GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dr. Kuca

#6451 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

hodža wrote:
O'zone wrote:
Vozač GRAS-a: 35 vozača je htjelo voziti autobuse, ali su nas spriječili radnici koji štrajkuju

Da među štrajkačima GRAS-a postoje i oni koji žele raditi, potvrdio nam je Nazif Dacić, predstavnik Sindikata vozača ovog javnog komunalnog preduzeća.

Naime, 35 vozača odazvalo se pozivu v. d. direktorice GRAS-a Mubere Begić-Žiga da počnu raditi. Međutim, nisu uspjeli izaći na ulice Sarajeva.

"Imali smo 35 vozača i 30 vozila koja smo htjeli voziti. Direktorica nam je obećala da ćemo imati zaštitu policije. U 17:00 sati upalili smo autobuse i htjeli izaći iz kruga GRAS-a. Međutim, nije nam dopušteno. Policija nije došla da nas zaštiti iako su nam obećali. Vozila su ostala upaljena, a mi smo izašli zahvaljujući osiguranju GRAS-a", kazao je za portal Klix.ba Dacić.

Nakon što im policija nije pritekla u pomoć, naš sagovornik kaže da više ne planiraju ovakvo nešto, bez obzira na pozive.

"Ne želimo sebi praviti probleme. Institucije koje su trebale nisu ispunile svoja obećanja. Sinoć su nas mogli linčovati da nije bilo osiguranja", dodao je Dacić.
Čak 35 Wow od 1800 uposlenih :shock:
V.d. direktorica GRAS-a Mubera Begić-Žiga kazala je novinarima da uprava preduzeća nije bila u mogućnosti uspostaviti gradski linijski prijevoz te iako je pozvala sve vozače koji žele voziti do sada niko se nije odazvao, osim tri vozača koja iz bojazni nisu bili spremni voziti.

samo nam plasiraju dezinformacije i laži, a što je najgore sami sebi kontriraju...

zavadi pa vladaj ;) a stoka šuti i pognute glave pješači...
Mescini i tebi placa Himzanija :)
Reglan

#6452 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Reglan »

Da je Ana Karenjina bila Sarajka, ne bi se imala pod šta baciti. GRAS ne radi, Željeznice štrajkuju...
hhaarree

#6453 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hhaarree »

arshavin wrote:Da je Ana Karenjina bila Sarajka, ne bi se imala pod šta baciti. GRAS ne radi, Željeznice štrajkuju...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
StupskaBitanga

#6454 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

arshavin wrote:Da je Ana Karenjina bila Sarajka, ne bi se imala pod šta baciti. GRAS ne radi, Željeznice štrajkuju...
Sada mnogi neće ni znati ko je Ana K. jer eno i nastavno osoblje ode u štrajk
pathyeshme

#6455 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by pathyeshme »

StupskaBitanga wrote:Raspasti će se i Centrotrans. Naime danas sam prisustvovaotuči usred autobusa gdje su se putnici posvađali jer su izrevoltirani što čekaju dugo prevoz jedni druge tukli iizbacivali iz Centre
Haos
Danas ciganka sa djetetom u kolicima krenula u onako pun bus, i nekako uspjela ući, al' istjeraše je putnici... Jebiga, usmrdila i šefa i stanicu.
hhaarree

#6456 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hhaarree »

ja samo cekam da nam bude ko u sloveniji, al cisto sumnjam da ce
StupskaBitanga

#6457 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

Ja otišao do grada Centrom i nazad pješke jer u intervalu od 70min koliko m ije trebalo do Stupa samo su 2 autobusa prošla ka Ilidži s tim da su bili puni ko šibica. Ne moram govoriti da preskaču stanice da staju na semaforu samo da ne bi stajali na stanici i sl.
Da ne zaboravim da uredno stanu kod RTV doma na semaforu za odvajanje ka Švrakinom i ondje izbace putnike i uredno nastave pravo
MOSALJOZE

#6458 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MOSALJOZE »

luckylaka

#6459 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by luckylaka »

Hajde da vam i ,,dijasporac,,malo stane na muku.Zar stvarno mislite da niste zasluzili da se svi oko vas tako ponasaju od recimo vlade,parlamenta,skupstinara,lesinara,zeljeznicara,grasovaca ,radoncica,Selimovica hiljade drugih.Jedino sto ste uspjeli uraditi to je da ste otjerali Semihu i Silajdzica(zasto bas njih :-) )Misevi vam kolo vode u carsiji znate li koliko dugo sta je ko preduzeo.Cini mi se niko nista.Prestanite kukati(vecinom preko foruma) i preduzmite nesto.Nije moje da vam pametujem ali brate ovo kukanje na forumu ,,ne pije vode nigdje,,
hhaarree

#6460 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hhaarree »

sestre mi ko u kirgistanu :roll: ja nmg da vjerujem
sinuhe

#6461 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sinuhe »

Kirgizi vele da je kod njih isto k'o u Bosni. :D
StupskaBitanga

#6462 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

hhaarree wrote:
pa nažalost na takav nivo su nas doveli a mi samo nismo ni zaslužiuli bolje
vrbas1979

#6463 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vrbas1979 »

hhaarree wrote:
Sta je problem? Sasvim OK usluga. Kao da je GRAS (koji je uzumao i uzima, dere, milione) nesto drugaciji.
O'zone
Globalni moderator

#6464 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

luckylaka wrote:Hajde da vam i ,,dijasporac,,malo stane na muku.Zar stvarno mislite da niste zasluzili da se svi oko vas tako ponasaju od recimo vlade,parlamenta,skupstinara,lesinara,zeljeznicara,grasovaca ,radoncica,Selimovica hiljade drugih.Jedino sto ste uspjeli uraditi to je da ste otjerali Semihu i Silajdzica(zasto bas njih :-) )Misevi vam kolo vode u carsiji znate li koliko dugo sta je ko preduzeo.Cini mi se niko nista.Prestanite kukati(vecinom preko foruma) i preduzmite nesto.Nije moje da vam pametujem ali brate ovo kukanje na forumu ,,ne pije vode nigdje,,
Istinu zboriš brate u daljini HAUG :mrgreen:

Samo moj ti je savjet nemoj se brinut kad nama ovdje ne smeta što bi tebi tamo. Naš narod je zaslužio što ima i niko me neće uvjeriti u suprotno a tužno je što naš narod neće zamjeniti ono što ne valja iz inih razloga da ih sad ne nabrajam.
hodža

#6465 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hodža »

O'zone wrote:
Samo moj ti je savjet nemoj se brinut kad nama ovdje ne smeta što bi tebi tamo. Naš narod je zaslužio što ima i niko me neće uvjeriti u suprotno a tužno je što naš narod neće zamjeniti ono što ne valja iz inih razloga da ih sad ne nabrajam.

:thumbup:
hhaarree

#6466 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hhaarree »

vrbas1979 wrote:
hhaarree wrote:
Sta je problem? Sasvim OK usluga. Kao da je GRAS (koji je uzumao i uzima, dere, milione) nesto drugaciji.
ma mislim na ovo grupno prevozenje u kombijima, nekako sav me klip podsjeca na neku karina zemlju u africi, jos kroz prozor gledas one zgradurine, pa grafiti svako malo, rusevine sve nesta sivo

ja nista nisam reko o grasu ni da je drugaciji, ne do mi bog da se razvezem sad o trolejbusima kad stanes na onaj zglob a vidis cestu ispod sebe kroz pod, ili voda do pola prozora pa se talasa :lol:
LeonardoAC

#6467 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by LeonardoAC »

Kaze lik danas na stanici, samo bacit atomska na sandzak, pa ce svi ovi koji štrajkuju otici na dzenazu

:mrgreen:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#6468 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Matijevic_Vlado »

jbt konto sam da poslije 2:35 deda iz Brijesca prestaje da prica a on ko navijen i tipicnu nasu suplju baca
viva_castro

#6469 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by viva_castro »

To je nama naša SDA dala!

Svaka čast! Treba da na idućim izborima pobijede sa 99% posto glasova!

Glasaj narode! I nikad ne zaboravi šta je sve SDA učinila za tebe!
FreakyStyley

#6470 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by FreakyStyley »

LeonardoAC wrote:Kaze lik danas na stanici, samo bacit atomska na sandzak, pa ce svi ovi koji štrajkuju otici na dzenazu

:lol: :lol: :lol: Crnjak, al dobar.
hhaarree

#6471 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hhaarree »

LeonardoAC wrote:Kaze lik danas na stanici, samo bacit atomska na sandzak, pa ce svi ovi koji štrajkuju otici na dzenazu

tbj tbs :lol:
palamuda

#6472 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by palamuda »

Vala samo neka ovaj Bubica na popusti pa nek sve ide u PM. Ministru svaka čast.

Čekamo drugog SDU ministra Pećanca da naredi zauzimanje vozila GRASA silom pa da rahat znam za koga ću glasat na sljedećim izborima.
StupskaBitanga

#6473 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

palamuda wrote:Vala samo neka ovaj Bubica na popusti pa nek sve ide u PM. Ministru svaka čast.

Čekamo drugog SDU ministra Pećanca da naredi zauzimanje vozila GRASA silom pa da rahat znam za koga ću glasat na sljedećim izborima.
nakon savezništva sa SDA i onim cirkusom zvanim Lula-gradonačelnik popularnost im nije baš nešto u ekspanziji
palamuda

#6474 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by palamuda »

StupskaBitanga wrote:
palamuda wrote:Vala samo neka ovaj Bubica na popusti pa nek sve ide u PM. Ministru svaka čast.

nakon savezništva sa SDA i onim cirkusom zvanim Lula-gradonačelnik popularnost im nije baš nešto u ekspanziji
Ionako mi je svejedno ko će biti gdje jer će meni biti isto, al mi je ova divlja horda iz grasa baš na zubu pa bi rado svoj nevazni glas dao Pećancu ako pošalje neke trupe da maknu pripitog Himzaniju sa mjesta gradonačelnika Sarajeva.
hordash

#6475 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hordash »

UDRUŽENJE INŽENJERA SAOBRAĆAJA I KOMUNIKACIJA BIH (Facebook stranica):

Moramo se oglasiti kao struka za ovo dešavanje u javnom prijevozu na području Sarajeva i Kantona Sarajeva. Svi nude rješenja koja ubijaju druge i tako se najčešće ne postižu rješenja ni za ljude niti za prirodu i društvo u cjelini. Rješenje postoji ali ne u doba štrajka da se nude radikalna rješenja koja nisu niti će ikada biti rješenja. Rješenje postoji za gradski masovni prijevoz na Kantonu Sarajevo bez kojeg nema funkcije niti ijednog grada u svijetu. Evo rješenja u par crtica:
- radnici moraju imati platu i zdravstveno i penziono osiguranje, prvi uslov u svakoj firmi pa i u GRAS-u
- vozila moraju biti tehnički ispravna i spreman za prijevoz osoba, drugi uslov u BiH i u svakoj zemlji.
- red vožnje se mora održavati prema javno objavljenom rasporedu jer su nastajali kao potrebe građana za prevozom, bez iznimke i opravdanja, po svim zakonima u BiH i svijetu.
- da bi se red vožnje održavao objavljenom svim građanima preduzeće mora imati odgovarajuće kapacitete, vozila i mjesta, ukoliko ih preduzeće nema, traže se kapaciteti, vozila i mjesta ako nema prvo ima drugo preduzeće da vozi ostatak od nemogućnosti prvog.
- preduzeće sa oznakom KJKP, podrazumijeva K- kantonalno- sve zakone i pravilnike koji se odnose na kanton. J- javno sve zakone i pravilnike koji se odnose na javna preduzeća. K - komunalno- sve zakone i pravilnike koje se odnose na komunalna preduzeća. P - preduzeće- sve zakone i pravilnike koji se odnose na preduzeća. Ko uspije da se snađe, čestitam taj je pravi ekspert svjetskog glasa.
- Rješenje problema: Direkcija za javni prijevoz KS, jedno tijelo - jedna direkcija, jedan zakon, jedno ovlaštenje, jedan direktor, jedna obaveza i jedna odgovornost, samo vlasnik preduzeća a to je vlada KS sjedne i direktor sa druge strane. Nema 1. izvršnih direktora, 2. nema upravnih odbora, 3. nema skupština preduzeća, 4.nema pomoćnika ministara i 5. ministara. Ima vlasnik - premijer i vlada i direktor direkcije. Lako upravljati lako kontrolisati, lako davati zadaće i lako odgovarati.
- javni prijevoz i masovni, društveni ili privatni, taxi i mirujući i individualni jedno mjesto, jedno tijelo - direkcija za javni prijevoz.
- saobraćajna infrastruktura nije u okviru direkcije.
- sve ovo se može riješiti u roku od mjesec dana, bez ijedne KM utroška sredstava i zapošljavanja novih budžetskih korisnika.

Na kraju mjeseca kada se ovo završi svi zadovoljni, građani jer se svi redovi održavaju, preduzeće GRAS javni „državni“ operater obavlja javni masovni prijevoz sa zadovoljstvom, platom i penzionim i zdravstvenim osiguranjem na svim linijama za koje ima u ovoj godini mogućnosti,
- ostali javni „privatni“ prijevoznici obavljaju masovni prijevoz na gradu uz zahvalnost građana i u mogućnostima "ostatka" usluge od „državnog“ do zadovoljenja usluge,
- taxi nesmetano obavlja svoju djelatnost, nema zastoja i nema gužvi,
- individualni prijevoz obavlja se bez zastoja i gužvi,
- saobraćajna infrastruktura se gradi i razvija, jer se novci zašto se dobiju (za infrastrukturu), u infrastrukturu se i troše.

.....idealno zar ne, .... neka postupe po ovome bez iznimke biti će blizu idealnog....

- ostale probleme, kolektivne ugovore, sredstva, višak uposlenih, invalide i borce, ima rješenja.... ponudićemo.... ako se uradi ovo gore....

Ako se upetljaju "umne" i "pravne" glave, eh onda će biti "kriva politika" za sve, jer će se nuditi ono što sam na početku rekao „...nude rješenja koja „ubijaju“ druge ili prve, tako se najčešće ne postižu rješenja ni za ljude niti za prirodu i društvo u cjelini..“.

Ovo je samo stvar ljudi i rada želje i volje za rješavanjem problema.

Prof.dr Osman Lindov, predsjednik udruženja inžinjera
Post Reply