TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#6451 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Mr.Sojic wrote:@Cook hvala za savjete :thumbup:

Izvini nisam stigao ranije da se zahvalim :bih:
:thumbup:
typeOnegative

#6452 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

CooK wrote:
typeOnegative wrote:Tom se i ja nadam .
a sve normalno radilo , i odjednom nicim izazvan izgubio komunikaciju sa AV risiverom tj nestalo zvuka . Ugasio ga i kad sam htio ponovo upalit , dosao do logoa i to je to . Gasio iz struje na pola sata , probao ponovo , nema pomoci .
Aha. Hvala na odgovoru. :thumbup:

Evo samo da javim , mozda zatreba nekom info iz prve ruke . Imam sve pohvale za LG Stanicev servis , od ekspeditivnosti , brzine rijesavanja problema do komunikacije ... iznenadio sam se , samo dva dana im je trebalo da rijese stvar , i danas preuzeo TV . Maticna zamjenjena, sve radi bez greske .
CooK

#6453 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

typeOnegative wrote:
CooK wrote:
typeOnegative wrote:Tom se i ja nadam .
a sve normalno radilo , i odjednom nicim izazvan izgubio komunikaciju sa AV risiverom tj nestalo zvuka . Ugasio ga i kad sam htio ponovo upalit , dosao do logoa i to je to . Gasio iz struje na pola sata , probao ponovo , nema pomoci .
Aha. Hvala na odgovoru. :thumbup:

Evo samo da javim , mozda zatreba nekom info iz prve ruke . Imam sve pohvale za LG Stanicev servis , od ekspeditivnosti , brzine rijesavanja problema do komunikacije ... iznenadio sam se , samo dva dana im je trebalo da rijese stvar , i danas preuzeo TV . Maticna zamjenjena, sve radi bez greske .
Super, drago mi je da su ti tako brzo to zavrsili. :thumbup:
typeOnegative

#6454 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

:thumbup:
sheilak

#6455 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by sheilak »

Prestala mi bila raditi YouTube aplikacija (nije android)
Prvo kontao ukinuli podrsku i beze fabricki reset uradim i ponovo proradi yt
Tako da ako se nekome dogodi mozda pomogne (r)
amar1994

#6456 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

sheilak wrote:Prestala mi bila raditi YouTube aplikacija (nije android)
Prvo kontao ukinuli podrsku i beze fabricki reset uradim i ponovo proradi yt
Tako da ako se nekome dogodi mozda pomogne (r)
sony jel ? :lol: , joj jebala ih aplikacija i software , pocinje me nervirat , svaki update sve gori i gori :run:
Leopard_SA

#6457 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Leopard_SA »

Pozdrav,
Koji bi mi televizor preporucili do 700 KM. Po mogucnosti da je 43 incha i veci i da je minimalno Full HD. Prouzvodjac i nije toliko bitan.
Unaprijed hvala
avaks

#6458 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by avaks »

Gledaj samo ove Njemačke provjeren marke: AWT, Vivax, Bira, Telefunken, Grundig pa i Filips :thumbup:

Izbjegavaj Samsung, Sony i Panasonic ako ti marka nije bitna :thumbup:
The BEN10

#6459 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by The BEN10 »

CooK wrote:Nemoj Philips, nije to stari dobri holandski Philips nego je kupljen od strane kineza i kvaliteta mu je upitna. Posto sam imao slicno pitanje prije par dana(TV do 1000KM) samo cu ti kopirati odgovor da ne moram opet kucati:

Sony 49XE7005 IPS panel(dobar ugao gledanja ali losa crna boja i kontrast):
https://www.televizori.ba/sony-televizo ... linux-crni

Samsung 50MU6172 VA panel(dobra crna boja i kontrast ali los ugao gledanja):
https://domod.ba/shop/proizvod/samsung- ... SM50MU6172
Halali, samo da priupitam - kada napišeš da je loš ugao gledanja ili boja, jel to znači da je baš zaista loša ili u poređenju sa onim što se nudi za veće pare? :)
Mislim ono, imam npr plazmu LG od prije nekih 8 godina i ako je HD slika onda je stvarno super. Kakvi su ti modeli u odnosu na to što ja imam? Čisto da imam osjećaj šta to "loše" znači u kontekstu onog što svkai dan gledam.
amar1994

#6460 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

The BEN10 wrote: Halali, samo da priupitam - kada napišeš da je loš ugao gledanja ili boja, jel to znači da je baš zaista loša ili u poređenju sa onim što se nudi za veće pare? :)
Mislim ono, imam npr plazmu LG od prije nekih 8 godina i ako je HD slika onda je stvarno super. Kakvi su ti modeli u odnosu na to što ja imam? Čisto da imam osjećaj šta to "loše" znači u kontekstu onog što svkai dan gledam.
To sto covjek pise vazi za VA panel.

nije losa slika ko slika , nego boje izgledaju isprane i blijede kad se gleda iz ugla , gubi tkz. saturaciju boja.

IPS nema tih problema ali mu je kontrast vecinom 3-5 puta slabiji kao i crna boja ali je ugao gledanja veci .

Ja sam kupio dobar VA , a imam i zidni , zglobni nosac pa nadoknadim tu manu VA panela :thumbup:

Last edited by amar1994 on 12/08/2018 11:33, edited 1 time in total.
MTV

#6461 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

VA vs IPS

Image
Image
amar1994

#6462 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

:lol: :lol:

neki dan pregledao sin city(crno bijele boje) na VA , a onda na IPS , muka ziva gledat na IPS :D
CooK

#6463 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

The BEN10 wrote:
CooK wrote:Nemoj Philips, nije to stari dobri holandski Philips nego je kupljen od strane kineza i kvaliteta mu je upitna. Posto sam imao slicno pitanje prije par dana(TV do 1000KM) samo cu ti kopirati odgovor da ne moram opet kucati:

Sony 49XE7005 IPS panel(dobar ugao gledanja ali losa crna boja i kontrast):
https://www.televizori.ba/sony-televizo ... linux-crni

Samsung 50MU6172 VA panel(dobra crna boja i kontrast ali los ugao gledanja):
https://domod.ba/shop/proizvod/samsung- ... SM50MU6172
Halali, samo da priupitam - kada napišeš da je loš ugao gledanja ili boja, jel to znači da je baš zaista loša ili u poređenju sa onim što se nudi za veće pare? :)
Nema to veze sa tim jesu li vece pare u pitanju ili ne(skuplji ili jeftiniji TV), svi VA paneli generalno imaju los ugao gledanja a naravno da ima onih koji imaju malo bolji i onih koji imaju malo losiji. To iskljucivo zavisi od serije televizora i panela koji je u tom momentu bio u odredjenom modelu i tu nema nekih pravila.
Najbolje da sam odes i pogledas spomenute modele jer je stvarno tesko da ti ja sad objasnjavam te stvari a pogotovo zato sto puno ljudi uopste ne smeta taj los ugao gledanja na VA panelu kao i los kontrast i crna boja na IPS paneli. Idi vidi pa sta ti vise godi oku to i kupi.
CooK

#6464 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote::lol: :lol:

neki dan pregledao sin city(crno bijele boje) na VA , a onda na IPS , muka ziva gledat na IPS :D
Ja se divim ljudima koji mogu gledati TV sa IPS panelom u mraku. Ne zezam se i stvarno im svaka cast sto im ne smeta ona ispranost i kontrast/crna koja sljasti kao pokvareni reflektor, ja bih u tamnim scenama izbacio TV kroz prozor. :)
amar1994

#6465 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:

Ja se divim ljudima koji mogu gledati TV sa IPS panelom u mraku. Ne zezam se i stvarno im svaka cast sto im ne smeta ona ispranost i kontrast/crna koja sljasti kao pokvareni reflektor, ja bih u tamnim scenama izbacio TV kroz prozor. :)
upravo :thumbup: :lol:

jos ovaj ima direct LED + lokal dimming al dzaba .
CooK

#6466 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:
CooK wrote:

upravo :thumbup: :lol:

jos ovaj ima direct LED + lokal dimming al dzaba .
Ma da, opet nije to - to i local dimming na vecini IPS panela je cesto blooming show a i pored toga ne uspijevaju postici kontrast koji imaju VA paneli bez local dimminga.
BTW, sad se spremi za napad "IPS-aša", opet smo se dotakli osjetljive teme. :lol: :mrgreen:
Last edited by CooK on 12/08/2018 12:05, edited 1 time in total.
CooK

#6467 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Plemenit wrote:Ja sam vazda za IPS panel nego za VA doduše samo zbog toga što koristim LG i ništa više, imao sam prilike gledati VA na panasonic i čim se ustaneš,pomakneš slika izbljedi(Kontrast im se kreće oko 2000: 1 do 4000 : 1 mjereno po ANSI metodi.)

Dok kod IPS panela slabiji kontrast (od 800 : 1 do 1500 : 1 po ANSI) ali i znatno bolji vidljivi kut, posebice po horizontali. To znači da takve televizore može gledati cijela obitelj bez gubitka na kvaliteti prikaza.
Za to su i namijenjeni i za takve situacije ih i ja preporucujem. Samo je apsurd kupiti TV sa IPS panelom ako ga 90% vremena gledas direktno i u tome je bit cijele price.
I samo mala ispravka, kontrast na VA panelima ide od oko 2500:1 do 7000:1 a vecina ih ima oko 4000:1 dok na IPS panelima ide od oko 600:1 do 1500:1 a vecina ih ima oko 1000:1.
Leopard_SA

#6468 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Leopard_SA »

avaks wrote:Gledaj samo ove Njemačke provjeren marke: AWT, Vivax, Bira, Telefunken, Grundig pa i Filips :thumbup:

Ma marka uopste nije bitna. Bitna mi je pouzdanost najvise.
Pronasao sam jedan TV Tesla Smart TV 49S367BFS. Cini se OK. Da li neko ima iskustva sa ovom markom?
CooK

#6469 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Leopard_SA wrote:
avaks wrote:Gledaj samo ove Njemačke provjeren marke: AWT, Vivax, Bira, Telefunken, Grundig pa i Filips :thumbup:

Pronasao sam jedan TV Tesla Smart TV 49S367BFS. Cini se OK. Da li neko ima iskustva sa ovom markom?
Dobri brendovi vuku pouzdanost. Izbjegavaj ove prve sto je kolega @avaks napisao a trazi neki Sony ili Samsung. Vjerovatno ti nece moci biti kesh-a za neki od njih u velicini koju hoces pa ako mozes dodaj 100-200KM a ako ne mozes bolje ti se onda malo strpiti dok ne budes imao novac pa da kupis TV kako treba.
amar1994

#6470 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote: Ma da, opet nije to - to i local dimming na vecini IPS panela je cesto blooming show a i pored toga ne uspijevaju postici kontrast koji imaju VA paneli bez local dimminga.
BTW, sad se spremi za napad "IPS-aša", opet smo se dotakli osjetljive teme. :lol: :mrgreen:
:lol: :lol:

mi smo hejteri najveci :D
amar1994

#6471 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
Plemenit wrote:Ja sam vazda za IPS panel nego za VA doduše samo zbog toga što koristim LG i ništa više, imao sam prilike gledati VA na panasonic i čim se ustaneš,pomakneš slika izbljedi(Kontrast im se kreće oko 2000: 1 do 4000 : 1 mjereno po ANSI metodi.)

Dok kod IPS panela slabiji kontrast (od 800 : 1 do 1500 : 1 po ANSI) ali i znatno bolji vidljivi kut, posebice po horizontali. To znači da takve televizore može gledati cijela obitelj bez gubitka na kvaliteti prikaza.
Za to su i namijenjeni i za takve situacije ih i ja preporucujem. Samo je apsurd kupiti TV sa IPS panelom ako ga 90% vremena gledas direktno i u tome je bit cijele price.
I samo mala ispravka, kontrast na VA panelima ide od oko 2500:1 do 7000:1 a vecina ih ima oko 4000:1 dok na IPS panelima ide od oko 600:1 do 1500:1 a vecina ih ima oko 1000:1.
ma kakvih 1500:1 , najvise sto sam ja po netu vidio sa local dimmingom (koji imaju samo skupkji TV) ide do 1300:1 :-)

imas ljudi koji ne znaju sta znaci dobar kontrast i zacrnjenost , neki koji nisu imali Plasma TV recimo :thumbup:
Leopard_SA

#6472 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Leopard_SA »

CooK wrote:
Leopard_SA wrote:

Dobri brendovi vuku pouzdanost. Izbjegavaj ove prve sto je kolega @avaks napisao a trazi neki Sony ili Samsung. Vjerovatno ti nece moci biti kesh-a za neki od njih u velicini koju hoces pa ako mozes dodaj 100-200KM a ako ne mozes bolje ti se onda malo strpiti dok ne budes imao novac pa da kupis TV kako treba.
Hvala na savjetima :-D
The BEN10

#6473 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by The BEN10 »

Bože dragi, kad vidim šta pišete, ispada da je kupovina TV-a SF. Radije ga i ne kupovati! :lol: :-D
amar1994

#6474 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Picajzle :D

pa kad skontas i jest SF kad se ima ogranicen budzet , lako je kad nije , daj mi najbolji i zdravo :lol:
CooK

#6475 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

The BEN10 wrote:Bože dragi, kad vidim šta pišete, ispada da je kupovina TV-a SF. Radije ga i ne kupovati! :lol: :-D
Stvari su prilicno jednostavne, ne znam sta ti je ovdje komplikovano? Kupi neki dobar brend TV-a sa VA panelom ako gledas TV direktno ili sa IPS panelom ako ga gledas iz ugla. Ako imas kesh-a uzmi neku vecu klasu a ako nemas ganjaj nesto nize klase jer se i tu moze naletiti na kvalitetan TV ako pratis ponudu. Eto tu je sva pamet, nista komplikovano.
Post Reply