Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
oridjidji

#6476 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by oridjidji »

piupiu wrote:
oridjidji wrote:
piupiu wrote:
Ooooo, di si Djidji ... samo da te pozdravim. :)
Ej piupiu, sta mai :D
Mi pleeeeešemo, lalalallalalalala, cijeli dan i noć ... :curica: :plesu: :mercireklama: :igrac:

I tako. :mrgreen:
I ja plesem, ako mi ista dohaka u zivotu bice ove android aplikacije :D
oridjidji

#6477 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by oridjidji »

detroit-mercy wrote:
45cents wrote:
oridjidji wrote:
Treba nama pure jos da bi bili gradjanska BiH. Jedna je 3 godine krvarila u ratu, ni druga nebi odmakla dalje...
Zašto?
Pa naša generacija je u najboljoj poziciji da učini istorisjki iskorak u "obnovi državnosti BiH". Posao nije završen. Cerić i Alija su nas gurnuli u još veći glib.
Mi imamo danas tako kvalitetne anekse Ustava BiH (dijelove Mirovnog sporazuma) da nam treba samo malo truda da nađemo međunarodne partnere koji će nam pomoći pri napuštanju torovske faze (faze etno-konfesijskog torovanja i nemilosrdne krađe ratnog plijena).
Sve to lijepo možemo predstaviti kao prevntivno djelovanje protiv budućih ratova, stalog podrivanja i galopirajućeg kriminala.
Naći ćemo bezbroj prijatelja sa takvim pristupom.
Samo moramo napustiti kovanicu "mi narod" ili "mi radnici" i preći na razinu "mi građani".

Ili nas je strah od promjena?
Puno je lakše "biti ugrožen" i cendrati, nego nešto promjeniti...
Možemo se nagoditi i sa etno-konfesijskom mafijom. Ja imam rješenje za njih, da im dlaka s glave ne fali, samo neće više biti u prilici da štimaju tendere....
Pitanje je da li bi postigao konsenzus o tom pitanju na teritoriju cijele drzave. Drugo, sama semanticka promjena bi dovela do naglog okretanja ka drzavi svih njenih gradjana ili mozda i ne bi :mrgreen: .
Da su se okolnosti van BiH promjenile prema BiH konsensuz bi mozda i bio moguc, ali posto u Srbiji cuce Cete na vlasti, a bome nista bolja vlast nije ni u Hrvatskoj, dok god domaci protivnici BiH imaju gazde koji ce ih hraniti, tesko mi mozemo do takvog konsenzusa. Jedino bi mogli uploviti u neki novi rat.
oridjidji

#6478 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by oridjidji »

Dozer wrote:
oridjidji wrote: Osnova starog bosnjastva bi se mogla nazvati i bosanstvom. Ovo sad je vec razvodnjavanje bosnjastva na jedan etnij. Bome i bosanstvo je zapelo u corsokaku. Kad se samo sjetim SDP-a, bez obzira sto su pokusavali da nametnu imidz probosanske stranke razgranicene od bosnjastva, Srbi i Hrvati nacionalno onesvjesteni su ih nazivali bosnjackom strankom.

Nijedno ni drugo nema vise tu svrhu koju bi trebalo da ima, tako da bi bolje bilo pustiti da u BiH svako bude sta zeli tj. da se identifikuje kako zeli, a graditi zajednicu jednakih gradjana, raditi na jacanju zakona i sprovedbe istog, pa makar i na ovim nakaradnim osnovama sa postajanjem FBIH i RS. Uzalud trosimo snagu pokusavajuci naci idealni koncept koji bi odgovarao svima, a bome njega nema.
Pa bosnjastvo danas i jeste jedna etnija.
Bosanstvo je zapelo u corsokaku samo u domacim glavama. Ostatak svijeta nas svakako i ne vidi nikako drugacije nego kao Bosance (i Hercegovce), a cak najcesce samo kao Bosance (ljudima valjda lakse, a i prate daleko duze istorijsko ime zemlje), pa ma koliko se mi ovdje upinjali da to negiramo.
To je tako jer oni imaju drugaciji pogled na medjunarodno pravo, nacin na koji se interpretira drzava, njen ustav, zakoni, granice, institucionalnost, uopste njen poredak od vrha do dna.

Problem lezi u nama svi u BiH se ne vide Bosancima i Hercegovcima, BiH smatraju macehom, a sami imaju prema njoj macehinski odnos. To je problem bio 90-te. Koliko su se Srbi i Hrvati kojih je tada brojcano vise bilo od Muslimana/Bosnjaka, a vjerovatno ce ih biti i sada u slicnom omjeru, uprlo protiv gradjanske BiH zbog prava 1 covjek 1 glas bojeci se dominacije istih? Da ne govorim kako se izrvnulo medjunarodno pravo, gdje se pravo republike na samoopredjeljenje, prema interesima BG i ZG predefinisalo u pravo na opredjeljenje naroda i insistiranje na takvim etnickim jedinicama u BiH. Jedna prica vezana za Kutiljerov plan i Lisabon ili ti ga februar 1992 godine, citiram Aliju:
"Mi smo nakon prvog dana razgovora, navečer, od Europske zajednice dobili jedan papir, prvu verziju. Mi smo tamo dobili dva papira, ja sad govorim o prvom papiru, koji smo dobili prve večeri i koji nas je jednostavno, ako ništa drugo, konsternirao. Taj papir je predviđao konfederalno uređenje Bosne i Hercegovine i došao je; na naše čuđenje, od strane Europske zajednice, ne kao prijedlog nekih od ovih partnera, nekih od ovih stranaka, nego obrnuto, baš od Europske zajednice. Za vrijeme večere je najavljeno da ćemo dobiti taj papir i poslije večere je taj papir i podijeljen. Mi smo se vratili u hotel i čitali taj tekst. Ostali smo jedno tri četiri sata. Kao što znate, kad kažem mi, mislim na sebe, profesora Mahmutćehajića i Harisa Silajdžića, nas trojica smo predstavljali našu delegaciju tamo", objasnio je Izetbegović i nastavio: "Nakon čitanja papira, nastala je jedna prilično neprijatna situacija, nismo znali šta da činimo, osjećali smo se kao pritisnuti uza zid jer, jednostavno, znali smo da taj papir odgovara i Srbima i Hrvatima u cijelosti, a da nama nikako ne odgovara. Naime, uglavnom ne odgovara, ne znam da li bih mogao reći baš nikako, ali sadržava nekoliko vrlo nezgodnih odredaba."
Posto je SDA trojka to smatrala prevedenim srpskim prijedlogom, da se zakljuciti da su morali predloziti nesto bolje za sve i onda je stigao drugi prijedlog o kome se kaze sljedece:
Potom se pojavio drugi papir, u kome se više nisu spominjale države, nego jedinice, a Sarajevo više nije bilo eksteritorijalno. Taj prijedlog je ostavljen za buduće političke pregovore, koje je prekinuo rat. Izetbegović je u svom govoru pokazao da ne shvaća referendum kao izjašnjavanje građana, nego kao izjašnjavanje nacionalnih zajednica, čije je istovremeno pravnoformalno uspostavljanje osporavao.
Ostatak procitati ovdje...

http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... Itemid=100

Cim je rat sve prekinuo, to znaci da Kutiljer nikome nije odgovarao i danas imamo slicnu realnost. Odbijaju se rijesenja koja podsjecaju upravo na ovaj drugi prijedlog Kutiljera, a to je razbijanje BiH u ekonomske zone, a prihvaca se podijela na etnicke jedinice.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6479 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

prog321 wrote:Dosadi i bogu i narodu objasnjavati vam neke stvari.
Ne znam zasto Fudo ne digne ruke? Valjda nema pametnija posla. :-D
Možda ga niko ne zove u drva :?
oridjidji

#6480 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by oridjidji »

45cents wrote:
oridjidji wrote:
Treba nama pure jos da bi bili gradjanska BiH. Jedna je 3 godine krvarila u ratu, ni druga nebi odmakla dalje...
Zašto?
Pa naša generacija je u najboljoj poziciji da učini istorisjki iskorak u "obnovi državnosti BiH". Posao nije završen. Cerić i Alija su nas gurnuli u još veći glib.
Mi imamo danas tako kvalitetne anekse Ustava BiH (dijelove Mirovnog sporazuma) da nam treba samo malo truda da nađemo međunarodne partnere koji će nam pomoći pri napuštanju torovske faze (faze etno-konfesijskog torovanja i nemilosrdne krađe ratnog plijena).
Sve to lijepo možemo predstaviti kao prevntivno djelovanje protiv budućih ratova, stalog podrivanja i galopirajućeg kriminala.
Naći ćemo bezbroj prijatelja sa takvim pristupom.
Samo moramo napustiti kovanicu "mi narod" ili "mi radnici" i preći na razinu "mi građani".

Ili nas je strah od promjena?
Puno je lakše "biti ugrožen" i cendrati, nego nešto promjeniti...
Možemo se nagoditi i sa etno-konfesijskom mafijom. Ja imam rješenje za njih, da im dlaka s glave ne fali, samo neće više biti u prilici da štimaju tendere....
Ne znam u kojem svijetu zivis, ali te Cerke, a bome ni Alija nisu gurnuli u glib, u tome sosu smo bili i prije. Vidis kad su na Muslimanske komunjare, one sa veliko M velikosrbi pokrenuli ofanzivu, onako slucajno usmrtili Bijedica koji je bio u zenitu politicke moci i koji je jedan od najzasluznijih za YU ekonomski bum 70-tih, pa potom preko Seselja fasiste montirali Pozdercu afere, ispitivali lojalnost hapseci Aliju radi Islamske deklaracije sa 10 godina zaostatka kako bi ispitivali lojalnost istih, sve se to radilo sa ciljem da se BiH iznutra oslabi. Kud i kamo onaj nas Raif se pogubio 89-te, brani Srbiju na Kosovu, a vamo mu se pakuje sranje u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH. Jesi li cuo za plan RAM? Nije velikosrpstvo i cetnistvo nastalo 90-te, a bome i velikohrvatstvo i ustastvo.Komunjare da su na narastajuce nacionalizme u Jugoslaviji imali odgovor kvalitetan, ona se nebi raspala, isto je i sa komunjarama u BiH. Dok god toga nacionalizama ima, prvo ova dva jer kontinuirano se namecu uz zadnjih 100 godina, Bosnjaci koji su u najslabijoj poziciji u sendvicu Srba i Hrvata, tesko ce moci u miru graditi s njima BiH jer upravo nam oni s vana ne daju nacina da se dogovorimo sami. Pa i danas Covic i Dodik trce na noge Milovanovicu i Vucicu. Sigurno pricaju samo o ekonomiji. Mi sebi ne mozemo bas priustiti to da budemo radikalni kao oni, a bome i imati neke velikobosanske planove, zato nam se historija svako malo prebija preko ledja i broja populacije, zato i dalje prebijamo zdravorazumsku kompoziciju drustva u kome pored svojih dzelata sanjas gradjansku BiH, sto je u ovome momentu nemoguca misija, nije realno, ne moze biti ostvareno.

Tako se i 90-tih mislilo da imamo divne medjunarodne partnere za stvaranje gradjanske BiH, pa klepnu 100 hiljada ljudi hladno i raseli se milion Bosanaca i Hercegovaca, dok poslje 3,5 godine rata podjela nije postala pravilo.

Imamo mi divne anekse, od kojih neki cekaju svoju provedbu jos.

Pa kod Bosnja se mjenja svako malo nesto, ponesto se i zapali, defiliuju vlascu od SDP, SDA, SBiH, pa do nekih manjih stranaka, svi puni ideja i rijesenja, a stanje u BiH se ne mjenja, sto nam govori da ne zavisi sve od nas samih. Postojanje jedne gradjanski BiH bilo bi rijesenje za sve, kada bi svi imali jednake poglede na istu, ali u BiH ne zivimo sami, pa to nije tako.
piupiu

#6481 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote:
piupiu wrote:Boga mi, ja da sam Kina i Japan, ljutnula bih se malo što mi ti Ameri nikako ne vraćaju 2-3 tričava triliona keša - idu valjda neke kamatice :D, a Saudijci svoj dio upravo naplaćuju Sirijom ...
Eh, da su babi muda, ne bi bila baba nego djed :mrgreen: . Obje drzave uzimaju US Treasury Bonds koji su medjunajsigurnijim u svijetu i naravno da donose i odredjeni profit. Na drugu stranu kolika je ovisnost kineske privrede od americkog uvoza ili americkih investicija je druga tema. Da si ti Kina, jos bi Kinezi radili za saku rize :mrgreen: .
Misliš? Hajde, dobro. :D

Amerika je ovisna o Kini koliko i Kina o Americi. Koja prva grohne, vuče drugu i sve ostale sa sobom. Nema tu nimalo unilateralnosti.
LARVA

#6482 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by LARVA »

Niemand wrote:Al mi postepeno koracamo vec 20 godina, a dadilju iz eu imamo vec dugo.
:izet:

Ta' će Juga.

Od 1. maja 1946 do 7. novembra 1946 izgrađena pruga Brčko-Banovići. Za 6 mjeseci. Ljudima falilo alata i mašina za rad na ovoj dionici.
Pruga Šamac-Sarajevo izgrađena od aprila do sredine oktobra 1947 godine u dužini 240 kilometara. Za 8 mjeseci. Postavljeno preko 300 kilometara šina. Preko 2 kilometra dužine tunela.

Štaš. Nismo danas toliko brzi al za 50 godina će bit 300 kilometara autoputa :izet:

Još je jače gdje ona Kosača kaže BiH mlada država :D.

Toliko je dobro živjeti u Bosni, i okolnim banana državama da svaki mjesec kukaju kako mladi neće da rađaju djecu i kako odlaze.
Štaš toliko izbora i mogućnosti da je to omladini zadnje na pameti :izet:
Bodkin

#6483 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

Lajavikrelac wrote:
prog321 wrote:Dosadi i bogu i narodu objasnjavati vam neke stvari.
Ne znam zasto Fudo ne digne ruke? Valjda nema pametnija posla. :-D
Možda ga niko ne zove u drva :?
Objasnjava nam prog nesto :lol: lik koji napise da su nam skole na nivou razvijenih zemalja i da nam je sigurnost odlicna u sarajevu jer imamo manje ubistava od amsterdama :lol:
muha_sa

#6484 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

vi još o Jugi koje neJma vec 20 i kusur godina :-) :-) kako vam ne dosadi :?

šta cinite da vam ovdje u BiH bude bolje :?
Mis mekinjas

#6485 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mis mekinjas »

prog321 wrote:
HAVANA wrote:[A u frankfurtu sam bio 88-me,amsterdamu i 88-me,i 89-te,i 90-te :D udine,trst...91 nijmegen,dortmund......
Je li to izmedju skijanja na planini i odmaranja na Jadranu ? :-) :lol:

Slusajte , ako je istina to sto vas nekolicina ovdje pricate, onda me ne cudi sto toliko volite tu Jugoslaviju. Iskreno, i ja bih je volio da sam zivio bolje od prosjecnog Svicarca i Nijemca.
Ali kurko.
Ja sam se sankao na brezujku iznad ulice u plasticnom buretu. Sa 99% ostalih malih seronja u poderanim hlacama.

Jebote, kako ne razumijete da je vas par bilo manjina? Ogromna manjina !
88e dok si ti lunjao po Frankfurtu, inflacija u drzavi je harala preko 100%. Dinar je bio manje vrijedan od toaletnog papira .. poslije brisanja zadnjice. :-D

Ugovorom sa IMF plate su 1990 morale da se vrate na nivo Novembra 89e i tu su se zamrzle. Dok su cijene bijesnile. Vrijednost plate prosjecnog gubara je pala 40% u prvih 6 mjeseci 1990e godine. Narod je bukvalno gladovao, dok si ti leprsao po Amsterdamu>. WTF ?
Sad bez zajebancije. Ko je gladovao i nije imao za odmor?
Aj daj imena i prezimena. Toliko ih je bilo urijetko da vjerujem da ti nece biti problem navesti ih.
A i da vidimo ko su ti danas uspjesni, u proslim vremenima siromasi??
Ogromna manjina nekoc bijase tih koji su se sanjkali iza kuce. WTF?????
Ozbiljno se ne mogu oteti dojmu da s vama nesto nije bilo u redu. Ovo sad sa iskrenim zaljenjem prema manjini odgovaram na post. Zvucis kao dijete iz neke porodice koja je bila endem u bivsoj drzavi. Jedan od onih koje smo gledali u dokumentarcima o Slovackoj i Rumuniji. :-?
Zamisljam kako su izlozi biili sa kantom i metlom, inace mi isli u Rumuniju '86. i vidjeli fakat takav izlog.
HAVANA

#6486 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by HAVANA »

prog321 wrote:
HAVANA wrote:[A u frankfurtu sam bio 88-me,amsterdamu i 88-me,i 89-te,i 90-te :D udine,trst...91 nijmegen,dortmund......

Slusajte , ako je istina to sto vas nekolicina ovdje pricate, onda me ne cudi sto toliko volite tu Jugoslaviju. Iskreno, i ja bih je volio da sam zivio bolje od prosjecnog Svicarca i Nijemca.
Ali kurko.
Ja sam se sankao na brezujku iznad ulice u plasticnom buretu. Sa 99% ostalih malih seronja u poderanim hlacama.

88e dok si ti lunjao po Frankfurtu, inflacija u drzavi je harala preko 100%. Dinar je bio manje vrijedan od toaletnog papira .. poslije brisanja zadnjice. :-D

Ugovorom sa IMF plate su 1990 morale da se vrate na nivo Novembra 89e i tu su se zamrzle. Dok su cijene bijesnile. Vrijednost plate prosjecnog gubara je pala 40% u prvih 6 mjeseci 1990e godine. Narod je bukvalno gladovao, dok si ti leprsao po Amsterdamu>. WTF ?
Pa nisam lud da profulim peljesac,drugi nacin,gric...a na jahorini mi jaran drzao diskoteku,a u kosuti dzinovic svira... :D
Ja sam se sanko od 78 do 82,83...na cem sam stigo,i igro klikera,kosarke...I bas mi fino bilo,poderan i prljav, ja kakav cu,necu u odijelu.Kuburilo se,naravno da se kuburilo,majka to najbolje zna.Al su i prohtjevi bili manji,manje je za srecu trebalo.A i imao se krov nad glavom,doktor,imalo se za cekera sigurno...Osnovu je svako imao za razliku od danas.Poslije je vec islo,osjetio svoj dinar vec od 15 godina,prao sajbe na energopetrolu na stupu :lol: Poceo vec kupi gitaru,prodaj gitaru,bubanj,klavijatura...Poceo svirati sa 17 u restoranu jer od hasarluka para nema :D a u restoranu para ko u prici :sretan: Ne ide to,ide garderoba wrangler,rifle,levis...ide nesta vazda.Ko i danas,smisljaj,dumaj,prati,radi.I kad nije islo,nije problem,peri sudje,radi kod kineza,razvozi pice,kupi auto,prodaj auto,uzmi kredit,kupi stan,prodaj stan,otvori firmu...Ti sad pises o vremenu kad je pocelo planirano urusavanje,ja o necem drugom...Ne hvalim ja taj sistem previse,bilo je mana,naravno da je bilo,al ni blizu kako ti to predstavljas.Jednostavno bilo je bolje,bilo je puno bolje.Pitaj bilo koga, pitaj prve ljude koje na ulici sretnes a da imaju godina u guzici...
muha_sa

#6487 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

jesil sviro u "Aramisu" :? tu sam bio cest gost--lola se lolala :lol:
nosara

#6488 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Mis mekinjas wrote:
prog321 wrote:

Ali kurko.

Aj daj imena i prezimena. Toliko ih je bilo urijetko da vjerujem da ti nece biti problem navesti ih.
Ozbiljno se ne mogu oteti dojmu da s vama nesto nije bilo u redu. Ovo sad sa iskrenim zaljenjem prema manjini odgovaram na post. Zvucis kao dijete iz neke porodice koja je bila endem u bivsoj drzavi. Jedan od onih koje smo gledali u dokumentarcima o Slovackoj i Rumuniji. :-?
Zamisljam kako su izlozi biili sa kantom i metlom, inace mi isli u Rumuniju '86. i vidjeli fakat takav izlog.
To sankanje iza kuce, valjda se podrazumijeva ako imas dobru raju i strmu ulicu... :D

Ovo za platu 1990., da nisam primao platu pa hajde... :-)

Tezak slucaj... :zaraza:
VjecitiStudent

#6489 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by VjecitiStudent »

prog321 wrote:
:-)
De odvadi malo. Nije se ovo u praistoriji desavalo, pa da je googlanje selektivnih izvora jedini izvor informacija.
Last edited by VjecitiStudent on 21/10/2015 08:26, edited 1 time in total.
Mis mekinjas

#6490 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mis mekinjas »

Ma tacno ne mogu vjerovati da je vecina zivjela u teskom siromastvu igdje. A ko zna gdje je dijete zivjelo??
I kojih godina? U kakvu je to skolu islo? :-?
prog321

#6491 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Mis mekinjas wrote:
Tebi tesko objasniti da neko gladuje kome je plata zamrznuta na proslogodisnju vrijednost a inflacija bijesni kao luda ?
Na kojoj planeti zivis?
Ja pricam o onome sto sam vidio i osjetio za vrijeme Juge. I nemam potrebe da lazem. Mozda je kod nas u banjaluckoj regiji bilo drugacije ? Mozda je u Sarajevu stvarno bio raj na zemlji ? Mada mi malo tukne na fantaziju.
Neki od vas su danas izgubili te priviliegije pa ste duboko razocarani. Shvatite da te privilegije nije imalo 99% stanovnistva.

Moji roditelji su pokazali srednji prst Titu i Jugovicima i ispalili na Zapad . Nek se jebu sa komunizmom oni koji hodaju po Amsterdamima i Frankfurtima izmedju odmora za skijanje. :-D Moji su digli ruke jer su morali.
nosara

#6492 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

prog321 wrote:
Mis mekinjas wrote:
Tebi tesko objasniti da neko gladuje kome je plata zamrznuta na proslogodisnju vrijednost a inflacija bijesni kao luda ?
Na kojoj planeti zivis?
Ja pricam o onome sto sam vidio i osjetio za vrijeme Juge. I nemam potrebe da lazem. Mozda je kod nas u banjaluckoj regiji bilo drugacije ? Mozda je u Sarajevu stvarno bio raj na zemlji ? Mada mi malo tukne na fantaziju.
Neki od vas su danas izgubili te priviliegije pa ste duboko razocarani. Shvatite da te pviligije nije imalo 99% stanovnistva.

Moji roditelji su pokazali srednji prst Titu i Jugovicima i ispalili na Zapad . Nek se jebu sa komunizmom oni koji hodaju po Amsterdamima i Frankfurtima izmedju odmora za skijanje. :-D Moji su digli ruke jer su morali.
Dakle, pohlepa...

To je onda posebna prica...
muha_sa

#6493 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

tad sam mogAo sebi priuštit taj luksuz da hanumu dignem s posla nek odgaja djecu--da nam ih ulica ne bi odgajala--mogli smo sa mojom platom solidno živjet.

sad da ne radi krepo bih od gladi, ne bih mogAo ni režije platit.

nego--mislim da nema koristi vracat se unazad :-) u nešto što je davno bilo i nešto što se nikad više vrnut nece :-) razidješ se sa osobom za koju bi, dok ste skupa bili, bio u stanju i život dat i zaboraviš je za heftu :lol: a mi još o Jugi, rahmet/pokoj joj duši--furamo dalje
Bodkin

#6494 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

Mis mekinjas wrote:Ma tacno ne mogu vjerovati da je vecina zivjela u teskom siromastvu igdje. A ko zna gdje je dijete zivjelo??
I kojih godina? U kakvu je to skolu islo? :-?
Djeca odrasla u dijaspori na guglu, a starcima ofirno pricati. Pa danas da kazes da igras klikera, a ne telefoni igrice, svi bi muislili da si puki siromah. Gledali bi ti kao ti rumune
nosara

#6495 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Niemand wrote:
Ja ne zivim u jugoslaviji vec u bosni. Meni treba odgovor na moje danasnje probleme i u ovoj drzavi, a ne odgovor i objasnjenje za problem od prije 30 godina. Zasto smo u stanju objasniti do u srzi probleme jugoslavije al nase danasnje nismo?

Neam blage veze o politici, istina fkt, nemam se sta praviti pametna. Al nikad ne dobijem odgovor ni na sta. Ako i dobijem, odgovor je pretezno neka suplja, s kojom u stvarnosti ne mozes nista.

Ako kazaz ikad procita ovu temu, dje ti je rjesenje, envere?
Rjesenje ne postoji... U ovim okolnostima nemoguca misija, dakle vozi dok mozes, gledaj sebe, kolji zubima i ne misli previse... :bih:
Mis mekinjas

#6496 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mis mekinjas »

prog321 wrote:
Mis mekinjas wrote:
Na kojoj planeti zivis?
Neki od vas su danas izgubili te priviliegije pa ste duboko razocarani. Shvatite da te privilegije nije imalo 99% stanovnistva.

Aj ne seri ja sam rodjena u BL i tamo provela cijelo djetinjstvo. Nemoj ziv bio vise laprdati.
To sto su tvoji kulturni pokazivaci srednjeg prsta bili u neznanih 1% stanovnistva je VAS problem. Nesto nije ozbiljno bilo u redu s vama. U 50km u krugu BL ste imali posla da birate.
Inace ako si iz okolice Banja Luke mogao di na Mrakovicu jeftino busom ici na skijanje na dnevnoj bazi.
Daj ti imena ziv bio tih 99% stanovnika. Mozes sela dijelove grada, sta god.
zateznistub

#6497 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Mis mekinjas wrote: Aj ne seri ja sam rodjena u BL i tamo provela cijelo djetinjstvo. Nemoj ziv bio vise laprdati.
To sto su tvoji kulturni pokazivaci srednjeg prsta bili u neznanih 1% stanovnistva je VAS problem. Nesto nije ozbiljno bilo u redu s vama. U 50km u krugu BL ste imali posla da birate.
Inace ako si iz okolice Banja Luke mogao di na Mrakovicu jeftino busom ici na skijanje na dnevnoj bazi.
Prvo, srednji prst su mogli pokazati tek kad su, ako su, bili jako daleko. Da su ga ovdje Titi pokazali, namah bi bez ruke ostali...
Iako mislim da mali nemalo pretjeruje...

Drugo, Bl poslije sa najdrazi grad. Bio tamo u JNA i cak curu neku ko fol imao
VjecitiStudent

#6498 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by VjecitiStudent »

Mis mekinjas wrote:
prog321 wrote: Tebi tesko objasniti da neko gladuje kome je plata zamrznuta na proslogodisnju vrijednost a inflacija bijesni kao luda ?
Na kojoj planeti zivis?

Aj ne seri ja sam rodjena u BL i tamo provela cijelo djetinjstvo. Nemoj ziv bio vise laprdati.
Treba ipak razumjeti to odrastanje uz tekstove i analize ustaške i četničke emigracije.
madner

#6499 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Nesto bas negativna energija koncentrisana oko BL.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6500 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Cinjenica je da su najveći nacionalisti, na ovom forumu, uglavnom rezidenti Skandinavije i poneki Čemerike.

Da nije Šveđanina i Ommadawna, tačno bih pomsilio da ima nešto trulo u toj Švec'koj :D
Post Reply