Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pritchard

#6451 Re: Istočno Sarajevo

Post by pritchard »

IS već 30 godina ima izrazito negativan prirodni priraštaj dok je 2023. cijela ta regija zabilježila najniži broj rođenih od Dejtona. Đe je narod koji useljava u te zgrade? Nema ih. To nije rast već klasično pranje para.

Za poređenje, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Ilijaš i Novi Grad su pozitivni već dvije decenije u kontinuitetu. Ilidža ima natalitet kao svih 6 opština IS+ostatak istočne Bosne ili kao cijela i. Hercegovina + Foča, Rudo, Čajniče... To je najbolji indikator rasta jedne sredine/regije, a ne što je neki narko lord oprao pare.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6452 Re: Istočno Sarajevo

Post by konektovan »

_Reds_ wrote: 22/07/2024 00:13
mirota wrote: 21/07/2024 20:42 Je.alo vas vise brojanje krvnih zrnaca, Ist Sar postoji i siri se... dolazi raja iz federalnog SAR pa dolazi
Fed Sarajevo ? Gdje si doktore samo ovu imenicu naucio da mi je znati ?

Nedavno me tako isto dijete na moru iz BG pita jesam li iz Zapadnog ili Istocnog. Sta sve djecu nece nauciti, ali ko tebe nauci doktore ?
Neki jos govore srpsko sarajevo...
A kako i nece kad im jedan od nacelnika opstine jycer hoda u majici srpsko capajebo.. :-)
Thorgerson

#6453 Re: Istočno Sarajevo

Post by Thorgerson »

Sama cinjenica da tamnosnje vlasti, a samim tim narod, ne zeli nikakvu saradnju npr oko gradskog prevoza - dovoljno govori s kim imamo posla.

Dakle, mi smo njima nudili projekte. Npr da trola produzi do sadasnje autobuske stanice IS. Jok.

Evo sad da im se predlozi ono sto je planirano, taj prsten da se napravi pruga od Hrasnica, Vojkovici, Istocno, Dobrinja... glat bi odbili.

I sta onda pricati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6454 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

da i ja to poštujem i cijenim
to je moglo proći kad su bili siromašni 1999
sad tamo svaka kuća ima kola po članu stanovništva

dobro su napredovali od 2002 kad smo vratili imovinu

i dok poštujem i cenim njihovo razmisljanje ne želim da mi um zagađuju o pravoslavnim crkvama u kotorcu iz 5. stoleća posle Hrista ako se zna kada i kako i ko je stvorio SPC i kada je bila sizma i sve ostalo

organski odbijam te laži gnušam se ne prepručam nikom da sluša to
Truba

#6455 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

pritchard wrote: 22/07/2024 07:05 IS već 30 godina ima izrazito negativan prirodni priraštaj dok je 2023. cijela ta regija zabilježila najniži broj rođenih od Dejtona. Đe je narod koji useljava u te zgrade? Nema ih. To nije rast već klasično pranje para.

Za poređenje, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Ilijaš i Novi Grad su pozitivni već dvije decenije u kontinuitetu. Ilidža ima natalitet kao svih 6 opština IS+ostatak istočne Bosne ili kao cijela i. Hercegovina + Foča, Rudo, Čajniče... To je najbolji indikator rasta jedne sredine/regije, a ne što je neki narko lord oprao pare.
bosnjaci nemaju svoje setlerse koji će žrtvovat svoj život i uživanje i djecu da bi za 100 godina to bila bosnjacka zemlja
dzaba ti brojevi nije mi jasno dokle ćete zbrajati te cifre
i da bude 1000 zitelja u istocnom to ce biti njihovo
dulekrele

#6456 Re: Istočno Sarajevo

Post by dulekrele »

okanomalo wrote: 21/07/2024 12:58
dulekrele wrote: 20/07/2024 12:52 Sve drzavne institucije koje su locirane u IS su popunjene sa 80% radnicima srpske nacionalnosti. Ostali se ni ne zaposljavaju jer su direktori srbi i oni dovode samo "svoje".
u drzavne institucije ide zaposljavanje po nekim procentima nacionalne strukture. znam to jer mi je kcerka konkurisala u par navrata i corak.
Ne budi smijesan. To niko ne postuje. Ako je direktor srbin zaposljava samo svoje. To vazi i za ostale konstitutivne.
dječak sa šibicama

#6457 Re: Istočno Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

pritchard wrote: 22/07/2024 07:05 IS već 30 godina ima izrazito negativan prirodni priraštaj dok je 2023. cijela ta regija zabilježila najniži broj rođenih od Dejtona. Đe je narod koji useljava u te zgrade? Nema ih. To nije rast već klasično pranje para.

Kanton Sarajevo je u prvih pola godine 2024. pao za vise od 100 rodjenih, manje, u odnosu na prvu polovinu prosle godine. Sa 1490 na 1370 i nije mali pad.

RS u zadnjih 10 godina drzi standard od 9300 rodjenih u godini, Federacija je spala sa 19800 na 16 hiljada, jedini kanton sa izrazito pozitivnim brojevima je zapadnohercegovacki. BPK ima neki manji plus, i HNK takodje nesto malo u plusu, bar ovu zadnju godinu.

Koliko se tu laze i prepravlja ne znam, ti ces reci da RS laze a u federaciji je sve istina, naravno. Pretpostavljam i ovi zvanicni podaci koji te demantuju.
Last edited by dječak sa šibicama on 22/07/2024 13:23, edited 1 time in total.
1Dante1

#6458 Re: Istočno Sarajevo

Post by 1Dante1 »

Zato sto se nasa raja u 80% slucajeva NE PRIJAVI, ili se prijavi samo jedna osoba iz domacinstva na adresi. Razlog? Zdravstveno u FBIH.
ljubijankic

#6459 Re: Istočno Sarajevo

Post by ljubijankic »

Thorgerson wrote: 22/07/2024 09:08 Sama cinjenica da tamnosnje vlasti, a samim tim narod, ne zeli nikakvu saradnju npr oko gradskog prevoza - dovoljno govori s kim imamo posla.

Dakle, mi smo njima nudili projekte. Npr da trola produzi do sadasnje autobuske stanice IS. Jok.

Evo sad da im se predlozi ono sto je planirano, taj prsten da se napravi pruga od Hrasnica, Vojkovici, Istocno, Dobrinja... glat bi odbili.

I sta onda pricati.
Ne stoji prica da narod nije za trolu kroz Istocno Sarajevo. Na mnogim grupama na fb se komentarisali i jako mali broj ljudi je imao negativne komentare u vezi toga.
Truba

#6460 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

a partija za trolu i povezivanje ne bi prešla izborni prag
1Dante1

#6461 Re: Istočno Sarajevo

Post by 1Dante1 »

Da je narod za uvezivanje, do toga bi doslo. Kako nije, neka se pate "i nasa govna i njihova".
Prpa.ba

#6462 Re: Istočno Sarajevo

Post by Prpa.ba »

Zanimljivo vidjeti redovne posjetitelje gastronomske ponude privremeno izuzetog dijela Sarajeva i presjek sa stavovima o Sarajevu i federalnoj politici, "dosljama", patriotizmu isl.

Jos od vremena Sanjinih rasistickih divljanja, vrhunski litmus test.

Odlicna tema. :thumbup:
1Dante1

#6463 Re: Istočno Sarajevo

Post by 1Dante1 »

Prpa.ba wrote: 22/07/2024 13:33 Zanimljivo vidjeti redovne posjetitelje gastronomske ponude privremeno izuzetog dijela Sarajeva i presjek sa stavovima o Sarajevu i federalnoj politici, "dosljama", patriotizmu isl.
A kakvo je?

Smece su oni koji dolaze u Sarajvo, uzese nam sve pogani tuzlaci, zenicani, focaci....
Smece su oni koji idu u mrsko stocno Sarajvo, gdje ce sa srbendama.

Kako ugoditi pronicljivom mozgicu?
ljubijankic

#6464 Re: Istočno Sarajevo

Post by ljubijankic »

1Dante1 wrote: 22/07/2024 13:39
Prpa.ba wrote: 22/07/2024 13:33 Zanimljivo vidjeti redovne posjetitelje gastronomske ponude privremeno izuzetog dijela Sarajeva i presjek sa stavovima o Sarajevu i federalnoj politici, "dosljama", patriotizmu isl.
A kakvo je?

Smece su oni koji dolaze u Sarajvo, uzese nam sve pogani tuzlaci, zenicani, focaci....
Smece su oni koji idu u mrsko stocno Sarajvo, gdje ce sa srbendama.

Kako ugoditi pronicljivom mozgicu?
Samo zelena boja i snaga naroda :bih: ostalo je izdaja i smece
radostan dan

#6465 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

Odbijanje trole i zajedničkog gradskog prevoza je bilo očekivano i nije trebalo ni nuditi tako direktno nego posredno, npr preko projekta staze za F1 čiji bi jedan dio išao kroz Spasovdansku, o čemu je bilo riječi prije par godina...
bonersa

#6466 Re: Istočno Sarajevo

Post by bonersa »

1Dante1 wrote: 22/07/2024 13:22
Zato sto se nasa raja u 80% slucajeva NE PRIJAVI, ili se prijavi samo jedna osoba iz domacinstva na adresi. Razlog? Zdravstveno u FBIH.
Upravu si, ali budi precizniji, zdravstveno u Kantonu Sarajevu, a ne u FBiH. Ko ima priliko da se prijavi u KS, prijavi se. Ali to je samo jedan razlog neprijavljivanja u Istočnom Sarajevu, drugi razlog je naknade za prevoz na posao. Jer većina ljudi koja radi u institucijama BiH uglavnom se prijavljuje po drugim gradovima u RS-u jer u tom slučaju dobijaju do 300 KM mjesečno na udaljenost, za razliku od 50tak KM što bi dobili da su prijavljeni u Lukavici. Ovo rade i ljudi u KS, pa se prijavljuju po vikendicama u Hadžićima i sl. Ko ne vjeruje nek provjeri:

http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/9V8ocqptyKw=

Tako da službeni brojevi stanovnika u Istočnom Sarajevu (oni na osnovu prijave i CIPS-a) nisu realni.
Thorgerson

#6467 Re: Istočno Sarajevo

Post by Thorgerson »

ljubijankic wrote: 22/07/2024 13:27
Thorgerson wrote: 22/07/2024 09:08 Sama cinjenica da tamnosnje vlasti, a samim tim narod, ne zeli nikakvu saradnju npr oko gradskog prevoza - dovoljno govori s kim imamo posla.

I sta onda pricati.
Ne stoji prica da narod nije za trolu kroz Istocno Sarajevo. Na mnogim grupama na fb se komentarisali i jako mali broj ljudi je imao negativne komentare u vezi toga.
Stoji itekako.

Taj isti narod bira lika kojem je domet da 'oboji' relej na trebevicu u trobojku.

To sto javni prevoz ne postoji ocito tom narodu odgovara. Da ne odgovara nesto mi mijenjali.
ljubijankic

#6468 Re: Istočno Sarajevo

Post by ljubijankic »

Thorgerson wrote: 22/07/2024 14:15

I sta onda pricati.
Stoji itekako.

Taj isti narod bira lika kojem je domet da 'oboji' relej na trebevicu u trobojku.

To sto javni prevoz ne postoji ocito tom narodu odgovara. Da ne odgovara nesto mi mijenjali.
Zna se kako kod nas ide glasanjei broj glasova. Najveci izdajnici drzave dobiju pola miliona glasova jer debili vjeruju da su patriote, a mi pricamo da neko treba glasati za nekog ko zeli javni prevoz, a da zanemari sve ostalo...
Haris.ba

#6469 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

radostan dan wrote: 22/07/2024 13:42 Odbijanje trole i zajedničkog gradskog prevoza je bilo očekivano i nije trebalo ni nuditi tako direktno nego posredno, npr preko projekta staze za F1 čiji bi jedan dio išao kroz Spasovdansku, o čemu je bilo riječi prije par godina...
Nije trebalo nuditi ni posredno.
Edin H.

#6470 Re: Istočno Sarajevo

Post by Edin H. »

radostan dan wrote: 22/07/2024 13:42 Odbijanje trole i zajedničkog gradskog prevoza je bilo očekivano i nije trebalo ni nuditi tako direktno nego posredno, npr preko projekta staze za F1 čiji bi jedan dio išao kroz Spasovdansku, o čemu je bilo riječi prije par godina...
Odlična vijest da ćemo napraviti stazu i imati F1 Gran Prix, jedva čekam.

Ja bih predložio da se postave šine da se može tramvajem do piste.
ljubijankic

#6471 Re: Istočno Sarajevo

Post by ljubijankic »

Edin H. wrote: 22/07/2024 14:18
Odlična vijest da ćemo napraviti stazu i imati F1 Gran Prix, jedva čekam.

Ja bih predložio da se postave šine da se može tramvajem do piste.
ili napraviti stazu za trku tramvaja, hoce, nece mora po sred Lukavice
El_comadante

#6472 Re: Istočno Sarajevo

Post by El_comadante »

I sta onda pricati.
Vlast je tu jer su osvojile glasove, nisu došli državnim udarom. Godinama isti na vlasti. Dakle odgovara im ova i ovakva vlast, narodu.
Naslovnica

#6473 Re: Istočno Sarajevo

Post by Naslovnica »

Ono, realno, sve i da hoce da glasaju za nekoga drugacijeg, imaju li neku alternativu na glasackim listicima?
El_comadante

#6474 Re: Istočno Sarajevo

Post by El_comadante »

I to što nemaju alternativu govori nešto.
Thorgerson

#6475 Re: Istočno Sarajevo

Post by Thorgerson »

ljubijankic wrote: 22/07/2024 14:17 Zna se kako kod nas ide glasanjei broj glasova. Najveci izdajnici drzave dobiju pola miliona glasova jer debili vjeruju da su patriote, a mi pricamo da neko treba glasati za nekog ko zeli javni prevoz, a da zanemari sve ostalo...
Druze, ne znam kako ide glasanje i brojanje. Ako smo mi u Sarajevu mogli skinuti SDA mogu i oni svoje da zele. Ne zele.

Lik koji je cistio i reparirao plocu ratnom zlocincu mladicu je njima nacelnik. Kraj price.

Istocno Sarajevo namjenski NE ZELI da se spoji sa federacijom. To je sistem.

Evo jedan primjer. Otidji na Dobrinju i pogledaj razgranicenje. Vidjet ces da je obraslo u korov. Vidjet ces zatim da je duz setalista koje se pruza na Dobrinji i koje logicni nastavlja kroz istocno, nasred tog setalista u IS napravljena ogromna zgrada. I onda se nastavlja setaliste.

Dakle, poruka. Ne zelimo s vama nista. Ni slucajno. Ne zelimo cak sutra ni da se ta dva setalista slucajno spoje ako bi ne do bog to kome palo na pamet.

I milion je takvih stvari.

O cemu ba pricamo. Prestanimo stvari uljepsavati. Tako je kako je. Ne govorim ja da tamo nema normala ljudi, pa ja sam cesto tamo. Govorim da ima vise onih koji su zadrti. I dzaba. Nema tu jos napretka. Niti ga mogu vidjeti. Djeca od ovakvih roditelja mogu biti samo gora.
Post Reply