hadzinicasa wrote:wewa wrote:hadzinicasa wrote:dajte prijedlog za iftar. dođoh sinoć kasno, frižider prazan, valja mi u kupovinu poslije posla, a nemam ideja

piletina, gljive, rezanci - sve gotovo za pola sata maksimalno. uz to tarhana na paradajzu, gotova za 15 min
ja jos imam one bericetli rize, a pravicu tarhanu, uz to puretina koja je jednako bericetli

koju tarhanu kupuješ i kako praviš tarhanu na paradajzu?
hurme imam, topa ide standardno, vidjeću tu piletinu s povrćem, njam njam, al nema onih tvrđih zelenih tikvica kupiti samo one blijede što se raspadnu šta god počneš s njima...

ima neka domaca tarhana od crnog brasna, prozirna kesica od pola kg sa smedjom stampom, nadjem je u mercatoru.
a na puteru proprzim paradajz koji narendam na ribezu nakon sto odstranim sjemenke - sto vise paradajza, to bolje. kad uvri sva voda iz paradajza i on promijeni boju, dodam litar vode (iz kuhala), mjesavinu zacina alnatura iz dm-a i eventualno bosiljak suseni. kad provri zaspem s bar 2 supene kasike tarhane, volim da je gusta. po potrebi dodam kasicicu secera, ako je paradajz zelen. lijena varijanta je pasirani paradajz iz tetrepaka
jos bolja varijanta je sve to samo s mesnom vodom - obicno imam iskuhane piletine, tipa ledja - 1 kg ledja i vratova je oko 3 KM, a moze biti za bar 3 litra corbice

blijede zelene tikvice najvise volim pohovane - super su i hladne