Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
simpozijum delirijum

#6451 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by simpozijum delirijum »

Dahlia Wasfi
legendarni govor u USA kongresu 2010 ..
sa prevodom na BSH jezike i prigodni video -spot , opet 'specijalno' za Jeffersona

http://www.youtube.com/watch?v=Q-bpgZY4 ... r_embedded
jefferson

#6452 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:Jefferson
par pitanja i par odgovora ;
zasto NATO postoji danas u 2011 a formiran prije skoro 60 godina da se bori potiv SSSR koji ne postoji vise od 20 godina ?
koliko vojnih baza sirom planete ima USA i vojnika i zasto ?
odnos snaga izmedju Rusije i USA i NATO i Kine ? ( idite na Wikipediju mada nepouzdana, daje vam odnos snaga )
ko ima najveci vojni budzet na planeti i zasto ?
ko vodi trenutno cak 6 ratova protiv suverenih drzava ( a prijeti i djeluje specijalnim jedinicama i operacijama u jos bar 20 ) i zasto ?
znas li koliko je ljudi poginulo u USA i NATO intervencijama ( najvise civila) ?

kada to odgovoris ?
nastavljamo pricu i o Obami , a gori od Busha :x
Za takve odgovore ias knjige, a ako hoce mogu ti par adresa naci jer ocito pored svega nisi nasao knjizaru od kada si ovdje!
nosara

#6453 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by nosara »

jefferson wrote: Znao sam dugo da je delirijum istinit u tvom nicku, ali ovo i tebe prevazilazi! :lol: :lol: :lol: :lol:
jefferson wrote: Za takve odgovore ias knjige, a ako hoce mogu ti par adresa naci jer ocito pored svega nisi nasao knjizaru od kada si ovdje!
:roll:
jeza u ledja

#6454 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jeza u ledja »

Ode nam Cain, steta , a bio je tako simpatican. :( :D
simpozijum delirijum

#6455 Re: President Barack Hussein Obama!!!

dali je samo suplja prica , ili realno ?
ali cinjenica je da i u Rusiji i u Kini i njihovim medijima sve cesce se govori o mogucoj vojnoj konfrontaciji sa zapadom !!
crvena linija koju USA i NATO ne smiju prijeci je Sirija i Iran , ili je to samo mahanje praznom puskom ?
samo busanje u prsa takozvanih velikih sila Rusije i Kine ?
na zalost , po mome misljenju ipak nije prazna prica , i Ruske i Kineske oruzane snage su spremne i silom da zaustave NATO i USA pohode :roll:
naravno Americka i Evropska diplomatija uz podrsku njihovih oruzanih snaga su toliko samouvjereni u svoju vojnu moc da nehajno odmahuju rukom na Rusko-Kineska upozorenja da ohlade malo sa vojnim intervencijama
http://www.informationclearinghouse.inf ... e29878.htm
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#6456 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

jeza u ledja wrote:Ode nam Cain, steta , a bio je tako simpatican. :( :D
:lol:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#6457 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

i srusise ga bijelci posteno; sad ce crni svi opet za Obmanom da idu :lol:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#6458 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

simpozijum delirijum wrote:dali je samo suplja prica , ili realno ?
ali cinjenica je da i u Rusiji i u Kini i njihovim medijima sve cesce se govori o mogucoj vojnoj konfrontaciji sa zapadom !!
crvena linija koju USA i NATO ne smiju prijeci je Sirija i Iran , ili je to samo mahanje praznom puskom ?
samo busanje u prsa takozvanih velikih sila Rusije i Kine ?
na zalost , po mome misljenju ipak nije prazna prica , i Ruske i Kineske oruzane snage su spremne i silom da zaustave NATO i USA pohode :roll:
naravno Americka i Evropska diplomatija uz podrsku njihovih oruzanih snaga su toliko samouvjereni u svoju vojnu moc da nehajno odmahuju rukom na Rusko-Kineska upozorenja da ohlade malo sa vojnim intervencijama
http://www.informationclearinghouse.inf ... e29878.htm
Ne znam koliko je link ispod vjerodostojan ali ako jeste, ne sjecam se da sam u skorije vrijeme cuo ovakvu retoriku :

http://www.mag24h.com/2011/12/poslednja ... etski-rat/
simpozijum delirijum

#6459 Re: President Barack Hussein Obama!!!

nesto se kuha i iza brda valja , kakva ironija da je Obama dobitnik Nobelove nagrade za mir a salje svoju vojsku sirom planete , i ide na 17 dana dug godisnji odmor za Bozic na Bahame , zaboli njega ako nuklearke pocnu letjeti naokolo :D
bez zezanja , ali ekonomska kriza je na zapadu i sire , svijet je trenutno destabilizovan , kao da nastaje sveopsta otimacina u maloj bari punoj krokodila
a Obama se ne brine , uziva na Bahamima , e svasta !
corolla02

#6460 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

plain stupid and not on the issue

UnscarD

#6461 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

simpozijum delirijum wrote:nesto se kuha i iza brda valja , kakva ironija da je Obama dobitnik Nobelove nagrade za mir a salje svoju vojsku sirom planete , i ide na 17 dana dug godisnji odmor za Bozic na Bahame , zaboli njega ako nuklearke pocnu letjeti naokolo :D
bez zezanja , ali ekonomska kriza je na zapadu i sire , svijet je trenutno destabilizovan , kao da nastaje sveopsta otimacina u maloj bari punoj krokodila
Sad nesto gledam oko ovoga sto su Rusi poslali svoj nosac aviona Kuznetsov u blizinu Sirije, pa naletim na podatak o ukupnom broju nosaca aviona u svijetu i USA ima ukupno operativno 11 komada + 1 u rezervi a OSTATAK SVIJETA ima 10 komada...jbg, moraju ljudi da se brane ako ih iznenada zdruzeno napadne citav svijet :)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ai ... by_country

pa mislim nije ni cudo sto su samouvjereni....Rusija ima samo jedan jedini (doduse prilicno nov i na njemu su SU33 avioni) a recimo Spanija ima 2 , Italija 2 ...halo ljudi, propada vam ekonomija a oni imaju po 2 nosaca aviona...
665 Mil USD je kostala popravka USS Enterprise nosaca samo da bi nakon nje bio u upotrebi jos 12 mjeseci...
ahuseino

#6462 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

UnscarD wrote:
simpozijum delirijum wrote:nesto se kuha i iza brda valja , kakva ironija da je Obama dobitnik Nobelove nagrade za mir a salje svoju vojsku sirom planete , i ide na 17 dana dug godisnji odmor za Bozic na Bahame , zaboli njega ako nuklearke pocnu letjeti naokolo :D
Sad nesto gledam oko ovoga sto su Rusi poslali svoj nosac aviona Kuznetsov u blizinu Sirije, pa naletim na podatak o ukupnom broju nosaca aviona u svijetu i USA ima ukupno operativno 11 komada + 1 u rezervi a OSTATAK SVIJETA ima 10 komada...jbg, moraju ljudi da se brane ako ih iznenada zdruzeno napadne citav svijet :)
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ai ... by_country

pa mislim nije ni cudo sto su samouvjereni....Rusija ima samo jedan jedini (doduse prilicno nov i na njemu su SU33 avioni) a recimo Spanija ima 2 , Italija 2 ...halo ljudi, propada vam ekonomija a oni imaju po 2 nosaca aviona...
665 Mil USD je kostala popravka USS Enterprise nosaca samo da bi nakon nje bio u upotrebi jos 12 mjeseci...
I ko je bio placen da popravi taj belaj... gdje su pare otisle?

Koiko kosta jedan nosac, ko je placen da ga pravi... sto se tice ekonomske strane, to je mozda i jedina industrija koja je ostala u USA, sim ako ne prave nosace u PRC :wink:
UnscarD

#6463 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

USS Enterprise ko je popravljao? Northrop Grumman. Probili budzet za 46%.

Slazem se da je vojno-industriski lobi veoma mocan ali se ne slazem da je to "jedina industrija koja je ostala u USA". IBM, HP, Dell, Microsoft,AT&T Oracle pa nove zvijezde Google, Facebook...i ovo je samo iz IT industrije...auto industrija je tu takodjer (jos uvijek)... pa komunikacije, pa farmaceuti, pa nema tu sta nema ... uostalom evo ga fortune 500, ipak je to najveca ekonomija na svijetu ...
http://money.cnn.com/magazines/fortune/ ... full_list/

E sad, fora je sto je rat i konflikt veoma interesantan kao sredstvo profita za 3 specificne branse odnosno za pomenuti vojno industrijski komplex, za naftase i naravno za bankare. E sad pogledaj strukturu prvih 50 sa fortune 500...pa jedno 40 ih je iz ove 3 grane (otprilike, nisam brojao). E to je veoma zajebano kada je konflikt pokretac najvece svijetske ekonomije.
Sta znam, jako mi se svidja osnovna ideja na kojoj je Amerika nastala i jako mi se ne svidja ovo u sta se pretvorila.
ahuseino

#6464 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

UnscarD wrote:USS Enterprise ko je popravljao? Northrop Grumman. Probili budzet za 46%.

Slazem se da je vojno-industriski lobi veoma mocan ali se ne slazem da je to "jedina industrija koja je ostala u USA". IBM, HP, Dell, Microsoft,AT&T Oracle pa nove zvijezde Google, Facebook...i ovo je samo iz IT industrije...auto industrija je tu takodjer (jos uvijek)... pa komunikacije, pa farmaceuti, pa nema tu sta nema ... uostalom evo ga fortune 500, ipak je to najveca ekonomija na svijetu ...
http://money.cnn.com/magazines/fortune/ ... full_list/

E sad, fora je sto je rat i konflikt veoma interesantan kao sredstvo profita za 3 specificne branse odnosno za pomenuti vojno industrijski komplex, za naftase i naravno za bankare. E sad pogledaj strukturu prvih 50 sa fortune 500...pa jedno 40 ih je iz ove 3 grane (otprilike, nisam brojao). E to je veoma zajebano kada je konflikt pokretac najvece svijetske ekonomije.
Sta znam, jako mi se svidja osnovna ideja na kojoj je Amerika nastala i jako mi se ne svidja ovo u sta se pretvorila.
Nisam toliko pricao o profitu, profiterima i njihovom reganitskom trickle down. Vise o zaposlenosti u USA i zasto je tesko boriti se protiv vojnog lobija.

Kada pogledas sta je od industrije ostalo u USA - to je DIZAJN (software and hardware) - znaci IP (intelectual property) i ASSEMBLY. Proizvodnja koja je u USA ostala je u glavnom samo sklapanje (assembly - manufacturing), sve kompanije outsource PRAVLJENJE dijelova u Kinu, odnosno Aziju; u kojoj mjeri - diktira biznis modeliranje. Gdje su Apple-ove komponenete NAPRAVLJENE, IBM-ove, HP...?
Cak se danas outsource i sklapanje, pa evo pocinju i sa outsourcingom software engineering-a, IT-ja cak i hardware development IP-ja. Intel otvorio R&D centar u Indiji.

U svemu ovome ti je jedan izuzetak, u stvari ne izuzetak koliko drasticno umanjena doza outsourcinga - ratna industrija (da ne kazem ublazeno vojna) gdje sva proizvodnja, i proizvodnja dijelova i sklapanje i dizajn ostaju tu. Znaci sve sto je uposleno u toj industriji je malo vise sigurno da ce im posao ostati kuci. Imaju specijalne Mil.Spec's po kojima se mora sve proizvoditi sto doseze skroz dole do component level-a - t.j. do sarafa, dalje ima tajnovitost dizajna i proizvodnih procesa itd... U dobroj mjeri se ovo moze primjeniti na aerospace kao i medical devices industries - odnosno sve sto je safety related.
UnscarD

#6465 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

Tacno sve , slazem se. Ja radim u Bosni i jedan od partnera mi je jedna Americka firma...kada smo poceli da radimo imali su podrsku u Svajcarskoj, pa su je preselili u Austriju, pa u Rumuniju (kratko) a sada je naravno u Indiji.
Regularno nazoves na tel, pitam ga koliko je sati sada tu kod tebe, kaze 3 ujutru (ne sjecam se tacno sta rece ali neko nedoba).
Ne, tacno je to da je vojna oprema najbolji izvozni proizvod amerike ana tom nivou, ako nema trzista, treba ga napraviti. Eh, kada se samo sjetim one politike neutralnosti sa pocetka proslog vijeka...ali tada je Amerika jos uvijek bila vjerna svojim idealima. U principu, nije uopste iskljuceno da ta promjena u USA ustvari krece od uspostavljanja FED-a u ovakvoj (privatnoj) formi u kakvoj je sada.
ahuseino

#6466 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

UnscarD wrote:Tacno sve , slazem se. Ja radim u Bosni i jedan od partnera mi je jedna Americka firma...kada smo poceli da radimo imali su podrsku u Svajcarskoj, pa su je preselili u Austriju, pa u Rumuniju (kratko) a sada je naravno u Indiji.
Regularno nazoves na tel, pitam ga koliko je sati sada tu kod tebe, kaze 3 ujutru (ne sjecam se tacno sta rece ali neko nedoba).
Ne, tacno je to da je vojna oprema najbolji izvozni proizvod amerike ana tom nivou, ako nema trzista, treba ga napraviti. Eh, kada se samo sjetim one politike neutralnosti sa pocetka proslog vijeka...ali tada je Amerika jos uvijek bila vjerna svojim idealima. U principu, nije uopste iskljuceno da ta promjena u USA ustvari krece od uspostavljanja FED-a u ovakvoj (privatnoj) formi u kakvoj je sada.
Iako ne volim sto je FED privatni, on ipak ima svoje mjesto. Da se ne raspravljamo o printanju para i fractional reserve sistemu, on djeluje kao damper na bilo kakve nagle promjene u ekonomiji. Bankari su bili lihvari i prije nego sto je FED postao privatni je li tako... oni famozni Rothschildi iz Evrope. Kada se kaze FED uzrokuje inflaciju profitira na gradjanima itd... ne govori se citava slika i u glavnom se uzda u teorije. FED profitira vise na privatnim biznisima nego na privatnim gradjanima; dalje i privatni gradjani velikim dijelom sami uzrokuju inflaciju. Recimo ja necu da kupim drzavne obveznice od Italije jer vjerujem da ce propasti. Znaci, ne ide njima interesna rata gore samo zato sto im centralna banka nece posuditi, vec zato sto ni jedan investor od hedge fund manager-a pa dole do mene, nece kupiti njihov dug po jeftinoj rati, onda rata ide gore i tako to... ode sve u pm... (a i s teme).

Ja ne krivim samo FEDa cak ne mislim da je glavni kolovodza, samo facilitator, krivim otvoreni korporativni market kapitalizam baziran prvenstveno na maksimiziranju produktivnosti i profita, te interesima individue a ne kolektiva.

Ovo je podosta siroko, i mislim da ukidanje FED-a ne bi rijesilo ni 30% problema, a i to bi li rijesilo ista ili ne je veliko pitanje, jer kada je banka "drustvena" onda znamo kako to ide (1:99 pravilo je i dalje validno).
UnscarD

#6467 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

ahuseino wrote:
UnscarD wrote:Tacno sve , slazem se. Ja radim u Bosni i jedan od partnera mi je jedna Americka firma...kada smo poceli da radimo imali su podrsku u Svajcarskoj, pa su je preselili u Austriju, pa u Rumuniju (kratko) a sada je naravno u Indiji.
Iako ne volim sto je FED privatni, on ipak ima svoje mjesto. Da se ne raspravljamo o printanju para i fractional reserve sistemu, on djeluje kao damper na bilo kakve nagle promjene u ekonomiji. Bankari su bili lihvari i prije nego sto je FED postao privatni je li tako... oni famozni Rothschildi iz Evrope. Kada se kaze FED uzrokuje inflaciju profitira na gradjanima itd... ne govori se citava slika i u glavnom se uzda u teorije. FED profitira vise na privatnim biznisima nego na privatnim gradjanima; dalje i privatni gradjani velikim dijelom sami uzrokuju inflaciju. Recimo ja necu da kupim drzavne obveznice od Italije jer vjerujem da ce propasti. Znaci, ne ide njima interesna rata gore samo zato sto im centralna banka nece posuditi, vec zato sto ni jedan investor od hedge fund manager-a pa dole do mene, nece kupiti njihov dug po jeftinoj rati, onda rata ide gore i tako to... ode sve u pm... (a i s teme).

Ja ne krivim samo FEDa cak ne mislim da je glavni kolovodza, samo facilitator, krivim otvoreni korporativni market kapitalizam baziran prvenstveno na maksimiziranju produktivnosti i profita, te interesima individue a ne kolektiva.

Ovo je podosta siroko, i mislim da ukidanje FED-a ne bi rijesilo ni 30% problema, a i to bi li rijesilo ista ili ne je veliko pitanje, jer kada je banka "drustvena" onda znamo kako to ide (1:99 pravilo je i dalje validno).
Bold dio zvuci kao da ga je Peter Joseph ili Zak Fresco licno pisao... :thumbup:
corolla02

#6468 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

simpozijum delirijum

#6469 Re: President Barack Hussein Obama!!!

zasto Obama mnogo grijesi kada pokusava suzbiti uticaj Kine u Aziji i Pacifiku , te zasto isto toliko podcjenjuje Rusiju i takodjer provocira novi hladni rat sa obje drzave ?
odlicna analiza u ovome linku , i ukratko Kinezi a i Rusi imaju karte u rukavu , prekasno je da se zaustavi expanzija Kine
Rusija je izgubila zivce takodjer i preorjentira se dalje od Amerike sve blize Kinezima i Aziji i njihovom trzistu i ne zaboravimo ciji gas grije pola Evrope :D
cak i ako izgube USA trziste ? Kinezi vec rade punom parom da nadomjeste taj gubitak vlastitom srednjom klasom i masivnim investicijama unutar Kine te sireci svoj uticaj trenutno cak i do Juzne Amerike i sve su to gigantske investicije
pad Imperije je poceo , lagano, ostali veliki igraci okrecu ledja USA , jednostavno receno ; Kina drzi za muda USA
i imaju rezervni plan ako izgube USA trziste i efikasan nacin da sruse USA finasijski ako im nastave stajati na zulj
Rusija takodjer se trznula i strateski se preorjentira za nove izazove
Putin je danas izjavio da se opasno zapad petlja u izbore u Rusiji i podstice pobune naroda ( 10 Decembra ce biti demonstracije protiv Putinove partije u Rusiji )
nuklearke su spremne i naostrene jer Rusija nece dozvoliti "Libijski" scenario kod sebe
e moj Obama ! popuslic si sada i medjunarodno , proslo je vrijeme kada si mogao topovnjacama odrzati imperiju
evo doticne analize ;
http://www.informationclearinghouse.inf ... e29934.htm
ahuseino

#6470 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Evo kloca koji bi mogao postati preCjednik sutra.

NEWT, THE JEWS, AND AN “INVENTED” PEOPLE by David Remnick

ALT NEWT by Hendrik Hertzberg

Od zla oca i od gore matere... sve... u pm.
Hodidid

#6471 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Hodidid »

ahuseino wrote:Evo kloca koji bi mogao postati preCjednik sutra.

Newt Gingrich je komad neopjevane budale ali potencijalno opasne budale. Nesto poput Zirinovskog.
spreca

#6472 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by spreca »

Hodidid wrote:

Newt Gingrich je komad neopjevane budale ali potencijalno opasne budale. Nesto poput Zirinovskog.
:lol: :lol: :lol: Zhirinovski i kad bi pobjedio on bi se otkazo...nema on bubrege zato ili bi bio meksi od vune :lol:
ahuseino

#6473 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

Hodidid wrote:

Vrlo opasne, ne za Ameriku nego za svijet. Vrlo namazan machak, stari mastermajnd svoje stranke. Dao bi guze za glas, vidi se dokle bi isao da se proda.

Najgore je sto on ima autoritet, i nije blentovina ko ovi ostali (osim Romnija i Paula), time je i veoma realna opasnost. Da nije imao tri braka i koku sa strane, bio bi najopasniji na tapeti, a ni 'vako ga nije za otpisat'.
simpozijum delirijum

#6474 Re: President Barack Hussein Obama!!!

za neupucene ; politicka scena u USA je uvijek bila puna cudnovatih tipova i brbljavaca
to je jedna i tradicija u USA u skladu sa slobodom govora i nama Evropljanima i komicna ponekada i samim Amerikancima takodjer
ali danas ovakav skup budala i opasnih idiota kandidata za predsjednika USA na jednom mjestu medju Republikancima a i Demokratama ?
po izvjestaju Marc Pintzke iz Der Spiegel Online ;
Rik Santorum misli da je Afrika drzava
Herman Cain ( koji je otpao ) misli da su Talibani u Libiji
Mir Romney zeli Mormonsku USA sa fundalmentalnim Krscanstvom kao osnovom i vjeruje u dolazak Antikrista i slicne nebuloze
cijenjeni forumasi su vec spomenuli provale ostalih kandidata i plus Sarah Palin se navodno ukljucuje u predsjednicku trku
ozbiljni analiticari se hvataju za glavu u USA sa samo jednim pitanjem ;
"sa ovakvim skupom kretena za kandidate bolje je i da nema predsjednickih izbora ! inace odosmo u tri P.. materine "
navodeci da doticne spodobe itekako imaju podrsku konzervativnih Amerikanaca koji za razliku od liberala i ljevicara disciplinovano izlaze na izbore
evo cijela analiza , e pa svasta na dunjaluku i USA probudi se dok nije kasno !
http://www.informationclearinghouse.inf ... e29941.htm
Hodidid

#6475 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Hodidid »

Po meni je politicka scena u jednoj drzavi reflekcija stanja drustvene svijesti i duha jednog kolektiva. Ako su kreteni i budale medju politicarima najpopularniji i bas ti imaju siroku izbornu bazu, postavlja se pitanje sta to onda govori o onima koji ih biraju.

Ako Gingrich, Palin i opcenito Tea Party ideolozi budu kreirali politicku viziju za USA onda USA a i mi svi skupa s njom mozemo laganini u 3pm.
Post Reply