handžar88 wrote:Da li sada mozemo sa sigurnoscu reci da je Deir Zor izdrzao i da je pitanje vremena kada ce biti deblokiran?

Ne, ako komanda u Homsu nastavi po starom običaju ne postoji garancija ni da će Palmiru zadržati...
Ne vjerujem im nimalo, čim ove elitne odu i čim to predaju u ruke ovih iz Homsa i čim oni dovedu NDF na prve linije, onda samo subhanat da ISIL opet ne krene.
Mada ne bi trebao ISIL da napada opet, ali pitanje je hoće li SAA potegnuti ka Zoru, jedinice spremne imaju, ali nemaju osiguranu pozadinu, i ovaj napad na Palmiru je neozbiljno urađen skroz, oko T-4 baze jesu vratili izgubljene položaje, ali od Hajana pa do Palmire to je sve jedan koridor koji ako presječeš na jednom mjestu ode sve u helać, ja sam mislio a i pričalo se tada, da će u Palmiru ući sa sjevera tj. da će osigurati ova brda i naftna polja sjeverno prvo, tipa Šaer naftno polje, Mah'r su valjda oslobodili ako nije "novinarska patka" ali mislim da nije.
Na jugu isto tako, konvoji im ferceraju sjeverno od Suvejde, kuda to ide nemam pojma, svako malo neki konvoj ISIL-ov unište u provinciji Suvejda, pretpostavljam da švercuje ISIL i surađuje sa pobunjenicima kao što između ostalog trguju i sa Turcima na sjeveru, ISIL u tim pustahijama ima dosta jedinica i dosta su mobilni sa onim tojotama.
Deblokada Deir ez Zora iz pravca Palmire je dosta zahtjevan poduhvat, čak i za vojske dosta organizovanije i mobilnije od SAA, do Zora bi se moralo a i logičnije bi bilo da se dođe obalama Eufrata, ovo iz pravca Palmire, čak i ako se razbije, taj koridor se ne može dugo održati.