Sirija vol. 2

Locked
sunceKOtepsija

#64426 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

Challenger__ wrote:
dragma wrote:
Challenger__ wrote:
Ustaje napaćeni narod Sirije, sit međunarodnih bandi i propaliteta sa svh strana svijeta...

For the first time since 2011, #Tarmala's residents in #Idlib demonstrated against rebels HQs, chanting (Allah Souria #Bashar w bass) ffs
:arrow: video
Jel' ovo oćeraše fsa iz Tarmale?

Prema Sidorenkovom izvoru, protestanti su POHAPŠENI i biće im suđeno:
Protesters who cheered for Assad in Idlib yesterday have been arrested, and will be tried for crimes against the Revolution.
Image
Image
Krokodajl

#64427 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

- Guverner provincije Alep Husein Diab danas je posjetio izbjeglički centar Džibrin u koji je u proteklih par dana pristiglo 400 osoba iz predgrađa Al Baba, grada Tadefa mahom žene i djece bježeći od sukoba u ovom gradu kojeg je SAA oslobodila prije par dana. Vlada provincije Alep obezbjedila je osim smještaja za privremeno prognane i nastavu za djecu koja se nalaze u centru.

- Ministar vanjskih poslova Iraka, Ibrahim al Džafari, rekao je u Ženevi da "Irak napada teroriste ma gdje se oni nalaze u koordinaciji sa našim prijateljima u Siriji" rekavši da "Oni koji štete Siriji štete i Iraku" čime je još jednom izrazio nastojanja Iraka u zajedničkoj borbi protiv ISIL-a zajedno sa Sirijskom vojskom.

- Pro-Turski pobunjenici napali jedinice SDF-a zapadno od Manbidža i prema još nepotvrđenim informacijama zauzele Tel Turin.

- Sirijska vojska oslobodila "Katarsku vilu" i nekoliko pozicija u blizini "Kalat Tadmur" tj. Palmirskog dvorca, i sada se nalazi na par kilometara od centra grada na frontu od dužine od 10-ak kilometara.

- Napredovali su i Tigrovi na sjeveru Alepa, oslobođeno selo Dženet abu Džedha. Sirijska vojska i SDF sada imaju liniju razgraničenja u dužini od 15 kilometara.

edit:

nepotvrđeno, Palmirski dvorac/citadela u rukama SAA.
nikad_vise

#64428 Re: Sirija vol. 2

Post by nikad_vise »

handžar88 wrote:Znaci Turci su jebani i tesko ce izaci iz ovog svega bez gubitka vlastitog teritorija na istoku Turske, a o ovom izletu u Siriju ne treba trositi rijeci, katastrofa..
:lol: :lol: :lol:
De se malo uozbilji.Siriju podrzavam u potpunosti,prisustvo Hezbolaha i Irana takodje jer je od pocetka ovog svega sve ustimano tako da se Iranski faktor izbaci iz Sirije i pojaca uticaj Izraela na tom podrucju.Nemam uopste dileme ko je i zasto poslao sve ove glavosjece u Siriju.

Isto tako nemam uopste dilemu ni da Turska minimalno manervise po Siriji podrskom pobunjenicima,i da je njeno licno ukljucenje minimalno.Svodi se na nesto tehnike i to je to.Da Kurdi pokusaju bilo sta u Turskoj bili bi pregazeni i sravnjeni sa zemljom za nepunih mjesec dana kao sto su sravnjeni i u sadasnjoj pobuni na dijelu Turske gdje su digli pobunu.Preko noci je sve sravnjeno sa zemljom a za svakog u koga ima imalo sumnje visi u zatvoru.

Ovo sto sad Turska radi je stvaranje nekog svog Sjevernog Kipra i uvaljivanje glogovog kolca na teritoriji gdje su naseljeni Kurdi da ih u buduce mogu handrit preko tog istog satalita unutar te teritorije.
Image
Image

Turska jednostavno zeli da razbije kompaktnost Kurdskog prostora,a nije iskljuceno da poremete i demografiju tog prostora naseljavanjem novih izbjeglica koji su smjesteni u Turskoj da bi dodatno oslabili poziciju Kurdskog naroda.

Velike drzave to rijesavaju tako sto to proglase unutrasnjim problemom kao i Rusi u Ceceniji i krenu ravnati sa zemljom.Sto se tice kritike zapada i slicno,o tim stvarima velike drzave ne pregovaraju kad je kompaktnost drzavnog teritorija u pitanju.

Turska koristi topovsko meso koje je razpolozeno da ratuje za njihove interese u Siriji i preko tog ce u buducnosti uticati da dogadaje u toj drzavi i u prostoru koji razgranicava Kurde.
dječak sa šibicama

#64429 Re: Sirija vol. 2

Post by dječak sa šibicama »

Ovaj put napredovanje ka Palmiri ide puno brze i efektnije, ali i logicno jer ovaj put tu su direktno umjesane i ruske kopnene trupe. Bar jedan broj njih.

Zasto Rusi bubaju bas na Palmiri, nije mi poznato.
Challenger__

#64430 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

sunceKOtepsija wrote:Image
Image
Sada uhapšeni razmišljaju...
Is this the real life?
Is this just fantasy?
Caught in a landslide,
No escape from reality.

A na suđenju će biti:
I'm just a poor boy, nobody loves me.
He's just a poor boy from a poor family,
Spare him his life from this monstrosity.

Easy come, easy go, will you let me go?
Bismillah! No, we will not let you go. (Let him go!)
Bismillah! We will not let you go. (Let him go!)
Bismillah! We will not let you go. (Let me go!)
Will not let you go. (Let me go!)
Never, never let you go
Never let me go, oh.
No, no, no, no, no, no, no.
I sve tako dok se čitava Sirija ne oslobodi a onda će da odjekuje...

Yalla Syria!
Last edited by Challenger__ on 01/03/2017 16:11, edited 2 times in total.
Krokodajl

#64431 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

SAA ušla u Palmiru :!:

Oslobođeno gradsko naselje al Amirija, SAA se nalazi 2 kilometra od centra Palmire/Tadmura.

Oslobođeno i nekoliko kota na planini Hajal južno od grada kao i planina al Tar zapadno od grada.

----

Linije pukle u potpunosti SAA sa svih strana napreduje prema gradu :thumbup:
Kikibombona

#64432 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

nikad_vise wrote:Turska jednostavno zeli da razbije kompaktnost Kurdskog prostora,a nije iskljuceno da poremete i demografiju tog prostora naseljavanjem novih izbjeglica koji su smjesteni u Turskoj da bi dodatno oslabili poziciju Kurdskog naroda.
Upravo tako. Turska dovlaci Turkmene iz Tel Afara (Irak) s ciljem da ih nastani u kurdska sela sjeverno od al-Baba. Al' to je vec poznata stvar, politika koja traje 100 godina. Isto su radili Arapi u Siriji i narocito u Iraku. Iranci u nesto manjoj mjeri itd.

Sve uzalud kada se Kurdi razmnozavaju kao zecevi. Nikakva represija tu ne pomaze, kao u slucaju Kosova. Turci su naselili nekoliko stotina hiljada Turaka na istok zemlje s ciljem da postanu vecina ili da se makar uspostavi ravnoteza. Nisu racunali da je istok gola bijeda, u dobroj mjeri zahvaljujuci politici Turske i da ce zapadna obala sve to usisati. Na zapadu natalitet katastrofalan, skoro na nivou Evrope, pa kako bi se razvijao i sirio, konstantno usisava Turke iz unutrasnjosti i sa istoka. Svi programi etnickog premjestanja su propali. Broj Kurda dramaticno raste. U naredne dvije decenije ce biti brojniji narod od Turaka.

Arapi u Iraku su uzeli od Kurda mnoge oblasti, ukljucujuci 'sveti kurdski grad' Kirkuk. :D Sadamov rezim je dijelio 50 000 dinara ili dolara, ne znam sa sigurnoscu, da presele u Kirkuk, na kurdsku zemlju, kako bi Arapi ovladali historijskim gradom, centrom naftne industrije. Kurdi su se vratili u Kirkuk i oduzeli Arapima zemlju koju su nelegalno dobili. I sada Kurdi opet vecina u Kirkuku i drugim historijski kurdskim oblastima. Sve se vraca - sve se placa.

Isti slucaj u Siriji.

Mozes jebavati mali narod, od milion-dva, mada ni to nije lako, vidjeli smo u slucaju Cecena. Narod od 35 miliona, koji ce za dvije decenije brojati 50 miliona, ne mozes zlostavljati. Odbit ce se od glavu kad-tad.
Kikibombona

#64433 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Krokodajl wrote:SAA ušla u Palmiru :!:

Oslobođeno gradsko naselje al Amirija, SAA se nalazi 2 kilometra od centra Palmire/Tadmura.

Oslobođeno i nekoliko kota na planini Hajal južno od grada kao i planina al Tar zapadno od grada.

----

SDF prisao Raki, sponzori ISILa naredili povlacenje s ciljem jacanja odbrane Rake i konacni okrsaj sa Kurdima i Amerikancima. Nemoguce da ISIL ovako lako gubi, da prepusta teritorij bez vece borbe. Pa Manbidz su protiv Kurda branili do smrti, kakvo je ovo povlacenje!??

:D
sarajevoxxxx

#64434 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- "Sirijska vojska je u 2016. namjerno bombardovala konvoj humanitarne pomoći koji je bio na putu prema Halebu", zaključak je komisije koju je formirala međunarodna zajednica.

- Eufratski štit i danas nastavio napredovati, nova sela pod kontrolom opozicije i turske vojske nakon borbi sa pripadnicima SDF-a.

- Isil se bez borbi povlači iz zapadne okoline Palmyre.
Kikibombona

#64435 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Danas zapadno od Manbidza teske borbe.
Shervan Derwish‏ @servankobane 2h2 hours ago
More
Concurrent heavy attacks on our positions #Manbij, by #IS from south & Turkish, pro extremist militias from west, with heavy clashes.
Dzihadisti su objavili sliku sa fronta, Amerikanci su parkirali tri hamvija izmedju dvije vatre. :D

Image

Turci zestoko bombarduju kanton Efrin, narocito zracnu bazu Meng.

U Efrinu danas predstavljene specijalne snage HXP. Njih 65, prosli tromjesecnu obuku.

Image
husein_kapetan

#64436 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Kikibombona wrote:
Krokodajl wrote:SAA ušla u Palmiru :!:

----

SDF prisao Raki, sponzori ISILa naredili povlacenje s ciljem jacanja odbrane Rake i konacni okrsaj sa Kurdima i Amerikancima. Nemoguce da ISIL ovako lako gubi, da prepusta teritorij bez vece borbe. Pa Manbidz su protiv Kurda branili do smrti, kakvo je ovo povlacenje!??
:D
Dobrano svoju logiku ima..
Razvučeni konstantnim napadima sa najmanje tri strane, svjesni su da ovako veliki teritorij ne mogu efikasno braniti..
U Iraku su isto tako u veoma nezavidnoj situaciji..ne mogu pregrupisavati svoje horde bez velikih gubitaka..granica između Sirije i Iraka je sada jedno veliko minsko polje za njih..a i regrutacija im nešto slabo ide..
Ipak..daleko su (još) od poraza..ima tu svega još..
Kurdi su ovim svojim napredovanjem ka Rakki napravili ogroman posao..isilovci najvjerivatnije povlače svoje snage tamo da bi organizovali kakvo-takvu liniju odbrane samog grada i onih vođa njihovih..
Zato ovo u Palmiri ovako ide
handžar88

#64437 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Da li sada mozemo sa sigurnoscu reci da je Deir Zor izdrzao i da je pitanje vremena kada ce biti deblokiran? :-D
sarajevoxxxx

#64438 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- Nakon dugo vremena ponovo turska vojska bombarduje položaje SDF-a u Mengu i Tel Rifatu u sjevernoj okolini Haleba. Također, FSA po prvi put koristi TOW na tom dijelu ratišta.

- Južna okolina Menbedža: Režim bombardovo položaje PKK-a, Kurdi su također zarobili dva režimska vojna vozila.

- Sela Alvasi, Tel Turin, i Kare u jugozapadnoj okolini Menbedža nakon borbi sa pripadnicima SDF-a pala u ruke opozicije
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#64439 Re: Sirija vol. 2

Post by arman1 »

Akibh wrote:
arman1 wrote:Oba sina muftije iz Groznog na ratištu u Siriji. Naravno kao pravi mumini na strani branioca. Mađi Kadir se trenutno lijeći u Damasku od posljedica ranjavanja u bitci za (h)Alep.
Koja razlika od terorističkog šljama koji bekane šalju da se raznose za njihove interese.
Ogranicen si ko balkon... u najmanju ruku.
Za cije interese su ova dvojica otisla u siriju? Bore se za koga? Brane ceceniju u alepu?
Ograničen kao ti i savo ne mogu nikako biti.
Otišli su da brane čast i budučnost Čečena i muslimana uopšte i da se obračunaju sa svojim zastranilim zemljacima daleko od kuće. Zastranilim kao što su i neki ovdje zastranili.
Otišli na poziv REGULARNE vlasti Sirije uz amin REGULARNE vlasti zemlje u kojoj žive.
Znam da ti je ovo teško razumijeti ali potrudi se mlad si.
Krokodajl

#64440 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

handžar88 wrote:Da li sada mozemo sa sigurnoscu reci da je Deir Zor izdrzao i da je pitanje vremena kada ce biti deblokiran? :-D
Ne, ako komanda u Homsu nastavi po starom običaju ne postoji garancija ni da će Palmiru zadržati...
Ne vjerujem im nimalo, čim ove elitne odu i čim to predaju u ruke ovih iz Homsa i čim oni dovedu NDF na prve linije, onda samo subhanat da ISIL opet ne krene.

Mada ne bi trebao ISIL da napada opet, ali pitanje je hoće li SAA potegnuti ka Zoru, jedinice spremne imaju, ali nemaju osiguranu pozadinu, i ovaj napad na Palmiru je neozbiljno urađen skroz, oko T-4 baze jesu vratili izgubljene položaje, ali od Hajana pa do Palmire to je sve jedan koridor koji ako presječeš na jednom mjestu ode sve u helać, ja sam mislio a i pričalo se tada, da će u Palmiru ući sa sjevera tj. da će osigurati ova brda i naftna polja sjeverno prvo, tipa Šaer naftno polje, Mah'r su valjda oslobodili ako nije "novinarska patka" ali mislim da nije.

Na jugu isto tako, konvoji im ferceraju sjeverno od Suvejde, kuda to ide nemam pojma, svako malo neki konvoj ISIL-ov unište u provinciji Suvejda, pretpostavljam da švercuje ISIL i surađuje sa pobunjenicima kao što između ostalog trguju i sa Turcima na sjeveru, ISIL u tim pustahijama ima dosta jedinica i dosta su mobilni sa onim tojotama.

Deblokada Deir ez Zora iz pravca Palmire je dosta zahtjevan poduhvat, čak i za vojske dosta organizovanije i mobilnije od SAA, do Zora bi se moralo a i logičnije bi bilo da se dođe obalama Eufrata, ovo iz pravca Palmire, čak i ako se razbije, taj koridor se ne može dugo održati.
Last edited by Krokodajl on 01/03/2017 18:04, edited 1 time in total.
husein_kapetan

#64441 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Ovaj prodor po dubini "u klin" prema Palmiri nikako ne varim..zašto ne pokušaju napraviti ono što Tigar u Aleppu radi i efikasno obezbjede bokove u prodoru..Ovako samo ostavljaju nepotrebni prostor za manevar isila..
Sasvim je jasno da od onih 4000 isilovaca koje su angažirali za napad, tamo sada malo ostade..ipak ovu strategiju SAA smatram veoma rizičnom..
Krokodajl

#64442 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

husein_kapetan wrote:Ovaj prodor po dubini "u klin" prema Palmiri nikako ne varim..zašto ne pokušaju napraviti ono što Tigar u Aleppu radi i efikasno obezbjede bokove u prodoru..Ovako samo ostavljaju nepotrebni prostor za manevar isila..
Sasvim je jasno da od onih 4000 isilovaca koje su angažirali za napad, tamo sada malo ostade..ipak ovu strategiju SAA smatram veoma rizičnom..
Eno editovao sam post na prethodnoj strani, kao da sam znao da ćeš to pitati :D
husein_kapetan

#64443 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Krokodajl wrote:
husein_kapetan wrote:Ovaj prodor po dubini "u klin" prema Palmiri nikako ne varim..zašto ne pokušaju napraviti ono što Tigar u Aleppu radi i efikasno obezbjede bokove u prodoru..Ovako samo ostavljaju nepotrebni prostor za manevar isila..
Eno editovao sam post na prethodnoj strani, kao da sam znao da ćeš to pitati :D
Sada čitam :thumbup:
Krokodajl

#64444 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Image
handžar88

#64445 Re: Sirija vol. 2

Post by handžar88 »

Krokodajl wrote:
handžar88 wrote:Da li sada mozemo sa sigurnoscu reci da je Deir Zor izdrzao i da je pitanje vremena kada ce biti deblokiran? :-D
Ne, ako komanda u Homsu nastavi po starom običaju ne postoji garancija ni da će Palmiru zadržati...
Ne vjerujem im nimalo, čim ove elitne odu i čim to predaju u ruke ovih iz Homsa i čim oni dovedu NDF na prve linije, onda samo subhanat da ISIL opet ne krene.

Mada ne bi trebao ISIL da napada opet, ali pitanje je hoće li SAA potegnuti ka Zoru, jedinice spremne imaju, ali nemaju osiguranu pozadinu, i ovaj napad na Palmiru je neozbiljno urađen skroz, oko T-4 baze jesu vratili izgubljene položaje, ali od Hajana pa do Palmire to je sve jedan koridor koji ako presječeš na jednom mjestu ode sve u helać, ja sam mislio a i pričalo se tada, da će u Palmiru ući sa sjevera tj. da će osigurati ova brda i naftna polja sjeverno prvo, tipa Šaer naftno polje, Mah'r su valjda oslobodili ako nije "novinarska patka" ali mislim da nije.

Na jugu isto tako, konvoji im ferceraju sjeverno od Suvejde, kuda to ide nemam pojma, svako malo neki konvoj ISIL-ov unište u provinciji Suvejda, pretpostavljam da švercuje ISIL i surađuje sa pobunjenicima kao što između ostalog trguju i sa Turcima na sjeveru, ISIL u tim pustahijama ima dosta jedinica i dosta su mobilni sa onim tojotama.

Deblokada Deir ez Zora iz pravca Palmire je dosta zahtjevan poduhvat, čak i za vojske dosta organizovanije i mobilnije od SAA, do Zora bi se moralo a i logičnije bi bilo da se dođe obalama Eufrata, ovo iz pravca Palmire, čak i ako se razbije, taj koridor se ne može dugo održati.
Ma isil ne moze vise napadati, posebno ne mogu Deir jer su vidjeli da ne mogu nista a pogotovo u ovoj situaciji kad je Mosul pred padom a Raki prijeti opsada.. mislim da ni Palmyru vise ne mogu napasti i sad im je preostalo jedino da brane Raku, zato sam siguran da je Deir svoje odradio.. sad samo pitanje kad ce biti deblokiran da li za mjesec ili tri nebitno. Ja ni ne ocekujem od SAA da deblokira iz pravca Palmyre, mislim da ce taj posao odraditi Kurdi.
Krokodajl

#64446 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Ma dobro, Deir ne bi trebao da padne u to sam siguran da neće, ali kada će biti razbijena opsada, to je pitanje, Deir je mnogima trn u oku, ako Bog da uskoro će neko doći.

Informacije iz Palmire govore o povlačenju ISIL-a iz grada, i mnogi drugi izvori su prenijeli vijest koju sam ranije napisao, o ulasku SAA u kvart Amirija.
Večeras ako Bog da, SAA oslobađa cijeli grad.
husein_kapetan

#64447 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

@ kroks
Lijepo rečeno..ipak
Koliko mazlumi mogu biti da prave istu grešku..
Po meni (sa svom rezervom) ovo što rade ipak temelje na barem nominativno dobrim operativnim podacima.. možda ovaj put se oslanjaju na drugačije tatičke planove..(..)
Kada pogledam kartu jedna ideja mi se nekako sama nameće..ali mislim da je ipak prerano to hipotizirati..
Ono što sada želim reći je da..
Po meni Deir-Ezzor.. uz Idlib će zadnji na listi SAA ostati..
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#64448 Re: Sirija vol. 2

Post by _BataZiv_0809 »

Cestitke za Dan nezavisnosti forumasima :bih: a cestitke i sirijskom narodu za povratak Palmire pod ustavno pravni poredak legitimne vlade suverene Sirijske Arapske Republike :bih:
Čitalac

#64449 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Rusi opalili po SDF-u, nakon američke intervencije bombardovanje prekinuto.
AFP: BREAKING Russian jets accidentally bombed US-backed forces in Syria: US general
Gen. Townsend added that US forces called Russian counterparts and they stopped the strike
Maystor

#64450 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Ova je dobra, kao da je Salik crtao :D

Image

Bjež'te noge, usra vas guz'ca!
Locked