Mr.Sojic wrote:@Cook hvala za savjete![]()
Izvini nisam stigao ranije da se zahvalim
TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
-
CooK
#6451 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
- typeOnegative
#6452 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
CooK wrote:Aha. Hvala na odgovoru.typeOnegative wrote:Tom se i ja nadam .
a sve normalno radilo , i odjednom nicim izazvan izgubio komunikaciju sa AV risiverom tj nestalo zvuka . Ugasio ga i kad sam htio ponovo upalit , dosao do logoa i to je to . Gasio iz struje na pola sata , probao ponovo , nema pomoci .
Evo samo da javim , mozda zatreba nekom info iz prve ruke . Imam sve pohvale za LG Stanicev servis , od ekspeditivnosti , brzine rijesavanja problema do komunikacije ... iznenadio sam se , samo dva dana im je trebalo da rijese stvar , i danas preuzeo TV . Maticna zamjenjena, sve radi bez greske .
-
CooK
#6453 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Super, drago mi je da su ti tako brzo to zavrsili.typeOnegative wrote:CooK wrote:Aha. Hvala na odgovoru.typeOnegative wrote:Tom se i ja nadam .
a sve normalno radilo , i odjednom nicim izazvan izgubio komunikaciju sa AV risiverom tj nestalo zvuka . Ugasio ga i kad sam htio ponovo upalit , dosao do logoa i to je to . Gasio iz struje na pola sata , probao ponovo , nema pomoci .
Evo samo da javim , mozda zatreba nekom info iz prve ruke . Imam sve pohvale za LG Stanicev servis , od ekspeditivnosti , brzine rijesavanja problema do komunikacije ... iznenadio sam se , samo dva dana im je trebalo da rijese stvar , i danas preuzeo TV . Maticna zamjenjena, sve radi bez greske .
- typeOnegative
- sheilak
#6455 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Prestala mi bila raditi YouTube aplikacija (nije android)
Prvo kontao ukinuli podrsku i beze fabricki reset uradim i ponovo proradi yt
Tako da ako se nekome dogodi mozda pomogne (r)
- amar1994
#6456 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
sony jel ?sheilak wrote:Prestala mi bila raditi YouTube aplikacija (nije android)
- Leopard_SA
#6457 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pozdrav,
Koji bi mi televizor preporucili do 700 KM. Po mogucnosti da je 43 incha i veci i da je minimalno Full HD. Prouzvodjac i nije toliko bitan.
Unaprijed hvala
Koji bi mi televizor preporucili do 700 KM. Po mogucnosti da je 43 incha i veci i da je minimalno Full HD. Prouzvodjac i nije toliko bitan.
Unaprijed hvala
- avaks
#6458 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Gledaj samo ove Njemačke provjeren marke: AWT, Vivax, Bira, Telefunken, Grundig pa i Filips
Izbjegavaj Samsung, Sony i Panasonic ako ti marka nije bitna
-
The BEN10
#6459 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Halali, samo da priupitam - kada napišeš da je loš ugao gledanja ili boja, jel to znači da je baš zaista loša ili u poređenju sa onim što se nudi za veće pare?CooK wrote:Nemoj Philips, nije to stari dobri holandski Philips nego je kupljen od strane kineza i kvaliteta mu je upitna. Posto sam imao slicno pitanje prije par dana(TV do 1000KM) samo cu ti kopirati odgovor da ne moram opet kucati:
Sony 49XE7005 IPS panel(dobar ugao gledanja ali losa crna boja i kontrast):
https://www.televizori.ba/sony-televizo ... linux-crni
Samsung 50MU6172 VA panel(dobra crna boja i kontrast ali los ugao gledanja):
https://domod.ba/shop/proizvod/samsung- ... SM50MU6172
Mislim ono, imam npr plazmu LG od prije nekih 8 godina i ako je HD slika onda je stvarno super. Kakvi su ti modeli u odnosu na to što ja imam? Čisto da imam osjećaj šta to "loše" znači u kontekstu onog što svkai dan gledam.
- amar1994
#6460 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
To sto covjek pise vazi za VA panel.The BEN10 wrote: Halali, samo da priupitam - kada napišeš da je loš ugao gledanja ili boja, jel to znači da je baš zaista loša ili u poređenju sa onim što se nudi za veće pare?![]()
Mislim ono, imam npr plazmu LG od prije nekih 8 godina i ako je HD slika onda je stvarno super. Kakvi su ti modeli u odnosu na to što ja imam? Čisto da imam osjećaj šta to "loše" znači u kontekstu onog što svkai dan gledam.
nije losa slika ko slika , nego boje izgledaju isprane i blijede kad se gleda iz ugla , gubi tkz. saturaciju boja.
IPS nema tih problema ali mu je kontrast vecinom 3-5 puta slabiji kao i crna boja ali je ugao gledanja veci .
Ja sam kupio dobar VA , a imam i zidni , zglobni nosac pa nadoknadim tu manu VA panela
Last edited by amar1994 on 12/08/2018 11:33, edited 1 time in total.
- amar1994
#6462 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
neki dan pregledao sin city(crno bijele boje) na VA , a onda na IPS , muka ziva gledat na IPS
-
CooK
#6463 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nema to veze sa tim jesu li vece pare u pitanju ili ne(skuplji ili jeftiniji TV), svi VA paneli generalno imaju los ugao gledanja a naravno da ima onih koji imaju malo bolji i onih koji imaju malo losiji. To iskljucivo zavisi od serije televizora i panela koji je u tom momentu bio u odredjenom modelu i tu nema nekih pravila.The BEN10 wrote:Halali, samo da priupitam - kada napišeš da je loš ugao gledanja ili boja, jel to znači da je baš zaista loša ili u poređenju sa onim što se nudi za veće pare?CooK wrote:Nemoj Philips, nije to stari dobri holandski Philips nego je kupljen od strane kineza i kvaliteta mu je upitna. Posto sam imao slicno pitanje prije par dana(TV do 1000KM) samo cu ti kopirati odgovor da ne moram opet kucati:
Sony 49XE7005 IPS panel(dobar ugao gledanja ali losa crna boja i kontrast):
https://www.televizori.ba/sony-televizo ... linux-crni
Samsung 50MU6172 VA panel(dobra crna boja i kontrast ali los ugao gledanja):
https://domod.ba/shop/proizvod/samsung- ... SM50MU6172![]()
Najbolje da sam odes i pogledas spomenute modele jer je stvarno tesko da ti ja sad objasnjavam te stvari a pogotovo zato sto puno ljudi uopste ne smeta taj los ugao gledanja na VA panelu kao i los kontrast i crna boja na IPS paneli. Idi vidi pa sta ti vise godi oku to i kupi.
-
CooK
#6464 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ja se divim ljudima koji mogu gledati TV sa IPS panelom u mraku. Ne zezam se i stvarno im svaka cast sto im ne smeta ona ispranost i kontrast/crna koja sljasti kao pokvareni reflektor, ja bih u tamnim scenama izbacio TV kroz prozor.amar1994 wrote:![]()
![]()
neki dan pregledao sin city(crno bijele boje) na VA , a onda na IPS , muka ziva gledat na IPS
- amar1994
#6465 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
upravoCooK wrote:Ja se divim ljudima koji mogu gledati TV sa IPS panelom u mraku. Ne zezam se i stvarno im svaka cast sto im ne smeta ona ispranost i kontrast/crna koja sljasti kao pokvareni reflektor, ja bih u tamnim scenama izbacio TV kroz prozor.amar1994 wrote:![]()
![]()
jos ovaj ima direct LED + lokal dimming al dzaba .
-
CooK
#6466 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ma da, opet nije to - to i local dimming na vecini IPS panela je cesto blooming show a i pored toga ne uspijevaju postici kontrast koji imaju VA paneli bez local dimminga.amar1994 wrote:upravoCooK wrote:Ja se divim ljudima koji mogu gledati TV sa IPS panelom u mraku. Ne zezam se i stvarno im svaka cast sto im ne smeta ona ispranost i kontrast/crna koja sljasti kao pokvareni reflektor, ja bih u tamnim scenama izbacio TV kroz prozor.amar1994 wrote:![]()
![]()
neki dan pregledao sin city(crno bijele boje) na VA , a onda na IPS , muka ziva gledat na IPS![]()
jos ovaj ima direct LED + lokal dimming al dzaba .
BTW, sad se spremi za napad "IPS-aša", opet smo se dotakli osjetljive teme.
Last edited by CooK on 12/08/2018 12:05, edited 1 time in total.
-
CooK
#6467 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Za to su i namijenjeni i za takve situacije ih i ja preporucujem. Samo je apsurd kupiti TV sa IPS panelom ako ga 90% vremena gledas direktno i u tome je bit cijele price.Plemenit wrote:Ja sam vazda za IPS panel nego za VA doduše samo zbog toga što koristim LG i ništa više, imao sam prilike gledati VA na panasonic i čim se ustaneš,pomakneš slika izbljedi(Kontrast im se kreće oko 2000: 1 do 4000 : 1 mjereno po ANSI metodi.)
Dok kod IPS panela slabiji kontrast (od 800 : 1 do 1500 : 1 po ANSI) ali i znatno bolji vidljivi kut, posebice po horizontali. To znači da takve televizore može gledati cijela obitelj bez gubitka na kvaliteti prikaza.
I samo mala ispravka, kontrast na VA panelima ide od oko 2500:1 do 7000:1 a vecina ih ima oko 4000:1 dok na IPS panelima ide od oko 600:1 do 1500:1 a vecina ih ima oko 1000:1.
- Leopard_SA
#6468 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ma marka uopste nije bitna. Bitna mi je pouzdanost najvise.avaks wrote:Gledaj samo ove Njemačke provjeren marke: AWT, Vivax, Bira, Telefunken, Grundig pa i Filips![]()
Pronasao sam jedan TV Tesla Smart TV 49S367BFS. Cini se OK. Da li neko ima iskustva sa ovom markom?
-
CooK
#6469 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Dobri brendovi vuku pouzdanost. Izbjegavaj ove prve sto je kolega @avaks napisao a trazi neki Sony ili Samsung. Vjerovatno ti nece moci biti kesh-a za neki od njih u velicini koju hoces pa ako mozes dodaj 100-200KM a ako ne mozes bolje ti se onda malo strpiti dok ne budes imao novac pa da kupis TV kako treba.Leopard_SA wrote:Ma marka uopste nije bitna. Bitna mi je pouzdanost najvise.avaks wrote:Gledaj samo ove Njemačke provjeren marke: AWT, Vivax, Bira, Telefunken, Grundig pa i Filips![]()
Pronasao sam jedan TV Tesla Smart TV 49S367BFS. Cini se OK. Da li neko ima iskustva sa ovom markom?
- amar1994
#6470 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
CooK wrote: Ma da, opet nije to - to i local dimming na vecini IPS panela je cesto blooming show a i pored toga ne uspijevaju postici kontrast koji imaju VA paneli bez local dimminga.
BTW, sad se spremi za napad "IPS-aša", opet smo se dotakli osjetljive teme.![]()
mi smo hejteri najveci
- amar1994
#6471 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
ma kakvih 1500:1 , najvise sto sam ja po netu vidio sa local dimmingom (koji imaju samo skupkji TV) ide do 1300:1CooK wrote:Za to su i namijenjeni i za takve situacije ih i ja preporucujem. Samo je apsurd kupiti TV sa IPS panelom ako ga 90% vremena gledas direktno i u tome je bit cijele price.Plemenit wrote:Ja sam vazda za IPS panel nego za VA doduše samo zbog toga što koristim LG i ništa više, imao sam prilike gledati VA na panasonic i čim se ustaneš,pomakneš slika izbljedi(Kontrast im se kreće oko 2000: 1 do 4000 : 1 mjereno po ANSI metodi.)
Dok kod IPS panela slabiji kontrast (od 800 : 1 do 1500 : 1 po ANSI) ali i znatno bolji vidljivi kut, posebice po horizontali. To znači da takve televizore može gledati cijela obitelj bez gubitka na kvaliteti prikaza.
I samo mala ispravka, kontrast na VA panelima ide od oko 2500:1 do 7000:1 a vecina ih ima oko 4000:1 dok na IPS panelima ide od oko 600:1 do 1500:1 a vecina ih ima oko 1000:1.
imas ljudi koji ne znaju sta znaci dobar kontrast i zacrnjenost , neki koji nisu imali Plasma TV recimo
- Leopard_SA
#6472 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Hvala na savjetimaCooK wrote:Dobri brendovi vuku pouzdanost. Izbjegavaj ove prve sto je kolega @avaks napisao a trazi neki Sony ili Samsung. Vjerovatno ti nece moci biti kesh-a za neki od njih u velicini koju hoces pa ako mozes dodaj 100-200KM a ako ne mozes bolje ti se onda malo strpiti dok ne budes imao novac pa da kupis TV kako treba.Leopard_SA wrote:Ma marka uopste nije bitna. Bitna mi je pouzdanost najvise.avaks wrote:Gledaj samo ove Njemačke provjeren marke: AWT, Vivax, Bira, Telefunken, Grundig pa i Filips![]()
-
The BEN10
#6473 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Bože dragi, kad vidim šta pišete, ispada da je kupovina TV-a SF. Radije ga i ne kupovati!

- amar1994
#6474 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Picajzle 
pa kad skontas i jest SF kad se ima ogranicen budzet , lako je kad nije , daj mi najbolji i zdravo
pa kad skontas i jest SF kad se ima ogranicen budzet , lako je kad nije , daj mi najbolji i zdravo
-
CooK
#6475 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Stvari su prilicno jednostavne, ne znam sta ti je ovdje komplikovano? Kupi neki dobar brend TV-a sa VA panelom ako gledas TV direktno ili sa IPS panelom ako ga gledas iz ugla. Ako imas kesh-a uzmi neku vecu klasu a ako nemas ganjaj nesto nize klase jer se i tu moze naletiti na kvalitetan TV ako pratis ponudu. Eto tu je sva pamet, nista komplikovano.The BEN10 wrote:Bože dragi, kad vidim šta pišete, ispada da je kupovina TV-a SF. Radije ga i ne kupovati!![]()