juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Dozer

#6476 Re: juga 1950.-1990.

Post by Dozer »

Fudo387 wrote: U 17oj dobio sportsku stipendiju?
Dvije milje mjesecno?
Nemoj bolan Dozer, lozis nam omladince bezveze.
Da, Fudo, sa 17 dobio sportsku stipendiju i usao u juniorsku reprezentaciju Juge. I nemoj izvrtati ono sto napisem, jer nigdje nisam napisao da je stipendija bila 2.000. Bila je oko 700 DEM, a ostalo se zaradjivalo radom. A bile su i tzv. stimulacije za osvojene medalje, sto pojedinacno, sto ekipno, i kretale su se od 50 do 200 DEM.
Nije online, zavrse skolu u Bosni i dobiju posao u ovim zajebanim korporacijama.
Ja sad kad bih tebi pricao koliko se tu malo trazi, jer sam u tim vodama, ti bi rekao da lazem i izmisljam...
Fudo387

#6477 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:Da, Fudo, sa 17 dobio sportsku stipendiju i usao u juniorsku reprezentaciju Juge. I nemoj izvrtati ono sto napisem, jer nigdje nisam napisao da je stipendija bila 2.000. Bila je oko 700 DEM, a ostalo se zaradjivalo radom. A bile su i tzv. stimulacije za osvojene medalje, sto pojedinacno, sto ekipno, i kretale su se od 50 do 200 DEM.
Haj dobro, mozda si ti i dobio neku kintu na talenat...al' ja sam poznavao more takvih koji su dobili hargiju a ne stipendiju.
Jesi ti ikad spav'o? Mislim, sport, skola, biznis sa strane, more, skijanje, koke, kafana...nema logike. :D

Dozer wrote:Ja sad kad bih tebi pricao koliko se tu malo trazi, jer sam u tim vodama, ti bi rekao da lazem i izmisljam...
Pa eto, zaposli se ti u microsoft kad se malo trazi, a jos si pametniji i obrazovaniji od njih. :zzzz:
uglavnomja

#6478 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Fudo387 wrote:
Dozer wrote:Da, Fudo, sa 17 dobio sportsku stipendiju i usao u juniorsku reprezentaciju Juge. I nemoj izvrtati ono sto napisem, jer nigdje nisam napisao da je stipendija bila 2.000. Bila je oko 700 DEM, a ostalo se zaradjivalo radom. A bile su i tzv. stimulacije za osvojene medalje, sto pojedinacno, sto ekipno, i kretale su se od 50 do 200 DEM.
Haj dobro, mozda si ti i dobio neku kintu na talenat...al' ja sam poznavao more takvih koji su dobili hargiju a ne stipendiju.
Jesi ti ikad spav'o? Mislim, sport, skola, biznis sa strane, more, skijanje, koke, kafana...nema logike. :D

Dozer wrote:Ja sad kad bih tebi pricao koliko se tu malo trazi, jer sam u tim vodama, ti bi rekao da lazem i izmisljam...
Pa eto, zaposli se ti u microsoft kad se malo trazi, a jos si pametniji i obrazovaniji od njih. :zzzz:

znam ja jednog u ms, zavrsio 2. gimnaziju dobro prije rata. prije kompjutera i interneta. i to los ucenik bio.
drndalo

#6479 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

Los ucenik u 2. gimnaziji prije rata? Najlosiji ikada je sada u odnosu na prosjek nam = Nuklearnom cjepacu atoma...

Kod Petre ko je imao 2-icu iz Matematike morao ju je znati bolje od 70% svih drugih skola... Trica je bila vec ozbiljno postignuce...

Mogao je biti samo kampanjac, anti streber i tako to, ali los nije mogao biti...
dragma
Vozim: Pješe

#6480 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Image
Image
dragma

#6481 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Ommadawn wrote:
piupiu wrote:Ovo je bilo fino....

Image
Bio je Deit i bio je Stil. Ali koliko su oni bili dobri za mrsavljenje, ne znam.
Pa skupis love sa drugovima, pa kupis onu litarsku flasu (uz kauciju) pa onda je otvoris uz pomoc kljuca od kuce (ili cakije ako je ko imao uza se) i udri.
Bio je Swing, Kenijada te Bibita u jednoipolitarskim plasticnim bocama.
Image
Fino piše, malo kalorija :-D
Fudo387

#6482 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

dragma wrote:Image
Image

Jarane, kad su se vjencali, Titi bilo 60 godina, a njoj 28.
Jesu li imali djece njih dvoje?
:D
detroit-mercy

#6483 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:Mah...pricajte sta hocete, ali ono onda i ovo danas je, i pored danas dostupne tehnike i tehnologije - nebo i zemlja.

Svu zajebanciju na stranu, ali povucite paralele izmedju nekih osnovnih parametara kao sto su ekonmija, obrazovanje, sigurnost i zdravstvo... I lako ce se nadoci sta je funkcionalnije i stabilnije, tj. da je ono onda bilo neuporedivo stabilnije, a samim tim i bolje nego ovo danas. U svim segmentima.

Naravno, ovo mogu uraditi samo oni kojima na rodnom listu pise godina rodjenja ispod 1978... Sve nakon te godine se ne moze ni sjecati nabrojanih parametara.
I sta bi sa tog perfektnog sistema :mrgreen:.
PM72

#6484 Re: juga 1950.-1990.

Post by PM72 »

Dozer wrote:
Fudo387 wrote: U 17oj dobio sportsku stipendiju?
Dvije milje mjesecno?
Nemoj bolan Dozer, lozis nam omladince bezveze.
Da, Fudo, sa 17 dobio sportsku stipendiju i usao u juniorsku reprezentaciju Juge. I nemoj izvrtati ono sto napisem, jer nigdje nisam napisao da je stipendija bila 2.000. Bila je oko 700 DEM, a ostalo se zaradjivalo radom. A bile su i tzv. stimulacije za osvojene medalje, sto pojedinacno, sto ekipno, i kretale su se od 50 do 200 DEM.
Nije online, zavrse skolu u Bosni i dobiju posao u ovim zajebanim korporacijama.
Ja sad kad bih tebi pricao koliko se tu malo trazi, jer sam u tim vodama, ti bi rekao da lazem i izmisljam...
Ja potvrđujem Dozerove riječi i svjedok sam brojnih medalja u njegovoj sobi.Znam ga vrlo dobro,znam mu roditelje,brata,prijatelje i njegov ratni put.
detroit-mercy

#6485 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:Ama na koje si ti konkretne stvari dosao, ziv bio?!
Ovo gore sto si napisao, obicno floskularenje bez ijedne jedine realne cinjenice, ti nazivas "konkretnim stvarima"? Klasicna BHS etno-nacionalisticka matrica...

OK, daj mi objasni na koji nacin je nasa valuta danas stabilna? Sta je to cini stabilnom?
Koji su pokazatelji boljeg obrazovnog sistema danas u odnosu na onaj onda?
Koji su ekonomski elementi i pokazatelji iz kojih ti zakljucujes da je danasnja ekonomija bolja, jaca i stabilnija od one onda?

Eto konkretnih pitanja, pa opleti. Svima nam pokazi sta je sve tvoja SDA uspjela "popraviti" :D
Izvini jarane, ali koliko se ja sjecam mi smo imali ekonomsku krizu vec od kraja 60tih ili pocetka 70tih koja je u principu trajala sve do pocetka rata.
Napuljezati u Zeljezaru Zenica 15-20k radnika od kojih 3/4 nisu znali ni sta rade ni zasto su tu nego hajde da rade je bio mac sa dvije ostrice i tako u masi drugih firmi. Prekobrojna radna snaga na ustrb tehnoloskog razvoja.
Bankarski sistem na koljenima i sta jos sve ne, gdje si mogao napisati cek i iako znas koga u banci kazes de bogati nemoj da ga pustas danas, nego za mjesec ili dva :mrgreen:
detroit-mercy

#6486 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
Fudo387 wrote: Cini je stabilnom onaj Svabo sto je glavni u centralnoj banci. :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: :run:
Djeca su nam pametnija od nas, ku's boljeg pokazatelja?
Mozda tvoja jesu od tebe, moja tesko da su od mene...
Svasta znaju, dobijaju poslove po google, microsoftu, otvaraju biznise po Bosni...mi smo u njihovoj dobi sam' bezveze kenjali okolo. :D
Mozda je to slucaj kod tebe... Ja sam sa 17-18 uredno zaradjivao oko 1.500 - 2.000 DEM mjesecno. I to svojevoljno i bez ikakve potrebe sto se staraca tice... Malo radio, malo imao sportsku stipendiju, malo vrtio kojesta sa strane, i nakupi se cifrica.
Ne vidim bas da su danasnja djeca tih godina poletna da nesto rade i zarade... Kladionica majka, pod uslovom da od staraca nekako iskamce koju markicu. O sportskim stipendijama da i ne pricamo... Minderasi su to uredno sasjekli u korijenu... Bolje je djeci tusiti bijelo i zuto, nego da se bave sportom. A i ovo sto ih se bavi sportom 90% ih je u fudbalu, i svi to rade samo s jednim ciljem - da postanu Dzeko i uberu milione.
Slika i prilika uspjesne i svjesne djece i omladine..ali i njihovih roditelja... I sistema...
Kako da nije... Ne, nego i danas vucemo "kredite" koje smo dobili kao Jugosloveni, kada su nam diplome vazile na svakom cosku planete
A to sto rijetki rade online, to je tebi, valjda, pokazatelj dobre ekonomije i obrazovnog sistema...? Ozbiljno...? :roll:

Eeeee, moj Fudo... Ti mislis da i ovo sto danas hiljade ljudi odlaze vani, vecinom u Austriju i Njemacku, odlaze zato sto su Bosanci poznati po dobrom obrazovanju i sposobnostima? , isto kao i pasos, i kada smo bili zaisat prepoznati kao obrazovani, sposobni i vrijedni ljudi.
Obrazovanje nam je danas toliko mocno da nam se diplome nigdje ne priznaju...
Jah, 60-70tih kad je bio masovan odlazak u Njemacku i Austriju sve isli inzinjeri i doktori :mrgreen:.
Al u kurcu, isli oni sa malo ili nikako skole, za baustelu ili u fabriku na liniju ti je bilo dovoljno da znas da se potpises, ako i to :mrgreen: .
spreca

#6487 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

uglavnomja wrote:
Fudo387 wrote:
Bila je medju prvima mal' ne rekoh 'dje...70% naroda nije imalo vise od dva zuba u glavi, al' eto, medju prvima smo u Evropi.
Bizi...

ne moras se praviti fin, 90% je imalo po 1 zub :zzzz: , a ostalih 10% ni jedan :thumbup:

obrazovali stomatologe samo 'nako, za vadjenje zuba
Eto danas imaju puna usta zuba ili proteza....ali koji ce im kurac kad je meso skupo i nemaju ga za sto kupiti :lol: ....a corba se moze i bez zuba jesti :lol: :lol:
dragma

#6488 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

:lol:
detroit-mercy

#6489 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
uglavnomja wrote:
Fudo387 wrote:
Bila je medju prvima mal' ne rekoh 'dje...70% naroda nije imalo vise od dva zuba u glavi, al' eto, medju prvima smo u Evropi.
Bizi...

ne moras se praviti fin, 90% je imalo po 1 zub :zzzz: , a ostalih 10% ni jedan :thumbup:

obrazovali stomatologe samo 'nako, za vadjenje zuba
Eto danas imaju puna usta zuba ili proteza....ali koji ce im kurac kad je meso skupo i nemaju ga za sto kupiti :lol: ....a corba se moze i bez zuba jesti :lol: :lol:
Kad si ono ti otiso za Rusiju :mrgreen:
Da ne bude ko ovaj jedan Makedonac ovdje sto drzi prodavnicu (ima nasih proizvoda).
Odes kod njega a on pocne odmah o najboljoj zemlji na svijetu u kojoj su svi zivjeli dobro (4 sedmice mora i dvije skijanja). Ja ga pitam, koje godine si dosao u USA, on 80 ili 81, pa sto rekoh. Ma znas, tesko se zivjelo, siromasni, nismo se mogli skolovati, nije bilo posla :mrgreen:
Nemoj jebavat, reko, bas tako, nije bilo posla :mrgreen: .
Stari

#6490 Re: juga 1950.-1990.

Post by Stari »

Od nékdej lepé so Ljubljanke slovele,
al lepši od Urške bilo ni nobene,
nobene očem bilo bolj zaželene
ob času nje cvetja dekleta ne žene

Rano moja ljuta ....ti stihovi su bili ispisani na kutiji filter 57 cigara. sa strane.

Franc Prešern

Prvi put kupio kutiju u osmom osnovne ... u doba crno-bijelih televizora sa samo jednim kanalom...."cajavec automatic".....prije toga sam bio maznuo jednu cigaretu "bijelog upitnika" filter-LD od matere mi. Nakon te prve kutije .... upotrebljavao ih godinama ...decenijama. Da bogdo nisam.

Nikad nisam bio 100% kako bi glasio ispravan prepjev ovih kancerogenih stihova....znam sta znace....

Od davnina su Ljubljancanke slovile kao lijepe
al ljepse od Urske nije bilo ....
spreca

#6491 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Jah, 60-70tih kad je bio masovan odlazak u Njemacku i Austriju sve isli inzinjeri i doktori :mrgreen:.
Al u kurcu, isli oni sa malo ili nikako skole, za baustelu ili u fabriku na liniju ti je bilo dovoljno da znas da se potpises, ako i to :mrgreen: .
Aha Bakir i Scepo su napravili sve ove danasnje skole i fakultete...da Tito to ne napravi , danas bi ucili u satorima :lol:
Maraschino

#6492 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

U Jugi je nekome bilo fino a nekome bas i ne.
Nepismeni ljudi stvorili su dobar sistem a danas sve fakultetlije a nista ne funkcionise.
spreca

#6493 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Kad si ono ti otiso za Rusiju :mrgreen:
Da ne bude ko ovaj jedan Makedonac ovdje sto drzi prodavnicu (ima nasih proizvoda).
Odes kod njega a on pocne odmah o najboljoj zemlji na svijetu u kojoj su svi zivjeli dobro (4 sedmice mora i dvije skijanja). Ja ga pitam, koje godine si dosao u USA, on 80 ili 81, pa sto rekoh. Ma znas, tesko se zivjelo, siromasni, nismo se mogli skolovati, nije bilo posla :mrgreen:
90te a do tada prosao svu evropu i pola azije....jebiga moro sam , kad sam bio nepismen :mrgreen: za vrijeme Tite smo imali vise pismenog kadra nego sto imamo danas...i to kadra svih profila
Fudo387

#6494 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:Kad si ono ti otiso za Rusiju
Odes kod njega a on pocne odmah o najboljoj zemlji na svijetu u kojoj su svi zivjeli dobro (4 sedmice mora i dvije skijanja). Ja ga pitam, koje godine si dosao u USA, on 80 ili 81, pa sto rekoh. Ma znas, tesko se zivjelo, siromasni, nismo se mogli skolovati, nije bilo posla
Nemoj jebavat, reko, bas tako, nije bilo posla
Druzis se sa vlasnikom Red Wingsa? :D
Maraschino

#6495 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

spreca wrote:
90te a do tada prosao svu evropu i pola azije....jebiga moro sam , kad sam bio nepismen :mrgreen: za vrijeme Tite smo imali vise pismenog kadra nego sto imamo danas...i to kadra svih profila
:lol: :lol:

ne brani je vise spreconi.
Fudo387

#6496 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Maraschino wrote:
spreca wrote:

Hajde sad, sto se mora nije ni tesko... :D
spreca

#6497 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Maraschino wrote:U Jugi je nekome bilo fino a nekome bas i ne.
Nepismeni ljudi stvorili su dobar sistem a danas sve fakultetlije a nista ne funkcionise.
Danas znanja malo dobijes u skoli ili fakultetu......sve zavisi koliko imas para i dali ima koga vani :lol:
Tito_i_Partija

#6498 Re: juga 1950.-1990.

Post by Tito_i_Partija »

Fudo387 wrote: Jarane, kad su se vjencali, Titi bilo 60 godina, a njoj 28.
Sta hoces, pametan covjek. :D

Jovanka je bila dobra, al' fakat dobra treba u svoje dane. Ono u smislu da ne silazis sa nje mjesecima, i da rodjena familija zaboravi za tebe. :D
spreca

#6499 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Maraschino wrote:
spreca wrote:

Ma sarkazam...jer vele ko biva oni titini bez skole i svi sa dva zuba u glavi...eto danas fakultetlije i sa cijelim zubalom jedva do Zagreba ili Beograda na Zvezde granda...ja sam obisao pola svijeta i to ko gospodin covjek :D
Fudo387

#6500 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Tito_i_Partija wrote:
Fudo387 wrote: Jarane, kad su se vjencali, Titi bilo 60 godina, a njoj 28.
Sta hoces, pametan covjek. :D

Jovanka je bila dobra, al' fakat dobra treba u svoje dane. Ono u smislu da ne silazis sa nje mjesecima, i da rodjena familija zaboravi za tebe. :D
Ma ne zamijerim ja njemu, sta, sve je to ok...
Samo mi malo cudno, kad je nas Hare ozenio naku siparicu, ovi forumski partizani nisu popustali,
vidi mumina sta guzi, aaaa, jel to prvi saf, ovo, ono....
a vidi sad, niko ni je'ne kad Tito guzi?
Locked