Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zubi

#6451 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zubi »

radiostar wrote:potrosio sam silu para preko paypal-a i raiffeisen debit visa electron kartice i nikad ni najmanjeg problema
i ja isto, sve do jutros...
druzeljubiva

#6452 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by druzeljubiva »

zubi wrote:jutros pokusala da kupim nesto na ebay, kad ne mogu da platim sa paypalom (visa electron raiffeisen banke), kaze transakcija je denied, zovem banku, rekose ne vide uopste da sam pokusavala da koristim karticu kod njih nista nema zabiljezeno... wtf??

ima li jos neko problema sa paypalom i raiffeisen bankom??
i meni se desilo jutros isto .. mislila sam da mozda nemam dovoljno novca na kartici
cudno mi bilo sto uopste nema u purchase history da sam kupila bilo sta :?
vjerovatno je neki kursljus bio .. i kod mene je raiffeisen kartica
ja nisam ja

#6453 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ja nisam ja »

Posto stvarno moram traziti neke refundove pa da me blokiraju ili ne ,ukupno ih 4, sve kupljeno u dan razlike ,sta da radim. Da im sem da mi sami vrate refund ili da idem na nisam dobila item u help and contact? Sta je sigurnije,mada pretpostavljam za 2 trgovca da ce mi vratiti novac.
zubi

#6454 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zubi »

druzeljubiva wrote:
zubi wrote:jutros pokusala da kupim nesto na ebay, kad ne mogu da platim sa paypalom (visa electron raiffeisen banke), kaze transakcija je denied, zovem banku, rekose ne vide uopste da sam pokusavala da koristim karticu kod njih nista nema zabiljezeno... wtf??

i meni se desilo jutros isto .. mislila sam da mozda nemam dovoljno novca na kartici
cudno mi bilo sto uopste nema u purchase history da sam kupila bilo sta :?
vjerovatno je neki kursljus bio .. i kod mene je raiffeisen kartica
ja maloprije opet pokusala, ne moze :cry: jel tebi prosla transakcija na kraju?
druzeljubiva

#6455 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by druzeljubiva »

nisam vise pokusavala
pokusat cu sutra ponovo
kloniran

#6456 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kloniran »

zubi wrote:
radiostar wrote:potrosio sam silu para preko paypal-a i raiffeisen debit visa electron kartice i nikad ni najmanjeg problema
i ja isto, sve do jutros...
i kod mene je blokirana kartica isto raifiessen banka :-)
DON_eARL

#6457 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by DON_eARL »

Problem na relaciji RFB - PP, potvrđeno na info liniji. :D
quarterback

#6458 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

12 dana iz HK sa trackingom
mayab

#6459 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mayab »

Imas li sredstava na kartici?
Hoću reći, rajfajzen zna onako iz cista mira korigovati odobrene limite, tj ukidati, pa ako si vec bio u minusu, ostanes bez sredstava i nista od uplata!Ja sam jednom imao taj slucaj....
skafiskafsnjak

#6460 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

quarterback wrote:12 dana iz HK sa trackingom
ja iz VB cekam evo 20 dana ... popizdio sam vise :oops:
zubi

#6461 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zubi »

mayab wrote:

Hoću reći, rajfajzen zna onako iz cista mira korigovati odobrene limite, tj ukidati, pa ako si vec bio u minusu, ostanes bez sredstava i nista od uplata!Ja sam jednom imao taj slucaj....
imam, nije do toga.

neko rece da je do R. banke, nadam se da ce brzo rijesiti problem, u suprotnom ce me paypal kazniti zbog neplacanja :cry:
ja nisam ja

#6462 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by ja nisam ja »

I ja iz Britanije cekam 20 dana a iz kine po mjesec ipo. Nista cudno koje sranje u Hrvatsku dodje za 15 dana
quarterback

#6463 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

skafiskafsnjak wrote:
quarterback wrote:12 dana iz HK sa trackingom
ja iz VB cekam evo 20 dana ... popizdio sam vise :oops:
i drug je preko mene narucio isto iz VB prije 10 tak dana, jos nema nista...
skafiskafsnjak

#6464 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

Ista stvar, drugu narucio nesto za mobitel :D

A sebi sam nesto iz kine ...vec 30 dana je proslo. A vidim tamo, rok isporuke pise 22. i 23. decembar .
IcedMFEarth

#6465 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by IcedMFEarth »

Zanimljivo, ja sam iz Kine dobio za 18 dana, iz Engleske jednom 4 i jednom 7 dana i iz Njemačke 6 dana. Zar je moguće da sam 4 puta zaredom bio sretan :D
quarterback

#6466 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

idi uplati bingo :)
skafiskafsnjak

#6467 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

Dobijao sam i ja iz Chine za 7 i iz VB ...ali sad je zapelo
eeeeeee

#6468 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by eeeeeee »

CooK wrote:
quarterback wrote:vidim ja da nema druge nego moram pisati kao za paypal

1. kada narucite posiljku, RANIJE je bilo da je rok za prijavu da posiljka nije stigla 45 dana od dana kupovine,
SADA je 30 dana od ZADNJEG dana koji je napisan kao estimated delivery

2. Ako posiljka nije dosla, ne panicarite, sacekajte par dana prije isteka 30 dana od zadnjeg datuma deliveryja, kontaktirajte prodavca i recite mu da posiljka nije dosla, to je cisto da ispunite formu da ste ga kontaktirali

3. dva dana ili dan prije isteka 30 dana od zadnjeg datuma deliveryja OTVORITE CASE na ebayu

4. Ebay vam otvara case i daje jos MJESEC dana da rijesite problem, odnosno da sacekate da posiljka dodje

5. Par dana prije isteka tih mjesec dana ce vam doci email da vas podsjecaju da imate otvoren case

6. ako posiljka nije dosla ni par dana prije isteka tih dodatnih 30 dana (dakle ovo je sada vec dobra 2/3 mjeseca od kako je proizvod kupljen) KLIKNITE ESCALATE CASE, ako je posiljka dosla, zatvorite otvoreni case.

7. kada ste kliknuli ESACALATE Ebay provjerava sta se desilo i ako ne mogu vidjeti da vam je posiljka dosla presudjuju u vasu korist odnosno vracaju vam pare

Dakle imate sigurno 2/3 mjeseca da vam posiljka dodje i nema potrebe za pisanjem po klixu i dizanjem panike, otvaranjem casea bez potrebe i slicno...

Ako vam posiljka ipak dodje nakon xy mjeseci, a seller vam je vratio pare, posteno mu je platiti. U paypalu imate listu transakcija, nadjite tu transakciju u kojoj su vam pare vracene i platite mu ih nazad. Javite se nakon toga Ebayu, ukratko napisite sta je bilo i napisite brojeve transakcija u kojima je prodavac vama vratio pare i one u kojoj ste vi njemu platili jer je paket ipak dosao.

Kod mene su 183 narudzbe preko paypala i od njih svega 3/4 nisu nikako dosle , nadam se da cete se sloziti da je to mizeran postotak, daleko od one panike koja se dize po ovom forumu, 90% tih posiljki je bilo free shipping, bez tracking numbera

Vrijeme isporuke varira iz nepoznatih razloga, moje najbrze je bilo 5/6 dana (free shipping, bez trackinga), najduze je bilo 3/4 mjeseca, generalno govoreci posiljku mozete ocekivati iz HK (bez trackinga, free shipping) za oko 4 sedmice, s tim da vrijeme moze biti i duze ako su praznici (bozic i kineska nova godina).

Iako mi se znalo desiti da otvaram vise caseova istovremeno (kad bas zaglavi pa nista ne dolazi), nikada nisam bio blokiran.

Subjektivno moje misljenje je da paypal ima evidenciju "postenih" kupaca pa ako ste recimo platili proizvod nakon sto su vam vracene pare i svi rokovi istekli te obavijestili ebay o tome mislim da vas (nakon provjere transakcija) stavljaju na neku drugu listu kupaca. Dok sam imao takve slucajeve cesto su me znali kontaktirati mimo standardne kupovine i feedbacka da me pitaju da li je proizvod kakav je opisan da jeste i slicno.

Jedinu neprijatnost sam imao sa paypalom koji mi je ukinuo karticu nakon sto sam kupio nesto sitno a na kartici nije bilo para da oni povuku, mislio sam da je rok da uplatim pare 2/3 dana (to je bila nedjelja), medjutim vec u ponedjeljak mi je kartica bila blokirana sa nekim glupanskim generickim mailovima koje sam poceo dobivati od njih (da odblokirate karticu morate imati karticu izdatu u americkoj banci i slicna sranja), nakon par mailova i razgovora sa bankom saznao sam od prijatelja da jednostavno mogu dodati drugu karticu, platiti sa nje i potom ponovo dodati staru...

Sekiracija bezveze samo radi debilnog paypala i neinformativnih generickih mailova u kojima nista konkretno ne pise.
:thumbup: :thumbup:
Svaka cast za ovaj tekst.
Samo da napomenem da se ovo narandzasto boldano odnosi na 2-3(2 do 3) mjeseca i 3-4(3 do 4) posiljki koje nisu dosle od 183 poslanih. Ima bukvalaca koji mogu pomisliti da trebaju cekati 20 dana za otvaranje casea i da tri cetvrtine posiljki nije doslo. :-D
Ima jedna velika greska, a to je 30 dana... ne znam odakle ti 30 dana kad je 45 na oficijelnoj stranici paypal-a

Step 1 - Open dispute right away

You can open a disputeA buyer asks for a seller's help in resolving an issue with a transaction. in the Resolution CenterLocated in My Account, the PayPal resource for resolving issues between buyers and sellers. to contact a seller directly and resolveA buyer and seller come to an agreement and close the case, or PayPal comes to a decision and closes the case. a problematic transaction. You have 45 days from the payment date to open a dispute. Common reasons for opening a dispute include

i ovo:

Transactions older than 45 days cannot be disputed but should still be reported. PayPal tracks seller performance trends in the event we need to take action to protect other buyers.
dinooh

#6469 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

pa gdje spominje paypal. Vidis da spominje ebay. A na paypalu je sada 180 dana a ne 45.
eeeeeee

#6470 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by eeeeeee »

dinooh wrote:pa gdje spominje paypal. Vidis da spominje ebay. A na paypalu je sada 180 dana a ne 45.
uf 180 dana otidji na svoj profil pa ces vidjeti...

a ni to nije tacno na ebay je 45 dana
quarterback

#6471 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

drugari umjesto toga sto pisete ne valja ti ovo, ne valja ti ono, fino uzmete moj tekst, editujete, apdejtujete i postavite da drugi koriste

otkucao sam 90% toga, sve sto ne valja, dokucajte brate, necu ja raditi korekcije prema vasim uputama, nije knjiga nego javno dobro ljudi koji su na ovom forumu
eeeeeee

#6472 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by eeeeeee »

quarterback wrote:drugari umjesto toga sto pisete ne valja ti ovo, ne valja ti ono, fino uzmete moj tekst, editujete, apdejtujete i postavite da drugi koriste

otkucao sam 90% toga, sve sto ne valja, dokucajte brate, necu ja raditi korekcije prema vasim uputama, nije knjiga nego javno dobro ljudi koji su na ovom forumu
ma ok je drug nemoj se ljutiti :D
nego samo sam naletio citajuci pa mi u oko zapalo kako god bitno je da je na paypal 45 dana vazda tamo mozes otvoriti ako je na ebayu 30 :D ha ja i mirna Bosna :izet: :izet:

Nego jel iko imao iskustva s ovim sta se meni desilo:

Kupio sam robu u vrijednosti cca 20€ i nisam je dobio prodavac se oglusio otvorio case, zatim eskalirao case i dobijem potvrdu od ebay da mi je vracen iznos ali na racunu samo 4€...

Sad s obzriom da su zatvorili case kako se zaliti??? zvao sam ih par puta na telefon nista zaveli i niko se ne javlja...
dinooh

#6473 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by dinooh »

evo za paypal. Ostalo nemam zivaca dokazivati, jer je vec pisano 645678645678 puta na ovom forumu...
https://www.paypal.com/us/webapps/mpp/u ... icies-full
We’re increasing the time for buyers to file a merchandise dispute (Item Not Received and Significantly Not as Described) from 45 days to 180 days. All references in the User Agreement to “Opening a Dispute within 45 days” have been updated to reflect “Opening a Dispute within 180 days.”
DON_eARL

#6474 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by DON_eARL »

zubi wrote:
mayab wrote:

imam, nije do toga.

neko rece da je do R. banke, nadam se da ce brzo rijesiti problem, u suprotnom ce me paypal kazniti zbog neplacanja :cry:
Meni konačno, nakon 2 dana, prođe plaćanje PayPalom, pa probaj ako već nisi.
kloniran

#6475 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by kloniran »

evo i meni proslo :thumbup:
Post Reply