piupiu wrote:
juga 1950.-1990.
-
Fudo387
#6452 Re: juga 1950.-1990.
Al’ su ga naciljali, i stabilizovali. Svaka im cast.piupiu wrote:Kad ti neko postavi cilj, pa kao kolektiv znaš đe goniš, to ljude čini puno sretnijima nego besciljnost i anarhija. Leadership 101, što bi se reklo jezikom fakulteta za upravljanje društvima i organizacijama. Postavi cilj, objasni cilj, ćeraj do cilja....stakasa wrote:Joj slike dobre... Koliko se samo o ovim stabilizacijama pricalo, kuku kuku kakvo ispiranje mozgadragma wrote:Jašta radi![]()
-
NeenaSa
#6453 Re: juga 1950.-1990.
Tek sad vidjehpiupiu wrote:
Ajme ti je meni ode kokta* u stranu.
*Kupila nakon duzeg vremena.
A "Deit" nesto nisam gotivila
-
NeenaSa
#6454 Re: juga 1950.-1990.
Fudo, mo'sh godinama o tvom
dzaba .
Zna se.
Zna se.
- Dozer
#6455 Re: juga 1950.-1990.
Mah...pricajte sta hocete, ali ono onda i ovo danas je, i pored danas dostupne tehnike i tehnologije - nebo i zemlja.
Svu zajebanciju na stranu, ali povucite paralele izmedju nekih osnovnih parametara kao sto su ekonmija, obrazovanje, sigurnost i zdravstvo... I lako ce se nadoci sta je funkcionalnije i stabilnije, tj. da je ono onda bilo neuporedivo stabilnije, a samim tim i bolje nego ovo danas. U svim segmentima.
Naravno, ovo mogu uraditi samo oni kojima na rodnom listu pise godina rodjenja ispod 1978... Sve nakon te godine se ne moze ni sjecati nabrojanih parametara.
Svu zajebanciju na stranu, ali povucite paralele izmedju nekih osnovnih parametara kao sto su ekonmija, obrazovanje, sigurnost i zdravstvo... I lako ce se nadoci sta je funkcionalnije i stabilnije, tj. da je ono onda bilo neuporedivo stabilnije, a samim tim i bolje nego ovo danas. U svim segmentima.
Naravno, ovo mogu uraditi samo oni kojima na rodnom listu pise godina rodjenja ispod 1978... Sve nakon te godine se ne moze ni sjecati nabrojanih parametara.
-
Fudo387
#6456 Re: juga 1950.-1990.
Ovo su meni najdraze teme.NeenaSa wrote:Fudo, mo'sh godinama o tvomdzaba .
Zna se.
Sad ce Dozer naci yassa sorc i napisati da ovi danasnji nista ne valjaju, svaki mu tijesan.
-
NeenaSa
#6457 Re: juga 1950.-1990.
-
Fudo387
#6458 Re: juga 1950.-1990.
Ma meni svejedno, samo mi shega kad pocnu stabilizacije.NeenaSa wrote:ga , tako ti "grah pao".
- piupiu
#6459 Re: juga 1950.-1990.
Haj', Boga ti, ne cjepidlači, važno je učestvovati.Fudo387 wrote:Al’ su ga naciljali, i stabilizovali. Svaka im cast.
Nije Antiša bio loš, samo ga je malo presjeklo...
- Dozer
#6460 Re: juga 1950.-1990.
Necu Fudo, niti sam ja to ikada postavljao.Fudo387 wrote:Ovo su meni najdraze teme.NeenaSa wrote:Fudo, mo'sh godinama o tvomdzaba .
Zna se.![]()
Sad ce Dozer naci yassa sorc i napisati da ovi danasnji nista ne valjaju, svaki mu tijesan.
Lijepo sam napisao parametre/sfere za poredjenje. Pa bujrum...
Pokazi nam sta su tvoji "osvijesteni" popravili danas u odnosu na iste stvari onda. Dakle - ekonomija, obrazovanje, sigurnost i zdravstvo. Eto, samo 4 segmenta.
Daj nam izlistaj sve te silne uspjehe "osvijestenih" i "pravovjernih"....
-
NeenaSa
#6461 Re: juga 1950.-1990.
Dzaba truda.
P.S.
I tko nam djecu uci
P.S.
I tko nam djecu uci
-
Fudo387
#6462 Re: juga 1950.-1990.
Ekonomija je zdravija samim time sto je trzisna a ne neki tamo zvrlj eksperiment tipa, samo ti pravi i odlazi u skladiste, neko ce mozda jednog lijepog suncanog dana kupiti. Nema hiperinflacija, stampanja love bez pokrica, i slicnih budalastina.Dozer wrote:Necu Fudo, niti sam ja to ikada postavljao.Fudo387 wrote:Ovo su meni najdraze teme.NeenaSa wrote:Fudo, mo'sh godinama o tvomdzaba .
Zna se.![]()
Lijepo sam napisao parametre/sfere za poredjenje. Pa bujrum...
Pokazi nam sta su tvoji "osvijesteni" popravili danas u odnosu na iste stvari onda. Dakle - ekonomija, obrazovanje, sigurnost i zdravstvo. Eto, samo 4 segmenta.
Daj nam izlistaj sve te silne uspjehe "osvijestenih" i "pravovjernih"....
Obrazovanje je miljama ispred, svaka kasaba ima fakultet, skole su ljepse, cisce. Ja kad sam isao u skolu nikad nisam usao u wc od straha da kakvu bolest ne dobijem, smrdio je citavim hodnikom, a jos k’o fol bila zajebanija skola u kantonu.
Sigurnost, murija je bila zajebanija, sto opet ne znaci da nisi mogao fasovati cakiju na svakom koraku, budala smo vazda imali za izvoza.
Zdravstvo, katastrofa, kako onda tako danas.
Ako ne’s da umres ponesi kesu i pare.
- uglavnomja
#6463 Re: juga 1950.-1990.
Fudo387 wrote: Nema hiperinflacija, stampanja love bez pokrica, i slicnih budalastina.
.
imali smo svoju slobodu da imamo svoje pare, da ih stampamo, i imali smo svoju licnu (hiper)inflaciju
sad ovaj protektorat ni nema svoje pare, nego pastorce eura
kmarka vjestacki stoji na svojoj vrijednosti, a cijene samo rastu ...
- Dozer
#6464 Re: juga 1950.-1990.
Ovo je toliko suplje da je fakat nevjerovatno da je neko u stanju uopste napisati nesto slicno... I samo pokazuje elementarno nepoznavanje sistema danas.Fudo387 wrote: Ekonomija je zdravija samim time sto je trzisna a ne neki tamo zvrlj eksperiment tipa, samo ti pravi i odlazi u skladiste, neko ce mozda jednog lijepog suncanog dana kupiti. Nema hiperinflacija, stampanja love bez pokrica, i slicnih budalastina.
Za pocetak, mi imamo vjestacki "stabilnu" valutu, koja je vezana za EUR vjestacki. Ne daj boze da CB kaze "BAM vise nije fiksna uz EUR". Ovo bi se sve raspalo takvom brzinom da ti ne bi stigao ni objaviti post ovdje, vrlo kratkog sadrzaja: "Sta bi...".
Dalje, a sto se ekonomije tice - broj zaposlenih u BiH recimo 1988. i danas? Prosjecna plata onda i danas? Broj fabrika, i uopste privrednih subjekata koje stvaraju novu vrijednost onda i danas?
Ovo su stvari za poredjenje Fudo, a ne nebuloza da je "ekonomija zdravija samo zato sto je trzisna"
Ti si, dakle, vrlo mlad cim si u skolu isao za vrijeme postojanja kantona...Obrazovanje je miljama ispred, svaka kasaba ima fakultet, skole su ljepse, cisce. Ja kad sam isao u skolu nikad nisam usao u wc od straha da kakvu bolest ne dobijem, smrdio je citavim hodnikom, a jos k’o fol bila zajebanija skola u kantonu.![]()
A ovo za "obrazovanje miljama ispred"...nadam se da je sarkazam i ironija...
Poredjenje onda i danas i broj tih sllucajeva "cakija"...? Neka statistika, nesto...?Sigurnost, murija je bila zajebanija, sto opet ne znaci da nisi mogao fasovati cakiju na svakom koraku, budala smo vazda imali za izvoza.
I, naravno, opet nidje veze... YU medicina je bila medju prvima u Ecropi, moj Fudo... Na VMA i KCLj su radili stvari kakve se nisu radile ni vani...Zdravstvo, katastrofa, kako onda tako danas.
Ako ne’s da umres ponesi kesu i pare.
Eh, s kim sam ja nasao pricati...
Last edited by Dozer on 24/01/2018 16:17, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#6465 Re: juga 1950.-1990.
vidi je sto je plaha 

- Dozer
#6466 Re: juga 1950.-1990.
Sutra da nas otkace od EUR, u roku odmah bismo usli u hiperinflaciju, a Ivo Andric bi za 3 dana imao vjerovatno 12-13 nula...
Prosjecna plata bi sa trenutnih ~450 EUR ekspresno dosla na 0,45...
Prosjecna plata bi sa trenutnih ~450 EUR ekspresno dosla na 0,45...
Last edited by Dozer on 24/01/2018 16:22, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#6467 Re: juga 1950.-1990.
Ne, ti imas stabilnu valutu, do jucer nije bila stabilna.Dozer wrote: Ovo je toliko suplje da je fakat nevjerovatno da je neko u stanju uopste napisati nesto slicno... I samo pokazuje elementarno nepoznavanje sistema danas.
Za pocetak, mi imamo vjestacki "stabilnu" valutu, koja je vezana za EUR vjestacki. Ne daj boze da CB kaze "BAM vise nije fiksna uz EUR". Ovo bi se sve raspalo takvom brzinom da ti ne bi stigao ni objaviti post ovdje, vrlo kratkog sadrzaja: "Sta bi..."
Dobijes platu i dok dodjes do prve prodavnice ona devalvirala 50%.
One tete sto su mijenjale cijene radile 24/7, ruke im otpadale od ljepljenja novih.
E jebi ga, to za kanton je zajebancija, mislio sam na podrucje koje taj kanton danas obuhvata da je mladjim narastajimaDozer wrote:Ti si, dakle, vrlo mlad cim si u skolu isao za vrijeme postojanja kantona...
lakse razumjeti. Trebam svaku glupost crtat'.
Naravno da je miljama ispred, ne znam kakve si ti koristi u zivotu imao od bubacenja na pamet lekcija iz marksizma i partizanskih
ofanziva.
Nadji izdanje zagrebacke arene iz 80-ih, 40 stranica crne hronike.Dozer wrote:Poredjenje onda i danas i broj tih sllucajeva "cakija"...? Neka statistika, nesto...?
Bila je medju prvima mal' ne rekoh 'dje...70% naroda nije imalo vise od dva zuba u glavi, al' eto, medju prvima smo u Evropi.Dozer wrote:I, naravno, opet nidje veze... YU medicina je bila medju prvima u Ecropi, moj Fudo... Na VMA i KCLj su radili stvari kakve se nisu radile ni vani...
Bizi...
- uglavnomja
#6468 Re: juga 1950.-1990.
a taj bi broj ova danasnja djeca sa ovim boljim modernim obrazovanjemDozer wrote:Sutra da nas otkace od EUR, u roku odmah bismo usli u hiperinflaciju, a Ivo Andric bi za 3 dana imao vjerovatno 12-13 nula...
- Dozer
#6469 Re: juga 1950.-1990.
I dalje je ocito da nemas pojma o cemu pricas Fudo. Haj' baj...
Drz' se ti SDA... jemnabi ih na qrac djuture.
Drz' se ti SDA... jemnabi ih na qrac djuture.
-
Fudo387
#6470 Re: juga 1950.-1990.
Vazda isto, kad dodjemo do konkretnih stvari...ne'naaas ti sta pricas...Dozer wrote:I dalje je ocito da nemas pojma o cemu pricas Fudo. Haj' baj...
Drz' se ti SDA... jemnabi ih na gedoru djuture.
U tebe sve k'o Bosko Buha film...
- Dozer
#6471 Re: juga 1950.-1990.
Ama na koje si ti konkretne stvari dosao, ziv bio?!
Ovo gore sto si napisao, obicno floskularenje bez ijedne jedine realne cinjenice, ti nazivas "konkretnim stvarima"? Klasicna BHS etno-nacionalisticka matrica...
OK, daj mi objasni na koji nacin je nasa valuta danas stabilna? Sta je to cini stabilnom?
Koji su pokazatelji boljeg obrazovnog sistema danas u odnosu na onaj onda?
Koji su ekonomski elementi i pokazatelji iz kojih ti zakljucujes da je danasnja ekonomija bolja, jaca i stabilnija od one onda?
Eto konkretnih pitanja, pa opleti. Svima nam pokazi sta je sve tvoja SDA uspjela "popraviti"
Ovo gore sto si napisao, obicno floskularenje bez ijedne jedine realne cinjenice, ti nazivas "konkretnim stvarima"? Klasicna BHS etno-nacionalisticka matrica...
OK, daj mi objasni na koji nacin je nasa valuta danas stabilna? Sta je to cini stabilnom?
Koji su ekonomski elementi i pokazatelji iz kojih ti zakljucujes da je danasnja ekonomija bolja, jaca i stabilnija od one onda?
Eto konkretnih pitanja, pa opleti. Svima nam pokazi sta je sve tvoja SDA uspjela "popraviti"
Last edited by Dozer on 24/01/2018 16:34, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#6472 Re: juga 1950.-1990.
Cini je stabilnom onaj Svabo sto je glavni u centralnoj banci.Dozer wrote:Ama na koje si ti konkretne stvari dosao, ziv bio?!
Ovo gore sto si napisao, obicno floskularenje bez ijedne jedine realne cinjenice, ti nazivas "konkretnim stvarima"?
Djeca su nam pametnija od nas, ku's boljeg pokazatelja?
Svasta znaju, dobijaju poslove po google, microsoftu, otvaraju biznise po Bosni...mi smo u njihovoj dobi sam' bezveze kenjali okolo.
- uglavnomja
#6473 Re: juga 1950.-1990.
Fudo387 wrote:
Bila je medju prvima mal' ne rekoh 'dje...70% naroda nije imalo vise od dva zuba u glavi, al' eto, medju prvima smo u Evropi.
Bizi...
ne moras se praviti fin, 90% je imalo po 1 zub
obrazovali stomatologe samo 'nako, za vadjenje zuba
- Dozer
#6474 Re: juga 1950.-1990.
Fudo387 wrote: Cini je stabilnom onaj Svabo sto je glavni u centralnoj banci.![]()
Mozda tvoja jesu od tebe, moja tesko da su od mene...Djeca su nam pametnija od nas, ku's boljeg pokazatelja?
Mozda je to slucaj kod tebe... Ja sam sa 17-18 uredno zaradjivao oko 1.500 - 2.000 DEM mjesecno. I to svojevoljno i bez ikakve potrebe sto se staraca tice... Malo radio, malo imao sportsku stipendiju, malo vrtio kojesta sa strane, i nakupi se cifrica.Svasta znaju, dobijaju poslove po google, microsoftu, otvaraju biznise po Bosni...mi smo u njihovoj dobi sam' bezveze kenjali okolo.
Ne vidim bas da su danasnja djeca tih godina poletna da nesto rade i zarade... Kladionica majka, pod uslovom da od staraca nekako iskamce koju markicu. O sportskim stipendijama da i ne pricamo... Minderasi su to uredno sasjekli u korijenu... Bolje je djeci tusiti bijelo i zuto, nego da se bave sportom. A i ovo sto ih se bavi sportom 90% ih je u fudbalu, i svi to rade samo s jednim ciljem - da postanu Dzeko i uberu milione.
Slika i prilika uspjesne i svjesne djece i omladine..ali i njihovih roditelja... I sistema...
A to sto rijetki rade online, to je tebi, valjda, pokazatelj dobre ekonomije i obrazovnog sistema...? Ozbiljno...?
Eeeee, moj Fudo... Ti mislis da i ovo sto danas hiljade ljudi odlaze vani, vecinom u Austriju i Njemacku, odlaze zato sto su Bosanci poznati po dobrom obrazovanju i sposobnostima? Kako da nije... Ne, nego i danas vucemo "kredite" koje smo dobili kao Jugosloveni, kada su nam diplome vazile na svakom cosku planete, isto kao i pasos, i kada smo bili zaisat prepoznati kao obrazovani, sposobni i vrijedni ljudi.
Obrazovanje nam je danas toliko mocno da nam se diplome nigdje ne priznaju...
Last edited by Dozer on 24/01/2018 16:47, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#6475 Re: juga 1950.-1990.
U 17oj dobio sportsku stipendiju?Dozer wrote: Mozda je to slucaj kod tebe... Ja sam sa 17-18 uredno zaradjivao oko 1.500 - 2.000 DEM mjesecno. I to svojevoljno i bez ikakve potrebe sto se staraca tice... Malo radio, malo imao sportsku stipendiju, malo vrtio kojesta sa strane, i nakupi se cifrica.
Dvije milje mjesecno?
Nemoj bolan Dozer, lozis nam omladince bezveze.
Nije online, zavrse skolu u Bosni i dobiju posao u ovim zajebanim korporacijama.Dozer wrote:A to sto rijetki rade online, to je tebi, valjda, pokazatelj dobre ekonomije i obrazovnog sistema...? Ozbiljno...?