vivaldi wrote:
Sto se tice objave onog plana, to bi ipak uzeo s rezervom jer me ne bi iznenadilo da je to navlakusa. Moze biti slaganja ili neslaganja u vrhu po raznim pitanjima, ali to sto se desilo je ipak malo previse krupno.
Sto se tice obicnog naroda i da je on protiv, to je sasvim razumljivo jer je narod taj koji obicno gine. Nigdje javnost nije za ratove i niko ne voli da mu mrtve razvlace po ulici i objavljuju po netu, ali ratove pocinju politicari.
Nisu ni ameri za rat u iraku, ali jesu za jeftino gorivo i dobru ekonomiju, ali obican amer nije svjestan da bez ratova nema toga. U ozbiljnim zemljama, svi politicari su toga svjesni i bez obzira da li su demokrate ili republikanci nema razlike oko rata u iraku ili afganistanu bez obzira sta narod misli.
Druže cjela operacija se oslanjala na efekat iznenađenja. Inače, to je Izraelski MO već decenijama. Nakon što je procurio i ono malo podrške što su imali u vojnim krugovima je nestalo. Jer im je iz ruku izbilo glavni adut - efekat iznenađenja. Također, Izrael i SAD su različita društva po mnogo čemu. Dok u SADu civilna vlast može šta im se hoće i bez podrške vojno-obavještajnih krugova to u Izraelu nije slučaj. Izraelcima je
General prije predsjednika. Može Natanyahu pičati šta hoće i koliko hoće, jedna riječ visoko rangiranog i u očima Izraelaca zaslužnog vojnika poput pomenutih Dagana i co. i cjela stvar propada. Jednostavno tamo kult vojske i sigurnosnih agencija trijumfuju u svakom neslaganju sa civilnom vlašću. Civilnoj vlasti u Izraelu mnogo važnije mišljenje mase nego što je to Bijeloj kući ili Capitolu. Natanyahuju je samo preostalo da ovim idiotskim izjavama o Ahmedinedžadu kao novom Hitleru itsl i potrebi vojne intervencije pokušava pritusnuti SAD da progura još jače sankcije i usputzadrži koliko toliku podršku svoje glasačke baze koja je ekstremno orijentisana. Kako reče Shin Betinin Yuval Diskin : Natanyahuova priča može samo proći kod idiota - aludirajući na njegovu glasačku bazu.
vivaldi wrote:
Ni ovdje se ne slazemo. Bas mislim da im je podrska assadu logican potez jer brane svoje interese kakvi god da su, ali ne kenjaju u javnosti kako ga pomazu, bas kao sto i zapad pere ruke od pomoci pobunjenicima iako su svi upetljani. Izjave o nestanku izraela su im bespotrebne jer je to neprihvatljivo i onim nesvrtsanim zemljama. Jednostavno, te prijetnje im nista ne donose, a sigurno skode. Koliko, ne znam.
Pa en bi se složio, brane ih, ali to je kratkog daha. Ne mogu da shvatim da Iranci još nisu skontali da je Assad i njegov režim već stvar prošlosti. Samo je pitanje vremena. Mnogo pametnije bi bilo da su ga se nakon nekih 2-3 mjeseca lafo podrške odrekli i izbjegli rađenje neprijatelja na svojoj granici. Ionako imaju mnogo aferima u toj zemlji koje će Sirijsci teško zaboraviti. Umjesto da prvi uskoče, operu donkle svoje grijhe, ipak je u susjedstvu riječ i pokušaju ostvariti kontakte s pobunjencima, podrže ih financijski i logistički, pošalju par i oficira koji bi pokušali napraviti mrežu unutrašnjih saveznika oni rade suprotno. Šalju oružje Assadu, Hizbollahove snajperiste itd... Obiće im se ovo glavu, ja sam u to uvjeren. I sutra kad im u Siriji osvanu Patriot sistemi na granici i svašta nešto, dobrim djelom mogu sebe da krive za takvo što. Doduše, moguće je da su ih Rusi pritisli u tom pogledu. No ipak........
vivaldi wrote:
To ti je otprilike ko vuk u zamci. Ne odgize on sam sebi nogu sto voli to, vec sto je "primoran". Ovo primoran je pod navodnicima jer ne postoji nikakvo pravo i pravilo da bilo ko nekome nesto brani sto i sam ima, ali svijet nikada nije i nece funkcionisao na principima pravde i pravicnosti. Uglavnom, neki moj amaterski zakljucak je da je napad na iran vrlo, vrlo skupa zajebancija, ali ako iran postane nuklerana sila ameri i izraelci smatraju da bi ih to neuporedivo skuplje kostalo od napada dugorocno.
Ma nije jedini strah "nuklerani iran", strah je da će njegov primjer slijediti najmanje 3 zemlje iz okruženja. Tako da ćemo imati nuklerno sposbno Saudiju, Egipat, pa čak i Qatar. To već komplicira i onako komplikovane odnose... Zaboli ba njih što bi eventualni scenarij toga bio da se te zemlje međusobno bombarduju A-bombama. Ne vjeruju oni baš u takav slučaj. Strah je da bi tad Izrael bio okružen arapsko-muslimanskim zemljama s nukleranim kapacitetima. Ameri nemaju uopće povjerenja u svoej arapske saveznike, niti oni u Amere. Arapi se dobro igraju s njima, kao i Pakistanci.
Situacija se, toga su i Ameri svjesni jer im se dešavalo mnogo puta, može promjeniti u jednom danu.
Usput, Saudima su, koje nazivaju saveznicima, stopirali razvoj nuklernig kapaciteta prije koju deceniju. Nakon što je defektor - zaboravih mu ime - ukrao dokumentaciju i dao je CIA.
Pa da, to je mišljenje jednog djela establišmenta. Ali samo to, mišljenje. Iran ne samo da je skupa zajebancija u novcima, nego bi mogla promjeniti odnose na tom cjelom prostoru.
@asurbanipal
Mah nije u tome stvar. Iranci nisu tako popularni kao što ti misliš. Što zbog historije izdaje koja seže par stotina godina, što zbog dešavanja u posljednjih deceniju i više u Iraku, Afganistanu, Libanu gdje nisu imali baš lijepu ulogu.
Nije u tome stvar, možda u nekoj manjoj mjeri. Nego bi se iskoristila prilika.
Par primjera, Pashtuni u Afhanistanu ne mogu smisliti Irance. Ni Iranci njih, doduše. Ali u slučaju scenariju o kojem pričamo Iranci i PAshtuni bi tad postupili pragmatično. Umjesto što su godinama opskrbljivali Amere obavještajnim podacima o Afganistanu, sada bi Pokretu optpora tamo poslali "par" konvoja modernog oružja. Pogotovo ruskg protuoklopa nove generacijei par lahko mobilnih raketnih sistema tipa onih novih Katusha itsl. Slično bi se dešavalo i širom regijie. All Hell would breake loose
----
Ja, kako rekoh prije, ne vjerujem u takvu intervenciju. Ali ipak ostavljam par procenata šanse da do toga ipak dođe. Dešavale su se i nevjerovatnije stvari u prošlosti.