Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
madner

#6451 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

Jergovicu Jergovicu, sto ti je ovo trebalo. Pa ti da se kandidujes za presjednistvo bi imao iste etikete kao i Komsic :roll:
madner

#6452 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

draganbl wrote:
vivaldi wrote:
palermo wrote:Al ima jedna stvar koja mi pomalo smeta u svoj ovoj priči ( ne mislim sad konkretno na tvoju). Recimo ovi hrvatski intelektualci u svom pismu se ubiše od dokazivanja teze da se Hrvati korz SDP homogenizioraju, da se radikaliziraju i da se to ne smije dozvoliti.
i onda upitam ja sam sebe, jesam li ja stvarno mahnit, je li ja možda pogrešno vidim ili shvatam,i jesam li ja jedini koji vidi opasnost od bošnjačke radikalizacije, u ko zna kojem obliku, i kako da se baš niko toga ne boji. Da li je to što ja vidim nešto sasvim nevažno, ili pak neki (čak i oni od kojih se to ne bi mogli nadati) zapravo priželjkuju bošnjačku radikalizaciju.
Bosnjacka radikalizacija bi defitivno bila put u raspad zemlje. To sigurno prizeljkuju u banjaluci, a vjerovatno i u mostaru. Bosnjacka radikalizacija defitivno bi dovela do gubitka podrske eashingotna i brisela. Mozda ne odmah, ali vrlo brzo. Tu radikalizaciju bi pratile razne pojave: od koreografije, okupljanja, zapaljivih govora...tako da nema sanse da za to imas podrsku svijeta, a to su onda vec drugi momenti..
Možda se malo nekulturno uključujem u raspravu, ali mi je zasmetala konstatacija da se u Banjaluci priželjkuje bošnjačka radikalizacija. Mislim da je stanje potpuno suprotno, Srbi se jako plaše bošnjačke radikalizacije i mnogi Dodikovi nerazumni potezi i nailaze na podršku upravo zbog toga što Dodik plaši narod "bošnjačkom radikalizacijom". Druga je stvar što Dodikovi potezi (ruku na srce više bombastične izjave nego konkretni potezi) mogu potpomoći radikalizaciji.
Prizeljkuju radikalizaciju zato sto ih je strah da nece vise moci igrati na tu kartu. Dakle treba im neko ko bi na izjavama zaostrio situaciju, a ne radio nista konkretno.
Jer RS je olicenje tog straha, ako strah nestane, odose temelji entiteta.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6453 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

draganbl wrote: Možda se malo nekulturno uključujem u raspravu, ali mi je zasmetala konstatacija da se u Banjaluci priželjkuje bošnjačka radikalizacija. Mislim da je stanje potpuno suprotno, Srbi se jako plaše bošnjačke radikalizacije i mnogi Dodikovi nerazumni potezi i nailaze na podršku upravo zbog toga što Dodik plaši narod "bošnjačkom radikalizacijom". Druga je stvar što Dodikovi potezi (ruku na srce više bombastične izjave nego konkretni potezi) mogu potpomoći radikalizaciji.
pa dragane, ovdje sigurno niko ne govori o običnom čovjeku. i kada se kaže "Banja Luka" ne misli se na običnog čovjeka, nego onog smrada što tarabi Željku :oops: :mrgreen:

znači, Dodik je taj koji priželjkuje radikalizaciju, jer tada nije potrebno da laje i provocira, nego samo da kaže istraumiranom čovjeku - jesam vam reko?
palermo

#6454 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

draganbl wrote: Možda se malo nekulturno uključujem u raspravu, ali mi je zasmetala konstatacija da se u Banjaluci priželjkuje bošnjačka radikalizacija. Mislim da je stanje potpuno suprotno, Srbi se jako plaše bošnjačke radikalizacije i mnogi Dodikovi nerazumni potezi i nailaze na podršku upravo zbog toga što Dodik plaši narod "bošnjačkom radikalizacijom". Druga je stvar što Dodikovi potezi (ruku na srce više bombastične izjave nego konkretni potezi) mogu potpomoći radikalizaciji.
Mislim da si u pravu, i paradoksalno je ( a možda i nije) da je običan svijet mnogo svjesniji opasnosti koje se kriju.
Druga je stvar što ta svjesnost nema snagu da se politički artikulira na adekvatan način.
ivannn

#6455 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ivannn »

Toto wrote:
ivannn wrote:Joj @Tota čega se ti svašta napriča, europske regije već postoje, no one su međunarodnog karaktera http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_euroregions

istina, EU traži od svojih zemalja da naprave regije, uglavnom svaka zemlja napravi regije no one su samo statističke prirode (unutarnje potrebe EU, standard, zaposlenost, bogatstvo ruda ili sl, poljoprivreda etc.) tj. ne treba se prema njima raditi administrativna podjela, minimalan broj stanovnika te jedne statističke regije može biti 800.000 stanovnika i to je RH već uradila, e sada da hoće napraviti jednu regiju ekskluzivno za srbe prema EU standardima treba nabaviti još x4 srba :D

ja ipak mislim da je sandader otišao zato što se nakrao, a ne da je neki domoljub i da hoće spriječiti srbe ili slovence za ucjene :-)
Istra, Kninska krajina, Dalamacija, Zagorje, Slavonija
prigorje, bilogora, moslavina, međimurje, pleševica, pokuplje,dal. zagora,lika, kvarner, gorski kotar, srijem, cetinska krajina, i još mali milijun mikroregija i regija, one nemaju nikakvu političku ili administartivnu važnost, već samo povijesnu i kulturnu autonomiju...
tebi je ovo svasta a ja sam samo po medjunarodnim principima reciprociteta diplomatski replicirao drugu Ivi

samo se ti drzi wikipedie pa nes moc ni mjesnu zajednicu nacrtat kako treba :D

postoje regioni i sa manje od 800.000 sanovnika..
otidji na eurostat baze regiona pa potrazi podgrupu NUTS 3
to su regioni od 150 000 do 800 000 stanovnika
a kad smo kod wikija: vidi sta je sa regijom Aosta Valley ..ako se dobro sjecam cijela regija nema vise od 120 000 stanovnika to ti je italijanska kninska krajina :D :D
regioni od 150-800.000 u Hrvatskoj su već županije, ali te regije po europski, uopće ne moraju slijediti upravne jedinice
Nass

#6456 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Ja mislim da bi HDZ pristao da udje u vlast samo pod uslovom da dobije sve ono sto trazi i sto mu treba (a trazio je i neka ministarstva za Dodika u FBiH Vladi haha) da sutra moze kroz institucije vlasti i sistema efikasno blokirati procese i proizvoditi slicnu krizu kako bi ucjenjivao i trazio da se njegove zelje prihvate. Zajedno sa Dodikom.
draganbl

#6457 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Chmoljo wrote:
pa dragane, ovdje sigurno niko ne govori o običnom čovjeku. i kada se kaže "Banja Luka" ne misli se na običnog čovjeka, nego onog smrada što tarabi Željku :oops: :mrgreen:

znači, Dodik je taj koji priželjkuje radikalizaciju, jer tada nije potrebno da laje i provocira, nego samo da kaže istraumiranom čovjeku - jesam vam reko?
Dodik i sada kaže "jesam vam reko". Ne mora se čekati nikakva nova radikalizacija stanja. Znajući narod koji ovdje živi, mislim da je potpuno dovoljno da kaže: Eto vidite šta su uradili u Federaciji, vidite li šta radi SDP, podmeće Hrvatima, pa se onda malo uhvati vehabija i onog Čauševića, pa onda se pozove na Dejton, pa onda kako u Sarajevu hoće da ukinu RS, pa konstatuje kako BiH ne funkcioniše, kako Federacija ne funkcioniše i to je sasvim dovoljno. A nisam nabrojao ni 10% onoga šta on govori kada krene "jesam vam reko". Naravno, Dodik neće reći da je on kriv za barem pola stvari od nabrojanih.
Zbog toga nisam siguran da on želi dalju "bošnjačku radikalizaciju", već je stanje već takvo da se on na nju i sada može pozvati u svakom trenutku.
vivaldi

#6458 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

plain vanilla wrote:
vivaldi wrote: Jbg mozemo reci da je i prvi izbor Komsica radikalizirao Hrvate. To je bukvalno rekao i Bakir junior sinoc kod Senada, da te stvari nisu u redu. Doduse nije odgovorio zasto je SDA kandidovala Bosnjake kao muslimane pa ih uvalila u Dom naroda pod Ostale - jbg. nije ni to u duhu dobrosusjedskih odnosa...
nemoj bgt citirati Bakira :oops:
Ali ovo za Komsica je istina, jednostavno ga dozivljavaju kao podvalu
Zasto da ne citiram Bakira? Pa on je clan predsjednistva! Nije to postao na lutriji vec su ga izabrali gradjani ove zemlje. Sta ja ili ti mislimo o njemu nije vazno. Najveci dio pripadnika jednog konstitutivnog naroda ga je zaokruzio jer misle da ce on najbolje zastupati njihove interese i tu je kraj price.
palermo

#6459 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Nass wrote:
palermo wrote:Ma puno je tu kontradiktornosti. Ako EU tzaista dolazi sa ujednijenim i čvrstim stavom oko ciljeva koji žele postioći u BiH onda je priča o tome da ovi žele staviti EU pred svršen čin makar malo nejasna. Meni bi bilo logičnije da postanu kooperativniji i kroz kooperativnost izbore bolje pozicije.
Ja ipak mislim da je u pitanju probuđeno hrvatsko-srpsko bratstvo koje je opet negdje na tragu one njima tako drage misli da je rješenje srpsko-hrvatskih odnosa ključ rješenja ove regije. A Bošnjaci su tu opet ( u njihovim zamislima) nebitan faktor koji se sihronizovanom akcijom može slomiti.
Ja mislim da etno podjelu ne mogu postici ni sa kakvom kooperativnoscu, jer Bosnjaci i pro-bosanske snage na to nikada ne bi pristale, i zato im jedino preostaje vracanje karadjordjevskim modelima pod premisom da ujedinjenim i istovremenim pritiskom mogu natjerati trecu stranu da popusti. A da ce dovodjenjem stranaca pred svrsen cin (tzv. stvaranjem cinjenica na terenu) dobiti i njihovu podrsku.
Da, s tim se mogu složiti, ali to onda pobija tvoju tezu o usuglašenom stavu EU i Amerike.kojim se jača država...onda je zapravo njihov stav, prihvatit ćemo faktičko stanje na terenu.
Chmoljo

#6460 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

draganbl wrote: Dodik i sada kaže "jesam vam reko". Ne mora se čekati nikakva nova radikalizacija stanja. Znajući narod koji ovdje živi, mislim da je potpuno dovoljno da kaže: Eto vidite šta su uradili u Federaciji, vidite li šta radi SDP, podmeće Hrvatima, pa se onda malo uhvati vehabija i onog Čauševića, pa onda se pozove na Dejton, pa onda kako u Sarajevu hoće da ukinu RS, pa konstatuje kako BiH ne funkcioniše, kako Federacija ne funkcioniše i to je sasvim dovoljno. A nisam nabrojao ni 10% onoga šta on govori kada krene "jesam vam reko". Naravno, Dodik neće reći da je on kriv za barem pola stvari od nabrojanih.
Zbog toga nisam siguran da on želi dalju "bošnjačku radikalizaciju", već je stanje već takvo da se on na nju i sada može pozvati u svakom trenutku.
pa sad... on se može pozivati na to jedino da ostane na vlasti. zar misliš da može još nešto postići?

osim toga, o islamskim ekstremistima i fundamentalistima se pričalo i '91 i '92 iako niko nije ni znao šta su vehabije, a šta mudžahedini... ponajmanje Bošnjaci.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6461 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plain vanilla »

vivaldi wrote:
plain vanilla wrote:
vivaldi wrote: Jbg mozemo reci da je i prvi izbor Komsica radikalizirao Hrvate. To je bukvalno rekao i Bakir junior sinoc kod Senada, da te stvari nisu u redu. Doduse nije odgovorio zasto je SDA kandidovala Bosnjake kao muslimane pa ih uvalila u Dom naroda pod Ostale - jbg. nije ni to u duhu dobrosusjedskih odnosa...
nemoj bgt citirati Bakira :oops:
Ali ovo za Komsica je istina, jednostavno ga dozivljavaju kao podvalu
Zasto da ne citiram Bakira? Pa on je clan predsjednistva! Nije to postao na lutriji vec su ga izabrali gradjani ove zemlje. Sta ja ili ti mislimo o njemu nije vazno. Najveci dio pripadnika jednog konstitutivnog naroda ga je zaokruzio jer misle da ce on najbolje zastupati njihove interese i tu je kraj price.
Sad pobijas sam sebe
je li najveci broj Bosnjaka glasao za Komsica ili za Bakira?

On mene bgm ne predstavlja, narocito nakon onih tupavih izjava :-)
draganbl

#6462 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Chmoljo wrote:
draganbl wrote: Dodik i sada kaže "jesam vam reko". Ne mora se čekati nikakva nova radikalizacija stanja. Znajući narod koji ovdje živi, mislim da je potpuno dovoljno da kaže: Eto vidite šta su uradili u Federaciji, vidite li šta radi SDP, podmeće Hrvatima, pa se onda malo uhvati vehabija i onog Čauševića, pa onda se pozove na Dejton, pa onda kako u Sarajevu hoće da ukinu RS, pa konstatuje kako BiH ne funkcioniše, kako Federacija ne funkcioniše i to je sasvim dovoljno. A nisam nabrojao ni 10% onoga šta on govori kada krene "jesam vam reko". Naravno, Dodik neće reći da je on kriv za barem pola stvari od nabrojanih.
pa sad... on se može pozivati na to jedino da ostane na vlasti. zar misliš da može još nešto postići?

osim toga, o islamskim ekstremistima i fundamentalistima se pričalo i '91 i '92 iako niko nije ni znao šta su vehabije, a šta mudžahedini... ponajmanje Bošnjaci.
Jedini njegov cilj i jeste da ostane na vlasti. Ne znam šta bi još trebao da postigne, gledajući iz njegovog ugla?
palermo

#6463 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

draganbl wrote: Zbog toga nisam siguran da on želi dalju "bošnjačku radikalizaciju", već je stanje već takvo da se on na nju i sada može pozvati u svakom trenutku.
Hoćeš da kažeš da bi Dodik sada, da ikako može, zamrznuo stanje i pustio ovako da traje.
Meni se čini to logičnim, samo mislim da je i on dovoljno pametan da zna da je ovakvo stanje jednostavno nemoguće zamrznuti .
Chmoljo

#6464 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

Nass wrote:Ja mislim da bi HDZ pristao da udje u vlast samo pod uslovom da dobije sve ono sto trazi i sto mu treba (a trazio je i neka ministarstva za Dodika u FBiH Vladi haha) da sutra moze kroz institucije vlasti i sistema efikasno blokirati procese i proizvoditi slicnu krizu kako bi ucjenjivao i trazio da se njegove zelje prihvate. Zajedno sa Dodikom.
samo ih malo zeza činjenica što stranci ne dolaze odnekud na svršen čin. već uveliko učestvuju u svemu ovome, samo se o tome puno ne priča i stvara se privid da se dešava bez njihovog uplitanja... negdje je to očigledno (pregovori u OHR-u) negdje nije...
zemo_online

#6465 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

hdz ne zanima vlast jer u cemu je razlika izmedju 4 ili 5 ministarstava? koliko znam nikakva. sta dobijaju sa 5 ,a gube sa 4??
Chmoljo

#6466 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

draganbl wrote: Jedini njegov cilj i jeste da ostane na vlasti. Ne znam šta bi još trebao da postigne, gledajući iz njegovog ugla?
ma o tome ti i govorim. psi laju karavane prolaze... neka on priča šta hoće, a prestravljeni Banjalučani neka dođu u Rajvosa i fino se provedu brate. i riješe se mase predrasuda :wink:
mO k3

#6467 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mO k3 »

Chmoljo wrote:
draganbl wrote: Jedini njegov cilj i jeste da ostane na vlasti. Ne znam šta bi još trebao da postigne, gledajući iz njegovog ugla?
ma o tome ti i govorim. psi laju karavane prolaze... neka on priča šta hoće, a prestravljeni Banjalučani nekad dođu u Rajvosa i fino se provedu brate. i riješe se mase predrasuda :wink:
:thumbup:
madner

#6468 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by madner »

test01 wrote:hdz ne zanima vlast jer u cemu je razlika izmedju 4 ili 5 ministarstava? koliko znam nikakva. sta dobijaju sa 5 ,a gube sa 4??
Sa 5 mogu blokirat svaku odluku vlade FBiH, sa 5 stembiljaju SDP kao bosnjacku stranku i tako se rjesavaju jedine ozbiljnje konkurencije za primat na svom djelu.
draganbl

#6469 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

palermo wrote:
draganbl wrote: Zbog toga nisam siguran da on želi dalju "bošnjačku radikalizaciju", već je stanje već takvo da se on na nju i sada može pozvati u svakom trenutku.
Hoćeš da kažeš da bi Dodik sada, da ikako može, zamrznuo stanje i pustio ovako da traje.
Meni se čini to logičnim, samo mislim da je i on dovoljno pametan da zna da je ovakvo stanje jednostavno nemoguće zamrznuti .
Svima je jasno da stanje neće ostati zamrznuto. Zbog toga mi je blentava ona fraza "Dejton dok se boje ne rastope", koju mnogi forumaši često napišu, valjda u nedostatku inspiracije da kažu nešto novo.
Dakle, stanje neće ostati zamrznuto, mnoge stvari koje se dešavaju Dodiku ne idu u prilog ( katastrofalna ekonomska situacija, sve veća zaduženost, nezaposlenost i nemaština), ali sa druge strane, sve dok narodu može da kaže nešto tipa: kod nas (u RS) jeste teško, ali vidite da ni u Federaciji nije nimalo bolje, ogroman procenat ljudi će se sa njime složiti.
Ja ne, ali ko mene pita.
Ridjobrki

#6470 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ridjobrki »

Ženski Dr.Med wrote:
Chmoljo wrote:
ma o tome ti i govorim. psi laju karavane prolaze... neka on priča šta hoće, a prestravljeni Banjalučani nekad dođu u Rajvosa i fino se provedu brate. i riješe se mase predrasuda :wink:
:thumbup:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Poslije ovog tema može u fadeout, ova dva posta su sve rekla.

Niti ovdje postoje kakvi viši ciljevi od puke borbe za vlast hrpe kokošara i seoskih varalica koji nigdje u svijetu ne bi mogli raditi ovo što rade niti narod išta drugo treba i može činiti nego nastojati onih svojih 24 sata dnevno provesti u rahatluku i ljudovanju.
Chmoljo

#6471 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

draganbl wrote: Svima je jasno da stanje neće ostati zamrznuto. Zbog toga mi je blentava ona fraza "Dejton dok se boje ne rastope", koju mnogi forumaši često napišu, valjda u nedostatku inspiracije da kažu nešto novo.
Dakle, stanje neće ostati zamrznuto, mnoge stvari koje se dešavaju Dodiku ne idu u prilog ( katastrofalna ekonomska situacija, sve veća zaduženost, nezaposlenost i nemaština), ali sa druge strane, sve dok narodu može da kaže nešto tipa: kod nas (u RS) jeste teško, ali vidite da ni u Federaciji nije nimalo bolje, ogroman procenat ljudi će se sa njime složiti.
Ja ne, ali ko mene pita.
:-?

pa dragane, zašto misliš da pita narod? :-?

niko ništa. stvari se dogovaraju na imanjima, hacijendama, kafanama, bordelima. ako Dodik bude morao napraviti ustupke, naći će se i pare i mogućnost da izađe iz problema u koje je upao, u zamjenu za funkcionalniju državu i put prema prvenstveno NATO-u... :)

ko je pito narod kad je Dodik bio marginalac, a njegova stranka minorna, pa je opet postao premijer? :wink:
draganbl

#6472 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Chmoljo wrote:
ma o tome ti i govorim. psi laju karavane prolaze... neka on priča šta hoće, a prestravljeni Banjalučani neka dođu u Rajvosa i fino se provedu brate. i riješe se mase predrasuda :wink:
Nisu Banjalučani prestravljeni, jednostavno ih se ne tiče kako je u Sarajevu, sve dok imaju Dodika da ih brani od tog Sarajeva. (Odmah da se ogradima da ja ne spadam među takve).
Ja Sarajevo volim, dopadaju mi se svi veći gradovi u Bosni (mada ne bih baš mogao reći da u sebi nosim provincijalski kompleks).
Predrasude nemam, evo pozivam i ja vas da dođete u Banjaluku da i vi pokušate otkloniti neke predrasude o Banjaluci.
Nass

#6473 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

palermo wrote:
Nass wrote:
palermo wrote:Ma puno je tu kontradiktornosti. Ako EU tzaista dolazi sa ujednijenim i čvrstim stavom oko ciljeva koji žele postioći u BiH onda je priča o tome da ovi žele staviti EU pred svršen čin makar malo nejasna. Meni bi bilo logičnije da postanu kooperativniji i kroz kooperativnost izbore bolje pozicije.
Ja ipak mislim da je u pitanju probuđeno hrvatsko-srpsko bratstvo koje je opet negdje na tragu one njima tako drage misli da je rješenje srpsko-hrvatskih odnosa ključ rješenja ove regije. A Bošnjaci su tu opet ( u njihovim zamislima) nebitan faktor koji se sihronizovanom akcijom može slomiti.
Ja mislim da etno podjelu ne mogu postici ni sa kakvom kooperativnoscu, jer Bosnjaci i pro-bosanske snage na to nikada ne bi pristale, i zato im jedino preostaje vracanje karadjordjevskim modelima pod premisom da ujedinjenim i istovremenim pritiskom mogu natjerati trecu stranu da popusti. A da ce dovodjenjem stranaca pred svrsen cin (tzv. stvaranjem cinjenica na terenu) dobiti i njihovu podrsku.
Da, s tim se mogu složiti, ali to onda pobija tvoju tezu o usuglašenom stavu EU i Amerike.kojim se jača država...onda je zapravo njihov stav, prihvatit ćemo faktičko stanje na terenu.
Ne, htjela sam reci da ovaj dvojac misli da ce EU i Amere natjerati da prihvate fakticko stanje kad ih dovedu pred svrsen cin, prije nego EU i pocne provoditi svoje reforme ovdje. To ne znaci da ce uspjeti u tom naumu, i da ce EU reagirati kako oni to misle.
zemo_online

#6474 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zemo_online »

madner wrote:
test01 wrote:hdz ne zanima vlast jer u cemu je razlika izmedju 4 ili 5 ministarstava? koliko znam nikakva. sta dobijaju sa 5 ,a gube sa 4??
Sa 5 mogu blokirat svaku odluku vlade FBiH, sa 5 stembiljaju SDP kao bosnjacku stranku i tako se rjesavaju jedine ozbiljnje konkurencije za primat na svom djelu.

ok.nisam znao.
draganbl

#6475 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by draganbl »

Chmoljo wrote:
draganbl wrote: Svima je jasno da stanje neće ostati zamrznuto. Zbog toga mi je blentava ona fraza "Dejton dok se boje ne rastope", koju mnogi forumaši često napišu, valjda u nedostatku inspiracije da kažu nešto novo.
Ja ne, ali ko mene pita.
:-?

pa dragane, zašto misliš da pita narod? :-?

niko ništa. stvari se dogovaraju na imanjima, hacijendama, kafanama, bordelima. ako Dodik bude morao napraviti ustupke, naći će se i pare i mogućnost da izađe iz problema u koje je upao, u zamjenu za funkcionalniju državu i put prema prvenstveno NATO-u... :)

ko je pito narod kad je Dodik bio marginalac, a njegova stranka minorna, pa je opet postao premijer? :wink:
Pa dobro, ja pretpostavljam da je na vlast najlakše doći ako narod glasa za tebe. Jasno je da postoje i drugi načini, ali ovaj (putem izbora) je trenutno važeći.
Locked