REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post Reply
Capsicum

#6451 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Capsicum »

daddy-kool wrote:
Capsicum wrote:
daddy-kool wrote:Da li je sud tražio nove akreditive od SS ili od predsjedništva, ili su oni eto po svom pitali Dragana, Mladena i Bakira?
Nema sta sud traziti od predsjednistva prije nego se podnese zahtjev za reviziju. Softic je pitao u maju 2016 i dobio je odgovor. Bakir se napravio lud, obmanuo svoj narod i opet pokusao na blef, da dobije malo na vremenu i da surfa na talasu podignutih tenzija do izbora, ali sud je odmah uputio pitanje clanovima predsjednistva oko toga da li je Softic dobio novi mandat.
Na osnovu čega sud zna da li SS ima legitimitet?
Da li je trebao priložiti neki papir uz ovo?

Zašto to nisu odmah tražili?

I sud bi trebao, naglašavam, kontaktirati isključivo instituciju.
Kako ne razumijes?! Softic pitao da li njegova je njegova ranija legitimacija dovoljna i za podnosenje revizije. Sud odgovorio da nije. I tacka. Sud se obratio predsjednistvu, kada je Softic uprkos tome podnio zahtjev. Znao je da nema legitimitet, ali se pravio lud, ko i sef mu Bakir. Normalno da se sud obratio instituciji koju je navodno Softic predstavljao, jer mu je u maju prosle godine receno da ranija legitimacija ne vrijedi, te je zbog toga trazio od iste te institucije da mu potvrde da li je ovome dat novi mandat za postupak revizije.
sunceKOtepsija

#6452 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by sunceKOtepsija »

VjecitiStudent wrote:Koji šupak ...
Ipak, dodaje da odluka da se ide u reviziju nije njegova, već joj je dao podršku te da se zbog toga ne kaje.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... 70310071#2
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kakvo smeće od insana. :roll:
molim vas, pripzite rjecnik, ima i djece na internetu...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6453 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Chmoljo »

statixx wrote:
"Mi smo cijenili da vrijedi pokušati i ići dalje, da treba sve učiniti za pravdu u ovoj zemlji i da ne treba ispustiti šansu ili obazirati zato što je neki registrar, koji se ne poziva na statut i pravila, sam po sebi nešto odgovorio.
A nije mu palo na pamet da treba javnost upoznati sa navedenim, pa tek onda organizovati kojekakve skupove.
pazi nešto. nije bitno šta je Bake uradio. bitno je kako prikazati da je to ok.

ako u tom procesu treba reći da je i Suljagiću drago što je odbijena revizija, jebat ga. ko mu je kriv što nije član nekih udruženja, tako bi bio veća žrtva i pozvaniji da tumači ove vrhunske poteze bošnjačke politike.

nekad mislim da smo manje pogubljeni bili 1919.
JThomas

#6454 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by JThomas »

sakib je u ovom slučaju ciganin s kombijem.

generalno, cigani s kombijem iz slučaja dženan memić su sjajna, fantastična metafora naše vlasti i društva u cjelini. neko nešto uradi namjerno. a fabricira se da su to uradili "oni" (neki koji nisu "mi"), i to ni oni nisu namjerno, već eto, oni su inače takvi, nisu kao mi, oni se napiju pa ubiju čovjeka onako. kako reče familija jedinog svjedoka - koji se ničega ne sjeća, pa ni cigana.

svaka sličnost sa onim u šta nas od sinoć ubjeđuju bakirovi fanovi je slučajna...
Last edited by JThomas on 10/03/2017 14:54, edited 1 time in total.
archi_a

#6455 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by archi_a »

It_is_a_Leclerc wrote:
kakotakonikako wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Sramotno i jadno saopštenje stradalničkih udruženja koja odavno služe sama sebi (i Bakiru Izetbegoviću) kad god tom polupismenom idiotu treba ponuditi alibi.

Ostavka, lopove ! Ostavka !
Imena Philippe Couvreura, Registrara Međunarodnog suda pravde i Ronny Abrahama, predsjednik Međunarodnog suda pravde će biti upisana crnim slovima na stubu srama u Srebrenici, Prijedoru, Višegradu, Sarajevu, Bratuncu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida, piše Patria.

Napisaćemo na stubu srama da su navedena dvojica izdali povjerenje koje su im dale Ujedinjene nacije, da su izdali principe morala i principe pravde, i napisaćemo pored njihovih imena da su prekšili Konvenciju o sprječavanju i nekažnjavanju genocida.

Pored njihovih imena biće ispisana i poruka za sve buduće generacije: "Molimo vas da ne budete kao ovi, koji su pogazili ljudsko dostojanstvo i međuanrodno pravo pretvorili u teror protiv manjih i slabijih”.

Postavljamo vječni i univerzalni zadatak za nas žrtve, koji ćemo prenijeti na naše potomke i sve ljude dobre volje da od danas, do Sudnjeg dana, svaki dan napišemo pismo Sudu pravde gdje ćemo tražiti odgovor; Zašto je Sud pravde dao legitimitet predstavnicima organa koji su počinili genocid u BiH, a oduzeli legitimitet agentu Sakibu Softiću, svojevrsnom predstavniku žrtava iz BiH da pokrene postupak revizije.

Politička rasprava i međusobna optuživanja Bošnjaka je zamjena teza i pozivamo sve Bošnjake, bez obzira na poziciju, rang ili politčko uvjerenje i opredjeljenje da prestanu sa tim.

Činjenica je da je agent Softić legitiman predstavnik BiH i nas žrtava u postupku revizije pred Sudom pravde, a koji je prekinut nerazumnom odlukom dvojice bezdušnih osoba sa Međunarodnog suda pravde.

Činjenica je da je agent Softić i pravni tim BiH uradio sve potrebne korake da se uspješno, zakonski i na vrijeme pokrene postupak revizije.

Činjenica je da je postupak revizije bio transparentan i da je agent Softić javnim pozivom pozvao sve institucije, državne organe BiH, istaknute akademike, stručnjake i javne ličnosti, ali i žrtve da se uključe i pomognu postupak revizje.

Činjenica je da je zvanična bošnjačka politika i bošnjački politički lideri pružili apsolutnu podršku postupku revizije i da je Bakir Izetbegović kao bošnjački član Predsjedništva BiH okupio najjače međunarodne stručnjake koji su i sačinili reviziju.

Činjenica je da Sud pravde, odnosno dvojica bezdušnih birokrata, nisu dali odgovor zašto i na osnovu kojeg zakona, statuta, pravilnika, pravne norme osporavaju legitimitet našeg agenta. Mi žrtve znamo da je 1978. godine u statutu Suda pravde ukinuta odredba da se u postupku revizije treba priložiti novo ovlaštenje, koje se sada zatražilo od našeg agenta.

Činjenica je da smo svi imali šansu, svako na svoj način, da pomognemo postupku revizije i neka se svako zapita šta je i koliko uradio da pomogne postupku revizije, odnosno da li je ovakva odluka dvojice birokrata i pojedinačna slika naše posvećenosti, uticaja i zanimanja za revizju.

Ovo su pitanja za sve, za one koji kritikuju i one koji ne kritikuju postupak revizije. Zbog navedenih činjenica naglasimo i poštujmo presudu Suda pravde iz 2007. gdje je Srbija proglašena krivom po više pravnih osnova zbog počinjenog genocida, ali i činjenicu da su organi republike srpske također proglašeni krivim za zločin genocida. Agent Softić i skoro isti tim se izborio 2007. za ovu presudu, zahvalimo se njima, ali i svima koji su dali svoj doprinos na utvrđivanju genocida. Takvih je ogroman broj i zato budimo ponosi.

Saopštenje potpisuju:

Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa
Udruženje žrtva i svjedoka genocida
Udruženje ŽENA – ŽRTVA RATA
Udruženje Žena Podrinja-Bratunac
Udruženje građana za pravdu mir i povratak
Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995
Udruženje porodica nestalih općine Vogošća
Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš
Udruženje Majke Srebrenice
Udruženje “Žene Srebrenice“ Tuzla
Nemoj vrijedjati ZRTVE. Nemas pravo na to.
Koje žrtve ? Gdje su ovdje žrtve ?
Žrtve su u crnoj zemlji i neka im je vječni rahmet.

Ovi što nose lavor i brišu Bakiru čelo, šatro u ime tih istih žrtava, mogu samo da se stide.
Ima dragi Bog i vidi ovo i ovakva saopćenja.
Jel te dosta više! Ni jedna žena ili muškarac u ovim udruženjima nema da nije izgubio bar oca, muža, brata ili dijete. I dan danas im kosti traže. Stidi se čovječe. Sram te bilo. :oops:
Last edited by archi_a on 10/03/2017 14:55, edited 1 time in total.
daddy-kool

#6456 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by daddy-kool »

Capsicum wrote: Normalno da se sud obratio instituciji koju je navodno Softic predstavljao, jer mu je u maju prosle godine receno da ranija legitimacija ne vrijedi, te je zbog toga trazio od iste te institucije da mu potvrde da li je ovome dat novi mandat za postupak revizije.
Ali se nije obratio instituciji, nego su poslali 3 pisma.
Nemamo 3 predsjedništva nego jedno.
Capsicum

#6457 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Capsicum »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... -cestitam/

Ovaj frajer se otvoreno ruga narodu. Bukvalno govori: "Jeste, napravio sam vas budalama, pisam po vama svaki dan i nastavit cu i dalje. Ostavku ne dam. Šta mi možete"
Ako ovo nije poziv na demonstracije protiv maloumnika, onda ja ne znam šta je.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6458 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Tomahawk11 »

Capsicum wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... -cestitam/

Ovaj frajer se otvoreno ruga narodu. Bukvalno govori: "Jeste, napravio sam vas budalama, pisam po vama svaki dan i nastavit cu i dalje. Ostavku ne dam. Šta mi možete"
Ako ovo nije poziv na demonstracije protiv maloumnika, onda ja ne znam šta je.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sda-poz ... /170310070
Better Man

#6459 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Better Man »

Saopštenje nisu potpisala navedena udruženja žrtava, već uhljebi koji su se debelo okoristili i obogatili na račun tih istih žrtava da sad ne spominjem imena jer ih svi znaju.
Chmoljo

#6460 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Chmoljo »

archi_a wrote:Jel te dosta više! Ni jedna žena ili muškarac u ovim udruženjima nema da nije izgubio bar oca, muža, brata ili dijete. I dan danas im kosti traže. Stidi se čovječe. Sram te bilo. :oops:
na stranu leclercova razmišljanja, ali brdo je udruženja koja su zloupotrijebila SVOJE žrtve za sticanje lične koristi. vrlo dobro znam za primjer udruženja poginule djece, i rezigniranih roditelja koji su tu bili sa uvjerenjem da udruženje postoji da se sačuva uspomena na ono najviše što ljudsko biće može izgubiti.

i znam koliko su se prevarili u tome.

nema niko tapiju na sve žrtve. jer, kako rekoh nekoliko puta, možeš i sam biti neko ko je izgubio najmilije, ali ako ne pušeš u istu tikvu, onda si čak i izdajnik, kao Suljagić npr.
IMT25

#6461 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by IMT25 »

muzicar_iz_parka wrote:SDA izrasla u pravu demokratsku stranku, koja svoje stavove brani isključivo verbalno a ne kao crveni kmeri fizičkim nasiljem.

Jel se to ti za.ebavaš?
Last edited by IMT25 on 10/03/2017 15:08, edited 1 time in total.
archi_a

#6462 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by archi_a »

Pa ćemo generalizirati i popljuvati po default-u sva udruženja. Uredu je. :oops:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#6463 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by mali_milojica »

Dobro mu je rekao predsjednik SDS Govedarica. Predavanje aplikacije je pocetak kraja Bakira Izetbegovica kao politicara. Poslije ovoga covjek je politicki mrtvac. Sa njim vise niko nece htjeti imati posla.
Drugi je par opanaka sto ce biti siva eminencija u SDA i sto ce puskurci iz te stranke dolaziti kod njega na minder da aminuje ono sto oni rade.
agent_zero

#6464 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by agent_zero »

Đubre jedno balijsko, kao i svi oni koji mu iskazuju podršku!

Sramota me izroda iz vlastitog naroda!
harač

#6465 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by harač »

daddy-kool wrote:
Na osnovu čega sud zna da li SS ima legitimitet?
Da li je trebao priložiti neki papir uz ovo?

Zašto to nisu odmah tražili?

I sud bi trebao, naglašavam, kontaktirati isključivo instituciju.
ti ucis Medjunarodni sud pravde kako da tumaci Pravila suda koja je donio Medjunarodni sud pravde. Pa ti si prekucao i Kiseljak i Apeiron i Slobomir :D
JThomas

#6466 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by JThomas »

ja sam to rekao i kod aplikacije za eu, naša država se ponaša isto kao njen prosječni građanin kad predaje nešto za šta nema ni blizu potpune dokumentacije - hajd' ti meni primi da imam da sam pred'o.
tandmand

#6467 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by tandmand »

ultima_palabra wrote:Gubiš se malo, nije to tema današnje emisije... kad ide taj odgovor prema EU? Hoće li i njega Sakib predati?
Nije EU i MZ ciljna grupa, već dejtonska BiH. :oops:
detroit-mercy

#6468 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by detroit-mercy »

zagortenej wrote:Image

Pozivamo sve patriote i Bosnjake da podrze Bakira Izetbegovica
https://www.facebook.com/groups/1866324493614903/

:bih: :bih: :bih:
Kako smo samo uspjeli da devalviramo znacenje rijeci patriota/patriotizam :-) .
Na sta se je patriotizam sveo, na podrsku Ridjem :-) :-) :-) :-) :-)
Hajvan

#6469 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Hajvan »

mali_milojica wrote:Dobro mu je rekao predsjednik SDS Govedarica. Predavanje aplikacije je pocetak kraja Bakira Izetbegovica kao politicara. Poslije ovoga covjek je politicki mrtvac. Sa njim vise niko nece htjeti imati posla.
Drugi je par opanaka sto ce biti siva eminencija u SDA i sto ce puskurci iz te stranke dolaziti kod njega na minder da aminuje ono sto oni rade.

nadajmo se padu, no nazalost, ovo predvidjanje o "sivoj eminenciji" je vrlo moguce
cyprus

#6470 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by cyprus »

https://www.facebook.com/groups/1866324493614903/

Ja koji rektalni alpinizam i mentalna dijareja na toj grupi u koju se sklupljaju :-) :-) Pa jebote...

Htjedoh izdvojit najveće bisere, ali nema, sve je to ista kategorija, grehota je išta izdvajat...
daddy-kool

#6471 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by daddy-kool »

JThomas wrote:ja sam to rekao i kod aplikacije za eu, naša država se ponaša isto kao njen prosječni građanin kad predaje nešto za šta nema ni blizu potpune dokumentacije - hajd' ti meni primi da imam da sam pred'o.
:D
Chmoljo

#6472 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by Chmoljo »

archi_a wrote:Pa ćemo generalizirati i popljuvati po default-u sva udruženja. Uredu je. :oops:
naravno da nećemo generalizirati, niti ćeš mi gurati riječi u usta, ali oni nisu svete krave čije se mišljenje ne smije dovoditi u pitanje.

to što sam naveo jedan primjer, ne znači da tih primjera više nema, nego koliko ljudi mogu biti beskrupulozni. niko ih nije tjerao da brane lažova.
vrbas1979

#6473 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by vrbas1979 »

http://www.slobodnaevropa.org/a/bosna-i ... 61969.html

Direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicionu pravdu u Njujorku Refik Hodžić smatra da zbog svega što se dogodilo tokom podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid neko mora da odgovara. Izjave da je odbijanje zahtjeva za reviziju politički motivisano ocjenjuje kao smiješne. U intervjuu za Radio Slobodna Evropa upozorava da će zbog krivih odluka ispaštati žrtve, te sigurno biti zaustavljena suđenja za ratne zločine u Srbiji.

RSE: Gospodine Hodžiću, od samog početka ste govorili da će ishod podnošenja zahtjeva za reviziju biti ovakav.

Hodžić: Bilo je očigledno. Onaj ko je htio da zna mogao je da vidi da jednostavno nisu bili ispunjeni uslovi prema pravilima Suda, niti kada se radi o legitimitetu agenta, jer je vrlo jasno da na Međunarodnom sudu pravde države podnose sporove i da se ne može ništa uraditi "na foru", da je revizija novi postupak i da je za to potrebna nova odluka. Ali, čak da to i nije bio problem, postojalo je načina, da se zaista htjelo, da je gospodin Izetbegović htio, on je mogao da pismeno podnese zahtjev preko ambasadora. Međutim, opet bismo imali isti problem u zastupanju pred Sudom, a da ne govorimo o ispunjavanju odredbi člana 61 Statuta, gdje zahtjev podnesen u zadnji čas, na ovakav način, nije imao nikakve, ni teoretske, šanse da prođe na Sudu. Tako sada tek možemo da vidimo kako činjenice polako isplivavaju - da se zaista nikada nije ni računalo sa bilo kakvim uspjehom ovog zahtjeva, nego je on bio isključivo politički motivisan.

RSE: Kako tumačite činjenicu da je Sakib Softić skoro godinu znao da nema legitimitet agenta koji bi predstavljao državu BiH o čemu je i obaviješten iz Međunarodnog suda pravde?

Hodžić: Mislim da je to, uz ovu katastrofalnu blamažu koju je Bosna i Hercegovina doživjela na Sudu, jer do sada nije zabilježen ovakav slučaj da se neki podnesak ovakve vrste – ovo je presedan i zbog činjenice da je ovo prvi predmet koji se ticao Konvencije o kršenju genocida – da ne prođe Registrar, da ne prođe čak ni ovu birokratsku prepreku, pa da ga Sud uzme u razmatranje. Uz tu blamažu, činjenica da je gospodin Softić znao, da je gospodin Izetbegović znao, da se uz to svjesno manipulisalo, prije svega žrtvama i onima koji su zaista očekivali nekakvu pravdu, da je iz toga došlo toliko destruktivnih posljedica, uključujući poniženje tih žrtava, zbog toga neko mora odgovarati.

To nije stvar preko koje se može preći tek tako, bez odgovornosti. Mislim da je u ovom trenutku upravo najveće pitanje preispitivanje svih detalja, neke vrste istrage koja bi utvrdila ko je sve ustvari učestvovao u ovome, ko je znao, ko je donosio odluke. Uzmite samo onaj dokument Džefrija Najsa i Nevenke Tromp – ima tu niz ljudi koji su bili uključeni u to sve i koji su znali i koji su radili na ovome. Radi se o i ogromnom novcu koji je također bio uključen. Šta se sada događa s tim novcem, ko je ustvari potrošio, ko je sve ove godine dobijao novac za 'implementaciju presude Suda'? Dakle, to sve mora izaći na vidjelo, da bi se preuzela odgovornost za nešto što je najkatastrofalniji potez kada se radi o bilo kakvim šansama da se utvrdi odgovornost za zločine Srbije u Bosni i Hercegovini.

Kraj priče pod izlikom okretanja budućnosti

RSE: Za pretpostaviti je da Sakib Softić nije čuvao ovu informaciju za sebe, već da je obavijestio i ljude koji su bili uključeni u podnošenje zahtjeva za reviziju presude, prije svega člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Šta su dakle posljedice svega ovoga?

Hodžić: Posljedice po Bosnu i Hercegovinu su katastrofalne. O tome smo govorili i ranije. Zamislite prije svega kako se osjeća majka mog prijatelja Zedina, koji je ubijen od strane vojnika pod komandom ovih koji su bili plaćeni iz Srbije, kada izađe na TV Milorad Dodik i likuje nad ovim kao još jednom pobjedom njegove politike, poricanja genocida i negacije zločina. Zamislite kako se osjećaju hiljade takvih majki. Zamislite kako se osjećaju logoraši koji su bili mučeni od strane ljudi koji su bili pod komandom i kontrolom Srbije. To poniženje žrtava je samo po sebi dovoljan razlog da bi neko morao podnijeti, ne samo moralnu i političku, nego i krivičnu odgovornost.

A da ne govorimo o krizi institucija koja je svjesno izazvana ovim, da ne govorimo o eroziji međunarodnog ugleda, ono što je od njega ostalo, o Bosni i Hercegovini, da ne govorimo o gubljenju podrške u međunarodnoj zajednici kada se radi o pravdi za žrtve i alibiju Srbiji, koja danas može da kaže: 'Evo, sada imamo konačno sudski pečat da je ova priča završena'. Ionako imate i saopštenje Fonda za humanitarno pravo, koji govori da se odustaje od suočavanja sa prošlošću u Srbiji, suđenja za ratne zločine su tamo u krizi, nema tužioca za ratne zločine već više od godinu dana.

Nakon ovoga, ja sam ubijeđen da ćemo vidjeti jedan definitivan kraj priče pod izlikom 'E, je li sada vrijeme da se okrenemo budućnosti?'. To možemo da vidimo i iz izjava gospodina Vučića, na kraju krajeva i iz izjava gospodina Izetbegovića, tako da za jedan takav sunovrat bilo kakvih šansi za pravdu za žrtve, u trenutku kada se definitivno zatvara Haški tribunal kao zadnja poluga za bilo kakav pritisak po tom pitanju, neko mora da odgovara za taj sunovrat.

Kraj pritiska na Srbiju

RSE: Više puta ste upozoravali na činjenicu da bi ovo moglo, da tako kažemo da "zatvori vrata" suđenjima za ratne zločine u Srbiji. Može li se to zaista dogoditi i šta će to značiti za žrtve u BIH?

Hodžić: Mislim da se suđenja za ratne zločine u Srbiji odvijaju svih ovih godina isključivo i samo zbog pritiska međunarodne zajednice. U jednom trenutku su to bili Amerikanci, u drugom trenutku Evropska unija, i ona su se uvijek odvijala na jedan farsičan način. Imali ste suđenje za Škorpione koji su tretirani kao neka nevladina organizacija, a ne jedinica Službe državne bezbjednosti, jednostavno da bi se izbjeglo preispitivanje bilo kakvih odgovornosti državnih organa. Imate sada suđenje za Kravicu, koje je farsično. Imate čitavu ovu priču sa Novakom Đukićem koji je odgovoran za Kapiju u Tuzli, gdje se izvode te strašne rekonstrukcije, u kojima se kao utvrđuje da on nije kriv.

Dakle, to je stanje u Srbiji danas, i taj međunarodni pritisak koji je postojao da bi tjerao Srbiju naprijed po ovom pitanju, on od ove odluke ne postoji, jer mi smo izgubili podršku prijatelja u međunarodnoj zajednici za ovu stvar, koji su nas upozoravali po ovom pitanju, da revizija nema šanse i da će izazvati ovakve političke probleme. Sada imamo tu situaciju. Ja sam duboko uvjeren da ćemo vidjeti kraj bilo kakvog pritiska na Srbiju kada se radi o ratnim zločinima i njenoj prošlosti.

RSE: Kako komentarišete izjavu gospodina Bakira Izetbegovića da je odluka Međunarodnog suda pravde politička?

Hodžić: Ma, to je smiješno. To je zaista smiješno. Ja mislim da zaista neko ko je donio ovako katastrofalnu odluku mora imati obraza da se obrati ljudima u čije ime je to kao uradio i da prihvati odgovornost. Govoriti o političkoj odluci Suda, u situaciji u kojoj nije ni razmatran zahtjev pa da možete da kažete da je nečija politika uticala na to da bude odluka ovakva ili onakva, kao što se može govoriti o tome za samu presudu iz 2007. godine.

Ovdje zahtjev nije prošao Registrar, sudije su samo tražile od Registrara da utvrdi ko je podnio ovaj zahtjev i kada su vidjeli da ustvari Sakib Softić nema više legitimiteta od mene ili od Vas da to uradi u ime države Bosne i Hercegovine, samo su rekli: 'Mi uopšte ne možemo ovo razmatrati, jer ovaj čovjek koji se ovdje pojavio ne može podnijeti ovaj zahtjev'. I oni su to znali, od aprila prošle godine. I sada izaći i pričati o tome kako je svijet protiv Bošnjaka, kako je ovo politička odluka – to ne samo da je jedan politički kukavičluk, nego je to ustvari produžetak manipulacije žrtvama koje su ponižene ovom katastrofalnom blamažom. Zaista bi bilo vrijeme da se s tim manipulacijama prestane i da se preuzme odgovornost za svoje postupke.
Last edited by vrbas1979 on 10/03/2017 15:21, edited 2 times in total.
detroit-mercy

#6474 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by detroit-mercy »

JThomas wrote:ja sam to rekao i kod aplikacije za eu, naša država se ponaša isto kao njen prosječni građanin kad predaje nešto za šta nema ni blizu potpune dokumentacije - hajd' ti meni primi da imam da sam pred'o.
Ko su oni da se mi njima prilagodjavamo :mrgreen: :mrgreen:
ultima_palabra

#6475 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE

Post by ultima_palabra »

cyprus wrote:https://www.facebook.com/groups/1866324493614903/

Ja koji rektalni alpinizam i mentalna dijareja na toj grupi u koju se sklupljaju :-) :-) Pa jebote...

Htjedoh izdvojit najveće bisere, ali nema, sve je to ista kategorija, grehota je išta izdvajat...
Mogle bi danas institucije prekovremeno raditi... :D
Post Reply