom momentu kazao:

- Ako ne mogu frontalno, mogu dijagonalno.

Ako bi i poslednji Srbin trebalo da se održi zločinom - ne pristajem

Ostaće upamćene reči patrijarha Pavla, koji je jednom rekao da ne pristaje ni na veliku ni na malu Srbiju ako bi bile posledica zločina.

- Meni se pripisuje da vodim Srbe u rat radi održavanja velike Srbije. Međutim, ako bi trebalo da se održi velika Srbija zločinom - ne pristajem, neka nestane velike Srbije. Ako bi trebalo da se održi mala Srbija zločinom, opet ne pristajem, neka nestane i male Srbije. Ako bi trebalo da se održi poslednji Srbin zločinom, opet ne pristajem, neka nas nestane, zločinom da se održimo - to ne - rekao je srpski patrijarh.
kiky

#6498 Re: Desavanja u Srbiji

Post by kiky »

sve relativno i što mu opis radnog mjesta nalaže ...
al nevidim zašto uopšte raspravljamo o njemu ...
dallton

#6499 Re: Desavanja u Srbiji

Post by dallton »

de nek neko postavi slike pavla, karadzica i biljane plavsci meni se ne da traziti - slika govori bolje od hiljadu laznih rjeci ociglednog lazova...

intervju slobodnoj bosni je dao kad je skontao da se najebalo na svim frontovima - u vrijeme kad je ubijanje nesrba prolazilo nekaznjeno, onda je blagosiljao, o njegovom kompletnom sinodu da ne govorim, ti su se bavili i jos gorim stvarima i to licno (amfilohije, kacavenda....)

razumljivo je to sto ti njega branis - ali kraj zdravih ociju vjerovati rijecima koje govore suprotno od djela moze samo idiot
Last edited by dallton on 16/11/2009 23:19, edited 1 time in total.
anastasija

#6500 Re: Desavanja u Srbiji

Post by anastasija »

hercegovac_pravi wrote:
anastasija wrote:
Pa obratio sam ja paznju na terminologiju, upravo zbog toga i kazem "bivsa Srbija" jer nije "do Tokija" odnosno nema SAO Karajina, Crne Gore, Kosova a Vojvodina se dobro ljuja, o Presevskoj Dolini i Sandzaku da i ne govorimo. Zato ovu sadasnju tvorevinu i zovem bivsa Srbija jer ne znam gdje pocinje a gdje zavrsava.
Sto se tice prenosa nadlesnosti Vojvodini, ja koliko sam procitaou vasim listovima, 153 nadlesnosti ce biti prenesene sa Srbije na Vojvodinu, razvojna banka, VANU, imovina itd....I ne trube samo radikali o cijepanju bivse Srbije...isto radi i DSS i SNS. Mislim da nije bez razloga ali to je moje skromno misljenje.
VANU postoji jos od 2002.
Svaka normalna evropska zemlja ima svoje akademije nauka i umetnosti i predstavnistva, pocev cak i od same strogo centralizovane Francuske.
U Vojvodini ima svega 30 000 Madjara, tako da o tome mogu svi oni koji prizeljkuju samostalnu Vojvodinu da sanjaju.
Ona postaje samo jedna u nizu evropskih regija. To priblizava i samu Srbiju Evropi.
DSS je u Vojvodini a i na republickom nivou pukao a SNS tek kupi boove pa malo se po staroj navici radikalno izrzavaju zarad poena.
Dakle psi laju karavani prolaze...
Post Reply