Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JThomas

#6452 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

jebaji ga. kontam nisam dobra treba da mi sviraju... :D
Dozer

#6453 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote:
Dozer wrote:Haznadare...ja tek sad shvatih da si i ti vani. Izvini, ali sad je sve puno jasnije po pitanju tvojih stavova i pisanja. Samo jedno pitanje - jel' te tamo percipiraju kao nacionalnog Bosnjaka ili Bosanca?
Sumnjam da ces mi vjerovati ako ti kazem.
Naravno da ti necu vjerovati, jer i ja sam bio i u Holandiji, i Svedskoj, i Njemackoj, kao i bukvalno u svim ovim blizim zemljama poput Madjarske, Italije, Austrije, ali i nekim daljim... Uvijek komunicirao i komuniciram na engleskom, i nikada nikoga od domacih ljudi nisam cuo da me nazvao Bosniak kada cuje odakle sam, nego uvijek Bosnian.
Dakle, vjeruj mi da mi ne moras govoriti. Bosnjakom (Bosniak) te mogu nazvati samo oni kojima si ti sam rekao da si to, a ne Bosnian, i garantujem da su te cudno gledali radi toga, jer znam koliko su mene puta ljudi ispitivali zasto neki nasi ljudi u tim zemljama govore da su Bosnjaci, a ne Bosanci.
dale cooper

#6454 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

detroit-mercy wrote: Vidis, neki dan sjedimo na pauzi za rucak nas par, bilo dvoje Nijemaca i dva Amerikanca. I nekako tema dodje do glasanja i izbora. Vecinom je bilo ono glasas li i koga bi podrzao. Uglavnom, moja opaska je bila da ja licno ne glasam (u USA naravno) i da me u principu zaboli racku :mrgreen: jer sve je to isto ili u pet deka.
Na sta mi je ovaj jedna Svabo nako malo suknuo, da nije problem da li je sve u pet deka nego je problem da svojim glasanjem ili ne glasanjem sprijecis dolazak kojekakvih budala. Mozda ipak ti ljudi, a mi se tako volimo sprdati sa demokratijom sto se vidi i ovdje na forumu, imaju neko drugo iskustvo demokratskog drustva, koje nama treba jos dosta vremena da aposolviramo. I kada kazem nama, smatrama nas Bosance jer u principu da li vani ili u zemlji, imamo prilicno istu matricu ponasanja. Zaboli me racku :mrgreen: .
Sigurno da imaju, oni to sasvim ozbiljno shvataju kao dužnost građanina prema domovini.
U nas ti je to "boli me kurac" postalo stanje uma. :D Jer zapitaj se logički, kakva može biti država ljudi koje
boli kurac za sve? :mrgreen:
detroit-mercy

#6455 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

dale cooper wrote:
detroit-mercy wrote: Vidis, neki dan sjedimo na pauzi za rucak nas par, bilo dvoje Nijemaca i dva Amerikanca. I nekako tema dodje do glasanja i izbora. Vecinom je bilo ono glasas li i koga bi podrzao. Uglavnom, moja opaska je bila da ja licno ne glasam (u USA naravno) i da me u principu zaboli racku :mrgreen: jer sve je to isto ili u pet deka.
Na sta mi je ovaj jedna Svabo nako malo suknuo, da nije problem da li je sve u pet deka nego je problem da svojim glasanjem ili ne glasanjem sprijecis dolazak kojekakvih budala. Mozda ipak ti ljudi, a mi se tako volimo sprdati sa demokratijom sto se vidi i ovdje na forumu, imaju neko drugo iskustvo demokratskog drustva, koje nama treba jos dosta vremena da aposolviramo. I kada kazem nama, smatrama nas Bosance jer u principu da li vani ili u zemlji, imamo prilicno istu matricu ponasanja. Zaboli me racku :mrgreen: .
Sigurno da imaju, oni to sasvim ozbiljno shvataju kao dužnost građanina prema domovini.
U nas ti je to "boli me kurac" postalo stanje uma. :D Jer zapitaj se logički, kakva može biti država ljudi koje
boli kurac za sve? :mrgreen:
Nemam se sta pitati, sve vec vidjeno :mrgreen: .
hAZNADAR

#6456 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:
hAZNADAR wrote:
Dozer wrote:Haznadare...ja tek sad shvatih da si i ti vani. Izvini, ali sad je sve puno jasnije po pitanju tvojih stavova i pisanja. Samo jedno pitanje - jel' te tamo percipiraju kao nacionalnog Bosnjaka ili Bosanca?
Sumnjam da ces mi vjerovati ako ti kazem.
Naravno da ti necu vjerovati, jer i ja sam bio i u Holandiji, i Svedskoj, i Njemackoj, kao i bukvalno u svim ovim blizim zemljama poput Madjarske, Italije, Austrije, ali i nekim daljim... Uvijek komunicirao i komuniciram na engleskom, i nikada nikoga od domacih ljudi nisam cuo da me nazvao Bosniak kada cuje odakle sam, nego uvijek Bosnian.
Dakle, vjeruj mi da mi ne moras govoriti. Bosnjakom (Bosniak) te mogu nazvati samo oni kojima si ti sam rekao da si to, a ne Bosnian, i garantujem da su te cudno gledali radi toga, jer znam koliko su mene puta ljudi ispitivali zasto neki nasi ljudi u tim zemljama govore da su Bosnjaci, a ne Bosanci.
:D
Pa zasto si me uopce pitao?
Mis mekinjas

#6457 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mis mekinjas »

Fudo387 wrote:
Mis mekinjas wrote:Fudo je hit. :lol:

Ne vrijedi prosipati bisere pred svinje. :mrgreen:
Pa to je to, kafanske doskocice plafon.
Sveuciliste, Krleza, Svemir... :D , moracu te razocarati, ko god ti je rekao da je Sejo Kalac nivo Krleze, zajebavo se s tobom. :D :lol:
Dok god ti znas ko je doticni, a ja eto prvi put cujem za njega, ne bojim se za tvoju svijetlu buducnost. :lol:

Margaritas ante porcos upamti dobro, i prepoznaj se. :mrgreen:
Ommadawn

#6458 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

dale cooper wrote:
Arteta wrote:
dale cooper wrote: Ponovo ćorak Katarina, sorry. :D Živim u BiH, rođeni Tuzlak. :kakoste:
Slavinovici, Solina, Zlokovac, Si selo ili u blizini negdje. :D
Hahaha, bio si blizu. :D Sjenjak. :-D Jesi li i ti sugrađanin? :-D
Blizu Jupitera?
Ja boravim uglavnom na Ircu kad sam u Tuzli. A u Mandiće kad odem autom, taxijem se moram vratiti.
Niemand

#6459 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

dale cooper wrote:

Mi stojimo u mjestu već 20 godina. Svi eventualni pomaci su bili gurkanje međunarodne zajednice koji su se usvajali teškom mukom.

Prvi korak? Pa hajde da krenemo da se konačno obračunamo sa korupcijom na svim nivoima. Hajdemo usvojiti taj
famozni zakon o porijeklu imovine. Imenovati specijalnog tužioca koji će se baviti isključivo time.
Hajde onda da pročešljamo sve sumnjivo odrađene privatizacije. Ko je profitirao od njih i gdje je otišao taj novac.
Kako ti se čini to za početak? Rješavanje ovih pitanja je preduslov za privlačenje stranih investicija, jer niko
neće svoj novac da ulaže u zemlju izjedenu korupcijom. Strane investicije su preduslov za nova radna mjesta itd.
Ja mozda nisam dovoljno upucena, al sa korupcijom svaka zemlja ima problem, to valjda ide u paketu sa kapitalizmom. Pohlepa. I u drugim zemljama, s kojima se uopce ne mozemo porediti, postoji korumpirana policija i ostali nivoi vlasti. Razlika je u procentima, manje vise.

S ovim za porijeklo imovine se slazem, zvuci fino. Kako to sprovesti?

Strane investicije, meni jel, zvuci takodjer fino. Al, za ovo imamo i teme na forumu. Npr konzum. To je i dalje strana investicija i radna mjesta, koja velikoj vecini smeta kolko sam upratila, jer se treba domace podupirati. Al shidi, vecini smeta, treba se domace podupirati il trebaju se graditi fabrike a ne trzni centri. Za proizvodnju odjece koja se prodaje u al shidiju nismo dovoljno siromasna drzava i nije nam dovoljno jeftina radna snaga, s toga jedina radna mjesta koja smo mogli dobiti su trgovci. Opcenito, pretezno se sve svodi na usluzne djelatnosti kad je u pitanju strana investicija.

Kako privuci strane investitore? Npr, onaj kusturica, sto je dovo tana u sarajevo, u hong kongu mescini bankar il nesta tako. Voli sarajevo, covjek se potrudio. Klub dobio bolje uslove. Meni zvuci pozitivno. Al ocito nije. Jer, posto ste vec uStvrdili da ako si otiso iz bosne ocito su ti pare bitnije i ne mozes ti raspravljati o bosni, oso si, razguli, jelte, 'ta ti imas se mjesati o klubu na cijoj tribini ne sjedis na svakoj utakmici, jedi rizu il sta se vec jede u hong kongu i suti.

Kako privuci strane investitore bez neke vrste lobiranja? Ko ce lobirati? Kako rijesiti korupciju, sa kojom i vodece zemlje u svijetu kubure? Sta je sa industrijom? Sta je sa obrazovanjem?

:cekam:
dale cooper

#6460 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

Ommadawn wrote:
Blizu Jupitera?
Ja boravim uglavnom na Ircu kad sam u Tuzli. A u Mandiće kad odem autom, taxijem se moram vratiti.[/quote]

Malo dalje prema gornjem dijelu. :-D Mandići su tako blizu, a tako daleko od centra grada zbog lošeg pristupa.
Loš put, pun rupa, dijelom čak i kaldrma. Ali je mirno i tiho gore. Za odmora i roštilja se ubilo. :mrgreen:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6461 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Fudo387 wrote:
Tako je, vidjeti sta albanski lobi napravi od Kosova.
Oni dole su mogli do kijameta strajkovati gladju po rudnicima, izlaziti na demonstracije, stancati sladoled i baklavu...da ne bude Leke u
state departmentu, nikad drzave ne bi dobili.

Samo za Fudu :serbo:
Fudo387

#6462 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Lajavikrelac wrote:
Fudo387 wrote:
Tako je, vidjeti sta albanski lobi napravi od Kosova.
Oni dole su mogli do kijameta strajkovati gladju po rudnicima, izlaziti na demonstracije, stancati sladoled i baklavu...da ne bude Leke u
state departmentu, nikad drzave ne bi dobili.

Samo za Fudu :serbo:
I tebi je tvoja majka govorila kad ti je najteze da zapjevas?
Ako, samo ozezi, vratices Kosovo jednog dana.
Al u qrcu. :D
skupljac_zeljeza

#6463 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

HAVANA wrote:
JThomas wrote:znači ni haznadar nije ovdje? pretpostavljao sam, ali dobro da znam...
Ja sam ovde tita mi,neki dan doso,bi fino na oktober festu.Nego ,masem ti ja iz auta neki dan a ti ko mlada kaka upravio,digo nos,ni da mahnes.Kod zeljinog,a dje drugo.
Vidi ti ovo. Sad se u Minken ide na pivu, a nekada problem bilo i kartu kupiti.
Ništa mi drugo ljudi u životu nisu govorili nego samo - šuti, šuti, šuti i šuti. A ja neću da šutim! Kako i ne bi. Odem neki dan u preduzeće - Imal' posla? Nema! 'Oćel' bit'? Kaže - Možda! Pa kad da dođem? Dođi sutra. Dođem sutra. Imal' posla? Nema! 'Oćel' bit'? Kaže - Možda! Pa kad da dođem? Dođi sutra. E ne dođem im ja sutra. Dođem prek'sutra. Imal' posla? Nema! Reko - Dobro je. Dobro je. Kaže on - Biće bolje. 'Oće reko kad meni nokat naraste tamo đe nikad nije rast'o. 'Oće, 'oće.
Dođem kući. Mislim se šta ću i kako ću, i odlučim - Njemačka! Ma idem i ja u tu Njemačku da vidim i ja tu Njemačku da joj njemačku. Izvadim oni pasoš i vizu, ižljubim se sa ženom i sa sinov'ma i razgulim u Kugensave.

Najpošljem sam došo na onu voznu štaciju u Zagreb. Pitam ja onog s crvenom kapom jel' ovo voz za Kugensave? Kaže on kakav Kugensave, koja je to republika? Kakva reko republika - Njemačka! Kaže - Izvadi prvo kartu za Frankfurt! Ama ljudi moji, znoj me 'ladan šest puta oblio, dok me onaj iza one šube od blagajne razumio dokle ću i kako se zove oni grad. Kako i ne bi. Stanem ja u oni red. Petn'est ljudi idu pridamnom. Dođo do one šube, zaboravi kako se zove oni grad dokle treba da idem. Pita onaj - Dokle? Reko - Čekaj! Kaže - Nema čekaj! Sjet' se ja Frankfurt, al' izguraše me iz reda ne mereš se vratit'. Na onu se šubu navalio je'an deb'o čo'ek, zavuk'o glavu u šubu. Ne vadi glave, ćaća ga njegov zakarto, već me samo odgurnu s onom svojom šapom. Odbij! Odbij kaže, bio si na redu. Sad odbij kad nemaš soli u glavi.

Stanem ja opet u oni red, ponavljam u sebi Frankfurt, Frankfurt. Glava mi 'volkačka došla, Frankfurt, Frankfurt. Onaj pita - Dokle? Ja k'o iz topa reko - Frankfurt! Eee, kaže, druže izvini, nije na ovoj blagajni nego na onoj do mene. Pa što mi reko maloprije nisi kaz'o. Đe ću ti kaže kazat', kad nisi znao đe ćeš. A jes', nije ni on kriv što sam ja 'vaki.
Arteta

#6464 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

dale cooper wrote:
Ommadawn wrote:
Blizu Jupitera?
Ja boravim uglavnom na Ircu kad sam u Tuzli. A u Mandiće kad odem autom, taxijem se moram vratiti.
Malo dalje prema gornjem dijelu. :-D Mandići su tako blizu, a tako daleko od centra grada zbog lošeg pristupa.
Loš put, pun rupa, dijelom čak i kaldrma. Ali je mirno i tiho gore. Za odmora i roštilja se ubilo. :mrgreen:[/quote]

Tuzla je geografski podijeljena na gornji i donji dio, da nema naselja Gornja Tuzla vi bi se gore tako zvali. :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6465 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Fudo387 wrote:I tebi je tvoja majka govorila kad ti je najteze da zapjevas?
Ako, samo ozezi, vratices Kosovo jednog dana.
Al u qrcu.
Ja i Kosovo ko ti pojas Gaze.... :-)
dale cooper

#6466 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:

Mi stojimo u mjestu već 20 godina. Svi eventualni pomaci su bili gurkanje međunarodne zajednice koji su se usvajali teškom mukom.

Prvi korak? Pa hajde da krenemo da se konačno obračunamo sa korupcijom na svim nivoima. Hajdemo usvojiti taj
famozni zakon o porijeklu imovine. Imenovati specijalnog tužioca koji će se baviti isključivo time.
Hajde onda da pročešljamo sve sumnjivo odrađene privatizacije. Ko je profitirao od njih i gdje je otišao taj novac.
Kako ti se čini to za početak? Rješavanje ovih pitanja je preduslov za privlačenje stranih investicija, jer niko
neće svoj novac da ulaže u zemlju izjedenu korupcijom. Strane investicije su preduslov za nova radna mjesta itd.
Ja mozda nisam dovoljno upucena, al sa korupcijom svaka zemlja ima problem, to valjda ide u paketu sa kapitalizmom. Pohlepa. I u drugim zemljama, s kojima se uopce ne mozemo porediti, postoji korumpirana policija i ostali nivoi vlasti. Razlika je u procentima, manje vise.

S ovim za porijeklo imovine se slazem, zvuci fino. Kako to sprovesti?

Strane investicije, meni jel, zvuci takodjer fino. Al, za ovo imamo i teme na forumu. Npr konzum. To je i dalje strana investicija i radna mjesta, koja velikoj vecini smeta kolko sam upratila, jer se treba domace podupirati. Al shidi, vecini smeta, treba se domace podupirati il trebaju se graditi fabrike a ne trzni centri. Za proizvodnju odjece koja se prodaje u al shidiju nismo dovoljno siromasna drzava i nije nam dovoljno jeftina radna snaga, s toga jedina radna mjesta koja smo mogli dobiti su trgovci. Opcenito, pretezno se sve svodi na usluzne djelatnosti kad je u pitanju strana investicija.

Kako privuci strane investitore? Npr, onaj kusturica, sto je dovo tana u sarajevo, u hong kongu mescini bankar il nesta tako. Voli sarajevo, covjek se potrudio. Klub dobio bolje uslove. Meni zvuci pozitivno. Al ocito nije. Jer, posto ste vec uStvrdili da ako si otiso iz bosne ocito su ti pare bitnije i ne mozes ti raspravljati o bosni, oso si, razguli, jelte, 'ta ti imas se mjesati o klubu na cijoj tribini ne sjedis na svakoj utakmici, jedi rizu il sta se vec jede u hong kongu i suti.

Kako privuci strane investitore bez neke vrste lobiranja? Ko ce lobirati? Kako rijesiti korupciju, sa kojom i vodece zemlje u svijetu kubure? Sta je sa industrijom? Sta je sa obrazovanjem?

:cekam:
Ima, ali ni izbliza kao mi. Kod nas je korupcija prožeta kroz svaku poru društva i blokira funkcionisanje same
države. Druga stvar je što kada se u zemljama EU-a i Amerike korupcija otkrije ona se kažnjava. Kod nas
procesi traju godinama i na kraju se osumnjičeni oslobode zbog navodnih nedostataka dokaza ili drugih
razloga. Čović i Bičakčić su ti tipični primjeri. Sudstva i tužilaštva nisu slobodna da rade svoj posao jer su pod direktnim
uticajem i pritiskom politike.

Ova i sva druga pitanja kako sprovesti trebaju biti upućena onima koji dobiju vlast. Ja nisam stručnjak za to,
ali svima koji žive u ovoj zemlji je jasno u kakvim smo govnima i koji su problemi koji nas koče. Za identificirati
te probleme ne trebaš biti stručnjak, dovoljno ti je da živiš ovdje. Ono što mi možemo uraditi je izabrati prave
ljude za posao, a jedino dva mjerila koja trebamo imati su: jesu li pošteni i jesu li sposobni.
dale cooper

#6467 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

skupljac_zeljeza wrote:
HAVANA wrote:
JThomas wrote:znači ni haznadar nije ovdje? pretpostavljao sam, ali dobro da znam...
Ja sam ovde tita mi,neki dan doso,bi fino na oktober festu.Nego ,masem ti ja iz auta neki dan a ti ko mlada kaka upravio,digo nos,ni da mahnes.Kod zeljinog,a dje drugo.
Ništa mi drugo ljudi u životu nisu govorili nego samo - šuti, šuti, šuti i šuti. A ja neću da šutim! Kako i ne bi. Odem neki dan u preduzeće - Imal' posla? Nema! 'Oćel' bit'? Kaže - Možda! Pa kad da dođem? Dođi sutra. Dođem sutra. Imal' posla? Nema! 'Oćel' bit'? Kaže - Možda! Pa kad da dođem? Dođi sutra. E ne dođem im ja sutra. Dođem prek'sutra. Imal' posla? Nema! Reko - Dobro je. Dobro je. Kaže on - Biće bolje. 'Oće reko kad meni nokat naraste tamo đe nikad nije rast'o. 'Oće, 'oće.
Dođem kući. Mislim se šta ću i kako ću, i odlučim - Njemačka! Ma idem i ja u tu Njemačku da vidim i ja tu Njemačku da joj njemačku. Izvadim oni pasoš i vizu, ižljubim se sa ženom i sa sinov'ma i razgulim u Kugensave.

Najpošljem sam došo na onu voznu štaciju u Zagreb. Pitam ja onog s crvenom kapom jel' ovo voz za Kugensave? Kaže on kakav Kugensave, koja je to republika? Kakva reko republika - Njemačka! Kaže - Izvadi prvo kartu za Frankfurt! Ama ljudi moji, znoj me 'ladan šest puta oblio, dok me onaj iza one šube od blagajne razumio dokle ću i kako se zove oni grad. Kako i ne bi. Stanem ja u oni red. Petn'est ljudi idu pridamnom. Dođo do one šube, zaboravi kako se zove oni grad dokle treba da idem. Pita onaj - Dokle? Reko - Čekaj! Kaže - Nema čekaj! Sjet' se ja Frankfurt, al' izguraše me iz reda ne mereš se vratit'. Na onu se šubu navalio je'an deb'o čo'ek, zavuk'o glavu u šubu. Ne vadi glave, ćaća ga njegov zakarto, već me samo odgurnu s onom svojom šapom. Odbij! Odbij kaže, bio si na redu. Sad odbij kad nemaš soli u glavi.

Stanem ja opet u oni red, ponavljam u sebi Frankfurt, Frankfurt. Glava mi 'volkačka došla, Frankfurt, Frankfurt. Onaj pita - Dokle? Ja k'o iz topa reko - Frankfurt! Eee, kaže, druže izvini, nije na ovoj blagajni nego na onoj do mene. Pa što mi reko maloprije nisi kaz'o. Đe ću ti kaže kazat', kad nisi znao đe ćeš. A jes', nije ni on kriv što sam ja 'vaki.
Ja u Minhenu bio 1988 kao klinac sa roditeljima. Šoping tura. :-D
Fudo387

#6468 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Mis mekinjas wrote:
Fudo387 wrote:
Mis mekinjas wrote:Fudo je hit. :lol:

Ne vrijedi prosipati bisere pred svinje. :mrgreen:
Pa to je to, kafanske doskocice plafon.
Sveuciliste, Krleza, Svemir... :D , moracu te razocarati, ko god ti je rekao da je Sejo Kalac nivo Krleze, zajebavo se s tobom. :D :lol:
Dok god ti znas ko je doticni, a ja eto prvi put cujem za njega, ne bojim se za tvoju svijetlu buducnost. :lol:

Margaritas ante porcos upamti dobro, i prepoznaj se. :mrgreen:
Djaba mi se trpas, ne svidjas mi se.
HAVANA

#6469 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by HAVANA »

skupljac_zeljeza wrote:
HAVANA wrote:

Poslali me o trosku drzave.One na hadz,mene na oktoberfest. :bih:
Ne znam sto ovo provlacis,ja napisah da imam sve sto mi treba za normalan zivot.A bilo mi bolje,mozes mislit kako mi je dobro bilo.A u frankfurtu sam bio 88-me,amsterdamu i 88-me,i 89-te,i 90-te :D udine,trst...91 nijmegen,dortmund... I tad su dosli popovi ,pa topovi, pa lopovi i citav svijet se izoblicio, ispuzali su grabljivci... 92-ga treska,trg,hrasno,zuc.93-ca zuc... bum,tras,cvrc...95-ta odnese me svabi u schwerte da me skrpi, pa kud koji mili moji.Radio,zaradio,vratio se,radim,zaradim...Nikakve to veze sa smetljarima nema osim sto otezavaju svaku mogucu stvar sto se tice posla i papira svojim neznanjem i grabezljivoscu.Kaka vjera,nacija...kurac,palac,samo pare i moc njih interesuju.Njima ovo savrseno odgovara. Mi cemo se zamarat glupostima i ispricanim pricama, dok oni klepaju...Bace kosku,mi se glodjemo a oni se namire,pa nestanu.Pa dodje slijedeci,baci kosku,mi se glodjemo,on se namiri...Dobro,ima i ovih standardnih sto se ne mijenjaju,njima nikad dosta...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6470 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Jest Fudi vuna što ga niko ne gotivi :D
prog321

#6471 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Dosadi i bogu i narodu objasnjavati vam neke stvari.
Ne znam zasto Fudo ne digne ruke? Valjda nema pametnija posla. :-D
Niemand

#6472 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

dale cooper wrote:
Ima, ali ni izbliza kao mi. Kod nas je korupcija prožeta kroz svaku poru društva i blokira funkcionisanje same
države. Druga stvar je što kada se u zemljama EU-a i Amerike korupcija otkrije ona se kažnjava. Kod nas
procesi traju godinama i na kraju se osumnjičeni oslobode zbog navodnih nedostataka dokaza ili drugih
razloga. Čović i Bičakčić su ti tipični primjeri. Sudstva i tužilaštva nisu slobodna da rade svoj posao jer su pod direktnim

Ova i sva druga pitanja kako sprovesti trebaju biti upućena onima koji dobiju vlast. Ja nisam stručnjak za to,
ali svima koji žive u ovoj zemlji je jasno u kakvim smo govnima i koji su problemi koji nas koče. Za identificirati
te probleme ne trebaš biti stručnjak, dovoljno ti je da živiš ovdje. Ono što mi možemo uraditi je izabrati prave
ljude za posao, a jedino dva mjerila koja trebamo imati su: jesu li pošteni i jesu li sposobni.
Da li korupcija blokira funkcionisnje same drzave il prekomplikovano funkcionisanje drzave blokira rjesavanje il smanjivanje korupcije?

Primjer, protesti i neredi, zasto se nije znalo ko je odgovoran za sta i ko gdje treba intervenisati?

Da li zbog prekomplikovanog sistema, za kojeg strani mediji kazu da donosi mir u bosni upravo zbog svoje komplikovanosti-niko nije glavni, sto s druge strane ostavlja dovoljno prostora da svako bude glavni jer nema "glavnog", imamo ovoliku korupciju?

Ovo je moja vjecita dilema-djesu ti sposobni i posteni, kako ih prepoznati prije mandata?

Slazem se ja s tobom, svi vidimo dje zivimo. Prica o jugoslaviji zvuci fino. Al nije mi jasno zasto niko nije u stanju nista od tog sto je u jugoslaviji naucio, i u teoriji i u praksi, sprovesti danas, od obrazvanja do proizvodnje iceg? Zasto se kompletno funkcionisanje jugoslavije moze u teoriji objasniti, al cak i ono primjenjivo, sto nije nuzno vezano iskljucivo za sistem drzave, se ne sprovodi?

Ne mislim da je odgovor komunizam na nase il cije probleme jer covjecanstvo nije spremno za komunizam. Upitno je jel ikad i bilo, cak i za ove djelice komunizma sto su se uspijevali sprovesti. Covjek je pohlepno bice, i htio to priznati il ne, kapitalizam mu odgovara jer se njegov primitivni instinkt probudi-skupljanje i borba, sebicnost i pohlepa. To se i na ovoj temi vidi, cak i kod ljudi koji zale za jugoslavijom koja je eto imala bar neka obiljezja komunizma.

Ne mogu ljudi biti spremni za komunizam, jer ne zele dijeliti, vec otimati za sebe. Dobro, to se danas naziva-uspijeti u zivotu, pretezno.

Ja ne zivim u jugoslaviji vec u bosni. Meni treba odgovor na moje danasnje probleme i u ovoj drzavi, a ne odgovor i objasnjenje za problem od prije 30 godina. Zasto smo u stanju objasniti do u srzi probleme jugoslavije al nase danasnje nismo?

Neam blage veze o politici, istina fkt, nemam se sta praviti pametna. Al nikad ne dobijem odgovor ni na sta. Ako i dobijem, odgovor je pretezno neka suplja, s kojom u stvarnosti ne mozes nista.

Ako kazaz ikad procita ovu temu, dje ti je rjesenje, envere?
dale cooper

#6473 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:

Da li korupcija blokira funkcionisnje same drzave il prekomplikovano funkcionisanje drzave blokira rjesavanje il smanjivanje korupcije?

Primjer, protesti i neredi, zasto se nije znalo ko je odgovoran za sta i ko gdje treba intervenisati?

Da li zbog prekomplikovanog sistema, za kojeg strani mediji kazu da donosi mir u bosni upravo zbog svoje komplikovanosti-niko nije glavni, sto s druge strane ostavlja dovoljno prostora da svako bude glavni jer nema "glavnog", imamo ovoliku korupciju?

Ovo je moja vjecita dilema-djesu ti sposobni i posteni, kako ih prepoznati prije mandata?

Slazem se ja s tobom, svi vidimo dje zivimo. Prica o jugoslaviji zvuci fino. Al nije mi jasno zasto niko nije u stanju nista od tog sto je u jugoslaviji naucio, i u teoriji i u praksi, sprovesti danas, od obrazvanja do proizvodnje iceg? Zasto se kompletno funkcionisanje jugoslavije moze u teoriji objasniti, al cak i ono primjenjivo, sto nije nuzno vezano iskljucivo za sistem drzave, se ne sprovodi?

Ne mislim da je odgovor komunizam na nase il cije probleme jer covjecanstvo nije spremno za komunizam. Upitno je jel ikad i bilo, cak i za ove djelice komunizma sto su se uspijevali sprovesti. Covjek je pohlepno bice, i htio to priznati il ne, kapitalizam mu odgovara jer se njegov primitivni instinkt probudi-skupljanje i borba, sebicnost i pohlepa. To se i na ovoj temi vidi, cak i kod ljudi koji zale za jugoslavijom koja je eto imala bar neka obiljezja komunizma.

Ne mogu ljudi biti spremni za komunizam, jer ne zele dijeliti, vec otimati za sebe. Dobro, to se danas naziva-uspijeti u zivotu, pretezno.

Ja ne zivim u jugoslaviji vec u bosni. Meni treba odgovor na moje danasnje probleme i u ovoj drzavi, a ne odgovor i objasnjenje za problem od prije 30 godina. Zasto smo u stanju objasniti do u srzi probleme jugoslavije al nase danasnje nismo?

Neam blage veze o politici, istina fkt, nemam se sta praviti pametna. Al nikad ne dobijem odgovor ni na sta. Ako i dobijem, odgovor je pretezno neka suplja, s kojom u stvarnosti ne mozes nista.

Ako kazaz ikad procita ovu temu, dje ti je rjesenje, envere?
Ovo dvoje je usko povezano po mom mišljenju.

Protesti su bili neuspješni zato što nisu imali pravo vodstvo, nekoga ko će ih usmjeriti u pravom smjeru. Ogromna
količina bijesa umjerena prema svemu i svačemu, onako stihijski bez nekog posebnog plana.

Zato što nema volje da se sprovede. Ljudi koji su na vlasti gledaju isključivo svoj interes. Što maloprije havana
reče rade po principu "baci im kosku nek' se glođu, a mi ćemo se za to vrijeme fino namiriti" I tako stalno.
Što je najžalosnije to funkcioniše, i to godinama. Dok se mi glođemo, oni se sasvim normalno dogovore kada se trebaju
podijeliti fotelje i resori, i tu nema problema u funkcionisanju.

Ni ja ne mislim da je odgovor komunizam, niti je ikada bio. Jugoslavija je u suštini imala socijalističko društveno
i ekonomsko uređenje, ideološki je bila komunistička, ali nikada kao jedan SSSR ili Kina, posebno nakon razlaza
Tita sa Staljinom kada se definitivno odmaklo od tog tvrdog marksističkog koncepta.
Ali nejse, ni socijalizam nije više realna opcija, niti bi mogao funkcionisati u današnjem svijetu.
Ostaje nam kapitalizam, ali ono čemu možemo barem težiti je da napravimo socijalno osjetljivu
državu po modelu na ove skandinavske, da pokušamo inkorporirati i iskoristiti makar neke dijelove koji
su bili dobri u bivšoj državi.

Žao mi je ako ti ne mogu dati odgovore koje tražiš, jer nisam stručnjak ili političar, ali znam
šta ne valja i zašto ne valja. Pametniji ljudi od mene trebaju dati odgovor kako to ispraviti.
I ja sam frustriran kao i ti činjenicom da niko ko je u vlasti ne daje te odgovore.
Niemand

#6474 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

Dale, ja cu samo dodati-protesti su bili neuspjesni jer se nije uopce znalo za sta se protestvuje, neg ono, hajmo mi zapaliti trafiku a na forumu cemo pitati a za sta protestvujemo i sta da trazimo, sta mi ono hocemo uopce, samo se tu upakovalo u neki "plenum", a to je ustvari bilo-eo pitaju nas sta hocemo, imal ko kakvu ideju, sta su nam problemi, znal iko?

Nakon sto ni to nisu shvatili, dernjali su se "ostavke" bez ikakve ideje sta dalje, osim nekog supljog izraza "nestranacka vlast".

Piromanija, samo eto i sad se toga prisjecamo pod nazivom "protesti".

Treba se pozitivno iz jugoslavije, iz dijaspore il odkud god vec, primjenjivati u bosni, i jos bitnije-danas. Ako samo forumasi imaju ovoliko snage, vremena i strpljenja razmisljati o sistemu i drzavi koji vise ne postoje, dje bi nam kraj bio da krenu razmisljati o bosni u prezentu.

Helem nejse. Sto vise citam na forumu, vise shvatam kolko je covjek bespomocan.
prog321

#6475 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

HAVANA wrote:[A u frankfurtu sam bio 88-me,amsterdamu i 88-me,i 89-te,i 90-te :D udine,trst...91 nijmegen,dortmund......
Je li to izmedju skijanja na planini i odmaranja na Jadranu ? :-) :lol:

Slusajte , ako je istina to sto vas nekolicina ovdje pricate, onda me ne cudi sto toliko volite tu Jugoslaviju. Iskreno, i ja bih je volio da sam zivio bolje od prosjecnog Svicarca i Nijemca.
Ali kurko.
Ja sam se sankao na brezujku iznad ulice u plasticnom buretu. Sa 99% ostalih malih seronja u poderanim hlacama.

Jebote, kako ne razumijete da je vas par bilo manjina? Ogromna manjina !
88e dok si ti lunjao po Frankfurtu, inflacija u drzavi je harala preko 100%. Dinar je bio manje vrijedan od toaletnog papira .. poslije brisanja zadnjice. :-D

Ugovorom sa IMF plate su 1990 morale da se vrate na nivo Novembra 89e i tu su se zamrzle. Dok su cijene bijesnile. Vrijednost plate prosjecnog gubara je pala 40% u prvih 6 mjeseci 1990e godine. Narod je bukvalno gladovao, dok si ti leprsao po Amsterdamu>. WTF ?
Post Reply