LIBIJA

Post Reply
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#6451 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

- Prešutna američka podrška je moguća samo u slučaju da je iza scene došlo do usklađivanja interesa Izraela i Turske u ovom dijelu Mediterana, a za sada nisam vidio naznaku takvog dogovora iako je bilo momenata koji bi to mogli nagovjestiti. Za sada je to samo špekulacija. Ako USA i jesu dale zeleno svjetlo to je proizašlo iz saopštenja AFRICOMa u kome se alarmiralo na "povećano rusko prisustvo" u Libiji.

Turska odvažnost... Od kako su ga probali pučirati, Erdogan je prelomio i pokazao da ima muda za odvažne iskorake. Da li je sasvim sam (ne računajući MB ligu) ili ima podršku i jačih aktera sa zapada ili njihovih pojedinih strukutura, za sada ostaje nepoznanica.
Dinno Su

#6452 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

Haftarove snage posljednjih 2 mjeseca konstantno izjavljuju kako su se "taktički" povukle, svaki put kada izgube neko važno uporište.

Međutim svaki put ostave veliku količinu naoružanja i opreme iza sebe, što je naznaka kako su ustvari iznenadno pobjegli!

Među GNA vojnicima kruži vic ovih dana, kažu kako Turska više nije glavni dobavljač naoružanja za GNA, već su to Rusija i UAE.

Sve što doniraju Haftarovim snagama, završi u rukama GNA. :D
zlajaBHF

#6453 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Challenger_ wrote: 05/06/2020 22:59 - Prešutna američka podrška je moguća samo u slučaju da je iza scene došlo do usklađivanja interesa Izraela i Turske u ovom dijelu Mediterana, a za sada nisam vidio naznaku takvog dogovora iako je bilo momenata koji bi to mogli nagovjestiti. Za sada je to samo špekulacija. Ako USA i jesu dale zeleno svjetlo to je proizašlo iz saopštenja AFRICOMa u kome se alarmiralo na "povećano rusko prisustvo" u Libiji.

Turska odvažnost... Od kako su ga probali pučirati, Erdogan je prelomio i pokazao da ima muda za odvažne iskorake. Da li je sasvim sam (ne računajući MB ligu) ili ima podršku i jačih aktera sa zapada ili njihovih pojedinih strukutura, za sada ostaje nepoznanica.
Slazem se... Pitanje je veliko da li ima podrsku i ako ima, od koga je ima.

Medjutim, kad bi morao staviti lovu, rekao bi da nema podrsku, jer nema dokaza za takvo nesto, a da ima podrsku, bilo bi odredjenih dokaza.

Sa druge strane, da udje na ovaj nacin u Libiju i preokrene rat, bez pomoci velikih sila zvuci malo cudno.
zlajaBHF

#6454 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

japin_mutapi wrote: 05/06/2020 22:48 Upratio sam ovo za Francusku i Italiju a sukob sa zaljevskim monarhijama tinja vec dugo. Ipak ova Turska strategija mi djeluje isuvise odvazno i siroko da bi prosla bez pomoci i odobrenja SAD.
Tursko uplitanje u Libiji je samo dio te nove strategije i kako se cini uspjesno.
Ja tu tursku strategiju vidim kao pokusaj stvaranja neke vrste EU na bliskom istoku, gdje bi Turska bila sta je Njemacka u EU.
To zahtjeva demokratizaciju drustava, sto ne odgovara mnogima, kao recimo Egiptu ili UAE, i tu dolazi do problema.
HarTar

#6455 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

zlajaBHF wrote: 05/06/2020 23:23
japin_mutapi wrote: 05/06/2020 22:48 Upratio sam ovo za Francusku i Italiju a sukob sa zaljevskim monarhijama tinja vec dugo. Ipak ova Turska strategija mi djeluje isuvise odvazno i siroko da bi prosla bez pomoci i odobrenja SAD.
Tursko uplitanje u Libiji je samo dio te nove strategije i kako se cini uspjesno.
Ja tu tursku strategiju vidim kao pokusaj stvaranja neke vrste EU na bliskom istoku, gdje bi Turska bila sta je Njemacka u EU.
To zahtjeva demokratizaciju drustava, sto ne odgovara mnogima, kao recimo Egiptu ili UAE, i tu dolazi do problema.
:thumbup: odličan komentar, ja bih tu još samo dodao energetske resurse.
Challenger_

#6456 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

zlajaBHF wrote: 05/06/2020 23:20Sa druge strane, da udje na ovaj nacin u Libiju i preokrene rat, bez pomoci velikih sila zvuci malo cudno.
Mislim da nije čudno, danas na pragu treće decenije 21. stoljeća. Evropa se o svom jadu zabavila a oni koji su iskazali interes (Italija, Francuska) su na suprotnim stranama. Čekirano. Ostaju još Amerikanci i Rusi a tu je Turskoj sasvim dovoljno da ima garancije da neće biti ometana.

Sad ćemo vidjeti kako će se odvijati situacija prema Sirtu. Ako i on padne, emiratsko-saudijsko-egipatska linija i sam Bengazi će biti poniženi a pozicije USA i RF ponaosob jasnije.
HarTar

#6457 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Zaplijenjeni tenkovi u Tarhuni
Challenger_

#6458 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Zaboravio sam pomenuti poziciju Kine i njene sveprisutne ekonomske diplomatije. Ako joj su date garancije da joj se uvaže investicije u Libiju do 2011-e, a ne bi me čudilo, onda je i sa te strane završen posao.
zlajaBHF

#6459 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Challenger_ wrote: 05/06/2020 23:29
zlajaBHF wrote: 05/06/2020 23:20Sa druge strane, da udje na ovaj nacin u Libiju i preokrene rat, bez pomoci velikih sila zvuci malo cudno.
Mislim da nije čudno, danas na pragu treće decenije 21. stoljeća. Evropa se o svom jadu zabavila a oni koji su iskazali interes (Italija, Francuska) su na suprotnim stranama. Čekirano. Ostaju još Amerikanci i Rusi a tu je Turskoj sasvim dovoljno da ima garancije da neće biti ometana.

Sad ćemo vidjeti kako će se odvijati situacija prema Sirtu. Ako i on padne, emiratsko-saudijsko-egipatska linija i sam Bengazi će biti poniženi a pozicije USA i RF ponaosob jasnije.
Na jednoj strani su Francuska, UAE, Egipat, Grcka (uz pomoc Rusije i Sirije)… Na drugoj Turci. Nisam ocekivao ovakav rasplet.
Mislio sam da ce Ameri podrzati Haftara, kao sto su i Sisija i da njima odgovara jedan atakav u Libiji.

Zato mi je cudan ovaj rasplet. Zasto bi nekome na zapadu bilo u interesu ojacati Turski blok? Daju im sansu da ga ojacaju i sa Tunisom i Alzirom.

Mislim da ce Sirte sigurno pasti, samo je po meni pitanje sta ce biti dalje. Da li ce se stati i pregovarati, i skim.
Dinno Su

#6460 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

Veliki bijeg LNA militanata iz grada Sirte; - Stariji predstavnici grada Sirte zvanično su ponudili da grad predaju snagama GNA.
Dinno Su

#6461 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

U bolnici Tarhuna danas je pronađeno više od 100 tijela: žene, djeca i muškarci koje su hladnokrvno izmasakrirale milicije Kani i pripadnici haftarske vojske.
Challenger_

#6462 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

zlajaBHF wrote: 05/06/2020 23:42Zato mi je cudan ovaj rasplet. Zasto bi nekome na zapadu bilo u interesu ojacati Turski blok? Daju im sansu da ga ojacaju i sa Tunisom i Alzirom.
Taj neko su svakako GB i USA krugovi koji su stvarni animatori "Arapskog proljeća". Pisao si o "stvaranju EU na Bliskom istoku". Dodao bih, na sjeveru Afrike, Bliskom istoku, Maloj Aziji a po mogućnosti i šire, a pod patronatom MB i globalističkih struktura GB i USA.

Ovo, kako ja vidim, nije ništa drugo do pokušaj reanimacije tih tendencija.
zlajaBHF

#6463 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Challenger_ wrote: 05/06/2020 23:50
zlajaBHF wrote: 05/06/2020 23:42Zato mi je cudan ovaj rasplet. Zasto bi nekome na zapadu bilo u interesu ojacati Turski blok? Daju im sansu da ga ojacaju i sa Tunisom i Alzirom.
Taj neko su svakako GB i USA krugovi koji su stvarni animatori "Arapskog proljeća". Pisao si o "stvaranju EU na Bliskom istoku". Dodao bih, na sjeveru Afrike, Bliskom istoku, Maloj Aziji a po mogućnosti i šire, a pod patronatom MB i globalističkih struktura GB i USA.

Ovo, kako ja vidim, nije ništa drugo do pokušaj reanimacije tih tendencija.
Moram priznati da tu meni logike nema.

GB i USA imaju taj dio svijeta tamo gdje zele da ga imaju. Svi, ili 90% vladara u tom dijelu svijeta rtade onako kako GB i USA kazu.

Zasto bi zeljeli u Libiji nekog libijskog Erdogana a ne nekog novog Sisija?
Challenger_

#6464 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

zlajaBHF wrote: 05/06/2020 23:57Zasto bi zeljeli u Libiji nekog libijskog Erdogana a ne nekog novog Sisija?
Nisu oni željeli Sisija. Oni su željeli Mursija. Kada je pučiran, gđa Ešton i gdin Keri su obijali vrata u Kairu sa namjerom da ga oslobode. Uzalud.

MB i Sisi su bili njihova akvizicija.
Dinno Su

#6465 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

Postoji velika šansa da Sirtea i Jufru sutra zauzmu snage GNA. Strane snage (Wagner i sudanski borci), prisutne na oba lokaliteta, navodno su otišle, tamo su ostale samo libijske snage LNA. Potonji će se vjerovatno povući sami.
Challenger_

#6466 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Sisi i egipatska armija su samo iskoristili raskol između MB sa jedne strane te KSA i Emirata na drugoj i na tom procjepu našli političku i finansijsku podršku za svoj akt.

Sve ostalo je historija.
zlajaBHF

#6467 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Challenger_ wrote: 06/06/2020 00:01
zlajaBHF wrote: 05/06/2020 23:57Zasto bi zeljeli u Libiji nekog libijskog Erdogana a ne nekog novog Sisija?
Nisu oni željeli Sisija. Oni su željeli Mursija. Kada je pučiran, gđa Ešton i gdin Keri su obijali vrata u Kairu sa namjerom da ga oslobode. Uzalud.

MB i Sisi su bili njihova akvizicija.
Okej, onda se mozemo sloziti da se ne slazemo.

Itekako su zeljeli i zele Sisija. Cijeli vojni vrh Egipta je pod kontrolom zapada.
Egipat je bio i ostao americki igrac na Bliskom istoku.

Mursija mozda Jesu bili prihvatili, ali iz nekog razloga su odlucili da ga skinu.

Za mene nema dileme, i sve je kristalno jasno. Zapad ne zeli da taj dio svijeta napreduje. Mislim tehnoloski i vojno, jer u tom slucaju e imati vise politickog i drugog uticaja, a zapad manje. Uvijek ce izabati Sisija i slicne Koji nisu svoje drustvo nece unaprijediti ni na Koji nacin. Egipat danas ima 100 miliona stanovnika, a Belgija vise utice na svjetsku politiku od Egipta. Egipat moze imati milijardu stanovnika, ali ce ostati niko i nista. Zive i opstaju zbog humanitarne pomoci zapada. Na celu drzave je placenik Koji nema podrsku 2% naroda, ali ko te pita....kao sto mnogi kazu, za njih tamo nije demokratija :D
Challenger_

#6468 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Ne postoji nikakav jedinstveni "zapad" iz vremena Hladnog rata. Imaš GB i USA koji žele da spriječe emancipaciju evropskog kontinenta od američke supremacije a za to, između ostalog, služe i migranti. Naravno da nisu zainteresovani za napredak u muslimanskom svijetu ali im jeste stalo do globalističkih trendova koji će u konačnici rezultirati krvarenjem Afrike, Azije i Evrope a onda su oni trajno na vrhu, u narednih hiljadu godina.

"Arapsko" nazovi-proljeće su svakako note iz NJIHOVE kajdanke.
Challenger_

#6469 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Te note prepoznaju neki drugi akteri a njima, njima a ne Turskoj se nameću sankcije i druge neprijateljske mjere.
The 51st State

#6470 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Oko 100 tenkova zarobljeno i nevjerovatne kolicine oruzja i opreme u skorasnjim operacijama, super ce ta oprema posluziti sirijskoj nacionalnoj armiji.
Inace sekularni haftar proglasio dzihad i povlaci sve preostale placenike u bengazi da ga probaju zastiti.
dragma
Vozim: Pješe

#6471 Re: LIBIJA

Post by dragma »

Dinno Su wrote: 05/06/2020 23:14 Haftarove snage posljednjih 2 mjeseca konstantno izjavljuju kako su se "taktički" povukle, svaki put kada izgube neko važno uporište.

Međutim svaki put ostave veliku količinu naoružanja i opreme iza sebe, što je naznaka kako su ustvari iznenadno pobjegli!

Među GNA vojnicima kruži vic ovih dana, kažu kako Turska više nije glavni dobavljač naoružanja za GNA, već su to Rusija i UAE.

Sve što doniraju Haftarovim snagama, završi u rukama GNA. :D
Nema čega sve nema... :-)

https://southfront.org/gna-forces-captu ... os-photos/
2604570

#6472 Re: LIBIJA

Post by 2604570 »

Kikibombona wrote: 07/04/2019 23:18 Naravno da sam protiv nakaradne ihvanijske ideologije i njihovih sponzora iz Turske i Katara. I drago mi je da su oglabali gdje god su stigli, od Egipta, Sirije, Libije itd. A nece jos dugo ni porodice Erdogan i al-Thani.

Dosao je po ihvanije u Tripoli.

Image
Ajajajaja :lol: :lol: :lol: :lol:
Hocel vise doci?

Dok je Kikija bice i zabave na forumu :thumbup:
Dinno Su

#6473 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

Obzirom da oko 25 % stanovnika Libije cine Turci,jasno je da ce se te dvije zemlje tek sad cvrsto i neraskidivo povezati i postati jedno,sto ce ih uz tursko vojno-ekonomsko znanje i libijsko bogatstvo uciniti prakticno vladarima Mediterana,ogromna tursko-arapska drzava sa preko 100 miliona stanovnika i ogromnom povrsinom preko 2 600 000 km2,koja ce snabdijevati cijelu EU naftom i plinom…..
The 51st State

#6474 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Sirt i aerodrom Jufra su sljedeci ciljevi, nakon Sirta, nema veceg naseljenog mjesta do Bengazija.
sarajevoxxxx

#6475 Re: LIBIJA

Post by sarajevoxxxx »

The 51st State wrote: 06/06/2020 11:38 Sirt i aerodrom Jufra su sljedeci ciljevi, nakon Sirta, nema veceg naseljenog mjesta do Bengazija.
Turska nema izbora. Ovo je rat Turske i zemalja zaljeva i to govorim od početka.

Rusija i Amerika mogu da biraju. Da stanu na stranu propalih korupcijom uništenih arapskIh diktatura, gdje dugoročno nemaju šanse, ili da podrže Tursku u procesima koji su neminovni i koji se dešavaju i koji su počeli mnogo prije arapskog proljeća.
Post Reply