diablobih wrote:Bio "flat" za 100+ maraka, uz fair use, koji je bio koliko se sjecam mozda manji od terabajta. Telemach uz HS je bio jedini prihvatljiv tada i stabilan.
Evo Tesla je odgovorio. Preskočio si ono što sam primarno naveo. Da bi uopšte uzeo internet kod bilo kojeg kablovskog operatera, morao si tada, a moraš i sada, imati kablovsku (tv) uslugu. To je u startu tv+internet jer samo internet nisi mogao uzeti. E to je, sa flat internetom, BH Telecom, u okviru mojatv ponude, nudio godinu dana prije nego se Telemach uopšte pojavio u BiH. Znači godinu dana prije nego je Telemach uopšte i postojao u BiH BH Telecom je imao ono za što se navodi da je Telemach uveo.
Dalje, neka konkurencije. Zdrava konkurencija je jedan od pokretača razvoja, a od nadmetanje igrača na tržištu, na kraju, najviše koristi imaju krajnji korisnici i u finansijskom i u tehnološko-razvojnom smislu. Ali često ponavljana rečenica "da nije Telemach-a još uvijek bi imali ograničenja na paketima kod BH Telecoma" jednostavno nije tačna kako je opisano gore i kako je tesla naveo, ali nije tačna ni za ADSL pakete. Pojava Telemacha i njihova ponuda su vjerovatno uticali na brzinu prelaska na flat i u tim ADSL G paketima kako su se zvali (treba opet navesti da je flat postojao i na ADSL paketima još od ranih 2000-tih ali je tačno da je bio skup), ali ne i na sam prelazak na flat koji bi se u nekom trenutku desio i bez Telemacha. Jednostavno je napredak tehnologije gurao stvari u tom pravcu jer se stvari brzo mijenjaju u ovoj branši. Primjera radi, ja sam te 2010 imao Nokia 6630. Upravo kucam sa Huawei Mate 10 lite telefona koji je smiješno porediti sa tom Nokiom. Tačnije, ovo sa čega sada kucam je neuporedivo jača "mašina" od desktop računara kojeg sam krajem 90-tih i početkom 2000-tih platio više od 3k KM bez poreza.