Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Vitezanin

#6451 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Vitezanin »

Forum je super stvar, zaista, cini mi se da je ovo PRVI PUT u povijesti BiH da netko iz neke stranke ovako otvoreno mjesecima raspravlja s ljudima, otvoreno i slododno. :thumbup:

Ali ne treba zaboraviti-cilj izbora je osvojiti glasove. Treba iskoristiti medije, voljeli ih ili ne. Ne budmo naivni. Jedno je 50 forumasa koji aktivno sudjeluju na temi ovdje, a druga stvar je 500.000 potencijalnih biraca koji nemaju pojma o ovome.
Sjecam se ankete na forumu, nekoliko mjeseci prije izbora. Sav sam bio sretan kad sam vidio da ce 20 % forumasa glasati za NS. :D I eto, sta bi.

Na medijskoj strategiji NS mora raditi znatno, ali znatno bolje. Vjerujem da vec radite na tome. Iskustvo je majka- vidite sta ste napravili na opcim izborima i sta niste napravili kako treba. Onda na posao.

A mozda ovdje tijekom forumanja :D dodjete do novih ideja.
Pedja Kojovic

#6452 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Opštinski odbor Naše stranke Novo Sarajevo pozdravlja potez načelnika ove opštine Nedžada Koldže koji je izjavio kako neće dozvoliti otvaranje kockarnice u ulici Envera Šehovića. Načelnikova izjava uslijedila je nakon zajedničke akcije građana Novog Sarajeva i OO Naše stranke Novo Sarajevo koja je rezultirala i pokretanjem peticije za zatvaranje kockarnice.

„Stvaranje uslova za bezbjedno djetinjstvo i obrazovanje naših najmlađih sugrađana je samo jedna od naših lokalnih politika koje ćemo ponuditi glasačima pred dolazeće izbore. Nadam se da će izbori pokazati da je vrijeme lokalnih moćnika koji krše zakone i svoje odluke povlače tek kada ih građani uhvate prošlo.", kaže Edin Forto, predsjednik regionalnog odbora Naše stranke Sarajevo.

Iz Opštinskog odbora Naše stranke podsjećaju da akcija prikupljanja potpisa građana koji su odlučno protiv otvaranja kockarnice u rezidencijalnom dijelu Novog Sarajeva traje i danas, te da će svi prikupljeni potpisi biti proslijeđeni nadležnim institucijama
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6453 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by PipiDugaDevetka »

Bravo za Fortu i uspješnu akciju u Novom Sarajevu. Bravo i za načelnika Koldžu!
:thumbup:

Zadevera me ovim pozivom da razmišljam o sloganu. Ako šta iskrsne u ovoj mojoj glavuši, dojavim ovdje.
seln

#6454 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by seln »

Kako bi bilo "Mi smo mi"?
Nije ba soriginalno, mislim da ETA ima isto...ali je jedna od rijetkih koja nije laz. :D
Alfons Kauders

#6455 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:alfons kauders

Kao i prije, pristrasan sam idejama koje dolazi od ljudi koji svoje slobodno vrijeme i energiju daju stranci.
Ovaj konkretan prijedlog je dobar, mada se ja nadam da cemo najveci dio svoje predizborne kampanje posvetiti tome sta bi smo mi uradili da smo vlast, a manje da "opanjkavamo" druge stranke.
Civilizacijski iskorak?
:)

p.k.
Moze i to - metod je bitan, a na vama je da li cete voditi negativnu ili pozitivnu kampanju. Npr. u konkretnom primjeru mozete navesti ili koliko je ukupno love izdvojeno za stranke, bez pojedinacnog navodjenja stranaka i iznosa, ili mozete djonom, da ih prozivate to zadnjeg feniga.

Uhvatite se tih nekih konkretnih stvari, problema u lokalnim zajednicama o kojima se svakako vec prica. Barem je to prednost lokalnih izbora, pogotovo ako racunate na neku grass roots furku, uz upotrebu drustvenih mreza i sl, kao sto je nave Libero.

Ne bi bilo lose da malo pogledate sta je u Americi radio Ron Paul zadnjih nekoliko mjeseci, i kako je prikupio podrsku prije svega omladine, mada je najstariji republikanac u trci. Iako ne moze konkurisati najjacim kandidatima, "mobilisao" je dosta podrske uz malo sredstava, a druga je stvar sto su njegovi simpatizeri okupljeni oko ideja, ne oko osobe, pa sami odradjuju dobar dio posla...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6456 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Pedja,
Može li link ili informacija kako prođe diskusija i glasanje o Zakonu o održavanju zaj. dijelova zgrade i upravljanju zgradom u KS? Kako je glasala NS? Je li bilo diskusije? Kako sam vidio na Skupu u MZ prilikom javne rasprave, ogromno je bilo nezadovoljstvo. Nikada posjećeniji skup u MZ nije bio. Ne pamte veću posjećenost. Nezadovoljstvo u zraku se moglo sjeći nožem kao maslac, zvani puter.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#6457 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Prijava protiv vlasti zbog nepokretanja procedure za izgradnju skloništa za nezbrinute životinje

Regionalni odbor Naše stranke Sarajevo obavještava javnost kako je podnio prijavu protiv kantonalnih, gradske i opštinske vlasti u Sarajevu zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i nepokretanja procedure za izgradnju prihvatilišta za nezbrinute životinje.

Na adresu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu upućena je, među ostalim, prijava protiv opštine Novo Sarajevo u kojoj između ostalog stoji: "Svjedoci smo porasta broja „pasa lutalica" na ulicama Sarajeva, kao i nemara opštinskih službi u rješavanju ovog problema. U javnosti se pokušava prikazati kako je za nastalu situaciju "kriv Zakon" pokušavajući skrenuti fokus sa istinskog uzroka nastanka problema, što je, u osnovi, neprovođenje Zakona i neodgovornosti Opštine, koja nije pokrenula proceduru za izgradnju skloništa u roku od godinu dana od donošenja Zakona. Smatramo da je takvo stanje nedopustivo, jer Opština kao organ izvršne vlasti nije u poziciji komentirati Zakon, već je dužna isti provoditi u svrhu zaštite svojih građana prije svega, na način adekvatnog zbrinjavanja populacije pasa lutalica".

Regionalni odbor Naše stranke Sarajevo očekuje odgovor na ovu prijavu u zakonski predviđenom roku. "Ne namjeravamo odustati od pozivanja na odgovornost onih koji i dalje ne poduzimaju ništa kako bi se ovaj gorući problem u glavnom bh. gradu riješio", poručuju iz Regionalnog odbora Naše stranke.
Pedja Kojovic

#6458 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

pipidugadevetka

Zakon je prosao skoro jednoglasno. Mi smo glasali za.
Vise mozete procitati na mom blogu.

p.k.
direstraits0078

#6459 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by direstraits0078 »

Eno ga u opcinskom odboru u Vogosci predsjednica sizofrenicarka. Maltretira ljude pozivima na fiksni telefon (a nije u to vrijeme jos bila cula za Caller ID) i salje prijetece SMS-ove (prijavljivana u MUP zbog uznemiravanja i prijetnji). Ne znam kako ste to sebi dozvolili... :run:
PipiDugaDevetka

#6460 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

direstraits0078 wrote:Eno ga u opcinskom odboru u Vogosci predsjednica sizofrenicarka. Maltretira ljude pozivima na fiksni telefon (a nije u to vrijeme jos bila cula za Caller ID) i salje prijetece SMS-ove (prijavljivana u MUP zbog uznemiravanja i prijetnji). Ne znam kako ste to sebi dozvolili... :run:
Daj link za tu vijest ako uopšte postoji neka vijest o tome. Moguće je da se i to desi jer niti jedna partija/stranka ne zahtijeva ljekarsko uvjerenje za svoje ev. rukovodioce, a puni parlamenti budala.
Pedja Kojovic

#6461 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Finansijske manipulacije vrlo znacajnih novcanih sredstava...

Autor: Pedja Kojovic dana Mon, 30/01/2012 - 23:08

Sjednica koja je, sudeci po dnevnom redu, trebala trajati uobicajeno produzila se do 20:30h. Zasto?

Pa umjesto da pocne kako je i zakazano u 9h poslanici se pocnu skupljati tek oko 9:40h, pa onda Vlada kasni jos jedan sat (opravdano, doduse, izjasnjavali su se o naknadno prispjelim amandmanima), pa prva trazena pauza umjesto 15 traje 40 minuta, a druga, za rucak, umjesto sat, skoro dva. Diskusije o tackama dnevnog reda su trajale jedno 2- 3 sata, a ostatak su, barem dok TV prenos traje, poslanici ispunili svojim istupima, od kojih su neki uvijek ozbiljni i fokusirani na ono o cemu se diskutuje (Moram priznati da je Dino Konakovic dosljedno takav) , a drugi nam vrijeme trose u pokusajima da budu duhoviti ili u kontinuiranim digresijama.

O Borcima. (Zakon o dopunskim pravima boraca...)
Danis je na jednoj od proslih sjednica vrlo precizno predstavio nas generalni stav da je odnos drzave prema borcima od samog pocetka postavljen na lose temelje i da aktuelna politika izrazava zahvalnost za njihovo ucesce u ratu iskljucivo kroz materijalnu/finansijsku pomoc od koje su neki od njih dobili mnogo, a neki skoro nista.

MI smatramo da je fokus trebao biti na obrazovanju i zaposljavanju boraca i njihove djece, a nas osjecaj zahvalnosti za hrabrost koju su pokazali u borbi iskazan statusom u drustvu i izrazima postovanja "na ulici". Ali, ljudi su uvedeni u prava i tesko ce se iko, osim nas, usuditi da u to dira. Ovo govorim kako bih objasnio kontekst u kojem odlucujemo da li da podrzimo ili ne ovaj zakon.

Dakle, mi se nacelno ne slazemo sa politikom koja se od rata do danas vodi prema borcima, ali smatramo da je zakon koji je ministar Ajnadzic predlozio dobar. Jako dobar. Intencija je ovog zakona, uopsteno receno, da zaustavi finansijske manipulacije, vrlo znacajnih novcanih sredstava. Sramotno je sta su neki od bivsih boraca radili i rade. Naravno, ogromna vecina je pomoc dobila legalno i legitimno i uredno koristilo i vratilo ono sto im je drzava posudila, ako je tako bilo dogovoreno.
Ovaj zakon stavlja tacku na pojave o kojima imam ( kao i mnogi, pa i sam ministar, koji mi je ispricao i neke konkretne primjere ) saznanja ali ocigledno ne zelim ovdje da iznosim. Ne bih zelio da se iko od ogromne vecine casnih patriota osjeca postidjen zbog malog broja prevaranata, a spominjanje imena i novcanih iznosa dize pritisak i stvara emocije i ljudi to iskale na nekome ko nije zasluzio.

Tekst zakona je vrlo precizan i sve izmjene su pravno i sustinski objasnjene.
Dakle, tesko je biti protiv ovakvog zakona. Mislio sam da ce projuriti kroz Skupstinu. Zaboravio sam TV prijenos i skoro pola miliona nezaposlenih koji sjede kuci i gledaju zivi prijenos Skupstine i cekaju da vide, ko zapravo vise voli borce?, SDA ili SBB? Trajalo je to satima. Cak se u jednom trenutku i SDP poceo nadmetati. Za mene, diskusija je bila mucna jer cijelo vrijeme razmisljam u otprilike sljedecem pravcu...Da je barem veci dio novca koji je borcima upucen iz 16 dosadasnjih budzeta i stranih donacija do njih i dosao o njima ne bismo sada pricali kao o socijalnim slucajevima i prihvatali kao normalno sve visi i visi procenat samoubistava. Ja i u SDA i u SBB vidim ljude koje smatram za to odgovornim, a njihovu borbu za naklonost i glasove ljudi koje su opljackali..., da ne psujem, najobicnijom dvolicnoscu.

Ah, da.
Prvo su bila poslanicka pitanja i inicijativa. Ja sam postavio dva.
1)
Molim vas da mi do sljedece sjednice u pisanoj formi dostavite broj, imena i prezimena i strucne kvalifikacije svih kadrova, u svim ministarstvima koji su u posljednjih godinu dana primljeni kao savjetnici i strucni saradnici?
2)
Postovana predsjedavajuca, zamjenici, premijeru, clanovi Vlade, kolege i gosti
Prije vise od godinu dana pokrenuo sam inicijativu kojom bi se ukinula diskriminacija prema onim nasim sugradjankama i sugradjanima koji se ne izjasnjavaju kao Bosnjaci, Srbii i Hrvati. Inicijativu sam ponavljao iz sjednice u sjednicu ne zeleci da je prepustim sudbini skoro svih inicijativa koje su pokrenute iz ovih klupa - ignorisanju. Za one koje ne znaju, gradjanke i gradjani naseg kantona koji se ne izjasne kao pripadnici jednog od tri nabrojane etnicke grupe ne mogu biti ni predlozeni ni izabrani u rukovodstvo ove Skupstine. Iskreno, ocekivao sam da vlast u kojoj je dominantan SDP ne samo podrzi nego i brzo u djelo sprovede nasu inicijativu u djelo i da Skupstina Kantona Sarajevo bude prva u kojoj ce svi gradjani bez obzira na svoju etnicku pripadnost biti jednaki pred zakonom i u pravima.
Inicijativa je, kako je nas je na obavjestio gospodin Brigic razmatrana od strane ustavne komisije i poslana Vladi na izjasnjavanje. Ocekivao sam da ce se Vlada u zakonskom roku izjasniti o prijedlozima ustavne komisije na jednoj od prethodnih sjednica. Vlada se medjutim do dan danas nije ni jednom rijecju izjasnila o ovoj inicijativi. Zbog toga postavljam pitanje premijeru Musicu...
Da li se vi i vasa partija zalaze za ukidanje diskriminacije prema Ostalima ?
Sta konkretno i do kada - vi sami izaberite rok - planirate uciniti da se u sarajevskom kantonu ukine diskriminacija po osnovu etnicke pripadnosti.

Potom je na red dosao zakon o upraviteljima. U sedmicama koje su prethodile, i meni, i nasem regionalnom odboru i cijeloj Nasoj stranci gradjani su iznijeli toliko nevjerovatnih apsurdnih i kriminalnih kucnih situacija u kojima su se nasli sa upraviteljima i inspekcijama da sam ja mislio da ce rasprava o zakonu trajati satima. U nastavku je moja izjava, ali cu je ovdje dopuniti podatkom da je skoro 30 posto nacrta pretrpilo izmjene u javnoj raspravi. Tu sam cinjenicu istakao u obracanju kako bih ohrabrio gradjane da se ubuduce vise infromise o aktima i dolaze na javne rasprave i ucestvuju.

Ovo je skica koju sam pripremio i koje sam se manje vise drzao.
Nacrt zakona o upraviteljima prosao je dugu i siroku javnu raspravu i ja zaista zelim da pohvalim ministarstvo za organizaciju i strpljenje s kojom su je proveli. Nasa stranka je aktivno ucestvovala u tom procesu i podnijela i podrzala izvjestan broj amandmana koji su nazalost uglavnom odbijeni. Medjutim, mi smatramo daje prijedlog zakona u sustini dobar i da su rjesenja uglavnom prihvatljiva.
Nasa najveca zamjerka na tekst zakona odnosi se na proces izdavanja certifakata za upravitelje. Ta oblast, taj proces, prepusten je u potpunosti resornom ministrastvu i podzakonskim aktima na koje ova Skupstina nema uticaja.
A iskustva gradjanki i gradjani ukazuju da je upravo u tom dijelu najvise problema jer su se firme koje su certificirane da vrse taj posao vrlo cesto kadrovski, finansijski i tehnicki neadekvatne.
Zadrzavanjem prava da odredi uslove za sticanje certifikata ministarstvo, odnosno, ministar preuzima na sebe punu odgovornost za kvalitet odabira upravitelja. Najjednostavnije receno, vazno je da gradjanke i gradjani znaju da je za davanje certifkata za upravitelje u iskljucivoj nadleznosti ministra stambene politike.
Ono sto nas najvise zabrinjava je medjutim primjena i sprovodjenje ovog zakona za koje je takodje odgovoran resorni ministar. Dosljedno i slijepo sprovodjenje je najvaznija komponetna svakog zakonskog akta. Nazalost, ova Skupstina i Vlada je sebi dopustila donosenje zakona i odluka koji se ne mogu sprovoditi ili se sprovode selektivno i gradjani onda s pravom shvataju da je postivanje zakona neobavezno.

Zakon o visokom obrazovanju.
Najzanimljiviji momenat u diskusiji o tom zakonu, po meni, proizveo je kolega Hodzic, zatrazivsi da se u novom zakonu u univerzitet integriraju i teoloski fakulteti.
Sadasnji, pridruzeni status ih cini neravnopravnim, kaze.
Pricam sa kolegom Hodzicem u pauzi o toj njegovoj sugestiji. On mi nabraja slicne primjere u zemljama Evrope ali ga ja podsjecam na nas stav da religiji nema mjesta u sistemu javnog obrazovanja i da smo mi blizi americkom modelu odnosa crkve i drzave. To je primjereniji model za multireligijsku zemlju kao sto je nasa, kazem mu. Ali prihvacajuci neke njegove primjere i argumente omeksam stav. Moze, ako ce, i teoloski fakulteti igrati po pravilima drzavnih. Javne pare, javna pravila. Hodzic se slaze. Onda ostaje samo sljedeci problem; Osnivac i vlasnik svih javnih institucija je Skupstina. Tako bi u ovom slucaju Skupstina postala osnivac i vlasnik islamskog i franjevackog fakulteta.

Kao da nam nije dovoljan problem sto se vjerske zajednice mjesaju u drzavne stvari sad se treba drzava poceti mjesati u vjerske stvari? U svakom slucaju, zanimljiv, prijatan, razgovor s kolegom Hodzicem.

Sto se tice samog zakona o visokom obrazovanju.
Prvi sam se javio za rijec i trazio da ministar povuce nacrt iz sljedecih razloga.

Od svih resora u sadasnjoj Vladi mi smo u dosadasnjem mandatu najmanje bili nezadovoljni ministarstvom obrazovanja. Smatrali smo da su potezi ministra Suljagica nedovoljno hrabri ali da generalno idu u dobrom pravcu. Ovaj ponudjeni nacrt zakona je nazalost ispod standarda na koje nas je ministar Suljagic navikao.
Poznata je stvar da su najveca prepreka za intergraciju sadasnjeg u moderni, evropski sistem visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevu dekani fakulteta koji zadrzavanje svoje licne pozicije smatraju vaznijim od stvaranja boljeg, organizovanijeg i kvalitetnijeg, univerzitetskog centra.
Druga velika boljka u nasem sistemu visokog obrazovanja je kvalitet nastavnog kadra i nastave.
Inflacija drzavnih i privatnih visoko skolskih ustanova dovodi do toga da profesori predaju na nekoliko fakulteta, da su ucionice prepunjenje, predavanja sporadicna a ispitni rokovi po dogovoru. Ono sto je najgore, profesori rijetko ili skoro nikako ne predaju - to umjesto njih rade asistenti.A ko su asistenti? To je vrlo zanimljivo pitanje. Na fakultetu politickih nauka imate pet profesora ciji sinovi i kceri rade kao asistenti. Covjek bi pomislio da se akademsko znanje prenosi genetskim putem.
Profesori, dakle, najcesce, ne drze predavanja, a javna je tajna da je procenat ispita koji se obavljaju pismeno znacajno porastao kako bi profesori ne bi morali ispitivati studente i kako bi ocjenu radova mogli vrsiti asistenti. Kad sve saberete, profesori malo ili nikako predaju, ne ispituju i de facto samo potpisuju ono sto asistenti rade.
Da li ovaj nacrt zakona o visokom obrazovanju rjesava ijedan od ovih problema? Po nasem misljenju ne.
Da li, s obzirom, na to, ovaj nacrt predstavlja dobru osnovu za sprovodjenje javne rasprave?Po nasem misljenju, ne.

Usljedila je duga, zustra, diskusija. Postavljala se pitanja, ministar odgovarao, pokazivao prstom u poslanike pa u plafon. Poslanici su satima drzali govore, ukazivali na mane nacrta i iz glave pronalazili bolja rjesenja, ali je glasanje pokazalo da sam samo ja glasao u skladu sa onim sto sam govorio.

p.k.
etovidis

#6462 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by etovidis »

Pedja, ako tema nije ranije obradjivana, a u kontekstu akcija koje ste pokrenuli oko ilegalne kockarnice i doma za napustene pse, te inicijative na Facebooku i web stranici Radio Sarajeva; da li ce Nasa stranka pokrenuti pitanje ilegalnog parkiranja i prijetnje sigurnosti gradjana koje to donosi u Sarajevu a vjerojatno i u drugim sredinama? Hvala
zavrzlama

#6463 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zavrzlama »

Sta je stav NS-e,po pitanju posljednje izjave Cedomira Jovanovica o manjem BIH entitetu?
Pedja Kojovic

#6464 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

eto vidis

Parkiranje, parkiranje. RIjetko me sta, na dnevnoj osnovi, tako "izbacuje iz cipela".

Mi smo vec pokrenuli odredjene stvari. Zakon koji bi to pitanje u Sarajevu (Zakon o saobracaju u mirovanju) rijesio na normalan i civilizovan nacin ce se naci pred Skupstinom Kantona u julu. Mi cemo pokusati da se desi ranije.
Osim sto je potrebno donijeti kantonalni zakon, mi smatramo, potrebno je u federalnom zakonu o radu dodati odredbe koji bi omogucile da parking kazen pisu i ovlasteni radnici komunalnih preduzeca, a ne samo, kao sto je sada, kantonalni policajci. (Sadasnje rjesenje zabranjuje pisanje prekrsajnih naloga od strane osoba bez VSS - osim policajaca.
U uredjenim drzavama je uobicajeno da saobracaj u mirovanju regulisu radnici komunalnih preduzeca.
CIlj svega ovoga bi bio, naravno, sprovodjenje u zivot pravila da trotoari pripadaju pjesacima ali ni ekonomski (zaposljavanje i punjenje budzeta) nije zanemarljiv.
Nadam se da ce ministar Lulic izaci pred Skupstinu s ovim zakonom ranije i da ce nacrt i prijedlog biti dobar i izglasan i dosljedno sproveden u praksi.

p.k.
madner

#6465 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Sto bi bilo krasno da imamo dovoljno parking prostora.

Ima li kakve sanse da se parkinzi vrate stanarima, nakon sto su dati RVI?
Pedja Kojovic

#6466 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

zavrzlama

Mi imamo, relativno dugotrajnu (od naseg osnivanja) i vrlo prisnu saradnju sa Cedom, ne samo zbog toga sto je i njegova stranka liberalne politicke orijentacije kao i nasa - mi smo doduse socijalni liberali, nego i zato sto imamo slicne probleme (medijska blokada, itd) i stavove po kljucnim pitanjima.

Organi Nase stranke nisu zauzeli zvanican stav u odnosu na ovu izjavu, tako da bih vam ja mogao reci samo moj licni stav.
Za mene je njegova izjava, s obzirom da je data u kontekstu izbora, izuzetno hrabra, a, i izvan tog konteksta, vrlo postena.

p.k.
Pedja Kojovic

#6467 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

madner

Znam. Prosto je nevjerovatno da je koncesija za jednu od najvaznijih guars u gradu, ona kod Narodnog, data kompaniji koja drzi parking kod Markala. Taj njihov parking i nakon 15 godina izgleda kao livada/rusevina, firma je u imovinsko pravnom sporu sa Opstinom Centar i susjedima, 14 racuna firme je blokirano i jasno je oni nemaju para da naprave tu garazu, niti ce im iko normalan dati kredit. Jedino sto imaju je prijatelji u SDA koji ih "guraju".

Zasto Kanton nije investirao u tu garazu i time inicirao osnovanje javnog preduzeca koje bi se bavilo izgradnjom u upravljanjem gradskih garaza u Sarajevu i tako obezbjedilo sigurne prihode za budzet KS meni, a vjerujem ni drugima koji nisu "u talu", nije jasno.

p.k.
hocunecu

#6468 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hocunecu »

nije samo parking u centru grada upitan
parkinzi na dobrinji koji su placeni u izgradnji zgrada, dakle uz stanove, su skoro svi uzurpirani
ali zato je dozvoljeno da se parkira u ulicama,tako da je vecina auta u ulici skoro pa jedan na drugom
madner

#6469 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Da, vratiti cemo trotoare pjesacima ali napravite onda dovoljno parking prostora. 90% ljudi ne krse parking propise jer uziva da zajase trotoar skupim gumama nego zato sto negdje mora.
Pedja Kojovic

#6470 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

hocunecu&madner

Naravno da nije problem samo centar grada ali sam to naveo kao primjer jer mi je pred ocima svaki dan.

Razumijem da je problem pronaci parking mjesto, ali to ne moze biti izgovor.
Pogotovo sto je vecina vozaca navikla da su mjesto parkinga i mjesto na koje su krenuli u neposrednoj blizini.
( Zivio sam u zemlji u kojoj se na upotrebu auta odlucujes samo ako si spreman dugo, a bogami cesto i uzaludno, traziti parking mjesto)

S druge strane, sasvim je sigurno da je obaveza drzave da na odredjeni broj registrovanih automobila obezbjedi odredjeni broj parking mjesta. Najveci dio tih mjesta se placa, a jedan dio mora biti besplatan. (Postoje standardi koji odredjuju omjere jednih i drugih).

p.k.
madner

#6471 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Sasvim logicno. Koji su ti standardi i da li postoji statistika za Sarajevska naselja i da li su norme ispunjene?

Bilo bi logicno prvo rjesiti taj problem pa onda uvoditi red.
maher

#6472 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by maher »

mislim da se nasa stranka kao stranka liberalne orijentacije malo previse zalaze za represivne mjere...problem parkiranja se ne moze rijesiti samo kaznjavanjem...pogotovo ako se sarajevo trudi da postane i turisticki grad...ima puno i drugih stvari koje mogu pomoci u rjesavanju ovog problema...davanje ovlasti komunalcima da kaznjavaju samo ce povecati korupciju...
vidjeli smo primjer bbi centra kako je rijesio mnoge probleme u strogom centru od parkinga do pisanja po parkovima i haustorima...javne garaze na carsiji, markalama, kod narodnog pozorista, na marindvoru koje naravno nece praviti kokuzi nego ozbiljne firme ili grad su prvi korak za rjesavanje ovog problema....naravno, ima odredjen broj kabadahija koje treba kaznjavati, ali najveci broj gradjana nema izbora...zatim, problem su i kradje auta i zato ljudi hoce da im je auto uvijek na oku...kvalitetan gradski prevoz bi pomogao u rjesavanju problema parkiranja...mislim da bi ovaj problem bio jos izrazeniji da taksi prevoz nije relativno jeftin...
mora se voditi racuna i da veliki broj automobila dolazi u sarajevo turisticki, poslovno, radi ambasada i slicno i ne poznaju svi ljudi grad...kvalitetni putokazi mogu pomoci strancu da se snadje u gradu, a ne da ga odmah neko kazni cim dodje ... po meni najveci problem je da zakon vazi za sve...zasto bi se bilo koji ministar mogao parkirati bilo gdje, a neko drugi ne...iz mog iskustva kod mnogih je upravo to opravdanje ...kad mogu oni zasto ja ne mogu...
ima puno i sitnih stvari koje mogu pomoci da se ovaj problem rijesi...ali ovaj problem ne moze rijesiti samo policija, a ni kokuzi
cyprus

#6473 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cyprus »

Blagi offtopic:

Ja shvatam ljude koji putuju od mjesta do mjesta, pa im treba auto... ali koristiti auto za vožnju unutar grada kakav je Sarajevo (i još se pritom žaliti na parking), meni je bespotrebno i besmisleno... ali šta ja znam, desetine hiljada ljudi tako čine, pa biće da sam ja glup :)
madner

#6474 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

Ili nisi bio u stanju da usporedis alternative. Isto da je nekom uzitak vozati se u najgoroj guzvi.
cyprus

#6475 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cyprus »

madner wrote:Ili nisi bio u stanju da usporedis alternative. Isto da je nekom uzitak vozati se u najgoroj guzvi.
I GRAS ovakav kakav je, pa čak i ''vožnja'' pješke su meni bolje alternative od auta... Ali dobro, ja priznajem da postoji velika mogućnost da sam glup što se tiče ovog pitanja (a možda i ne samo njega 8-) )
Locked