Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post Reply
spreca

#6451 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by spreca »

General War wrote:Hrvatska politika u BiH realna opasnost, smatra župni vikar u Franjevačkom samostanu u Tuzli fra Franjo Ninić

Image

Nisu rijetki napadi u Bosni i Hercegovini na bosanske franjevce i to od medija koji pokušavaju umanjiti njihovu ulogu u očuvanju hrvatskog i katoličkog identiteta ljudi, ali i očuvanju cjelovitosti BiH.

Tako nedavno, nepravedno iskorišteni i spomenuti fra Anđeo Zvizdović koji je relevantna orjentacijska i povijesna činjenica te odrednica ponašanja bosanskih franjevaca u BiH, bio je dovoljan povod da franjevački intelektualci Bosne Srebrene progovore o svojoj ulozi u Bosni kakvu imaju tijekom više od sedam stoljeća. Za Radio Slobodna Evropa kažu da su sve kritike koje trpe nastale samo iz jednog razloga – jer su se usprotivili podjeli Bosne i Hercegovine odnosno stvaranju “Herceg-Bosne”, objavio je RSE.

Bosanske franjevce, koji su se kroz cijelu povijest trudili oko očuvanja BiH, domovine svih njezinih naroda, oko gradnje crkava, suživota, njegovanja kulturnih dobara i očuvanja ljudi te povratka, sve više se napada od strane pojedinih medija.

U narodu poznati kao „ujaci“ zbog svoje bliskosti s ljudima nazvani su od strane medijskih promotora „navodnih“ hrvatskih interesa „daidžama“ jer ih se pokušava svrstati u unutarbošnjačke krugove. Nazivani su udbašima koji žive dobro i mire se s ukidanjem političkih prava svoga vlastitog naroda.

Fra Franjo Ninić, župni vikar u Franjevačkom samostanu u Tuzli, nedavno se na društvenim mrežama javno oglasio usprotivivši se nedavno objavljenom tekstu Davora Ivankovića iz Večernjeg lista.

Naime, Ivanković Hrvate u Bosni tretira tako da ponižava fra Anđela Zvizdovića koji je, tvrdi, posjedovao mentalitet „zimije“, koji u turskom smislu označava uvjete pod kojima se na islamskom prostoru tretira katolička manjina – šuti i trpi. Fra Franjo Ninić trenutačnu hrvatsku politiku u BiH promatra kao realnu opasnost za politički razdor unutar Crkve u BiH.

“Smatram da je realna opasnost za Crkvu hrvatska politika u BiH, posebice njezini medijski serviseri, naročito Večernji list i različiti navodni ‘hrvatski’ portali. Oni žele zbog vlastitoga interesa napraviti politički sukob ili politički razdor unutar Crkve. To smatram realnom opasnošću za naš sadašnji ‘politički’ život, mada je nama već dovoljno tih političkih podjela koje su već učinjene. Praviti umjetnu podjelu u crkvenom prostoru je samo po sebi veoma opasno. Zato smatram da bi trebali i crkveni predstavnici kao i politički predstavnici, koji se kriju iza svojih novinarskih potrčkala, te svoje stavove postaviti na malo zdravije i iskrenije temelje. U svojoj reakciji na spomenuti tekst u Večernjem listu doslovno sam napisao: ‘Opasnost od zlobnoga politikantskoga projekta stvaranja podjele na bosansku (izdajničku, zimijsku, mimikrijsku) crkvu i hercegovačku (ispravnu, narodnu i patriotsku) crkvu ovdje je vidljiva i najobičnijem promatraču'”, dodaje fra Franjo Ninić.

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Ivan Šarčević smatra da napadi na bosanske franjevce dolaze samo iz jednog razloga – zbog njihovog protivljenja podjeli Bosne i Hercegovine, odnosno stvaranju “Herceg-Bosne”.

“Meni se čini da kritičari bosanskih franjevaca postavljaju naciju iznad vjere. Oni ismijavaju kršćanstvo i katoličanstvo. Nisu poznavatelji ni Bosne, ni bosanskog franjevaštva, ni bosanskih Hrvata jer nisu nikada razumjeli karakter Bosne. Bosna se ne može dijeliti tako da bi se stvarale male državice čistih prostora. To je ono što je sada tako dijabolično, tako đavolski postavljeno, kao određena vrsta ovozemaljske utopije”, ocjenjuje fra Ivan Šarčević.
Fra Ivan Šarčević: Bosna se ne može dijeliti

Sve je to opomena koja vodi u novu katastrofu, riječi su fra Šarčevića.

“Oni nisu shvatili da je bosansko franjevaštvo usko vezano uz narod koji živi u pluralnoj državi i ovdje nitko ne može ostvariti čistu etničku, niti čistu religijsku državu”, ukazuje fra Ivan Šarčević.

Uloga bosanskih franjevaca, isključiv je profesor fra Ivan Šarčević, ne smije se diskreditirati. Franjevci su svjesni svoga poslanja među ljude koji žive u pluralnom, sekularnom, ispresijecanom i podjeljenom društvu.

Bosanski franjevci ne boje se niti kritika, ali ne strahuju ni od raskola.

“S druge strane, postoji jedna islamofobična pozicija koju svi kritičari bosanskog franjevaštva imaju, a u posljednje vrijeme se nadovezuje na Tuđmanovu (Franjo) apsolutnu negaciju Bosne jer je smatrao kolonijalnom tvorevinom kao što je Milošević (Slobodan) smatrao Bosnu srpskom oblasti”, konstatira fra Šarčević.

Jedan od franjevaca koji je vrlo često meta kritika tzv. “prohrvatske politike” i medija je fra Drago Bojić, intelektualac, medijski kritičar, pisac i branitelj cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Za RSE fra Bojić naglašava da napadi na bosanske franjevce ne dolaze samo iz hercegovačkih krugova, a naziva ih se pogrdnim imenima – poltronima i papučarima.

Traumatizirano bh. društvo treba snagu

Ipak, sada je pitanje dosljednosti bosanskih franjevaca koji nisu opterećeni uskoćama političkog katolicizma, niti nacionalizma.

“Smatram da i dalje ima ljudi u Bosni Srebrenoj koji nastoje svojim djelovanjem i životom svjedočiti ono najbolje što mi baštinimo od bosanskog franjevaštva – otvorenost prema drugima i dijalog. Zato mislim da je vrlo važno istaknuti da barem pojedinci u povijesti Bosne Srebrene tu politiku bosanskih katolika i Hrvata prema drugima ne grade isključivo na šovinističkim, nacionalističkim i fundamentalističkim konceptima prema drugima, nego na onim najvažnijim temeljnim vrijednostima kršćanstva, franjevaštva i humanizma a to je vrlo važno za ovo naše vrijeme”, kaže fra Drago Bojić.

Da li je uopće moguće pisati povijest pluralne Bosne i Hercegovine bez bosanskih franjevaca?

“Franjevci u Bosni su uvijek gradili identitete koji nisu isključivi prema drugima, tražeći da se poštuje vlastita razlika i prihvati i zadrži razlika drugoga te gradi taj bosansko-hercegovački društveni, religijski i nacionalni mozaik koji je sada velikim dijelom, zahvaljujući separitističkim i nacionalističkim politikama, urušen. Ja budućnost Bosne Srebrene i ljudi koji su općenito vezani za vjerske zajednice gledam na način da bi trebalo puno više uložiti snage u traumatizirano bosansko-hercegovačko društvo koje je izlomljeno na svim razinama, da uvažavajući njihove patnje, muke i povijesti, mogne se graditi povjerenje, transetnička i transreligijska pravda koja će postaviti temelje za jedno društvo u kojem će biti mjesta za ljude koji će se voditi univerzalnim humanističkim vrijednostima”, naglašava fra Drago Bojić.ra Drago Bojić: Separatističke i nacionalističke politike velikim dijelom urušile bh. mozaik

Stoga, fra Franjo Ninić poziva na ispravan dijalog između političkih i vjerskih dužnosnika, odnosno onih koji kreiraju život ljudi u Bosni i Hercegovini.

“Očekujem i apeliram da i crkveni ‘politički’ govor, pa i naš bosansko – franjevački, bude jasniji u ovom našem političkom i medijskom metežu. Tek tada možemo govoriti o napretku hrvatske zajednice u BiH, ali i sačuvati mjesto Crkve u demokratskom poretku, koja mora biti od politike striktno odvojena, ali ipak mora sačuvati svoju bitnu ulogu u društvenom životu.

Uloga bosanskih franjevaca u ‘političkome’ govoru i realnosti bh. društva je neodreciva, jer su oni ovdje više od sedam stotina godina. Oduvijek su franjevci, kao što to pokazuje njihova višestoljetna uloga u kulturnome, vjerskom i političkom životu BiH, željeli graditi suživot i odnose s onima koji drugačije misle i drugačije vjeruju, a da se to ne shvati, kao što to spomenute političke interpretacije žele pokazati, da su oni ‘zimije’, izdajice ili sluge tuđih gospodara. Potrebno je samo sagledati njihovu političku funkciju i zauzimanje u ratno i poratno vrijeme pozitivnim i vrijednim inicijativama u promicanju kulture suživota, tolerancije i zauzimanja za pravično rješavanje naše političke ‘kvadrature kruga’“, riječi su fra Franje Ninića.

Naši sugovornici se pitaju postoji li već neko vrijeme podla politička, medijska i obavještajna podvala kojom se želi unijeti podjela unutar Katoličke crkve u BiH, a koja ide toliko nisko da sarajevsku crkvu promatra kao izdajničku i nehrvatsku, a hercegovačku vidi na potpuno ispravnom putu.

Takva, potpuno pogrešno postavljena teza može dovesti samo do novih sukoba kojih je ovdje bilo i previše, a nakon kojih se BiH opet vraćala svome pluralnom i sekularnom identitetu.

(TIP/Izvor: RSE/Autorica: Maja Nikolić)
Takvi su uvijek bili 'ercegovacki talibani......sad pokazuju ko su i sta su ali nece im uspjeti sto su nakanili....jedino cemo ih ubuduce zvati Kmekavci a ne ercegovci
mO k3

#6452 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Alfons Kauders wrote:Kakav je to Hrvat iz Tuzle?

Daidza ISILovski...

Koji kurac se imaju tamo neki fratri i pape mijesati u hrvatsku politiku?
'kaj oce ti franjevci oni nisu legitimni , neaju certifikat :mrgreen:
Hafis

#6453 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Čim se muslimani iz čista mira počnu pretjerano zalagati za katoličanstvo i katoličke svećenike, onda tu nisu čista posla.
Ili je do prvih, ili do onih drugih.
Hamolj

#6454 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hamolj »

Treba srušiti sve katoličke crkve van Mostarske biskupije jer su fašističke i jer rade protivno interesima najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH.
Maraschino

#6455 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

Hafis wrote:Čim se muslimani iz čista mira počnu pretjerano zalagati za katoličanstvo i katoličke svećenike, onda tu nisu čista posla.
svako ima svoje isilovce.
to ti je medjunarodna i medjureligijska borba protiv isila. svecenici su samo locirali iste.
Hafis

#6456 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Maraschino wrote:
Hafis wrote:Čim se muslimani iz čista mira počnu pretjerano zalagati za katoličanstvo i katoličke svećenike, onda tu nisu čista posla.
to ti je medjunarodna i medjureligijska borba protiv isila. svecenici su samo locirali iste.
Eh, muke ti ISIL locirati. Pun ih je Bliski istok, a izgleda da postoje brojne i metastaze u zapadnoj Europi. A bogami i ovdje postoje male mikrometastaze, takozvani spavači i pitanje je vremena kada će ući u stadij progresije. Zajebana organizacija.

Nego me ovo gore intereasira. Otkuda toliki interes za RKC? Da se ne sprema neka masovna konverzija, gluho bilo.
Lincoln-Burrows

#6457 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Lincoln-Burrows »

Hafis wrote:
Maraschino wrote:
Eh, muke ti ISIL locirati. Pun ih je Bliski istok, a izgleda da postoje brojne i metastaze u zapadnoj Europi. A bogami i ovdje postoje male mikrometastaze, takozvani spavači i pitanje je vremena kada će ući u stadij progresije. Zajebana organizacija.

Nego me ovo gore intereasira. Otkuda toliki interes za RMC? Da se ne sprema neka masovna konverzija, gluho bilo.
Da ti nisu toliki u filtru vidio bi da se neki pozivaju na rušenje katoličkih crkvi van mostarske biskupije,
jeste možda zajebancija a znam i da neke nebi na to trebalo pretjerano nagovarati.
Maraschino

#6458 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

Hafis wrote:
Nego me ovo gore intereasira. Otkuda toliki interes za RMC? Da se ne sprema neka masovna konverzija, gluho bilo.
Ma to su ljudi sa istancanim osjecajima da lako otkrivaju metastaze koje mogu biti kobne za zajednicu.

Fratrima i svecenicima naklon do poda.
Maraschino

#6459 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Maraschino »

Lincoln-Burrows wrote:
Da ti nisu toliki u filtru vidio bi da se neki pozivaju na rušenje katoličkih crkvi van mostarske biskupije,
jeste možda zajebancija a znam i da neke nebi na to trebalo pretjerano nagovarati.
Sto se zalis Hafisu i HDZ-u? Pa njih preko Ivana nista ne interesuje. To je valjda Bosna. :D
Hafis

#6460 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Lincoln-Burrows wrote: Da ti nisu toliki u filtru vidio bi da se neki pozivaju na rušenje katoličkih crkvi van mostarske biskupije,
To mi je promaklo, ali me ne iznenađuje.
Pa šta misliš ti zašto su mi ovi prašinari u filteru nego zbog tih gluposti. Isto kao da se takmiče tko će veću glupost lupiti ili neku bezobraštinu odvaliti.
Odvagam ja svakome od njih broj zdravih zuba u vilici poslije trećeg posta i onda obično ide filter. A poslije nek piše koliko hoće i što hoće, to je za mene zrak.
Lincoln-Burrows

#6461 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Maraschino wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Sto se zalis Hafisu i HDZ-u? Pa njih preko Ivana nista ne interesuje. To je valjda Bosna. :D
Ne žalim se ja nikome, ta slika koja se stvara da HDZ djeluje samo do Ivan sedla je lažna,
eno čak su Lijanovići dobijali u Širokom, u Prozoru devedesetica i.t.d. a po Bosni je HDZ
skoro svugdje. Nije možda narod sasvim sklon HDZu već je prisiljen dati glas toj stranci
zbog nakaradnog izbornog zakona. Glas za neki HSS je glas bačen u bunar, zato ovaj
izborni zakon treba modernizirati i uskladiti sa Ustavom.
Hafis

#6462 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Maraschino wrote:
Hafis wrote:
Ma to su ljudi sa istancanim osjecajima da lako otkrivaju metastaze koje mogu biti kobne za zajednicu.

Fratrima i svecenicima naklon do poda.
Svakako. Trebaju pripomoći. Ali ipak IZ mora tu najviše poraditi
Škobo Habu

#6463 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote:A virujen ti. Izgubija bik se i ja kod tojeg Kladnja i tojih Živinica :)
Tipični okcidentalno-uljudbeni pogled sa hercegovačkog krša na Bosnu.

Kladanj i Živinice, geografski toponimi koji imaju prizvuk Bliskog Istoka. Mnim da gospodin intelktualac ima isto mišljenje i po pitanju istočne strane, no glumi toleranciju za potrebe nacionalnog interesa.
Last edited by Škobo Habu on 02/04/2017 21:00, edited 2 times in total.
Point.

#6464 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Point. »

Najzalosnije je sto HAfis pokusava biti smijesan, ali avaj brate. De ljudi nasmijte se na bar neku doskocicu, frajer ipak pokusava.
Škobo Habu

#6465 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Point. wrote:Najzalosnije je sto HAfis pokusava biti smijesan, ali avaj brate. De ljudi nasmijte se na bar neku doskocicu, frajer ipak pokusava.
Osjećaj za ironiju mu je jedinstven. K'o u NinA Raspudića.
Alfons Kauders

#6466 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Lincoln-Burrows wrote:
Maraschino wrote:
Ne žalim se ja nikome, ta slika koja se stvara da HDZ djeluje samo do Ivan sedla je lažna,
eno čak su Lijanovići dobijali u Širokom, u Prozoru devedesetica i.t.d. a po Bosni je HDZ
skoro svugdje. Nije možda narod sasvim sklon HDZu već je prisiljen dati glas toj stranci
zbog nakaradnog izbornog zakona. Glas za neki HSS je glas bačen u bunar, zato ovaj
Po meni je to pitanje nedostatka pluralizma rezultat neceg drugog, neceg sto se ne da rijesiti zakonom, pa ni Ustavom.

Imas slicnu homogenizaciju i kod drugih naroda, samo pod par brendova vise.

Realno, u vecini bitnih stvari, HDZ, 90tka, ili neki HSS, HSP ce imati identicne interese vecini stvari, narocito kada je "identitet" u pitanju, i normalno je nema potrebe za viskom nekih jakih stranaka. Isto tako, ne postoji ni minimalna sansa da ce neka stranka uciniti nesto kontra tog nacionalnog interesa.

Jebiga, HDZ u najboljem ciklusu ne dobije glasova koliko imaju Mostar ili Tuzla. Recimo da je to petina od ukupnog broja Hravata u BiH. Kod Srba vodeca stranka redovno prebaci duplo vecu cifru, jer ih je duplo vise, a kod Bosnjaka zna otici i na 3x vise, sto je opet u skladu sa brojnim stanjem (s tim da je kod Bosnjaka imas vise glasova za gradjansku opciju nego kod S i H)

Dakle, recimo 100,000 - 200,000 - 300,000 glasova, to je taj neki odnos nacionalnih politika tri naroda. E sad... Meni se cini da je to realno stanje na terenu? Jer ako Mile u RS moze dobiti skoro cetvrt miliona glasova, zasto Covic ne bi mogao dobiti 100,000? Ko to "prisiljava" Srbe da glasaju za nacionalnu politiku? Izborni zakon i Bosnjaci? Ko "prisili" Sarajevo da na proslim izborima nagradi SDA sa 70,000 glasova? Hrvati? Masoni?

Meni se cini da je to prilicno normalno, kao i sto je normalno da ce Srbi imati jos vise politickih struja i pokreta, kao i Bosnjaci, opet cisto po brojnom stanju - jer je i jednih i drugih vise. Normalno je da ce milion i kusur Srba imati manje politickih stranaka od sest miliona Srba preko Drine, pa eno i kod njih jedan ozbiljan kandidat iza kojeg dolazi zajebant.

To sto neki misle da ce se formiranjem izborne jedinice ili treceg entiteta omoguciti neki pluralizam je druga stvar, mahom HDZ spin, kao ne bi oni da se namecu kao stozerna stranka, ali eto moraju, jadni oni... Ako neko misli da bi se onda u Hercegovini preko noci stvorila politicka scena kao u Hrvatskoj, bojim se da se vara. HDZ bi to poklopio preko malih stranaka dok kazes Most.
Lincoln-Burrows

#6467 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Alfons Kauders wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Maraschino wrote:
Po meni je to pitanje nedostatka pluralizma rezultat neceg drugog, neceg sto se ne da rijesiti zakonom, pa ni Ustavom.

Realno, u vecini bitnih stvari, HDZ, 90tka, ili neki HSS, HSP ce imati identicne interese vecini stvari, narocito kada je "identitet" u pitanju, i normalno je nema potrebe za viskom nekih jakih stranaka. Isto tako, ne postoji ni minimalna sansa da ce neka stranka uciniti nesto kontra tog nacionalnog interesa.

Jebiga, HDZ u najboljem ciklusu ne dobije glasova koliko imaju Mostar ili Tuzla. Recimo da je to petina od ukupnog broja Hravata u BiH. Kod Srba vodeca stranka redovno prebaci duplo vecu cifru, jer ih je duplo vise, a kod Bosnjaka zna otici i na 3x vise, sto je opet u skladu sa brojnim stanjem (s tim da je kod Bosnjaka imas vise glasova za gradjansku opciju nego kod S i H)

Dakle, recimo 100,000 - 200,000 - 300,000 glasova, to je taj neki odnos nacionalnih politika tri naroda. E sad... Meni se cini da je to realno stanje na terenu? Jer ako Mile u RS moze dobiti skoro cetvrt miliona glasova, zasto Covic ne bi mogao dobiti 100,000? Ko to "prisiljava" Srbe da glasaju za nacionalnu politiku? Izborni zakon i Bosnjaci? Ko "prisili" Sarajevo da na proslim izborima nagradi SDA sa 70,000 glasova? Hrvati? Masoni?

Meni se cini da je to prilicno normalno, kao i sto je normalno da ce Srbi imati jos vise politickih struja i pokreta, kao i Bosnjaci, opet cisto po brojnom stanju - jer je i jednih i drugih vise. Normalno je da ce milion i kusur Srba imati manje politickih stranaka od sest miliona Srba preko Drine, pa eno i kod njih jedan ozbiljan kandidat iza kojeg dolazi zajebant.

To sto neki misle da ce se formiranjem izborne jedinice ili treceg entiteta omoguciti neki pluralizam je druga stvar, mahom HDZ spin, kao ne bi oni da se namecu kao stozerna stranka, ali eto moraju, jadni oni... Ako neko misli da bi se onda u Hercegovini preko noci stvorila politicka scena kao u Hrvatskoj, bojim se da se vara. HDZ bi to poklopio preko malih stranaka dok kazes Most.
Već sam čitajući te prije stekao dojam na kojim frekvencijama ploviš pa i ovaj upis to
potvrđuje. Razilazimo se oko te izborne jedinice, ne razumijem čemu strah od te jedinice?
Stalno slušamo te izjave bošnj. političara o odcjepljenju, dijeljenju i.t.d. a u biti svaka takva izjava doprinosi
upravo tom udaljavanju etnosa. Izborna jedinica bi dinijela pluralizam kod Hrvata u većoj mjeri nego je sada
nebi dostigli RH vjerojatno, međutim mnogo je vrijednija ta točka zbližavanja oko BiH,
Hrvati bi time postigli tu figurativnu ravnopravnost, kažem figurativnu jer više nebi bilo
nekog opipljivog dokaza da nema ravnopravnosti. Hrvati kao najmalobrojniji mogu biti samo
faktor jače BiH neće oni nikada biti u nadređenoj poziciji a u biti to i ne tražimo.
General War

#6468 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by General War »

Lincoln-Burrows wrote:
Alfons Kauders wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Ne žalim se ja nikome, ta slika koja se stvara da HDZ djeluje samo do Ivan sedla je lažna,

Već sam čitajući te prije stekao dojam na kojim frekvencijama ploviš pa i ovaj upis to
potvrđuje. Razilazimo se oko te izborne jedinice, ne razumijem čemu strah od te jedinice?
Stalno slušamo te izjave bošnj. političara o odcjepljenju, dijeljenju i.t.d. a u biti svaka takva izjava doprinosi
upravo tom udaljavanju etnosa. Izborna jedinica bi dinijela pluralizam kod Hrvata u većoj mjeri nego je sada
nebi dostigli RH vjerojatno, međutim mnogo je vrijednija ta točka zbližavanja oko BiH,
Hrvati bi time postigli tu figurativnu ravnopravnost, kažem figurativnu jer više nebi bilo
nekog opipljivog dokaza da nema ravnopravnosti. Hrvati kao najmalobrojniji mogu biti samo
faktor jače BiH neće oni nikada biti u nadređenoj poziciji a u biti to i ne tražimo.
Jes da je to interes malobrojnih...ali kad doturis cijelu Hrvatsku koja to gura sto vi kao zagovarate...nema ovdje niti budala niti naivnih.
Alfons Kauders

#6469 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Alfons Kauders »

Lincoln-Burrows wrote:
Alfons Kauders wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

Hrvatska politika zadnjih 12 godina ostavlja drugi dojam, mislim ako je u interesu bilo da se osigura pluralizam kod Hrvata u BiH, ili da udaljavanje nije cilj. U zadnje vrijeme svjedoci smo i sve agresivnijih poteza, odnosno eskalacije.

E sad, redom.

Izborna jedinica nije nikakav problem, ali uz potpunu izmjenu Ustava - na nacin da se osiguraju mehanizmi za otklanjanje eventualnih blokada koji trenutno ne postoje. Mislim, kad se vec prijeti blokiranjem ne samo procesa u drzavi, odnosno funckionisanja drzave, sto je donekle i legitimna politika, vec i uskracivanja prava glasa svim gradjanima BiH, ili barem FBiH... Onda valja biti oprezan, jer to nije legitimno politicko sredstvo vec atak na demokratski poredak.

Sto se tice zblizavanja, mislim da je lose vrijeme pricati o tome, jer su podjele i nepovjerenje preduboke. Svojim postupcima zadnjih godina, narocito u mandatu ove vlade, hrvatska politika ne ostavlja prostora za zblizavanje ili konstruktivne odnose. Nastavili se taj kurs, podjele ce biti jos dublje i posljedice sve ociglednije, odnosno prostor za bilo kakav dogovor ce biti sve manji, a vec ga fakticki i nema. Zao mi je, ali sto se tice mene kao pojedinca i glasaca, ja ne znam sta bi se moglo napraviti?

Sto se tice figurativne ravnopravnosti, tu pricu odavno vidim samo kao drugi naziv za garantovanje svoje "ravnopravnosti" na teret drugih. Zeli se trgovati gradjanskim pravima za pravo kolektiviteta, na nacin koji je meni neprihvatljiv. Zeli se nametnuti novi princip po kojem bi glavnu rijec u BiH vodili RS i HDZ blok, u kojem bi bili medjustovno "ravnopravni" dok bi svi ostali bili dovedeni pred svrsen cin - imali bi super legitimne predstavnike, s tim da se ne bi nista pitali, posto bi po principu tri jedinice bili manjina.

Zato je na kraju i napravljeno rjesenje 3-u-2. Sve sto na bilo koji nacin mijenja odnose snaga postavljene u DMS je moguce iskljucivo uz temeljite ustavne promjene.

Stoga sam govorio, bujrum balvane na ceste, jer se takvi ciljevi ne mogu ostvariti nekakvim blokadama i bojkotima izbora.
512MB

#6470 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 512MB »

Doklen smo dogurali sa ljubicevom rezolucijom, hocel im bake dat treci? I pored svega, jel se glasa za Lijana il pak Komsu ovaj put, molim za upute, danke :mrgreen:
BAK-eV

#6471 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BAK-eV »

Lincoln-Burrows wrote:
Pitanje br. 1
Zasto bi Bosnjaci pristajali plaćati cijenu za pluralizaciju Hrvata?
Pitanje br. 2
Zar to nije u suprotnosti sa tvrdnjom, da su Hrvati nosioci evropskih vrijednost. Jer ako nisu pluralni, onda ne mogu biti nosioci?
SaraFina

#6472 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by SaraFina »

512MB wrote:Doklen smo dogurali sa ljubicevom rezolucijom, hocel im bake dat treci? I pored svega, jel se glasa za Lijana il pak Komsu ovaj put, molim za upute, danke :mrgreen:
Raguž je trojanski konj ovaj put!
Mirza007

#6473 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Mirza007 »

SaraFina wrote:
512MB wrote:Doklen smo dogurali sa ljubicevom rezolucijom, hocel im bake dat treci? I pored svega, jel se glasa za Lijana il pak Komsu ovaj put, molim za upute, danke :mrgreen:
Samo Zeljko. On zna sa HZHB-ovcima.
moa

#6474 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by moa »

Maraschino wrote:

Ako nisi u HDZu nisi ni bosanski katolik...
512MB

#6475 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by 512MB »

SaraFina wrote:
Kolko ima tih nelegitimni pa kako se covjek odlucit :-x
Post Reply