Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#6451 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Ovo je upravo tema, treba koristiti mogucnosti koje se pruzaju. Dobro covjeku, plati manji porez, dobro BiH, dobije nesto i zaposli nekoga.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6452 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

madner wrote:Ovo je upravo tema, treba koristiti mogucnosti koje se pruzaju. Dobro covjeku, plati manji porez, dobro BiH, dobije nesto i zaposli nekoga.
Vidiš, ti mu nudiš da uštedi, da zaradi, on neće.
A neki dan se nudi da pomogne, da digne BiH na noge :mrgreen:
Znao sam da je šuplja :oops:
madner

#6453 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Tomahawk11 wrote:
madner wrote:Ovo je upravo tema, treba koristiti mogucnosti koje se pruzaju. Dobro covjeku, plati manji porez, dobro BiH, dobije nesto i zaposli nekoga.
Vidiš, ti mu nudiš da uštedi, da zaradi, on neće.
A neki dan se nudi da pomogne, da digne BiH na noge :mrgreen:
Znao sam da je šuplja :oops:
Ma svi bi da se jebu ali bez da plate ceh. :D

Doduse nije sad neka bjesna cifra da se stvarno isplati u njegovom slucaju.
512MB

#6454 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

40k ustede je za mene itekako bijesna cifra, ne znam za tebe...

Evo, objasni kako bi ti to izveo na mom mjestu. Pod uslovom da poslovno ne zelim sa nasim ljudima u BiH (pa i rodbinom) imati posla, i da ne moram vise od 2x u godini biti dole. Sav sam uho, tojest oko :)
madner

#6455 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Nije bijesna, napravi tu kalkulaciju sa 5-10 ljudi.

Ne mozes to izvesti ako neces da imas posla sa nekim nasim ovdje. Ne moras nikako biti tu. :D
Fudo387

#6456 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

512MB wrote:40k ustede je za mene itekako bijesna cifra, ne znam za tebe...

Evo, objasni kako bi ti to izveo na mom mjestu. Pod uslovom da poslovno ne zelim sa nasim ljudima u BiH (pa i rodbinom) imati posla, i da ne moram vise od 2x u godini biti dole. Sav sam uho, tojest oko :)
A hljeb te nejebo jesi naporan.
Nikako.
512MB

#6457 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Fudo, sto se petljas gdje ti nije mjesto? Samo onako iz znatizelje :mrgreen:
Fudo387

#6458 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

512MB wrote:Fudo, sto se petljas gdje ti nije mjesto? Samo onako iz znatizelje :mrgreen:
Dosadno mi.
Pazi ti teorije, da usparam pare muljajuci porez, prebaciti biznis u Bosnu, al’ da nemam posla sa ljudima iz Bosne i da ne idem tamo?
Kakve to veze s mozgom ima?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6459 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Zvizizam.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6460 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:Zvizizam.
Ih, taj nam dođe neke pare, ne bi bilo loše :mrgreen:
Nivelacija

#6461 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

512MB wrote:
madner wrote:Kako dosad nisi skontao kako da otvoris firmu ovdje za podizvodjace i izvuces se tako od poreza.

Imas poresku oazu pred nosom a ti placas 50%.
Kad bih to uradio morao bih puno vise vremena provoditi u BiH, a to je nesto sto apsolutno ne zelim. Ili mislis na Madjarsku? :)
A sta radis ovdje sa bosancima na forumu, na bosanskom forumu itd kada toliko prezires ljude iz Bosne ?

Volis solit pamet ?
madner

#6462 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Fudo387 wrote:
512MB wrote:Fudo, sto se petljas gdje ti nije mjesto? Samo onako iz znatizelje :mrgreen:
Dosadno mi.
Pazi ti teorije, da usparam pare muljajuci porez, prebaciti biznis u Bosnu, al’ da nemam posla sa ljudima iz Bosne i da ne idem tamo?
Ma strah ga da se konkretizuje prica, ispuse cifra brzo. :D
512MB

#6463 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Fudo387 wrote:
Dosadno mi.
To je madnerova ideja, ne moja, ja ne volim muljat :mrgreen:
Last edited by 512MB on 27/02/2019 13:31, edited 1 time in total.
512MB

#6464 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Nivelacija wrote:
512MB wrote:
madner wrote:Kako dosad nisi skontao kako da otvoris firmu ovdje za podizvodjace i izvuces se tako od poreza.

Imas poresku oazu pred nosom a ti placas 50%.
Kad bih to uradio morao bih puno vise vremena provoditi u BiH, a to je nesto sto apsolutno ne zelim. Ili mislis na Madjarsku? :)
A sta radis ovdje sa bosancima na forumu, na bosanskom forumu itd kada toliko prezires ljude iz Bosne ?

Volis solit pamet ?
Napisao sam "poslovno", cuj prezirem ljude iz Bosne :-)
Nivelacija

#6465 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

Boli tebe briga mozes se zajebavat od jutros nakapalo preko 3000 eura u dzep
Bijeli look

#6466 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bijeli look »

Nisam pratio temu, niti čitao iza ove zadnje dvije stranice, ali možeš osnovati firmu u BiH – možeš biti direktor iste bez stupanja u pravi radni odnos u BiH – sklopiš ugovor o managementu. Ne moraš ni boraviti u BiH. Ne moraš čak imati bh državljanstvo.
Bolje otvoriti firmu u nekom malom gradu u Federaciji, ako imaš kakve konekcije.
Ne treba ti ni (pravo) sjedište firme – dogovoriš sa nekim računovođom da te prijavi na adresi svoje firme. Za 200 KM mjesečno možeš imati i sjedište i računovodstvene usluge.
Ovo sve pod uslovom da obavljaš intelektualne usluge vani i da imaš poslovne partnere od povjerenja.
Dio poslova koje radiš vani prijavljuješ na firmu u BiH. U Bosni te niko neće dirati 100%, pošto unosiš kapital u državu, plaćaš porez itd.
Naravno, trebaš paziti vani da ne pretjeraš sa poslovima koje fakturišeš sa firmom iz BiH. Bolje je naravno da se tvoje ime ne pojavljuje u vezi sa firmom iz Bosne, ako imaš nekog od povjerenja u BiH.
Razlika u porezu i troškovima je velika. Kao što neko napisa, BiH je fiskalni raj u odnosu na većinu EU zemalja.
SaraFina

#6467 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Što se tiče ovih "koncesija" koje lik pomenu... Zaboravih... Možda nekom korisno...Ako ima građevinskih, mašinskih ili ing el. tehnike, saobraćaja i sl...To u Austriji puca ko "halva".
Pet godina boravka i rada( uz nostrifikaciju i jezik)... položiš nešto poput državnog ispita iz struke, i izdaješ se kao "stručno lice firmama".

Plaćaju te po kolektivnom ugovoru a posao je penzionerski. Obiđeš gradilište 2 puta u sedmici...

P.S odgovornost je tvoja u vezi svega što se tiče posla. Ali to su uhodani obrti.... većinom. Sa finansijama firme, radnicima, porezom itd itd nemaš ništa!
A postoje načini da se ogradiš i od odgovornosti na poslu.
Recimo konkretno za građevinu ljudima održiš predavanje, da se vežu na visinama, nose šljemove i specijalne cipele itd itd

Banalan primjer.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6468 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Traze ga moji kabasti prijatelji u Pragu :izet:
Fudo387

#6469 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Traze ga moji kabasti prijatelji u Pragu :izet:
Kakvi ste vas dvojica sa ovim malverzacijama, da nesto otvorimo, meni ne smeta muljanje :D
Bad jesus

#6470 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bad jesus »

Evo prijavite se i radite :D

Dijaspora ulaže: Otvoren poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

http://www.grant.diasporainvest.ba/

Otvoren je četvrti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu aktivnosti USAID Projekta "Diaspora Invest". Riječ je o grant programu koji podržava mala i srednja poduzeća. Uvjet je da kompanije nisu starije od tri godine, te da su dijelom ili u potpunosti u vlasništvu investitora iz bosanskohercegovačke dijaspore, ili da imaju dokazivu trajnu poslovnu vezu ostvarenu preko članova bh. dijaspore, priopćeno je iz ovog USAID-ovog projekta. Poziv je otvoren od 26. veljače do 1. travnja, a sama aplikacija i detalji poziva mogu se pronaći na http://www.grant.diasporainvest.ba. Info sesije, putem kojih se žele približiti procedure i ivjeti poziva, održat će se u Jajcu 4. ožujka, Bihaću i Cazinu 5. ožujka, Sanskom Mostu 6. ožujka, Mostaru 7. ožujka, Livnu 8. ožujka, Banjoj Luci 11. ožujka, Brčkom i Bijeljini 12. ožujka, Trebinju 13. ožujka, na Palama 14. ožujka i u Sarajevu 18. ožujka. U manje od dvije godine USAID Projekt "Diaspora Invest" je podržao 34 kompanije kroz grant program, te je odobreno 1.134.000 KM u vrijednosti grantova. Ključni kriteriji izbora su planirana nova radna mjesta i visina investicije koja će se realizovati u okviru implementacije projekta. Grantovi se odobravaju u iznosu do 50.000 KM, uz obavezu ulaganja u projekt vlastitim doprinosom, i to najmanje u odnosu 1:1, od čega 50 posto može biti negotovinski doprinos investitora. Iz USAID Projekta "Diaspora Invest" pozivaju sve zainteresirane da prisustvuju info sesijama, te obrate pažnju na sve uslove. ''Podnositelji zahtjeva moraju ispuniti osnovne kriterije o vezi kompanije sa dijasporom, starosti registriranog poduzeća te pravnom statusu - poduzeća moraju biti registrirano kao društvo sa ograničenom odgovornošću ili dioničko društvo. Također, vrijedi napomenuti da će za predselekciju biti prihvatljive i kompanije koje su tek u procesu registracije'', zaključuju iz USAID Projekta "Diaspora Invest"
Tomahawk11
Globalni moderator

#6471 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Fudo387 wrote:
Kakvi ste vas dvojica sa ovim malverzacijama, da nesto otvorimo, meni ne smeta muljanje :D
Kakav ja i muljanje, mene bi odmah uhvatili.
haubica_i_to_teshka

#6472 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by haubica_i_to_teshka »

shacir-aga, haj'd vamo , da nas dvojica napravimo posao

samo sjedish, nishta ne radish :-D
Bijeli look

#6473 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bijeli look »

Što se tiče teme, ja sam živio vani i vratio se. Ne žalim se, niti sam se pokajao, što se tiče ličnog života.
Ali generalno, ne vidim neku blistavu budućnost u ovoj državi, na globalnom nivou.
Previše toga ne štima, da ne nabrajam. I neće se popraviti, to je činjenica koja nam je svima poznata.
Ko ode, vrlo vjerovatno neće pogriješiti, niti ću ga ikada kritikovati zbog toga.
512MB

#6474 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Bijeli look wrote:Nisam pratio temu, niti čitao iza ove zadnje dvije stranice, ali možeš osnovati firmu u BiH – možeš biti direktor iste bez stupanja u pravi radni odnos u BiH – sklopiš ugovor o managementu. Ne moraš ni boraviti u BiH. Ne moraš čak imati bh državljanstvo.
Bolje otvoriti firmu u nekom malom gradu u Federaciji, ako imaš kakve konekcije.
Ne treba ti ni (pravo) sjedište firme – dogovoriš sa nekim računovođom da te prijavi na adresi svoje firme. Za 200 KM mjesečno možeš imati i sjedište i računovodstvene usluge.
Ovo sve pod uslovom da obavljaš intelektualne usluge vani i da imaš poslovne partnere od povjerenja.
Dio poslova koje radiš vani prijavljuješ na firmu u BiH. U Bosni te niko neće dirati 100%, pošto unosiš kapital u državu, plaćaš porez itd.
Naravno, trebaš paziti vani da ne pretjeraš sa poslovima koje fakturišeš sa firmom iz BiH. Bolje je naravno da se tvoje ime ne pojavljuje u vezi sa firmom iz Bosne, ako imaš nekog od povjerenja u BiH.
Razlika u porezu i troškovima je velika. Kao što neko napisa, BiH je fiskalni raj u odnosu na većinu EU zemalja.
Neka hvala :mrgreen:

Bolje za sve je da, kao dosad, ponesem kesha pa podijelim i potrosim posteno u BiH kao i svaki drugi razborit dijasporas...
muha_sa

#6475 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

imal šta novo--jel se ko ispalio :?
Post Reply