Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
MrRango

#6451 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by MrRango »

Koji je tacno postupak kod refundiranja uplacenog novca kod kupovine preko ebay-a. Prodavac me kontaktirao kako ima neki problem sa proizvodom, te ne moze isporuciti i nudi opciju refundiranja ili da sacekam 2-3 sedmice nakon cega moze isporuciti proizvod. Buduci da mi nije od velikog znacaja, a nije ni neka vrijednost robe, u punom iznosu mi je refundirao.
Na PayPal racunu sam uredno dobio transakciju da je izvrseno refundiranje, ali buduci da imam debit mastercard ne mogu pare vratiti na karticu, ali mi se ne pojavljuju ni na PayPal računu, da li treba da prodje odredjeni perio ili???
Nije neka suma u pitanju, ne igra mi veliku ulogu, ali da znam za buduce slucajeve.
Mehemed
Vozim: automobil

#6452 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mehemed »

Treba proći 1-3 radna dana da se pare pojave na kartici/računu, dok proknjiže.
MrRango

#6453 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by MrRango »

Da, to je ok, jasno mi je da ne može istog trena novac biti prebačen na moj račun. Ali kao što sam naveo, u pitanju je mastercard kartica sa kojom kako sam upoznat ne mogu preko PayPal-a primati novac na svoj račun, jedino ako im je izuzetak refund novca, nisam najbolje upoznat sa svime, tek sam otvorio PayPal račun i počeo sa narucivanjem preko interneta, pa tako i pitam da sam upoznat za buduće slučajeve ako sta bude.
Hyperthalamus

#6454 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Hyperthalamus »

Refund je izuzetak :)
freelancerusk

#6455 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by freelancerusk »

Da li ima neko da je spojio PP sa računom registrovane djelatnosti u BiH?

Mora li se registrovati business paypal acc i imati business Visu koja se "spaja" na PP? Da li naša porezna prihvata to kao rješenje?
Saka

#6456 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

freelancerusk wrote:Da li ima neko da je spojio PP sa računom registrovane djelatnosti u BiH?

Mora li se registrovati business paypal acc i imati business Visu koja se "spaja" na PP? Da li naša porezna prihvata to kao rješenje?
Da. Porezna nema šta da prihvata, regularan način transakcije, samo plati poreze.
freelancerusk

#6457 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by freelancerusk »

Saka wrote:
freelancerusk wrote:Da li ima neko da je spojio PP sa računom registrovane djelatnosti u BiH?

Da. Porezna nema šta da prihvata, regularan način transakcije, samo plati poreze.
Hvala ti na odgovoru.

Bio sam danas u banci i pričao sa knjigovođom, ostalo je jedno pitanje samo otvoreno, da li ja mogu Visa Biznis karticu spojiti sa svojim privatnim PP acc ili taj acc na PP mora onda biti isto biznis acc, tj. kako Paypal reaguje na Visa biznis karticu od pravnog lica ako je PP acc privatni/personalni?
Saka

#6458 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

freelancerusk wrote:
Saka wrote:

Hvala ti na odgovoru.

Bio sam danas u banci i pričao sa knjigovođom, ostalo je jedno pitanje samo otvoreno, da li ja mogu Visa Biznis karticu spojiti sa svojim privatnim PP acc ili taj acc na PP mora onda biti isto biznis acc, tj. kako Paypal reaguje na Visa biznis karticu od pravnog lica ako je PP acc privatni/personalni?
Možeš. Nema veze jel privatni ili business PayPal account, karticu možeš spojiti na oba. Samo radi sebe pretvori u business, bolje je.
freelancerusk

#6459 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by freelancerusk »

Saka wrote: Možeš. Nema veze jel privatni ili business PayPal account, karticu možeš spojiti na oba. Samo radi sebe pretvori u business, bolje je.
Hvala ti još jednom. Nadam se da te sada ne zasipam previše sa pitanjima :)

Možeš li mi samo još objasniti zašto je business bolji, tj. koje prednosti bih imao?
Koliko vidim on ima veće fees od personal acc!?
Ja bih u praksi naplaćivao jedan račun mjesečno preko Paypala od klijenta koji samo tako hoće da plaća.
Saka

#6460 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

freelancerusk wrote:
Saka wrote: Možeš. Nema veze jel privatni ili business PayPal account, karticu možeš spojiti na oba. Samo radi sebe pretvori u business, bolje je.

Možeš li mi samo još objasniti zašto je business bolji, tj. koje prednosti bih imao?
Ja bih u praksi naplaćivao jedan račun mjesečno preko Paypala od klijenta koji samo tako hoće da plaća.
Ako misliš naplaćivati sa web sajta business nudi bolje opcije integracije. Ima i multi-user access i još neke stvari pogodne za biznis. A fees su potpuno iste, ne znam gdje si vidio da je veće, izvor?
freelancerusk

#6461 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by freelancerusk »

Saka wrote:
freelancerusk wrote:

Ako misliš naplaćivati sa web sajta business nudi bolje opcije integracije. Ima i multi-user access i još neke stvari pogodne za biznis. A fees su potpuno iste, ne znam gdje si vidio da je veće, izvor?
Ovo sam vidio

Image
Saka

#6462 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

To su svakako tarife za USA, ako si u BiH moraš naći za BiH i vidjećeš da nema ništa džabe, čak ni s PayPal-a na PayPal.
PepaWolf

#6463 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by PepaWolf »

Da li postoji mogucnost da prebacim BiH adresu sa postojeceg BiH paypal racuna na hrvatsku adresu?
Dakle da samo dodam neku hrvatsku adresu.Pokusao sam staviti nwku ali mi i dalje stoji zemlja BiH
Imam neke dolare na paypal balance pa da mogu placati sa paypal balance na e bay i alie
Saka

#6464 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Ne može ni Hrvatska plaćati sa PayPal balance-a, tako da džaba bi krečio.
vladosam

#6465 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by vladosam »

Pozdrav. Da li se mogu primati pare preko paypala u Bosni? Imam visa electron karticu u raiffaisen banci i bez problema mogu da placam. Dvije osobe iz Hrvatske su mi pokusale poslati medjutim paypal im to nije dozvolio. Kad sam pitao paypal podrsku zasto ne mogu da primim pare ovo su mi odgovorili:

Thank you for contacting PayPal.
I’ve reviewed your account and it shows you’re from Bosnia and Herzegovina. which means your PayPal account cannot receive funds, but only send them. I’m sorry for the inconvenience this may cause.

I hope you find this information useful. Please let us know if you need more help.

Sincerely,
Daniel
PayPal
Eisenheim

#6466 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Eisenheim »

vladosam wrote:Pozdrav. Da li se mogu primati pare preko paypala u Bosni? Imam visa electron karticu u raiffaisen banci i bez problema mogu da placam. Dvije osobe iz Hrvatske su mi pokusale poslati medjutim paypal im to nije dozvolio. Kad sam pitao paypal podrsku zasto ne mogu da primim pare ovo su mi odgovorili:

I’ve reviewed your account and it shows you’re from Bosnia and Herzegovina. which means your PayPal account cannot receive funds, but only send them. I’m sorry for the inconvenience this may cause.

I hope you find this information useful. Please let us know if you need more help.

Sincerely,
Daniel
PayPal
Koristim Paypal nekih 5 6 godina i uredno dobijam pare na paypal od stranice na kojoj se bavim dizajnom. Dva puta sam koristio Paypal kako bi naplatio neki posao mimo toga, napravis onaj invoice i kupac preko svoga paypala i kartice tebi plati. A da mi je neko direktno platio sa paypala na moju paypal adresu nije i mislim da to kod nas ne moze jer sam i sam pokušao drugu da prebacim nekih 10 dolara cisto da vidim moze li.
Eisenheim

#6467 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Eisenheim »

vladosam wrote:Pozdrav. Da li se mogu primati pare preko paypala u Bosni? Imam visa electron karticu u raiffaisen banci i bez problema mogu da placam. Dvije osobe iz Hrvatske su mi pokusale poslati medjutim paypal im to nije dozvolio. Kad sam pitao paypal podrsku zasto ne mogu da primim pare ovo su mi odgovorili:

Sincerely,
Daniel
PayPal
Koristim Paypal nekih 5 6 godina i uredno dobijam pare na paypal od stranice na kojoj se bavim dizajnom. Dva puta sam koristio Paypal kako bi naplatio neki posao mimo toga, napravis onaj invoice i kupac preko svoga paypala i kartice tebi plati. A da mi je neko direktno platio sa paypala na moju paypal adresu nije i mislim da to kod nas ne moze jer sam i sam pokušao drugu da prebacim nekih 10 dolara cisto da vidim moze li.
Eisenheim

#6468 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Eisenheim »

Uglavnom na Visa Electron karticu od Intesa Sao Paolo banke povucem pare sa Paypala i u roku 2 3 sata budu na racunu
vladosam

#6469 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by vladosam »

Eisenheim wrote: Koristim Paypal nekih 5 6 godina i uredno dobijam pare na paypal od stranice na kojoj se bavim dizajnom. Dva puta sam koristio Paypal kako bi naplatio neki posao mimo toga, napravis onaj invoice i kupac preko svoga paypala i kartice tebi plati. A da mi je neko direktno platio sa paypala na moju paypal adresu nije i mislim da to kod nas ne moze jer sam i sam pokušao drugu da prebacim nekih 10 dolara cisto da vidim moze li.
Znaci kad neka strana firm salje novac onda moze da dodje na paypal. Ali ako pojedinac hoce da posalje onda sipak. Vidio sam da ima i invoice ali mi mrsko bilo sve ono popunjavati. U svakom slucaju hvala na odgovoru. Naci cu neki drugi nacin da prebacim te pare da se ne zezam sa paypalom.
Eisenheim

#6470 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Eisenheim »

vladosam wrote:
Eisenheim wrote: Koristim Paypal nekih 5 6 godina i uredno dobijam pare na paypal od stranice na kojoj se bavim dizajnom. Dva puta sam koristio Paypal kako bi naplatio neki posao mimo toga, napravis onaj invoice i kupac preko svoga paypala i kartice tebi plati. A da mi je neko direktno platio sa paypala na moju paypal adresu nije i mislim da to kod nas ne moze jer sam i sam pokušao drugu da prebacim nekih 10 dolara cisto da vidim moze li.
Znaci kad neka strana firm salje novac onda moze da dodje na paypal. Ali ako pojedinac hoce da posalje onda sipak. Vidio sam da ima i invoice ali mi mrsko bilo sve ono popunjavati. U svakom slucaju hvala na odgovoru. Naci cu neki drugi nacin da prebacim te pare da se ne zezam sa paypalom.

Druze invoice napravis samo stavis cijenu i dole umjesto da posaljes na email ili paypal odaberes opciju da posaljes link tj. da ga ti kopiras i zavrsena stvar. Ne popunjavam ni ja nikad ostalo, sta cu fakturu nekom pravit bezveze kad mi ne treba samo su pare tu bitne hehe.
vladosam

#6471 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by vladosam »

Eisenheim wrote:

Druze invoice napravis samo stavis cijenu i dole umjesto da posaljes na email ili paypal odaberes opciju da posaljes link tj. da ga ti kopiras i zavrsena stvar. Ne popunjavam ni ja nikad ostalo, sta cu fakturu nekom pravit bezveze kad mi ne treba samo su pare tu bitne hehe.
Ako je samo to dovoljno, mogli su vala onda dozvoliti i da mi neko samo posalje pare i bez invojsa. :) Hvala jos jednom.
Eisenheim

#6472 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Eisenheim »

vladosam wrote:
Eisenheim wrote:

Ako je samo to dovoljno, mogli su vala onda dozvoliti i da mi neko samo posalje pare i bez invojsa. :) Hvala jos jednom.
Stvar je tebi da neko ne moze poslati pare iz regiona preko paypal balanca isto tako i ne mozes platiti s balancom koji imas. Ja sad imam bubam $100 al ih ne mogu potrositi na amazonu dok ne povucem pare na karticu i to je glupost al eto kad smo ograniceni u svemu zasto ne bi bili i u Paypalu.
Casual's

#6473 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Casual's »

Prebacujem novce na racun u Hrvatskoj, i PayPal mi daje los tecaj skroz za HRK (uplate su u EUR). Da li postoji opcija da izbjegnjem njihove konverzije?
eniacc

#6474 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by eniacc »

Casual's wrote:Prebacujem novce na racun u Hrvatskoj, i PayPal mi daje los tecaj skroz za HRK (uplate su u EUR). Da li postoji opcija da izbjegnjem njihove konverzije?
Naštimaj da ti banka vrši konverziju...
Casual's

#6475 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Casual's »

eniacc wrote:
Casual's wrote:Prebacujem novce na racun u Hrvatskoj, i PayPal mi daje los tecaj skroz za HRK (uplate su u EUR). Da li postoji opcija da izbjegnjem njihove konverzije?
Naštimaj da ti banka vrši konverziju...
misliš na ovo?

Image

Već jesam, ali opet isto

Image
Post Reply